Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 1 час, AlexandraKo каза:

@ven62Вен, ето ти малко статистика. Като гледам, последната графика, 2015 , сме били по-зле.Умирания в България през първите 44 седмици на 2019 и 2020 година

Умирания в България по седмици в периода 2019 - 2020 година

Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година

оттук:

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

Мерси @AlexandraKo, Въпросът беше към аудиторията.

Първоизточникът не е статистиката (НСИ). :wink:

За юли, наистина, 2015 е с повече починали от 2020. Но за 08, 09, 10 месец 2020 е "лидер". Както и сумарно (от 07. до 10. вкл.) 

преди 1 час, funny каза:

За съжаление статистиката няма да ни даде много яснота. Предполагам че втората половина от годината , а и още дълго време, статистиката се/ще се обогатява и със случаите на ненавременно лечение на хронични и други ( извън Ковид) заболявания, благодарение на неадекватни решения свързани със здравеопазването ни.

преди 1 час, AlexandraKo каза:

Абсолютно точно! Тия дни си говорих с един много близък приятел, в Онкологиата, професор в гръдна хирургия, та той се тюхкаше, че онкологично болните , заради всичката тая бъркотевица, са почти изоставени с лечение, лекарства и смъртността ще се повиши предимно от там.

Точно това имах предвид, като зачекнах темата с общия брой починали.

Само едно уточнение - Статистиката ще даде пределна яснота за здравната ни система, психозата, неглежирането на всичко останало (сякаш с основното се справяме) и т.н.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
14 hours ago, Crazy Horse said:

@ven62, @samuraika

Интересно, но как ще докажеш после, че си се ваксинирала ако ти поискат доказателство на граница, примерно? Да кажем аз си сложих ваксина за жълта треска и имам документ ако ми го поискат.

Вероятно ще издават пак документ. Това че ваксинирането ще става централизирано не значи, че няма да е документирано.

Тук в Германия практиката е всеки, който се ваксиниране да получава жълта книжка (Impfpass) и вътре се отбелязват всички имунизации с дата, печат от медицинско лице и име на ваксината. Предполагам, че и при тази ще процеират по този начин. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

@ven62Вен, ето ти малко статистика. Като гледам, последната графика, 2015 , сме били по-зле.Умирания в България през първите 44 седмици на 2019 и 2020 година

Умирания в България по седмици в периода 2019 - 2020 година

Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година

оттук:

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

Аз също съм наблюдавал статистиката и доста се чудех дали да е поставяш тук, че на моменти дискусията се нажежява доста.

За мен има основно два възможно прочита. Първият, при който си казваме, о, ужас починалите нарастват главоломно, а още дори не "берем плодовете" от дните с над 4000 заболели. До зимата ще стане небивал апокалипсис.

Вторият, при който неглижираме всичко и си казваме, че щом студената зима на 2016/2017 е отнела толкова много животи не трябва изобщо да обръщаме внимание на едно вирусче.

Истината май е някъде посредата, защото сега много хора се нуждаят от болнична помощ заради вируса и ако продължаваме да имаме дни с по 4000 заразени здравната система ще е пред колапс много скоро. Без да съм доктор предполагам, че през 2016/17 много хора просто са си заминали от сърдечно-съдови заболявания и изобщо не са стигали до болнично лечение и не са натоварвали системата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, tch каза:

Аз също съм наблюдавал статистиката и доста се чудех дали да е поставяш тук, че на моменти дискусията се нажежява доста.

За мен има основно два възможно прочита. Първият, при който си казваме, о, ужас починалите нарастват главоломно, а още дори не "берем плодовете" от дните с над 4000 заболели. До зимата ще стане небивал апокалипсис.

Вторият, при който неглижираме всичко и си казваме, че щом студената зима на 2016/2017 е отнела толкова много животи не трябва изобщо да обръщаме внимание на едно вирусче.

Истината май е някъде посредата, защото сега много хора се нуждаят от болнична помощ заради вируса и ако продължаваме да имаме дни с по 4000 заразени здравната система ще е пред колапс много скоро. Без да съм доктор предполагам, че през 2016/17 много хора просто са си заминали от сърдечно-съдови заболявания и изобщо не са стигали до болнично лечение и не са натоварвали системата.

Е, статистиката е общо достъпна. Друг е въпросът, колко е вярна:(( 

A @ven62 искаше статистика.

За мен, правилното поведение е:  човек да не се паникьосва, да се отнася сериозно към проблема, защото, проблем има. Да се пази, да прави, каквото е по силите му, пък какво ще е - никой не може да предвиди.

Аз лично смятам, че всички ще минем през това. Дай ,Боже, да е леко:))

Между другото - вече около мен,  има сума ти народ, който преболедува, поне 50 души, на разни възрасти.По щастливо стечение  на обстоятелствата, ни един не опря до хоспитализация. Един само, разви средно тежък Ковид синдром, но и него го лекува ЛЛ в къщи. Но е добре вече и той, след включване на “тежката артилерия”.

Ама децата ни, дето са  във фармацевтичния бранш, тия дни отново се оплакват, че народът неистово купува лекарства , не могат да насмогнат да зареждат, много са отказ. Не гледам телевизия, но сигурно, хората са наплашени, за да купуват, каквото чуят. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 5 часа, tch каза:

... здравната система ще е пред колапс много скоро. Без да съм доктор предполагам, че през 2016/17 много хора просто са си заминали от сърдечно-съдови заболявания и изобщо не са стигали до болнично лечение и не са натоварвали системата.

Ами то и сега ако Ковида се кара по къщята предимно с някаква помощ от личния лекар при по-тежките случаи (имам предвид посещения, а не по телефона), пак няма да се натоварва толкова болничната система. Примерно  - в болница само който има нужда от подаване на кислород или на който трябва да се лекуват активизирани други заболявания. Личните лекари тотално си абдикираха от задълженията. Все едно военните да откажат да ходят на фронта по време на война. На фронта е още по-опасно и всички ги е страх, но нали затова са станали военни.

преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Аз лично смятам, че всички ще минем през това. Дай ,Боже, да е леко:))

Всички не, около 70%...  Дай Боже да е леко... 

П. П. Само да вметна, че продават една много полезна джаджа - нарича се пулсо-оксиметър. Една щипка, която се слага на пръста. Освен пулса, измерва и концентрацията на кислород в кръвта. Казват, че ако се падне под 96% (95% за пушачи), трябва да се търси лекарска помощ, при 90% - директно да се ходи в болница. Аз си я взех (35 лв. барабар с доставката) и смятам това да ми е един от основните индикатори за търсене на болнична помощ, ако стигна до положение да се колебая... 🙂  Така може да се дадат и още два важни показателя на лекар по телефона, по които да направи важни изводи.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

А бе, да попитам: фармацевтите алармирали, че хората се презапасяват с лекарства антибиотици, антикоагуланти... (говореха за ниско молекулни хепарини)... А бе те защо им ги продават без рецепта? Или лекарите изписват по големи количества от необходимите? А къде е касата при това положение? 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 3 часа, FlyTraveler каза:

Всички не, около 70%...  Дай Боже да е леко... 

П. П. Само да вметна, че продават една много полезна джаджа - нарича се пулсо-оксиметър. Една щипка, която се слага на пръста. Освен пулса, измерва и концентрацията на кислород в кръвта. Казват, че ако се падне под 96% (95% за пушачи), трябва да се търси лекарска помощ, при 90% - директно да се ходи в болница. Аз си я взех (35 лв. барабар с доставката) и смятам това да ми е един от основните индикатори за търсене на болнична помощ, ако стигна до положение да се колебая... 🙂  Така може да се дадат и още два важни показателя на лекар по телефона, по които да направи важни изводи.

теоритично всичко е така, както казваш, на практика - различно... в момента в един друг форум от няколко часа четем в реално време жена в София как се опитва да спаси съпруга си да оцелее, вкъщи, 38-годишен мъж, на когото отвсякъде е отказан прием в болница (тя има и записи от разговорите с Координационния център от тази вечер), защото е с отрицателни PCR-тестове (вирусът изобщо не е в носоглътката вече), а нейният й положителен, а такива с отрицателни тестове не приемат в болница, въпреки направената снимка с ужасяваща пневмония, сатурация около 80, и който диша кислород от апарат, който тя е осигурила с кански мъки по частен път; никога не съм вярвала, че такъв ужас може да се преживее в 21 век в европейска страна, това е по-черно от всякакви дистопии

• Харесвам 3
  • Шок 7
Връзка към коментар
преди 1 час, antea каза:

теоритично всичко е така, както казваш, на практика - различно... в момента в един друг форум от няколко часа четем в реално време жена в София как се опитва да спаси съпруга си да оцелее, вкъщи, 38-годишен мъж, на когото отвсякъде е отказан прием в болница (тя има и записи от разговорите с Координационния център от тази вечер), защото е с отрицателни PCR-тестове (вирусът изобщо не е в носоглътката вече), а нейният й положителен, а такива с отрицателни тестове не приемат в болница, въпреки направената снимка с ужасяваща пневмония, сатурация около 80, и който диша кислород от апарат, който тя е осигурила с кански мъки по частен път; никога не съм вярвала, че такъв ужас може да се преживее в 21 век в европейска страна, това е по-черно от всякакви дистопии

Много, много тъжно... Дано да се оправи човека! Доста се учудвам, че жената при такава ситуация пише в реално време във форум. Аз не бих мислил за това, но може би не съм достатъчно социално ангажиран, затова ми е такова изкривено съзнанието... Иначе не виждам нищо да е различно на практика от това, което съм написал - сатурация 80 би трябвало да е ужасно ниска. Аз бях написал че под 90 трябва да се ходи в болница (ако има къде де)... В болниците ако имаше само хора, които са в тежко състояние и/ или имат нужда от подаване на кислород, сигурно е щяло да го приемат. Нашата система на здравеопазване не я коментирам. Така се получава, когато болниците са превърнати в търговски дружества от години назад, а семейните лекари са еднолични търговци.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Гледах едно видео преди малко - интервю с една доцентка, шеф на детската клиника по белодробни заболявания в София. Направи ми впечатление една статистика, за която тя говори, даже си я записах на лист хартия, за да мога да я сравня после.

Болните от Ковид-19 у нас сега били 400 на 100 000 човека. През 2009 от свински грип са били 400 на 10 000 човека (10 пъти повече). Починалите от/ с Ковид-19 до момента за 8 месеца са 1 851 човека, като повечето са възрастни хора, а при свинския грип е имало 2 000 починали за 3 месечен период на възраст от бебета до 35 години.

Някой нещо да си спомня за национална паника, срив на здравната система, липса на места по болници, заключвания, ограничения?? Аз ненормален ли съм? Нямам никакви такива спомени. През тази година се роди дъщеря ми, все би трябвало да съм чул нещо, да съм бил притеснен...

Ето го видеото, някой да не си помисли, че си правя свободни съчинения.

• Харесвам 18
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Болните от Ковид-19 у нас сега били 400 на 100 000 човека. През 2009 от свински грип са били 400 на 10 000 човека (10 пъти повече). Починалите от/ с Ковид-19 до момента за 8 месеца са 1 851 човека, като повечето са възрастни хора, а при свинския грип е имало 2 000 починали за 3 месеца на възраст от бебета до 35 години.

Март месец свръхреагираха и наложиха малоумни мерки като забрана да се напускат големите градове. Сега всичко е на обратния полюс и всичко се прави безкрайно късно. 
За вчера имаме 47 починали и тази бройка тепърва ще се повишава. До сега леталните изходи са около 5% от положителните тестове, та да не съм лош пророк, но съвсем скоро ще имаме над 100 случая на ден.Но дори и да не съм прав, ако се запази сегашната бройка - съвсем бакалски 47*3*30 е доста над 2000 починали колкото са били от свинския грип.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , FlyTraveler каза:

Починалите от/ с Ковид-19 до момента за 8 месеца са 1 851 човека,

Не искам да звуча черногледо, но в България първата вълна започна септември или октомври, а не преди 8 месеца, именно заради локдауна (виж графиките по-горе). Тоест каквото ще има да става е напред в бъдещето и първите 6 месеца нямат нищо общо с него.

Тоест, рано е да се каже. Като минат няколко години ще се разбере кой крив и кой прав и кой е бил най-добрия подход. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 22 минути , tch каза:

Март месец свръхреагираха и наложиха малоумни мерки като забрана да се напускат големите градове. Сега всичко е на обратния полюс и всичко се прави безкрайно късно. 
За вчера имаме 47 починали и тази бройка тепърва ще се повишава. До сега леталните изходи са около 5% от положителните тестове, та да не съм лош пророк, но съвсем скоро ще имаме над 100 случая на ден.Но дори и да не съм прав, ако се запази сегашната бройка - съвсем бакалски 47*3*30 е доста над 2000 починали колкото са били от свинския грип.

Напълно е възможно да се случи както казваш, но е редно да говорим за до момента. Каквото не се е случило още, не го броим. Може метеорит да удари земята и да реши проблема за минути. Тази бройка, която показваш, трябва да се задържи такава или да се покачва в рамките на 3 месеца, за да се достигнат показателите на свинския грип от 2009 година. И даже да се стигнат и да се задминат тези показатели, да не дава Господ, пак въпросът с паниката, пандемията, ограниченията, масовата психоза, разликите между тогава и сега си остава отворен... И пак няма да са предимно хора във възрастов диапазон от 0 до 35 години (бъдещето на нацията), не, че всеки живот не е важен, но не може да не се съгласиш, че има разлика...

преди 13 минути , neuromancer каза:

Тоест, рано е да се каже. Като минат няколко години ще се разбере кой крив и кой прав и кой е бил най-добрия подход. 

Това с няколко години да минат и да се разбере какво е било изобщо "не лъска обувки".  Години след като приключи втората иракска война, Тони Блеър публично се извини и призна, че не е имало причина да я започват и какво от това? Минала давност, той не е в политиката, битият - бит, останалото го знаеш...  Не, че няма вирус, не, че не умират хора, не, че не трябва да се вземат мерки...

• Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Напълно е възможно да се случи какво казваш, но е редно да говорим за до момента. Каквото не се е случило още, не го броим. Може метеорит да удари земята и да реши проблема за минути. Тази бройка, която показваш, трябва да се задържи такава или да се покачва в рамките на 3 месеца, за да се достигнат показателите на свинския грип от 2009 година. И даже да се стигнат и да се задминат тези показатели, да не дава Господ, пак въпроса с паниката, пандемията, ограниченията, масовата психоза, разликите между тогава и сега си остава отворен... И пак няма да са предимно хора от 0 до 35 години (бъдещето на нацията), не, че всеки живот не е важен, но не може да не се съгласиш, че има разлика...

И аз правя предположения на това, което се е случило до момента. Имаме 28612 приключени случая от тях летално са завършили 1900. Така че може грубо да пресметнем колко от активните в момента 58 699 случаи ще завършат сходно. Също така активните случаи само ще растат, поне в близките 1-2 седмици. За паниката съм напълно съгласен, но тогава все още социланите мрежи не бяха масово явление. Сега поне 10-20% от хората вярват, че в България се отнемат деца от родителите им, за да ги дават на двойки хомосексуални африканци в Норвегия. Четат се сайтове като: брадва, пик, шок, блиц, вихрогон и всякакви подобни дийп шит.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 34 минути , FlyTraveler каза:

Това с няколко години да минат и да се разбере какво е било изобщо "не лъска обувки".  Години след като приключи втората иракска война, Тони Блеър публично се извини и призна, че не е имало причина да я започват и какво от това? Минала давност, той не е в политиката, битият - бит, останалото го знаеш...  Не, че няма вирус, не, че не умират хора, не, че не трябва да се вземат мерки...

Просто не можеш да правиш толкова лесно количествени сметки и да сравняваш нещо, свършило преди 10 години, с нещо, което току-що започва

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, tch каза:

И аз правя предположения на това, което се е случило до момента. Имаме 28612 приключени случая от тях летално са завършили 1900. Така че може грубо да пресметнем колко от активните в момента 58 699 случаи ще завършат сходно. Също така активните случаи само ще растат, поне в близките 1-2 седмици. За паниката съм напълно съгласен, но тогава все още социланите мрежи не бяха масово явление. Сега поне 10-20% от хората вярват, че в България се отнемат деца от родителите им, за да ги дават на двойки хомосексуални африканци в Норвегия. Четат се сайтове като: брадва, пик, шок, блиц, вихрогон и всякакви подобни дийп шит.

Да де, но пак правиш изчисления и екстраполации за в бъдеще. Не казвам, че е невъзможно да се случи това, но сравняваме отрязък от време и резултат сега с отрязък от време и резултат преди 11 години и до какво са довели в обществото тези две неща. Ако паниката, която съществува в момента я нямаше, резултатите и сега и в бъдеще, щяха да са много различни, но паниката я има big time и тя не е създадена от социалните мрежи, шок, брадва и подобни жълти издания.

Основно паниката около ковида беше/ е създавана от назначени от държавата организации (НОЩ) и най-основните медии (в национален и световен мащаб). Социалните мрежи по-скоро даваха изява на успокояващи обстановката гласове, които бяха споделяни полу-апокрифно и без които бяхме оставени на милостта на споменатите основни медии, които си съществуваха и през 2009 година по време на свинския грип, но (не)знайно защо тогава не нагнетяваха паника при много по-лоши показатели на епидемията от тези на ковида (до този момент).

Социалните мрежи последно време също са налазени от основните медии - на мен ми излиза реклама на Фейсбук, платена от... университета Джонс Хопкинс (те ми се показват като рекламодател, ФБ е длъжен да покаже кой плаща рекламата), с която на мен ми се отварят очите, да не би нещо да остана непрогледнал за статистиката им за Ковид-19 за България. Те плащат, за да можем ние да четем тяхната статистика за нашата държава, написана на нашия език. Обикновено се плаща като се продава нещо или пък за избори, като се събират гласоподаватели... Тук явно се плаща за формиране на мнение, което си е чиста пропаганда. 

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

Просто не можеш да правиш толкова лесно количествени сметки и да сравняваш нещо, свършило преди 10 години, с нещо, което току-що започва

"Свършило", "започва" - няма значение при анализ на начина на отразяване на действителноста. Имаме отрязък от време, ситуация и реакция. Имаш по-кофти ситуация от моментната, която е нямало как да се знае навремето, че ще свърши, но въпреки това с никакво медийно отразяване, паника и реакция в обществото, по-голямата част от населението (включително и аз) идея сме си нямали какво е ставало от една страна и по-мека (до момента) ситуация, която вкара населението в нечуван и невиждан филм на ужасите от друга страна.  По мое скромно мнение, самата паника на едно 60-70% е основната причина за проблемите в момента и в близкото бъдеще...

• Харесвам 10
Връзка към коментар

@FlyTraveler, ама мен това най-много ме е яд. Ние жертва е точно децата и младите, като ги психясваме и ги оставяме без образование от страх за собствените ни кожи. При грип, опасен за ДЕЦА, децата ходят на училище, при грип, опасен за възрастни, децата вкъщи с месеци и години и без образование и с ключ на вратата. Че даже ги наричат ковидчета. Ей в такова гнусно общество живеем. 

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Заразените бяха 400 на 100 000 миналата седмица.Сега са 580.Справка

Вече имахме денонощие с над 100 души починали. Всичко се развива страшно бързо - буквално.Локдаун, макар и кратък няма да спре вируса, но ще даде въздух на издишащата ни здравна система. Спирам, че ще вляза в забранената тема за малоумни политици.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 38 минути , luba_rizova каза:

@FlyTraveler, ама мен това най-много ме е яд. Ние жертва е точно децата и младите, като ги психясваме и ги оставяме без образование от страх за собствените ни кожи. При грип, опасен за ДЕЦА, децата ходят на училище, при грип, опасен за възрастни, децата вкъщи с месеци и години и без образование и с ключ на вратата. Че даже ги наричат ковидчета. Ей в такова гнусно общество живеем. 

Знаеш, че не си права, но ти е криво и разбирам. Но, айде сега. В българския език има едно такова чудно словосъчетание "грипна ваканция" 😉. И всъщност това е единствената ефективна стратегия за овладяване на грипните епидемии.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Моето скромно мнение е, че затвориха училищата, не защото децата боледуват, а защото са без симптоми вирусоносители. Те се прибират у дома, заразяват възрастните, които вече боледуват с различна степен на тежест, но все пак боледуват). 

Разбира се, моите деца отдавна са големи и не мога да давам мние от гледната точка на родители с малки деца. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ами не е съвсем така. В доста от училищата няма болен ученик, няма симптомен ученик, няма симптомен родител, но има учител. Защо се смята априори, че щом е учител =ковидчетата са го заразили. В 99% от случаите не е така. 

Мастър, само че грипна та ваканция е около 4-5 дни. Не месеци и не години. При заболели 200 на 10 000 и то гледат учениците. А сега да сметнем сега? В училишата и на трите ми деца има по 1 дете болно в цялото училище. А сина, 8 клас, ги карантинираха ПРЕДИ и едно болно дете да има, имаше 2 карантинирани като контактни. В училище с 1000 ученика. И учители нямаше нито един отсъстващ. А сега, вече са 2 седмици он лаин, имат 1-2 учителя. 

Кой ли ги зарази тези хора? През компютъра сигурно. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Мен през цялото време ме дразни ужасно това, че никой от тези които се изказват по медиите не си даде труда спокойно, логично и нормално да информира населението без да го третира като малоумно и  да каже например :

- " Имаме заболяване с което не сме запознати, не знаем как ще се развива и ще предприемем ей такива мерки за всеки случай. След седмица-две , три, като имаме първи наблюдения - ей хора, нещата за сега са така, много възрастни боледуват, ще сменим мерките от такива на такива.. Ще продължим с анализа, и ще правим нови изводи тогава."

А в началото започнахме с : ще мрем яко, чувалите не стигат, търсим места за труповете .....

Защо никой в нито един момент не каза че наблюденията са : Х заразени , от тях У карат безсимпромно, Z го карат  в лека форма като настинка, V - в тежка форма а W - умират.

През цялото време цари някаква истерия , че едва ли не всички измират. Не знам защо никой не си дава сметка и не иска да разбере, че това преувеличаване води до стрес и от там се отключват един куп странични заболявания, психози и какво ли е още не, което е не по-малко страшно от случващото се от Ковид .

ПП. И междувременно наистина тези хора да правят анализи и да реагират адекватно, с логични, навременни и ПРЕМИСЛЕНИ действия , а не с хаотични такива.

• Харесвам 20
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Тук нямам ясно изразено мнение. Т. е. имам, но не е редно да го налагам на останалите и да изисквам държавата да взема мерки по тази линия.

Чакам да видя дали ще излезе заповед за дистанционно обучение на децата от 5-ти клас във Варна. Ако не излезе, ще подам молба за онлайн обучение на дъщеря ми. В паралелката им има едно още 7-8 деца, на които родителите изискват това, няма да е като да притеснявам ръководството да провежда онлайн обучение само за нея. Не мисля, че това особено много ще й се отрази на познанията - аз и се занимавам с нея у дома по повечето предмети. Смятам, че сега заболеваемоста е наистина много висока и си струва да се "покрие" човек за известно време. В паралелката имат двама ученика с потвърден ковид (на единия майка му, едната му сестра и баба му също) и две учителки (едната влезе в болница вчера).

Не участвам с призиви, нито се опитвам да убеждавам родителите и училищното ръководство за онлайн обучение по следните причини:

Напълно осъзнавам, че някои родители ходят присъствено на работа и нямат никаква възможност да остават вкъщи и да гледат децата си, нито имат възможност това да правят баби и дядовци. Ако държавата им плащаше заплатите докато си стояха у дома - да, но не го прави или може би не достатъчно и не за всички. Други родители са в много млада възраст, децата им нямат контакти с баби и дядовци, не ги е страх от ковида, държат децата им да си ходят присъствено на училище. Кой съм аз, че да им казвам какво да правят. Тези, които изискват такива мерки, ще отидат ли да гледат децата на тези хора и ще си разделят ли доходите си/ спестяванията си с тях?

Та, ако не обявят дистанционно обучение за 5-ти клас, аз пускам молба за такова, защото смятам, че това е по-добре за мен и близките ми и мога да си го позволя като време и финанси (за момента поне), но мисля, че всеки трябва да вземе това решение за себе си и за детето си, а не да се опитва да го налага и над останалите. 

Същото си мисля и за маските на открито - хората да си вземат решение сами. На закрито в обществени помещения, винаги съм носил маска. Днес си поръчах и три маски, клас FFP3, като ще нося, поне да има някаква полза от това.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Моето скромно мнение е, че затвориха училищата, не защото децата боледуват, а защото са без симптоми вирусоносители. Те се прибират у дома, заразяват възрастните, които вече боледуват с различна степен на тежест, но все пак боледуват). 

Разбира се, моите деца отдавна са големи и не мога да давам мние от гледната точка на родители с малки деца. 

Децата не само, че боледуват по-малко, ами са и в по-слаба степен преносители. А при кои възрастни се прибират в къщи? Ако са родителите, те не живеят в някаква стерилна среда, в която децата са единственият "вносител" на вредители. Ходят на работа, на пазар. Ако са баби и дядовци, изключително малко хора все още живеят по няколко поколения в една къща, не е като преди 40 години.

Нещо повече, спирането на децата от училище, не ги спря да се събират. Изведнъж се оказаха с повече свободно време.

Училището на сина ми беше затворено при 3 карантинирани паралелки заради общо 5 ученика и двама или трима учители. В училището се учат 1200 деца. Тук идва и особеният момент, резултат от всяването на паника, че някои хора си спряха децата заради лека хрема, което предвид обстоятелствата беше оправдано, но други си ги спряха просто ей така, без причина.

И с две ръце подкрепям споделеното по-горе мнение, че никой за 9 месеца не излезе да каже нещата стоят така и така, ще опитаме тази мярка в опит да спрем разпространението. Дете се ражда за 9 месеца, а при нас елементарна мисъл не се зароди в нечии глави. Тия хора ако не са на държавна работа, няма кой да ги търпи.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, FlyTraveler каза:

Само да вметна, че продават една много полезна джаджа - нарича се пулсо-оксиметър. Една щипка, която се слага на пръста. Освен пулса, измерва и концентрацията на кислород в кръвта. Казват, че ако се падне под 96% (95% за пушачи), трябва да се търси лекарска помощ, при 90% - директно да се ходи в болница.

Акълъ-саат-ите 🙂 т.е. смарт-часовниците, също показват и сатурацията на кръвта и отчитат пулса.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.