Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 часа, funny каза:

Всъщност какво се случи/ва в Швеция ?

Ети ти данни за Швеция, сравнена със съседните (близки и сходни по гъстота на населението, начин на живот и манталитет на хората) страни: 

Случаи на 100х.  комулативно:

image.png.0a3e034f191366d74d103c6e0927a20d.png

Починали на 100х. комулативно: 
image.png.0fe282449134efe1cf73afe6c554282b.png

Или, с други думи - при "правилния", според пропагандата, модел в Швеция, процентът на починалите  е 3 пъти повече, отколкото в Дания и 10 пъти повече, отколкото при комшиите им Норвегия и Финландия.  Кой на кого завижда всеки може сам да прецени. 

преди 17 часа, funny каза:

Там всъщност въведоха ли им мерки

В Норвегия прилаганите мерки се променят според интензитета на разпространение на вируса и са диференцирано регионално. 
Ето, например мерките в някои засегнати области, въведени на 23.01

Kindergartens, schools, universities, university colleges and tertiary vocational colleges

• Schools and kindergartens: Raised to red level in kindergartens, primary schools and lower secondary schools in line with the national traffic light model. The municipal infection control authorities can decide to close schools and kindergartens if necessary to prepare for red level or if the infection situation so indicates.
  • Upper secondary schools: Digital teaching will be implemented for upper secondary schools in week 4, and contingency plans made for transition to red level in upper secondary schools from week 5. Upper secondary schools already at red level will also have full digital teaching in week 4, and have contingency plans in place for returning to red level in week 5.
  • Universities, university colleges and tertiary vocational colleges: Digital teaching will be implemented for all students. All teaching activities and planned events will be postponed or take place digitally.
  • University, university college and tertiary vocational college premises will be closed to all students.

Rules

• All events outside the home are banned, both indoors and outdoors, with the exception of burials and cremations.
  • Everyone who can work from home must do so. Employers must ensure that employees work at home as far as practically possible. Employers must be able to document that the employees have received notice of how this is to be done in the enterprise.
  • Shops are to remain shut. Exceptions are made for grocery shops, pharmacies and petrol stations. Vinmonopolet shops will also remain shut, and will not be open in the period 23 to 31 January.
  • No serving of alcohol.
  • Suspension of recreational sports for children and adults.
  • Suspension of other recreational activities (choir, brass band, drama etc.)
  • The following places and enterprises must remain shut:
    • Bars, restaurants etc., but takeaways are allowed
    • Fitness centres
    • Swimming pools, water parks, spas, hotel swimming pools etc.
    • Places of worship, except in connection with burials and cremations
    • Libraries
    • Amusement parks, bingo halls, gaming arcades, playrooms, bowling alleys and similar entertainment and recreational activity venues
    • Museums
    • Cinemas, theatres, concert venues and similar cultural and entertainment venues
    • Other public venues and businesses that organise cultural, entertainment or recreational activities for people indoors

Duty to wear a face mask

A face mask must be worn when it is not possible to keep a distance of one metre from people other than members of your household, except when quickly passing people.

A face mask must be worn in public areas, such as shops, on public transport and indoor station areas, restaurants when picking up a takeaway, in common areas in shopping centres if they are open because they have a pharmacy and grocery shop, and at places of worship in connection with burials and cremations.

The duty to wear a face mask applies correspondingly to employees in places where it is not possible to keep a distance of one metre from visitors. This does not apply to employees in places where other infection control measures have been implemented for them such as the use of visors, partitions etc.

Passengers must wear a face mask in taxis. Face masks must be put on before the passenger enters the taxi, and they must not be taken off until their journey has ended and they have left the taxi. The duty to wear a face mask applies correspondingly to the driver when there are passengers in the taxi.

The duty to wear a face mask does not apply to children under the age of 12, or to those who are unable to wear a face mask for medical or other reasons.

Eто тук информация от януари за мерките в Дания
      ...............................................

Впрочем, нали имаше един виц, дето скандинавците с нетърпение чакали да свърши пандемията и да отпадне изискването за 1.5м. дистанция, за да можели да се завърнат към обичайната за тях дистанция от 5м. между хората. :grin:

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 24 минути , FlyTraveler каза:

Освен ако вече не е така. Икономиката на консуматорското общество също си има някакви граници. Не може безкрайно овцете да ги инжектират с кредити и да ги бутат да потребяват повече, отколкото могат да си позволят. На английски има един много популярен израз - Kicking the tin (can) down the road. Просто да продължаваме да ритаме тенекията по пътя, ама тази тенекия става все по-голяма и все по-трудна за ритане и в един момент просто се налага смяна на системата.

Нищо ново, всяка една система се изхабява в някакъв момент (робовладелството преминава във феодализъм, феодализма в капитализъм). Последният, поне във формата, която познаваме, също не е вечен. Много популярна заблуда в исторически план е, че нови хора извършват промените от една система към друга. Промените ги измисля и въвежда елита на старата система, за да може да се трансформира като елит в нова среда. Те виждат и разбират нещата много преди народонаселението. Достатъчно е само да си спомним кой и как събори социализма в СССР и у нас. Заговор на шепа хора от елита с благословия отвън го направиха, разните му там борци за свобода и широки народни маси се използваха само за фон и димна завеса.

Абсолютно си прав - планетата няма как да поддържа дългосрочно 10 милиарда консуматора от класа на средния американец или западноевропеец. Част от екологичните мерки изглеждат направо като зелен социализъм (а някои дори са). Има доста логика в разсъждения от типа "здравната криза сега е идеален момент е да изчистим някои проблеми, които отлагаме от десетилетия". Но аз не смятам, че това е реално причината за случващото се. Съмнявам се дори суперкомпютрите все още да са в състояние да изчислят какви биха били последиците от, да речем 10 години локдаун. Ако приемем една от основните тези на конспиративните теории - че целта на Задкулисието е да преразпределят едни големи ресурси (всичките т.е.) без глобална война, която на нашето технологично равнище ще е доста брутална - накрая може да се окажат пак с глобални размирици и войни на плещите и този план не би имал смисъл. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 минути , Брани каза:

Ако приемем една от основните тези на конспиративните теории - че целта на Задкулисието е да преразпределят едни големи ресурси (всичките т.е.) без глобална война, която на нашето технологично равнище ще е доста брутална - накрая може да се окажат пак с глобални размирици и войни на плещите и този план не би имал смисъл. 

Аз не бих си кахърил за световния елит, по-скоро за близките си и за себе си... Не обичам конспиративни теории и не се занимавам с такива.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

как така моделът едновременно е бил правилен и са изпуснали нещата

Брани, ти си достатъчно наблюдателен, не си ли забелязал какво им е хубавото на конспиративните теории  :wink::smile3: - хубавото при тях е, че може съвсем спокойно и безгрижно да включват съвсем различни, включително противоположни и даже взаимноизключващи се тези.  А още по-хубавото и даже най-хубавото е, че като се случи така, че фактите и реалността опровергаят тезите в произволна конспиративна теория, веднага може да се съчини нова конспиративна теория, която да обясни конспиративно защо не се е случило това, което е трябавло да се случи според предната. :grin:

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз няма да се уморя през няколко страници в тази тема да настоявам за отговор на въпроса какво предлагат противниците на съществуващите мерки?

Защото когато човек критикува дадено решение е добре в същото време да предлага и алтернативно, което да замести "грешното" и в голяма степен да осмисли критиката. 

Затова, моля, синтезирано в няколко точки, отговор на следния въпрос:

Ако аз бях на мястото на световния политически елит, бих направил следното:

1.

2.

3.

...

П.П.: И предварително да кажа, че препращане към правилата на форума като индулгенция за липса на отговор, не се приемат, защото тук не говорим за политика в чистия смисъл на думата!

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 33 минути , Duke каза:

Аз няма да се уморя през няколко страници в тази тема да настоявам за отговор на въпроса какво предлагат противниците на съществуващите мерки?

Защото когато човек критикува дадено решение е добре в същото време да предлага и алтернативно, което да замести "грешното" и в голяма степен да осмисли критиката. 

1.

2.

3.

...

П.П.: И предварително да кажа, че препращане към правилата на форума като индулгенция за липса на отговор, не се приемат, защото тук не говорим за политика в чистия смисъл на думата!

А не е баш да няма предложения. Аз съм противник на някои мерки и директно мога да кажа какво предлагам. Като уточнявам, че аз си гледам моята кочинка (т.е. където живея) и критикувам само тук мерките и само за тук имам предложения.

Т.е. ако аз бях на мястото на моята приятелка А.М. бих направил следното:

1. Бих направил гремиум от специалисти, които да ме посъветват какво да правя. Ще е съставен от вирусолози, психолози, икономисти. Акцентът ще е върху вирусолозите. Ама поне 2-3 различни.

2. Бих ги слушал и взел решения на базата на техните препоръки.

3. Бих създал строг режим за влизане в домове за възрастни хора, както и за такива с увреждания. Задължително при всяко влизане бърз тест. Ако нямам ресурси (човешки), бих се възползвал от помощта на армията, която няколко пъти вече ми предлага да свърши тази работа.

4. На възрастните и рискови пациенти бих раздал безплатни маски, каквито човечетата от точка 1 са ми препоръчали.

5. Бих им дал ваучери за таксита и създал часове в магазините само за тях, както и забрана да ходят в магазините извън тези часове (понеже установихме, че на моменти не са адекватни).

6. Ако човечетата от точка 1 мислят, че с ваксина проблемът ще се оправи, бих поръчал по-рано и достатъчно количества от различните ваксини. Очевидно в други държави е възможно. За целта бих набил канчето на бившата си военна министърка, ако нещо се ослушва.

7. Пак с помощта на човечетата от т.1 бих направил план (или най-добре те да го направят, понеже съм некомпетентен) за излизане от локдауни и т.н. и бих го представил на обществото, за да има перспектива.

Ми туй то, ама много набързо де. Това ми е планът за 5 минути. За 1 година може и по-добър да направя. Ама тъй като не ми е работа на мен, за добро или лошо, ще се живее по плана на други хора.

• Харесвам 12
Публикувано:

Маски на закрито, ако трябва и от скъпите да са, честа дезинфекция, миене на ръце. Входящ контрол в болниците, тестване при приемане в болницата, тестване на медицинския персонал. Спиране на превантивно тестване, с изключение на горните случаи, а само при симптоми. Въоръжаване с търпение, докато мине огромната вълна (тук, смятам огромната мина, сега може би ще са по-леки) и това е. Възрастните, ако искат, да си пазаруват в прозореца. Ако ги е страх, и който го е страх, седи си вкъщи и се целува с жена си през маската. Хоум офис за желаещите, но не задължително. Въобще мерки и живот, какъвто се правеше преди. Четох интервю с Кунчев за грипна епидемия, 2019 г. Обявявала се е при 350 болни на 10 000. Ха да сметнем къде е това, къде е сега 30 на 100 000. И приемаме, че човек може да умре от вирус, от грип, от рак, от пневмония, от бактерия, от мълния, от токов удар, убит от мъжа си, убит от жена си, от грешна операция, от инсулт, от инфаркт, на всяка възраст, и нямаме контрол на 100 % върху живота, не сме богове. И живота си продължава. Парите се хвърлят за разработване на лекарство, за бързи, евтини и надеждни тестове, а не за тежки, бавни, скъпи и несигурни процедури. И спираме да броим мутациите, защото... Ми що не сме ги броили до сега? И спираме да броим всеки ден по ТВто случаите, починалите, "заболелите" и т. Н. Понеже в България няма домове за възрасти по смисъла в Западна Европа, за там не знам. 

Но, всичко това, миналата година. Сега искам да вдигат всичко, панкьорите да им светнат като в MIB да забравят случилото се и те така.  

И аз осъзнавам, че не им е леко на управляващите. Обаче, оляха се. 

• Харесвам 7
Публикувано:

По горните точки мога и аз да се влключа по някое време.

Междувременно:

Over 9,000 virus patients sent into NY nursing homes

https://apnews.com/article/new-york-andrew-cuomo-us-news-coronavirus-pandemic-nursing-homes-512cae0abb55a55f375b3192f2cdd6b5

https://www.nbcnewyork.com/news/coronavirus/9000-covid-patients-were-sent-from-ny-hospitals-into-nursing-homes-records-show/2884682/

Публикувано:
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

1. Бих направил гремиум от специалисти, които да ме посъветват какво да правя. Ще е съставен от вирусолози, психолози, икономисти. Акцентът ще е върху вирусолозите. Ама поне 2-3 различни.

Не мога да повярвам, че това не е направено в Германия!

преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Тук приемам, че втората част не се случва по същата причина поради която не се случва и навсякъде другаде по света. Няма как, нужни са известни компромиси и баланс. В противен случай сме обречени на гибел...

преди 12 минути , ivailo_radev каза:

3. Бих създал строг режим за влизане в домове за възрастни хора, както и за такива с увреждания. Задължително при всяко влизане бърз тест. Ако нямам ресурси (човешки), бих се възползвал от помощта на армията, която няколко пъти вече ми предлага да свърши тази работа.

Това предложение звучи напълно логично, но нали осъзнаваш, че веднага ще се надигнат гласове в защита на неприкосновеността на личността, нарушаване на лични права, включително ограничаване на правото на избор и т.н....

преди 15 минути , ivailo_radev каза:

4. На възрастните и рискови пациенти бих раздал безплатни маски, каквито човечетата от точка 1 са ми препоръчали.

Това ако не се случва в Германия (честно казано ми е трудно да повярвам, че е така!) е напълно резонно предложение и би следвало да важи навсякъде. Въпросът обаче пак опира до логистика. При положение, че така или иначе е препоръчано на възрастните хора да стоят вкъщи, как ще се организира раздаването на маски без с това да се застраши тяхното здраве?

преди 17 минути , ivailo_radev каза:

5. Бих им дал ваучери за таксита и създал часове в магазините само за тях, както и забрана да ходят в магазините извън тези часове (понеже установихме, че на моменти не са адекватни).

Тук се преплитат въпросите от по-горе, но само ще допълня, че пак опираме до забраните, а те водят след себе си гласове в защита на човешките права. При това положение ако един пенсионер е съгласен с въвеждането на подобни ограничения, а друг пенсионер не е съгласен, тогава какво правим? Дори не искам да задавам въпрос как точно си представяш реализирането на подобно ограничение, включително и какви санкции ще се налагат на нарушителите...

преди 20 минути , ivailo_radev каза:

6. Ако човечетата от точка 1 мислят, че с ваксина проблемът ще се оправи, бих поръчал по-рано и достатъчно количества от различните ваксини. Очевидно в други държави е възможно. За целта бих набил канчето на бившата си военна министърка, ако нещо се ослушва.

Както всички много добре знаем, поръчката на ваксини в Европа е централизирана и се ръководи от ЕК 

преди 21 минути , ivailo_radev каза:

7. Пак с помощта на човечетата от т.1 бих направил план (или най-добре те да го направят, понеже съм некомпетентен) за излизане от локдауни и т.н. и бих го представил на обществото, за да има перспектива.

Това е най-смисленото (от моя гледна точка) предложение, но същото излиза от рамките на съответната държава. Подобен план отдавна трябваше да бъде изработен на ниво ЕС и тук съм напълно съгласен, че европейския политически елит носи огромна вина за сегашното състояние. Не може една година всяка държава в рамките на съюза сама за себе си да решава, въвежда и отменя противоепидемични мерки без съгласуване с всички останали...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

То в първия локдаун нямаха никакъв опит и правеха проба грешка. Ама сега границата от 50 я говореха с месеци и като се стигна я свалиха на 35. В много вестници има статии дали 35 е последното число. Освен това - удължаваме локдауна, поради някакви причини - ОК. Съгласен съм. Нищо, че няма план за след това. Ама фризьорите ги отваряме от 1-ви март, понеже това било въпрос на чест за хората. А и натоварвало психически старите хора. А децата? Че изперкват вече вкъщи без контакти и то във възраст, в която се развиват? (въпросите не са към теб 😄 ама нали така се пише с въпрос към имагинерните лоши хора :D). Това са, между другото, на вашия хубостник думи за старите хора и честта им. Не издържали психически бабичките без къдрене и боядисване. Между другото маникюристките не могат да отворят, понеже там ходят по-млади. Та това е за мен промяната в политиката - миналата пролет имаше някакъв план в политиката на Меркел и Германия. Сега се омазаха с ваксините и се опитват да прехвърлят отговорността на населението. 

Да, преди година много от мерките бяха на проба и грешка,  но това не променя факта, че и миналата година политиката на Германия беше стриктна, дори по-стриктно от тази в момента. Пример с децата - градините отвориха в Бавария юни, като на пълен капацитет бяха от юли месец. Моите деца не можеха да ги посещават от март до юли, четири месеца бяха вкъщи. Този път ги отварят на 22.02, два месеца бяха вкъщи.  Така че да се твърди, че някакво шефче на Меркел я е накарал да промени политиката си не е вярно. Политиката и миналата година беше такава. 

За 35 да е новото 50 дадоха обяснение, че новите мутации вече са в Германия и това е за да се даде време и възможност за реакция спрямо тях. Това също е пример за политика на проба и грешка. Няма решение,което да е 100 процента правилно и не подлежащо на промяна.

Не искам да съм защитник на Меркел, но просто тук доста факти се изопачват и изкривяват. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , ivailo_radev каза:

Това ми е планът 

Планът ти изглежда добър! :good: 
Има само един малък недостатък - и срещу него би имало много възражения, а даже и вазразяващите да биха били (хипотетично) 10%, те щяха да са много по-гръмогласни (и предпочитани от медиите), отколкото другите (хипотетично) 90%, които евентуално го одобряват. :smile3:

Пак за 5мин. мога да ти дам предположения, какви биха били възраженията срещу твоя план:

1. Бих направил гремиум от специалисти, които да ме посъветват какво да правя. Ще е съставен от вирусолози, психолози, икономисти. Акцентът ще е върху вирусолозите. Ама поне 2-3 различни. Тези специалисти, щом са определени от властта, значи лъжат, значи са се продали и участват в заговора срещу обикновените хора! Това не са правилните специалисти! Трябваше да се изберат други специалисти!

2. Бих ги слушал и взел решения на базата на техните препоръки.  Други специалисти, препоръчват съвсем други неща, да послушаме тях! 

3. Бих създал строг режим за влизане в домове за възрастни хора, както и за такива с увреждания. Задължително при всяко влизане бърз тест. Ако нямам ресурси (човешки), бих се възползвал от помощта на армията, която няколко пъти вече ми предлага да свърши тази работа. Това е ужасно, нарушава се правото на близките да контактуват свободно със своите възрастни роднини. Тестовете не може да са задължителни, как така ще ни бъркат в носа без наше съгласие, имаме право да видим близките си на наша отговорност!!  Използването на армията в цивилиня живот означава военна диктатура! Нарушават се правата ни! 

4. На възрастните и рискови пациенти бих раздал безплатни маски, каквито човечетата от точка 1 са ми препоръчали. Маските вредят, те са развъдник на инфекции,  и въобще не предпазват от вируса, хората се задушават! Вирусът е много по-малък, отколкото порите на маските и си минава свободно. Маските са за да затворят устите на хората. Не на намордниците!

5. Бих им дал ваучери за таксита и създал часове в магазините само за тях, както и забрана да ходят в магазините извън тези часове (понеже установихме, че на моменти не са адекватни).  Това е дискриминация, искаме да пазаруваме свободно когато ни е удобно! Защо избрахте тези часове, а не други часове.  Определените часове са  малко (са много).

6. Ако човечетата от точка 1 мислят, че с ваксина проблемът ще се оправи, бих поръчал по-рано и достатъчно количества от различните ваксини. Очевидно в други държави е възможно. За целта бих набил канчето на бившата си военна министърка, ако нещо се ослушва.  Не на ваксините, ваксините са опасни - предизвикват аутизъм, могат да предизвикват алергичен шок, могат да предизвикат смърт. В щата Илиноис има случай на починал човек, след поставена ваксина.  Купуването на много ваксини е в услуга на фармацевтичната мафия! Трябваше да се изчака да се види кои ваксини са най-ефективни и да се купи от тях.

7. Пак с помощта на човечетата от т.1 бих направил план (или най-добре те да го направят, понеже съм некомпетентен) за излизане от локдауни и т.н. и бих го представил на обществото, за да има перспектива.  Не трябва да има никакви локдауни, това съсипва икономиката, не сме роби, всеки трябва сам да преценява какво да прави!
.... 
А и въобще като цяло - този вирус е измислен само за да ни контролират, с него искат да наложат Новия световен ред, това е обикновен грип и няма никаква нужда от каквито и да са специални мерки! 

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Информация от Швеция, имам приятел живеещ там и се чухме днес.

Маски задължително има само в обществения транспорт и летищата.

В магазини и др не е задължително и много малко хора носят, барове, кръчми, фитнеси и др си работят.

Училищата, които са задължителни все едно до 12 клас в България работят нормално, вече Университети и други не задължителни учебни заведения са онлайн.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 27 минути , luba_rizova каза:

Маски на закрито, ако трябва и от скъпите да са, честа дезинфекция, миене на ръце. Входящ контрол в болниците, тестване при приемане в болницата, тестване на медицинския персонал. Спиране на превантивно тестване, с изключение на горните случаи, а само при симптоми. Въоръжаване с търпение, докато мине огромната вълна (тук, смятам огромната мина, сега може би ще са по-леки) и това е. Възрастните, ако искат, да си пазаруват в прозореца. Ако ги е страх, и който го е страх, седи си вкъщи и се целува с жена си през маската. Хоум офис за желаещите, но не задължително. Въобще мерки и живот, какъвто се правеше преди. Четох интервю с Кунчев за грипна епидемия, 2019 г. Обявявала се е при 350 болни на 10 000. Ха да сметнем къде е това, къде е сега 30 на 100 000. И приемаме, че човек може да умре от вирус, от грип, от рак, от пневмония, от бактерия, от мълния, от токов удар, убит от мъжа си, убит от жена си, от грешна операция, от инсулт, от инфаркт, на всяка възраст, и нямаме контрол на 100 % върху живота, не сме богове. И живота си продължава. Парите се хвърлят за разработване на лекарство, за бързи, евтини и надеждни тестове, а не за тежки, бавни, скъпи и несигурни процедури.

Ами, като чета и се абстрахирам от емоционално натоварените пасажи, излиза, че поне 80% от написаното от теб се изпълнява и сега?!

преди 27 минути , luba_rizova каза:

И спираме да броим мутациите, защото... Ми що не сме ги броили до сега? И спираме да броим всеки ден по ТВто случаите, починалите, "заболелите" и т. Н. 

И като спрат да го правят, веднага ще ревнем, че ни държат в невидение...

Публикувано:
преди 36 минути , ivailo_radev каза:

А не е баш да няма предложения. Аз съм противник на някои мерки и директно мога да кажа какво предлагам. Като уточнявам, че аз си гледам моята кочинка (т.е. където живея) и критикувам само тук мерките и само за тук имам предложения.

Т.е. ако аз бях на мястото на моята приятелка А.М. бих направил следното:

Ми туй то, ама много набързо де. Това ми е планът за 5 минути. За 1 година може и по-добър да направя. Ама тъй като не ми е работа на мен, за добро или лошо, ще се живее по плана на други хора.

Преди 1 час, Duke каза:

1.

2.

3.

...

@Duke, струва ли ми се, че изпадна в ситуацията срещу която роптаеш.

преди 6 минути , Фил каза:

Планът ти изглежда добър! :good: 
Има само един малък недостатък - и срещу него би имало много възражения, а даже и вазразяващите да биха били (хипотетично) 10%, те ще са много по-гръмогласни (и харесвани от медиите), отколкото другите (хипотетично) 90%, да кажем. :smile3:

Пак за 5мин. мога да ти дам предположения, какви биха били възраженията срещу твоя план:

1. Бих направил гремиум от специалисти, които да ме посъветват какво да правя. Ще е съставен от вирусолози, психолози, икономисти. Акцентът ще е върху вирусолозите. Ама поне 2-3 различни. Тези специалисти, щом са определени от властта, значи лъжат, значи са се продали и участват в заговора срещу обикновените хора! Това не са правилните специалисти! Трябваше да се изберат други специалисти!

2. Бих ги слушал и взел решения на базата на техните препоръки.  Други специалисти, препоръчват съвсем други неща, да послушаме тях! 

3. Бих създал строг режим за влизане в домове за възрастни хора, както и за такива с увреждания. Задължително при всяко влизане бърз тест. Ако нямам ресурси (човешки), бих се възползвал от помощта на армията, която няколко пъти вече ми предлага да свърши тази работа. Това е ужасно, нарушава се правото на близките да контактуват свободно със своите възрастни роднини. Тестовете не може да са задължителни, как така ще ни бъркат в носа без наше съгласие, имаме право да видим близките си на наша отгооврност!!  Използването на армията в цивилиня живот означава военна диктатура! Нарушават се правата ни! 

4. На възрастните и рискови пациенти бих раздал безплатни маски, каквито човечетата от точка 1 са ми препоръчали. Маските вредят, те са развъдник на инфекции,  и въобще не предпазват от вируса! Вирусът е много по-малък, отколкото порите на маските и си минава свободно. Маските са за да затворят устите на хората. Не на намордниците!

5. Бих им дал ваучери за таксита и създал часове в магазините само за тях, както и забрана да ходят в магазините извън тези часове (понеже установихме, че на моменти не са адекватни).  Това е дискриминация, искаме да пазаруваме свободно когато ни е удобно! Защо избрахте тези часове, а не други часове.  Определените часове са  малко (са много).

6. Ако човечетата от точка 1 мислят, че с ваксина проблемът ще се оправи, бих поръчал по-рано и достатъчно количества от различните ваксини. Очевидно в други държави е възможно. За целта бих набил канчето на бившата си военна министърка, ако нещо се ослушва.  Не на ваксините, ваксините са опасни - предизвикват аутизъм, могат да предизвикват алергичен шок, могат да предизвикат смърт. В щата Илиниос еима случай на починал пациент след поставена ваксина.  Купуването на много ваксини е в услуга на фармацевтичната мафия! 

7. Пак с помощта на човечетата от т.1 бих направил план (или най-добре те да го направят, понеже съм некомпетентен) за излизане от локдауни и т.н. и бих го представил на обществото, за да има перспектива.  Не трябва да има никакви локдауни, не сме роби, всеки трябва сам да преценява какво да прави!
.... 
А и въобще като цяло този вирус е измислен само за да ни контролират, това е обикновен грип и няма никаква нужда от каквито и да са мерки! 

@Фил, нали не забравяме, че винаги ще има мъркащи и недоволни, че дори и протестиращи и агресивни.

А когато мерките са смислени - несъмнено ще има по-видими резултати.

@Duke, @Фил , спорът/дискусията в такава плоскост поставя част от участниците в много погрешна позиция.

Аз не съм съгласен с ЧАСТ от мерките. Те граничат с пълна тъпотия. Друга част, много непопулярна и напълно отричана от повечето хора, пък напълно подкрепям.

• Харесвам 8
Публикувано:

Не съм голям фен, нито ми липсват кръчмите, но как  ви се струва ограничението да не работят нормалните самостоятелни кръчми, но тези в хотелите да нямат проблем? При последните няма проблеми,  няма вирус и всичко е тип топ.

Да не говорим, как някои хотели взимат пари, за да запишат евентуален клиент като гост на хотела, за да може да влезе в кръчмата.

Така едните кръчмари са затворени, а другите се пукат по шевовете, че и далавери правят.

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 2 минути , Alexander каза:

Не съм голям фен, нито ми липсват кръчмите, но как  ви се струва ограничението да не работят нормалните самостоятелни кръчми, но тези в хотелите да нямат проблем? При последните няма проблеми,  няма вирус и всичко е тип топ.

Да не говорим, как някои хотели взимат пари, за да запишат евентуален клиент като гост на хотела, за да може да влезе в кръчмата.

Така едните кръчмари са затворени, а другите се пукат по шевовете, че и далавери правят.

Доста грозна практика е това с поредните опити да "измамим системата", но това да работят заведенията в хотелите все пак е започнато с добри намерения (дори и да е проформа, за да уредим интересите на "наши хора", за сметка на останалите) - като отседнеш в хотел, гладен ли да стоиш 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , ven62 каза:

@Duke, струва ли ми се, че изпадна в ситуацията срещу която роптаеш.

@Фил, нали не забравяме, че винаги ще има мъркащи и недоволни, че дори и протестиращи и агресивни.

А когато мерките са смислени - несъмнено ще има по-видими резултати.

@Duke, @Фил , спорът/дискусията в такава плоскост поставя част от участниците в много погрешна позиция.

Аз не съм съгласен с ЧАСТ от мерките. Те граничат с пълна тъпотия. Друга част, много непопулярна и напълно отричана от повечето хора, пък напълно подкрепям.

Честно казано, нищо не разбрах, но като цяло ти от самото начало отказваш да се аргументираш и в този смисъл не съм изненадан...

преди 7 минути , Alexander каза:

Бизнесът трябва да продължи да работи, щото ако спре е ясно какво ще се случи...

В командировка съм, отседнал съм на хотел. Къде ми предлагаш да се храня?

Надявам се е излишно да казвам, че е редно да се разграничава държавната намеса от тарикатлъка на определени представители на обществото?

Публикувано:
преди 29 минути , ven62 каза:

@Фил , спорът/дискусията в такава плоскост поставя част от участниците в много погрешна позиция.

Аз не съм съгласен с ЧАСТ от мерките.

Аз също! :smile3:

Цитат

Друга част, много непопулярна и напълно отричана от повечето хора, пък напълно подкрепям.

И аз така! :yes:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , Брани каза:

Доста грозна практика е това с поредните опити да "измамим системата", но това да работят заведенията в хотелите все пак е започнато с добри намерения (дори и да е проформа, за да уредим интересите на "наши хора", за сметка на останалите) - като отседнеш в хотел, гладен ли да стоиш 🙂

Значи, през ноември в Антверпен, в хотела не работеше ресторантът - защото, всички ресторанти бяха затворени. Имахме закуска, която ни се носеше, в избран от нас час, в апартамента. Всяко нещо, опаковано индивидуално, като при кетъринг. За три седмици - едно и също, всяка сутрин. И нито за секунда, не ми е дошло на ум, да съм недоволна - щом така трябва, спазваме го. Оттам нататък, какво ще ядем, през другото време,  си беше наша грижа.

Нищо, че голям хотел, нищо че, много гости - като е казано, че не работят ресторантите - не работят всички.

При нас, естествено, пак има наши и ваши.

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Първо аз бих направил едно уточнение -  световния политически елит не са точно хората, вземащи решения. Те не притежават благата, средствата за производство, медиите, финансите и пр. Те са поставените да изпълняват решения. Ако не го правят както им се казва, ги сменят, свалят от власт, в някои случи ги убиват. Изключения са много малко държави от типа на Северна Корея, бих казал Беларус до голяма степен, Китай с много условности и още няколко. Там управлението е авторитарно и политическите лидери наистина вземат решения, на които финансовите, индустриални и пр. елити в най-тежките случаи се подчиняват, в по-леките се съобразяват (но не е обратното). 

В името на продължаването на спора предлагам термина "Вземащите решения", който би бил универсален за всякави видове национални и най-вече над-национални елити.

Не претендирам за познания по епидемиология или по каквито и да било други медицински въпроси, нито съм икономист, но понеже питаш какво бихме направили, ако от нас зависеше. Предварително приемаме, че все едно сме хора с власт и единствената ни цел е да се справим с вируса като балансираме между медицински, икономически и социални проблеми в интерес на населението

1. Бих събрал най-добрите медицински специалисти от различни сфери, на първо място епидемиолози, вирусолози и инфекционисти и бих синтезирал техните мнения. Не само избрани "придворни" специалисти от типа на Дростен, Фаучи, Фергюсън и подобни. В повечето случаи медиците на административни длъжности не са най-добрите специалисти, ако бяха щяха да имат други интереси и цели в кариерите си. Бих се вслушал в мнението на всеки един от тях (което изобщо не се прави в момента, няма да изброявам имена на тотално ингорирани светила, от кои университети са и др. подробности).

2. Бих взел много строги предпазни мерки за най-застрашената част от населението - възрастните хора, тези с придружаващи заболявания и пр. За останалите бих направил списък от препоръчителни мерки, които да имат доброволен характер. За децата - родителите да имат избор дали да ходят присъствено на училище или да се обучават дистанционно, бизнесите ако искат да работят, ако доброволно се отажат заради страх от вируса, да им се изплаща компенсация (на самия бизнес и на работниците му), която да е достатъчна за преживяване. но да не е стимулираща бездействие. Да се обясни на хората ясно и точно какви са ползите и опасностите от носене или не-носене на маски, къде, в какви ситуации. Каква е ползата от социално дистанциране. Всеки да си избере как да живее и да си носи отговорноста за това, в смисъл не да му се откаже лечение, ако не е спазвал препоръките, ами да си търпи лошите последствия, ако лечението не помага. 

3. Бих разделил финансирането за създаване на медикаменти за лечение на вируса и ваксини в съотношение 60/40 в полза на лекарствата (защото вече има заразени хора и ще продължава да има такива и ваксина няма да ги излекува). До момента лекарствата едва ли имат и 5% от финансирането, което получиха разработчиците на ваксини. Тук спекулирам, но сигурно е нещо подобно. Ако някой има точни данни, да ги сподели.

4. Бих наложил санкции на лекари, бягащи от изпълнение на служебните си задължения за да не се срещат с вируса (не затвор или лишаване от права чак, но нещо достатъчно ощетяващо - голяма глоба или нещо от сорта). Това все едно военни да си вземат заплатите в мирно време, ама стане ли война да не искат да ходят на фронта, че ги е страх. 

5. Бих направил много строг контрол за приемане в болница на ковид пациенти - само такива, които наистина се нуждаят от подаване на кислород, преливане на плазма и други подобни манипулации, изискващи специализирани условия. Останалите по домовете, но под наблюдение на личните лекари. Така няма да се препълват болниците. 

6. Не бих правил такава огромна кампания и натиск за ваксиниране - който иска да се ваксинира, като никой от ваксинираните не би получавал предимства пред неваксинираните. Както е с ваксините за грипа, обяснява ти личния лекар, че е добре да се ваксинираш и толкова. Разяснява се публично какво се знае за ваксините и какво не се знае, ползи, евентуални вреди, но не се правят масово показни ваксинации на политици, министри и пр.

Това ми идва на акъла в момента. Всички точки са оборими, разбира се, но такива са и сегашните мерки и резултатите в световен мащаб никак не са обнадеждаващи, икономическите последици са ужасни (колкото и някои хора да са забогатели от кризата), огромно количество хора за починали от мерките, още много ще починат, а дълготрайните здравни последствия (физически и психически) много трудно могат да се измерят с някаква статистика. Контра-аргумента разбира се е, че вследствие на вируса се получават още повече увреждания, даже и да се преживее, но пак няма как да знаем колко хора щяха да се заразят. Няма да давам примери с държави, където няма сериозна ковид криза, защото това е табу и веднага това се обяснява с подтискане на информацията и лъжестатистика, но това си важи с пълна сила и за "активно борещите се с пандемията" държави.

Даже се чудя дали нямаше общо да има много по-малко поражения, ако никой изобщо не беше правил нищо относно този вирус. Аз ако бях in charge, нямаше да издържа нищо да не правя, но ме съмнява между сегашното и нищо кое е по-доброто.

• Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:
преди 4 минути , bad kid каза:

В Банско ли си командировка? Щото за такива локации става дума

А защо да не съм в командировка в Банско? 

По повод темата на @samuraika, реших да инвестирам в Банско. Къде да отседна и къде да се храня?

Пак повтарям, че дребните тарикатлъци не коментирам! 

Публикувано:
В момента, Duke каза:

А защо да не съм в командировка в Банско? 

По повод темата на @samuraika, реших да инвестирам в Банско. Къде да отседна и къде да се храня?

Пак повтарям, че дребните тарикатлъци не коментирам! 

Е, ти може да си + още 2 ма, 5ма и т.н. ама не цели компании скиори, за това иде реч....

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , Duke каза:

Честно казано, нищо не разбрах, но като цяло ти от самото начало отказваш да се аргументираш и в този смисъл не съм изненадан...

@ivailo_radev предложи няколко мерки, които дори може да се каже, че не са хаотични, а са комплекс от такива.

... И ти ги отрече т.е. направи това, срещу което негодуваш.

Не предложи нищо в замяна т.е. да мисля ли, че това което се прави у нас напълно кореспондира с твоето схващане за ограничаване на заразата.

Ето няколко конкретни решения, който ме вадят/вадеха от равновесие:

- В парковете или по тротоарите могат да се разхождат само кучета и техните собственици.

- Това, което @Alexander написа.

- Доста неща затворени - фитнесите отворени.

- Продължаваща липса на свободно достъпни безплатни тестове

- Тотална липса на контрол - нали не е изненада колко сме дисциплинирани ние в БГ

- Затворени молове - отворени подобия на молове и големи строителни магазини, където ситуацията е по-зле от обширните молове.

- Поредицата от мерки и тяхната отмяна в рамките на часове до степен на пълно ошашкване, както на здравния министър и екипа му, така и на публиката, която не знае какво точно да изпълнява.

- смехотворна организация по летищата - но това може да го сложим към тирето с контрола.

...

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 15 минути , ven62 каза:

Ето няколко конкретни решения, който ме вадят/вадеха от равновесие:

За мен лично "шампионът" в това отношение беше затварянето в един момент на определени алеи в парковете  и оставяне за ползавне само на някои "регламентирани" и разчертани със стрелки алеи. :grin:  В резултат вместо разхождащите се да са разпределени на по-голяма площ (на повече алеи), те остават концентрирани на по-малка площ.  :huh:

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.