Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, antea каза:

сертификат за ваксинацията може да се свали пак от същото електронно досие, където се вижда и сегашната първа доза, но ще е наличен там след втората доза

който няма електронен подпис може да си вземе сертификата от личния лекар, който също има достъп до системата

от някакво изявление на здравния министър

ей го как изглежда

download~29.m.jpg

Само да допълня линка:

Електронно медицинско досие (his.bg)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

В общи линии имаше ваксини за нас: без заболявания, достолепна възраст или рискова професия, така че отидохме и ни поставиха. За мен цялото чудене и мислене е тотално ненужно, аз не боледувам, не пия антибиотици, нямам реакции към ваксини, нито някакви алергии. Приемам го като социален ангажимент, тоест ако е възможно, да защитя някой по-уязвим. 

Милите възрастни! Най-уязвимата група! Бяха набутани в 4-та фаза на "великия" ваксинационен план, докато други страни започнаха ваксинацията с най-възрастното си население. И когато вече им идваше ред, бяха изместени отново. Ваксинацията не вървеше, срокът на годност на ваксините тече, създадоха ваксинационни центрове, успоредно с първите три фази да се ваксинират възрастни над 65 г. и хора с хронични заболявания. Приветствам, по-рано трябваше да се случи. И тогава "да се свети името Му" реши зелени коридори. Юруш на маслините. Млади, здрави, скоро преболедували , т.е. с предполагаема защита заради наличието на антитела се наредиха на дълги опашки. Не е укоримо, щом е по правилата на здравните власти. Само че правилата са сбъркани.  Да имаш ваксини на склад и желаещи да се ваксинират, и да не могат, а да чакаш от 20-те% заявили се от първите 3 фази да дойдат половината или там някъде ... Та за възрастните ни близки. Въпреки прокламирания избор на ваксина, за тях оставиха Астра Зенека, която в много страни забраниха или препоръчаха да не се поставя на хора над 65 год., даже 55 год.   

• Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:

Само че мнението за ситуацията, а не за хората, пишещи в темата. 

Вчера, при все опашките пред ваксинационните центрове, само 4000 човека са ваксинирани. А Бащицата каза, че целта е 10 000 на ден. Как ще стане... 

Ох, и как си противоречат, Министъра заяви, че ваксинираните и преболедувалите разнасят заразата, а сега проф. Балтов каза, че ваксинираните лекари поставят ваксини, и за тора нямало опасност да разнасят заразата. Е, как си говорят, каквото им е кеф..

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 32 минути , AlexandraKo каза:

Абсолютно!

Триенето на мнения, е единственото нещо, което ме дразнеше във форума. До там, че ако не  беше @cck, щях да съм се омела нацяло . Със създаването на тази тема, имам чувството, че беше престанало и нещата се успокоиха.  А и нали темата беше създадена за това - всеки да си пише мнението , без политика , без цензура.
Защо пак?

Хайде сега, изтрийте и това.

Няколко пъти предупредиха, после изтриха. Съвсем нормално, всичко си има граница. 

Мен лично точно стременето към спазване да добър тон ме кара това да е единствения форум, в който пиша. 

И по темата. 

Някой знае ли дали има някакъв начин да се ваксинира с Модерна или Пфайзер? 

До колкото разбирам масово е лотария, като в повечето, случаи е Астра Зенека. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Уха, много сте писали 🙂 Ще се върна да чета след малко, междувременно нещо смешно от семейството ми: Свекър ми (65+) живее в България (не в София). Вчера с още няколко приятели по чашка отишъл да види за ваксиниране, имало само Астра Зенека, докато се чуе с половинката ми ала-бала коя ваксина по-добре и се ваксинирал с каквото има. И той, и другарите му. Много им е тежало, че не може да се събират както преди. 🙂 Днес се чуха, добре е, нямал температура, всичко било шест. 🙂

• Харесвам 10
  • Браво 3
Публикувано:

Ваксинирането е било бавно, защото конкретно в Пирогов е имало един лекар, който да преглежда и 3 сестри, които да извършват манипулацията. 

Лично аз вярвам, че нещата много ще се ускорят съвсем скоро. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Нормално е,  в почивни дни и по празници се дават само 12 часови дежурства. Останалите лекари не работят, личните-също.  

• Харесвам 1
Публикувано:

синът ми и той се връща днес от университета, специално за да се ваксинира, не изключвам да се окаже един от най-младите хора, дано не го огракат по опашките, че "изпреварва" някой приоритетен артист или пиар

Модерната при мен дава леки странични ефекти-малко температура, малко болки в мускулите и болка в ръката, засега нищо нетърпимо, надявам се скоро да размине

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз пък мисля, че това да се говори как се справяме със стреса и тревожността, причинени от епидемията, е много повече по темата, отколкото да обсъждаме какво се прави с идващите от Африка бежанци/емигранти на Канараските острови.  Това и отговорът на Люба заслужават да бъдат изтрити, но все пак модераторите решават, а участнитиците във форума се съобразяват.

В моето мнение не съм си позволявала да включвам присмехулни вметки, а целта ми беше наистина да се обсъдят стратегии за справяне със ситуацията, жертва, на която сме всички. И в никакъв случай не съм пращала никой конкретен потребител от форума на лекар, написах, че който не може да се справи сам, по-добре да потърси помощ. Така както бих казала и на този, който не вижда добре, че трябва да иде на офталмолог, който има зъбобол, на - зъболекар. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?

Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда!

Публикувано:

И защо мненията на @luba_rizova трябва да бъдат изтрити? Защото показва фактите ли? Лично вчера гледах по телевизията началника гордо да казва , че очаква 15000 ваксинирани за събота , а какво се оказа - едва 4000 .....Аз имам един въпрос на който чакам отговор от ваксинираните .

1,Колко време трае имунитетът след поставянето на ваксина ?  Или ми е прекалено сложен въпросът. Отговори от рода , ваксинирайки се предпазваме себе си и околните от заразяване не са приемливи за мен ...... Очевидно няма как да има данни , че ваксината предпазва от заразяване повече от 2-3 месеца , всичко друго е спекулация , но пък поне който има желание ще може през 3 месеца да се ваксинира ........

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 часа, Nik каза:

Млади, здрави, скоро преболедували , т.е. с предполагаема защита заради наличието на антитела се наредиха на дълги опашки

Със сигурност организацията по ваксиниране е страшно сбъркана, но моля ви, нека не вменяваме вина на младите и въобще на хората извън фазите, че искат да се ваксинират. Все пак нормално е събота и неделя да са зелени коридори за работещите. А и щом Астра Зенека е налична в големи количества, не е ли по разумно да се ваксинират младите с нея. Утре и в сряда се очакват доставки на Пфайзер и Модерна. Предполагам, че личните лекари от утре ще дадат приоритет на хората в четвърта фаза. 

Личните ми наблюдения, че възрастните хора не са особено ентусиазирани от възможността за ваксиниране. Същевременно, за да се върнем към нормалност тези в активна възраст трябва да се върнат на работа, а и ваксинираните предпазват и възрастните.Идеята за форсиране на целия процес е едно от малкото разумни решения на управляващите. Нека да не бъдем отново негативни.

• Харесвам 11
Публикувано:
Преди 1 час, Тони каза:

Въпрос на избор.

Мен лично не виждам за какво някой би ме предупреждавал, нито пък е- абсолюютно нищо лошо или обидно не съм писала.

За жалост по същите причини много хора спряха да пишат, дори бих казала доста от най-полезните.

Иначе разбирам желанието Ви за четкане на модераторите, но в случая е леко смешно. Но то смешно е и да дойдеш да забършеш ако нещо не ти харесва...нещата от живота.

Не само на избор, @Тони, според мен е и въпрос на култура и интелект.

Хем е смешно, хем е тъжно.

По темата:

“Пациентите, прекарали Ковид, много по-бързо, изграждат антитела и с много по- високи титри, още след първата доза ваксина.”

Статията:

https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210211/youve-had-covid-1-vaccine-dose-may-be-enough?fbclid=IwAR24uKOPJB8SBq_5GKbqtx_ma_NPqWloisx2QbvJvxRXW_EGo0tMqZWDoVI#1

• Харесвам 3
Публикувано:

Колко време ще трае имунитетът предстои да се проследи във времето. 

Израел засега "гарантират"  шест месеца.

https://news.bg/world/izrael-oblekchava-blokadite-pri-pochti-50-vaksinirani-sreshtu-koronavirus.html

• Харесвам 1
Публикувано:

преди 18 минути , desislavna каза:

Ваксинирането е било бавно, защото конкретно в Пирогов е имало един лекар, който да преглежда и 3 сестри, които да извършват манипулацията. 

Лично аз вярвам, че нещата много ще се ускорят съвсем скоро. 

Не е вярно 🙂 Имаше 4 лекарски кабинета с лекари в МЦ Пирогов, преглеждащи и ваксиниращи успоредно, вчера към 11:30 . Организираха се процесите им на момента, и им беше трудно да съберат декларациите, да въвеждат данни, да информират за странични ефекти и да проверяват жизнени показатели на много хора в коридора, а после да им намерят място за престой 15 минути след ваксината под лекарски контрол, без да допускат големи струпвания на закрито.  

Хората в Пирогов изглеждаха искрено щастливи, че има желаещи за ваксина и определено се стараеха. И атмосферата беше изцяло положителна. 

преди 12 минути , antea каза:

синът ми и той се връща днес от университета, специално за да се ваксинира, не изключвам да се окаже един от най-младите хора, дано не го огракат по опашките, че "изпреварва" някой приоритетен артист или пиар

Модерната при мен дава леки странични ефекти-малко температура, малко болки в мускулите и болка в ръката, засега нищо нетърпимо, надявам се скоро да размине

Поне на нашата опашка вчера не се появиха хора, хулещи други хора, че ги предреждат и изместват. Цареше мир и спокойствие. По-скоро си мислехме да си вземем хек като ни омръзнаха упражненията по пауър йога, с които се топлехме. Тази ковид година направи много хора дори по-кисели от преди, но не чак всички. 

И ние имаме такива странични ефекти, изброявам на трима - болки в мускулите/ сърцебиене и температура/ главоболие и сериозна болка около мястото на ваксината.  Последните 3 години съм си сложила 3 ваксини против тетанус, 3 против бяс и 1 за жълта треска, тази за ковид е единствената, която забелязвам. 

преди 10 часа, Nik каза:

Милите възрастни! Най-уязвимата група! Бяха набутани в 4-та фаза на "великия" ваксинационен план, докато други страни започнаха ваксинацията с най-възрастното си население. И когато вече им идваше ред, бяха изместени отново. Ваксинацията не вървеше, срокът на годност на ваксините тече, създадоха ваксинационни центрове, успоредно с първите три фази да се ваксинират възрастни над 65 г. и хора с хронични заболявания. Приветствам, по-рано трябваше да се случи. И тогава "да се свети името Му" реши зелени коридори. Юруш на маслините. Млади, здрави, скоро преболедували , т.е. с предполагаема защита заради наличието на антитела се наредиха на дълги опашки. Не е укоримо, щом е по правилата на здравните власти. Само че правилата са сбъркани.  Да имаш ваксини на склад и желаещи да се ваксинират, и да не могат, а да чакаш от 20-те% заявили се от първите 3 фази да дойдат половината или там някъде ... Та за възрастните ни близки. Въпреки прокламирания избор на ваксина, за тях оставиха Астра Зенека, която в много страни забраниха или препоръчаха да не се поставя на хора над 65 год., даже 55 год.   

Не те разбирам, но ми се струва, че се очаква да кажа нещо, щом ме цитираш 🤔

В Пирогов ваксинираха само с Астра Зенека. И на конвер, което не може да се приложи при възрастни хора или с придружаващи заболявания. Защото няма кой да те наблюдава внимателно и в готовност след поставяне на ваксина, няма кога да ти се направи обстоен преглед. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 14 минути , ivan69 каза:

1,Колко време трае имунитетът след поставянето на ваксина ?  Или ми е прекалено сложен въпросът. Отговори от рода , ваксинирайки се предпазваме себе си и околните от заразяване не са приемливи за мен ...... Очевидно няма как да има данни , че ваксината предпазва от заразяване повече от 2-3 месеца , всичко друго е спекулация , но пък поне който има желание ще може през 3 месеца да се ваксинира ........

Ами, по-нагоре в темата, сложих едно изследване в Швеция, ако искаш, се върни и го разгледай,  според което, преболедувалите имат имунитет 9 месеца, вероятно и с ваксината ще е така. Поне, очакванията са такива.

Аз , лично смятам, че ще е , като с противогрипната.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

Не само на избор, @Тони

По темата:

“Пациентите, прекарали Ковид, много по-бързо, изграждат антитела и с много по- високи титри, още след първата доза ваксина.”

Което само идва да покаже, че ваксинирането на преболедували е напълно излишно на този етап. Те развиват не първичен, а вторичен имунен отговор след ваксинация. Естествено, че антителата ще се образуват по-бързо и в много по-високи титри.  Същото ще бъде и ако случайно отново се заразят. Имунната им система е подготвена. Дори и една доза да им се слага, е разхищение, освен ако не са минали, колко, 6 или 9 месеца или дори много повече, никой не може да каже засега.

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

ние имаме такива странични ефекти, изброявам на трима - болки в мускулите/ сърцебиене и температура/ главоболие и сериозна болка около мястото на ваксината. 

Аз имам същите симптоми, ама снощи пих едно домашно вино, дето май не беше много читаво, та се чудя да не съм пил ваксина...

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 21 минути , ivan69 каза:

И защо мненията на @luba_rizova трябва да бъдат изтрити? Защото показва фактите ли? Лично вчера гледах по телевизията началника гордо да казва , че очаква 15000 ваксинирани за събота , а какво се оказа - едва 4000 .....Аз имам един въпрос на който чакам отговор от ваксинираните .

Написала съм едно конкретно мнение да се изтрие, след което започна и цялата дискусия и триене. А не всички мнения. 

Публикувано:
преди 38 минути , ivan69 каза:

Първо, много пъти тук съм ви писал, че няма как да очаквате данните които се въвеждат за уикенда да са верни. В националната система се отчитат само данните, които са въведени до 12 ч на обяд за съответния ден. Ако някой някъде в някоя лаборатория съумее да ги въведе през уикендовите дни, това ще се отчете. Към момента е абсурдно, а и ненужно точно на тези опашки това да се случи. Идеята е да се ваксинират повече хора, а не персоналът да се занимава с бумащина. 

Но масово и доказани случаи, и смъртни, и ваксинации от уикенда се отчитат в системата чак в понеделник, когато има достатъчно наличен персонал, та да има човек да въвежда. Затова и ще ги видите чак в статистиката понеделник срещу вторник е полунощ. Особено пък важи това за смъртните случаи. Никой не екстубира през уикенда преди главната визитация в понеделник. Докато се оформи документация по смъртни актове, може да мине обяд и това да се отчете в системата и чак във вторник срещу сряда.

Очевидно има данни, че ваксините предпазват за много повече от три месеца. Не само има, а всички данни са такива. Да не мислите, че тези хора, които са участвали в клиничните изпитвания през лятото, примерно, спират да бъдат наблюдавани и изследвани?

Още веднъж призовавам модераторите да заключат тази тема, нищо друго не се постига тук, освен хора, дето хал хабер си нямат от имунология, да ми развиват конспиративни теории.

Станахме по-зле от да не казвам кои форуми.

🤬

• Харесвам 12
  • Благодаря 2
  • Браво 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

А защо не скривате временно хората, които редовно ви дразнят с мненията си / примерно на нас с АлександраКо ни е много по-спокойно така 😊/ .  Като се започне с по-честото пътуване и се върне позитивния дух на хората, преглеждате пак списъка и давате втори шанс на магеланчетата там. Алтернативата е да се карате на всяка втора страница от тези 150, а и останалите трябва да четат.

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

А защо не скривате временно хората, които редовно ви дразнят с мненията си / примерно на нас с АлександраКо ни е много по-спокойно така 😊/ .  Като се започне с по-честото пътуване и се върне позитивния дух на хората, преглеждате пак списъка и давате втори шанс на магеланчетата там. Алтернативата е да се карате на всяка втора страница от тези 150, а и останалите трябва да четат.

Я да ме светнеш как става тази магия, че има един-двама, които не ми пасват на духа на форума все пак 🙂 Съжалявам, че е отклонение от високо интелектуалния характер на темата 😄

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.