Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , Goal & Boss каза:

Пробовземането (от носоглътката)

е само за търсене на антиген или за PCR тест, но не и за антитела. 🙂 

Що се отнася до въпроса на @AlexandraKo, ами защо да не вярвам, като това са заключения на базата на представени резултати от клинични проучвания.

Ако на тях не вярваме, на кое клинично проучване да вярвам?

Или на мнението на колегите от практиката, които тепърва ще се срещат с ваксинирани? 

Или сме на принципа (както вече наблюдавам тук многократно) "Не е така, макар че не знам как е" 😉 

До колкото съм на ясно, у нас не са провеждани проучвания за ваксини (но е напълно възможно да не знам, не ми е работата).

• Харесвам 9
Публикувано:

преди 38 минути , Lyubina каза:

Що се отнася до въпроса на @AlexandraKo, ами защо да не вярвам, като това са заключения на базата на представени резултати от клинични проучвания.

Ако на тях не вярваме, на кое клинично проучване да вярвам?

На клинично проучване, което е завършило / обикновено, това става, за срок от 5 години/, това ще завърши през 2023 и тогава ще видим, кое, накъде.

Отказ от носене на отговорност, мен поне, ме смущава.

Говоря лично за себе си, изказвам лично мнение и не настоявам, за споделяне.

• Харесвам 6
Публикувано:

Всъщност какво се случи/ва в Швеция ? Някой проследявал ли ги е ?

Като гледам скандинавския полуостров са в най-благоприятна позиция ( на картата) . Там всъщност въведоха ли им мерки, маскировки и т.н ?

Държат средна позиция в Европа по брой заразени и починали и ми е интересно дали има мерки там или не и дали короната с мерки или без мерки си вилнеее еднакво

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Радо каза:

Тази карта е по-различна. Пак е 4-5 седмица.

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

655C0E8E-4C63-4953-A971-F2E0ADD05AA0.png

Аха. Видях разликата. При твоята се отчита и процента позитивни.

Редактирано от ДиянаВ
Публикувано:
преди 19 часа, funny каза:

Освен ако не са решили да не ги спазват точно през януари а преди това са били стриктни - Да , логично е . Но се съмнявам да са се променили коренно и в това си отношение - към мерките

В Антверпен случаите през лятото бяха доста. През януари 5ти повече. Има няколко общности и те си контактуват по между си главно и само в съответната общност. Въпреки това заразяването не става едновременно на всички членове от общността, постепенно влиза в многобройните семейства и общият брой на заразените нараства в геометрична прогресия.

Много от тях отказват да отидат да се тестват въпреки, че е безплатно. Около 25% само се отзоваха от общо поканените и около 5% дадоха положителен тест в края на януари. Имаше цели клъстери и по специално в две еврейски училища. 

Затвориха една от синегогите принудително, след като преди това си играха на стражари и апаши с полицаите няколко седмици. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

Всъщност какво се случи/ва в Швеция ? Някой проследявал ли ги е ?

Като гледам скандинавския полуостров са в най-благоприятна позиция ( на картата) . Там всъщност въведоха ли им мерки, маскировки и т.н ?

Държат средна позиция в Европа по брой заразени и починали и ми е интересно дали има мерки там или не и дали короната с мерки или без мерки си вилнеее еднакво

Има разни ограничения - да не се събират повече от 8 човека заедно на обществени места , не се сервира алкохол между 20 и 11ч, маските не за задължителни, но силно препоръчителни, забрана на несъществени пътувания от страни извън ЕС, май и от Норвегия, Дания и ОК има бан, ПСР тестове на влизане, това се сещам на първо време, мисля има и някакви рестрикции за  посещения в домове за възрастни.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Бръмбар каза:

Има разни ограничения - да не се събират повече от 8 човека заедно на обществени места , не се сервира алкохол между 20 и 11ч, маските не за задължителни, но силно препоръчителни, забрана на несъществени пътувания от страни извън ЕС, май и от Норвегия, Дания и ОК има бан, ПСР тестове на влизане, това се сещам на първо време, мисля има и някакви рестрикции за  посещения в домове за възрастни.

Ясно. Препоръчително който иска се пази, който не иска не , контрол на границите и масовите събирания. 

Само ако някой в този вариант може логично да обясни тогава с какво мерките помагат. Ясно ние не сме критерий, но държави със драконовски мерки само могат да завиждат на Швеция дето всичко е пожелателно.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Duke каза:

Това последното звучи като сценарий за апокалиптичен филм...

Нещо интересно, поне за мен. Току що си направих антигенен тест и се оказа, че нямам антитела. Това по-малко от два месеца след боледуване. Нямам обяснение на какво се дължи тази аномалия...

Приятелка,  след изкаран Ковид си направи два теста за антитела в лаборатория и се оказа, че няма антитела. Съпругат й и децата имат антитела. Лекар и е казал, че при 15-20% от преболедувалите Ковид, няма антитела. 

• Харесвам 7
Публикувано:

https://novini.bg/zdrave/bolesti/645642-

Британският щам ще помете Европа и ще властва с години. Ми да ни е честито, подготвя се почвата и явно за непрекъснат тормоз. Но с помощта на хората - както казват умните хора - не можеш да освободиш роба насила, той сам трябва да го поиска. Гледах и филмче с интервюта в Китай по случай новата им система за социален рейтинг. Не знам, не знам, май натам вървим всички. И имаше, редовни доносници. Тоест една леля обикаля с таблета и наблюдава кой с кой се кара, как се държи, с кой разговаря, и изпраща информация и така. Няма мърдане, брат. 

@funny, на позната дъщеря й и зетя живеят във Финландия. Хоум офис е щерката, работи в банка, зетя не, той се ротира, но всички мерки за маски и прочие са препоръчителни, а не задължителни, разбира се,Има и някакви зАбрани, но е доста спокойно и изобщо този психически натиск липсва. А на Швеция модела беше единствения правилен, жалко, че ги натиснаха, и жалко, че изпуснаха нещата в домовете за възрастни. Но, така, преди се плашихме от 5000 заразени и никога не е било чак да има недостиг в болниците, сега всеки ден с 1000 заразени ми врещят по телевизията, че се очаквал недостиг. Утре ще са 300 и ще правим локдауни. Ми роби сме. Заслужаваме си съдбата. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 30 минути , luba_rizova каза:

А на Швеция модела беше единствения правилен, жалко, че ги натиснаха, и жалко, че изпуснаха нещата в домовете за възрастни.

Противоречиш си в едно изречение - как така моделът едновременно е бил правилен и са изпуснали нещата. А аз да използвам принципа на Бръснача на Окам - т.е. при наличието на няколко теории за един и същ проблем, за предпочитане е най-простата - не е ли по-логично да приемем, че моделът им просто не е работил, а не че някой отгоре ги е натиснал.

преди 32 минути , luba_rizova каза:

Ми роби сме. Заслужаваме си съдбата. 

Аз не се считам за роб. Не смятам, че това да спазваш указания и ограничения, които смяташ за правилни и логични, те прави покорен по някакъв начин. Не е много приятно, но като се замислиш, всички на планетата сме в това положение и никой няма интерес то да продължи много много дълго (освен може би илюминатите ...)

• Харесвам 14
Публикувано:
На 10.02.2021 г. в 19:42, Masmiya каза:

Аз пък не виждам промяна в политиката на Меркел спрямо миналата година. Тогава дори локдаунът започна при много по-нисък брой ново заразени и съответно разхлабването на мерките пак беше при по-малко от 35 на 100000 ново заразени. Но например пролетта детските площадки бяха затворени, сега са отворени. В градините и училищата можеха да ходят само деца, на които и двамата родители са работещи в определени браншове, сега е оставено на родителите да решават дали могат или не могат да се справят с грижите за детето и съответно имат нужда то да посещава градина/училище.

Но,Люба, при теб ми се струва, че не се е променила Меркел, а по-скоро твоето възприятие. Политиката на Германия си беше същата, но ти си имала по-голяма толерантност към нея. 

То в първия локдаун нямаха никакъв опит и правеха проба грешка. Ама сега границата от 50 я говореха с месеци и като се стигна я свалиха на 35. В много вестници има статии дали 35 е последното число. Освен това - удължаваме локдауна, поради някакви причини - ОК. Съгласен съм. Нищо, че няма план за след това. Ама фризьорите ги отваряме от 1-ви март, понеже това било въпрос на чест за хората. А и натоварвало психически старите хора. А децата? Че изперкват вече вкъщи без контакти и то във възраст, в която се развиват? (въпросите не са към теб 😄 ама нали така се пише с въпрос към имагинерните лоши хора :D). Това са, между другото, на вашия хубостник думи за старите хора и честта им. Не издържали психически бабичките без къдрене и боядисване. Между другото маникюристките не могат да отворят, понеже там ходят по-млади. Та това е за мен промяната в политиката - миналата пролет имаше някакъв план в политиката на Меркел и Германия. Сега се омазаха с ваксините и се опитват да прехвърлят отговорността на населението. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Революция си трябва, аз отдавна го казвам...

Тук в Мелбърн ни затварят / ниво 4/ от тази вечер в полунощ за 5 дни заради 13!!! случая, дошли от карантинен хотел. Първо един от служителите, после още двама, от семействата....

Та 5 дни пълен локдаун - до 5 км от дома, излизане само до магазин, докато издирят  и унищожат всички вирусопринос....опа- вируси.

АО ще е без публика до сряда/засега/.

• Харесвам 8
  • Шок 6
Публикувано:

То само като и прочете човек следното изказване и загубва ума и дума:

"Вирусът не се води по данни, вирусът се води по числата на инфекциите" . Т.е. числата не са данни.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 13 минути , Тони каза:

Революция си трябва, аз отдавна го казвам...

Тук в Мелбърн ни затварят / ниво 4/ от тази вечер в полунощ за 5 дни заради 13!!! случая, дошли от карантинен хотел. Първо един от служителите, после още двама, от семействата....

Та 5 дни пълен локдаун - до 5 км от дома, излизане само до магазин, докато издирят  и унищожат всички вирусопринос....опа- вируси.

АО ще е без публика до сряда/засега/.

Излиза, че следващия път може да стане това и заради 3-ма заразени.. кой, когато и каквото иска си прави вече навсякъде

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 минута , Alexander каза:

Излиза, че следващия път може да стане това и заради 3-ма заразени.. кой, когато и каквото иска си прави вече навсякъде

Ценят си хората здравето и живота на гражданите. И ценят и това, което са постигнали с яки ограничения когато седяха толкова време затворени докато ние тук се чудехме под носа или под брадичката да си носим маските и мрънкахме, че ни ограничавали свободите.

• Харесвам 11
  • Шок 1
Публикувано:

Тони, днес четох за АО какво става заради цели 13 човека, ама... Австралийците са ясни, те си искат някакви имагинерни чисти нива и точка. Ама тук в Европа това няма как да стане вече, невъзможно е. 

Брани, изпуснаха в смисъл, за очите на обществеността, контрол е бил нужен повече или по_малко лицемерие. Това е. 

Радвам се, че мислиш, че никой няма интерес от цялата работа. Все някой има. Производителите на ваксини, на маски, на дезинфектанти, правителствата, които се окрилиха от властта си и забравиха защо го правят всичко това. Самия факт на въртене на гъза непрекъснато е очеваден. Ето дори и в Германия. Та 100 човека, та 50,та 35. И европеец вярва, защото така е научен. Докато му затварят устата с пари, ще продължи да вярва. Понеже тук няма как да ни дават пари, за това и нямаме такива мерки. 

И, пак питам, след като масово хората подкрепят мерките, значи ги спазват, защо скачат случаите, защо ги мачкат непрекъснато, защо непрекъснато удължават локдауните, вече не за да спрат, а превантивно. Ми то превантивно може да сме си затворени 100 години. 

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Никой няма полза от затворените граници. Това няма как да продължи толкова дълго. Дори и да е "план на световния елит", този елит има полза от свободно движение на хора и стоки, за да може да поддържа консуматорското общество. 

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:

Засега опитват и то абсолютно упорито.

Да не забравяме, че е с цената  на много средства. Първо- ако се тестваш и чакаш резултат, държавата ни плаща веднага 450 долара за двата дни, в които стоиш вкъщи. Ако се окаже, че си болен- помощ от 1500 за двете седмици в карантина.

Тестовете са абсолютно безплатно е се тестваш на всяка крачка ако решиш, почти до всеки търговски център, поне да две три места във всеки квартал.

Правят се в момента по над 20 хиляди теста на ден, като нямахме дълго време случаи бяха паднали под 10 к.

Предпочитат да затворят 5 дни, да намерят всички възможни контакти, но това да не тръгне отново.

Засега със сигурност няма да влизат чужди туристи до края на 2021.

За другото- ще видим.

Аз си налях едно вино и си гледам тениса...Наздраве!

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 8 минути , Тони каза:

Засега опитват и то абсолютно упорито.

Да не забравяме, че е с цената  на много средства. Първо- ако се тестваш и чакаш резултат, държавата ни плаща веднага 450 долара за двата дни, в които стоиш вкъщи. Ако се окаже, че си болен- помощ от 1500 за двете седмици в карантина.

Тестовете са абсолютно безплатно е се тестваш на всяка крачка ако решиш, почти до всеки търговски център, поне да две три места във всеки квартал.

Правят се в момента по над 20 хиляди теста на ден, като нямахме дълго време случаи бяха паднали под 10 к.

Предпочитат да затворят 5 дни, да намерят всички възможни контакти, но това да не тръгне отново.

Засега със сигурност няма да влизат чужди туристи до края на 2021.

За другото- ще видим.

Аз си налях едно вино и си гледам тениса...Наздраве!

Малко е не на място, ама аз вместо тениса съвсем друго нещо прочетох 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

@Тони, а докъде са с ваксината? Защото евентуално ще удържат, ако се ваксинират, ама ако няма... Кофти. Би означавало поне 5 години твърди и строги граници. И още 10 тестове и карантини за пристигащите. Иначе, ще е като шарката, и след 20 години един заразЕн ще направи нечувана пандемия, като нямат имунитет. Срещу вирус, който няма да изчезне, друг е въпроса да се надяват на изчезване. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ваксинирането все още не започнало, готвят го за тия дни. Ако пък е почнало, то ще е от ден два три.

Иначе имаме схема, подобна на тази в България,  както и навсякъде.

Честно не ми се чете, ама ако на някой му е интересно:

https://www.health.gov.au/news/19-billion-to-go-towards-covid-19-vaccine-rollout

На стр. 9  след като се отвори линка със стратегията май беше плана за ваксиниране.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Nikolay Ivanov каза:

... този елит има полза от свободно движение на хора и стоки, за да може да поддържа консуматорското общество. 

Освен ако вече не е така. Икономиката на консуматорското общество също си има някакви граници. Не може безкрайно овцете да ги инжектират с кредити и да ги бутат да потребяват повече, отколкото могат да си позволят. На английски има един много популярен израз - Kicking the tin (can) down the road. Просто да продължаваме да ритаме тенекията по пътя, ама тази тенекия става все по-голяма и все по-трудна за ритане и в един момент просто се налага смяна на системата. Капитализмът до момента е решавал тези проблеми чрез световни войни - разваляш построеното и започваш да строиш наново. Както едно дете си строи нещо си с кубчета и в един момент като му свършат, с един замах го срутва и започва наново, за да може да продължи играта. Вече обаче не става номера по традиционния начин - оръжията са с такава разрушителна способност, че засягат и елита, не може да се скрие на хиляди километри разстояние от гинещите по фронтовете. В началото на 90-те се глътна свеж въздух - разпадна се Източния блок и се отвориха за потребление нови огромни пазари, това 30 години поддържа схемата, което пак не беше малко.

Нищо ново, всяка една система се изхабява (по-скоро ичерпва) в някакъв момент - робовладелството преминава във феодализъм, феодализма в капитализъм. Последният, поне във формата, която познаваме, също не е вечен. Много популярна заблуда в исторически план е, че нови хора извършват промените от една система към друга. Промените ги измисля и въвежда елита на старата система, за да може да се трансформира като елит в нова среда. Те виждат и разбират нещата много преди народонаселението. Достатъчно е само да си спомним кой и как събори социализма в СССР и у нас. Заговор на шепа хора от елита с благословия отвън го направиха, разните му там борци за свобода и широки народни маси се използваха само за фон и димна завеса.

П. П. Аз всъщност се надявам пландемията просто да замества една световна война, след което да се върнем към познатата ни реалност, просто от по-ниско стъпало на икономическо развитие, а не да е носител на смяна на системата в глобален мащаб.

• Харесвам 15
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

Малко е не на място, ама аз вместо тениса съвсем друго нещо прочетох 😄

Имало хора и с по-мръсно подсъзнание от моето. 

Това ми дава някакви надежди.

😀

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.