Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Брани каза:

Който ме слуша - стига далеч! Който не ме слуша, също стига далеч! Разликата е в тежкия физически труд, който съпътства дестинацията във втория случай ...

За съжаление обитателите на Олдерон не получиха този шанс... 😞 

• Смея се 2
Публикувано:
преди 16 минути , Duke каза:

За съжаление обитателите на Олдерон не получиха този шанс... 😞 

E те стигнаха твърде далече в бунта ...

Междувременно световният напредък във ваксинациите:

vaccines.jpg.1040acd2ce47521fd2c65e270d18c17c.jpg

Сърбите са успели да ваксинират 10 пъти повече хора от нас 🙂

• Шок 4
Публикувано:

И преди казах, има нещо гнило с това разпределение и доставки и пак сравнявам с Румъния.

Двете страни сме с еднакъв статут и пр, но те имат 5 пъти повече ваксинирани на глава от населението, преди 2-3 седмици беше същата  работа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , Брани каза:

Тази сутрин по БНТ един българин  от западните покрайнини каза, че са получили 1 милион ваксинни от Китай и 1 милион от Русия.

Публикувано:
преди 47 минути , Брани каза:

Междувременно световният напредък във ваксинациите

Само не искам да смятам какви пари са това за производителя и за всеки по пътя до крайния потребител 😑

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 56 минути , Брани каза:

E те стигнаха твърде далече в бунта ...

Междувременно световният напредък във ваксинациите:

Ей тази графика е малко по-интересна според мен, понеже показва процентно колко са ваксинирали (с поне по една доза).

Ама пак и румънци и сърби са преди нас. Ако успокоява някого - те са и преди Германия. Водачи продължават да са си Израел и ОАЕ.

image.png.e4586e9dff1138318237c4bf8342779a.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз вчера гледах едно интервю с Томислав Дончев и човекът каза, че сме назад във ваксинирането, защото за всеки ваксиниран човек се пази и втората доза. Тоест, в други страни слагат първата доза на всички и чакат доставката на новите ваксини за следващата доза. При нас се заделят две дози за човек и затова сме по-назад. За сметка на това, пък, няма опасност от забавяне между дозите, при което аз лично не съм видяла статисткита как се променя ефективността. Човек на требва да вярва на всичко, което говорят политиците, но това ми изглежда логично, честно казано.

Също ми стана интересно защо Израел са най-напред с ваксините и се оказа, че те, освен, че са платили по-висока цена за доза от всички останали държави, за да си осигурят първите доставки, са ги поръчали и първото тримесечие на 2020г. Пак са по-напред с информацията тез хора и това е.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , feel_the_rush каза:

Аз вчера гледах едно интервю с Томислав Дончев и човекът каза, че сме назад във ваксинирането, защото за всеки ваксиниран човек се пази и втората доза. Тоест, в други страни слагат първата доза на всички и чакат доставката на новите ваксини за следващата доза. При нас се заделят две дози за човек и затова сме по-назад. За сметка на това, пък, няма опасност от забавяне между дозите, при което аз лично не съм видяла статисткита как се променя ефективността. Човек на требва да вярва на всичко, което говорят политиците, но това ми изглежда логично, честно казано.

Да, това е едно от умните решения у нас. Но иначе и тук си казват думата разликите в организацията на процесите по ваксинирането между нашата и другите държави. По-смотанички сме, няма кво да се лъжем 🙂 Иначе май и доста малък процент от разните там групи заявяват желание за ваксинация и това също дърпа бройката надолу. А все още и сравнително малко бройки ваксини са доставени ...

• Харесвам 2
Публикувано:

Дори да е така, ако приемем, че има 2 дози на човек и не се пази втората, щяхме да сме с 110 хиляди или пак поне 2,5 пъти под съседите румънци, които не купуват от Китай или Русия, защото са в ЕС.

Просто винаги и за всичко сме най-отзад на опашката

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 24 минути , feel_the_rush каза:

Също ми стана интересно защо Израел са най-напред с ваксините и се оказа, че те, освен, че са платили по-висока цена за доза от всички останали държави, за да си осигурят първите доставки, са ги поръчали и първото тримесечие на 2020г. Пак са по-напред с информацията тез хора и това е.

Как няма да са по-напред с информацията... 

Един приятел с апартамент в Банско, още в началото на декември 2019 беше разбрал, че всички резервации направени от евреи за декември-февруари са били отменени още ноември! 

Смятай... 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , feel_the_rush каза:

Аз вчера гледах едно интервю с Томислав Дончев и човекът каза, че сме назад във ваксинирането, защото за всеки ваксиниран човек се пази и втората доза. Тоест, в други страни слагат първата доза на всички и чакат доставката на новите ваксини за следващата доза.

Това за другите държави абсолютно не отговаря на истината - прилага се на много места. Не мога да си спомня за кои точно съм го чувал (може би Дания, но може и да греша), но точно това ми направи впечатление, че е взето предвид, за да не се окаже в един момент, че няма ваксини за втора доза. Май филмът не е шведски, а съветски.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 33 минути , feel_the_rush каза:

А изглежда ли ти логично, че ако правим като всички други ще сме с най-много 110 000 ваксинирани, което не променя почти нищо в класацията и сравненията, например с Румъния.

преди 26 минути , Брани каза:

Да, това е едно от умните решения у нас. Но иначе и тук си казват думата разликите в организацията на процесите по ваксинирането между нашата и другите държави. По-смотанички сме, няма кво да се лъжем 🙂 Иначе май и доста малък процент от разните там групи заявяват желание за ваксинация и това също дърпа бройката надолу. А все още и сравнително малко бройки ваксини са доставени ...

По-смотанички. Ти ще ме разплачеш от умиление.

Такъв симпатичен народ, е сега, не е като да няма кусури, малко, ама много малко смотаничък.

...

Мъка

Sorry @Alexander , писали сме едновременно т.е. аз докато напиша ... нали съм и аз от смотаничкия народ...

:haha:

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

А изглежда ли ти логично, че ако правим като всички други ще сме с най-много 110 000 ваксинирани, което не променя почти нищо в класацията и сравненията, например с Румъния.

Само да уточня, че не казвам, че това е единствената причина да сме на опашката по процент ваксинирани, а че това е една от причините. Липсва ни организация, както и на всички нива в държавата, което ме кара да си имам едно на ум и за тези статистики, за които някой тук трябва да е подал информация. Едно време сме били и на опашката по брой пратени хора в концлагерите, пък не се оказа толкова грешно 😉 Можеша да подшушнат нещо поне.

• Харесвам 5
Публикувано:

Общо поставените до момента дози, пак не са много - 58 888 според официалната информация https://coronavirus.bg/bg/statistika

Това поражда някои въпроси във връзка с малкия брой имунизирани, които не съм чула някой журналист да пита.

Има ли и колко налични дози, които се пазят, колко от тях за втора доза, а другите за кого и какво?

Например, ако съм медицинско лице, т.е. първа група според плана, включила съм се в любимите списъци за ваксиниране, но моментът не е подходящ да се ваксинирам, защото да речем скоро съм преболедувала и имам антитела, ваксината ще се пази ли за мен още 2-3 месеца?

Другата причина е наистина доставените дози за България да са малко, но не защото сме прецакани от другите, а защото така сме си постлали - толкова сме заявили на база рехавите списъци, правени на юруш през декември или каквото сме заложили в плана като брой лица от различните фази.

• Харесвам 2
Публикувано:

"Доставките за февруари ще са в размер на 260 хил. В зависимост от това каква информация ще ни бъде предоставена, ще се вземе предвид и ще се направи преценка до кога да бъдат поставени всички дози. Тази седмица очакваме втора пратка от 31 200 дози от оксфордската ваксина. Около 20 февруари се очакват 81 хил. дози и в края на месеца 118 хил. дози."

Идат! Макар и не чак толкова много. Да се надяваме, че през следващите месец-два (докато почнат да пристигат още повече бройки) нашите хора да поизгладят процесите с организацията 🙂

Публикувано:
преди 8 минути , Брани каза:

"Доставките за февруари ще са в размер на 260 хил. В зависимост от това каква информация ще ни бъде предоставена, ще се вземе предвид и ще се направи преценка до кога да бъдат поставени всички дози. Тази седмица очакваме втора пратка от 31 200 дози от оксфордската ваксина. Около 20 февруари се очакват 81 хил. дози и в края на месеца 118 хил. дози."

Идат! Макар и не чак толкова много. Да се надяваме, че през следващите месец-два (докато почнат да пристигат още повече бройки) нашите хора да поизгладят процесите с организацията 🙂

Е да, ама ние сме се постарали да не вземем да изпреварим някой, та затова ще направим усилия да "похабим" известен брой ваксини.

Например, като боднем 70-те годишните с Астра-Зенека ... и дано това което се подозира за тази ваксина, че не действа на висок % от възрастните, да е вярно.:wink:

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз не знам каква е драмата с тези ваксини и колко бройки има. Не виждам да има голям интерес за ваксиниране при положение, че четох една статия за увеличен интерес за поръчки към един продукт от Китай 😁😆

viber_изображение_2021-02-09_14-13-52.jpg

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 33 минути , feel_the_rush каза:

Само да уточня, че не казвам, че това е единствената причина да сме на опашката по процент ваксинирани, а че това е една от причините.

Само и аз да уточня, това не е никаква причина да сме на опашката 🙂

А относно евреите- след края на войната наваксваме с нашите лагери 😉

Публикувано:
преди 4 минути , Ivko каза:

Аз не знам каква е драмата с тези ваксини и колко бройки има. Не виждам да има голям интерес за ваксиниране при положение, че четох една статия за увеличен интерес за поръчки към един продукт от Китай 😁😆

Аз лично нямам зор, но ме дразнят. Авторът на "чудесната ваксинация" да отиде на психиатър вместо да ми ангажира мозъка с приказките си 😛

• Смея се 1
Публикувано:
преди 9 минути , Ivko каза:

Драмата е, че всеки от нас има три избора:

1. Ваксиниране

2. Преболедуване без ваксина

3. Разчиташ на късмета си и перманентно изпълняваш командата "Газ, чорапи, наметало".   (Не знам дали ме разбра. Тези, които са ходили войници им е ясно)

Има и един 4-ти, но да не навлизаме в черния хумор.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

... или пак поне 2,5 пъти под съседите румънци, които не купуват от Китай или Русия, защото са в ЕС.

Правилата или не са много ясни или различните държави членки имат различна степен на суверенитет. Унгария е член на ЕС, но си поръча руски ваксини, мисля, че и китайски, ама за последните не съм съвсем сигурен.

Ако се сравняват двете ваксини от типа "Векторни", Спутник V била много по-добра от тази на Астра-Зенека, защото използвала два различни аденовируса като вектори за двете дози, докато оксфордската използвала един и същ, което намалявало ефективноста. Апропо, вчера четох, че в Швейцария напълно спират ваксинирането с Астра-Зенека (не само на хората над определена възраст). Доколкото знам, България е поръчала най-много дози точно от тази ваксина. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 минути , Zlia каза:

Само и аз да уточня, това не е никаква причина да сме на опашката 🙂

А относно евреите- след края на войната наваксваме с нашите лагери 😉

Хич не ми се спори на тема История - всяка държава си има скелети в гардероба. И това не е въпрос на нация, а на чисто човешко поведения, когато има чувство за безнаказаност.

За ваксините пък ми се струва правилна стратегията ни и определно е причина да сме по-назад. Даже двойно. Мен повече ме притеснява, че тия 70% за колективен имунитет няма как да ги стигнем не заради темпа на ваксиниране, а заради отказалите се от ваксинация. И така ще си останем с тоя вирус и тия мерки, и това си е. Тези години наред водена пропаганда доведе до това, хората да се страхуват да се ваксинират, а достъпа до всякаква информация (вярна или невярна) размъти преценката на хората и те просто не знаят на какво да вярват. Накрая по този начин ще се раздели светът и готово - ваксинирани и пътуващи, неваксинирани и без нужда от международен паспорт. Най-лесно се контролират масите като им дадеш право на избор и те сами решат да се ограничат. Трябва да им се признае на великите умове.

• Харесвам 9
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.