Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , Мари Николова каза:

Не виждам да сме се паникьосали особено, след като се вдигат многолюдни сватби и рожденни дни, докато лекари почти разплакани обясняват, че са преуморени, че няма места в болниците, докато болни така и не дочакват линейка. Не помня при обикновена грипна вълна софиянци да са насочвани в болници в Своге, Русе и т.н., защото в столицата няма места. А и не знам някой да е хоспитализиран само заради температура 37,5.

Малкият свободолюбив и твърде смел народ трябва да разбере, че нито здравната  система, нито собственото му здраве, неглижирано през годините може да понесе подобна свобода и смелост. 

Аз не помня при грипните епидемии минали години да са всявали такава паника в хората. Следователно паникьосания народ вика линейка при две кихания и 37° температура и линейките и лекарите не смогват. Освен това минали години не искахме да влизаме в болница заради един грип, а сега бях свидетел как възрастен мъж се караше с лекаря, че искат да го уморят и не искат да го вкарат в болница. То от там идва всичко, не от сватбите. А здравната ни система и преди си беше такава. 2016г. не можех да се движа от неврологично заболяване и трябваше да стоя така 2 седмици докато се освободи място в болниците в Пловдив и района. И отделението в Карлово беше пред закриване заради липса на лекари.

• Харесвам 10
Публикувано:
On 11/4/2020 at 11:42 PM, master_of_germs said:

От цялата дандания най ме дразни у нас безразборното пиене на антибиотици

Да, това го забелязах и аз докато живеех в Германия. Антибиотик ми изписаха само веднъж и то като ми се бяха лепнали едни стафилококи. И то след  изследване в лаборатория, за да се установи на кой антибиотик реагират. За настинка и грип - никога не са ми изписвали антибиотик.

On 11/5/2020 at 9:57 AM, Alexander said:

Дали от толкова много приемана на антибиотици, имунната система не е по-слаба и хората се разболяват все по-често?

От безразборния прием на антибиотиците бактериите развиват устойчивост и в един момент е възможно да ти се лепне щам с развита мултирезистентност и тогава си чао...

• Харесвам 4
Публикувано:

На мен за настинка и грип също не са ми изписвали антибиотик. То за настинка и на лекар не съм ходила всъщност. На дъщеря ми също. И не мисля, че нашите лични лекари са някакво голямо изключение, пък всички други ги изписват произволно в България.  Мисля, че преди време (в детските ми години), е било наистина доста популярно да се изписват и пият антибиотици (аз също като дете съм изпила немалко), но сега лекарите са доста по-умерени и ги изписват наистина при нужда,  факт е обаче, че  обикновено широкоспектърни ги изписват. От друга страна познавам немалко хора, които си самоизписват антибиотици, понеже някога за нещо са им ги изписали и сега имат сходни симптоми, или просто за всеки случай, да не се развие бактериална инфекция. Сега заради ковид, може и да има презастраховане и от страна на лекарите.

А това, че хората ги хоспитализират за две кихания и 37,5'С температура, не знам на каква статистика се базира. Не мисля, че това е практиката в момента в България. 

Леталността при сезоните грипове я дават мисля около 0.2-0.5%, при Ковид при първата вълна беше около 6%, сега я дават доста по-малка, но се очаква да се покачи. При всички случаи говорим за разлика в смъртността в пъти.  Няма нужда от истерясване, но според мен не може и да се неглижира. А баланса между мерките и икономиката е много крехък и не знам дали някой е наясно в момента коя е най-правилната мярка.

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, Eva eva said:

Може и 2 в 1 да направиш така. Отиваш на театър, позитивен тест и после настаняване в 5 звезден хотел. По-младите може и гадже да си вземат за компания 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

Може и 2 в 1 да направиш така. Отиваш на театър, позитивен тест и после настаняване в 5 звезден хотел. По-младите може и гадже да си вземат за компания 😄

Разбираш ги нещо тия работи...

• Смея се 5
Публикувано:
4 minutes ago, Zaro said:

Разбираш ги нещо тия работи...

Не бих отишла на театър, за да си направя безплатен ковид тест. Въобще не бих си правила тест, ако не ме принудят.

Тази статия ме подсети как преди няколко години, като нямаше в магазинната мрежа апарати да измерване на кръвното налягане, пенсионерите правеха опашки пред лекарските кабинети да проверят “имат ли кръвно”. И нали имам и малко магелански схемаджийски дух, видях и свързах ползата с 5 звездния хотел😄 

Пакет услугите са важни😉

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
14 minutes ago, ДиянаВ said:

Тази статия ме подсети как преди няколко години, като нямаше в магазинната мрежа апарати да измерване на кръвното налягане, пенсионерите правеха опашки пред лекарските кабинети да проверят “имат ли кръвно”.

То сега с тези огромни опашки пред лабораториите, бая пенсионери отишли да мерят кръвна захар, могат да получат и един ковид като бонус... за жалост

Публикувано:

Ха, съвсем случайно влязох в сайта на една голяма нашенска туристическа агенция и отворих офертите за Коледа и Нова година. Изборът е огромен - започваме с оферти за коледни базари в Прага, Берлин и Виена, продължаваме с предложения за Коледа и Нова година в Лондон, Виетнам, Дъблин, Русия, Унгария.... И с тия нещо не сме на една планета... Къв Ковид ни гони нас, кви мерки?!?! Нищо не знаем ние 😄 

• Харесвам 3
  • Смея се 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 30 минути , Eva eva каза:

Ха, съвсем случайно влязох в сайта на една голяма нашенска туристическа агенция и отворих офертите за Коледа и Нова година. Изборът е огромен - започваме с оферти за коледни базари в Прага, Берлин и Виена, продължаваме с предложения за Коледа и Нова година в Лондон, Виетнам, Дъблин, Русия, Унгария.... И с тия нещо не сме на една планета... Къв Ковид ни гони нас, кви мерки?!?! Нищо не знаем ние 😄 

Годината уточнили ли са?

• Смея се 4
Публикувано:

аз пък съм си казала, че ако преминем през зимата без да дадем жертви, съвсем сериозно ще обмисля за старини преместване някъде на топло и диво, щото вече ще сме калени на липса на здравеопазване, а съвсем скоро и на липса на лекарства (вече се натрупват информации за изчезване на "специалния" антибиотик от аптеките), та ще е все тая дали в България или в забито африканско село

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 10 часа, boogy83 каза:

Хора тука обсъждате някакви заплати, един вид сметка без кръчмар 🙂

Няма как да се каже доктора заслужава толко, инженера по-малко, програмиста малко повече....Всичко опира до човека и до това той колко е отдаден на работата си.

Има доктори с малко пациенти, по цял ден се чудят какво да правят, но не се и хващат на второ място (примерно частен кабинет)...просто защото или ги мързи или се примиряват с това което получават.

Същото е при инженерите, при строителите, при програмистите, при който и да е.

Да, когато си на държавна работа и държавата не ти плаща достатъчно то пътя е ясен: или ставаш корумпиран или се спукваш от бачкане и започваш на второ място. Така е живота в България. Третия вариант е чужбина, където пак се иска яко бачкане, за да успееш.

А понеже темата е за ковид-19, да споделя и лично наблюдение: приятел е с ковид и преди 5 дни са му направили теста и той знае. РЗИ не са се свързали с него...твърде заети са, че да звъннат един телефон на някой от тия 4000 новооткрити случая и да им обяснят елементарни неща, да ги успокоят или да им кажат къде да се обадят, ако се влошат...

Иначе едни хора си чупят краката от бързане да идат по телевизията да обяснят, колко е страшно всичко и колко хората не спазват предписания....

М, мой колега е болен,  направил си е тест в една лаборатория в провинцията,  която обаче не е в списъка на лицензираните.  Човека не се е интерисувал и не знае, че има лицензирани и нелицензирани. Теста е положителен и личната му лекарка се обадила в РЗИ. От РЗИ са отговорили,  че щом е от нелицензирана лаборатория не ги интересува. Имаме още болни и контактни, но други не са си плащали за тест. Изобщо....

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Имам 3 болни колеги. Нито един не си направи тест. Казаха, че не им се дават пари. Не са си взели болничен. Буквално ги изгонихме от работа, т.е.изпратихме ги да работят от къщи. Поне ако са с леки симптоми. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Чудя се дали има разлика при лечение на осигурени и неосигурени хора в България от Коронавирус. Ако някой попадне на информация - моля да сподели. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Eva eva каза:

Чудя се дали има разлика при лечение на осигурени и неосигурени хора в България от Коронавирус. Ако някой попадне на информация - моля да сподели. 

Няма.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Разликата е , че като не си осигурен, нямаш право на болнични.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, slujitel каза:

...Човека не се е интерисувал и не знае, че има лицензирани и нелицензирани. ...

В интерес на истината и аз не знаех, сега от този пост научавам.

А гледам новини, чета разни неща от нета, обаче явно по-важното е да има драма, вместо осведоменост 😞

И в крайна сметка какво трябва да направи този човек след като установено е болен (макар и в нелицензирана лабораторя)? Сам се оправя както намери за добре? Личните лекари имат ли някаква отговорност в такъв случай?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Копвам ви , едни общи насоки от професионалния форум:

8B2EE26A-55E6-4420-AB5A-FEBC8C899109.jpeg.db075d4e2c7d6b250c2bc5a7a2b83ebd.jpeg

Това първото не знам дали трябва току-така да се пие. Аз НЕ съм лекар, но знам, че това чудо разрежда кръвта и го пият хора с аритмия (имам роднина, който го пие по тази причина).

Такива лекарства май трябва да се взимат с рецепта и предписани от лекар, а не взети от каталог в някой форум? Не се заяждам, просто искам да уточним, да не вземе някой да почне да пие, щото си мисли, че е болен от корона и това ще го спаси.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, boogy83 каза:

В интерес на истината и аз не знаех, сега от този пост научавам.

А гледам новини, чета разни неща от нета, обаче явно по-важното е да има драма, вместо осведоменост 😞

И в крайна сметка какво трябва да направи този човек след като установено е болен (макар и в нелицензирана лабораторя)? Сам се оправя както намери за добре? Личните лекари имат ли някаква отговорност в такъв случай?

Колегата утре е на работа след почти 3 седмици болничен,  отпуска и пак болничен.  Сигурно се чувства оздравял, но не знам да си е правил втори тест.  При нас обаче е голямо мазало,  очакваше се след неговия положителен тест да дойдат от РЗИ и да се случи нещо,  да тестват контактни... не знам и аз какво. След като никой не обърна внимание,  доста други колеги,  предимно от неговото обкръжение също се разболяха, но никой не плати за тест. За щастие всички все още са по домовете и никой не е влязал в болница. Пускат отпуска,  болнични, кой както дойде, а с какво се лекуват, не знам.  Предполагам,  че личните им лекари им изписват лекарства. А колко има заразоносители без симптоми от контактните при нас, божа работа.

преди 1 час, AlexandraKo каза:

Копвам ви , едни общи насоки от професионалния форум:

8B2EE26A-55E6-4420-AB5A-FEBC8C899109.jpeg.db075d4e2c7d6b250c2bc5a7a2b83ebd.jpeg

Аз не бих се наела да правя това сама без лекарска намеса. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, boogy83 каза:

Това първото не знам дали трябва току-така да се пие. Аз НЕ съм лекар, но знам, че това чудо разрежда кръвта и го пият хора с аритмия (имам роднина, който го пие по тази причина).

Такива лекарства май трябва да се взимат с рецепта и предписани от лекар, а не взети от каталог в някой форум? Не се заяждам, просто искам да уточним, да не вземе някой да почне да пие, щото си мисли, че е болен от корона и това ще го спаси.

Това са насоките, които ще ти даде по телефона личният лекар.Щото, няма да те прегледа лично, а ще те разпита телефонно.

От лекарския форум го копирах, въпреки че, не е редно:(

Преди 1 час, slujitel каза:

Колегата утре е на работа след почти 3 седмици болничен,  отпуска и пак болничен.  Сигурно се чувства оздравял, но не знам да си е правил втори тест.  При нас обаче е голямо мазало,  очакваше се след неговия положителен тест да дойдат от РЗИ и да се случи нещо,  да тестват контактни... не знам и аз какво. След като никой не обърна внимание,  доста други колеги,  предимно от неговото обкръжение също се разболяха, но никой не плати за тест. За щастие всички все още са по домовете и никой не е влязал в болница. Пускат отпуска,  болнични, кой както дойде, а с какво се лекуват, не знам.  Предполагам,  че личните им лекари им изписват лекарства. А колко има заразоносители без симптоми от контактните при нас, божа работа.

Аз не бих се наела да правя това сама без лекарска намеса. 

Току-що обясних.

Това ще ти изпише по телефона и ЛЛ, това са, най- общите неща .

Те делят болните на леки, средни и тежки случаи. Като , с усложняването, се променя и лечението. Много е дълго за обясняване, защо антикоагуланти и антиагреганти.

Дано не потрябва на никого от нас тази схема.

Но в интерес на истината, за предстоящото ни дълго пътуване, днес съм купила всичко+още няколко неща, за които си трябва лекар.

Ето тук, са насоките на институт Пирогов, включващи  и горната схема:

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/208202-pirogov-sas-saveti-kakvo-da-pravim-pri-simptomi-na-kovid-19

• Харесвам 3
Публикувано:

Подобни са и препоръките публикувани на сайта на Пирогов. 
Незнам кой точно ги е съставил и на базата на какви данни, но част от тези медикаменти могат не само да не помогнат, а дори да навредят.

Наистина дозата на Аспирина не е отбелязана ( най вероятно са имали предвид 75 или 100мг) и ако някой реши да си взима стандартните 500 мг Аспирин , може да  си докара освен всичко останало и някой друг кръвоизлив. 
От това което аз съм чела из различните проучвания до момента взимането на витамини, цинк и селен също трябва да бъде с доза предпазливост, за да не се получи обратния ефект. 
Знам, че здравната система в България по принцип не е в добро състояние, а в момента да не говорим, но ако някой има все пак симптоми е най добре да се свърже с личния лекар или ако има някой познат лекар и преди да взема каквито и да е медикаменти да го обсъди с тях.

Лошото в цялата ситуация е, че няма единен консенсус за лечение в момента и всеки лекува или се самолекува както сметне за добре😬

Жалко,но факт...

• Харесвам 5
Публикувано:
29 minutes ago, slujitel said:

При нас обаче е голямо мазало,  очакваше се след неговия положителен тест да дойдат от РЗИ и да се случи нещо,  да тестват контактни... не знам и аз какво.

Никой няма да дойде и нищо няма да се случи. Това е положението. Всеки се оправя поединично.  

Ние сме голяма къща и почти всички минахме миналата и тази седмица някакво вирусче - по 2-3 дни хрема и леки болки в гърлото. Днес снаха ми се е тествала и има антитела 🙂 

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.