Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 22 минути , slujitel каза:

Едва ли вече остана някой, който да не вярва. И едва ли някой смята, че няма вирус, от който умират хора. И едва ли някой не знае, че се умира и от много други болести, освен от Ковид 19. Виждам,  че  си на ти с медицината, можеби си лекар и ще разбереш.  На 25 години изкарах Хочкин, сега съм на 48. И честно казано, ако ще умирам от болест, предпочитам да е Ковид, а не някой вид рак. А дотогава ще живея както ми харесва. За протокола нищо не спазвам, освен това,  за което ще ме глобят и не мога да го избегна. 

Внимавай, какво си пожелаваш.

Близък приятел, от две седмици е между небето и земята и много се мъчи. 

Ти пак не вярвай, но се пази.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 9 минути , Velyana каза:

За жалост има много хора които все още не вярват, но всеки има право на избор. Както и всеки има право да живее както сметне за добре.

Да лекар съм и аз също не съм ок с някой мерки, но за мен не е нормално хора, които са със симптоми било то на Ковид или грип да се разхождат по улиците, защото смъртността не била висока. Елементарна човешка хигиена е ако човек не се чувства добре физически и има някакви оплаквания да остане в къщи, а не да ходи на фризьор и кафенце.

А именно заради такива хора страдат всички останали и се налагат такива мерки. 
Не съм и съгласна с масовата истерия, презапасяване с лекарства, храни и тем подобни ( все пак не върлува ебола), но и не смятам, че на някой му е проблем да си измие ръцете 10 пъти на ден.
И си щастливец, че си преборил онкологично заболяване, но има хора който в момента се борят и имат шанс да се преборят, но за тях едно кихане в лицето може да е фатално.

Не искам да убеждавам никой в нищо, всички тук са интелигентни хора и имат свое мнение. 😊😊😊

Разбира се, не оправдавам хората със симптоми,  които се разхождат,  дори аз самата се карам с такива, които идват на работа в този вид. За това две мнения няма.  Мрънкам против маските и дистанцията,  която така или иначе няма как да се спазва. Спазването отнема много време,  което малко хора имат.

преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Внимавай, какво си пожелаваш.

Близък приятел, от две седмици е между небето и земята и много се мъчи. 

Ти пак не вярвай, но се пази.

Вярвам,  как да не вярвам.  И мой близък е така,  но не мога да ставам и да лягам с мисълта за ковид. 

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , slujitel каза:

Спазването отнема много време,  което малко хора имат.

ако не бях забелязала, че обикновено не проявяваш ирония в постовете си, щях да го помисля за такова, но... просто не проумявам, че наистина го мислиш сериозно? да си сложиш маска и да седиш на два метра от друг човек отнема време, което нямаш? помисли пак

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 14 минути , antea каза:

ако не бях забелязала, че обикновено не проявяваш ирония в постовете си, щях да го помисля за такова, но... просто не проумявам, че наистина го мислиш сериозно? да си сложиш маска и да седиш на два метра от друг човек отнема време, което нямаш? помисли пак

Помислила съм, спомни си времето,  когато в хипермаркетите пускаха по 10, 20 човека,  тогава висях по 1 час пред магазините и още толкова изчаквах предните,  преди мен да се махнат. Едно пазаруване ми отнемаше 2 часа, а обикновено е половин. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ще помоля да не се убеждаваме толкова, нито да се наричаме с епитети, достатъчно се е говорило по въпроса досега.

Благодаря

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , slujitel каза:

Помислила съм, спомни си времето,  когато в хипермаркетите пускаха по 10, 20 човека,  тогава висях по 1 час пред магазините и още толкова изчаквах предните,  преди мен да се махнат. Едно пазаруване ми отнемаше 2 часа, а обикновено е половин. 

Ти се благодари, че у нас е по-лабаво всичко.

Щото, в момента, половината Европа е  затворена.

В крайна сметка, както е казал мъдрецът - “ и това ще мине”.

В темата за интересните неща съм сложила една снимка от 1918 година, по време на Испанския грип.

Семейна снимка, всички са с маски, че даже и котето, и то:)))

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 21 минути , AlexandraKo каза:

Намекваш да побързаме да се снимаме ли? 

Очевидно не сме на едно ниво със западната цивилизация. Въпросът е дали сме недорасли или сме я надраснали. 

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 47 минути , AlexandraKo каза:

Ти се благодари, че у нас е по-лабаво всичко.

Щото, в момента, половината Европа е  затворена.

В крайна сметка, както е казал мъдрецът - “ и това ще мине”.

В темата за интересните неща съм сложила една снимка от 1918 година, по време на Испанския грип.

1918...

Връзка към коментар
преди 1 час, Eva eva каза:

А бихте ли се ваксинирали, когато излезе ваксината? Аз - твърдо не, но не мога да дам обоснован отговор защо. Ще помисля, обаче, ако ваксинирането е условие за пътуване до някои държави. 

Не не бих , освен обвързването с пътуване. Бих си правила тестове преди пътуване ако опре до опции изобщо.

Не се ваксинирам и за грип ( никога не съм го правила, нито аз нито преките членове на семейството ).

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Август 2015г. бяхме в Suwon, Южна Корея дни след края на епидемията от Mers там. Нямаше никакви туристи, пет шест общо с нас в крепостта докато обикаляхме, входът беше временно безплатен. На учениците им бяха поставили задача да се снимат с туристи. Сетих се за това сега. Въобще тогава не знаехме за епидемията там. На летището в Сеул имаше сложени надписи "Mers is not ours.."

Учениците на снимката са на разстояние от мен, така искаха да се снимаме, сега е ясно защо.

Дано на пролет ѝ се види края и на настоящата епидемия.

https://goo.gl/photos/AbhDnuFoB9cRrGRV9

Suwan school students_1.jpg

• Харесвам 25
Връзка към коментар

аз бих, дори и на експериментална фаза, но реално ще трябва да изчакам докато минат всички, които имат по-голяма нужда да са здрави и на линия - лекари най-вече

на такива като мен се разчита да са около 70%, за да предпазят и останалите 30, нежелаещи ваксини

• Харесвам 21
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

А бихте ли се ваксинирали, когато излезе ваксината? Аз - твърдо не, но не мога да дам обоснован отговор защо. Ще помисля, обаче, ако ваксинирането е условие за пътуване до някои държави. 

Твърдо НЕ!Аз съм на мнение, че добра ваксина,неможе да бъде разработена и тествана за толко кратко време!

• Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар

Аз също бих си поставил.  Почти изключено е да бъде задължителна, не и в демократичните държави, но си мисля че доста от тях поне за близките 1-2 години ще я наложат като условие за достъп. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Добра ваксина ще има след поне 20 години, ако изобщо има интерес към нейното усъвършенстване. А до тогава ? Ще прилагаме знахарските способи за предпазване - плюене в пазвата, кръстене, хвърляне на боб , връзване на скилидка чесън в дрехата или каквото предпочитате ? Аз вече съм предупредила личната ми лекарка да не се унесе и да ме забрави в първия списък. Страшните инфекции са преборени с ваксина, хигиена и правилни лекарства. Лекарство за Ковид няма, хигиената - ок, ама май само тя не спасява , остава ваксината.  Благодарение на всички ваксинирани от преди 30 години, днес можеш да си позволиш да бъдеш антиваксър и да не ваксинираш детето си. 

Магеланци, любезни мои, ясно е , че за нас "да живеея живота си както си искам ", означава да припкаме из световните хубости. В момента щом се доказа, че PСR тестовете са надеждни, границите се поотвориха.  Доста народ даде непредвидени пари, за да му бръкнат "дълбоко в мозъка " , неистово отричано само миг преди това, само и само да не изпусне гръцките морета. После се появиха застрахователи предлагащи покритие на лечение и карантина от вируса и туристическите дестинации я поискаха.Напълно сериозно смятам, че щом се появи каква да е ваксина на пазара, всички бленувани от нас места по света ще ни допуснат в себе си само с такава поне за две години напред, дано не съм права, пепел ми на клавиатурата. И какво ? Няма да си я направите ли ? Дори да е най - недоработеното нещо на света ? Колкото няма да си сложите ваксина за жълта треска, ако се появи грешна цена за местата дето се гледат горили в естествена среда:wink:. Или ще се оставите да подсмърчате във "В момента съм ", като мен цяло лято ?

@Crazy Horse  споко, ако съвсем ти дотегне в Испания, можеш да емигрираш в Танзания. Там всичко било спокойно.

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 49 минути , antea каза:

на такива като мен се разчита да са около 70%, за да предпазят и останалите 30, нежелаещи ваксини

Около 70% общо ваксинирани и преболедували. Може да е нужно и само 20-30% ваксинирани или изобщо да не е нужно, зависи кога ще е на разположение ваксината.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Никога не съм разбирал мотивите на псевдо антиваксърите , вероятно и те не ги разбират , защото все пак са ваксинирани многократно. Религиозните (истинските) антиваксъри е ясно , че са с увредена психика...

След петгодишна възраст не съм боледувал и веднъж през живота си , но това не ми пречи в САЩ всяка година да си поставям грипна ваксина ( зная добре, че е с 50% ефикасност). Всеки доктор аргументирано ще ви обясни причините да си сложите , ако имате желание да вникнете в позитивите...Не зная Ковид ваксината дали ще е задължителна , но аз със сигурност с голямо желание ( и удоволствие ) ще закарам семейството си до болницата за поставянето и...

Между другото от тази година в Масачузетс ( и не само ) , грипната ваксина е абсолютно задължителна за всички ученици , включая и най-най-малките , ходещи на детска градина . Не зная как е в България последните години , но тук ваксините се поставят с пистолет , от тази година винаги е само на drive through, без да слизаш дори от автомобила си...

• Харесвам 15
Връзка към коментар

Лично аз много четох за ваксината за денга и страничните и ефекти, и не си направихме, въпреки че тук има много денга. Обаче си мисля, че коронавирусната има големи разлики с нея. Имаме много компании, които разработват конкурентно ваксини, те всичките са на борсата и евентуални грешки ще им се отразят негативно. Второ, сега количествата и тестовата база ще са много по-големи и таргета няма да е само третия свят, а предимно първия, и трето така или иначе предполагам, че ще има поне една година за мислене, след като се ваксинират лекарите и прочие, защото не може да се произведат огромни количества наведнъж...

А, и последно, изобщо не бих се изненадал, ако някои държави като Италия и Испания започнат да искат ваксина, за да те пуснат да влезеш.

Това разбира се са разсъждения наизуст, има време, ще видим.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 19 минути , stanislavpp каза:

Никога не съм разбирал мотивите на псевдо антиваксърите , вероятно и те не ги разбират , защото все пак са ваксинирани многократно. Религиозните (истинските) антиваксъри е ясно , че са с увредена психика...

Аз в никакъв случай не съм антиваксър, но обезпокоително за мен е краткото време за разработка. Нещо, което преди сме постигали за 5-10 години сега ще го правим за 12 месеца.

преди 15 минути , neuromancer каза:

Имаме много компании, които разработват конкурентно ваксини, те всичките са на борсата и евентуални грешки ще им се отразят негативно.

И Боинг, и Фолксваген са на борсата, но не са имали винаги съвсем чисти практики.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

@tch Разбирам те напълно -но  има и няколко нюанса . Технологиите не стоят на едно място , а сега буквално  и цялата върхушка на медицината в целият свят е съсредоточена върху една единствена цел ,плюс безгранична финансова подкрепа за реализирането и. 

Ще си позволя да цитирам от първо лице личното мнение на съпругата на един директор на  болница в Масачузетс -“ ще си поставя ваксина , но ще изчакам за второто и поколение , което ще излезе след около година. Моят съпруг,  обаче ще трябва да си постави от първото поколение ваксина , която ще излезе в следващите 2 до 4месеца.”

• Харесвам 4
Връзка към коментар

За ваксиниране аз ще почакам няколко години. Но! То и няма как да е масова преди да минат няколко години. Другото Но: Възрастта ми не е в рисковата група, нито работата ми и хората, с които общувам. За ваксиниране съм, но за ковид бих изчакала наистина стабилни резултати от изпитвания и ефекти, а не да бързам да съм от Първите. 

Ваксинирането е и твърде политически и икономически въпрос. Например ваксина за варицела има по света от десетилетия и дори в съседната Гърция, но в България - не. В някои страни е задължителна/препоръчителна за слагане. В България не е регистрирана, няма от къде да си купиш. Пъпчиш се и толкова.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.