Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , FlyTraveler каза:

Първо аз бих направил едно уточнение -  световния политически елит не са точно хората, вземащи решения. Те не притежават благата, средствата за производство, медиите, финансите и пр. Те са поставените да изпълняват решения. Ако не го правят както им се казва, ги сменят, свалят от власт, в някои случи ги убиват. Изключения са много малко държави от типа на Северна Корея, бих казал Беларус до голяма степен, Китай с много условности и още няколко. Там управлението е авторитарно и политическите лидери наистина вземат решения, на които финансовите, индустриални медийни и пр. елити в най-тежките случаи се подчиняват, в по-леките се съобразяват (но не е обратното). 

Пропусна Русия или пък умишлено пропусна Русия? 😉 

преди 5 минути , FlyTraveler каза:

В името на продължаването на спора предлагам термина "Вземащите решения", който би бил универсален за всякави видове национални и най-вече над-национални елити.

А не, нещо не сме се разбрали! Аз не споря с никого. Опитвам се да подскажа на недоволните, че в ситуацията няма черно и бяло и всяко едно взето решение е поредното поле за ожесточена полемика. А в крайна сметка, казват, планетата е една...

преди 8 минути , FlyTraveler каза:

1. Бих събрал най-добрите медицински специалисти от различни сфери, на първо място епидемиолози, вирусолози и инфекционисти и бих синтезирал техните мнения. Не само избрани "придворни" специалисти от типа на Дростен, Фаучи, Фергюсън и подобни. В повечето случаи медиците на административни длъжности не са най-добрите специалисти, ако бяха щяха да имат други интереси и цели в кариерите си. Бих се вслушал в мнението на всеки един от тях (което изобщо не се прави в момента, няма да изброявам имена на тотално ингорирани светила, от кои университети са и др. подробности).

Тоест, заменяме едни хора с други хора на принципа, че първите не стават, а вторите незаслужено са игнорирани? Освен да се въртим в кръг, по този начин няма да постигнем нищо конструктивно...

преди 10 минути , FlyTraveler каза:

2. Бих взел много строги предпазни мерки за най-застрашената част от населението - възрастните хора, тези с придружаващи заболявания и пр. За останалите бих направил списък от препоръчителни мерки, които да имат доброволен характер. За децата - родителите да имат избор дали да ходят присъвствено на училище или да се обучават дистанционно, бизнесите ако искат да работят, ако доброволно се отажат заради страх от вируса, да им се изплаща компенсация (на самия бизнес и на работниците му), която да е достатъчна за преживяване. но да не е стимулираща бездействие. Да се обясни на хората ясно и точно какви са ползите и опасностите от носене или не-носене на маски, къде, в какви ситуации. Каква е ползата от социално дистанциране. Всеки да си избере как да живее и да си носи отговорноста за това, в смисъл не да му се откаже лечение, ако не е спазвал препоръките, ами да си търпи лошите последствия, ако лечението не помага. 

Част от нещата се правят, въпросът е дали можеш да ги приемеш при положение, че ги чуваш от "неправилния" човек. Друга част директно те превърща във Враг № 1 на всеки финансов министър...

преди 13 минути , FlyTraveler каза:

3. Бих разделил финансирането за създаване на медикаменти за лечение на вируса и ваксини в съотношение 60/40 в полза на лекарствата (защото вече има заразени хора и ще продължава да има такива и ваксина няма да ги излекува).

Според мен нещата се случват едновременно и съвсем скоро ще има ефикасно лекарство...

преди 15 минути , FlyTraveler каза:

4. Бих наложил санкции на лекари, бягащи от изпълнение на служебните си задължения за да не се срещат с вируса (не затвор или лишаване от права чак, но нещо достатъчно ощетяващо - голяма глоба или нещо от сорта). Това все едно войници да си вземат заплатите в мирно време, ама стане ли война да не искат да ходят на фронта, че ги е страх. 

Как ще се реализира носенето на подобна отговорност? Трибунали?

преди 16 минути , FlyTraveler каза:

5. Бих направил много строг контрол за приемане в болница на ковид пациенти - само такива, които наистина се нуждаят от подаване на кислород, преливане на плазма и други подобни манипулации, изискващи специализирани условия. Останалите по домовете, но под наблюдение на личните лекари. Така няма да се препълват болниците. 

Добре е да опишеш точен алгоритъм за преминаване през цедката, за да са наясно докторите и да не се налага после да ги изправяме на трибуналите по горната точка...

преди 18 минути , FlyTraveler каза:

6. Не бих правил така огромна кампания и натиск за ваксиниране - който иска да се ваксинира, като никой от ваксинираните не би получавал предимства пред неваксинираните. Както е с ваксините за грипа, обяснява ти личния лекар, че е добре да се ваксинираш и толкова. Разяснява се публично какво се знае за ваксините и какво не се знае, ползи, евентуални вреди, но не се правят масово показни ваксинации на политици, министри и пр.

Не съм чул някой някъде да е накарал друг да се ваксинира насила...

преди 16 минути , bad kid каза:

Е, ти може да си + още 2 ма, 5ма и т.н. ама не цели компании скиори, за това иде реч....

Въртим се в омагьосан кръг!

Това, което непрекъснато пишеш, какво общо има с мотивите и целите на наложената от държавата мярка?

• Браво 1
Публикувано:
преди 15 минути , ven62 каза:

@ivailo_radev предложи няколко мерки, които дори може да се каже, че не са хаотични, а са комплекс от такива.

... И ти ги отрече т.е. направи това, срещу което негодуваш.

Не предложи нищо в замяна т.е. да мисля ли, че това което се прави у нас напълно кореспондира с твоето схващане за ограничаване на заразата.

Нищо подобно, очевидно все още не можеш да разбереш моята позиция!

Опитвам се по всевъзможни начини да кажа, че няма 100% правилни и 100% неправилни мерки. При това положение, като членове на обществото имаме два варианта:

1. Спазваме наложените от държавата правила и норми за поведение, дори и да не сме съгласни с голяма част от тях.

2. Не спазваме наложените от държавата правила и норми за поведение, защото не се чувстваме част от обществото и не вярваме на държавните органи.

Обърни внимание, че никъде в горните две точки не говоря за COVID-19. Става дума за принципни неща. Можеш да спазваш законите, но не можеш да спазваш епидемичните правила. Знаеш, че в съда не можеш да влезеш по къси панталони, но негодуваш, че трябва да носиш маска. Осъзнаваш ли за какво иде реч?

Държава или липса на държава.

Живот в общество или живот извън общество.

Аз моят избор съм направил, за теб не знам...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 41 минути , Duke каза:

Пропусна Русия или пък умишлено пропусна Русия? 😉 

Тоест, заменяме едни хора с други хора на принципа, че първите не стават, а вторите незаслужено са игнорирани? Освен да се въртим в кръг, по този начин няма да постигнем нищо конструктивно...

Част от нещата се правят, въпросът е дали можеш да ги приемеш при положение, че ги чуваш от "неправилния" човек. Друга част директно те превърща във Враг № 1 на всеки финансов министър...

Според мен нещата се случват едновременно и съвсем скоро ще има ефикасно лекарство...

Как ще се реализира носенето на подобна отговорност? Трибунали?

Добре е да опишеш точен алгоритъм за преминаване през цедката, за да са наясно докторите и да не се налага после да ги изправяме на трибуналите по горната точка...

Не съм чул някой някъде да е накарал друг да се ваксинира насила...

За Русия, не съм я пропуснал, защото би било наивно да смятаме, че държавата до много голяма степен не е под контрола на наднационалните елити (поне до момента, какво ще стане в бъдеще не смея да прогнозирам), колкото и да изглежда на пръв поглед, че не е така. Тук вече навлизаме в тема, която излиза извън ковид кризата. 

Относно специалистите не заменяме едни хора с други, а вкарваме всички на достатъчно високо ниво в дискусията, като я правим публична, а не да си избираме единици, които да ги пропагандираме по медиите, а другите да ги цензурираме.

Какво се прави и не се прави се вижда, аз даже не говоря за България, а за света като цяло. От европейските държави, това, което съм писал се прави само в Швеция и Беларус, никъде другаде. В Северна Америка никъде не се прави. За Южна Америка, честно да ти кажа, не съм следил особено. В Азия и Африка са други хора. Не съм расист, не казвам по-добри или по-лоши, просто са други. Апропо, поне за момента, в България не е толкова зле както е в Западна Европа и Северна Америка. Моето тълкуване за това е, че първо сме пред избори, второ просто сме достатъчно незначителни, за ни погнат и нас, трето в някои случаи изостаналоста си има своите предимства. Но е много възможно и да ни натегнат. Не за друго, ами за да не се дава още един "лош пример" на останалите.

Изобщо не може да се сравняват милиардите изсипани авансово на производителите на ваксини с някаква подкрепа за разработка на лекарства (аз даже май не съм чувал за такава).

Носенето на отговорност от лекари може много лесно да се администрира, не е нужно да се правят трибунали. Една заповед на министър във връзка с извънредно положение и готово. Тези дето ги съдят и глобяват за неспазване на мерките да не би да ходят на трибунали?

Относно приема в болници и цедката, не съм лекар, за да ти кажа точен алгоритъм, но сигурно си има показатели, примерно сатурация на кръвта и подобни.

Ако ще си говорим, че няма невиждана кампания за ваксиниране, която включва и косвени заплахи - няма да можеш да правиш това или онова ако не се ваксинираш, аз директно се отказвам от спора. Социалните мрежи въведоха цензура във връзка с ваксинирането, не говорим изобщо за масови медии. Нека се ваксинират хората, аз също може да се ваксинирам, ще го мисля като/ ако ми дойде реда, но не по този начин.

• Харесвам 6
Публикувано:

Или 3. Не спазваме мерките, защото те толкова грамотно и незаконно са написани, че 'падат' в съда....

В случая кой е крив, държавният орган, който не може една заповед да напише или хората, които не се съобразяват с една незаконна заповед!?

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Винаги ще има доволни и недоволни от мерките. Това което за мен е добре и ме устройва , не означава че за всички останали също е добре.

И до преди пандемията имаше хора които не можеха да пътуват, умираха от глад и нямаха пари, но малко хора ги забелязваха. Сега изведнъж се заговори, че някой ни отнема правата, свободите и т.н. , как пък един не каза, че освен права и свободи имаме и задължения( харесва ли ни или не имаме и винаги ги е имало ).

В Швейцария също ресторантите към някой хотели работят ( незнам дали към всички), и Швейцария през пролета беше доста либерална в сравнение с другите държави, но резултата е налице . Идеален вариант няма, или може и да има ама никой не го е открил още 🤣

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 47 минути , Duke каза:

Нищо подобно, очевидно все още не можеш да разбереш моята позиция!

Опитвам се по всевъзможни начини да кажа, че няма 100% правилни и 100% неправилни мерки.

Ако всички мерки в даден момент ги разглеждаме като едно цяло - 100% съм съгласен с теб.

Ако говорим за всяка мярка по отделно - 100% не съм съгласен с теб.

-----

преди 47 минути , Duke каза:

... При това положение, като членове на обществото имаме два варианта:

1. Спазваме наложените от държавата правила и норми за поведение, дори и да не сме съгласни с голяма част от тях.

2. Не спазваме наложените от държавата правила и норми за поведение, защото не се чувстваме част от обществото и не вярваме на държавните органи.

...

Ти това ... сериозно ли.:wink:

...

Не бих се заклел, че не съм минавал на червено.

----------

Сега без шега:

А ти къде прочете мое мнение, че няма да/не спазвам мерките.

Аз от теб прочетох това:

Аз няма да се уморя през няколко страници в тази тема да настоявам за отговор на въпроса какво предлагат противниците на съществуващите мерки?

Защото когато човек критикува дадено решение е добре в същото време да предлага и алтернативно, което да замести "грешното" и в голяма степен да осмисли критиката.

Аз на това ти мнение отговарям.

И сега в прав текст:

Не съм съгласен с някои от мерките. Конкретни такива съм ги коментирал тук и ще продължа да го правя. За някои от тях се опитвам да допринеса да бъдат променени и ще продължа да се опитвам.

А ето и моя избор за живеене в общество - далеч не толкова помпозен и категоричен. 

1. Опитвам се да спазвам по-голямата част от наложените от държавата правила и норми за поведение. Понякога не успявам и си плащам за това, въпреки моето съгласие с тези правила и норми. Има такива правила и норми, с които не съм съгласен. Част от тях спазвам - това са тези, за които не мога да си позволя да не ги спазвам. Друга част не спазвам и си нося отговорността за това.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 минути , Velyana каза:

И до преди пандемията имаше хора които не можеха да пътуват, умираха от глад и нямаха пари, но малко хора ги забелязваха. Сега изведнъж се заговори, че някой ни отнема правата, свободите и т.н. , как пък един не каза, че освен права и свободи имаме и задължения( харесва ли ни или не имаме и винаги ги е имало ).

На хората,  които не са пътували поради липса на пари никакви права не са им отнети. Аз не знам на някой да са му финансирали пътуванията за удоволствие. 

И никой не отчита факта, че голяма част от населението вече се следи. То не бяха QR кодове,  то не бяха приложения на телефоните.  А какво стана с личните данни?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 минути , slujitel каза:

И никой не отчита факта, че голяма част от населението вече се следи. ?

Не вече, винаги е било така.

Всичко се знае за всеки, ако това някой го смята, за отнета свобода, дълбоко греши.  Разберете го това, веднъж за винаги.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , slujitel каза:

На хората,  които не са пътували поради липса на пари никакви права не са им отнети. Аз не знам на някой да са му финансирали пътуванията за удоволствие. 

И никой не отчита факта, че голяма част от населението вече се следи. То не бяха QR кодове,  то не бяха приложения на телефоните.  А какво стана с личните данни?

Аз в доста отношения съм наивна, но за личните ми данни ми е пределно ясно, че никога не са били и никога няма да бъдат защитени. 
Самия факт , че доброволно ги предоставяме на различни институции, фирми и т.н., изключва възможността да са защитени. 
То и по комунизма всички са били следени и се е знаело всичко, че сега няма да ни следят.

Мен лично не ми пука, че ме следят стига да не припарват до чантите и обувките ми ☺️ 

• Харесвам 5
Публикувано:
В момента, AlexandraKo каза:

Не вече, винаги е било така.

Всичко се знае за всеки, ако това някой го смята, за отнета свобода, дълбоко греши.  Разберете го това, веднъж за винаги.

Тоест няма разлика дали ще пътуваме без кодове и приложения или със? Тогава за какво са сега тези неща?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Тоест няма разлика дали ще пътуваме без кодове и приложения или със? Тогава за какво са сега тези неща?

За да НЕ пътуваме... Толкоз, за глобализацията...

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 минути , Velyana каза:

Мен лично не ми пука, че ме следят стига да не припарват до чантите и обувките ми ☺️ 

+1

Добавям: да не вредят на деца и внуци - най-ценното ми!

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, slujitel каза:

На хората,  които не са пътували поради липса на пари никакви права не са им отнети.

Доста цинично изказване.

• Харесвам 3
Публикувано:

Заро, служител имаше предвид, че те не са излезнали от зоната си на комфорт и цялата тая ситуация не я усещат като тежка. Повечето ми познати са така. И преди си кютаха, и сега си кютат. Ракийката, слатката, на работа вкъщи и обратно, живота си им е същия. Някои им вдигнаха и заплатите, та даже искат това да продължи. 

Ей сега чета за АО. Ама честно, с ръка на сърцето, кажете, това нормално ли е? Ще седят феновете до 3 сет, ма за четвъртия ще ги изгонят, щото продължава до след 24.00 часа, а локдауна влиза в сила от тогава. Кажете, логика, ум, смисъл, закрила виждате ли, или долна подигравка и гавра с играта и нейните фенове? Ми отвраЩават ме такива неща. Ходи подкрепяй и ходи разбирай. Грижили се те за нас, ми всеки се грижи за себе си, не съм видяла да забранят пушенето, пък от него умират повече хора.   https://gong.bg/tenis/goliam-shlem/multimedia/gallery/grozna-gledka-izgoniha-fenovete-ot-australian-open-624883

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 32 минути , Zaro каза:

Доста цинично изказване.

Защо да е цинично? Като нямаш пари, търсиш начин да ги изкараш. Независимо дали ще ги харчиш после за пътуване, по кръчмите,  по моловете и т.н. Ако не си амбициозен и не направиш сам нещо по въпроса, няма да пътуваш, няма да ходиш на кръчма и т.н. Кой трябва да им даде пари според теб за да имат за пътуване?

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, Duke каза:

В командировка съм, отседнал съм на хотел. Къде ми предлагаш да се храня?

Сега като не работят ресторантите, доста от тях се преориентираха и доставят храна, поръчваш си и хапваш в стаята.

• Харесвам 4
Публикувано:

Имам въпрос:  моля, някой знае ли, коя лаборатория в Пловдив, прави бързи ПСР тестове?
Че ще ми трябват. Ще ги  прозвънявам, ама рекох първо да питам тук.

Публикувано:
преди 5 часа, Velyana каза:

Винаги ще има доволни и недоволни от мерките. Това което за мен е добре и ме устройва , не означава че за всички останали също е добре.

В Швейцария също ресторантите към някой хотели работят ( незнам дали към всички), и Швейцария през пролета беше доста либерална в сравнение с другите държави, но резултата е налице . Идеален вариант няма, или може и да има ама никой не го е открил още 🤣

Как вървят ваксинациите при вас в Швейцария?

Публикувано:

Още малко данни от https://ourworldindata.org/covid-vaccinations за броя на поставени досега ваксини (дози):
България 66,163
Гърция 459,535
Румъния 970,967
Сърбия 640,299
Македония - няма данни
Турция 2,8 млн.
Унгария 406,197
Словакия 242,193
Словения 98,124
Хърватска 102,207
Чехия 399,896
Австрия 311,221
Полша 1,77 млн.
Дания 355,593
Швеция 402,571
Норвегия 229,539
Португалия 400,190
Испания 2,23 млн.
Германия 3,51 млн.
Италия 2,77 млн.
Франция 2,36 млн.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 часа, Брани каза:

Доста грозна практика е това с поредните опити да "измамим системата", но това да работят заведенията в хотелите все пак е започнато с добри намерения (дори и да е проформа, за да уредим интересите на "наши хора", за сметка на останалите) - като отседнеш в хотел, гладен ли да стоиш 🙂

Ама вие наистина ли си мислите, че единствения избор на хора по хотели е ресторанта на хотела? Ами къде отидоха доставките до вкъщи? Супермаркетите и те ли са затворени ? А заведенията за бързо хранене без маси? 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , Бръмбар каза:

Ама вие наистина ли си мислите, че единствения избор на хора по хотели е ресторанта на хотела? Ами къде отидоха доставките до вкъщи? Супермаркетите и те ли са затворени ? А заведенията за бързо хранене без маси? 

Би следвало да е най-удобният и безопасен предвид обстоятелствата в момента, на теория поне.

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.