Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Oxford vaccine could substantially cut spread

https://www.bbc.com/news/health-55910964

Поредната добра новина: Според още непубликувано официално проучване ваксината на АстраЗенека не само защитава от разболяване ваксинирания, но предпазва от това той самият да разпространява вируса.

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Отговор на МНЗ, по повод ПСР тестовете за пътуващи:

EB8C70B0-4C1D-4A6F-9E75-FA7FB205DF74.jpeg.25b0625b5b3e995b69790a0a418b00d5.jpeg

Като допълнение на това че има-няма ваксини тестовете остават , преди малко в сутрешния блок Акад. Богдан Петрунов ( БАН) обясни че и маските и социалната дистанция ще останат мнооого дълго време  ( бил го казал и здравния министър на Англия същото).

Пак няма значение ваксинирани ли сме или не.

Та както казваше бай Тошо : Да ни е честита Новата Година/ Осми декември или Осми март ... все тая

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Като допълнение на това че има-няма ваксини тестовете остават , преди малко в сутрешния блок Акад. Богдан Петрунов ( БАН) обясни че и маските и социалната дистанция ще останат мнооого дълго време  ( бил го казал и здравния министър на Англия същото).

Пак няма значение ваксинирани ли сме или не.

Та както казваше бай Тошо : Да ни е честита Новата Година/ Осми декември или Осми март ... все тая

А защо, по ягодите? Ако хипотетично си изпълнят плана и ваксинират достатъчен брой население до лятото, кое ще оправдае лятото маската и дистанцията? Или да си знаем, че сме под чехъл до живот. Бива, бива, ама... Както каза Мангъров, това са психически терористи. Да, такива са. Плюс, Стокхолмския синдром на населението, нещата стават отчайващи. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Правителството на Дания заяви в сряда, че обединява усилията си с бизнеса, за да разработи дигитален паспорт, който да показва дали хората са били ваксинирани срещу коронавирус, което им позволява да пътуват и ще спомогне за облекчаване на ограниченията в обществения живот, съобщава АП.

В близко бъдеще гражданите в Дания ще получат официален документ за самоличност, с който могат да докажат, че са ваксинирани срещу Covid-19.

Финансовият министър Мортен Боедсков каза на пресконференция, че "след три, четири месеца дигиталният паспорт за коронавирус ще бъде готов за използване, например, при бизнес пътувания".

"За нас е изключително важно да можем да рестартираме датското общество, така че компаниите да могат да се върнат в релсите. Много датски компании са глобални компании, целият свят е техен пазар", добави той.Това е допълнителен паспорт, който можете да имате на мобилния си телефон, който документира, че сте ваксинирани. Можем да сме сред първите в света, които го имат и можем да го покажем на останалия свят."

Коронавирусът почти е спрял международните пътувания, тъй като страните се опитват да ограничат разпространението на вируса. Основните европейски авиокомпании летят с една десета от нормалния си трафик.

Презентацията на датското правителство е заедно с представители на основните бизнес организации, Конфедерацията на датските индустрии, която представлява основните датски компании, и Датската търговска камара.

Дания, подобно на съседните скандинавски и балтийски държави, през последните години се насочи към изцяло цифрова система за намаляване на бюрокрацията, с онлайн платформи, които поддържат електронно удостоверяване и цифрови подписи, за да позволят безхартиени комуникации както в частния, така и Междувременно Европейската комисия обмисля предложенията за издаване на сертификати за ваксинация, за да помогне на пътуващите по-бързо да стигнат до ваканционните си дестинации и да избегне поредното катастрофално лято за европейския туристически сектор. Но изпълнителният орган на ЕС заяви, че засега подобни сертификати ще се използват само за медицински цели, например за наблюдение на възможните неблагоприятни ефекти на ваксините.

Някои подобни цифрови паспорти се разработват, за да помогнат на пътуващите да докажат със сигурно, че са спазили изискванията за тестване за COVID-19. Един, наречен CommonPass, твърди, че може да проследява и ваксинациите.

Във вторник Естония заяви, че ще позволи пътувания до страната с доказателство за ваксинация срещу COVID-19, за да се избегнат карантинните изисквания.

Балтийската държава заяви, че сертификатът трябва да отговаря на определени критерии, включително информация, посочваща кога е направена ваксината, коя ваксина е била използвана, издателя на ваксината и партидния номер на ваксината. Сертификатът трябва да бъде на естонски, руски или английски език.

Датското правителство заяви, че по-късно ще вземе решение дали цифровият паспорт да се използва за цели, различни от пътуване, за да помогне за отварянето на обществения живот. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Правителството на Дания заяви в сряда, че обединява усилията си с бизнеса, за да разработи дигитален паспорт, който да показва дали хората са били ваксинирани срещу коронавирус, което им позволява да пътуват и ще спомогне за облекчаване на ограниченията в обществения живот, съобщава АП.

На фона на днешните новини : ваксини ама + тестове, ваксини ама + мерки , дигитален паспорт за ваксинирани ....се връщам назад в темата и все повече всички "конспиративни" теории зпочват да ми се струват не ЧАК толкова конспиративни.

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 13 минути , funny каза:

На фона на днешните новини : ваксини ама + тестове, ваксини ама + мерки , дигитален паспорт за ваксинирани ....се връщам назад в темата и все повече всички "конспиративни" теории зпочват да ми се струват не ЧАК толкова конспиративни.

За съжаление, плюс 1. До средата на миналата година се кикотех на акъла им и откъде им хрумва, къмто декември си виках "ноу уей", а сега ме е страх да ги погледна, защото нещата се случват 1:1, включително и с предсказанието за новия вирус в началото на 2021. Е, не е нов, но тези щамове, които валят и които подхранват все по-сериозни мерки и все по-малко съпротивление от нас. Дано да е случайно. Дано, позитивистите в темата са прави и лятото ни се смеят и кажат "Казахме ли ви, че нещата ще се оправят". Аз лично черпя по бира всеки оправдан оптимист, излязъл прав и присмял ни се. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 9 минути , luba_rizova каза:

За съжаление, плюс 1. До средата на миналата година се кикотех на акъла им и откъде им хрумва, къмто декември си виках "ноу уей", а сега ме е страх да ги погледна, защото нещата се случват 1:1, включително и с предсказанието за новия вирус в началото на 2021. Е, не е нов, но тези щамове, които валят и които подхранват все по-сериозни мерки и все по-малко съпротивление от нас. Дано да е случайно. Дано, позитивистите в темата са прави и лятото ни се смеят и кажат "Казахме ли ви, че нещата ще се оправят". Аз лично черпя по бира всеки оправдан оптимист, излязъл прав и присмял ни се. 

Добре де, вие наистина ли сериозно смятате, че глобално ще ви затворят завинаги и още десетилетия, ако не векове, ще се носят маски и ще се спазва дистанция 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Брани каза:

Добре де, вие наистина ли сериозно смятате, че глобално ще ви затворят завинаги и още десетилетия, ако не векове, ще се носят маски и ще се спазва дистанция 🙂

преди 13 минути , luba_rizova каза:

@luba_rizova Май вече имаш кандидат за бирата😉 

• Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 30 минути , Брани каза:

Векове и десетилетия чак не но поне 2-3-5 години ... мисля го.

А след това пък самите хора ще си искат мерките "за всеки случай" та няма нужда да ни ги налагат. 

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:

То много неща изглеждаха като от "Теория на конспирацията".  Днес етичният съвет в Германия (очевидно поредната служба, за която за първи път чувам) ще излезе с препоръка затова дали има особени привилегии за имунизираните и ограничения за тези, които не са имунизирани. 

Във вторник Меркел се изказа по следния начин: "Ваксинацията ще остане доброволна. Ако някой избере да не се ваксинира, то е възможно да не може да прави някои неща, които ваксинираните ще могат" 😄

И това го имаше в първите страници на тази тема като фантасмагория.

Иначе неща като чипове и липса на вируса продължават, според мен, да са болни фантазии. Ама има други, които от измишльотина стават реалност.

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 34 минути , Брани каза:

Естествено, че не.

Но, аз смятам, че в изминалата година се трупат данни за това, кой къде излиза и влиза и за какво (напр. sms-ите в много от държави). Има доста приложения чрез които ти самия си казваш къде си, кога си бил там с идеята, ако някой на същото място по същото време се окаже положителен за Ковид-19 приложението да те информира и ти да вземеш мерки и да оживееш.

Също така, голяма част от процесите по затваряне/отваряне, днес едни мерки, утре други, мерки от днес за утре, вечерни часове и пр. които в не-малка степен са продиктувани и от паника и презастраховане се "подбутват"/толерират с цел социални експерименти и тепърва ще се анализират доколко, кога и за какво едно общество може да бъде натискано и тласкано в една или друга посока.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Искрено се надявам да си прав, макар че подобни коментари имаше и след атаките на 11 септември 2001. "Ама вие сериозно ли си представяте, че временните допълнителни секюрити мерки завинаги ще останат в сила"? Пък като гледам 20 години по-късно все още си мерим течностите и се съобразяваме с 1001 тъпотии, които преди това въобще не съществуваха. Обикновено "временно" = новото "постоянно".

Крайно далеч съм от вярващ в конспирации, но моето наблюдение и впечатление е, че на едни правителства започна много да им допада идеята за толкова голям и повсеместен контрол и взеха да се заиграват с нея. Не вярвам да пуснат кокала толкова бързо / лесно и е трудно да се предвиди какво точно ще се случи по-натам, особено както в близко бъдеще се очаква все повече напрежение и гражданско неподчинение.

Специално маските и дистанцията (и то конкретно при пътуване) прогнозирам да останат ако не завинаги, то поне в близките минимум 5 години. Както и ще се появят редица други рестрикцийки, за които в момента дори не можем да се сетим.

• Харесвам 23
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Георги Матеев каза:

Пък като гледам 20 години по-късно все още си мерим течностите

15 години!

Рестрикцията на течностите не е свързана с 9/11, а с разследване на терористичен заговор от 2006

https://en.wikipedia.org/wiki/2006_transatlantic_aircraft_plot 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 3 минути , домосед каза:

15 години!

Рестрикцията на течностите не е свързана с 9/11, а с разследване на терористичен заговор от 2006

https://en.wikipedia.org/wiki/2006_transatlantic_aircraft_plot 

Прав си. 9/11 доведе до немалко промени, но конкретно това с течностите наистина се появи чак след този случай от 2006. Макар че това не променя идеята на мнението ми.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 24 минути , ivailo_radev каза:

Иначе неща като чипове и липса на вируса продължават, според мен, да са болни фантазии. Ама има други, които от измишльотина стават реалност.

Само да не вземат да "оздравеят" и тези фантазии, че тогава ще стане "весело". 

Но до чиповете има още време - и за тях ще има подготвителна и разяснителна кампания. 

Иначе, по информация от медиите, засега ще го караме на вълни и на фази.

Очакваме след три седмици трета вълна на вируса и другата седмица да започне трета фаза на ваксинацията - според шефа на щаба.

В Израел вече са ваксинирани 20% от населението с две дози, но, както те самите твърдят, вирусът не отстъпва. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Разбирам , че хората започват да се  изнервят от ситуацията, от мерките, тестовете и т.н. То и на мен ми е писнало до някъде. 
Но честно искам да попитам, как някой е очаквал една пандемия да отмине за месец, два или три? 
Ако някой си е правил такива илюзи, сега наистина е разочарован. Лично мнение, че лятото отново ще има някаква нормализация, но живота такъв какъвто сме го живяли до сега едва ли ще е скоро. И най- вероятно евтините пътувания ще са или мираж или рядкост:(
Аз пък се надявам правилото за дистанция в магазините да остане, защото ми е изключително приятно докато плащам на касата да не ми дишат във вратът или да ме блъскат с количката в гръб. 

@luba_rizova аз също съм кандидат за бирата 😂 но ще почакам още някой друг месец за да можеш да ме черпиш истинска бира, а не безалкохолна ☺️
@ivailo_radev баба Анджи каза обаче, че не може да се говори за привилегии на ваксинираните, докато ваксина не бъде предложена на всички. Според нейни прогнози края на декември тази година, според мен най-рано края на декември 2022 😂

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 30 минути , ven62 каза:

Естествено, че не.

Но, аз смятам, че в изминалата година се трупат данни за това, кой къде излиза и влиза и за какво (напр. sms-ите в много от държави). Има доста приложения чрез които ти самия си казваш къде си, кога си бил там с идеята, ако някой на същото място по същото време се окаже положителен за Ковид-19 приложението да те информира и ти да вземеш мерки и да оживееш.

Също така, голяма част от процесите по затваряне/отваряне, днес едни мерки, утре други, мерки от днес за утре, вечерни часове и пр. които в не-малка степен са продиктувани и от паника и презастраховане се "подбутват"/толерират с цел социални експерименти и тепърва ще се анализират доколко, кога и за какво едно общество може да бъде натискано и тласкано в една или друга посока.

Е те жълто-червените другари в Китай си стартираха и без това системата за социален рейтинг. Къде по-лошо от това 🙂 Да, доста данни се събират, но ако това наистина е експеримент, няма как да продължи безкрайно дълго.

Публикувано:
преди 3 минути , Velyana каза:

Разбирам , че хората започват да се  изнервят от ситуацията, от мерките, тестовете и т.н. То и на мен ми е писнало до някъде. 
Но честно искам да попитам, как някой е очаквал една пандемия да отмине за месец, два или три? 
Ако някой си е правил такива илюзи, сега наистина е разочарован. Лично мнение, че лятото отново ще има някаква нормализация, но живота такъв какъвто сме го живяли до сега едва ли ще е скоро. И най- вероятно евтините пътувания ще са или мираж или рядкост:(
Аз пък се надявам правилото за дистанция в магазините да остане, защото ми е изключително приятно докато плащам на касата да не ми дишат във вратът или да ме блъскат с количката в гръб. 

@luba_rizova аз също съм кандидат за бирата 😂 но ще почакам още някой друг месец за да можеш да ме черпиш истинска бира, а не безалкохолна ☺️
@ivailo_radev баба Анджи каза обаче, че не може да се говори за привилегии на ваксинираните, докато ваксина не бъде предложена на всички. Според нейни прогнози края на декември тази година, според мен най-рано края на декември 2022 😂

Ами моите надежди бяха за около година, година и малко да се нормализират нещата. Месец-два са нереалистични очаквания наистина. Ама и година и нещо няма да е. 

Иначе и на мен ми харесва, ако хората се съобразяват малко в магазини и да не идват на работа болни и в бъдеще. Ама не да е правило, а просто да се промени съзнанието на хората. Знаеш как е в Германия (поне при моите колеги) - не спира да киха и кашля, обаче идва на работа при други хора. А баба Анджи е такава фурнаджийска лопата, че ... Пък и дори да има ваксина за всички, защо трябва да има ограничения за тези, които не искат да се ваксинират? Като изключим евентуално АстраЗенека (там беше хубава новина), другите не предпазват от това да заразиш други хора очевидно. Т.е. рискувам само собствения си живот, ако не съм ваксиниран.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 59 минути , Георги Матеев каза:

Искрено се надявам да си прав, макар че подобни коментари имаше и след атаките на 11 септември 2001. "Ама вие сериозно ли си представяте, че временните допълнителни секюрити мерки завинаги ще останат в сила"? Пък като гледам 20 години по-късно все още си мерим течностите и се съобразяваме с 1001 тъпотии, които преди това въобще не съществуваха. Обикновено "временно" = на новото "постоянно".

Крайно далеч съм от вярващ в конспирации, но моето наблюдение и впечатление е, че на едни правителства започна много да им допада идеята за толкова голям и повсеместен контрол и взеха да се заиграват с нея. Не вярвам да пуснат кокала толкова бързо / лесно и е трудно да се прогнозира какво точно ще се случи по-натам, особено както в близко бъдеще се очаква все повече напрежение и гражданско неподчинение.

Специално маските и дистанцията (и то по-конкретно при пътувания) прогнозирам да останат ако не завинаги, то поне в близките минимум 5 години. Както и ще се появят редица други рестрикцийки, за които в момента дори не можем да се сетим.

Всяка власт постоянно се изкушава от това да стане още по-авторитарна и ограничения, немислими в Европа преди няма и две години, сега се подмятат наляво и надясно през ден. Но като стане въпрос за поставени на колене цели сектори и икономики, надали някой нарочно ще държи света на ниска скорост още години. (Освен ако не е зъл филмов герой! 🙂 ) Естествено, винаги съществува вероятността икономическите проблеми в близкото бъдеще се дължат както на вируса, така и на структурни такива от последните години и здравната криза е чудесен повод и извинение за кръговете, които дърпат конците (и аз не съм фен на конспирациите, но съм далеч от мисълта, че световните демокрации са 100% това, за което се представят) да си замажат кашите и предварително да ограничат напрежението сред хората, но този сценарий ако беше толкова таен, щеше да е таен. Та официалната прогноза на нашата тъмна ОЧЗ организация е маски и ограничения в ежедневието да има не по-късно от края на 2022ра (2021ва по неволя и после за всеки случай). При пътувания вече ми е трудно да прогнозирам какви мерки ще хрумнат на световната бюрокрация. Но пък дори и спадът в пътуванията непосредствено след 9/11 беше временен и после броят на полетите стръмно се увеличи.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , Брани каза:

Всяка власт постоянно се изкушава от това да стане още по-авторитарна и ограничения, немислими в Европа преди няма и две години, сега се подмятат наляво и надясно през ден. Но като стане въпрос за поставени на колене цели сектори и икономики, надали някой нарочно ще държи света на ниска скорост още години. (Освен ако не е зъл филмов герой! 🙂 ) Естествено, винаги съществува вероятността икономическите проблеми в близкото бъдеще се дължат както на вируса, така и на структурни такива от последните години и здравната криза е чудесен повод и извинение за кръговете, които дърпат конците (и аз не съм фен на конспирациите, но съм далеч от мисълта, че световните демокрации са 100% това, за което се представят) да си замажат кашите и предварително да ограничат напрежението сред хората, но този сценарий ако беше толкова таен, щеше да е таен. Та официалната прогноза на нашата тъмна ОЧЗ организация е маски и ограничения в ежедневието да има не по-късно от края на 2022ра (2021ва по неволя и после за всеки случай). При пътувания вече ми е трудно да прогнозирам какви мерки ще хрумнат на световната бюрокрация. Но пък дори и спадът в пътуванията непосредствено след 9/11 беше временен и после броят на полетите стръмно се увеличи.

Айде, от твоята клавиатура на Божия монитор 😄

• Харесвам 5
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 7 минути , Velyana каза:

... евтините пътувания ще са или мираж или рядкост:(...

Аз, само като си помисля и съм с 500 евро назад, отделно хилядите главоболия по логистиката.

PCR тест за мен и жена ми - 200 лв. + бърз тест на летището (има тенденция да се превърне в стандарт) +150 лв. - това е в едната посока

Общо - 700 лв. 

Отделно живееш си на летището - 4 часа преди бординг. Тичай 4 пъти за pcr-ите. Пручвай къде да ще ти ги направят в другата държава. 

Ако пък си решил по пътя за някъде да се отбиеш за 1-2-3 дни в някоя "трансферна" страна...

Плаче ми се...

• Харесвам 13
Публикувано:
В момента, ivailo_radev каза:

Айде, от твоята клавиатура на Божия монитор 😄

Предвиждането на събития в бъдещето е важно умение на използващите Силата, така че можете да разчитате на мен! Пред уменията ми хората буквално остават без дъх 🙂

Публикувано:
преди 1 минута , ven62 каза:

Аз, само като си помисля и съм с 500 евро назад, отделно хилядите главоболия по логистиката.

PCR тест за мен и жена ми - 200 лв. + бърз тест на летището (има тенденция да се превърне в стандарт) +150 лв. - това е в едната посока

Общо - 700 лв. 

Отделно живееш си на летището - 4 часа преди бординг. Тичай 4 пъти за pcr-ите. Пручвай къде да ще ти ги направят в другата държава. 

Ако пък си решил по пътя за някъде да се отбиеш за 1-2-3 дни в някоя "трансферна" страна...

Плаче ми се...

Първият производител на телефони, който вкара някак в телефона сензор за Covid, ще избие рибата. Отиваш на гишето, дъхваш един път на телефона и хоп - негативен, позитивен или "много чесън си ял снощи" резултат. 

преди 1 минута , Брани каза:

Предвиждането на събития в бъдещето е важно умение на използващите Силата, така че можете да разчитате на мен! Пред уменията ми хората буквално остават без дъх 🙂

Ми това последното е спорно колко е добре, понеже ще заемат места с апарати за обдишване и ще стане пак една ... 😄

• Смея се 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.