Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , master_of_germs каза:

Викаш да игнорираме само персонажи с поотрязани крайници 🤪

Едно хубаво нещо е, че на мене и колегите ми поне ни предоставят и избор, с коя ваксина да се бодем. Избор, който хората по опашките пред болниците нямат.

Би ли споделил коя ваксина би избрал?

Миналата седмица ме върнаха. Не ми направиха Файзер. Да съм чакала доставка на Астра Зенека. Аргументите бяха неубедителни.

Бях пила 5 дни Ериус и бях подготвена.  

В понеделник ще направя консултация в Алергологията на Александровска да ми напишат черно на бяло какво може и как.

За човек показал, че прави тромби, да му отказват ваксиниране е абсурдно. Рискът при тежък Ковид е по-голям от алергична реакция, според мен.

• Харесвам 3
Публикувано:
29 minutes ago, master_of_germs said:

По темата. 

Основно в отговор на  @funny

Мнението ми като лекар и като човек, който преподава микробиология, вирусология и имунология: колкото по-масово се ваксинираме, толкова по-бързо ще се завърнем към нормален живот. 

От друга страна би трябвало първо да се направи бърз антигенен тест, преди слагането на ваксината, за да не се ваксинират заразени хора, а да бъдат изолирани.

Също, всички преболедували би трябвало засега да не бъдат ваксинирани, защото така ваксината реално се похабява. Или, ако нивото на антитела е спаднало под граничните стойности, то тогава се нуждаят само от една бустерна доза ваксина.

И пак, ако са минали поне три месеца. Това важи за коя да е тежка вирусна инфекция и за коя да е ваксина - просто след такова вирусно заболяване остава преходно потискане на имунитета и, въпреки че преболедуването не е противопоказание за имунизация, би следвало да се почака с прилагането на какви да е ваксини, не само срещу КоВИД. Доста по-нисък ще е процентът на развитие на напрегнат и дълготраен имунитет.

Аз съм малко граничен случай. След няколко дни ще станат точно три месеца от изписването ми. А точно или следващата, или по-следващата седмица ще ни ваксинират и съм в голяма чуденка. Чуденката идва оттам, че освен лекар съм и магеланец. Знам, че ваксинацията няма лично на мене, като наскоро преболедувал, да ми помогне с нищо. От друга страна, пътува ми се. Имам билети, купени от миналото лято, за дните около Великден и Гергьовден. Неяснотата около мерките за влизане в различните държави, е побъркваща. Би следвало да се иска ваксинационен паспорт или доказателство за преболедуване. Това бих поискал аз, ако от мене зависеше да решавам, кой да пътува и кой не, през настоящата година. Настоятелно бих посъветвал всички пътуващи да се ваксинират, защото това е най-отговорното поведение. Но не зависи от мене. И ако на управниците на съответната страна им скимне от днес за след седмица да постановят, че се изисква поставена ваксина, няма да имам възможност да реагирам.

така че тук имам сблъсък на гледните си точки като микробиолог и като магеланец и имам не повече от два дни, през които да взема решение за себе си.

Едно хубаво нещо е, че на мене и колегите ми поне ни предоставят и избор, с коя ваксина да се бодем. Избор, който хората по опашките пред болниците нямат.

Ти наистина си граничен случай. 

Аз мисля, че ще е жалко хора,  които не са убедени в ползата или качествата на ваксините (и имам предвид тези конкретни ваксини)  да рискуват здравето си единствено заради улеснения при пътуване. 

Пътуването не може да е равносилно на живота. 

Все пак предстои да видим в следващите месеци... както и преди съм казвал - Великден наближава. Той ще е най-вярната социология. 

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 28 минути , master_of_germs каза:

По темата. 

Основно в отговор на  @funny

Мнението ми като лекар и като човек, който преподава микробиология, вирусология и имунология: колкото по-масово се ваксинираме, толкова по-бързо ще се завърнем към нормален живот. 

От друга страна би трябвало първо да се направи бърз антигенен тест, преди слагането на ваксината, за да не се ваксинират заразени хора, а да бъдат изолирани.

Също, всички преболедували би трябвало засега да не бъдат ваксинирани, защото така ваксината реално се похабява. Или, ако нивото на антитела е спаднало под граничните стойности, то тогава се нуждаят само от една бустерна доза ваксина.

И пак, ако са минали поне три месеца. Това важи за коя да е тежка вирусна инфекция и за коя да е ваксина - просто след такова вирусно заболяване остава преходно потискане на имунитета и, въпреки че преболедуването не е противопоказание за имунизация, би следвало да се почака с прилагането на какви да е ваксини, не само срещу КоВИД. Доста по-нисък ще е процентът на развитие на напрегнат и дълготраен имунитет.

Аз съм малко граничен случай. След няколко дни ще станат точно три месеца от изписването ми. А точно или следващата, или по-следващата седмица ще ни ваксинират и съм в голяма чуденка. Чуденката идва оттам, че освен лекар съм и магеланец. Знам, че ваксинацията няма лично на мене, като наскоро преболедувал, да ми помогне с нищо. От друга страна, пътува ми се. Имам билети, купени от миналото лято, за дните около Великден и Гергьовден. Неяснотата около мерките за влизане в различните държави, е побъркваща. Би следвало да се иска ваксинационен паспорт или доказателство за преболедуване. Това бих поискал аз, ако от мене зависеше да решавам, кой да пътува и кой не, през настоящата година. Настоятелно бих посъветвал всички пътуващи да се ваксинират, защото това е най-отговорното поведение. Но не зависи от мене. И ако на управниците на съответната страна им скимне от днес за след седмица да постановят, че се изисква поставена ваксина, няма да имам възможност да реагирам.

така че тук имам сблъсък на гледните си точки като микробиолог и като магеланец и имам не повече от два дни, през които да взема решение за себе си.

А ти коя ваксина си избрал?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , stanimir каза:

Пътуването не може да е равносилно на живота. 

Все пак предстои да видим в следващите месеци... както и преди съм казвал - Великден наближава. Той ще е най-вярната социология. 

Точно. Великден, а аз бих добавил и Израел. Колко символично само (Йерусалим е в границите на държавата Израел, поне за момента). Ако там елиминират епидемията от Ковид-19 до тогава, значи ваксините помагат много по този въпрос (индивидуалното предпазване на ваксинираните е друга тема).  Ако на Великден в Израел все още масово има проблем с Ковид-19, за мен ще означава, че не помагат.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 40 минути , Дани Магелани каза:

Би ли споделил коя ваксина би избрал?

преди 38 минути , AlexandraKo каза:

А ти коя ваксина си избрал?

Мастер-а беше писал в края на миналата година че:  "Хипотетично моят избор са протеиновите ваксини.".

Незнам дали все още е на същото мнение а и аз поне не съм запозната дали има одобрени такива. До колкото знам такива са на Novavax и Sanofi ( може и да бъркам)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 26 минути , bad kid каза:

Темата стана Робинята Изаура среща Доктор Куин Лечителката.

В болницата на края на града.

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 34 минути , bad kid каза:

Темата стана Робинята Изаура среща Доктор Куин Лечителката.

преди 6 минути , Zaro каза:

В болницата на края на града.

А вие сте си взели пуканките и се кискате:))) Без-от-го-вор-но:friends:

А ние тука, решаваме бъдещето на света!:tender:

• Браво 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 8 минути , funny каза:

Мастер-а беше писал в края на миналата година че:  "Хипотетично моят избор са протеиновите ваксини.".

Незнам дали все още е на същото мнение а и аз поне не съм запозната дали има одобрени такива. До колкото знам такива са на Novavax и Sanofi ( може и да бъркам)

Протеиновите не се препоръчват при алергии. Още не са регистрирани такива. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 минути , funny каза:

Междудругото,това мнение на Мастъра е много полезно разяснение на достъпен език за видовете ваксини и би било добре да се сложи в началото на темата.

За съжаление Sanofi още не са приключили фазите на изследване на ваксината, още не сме заявили количества и тепърва ще чакат одобрение от ЕК, макар и да са подписали договор.

На Novavax им предстои подписване на такъв договор,т.е. още са до никъде, а едва след това ще заявим количества за БГ.

И на мен ми се искаше да се боцна с някоя от тях, но това едва ли би се случило скоро.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Политици ваксиниращи се публично, генерали лично поставящи ваксини, безплатни напитки в бар... Очаквам скоро и някой публичен дом да започне да предлага безплатни услуги на ваксиниралите се. Вида на услугата според марката ваксина, най-скъпата за по-малко вървежните... 🙂🙂 🙂 

Да, нормално е да има ПР акции, но на мен пък ми прави много добро впечатление това, че Мутафчийски лично ваксинира - не се срамува да слезе и да работи с редовите доктори за каузата. Във времена, в които общественото мнение и към лекарите и към армията е доста подигравателно, той може да е пример за професионалист и за двете съсловия. И не че съм тръгнал да го възхвалявам, просто според мен добрите дела трябва са се сочат с пръст.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 13 минути , Дани Магелани каза:

Протеиновите не се препоръчват при алергии. Още не са регистрирани такива. 

Уфф, аз не че за момента съм решила генерално да се ваксинирам или не, но явно като евентуално реша, ще дойде момента и с коя ваксина , в предвид тежката алергия към пеницилин която имам

• Харесвам 3
Публикувано:

С половинката ми мислим да се ваксинираме по магелански причини -  след като ги направиха достъпни и за хора като нас (30-40г, здрави-прави и работещи някакви обикновени неща далеч от първа линия). В общи линии аз не очаквах, че ще имам възможност преди 2022:))) Тъпо е, че не се знае колко ще държи имунитета. В дългосрочен план, ако трябва да се ваксинирам всяка година, ако няма тесла на границите (каквото има в момента с тестове, формуляри и други досадни неща), няма да го правя, защото няма да ми се занимава... Или поне докато не се почувствам по-застрашена или възрастна... Но обратно на темата с пътуването и ваксинирането: като @master_of_germs е писал, докато има, защото после може и да нямаш време 🙂 Половинката ми иска да изчакаме още докато тези на Пфайфър и Модерна станат достъпни за нашата никаква приоритетна група. Аз съм на кантар, хич не обичам ваксинациите, не съм чела достатъчно, но от друга страна клоня към "баласъмго" и още утре да си сложа квото има (в момента май само АстраЗенека?) и този цирк с pcr тестовете и пазенето да приключва. 

В този ред на мисли:

- Ако се ваксинираме, ще ни помилват ли от бъркането в носа и разходите за pcr и други тестове и подобни? Толкова са разнообразни нещата от авиокомпании до държави, че се оплетох...

- Няма ваксина за деца, нали? А има ли някаква в процес на одобрение? Ако се ваксинираме родителите, има ли някъде коментари как ще се третират децата? Нашето е на 3г. В момента някои държави не искат тестове за толкова малки, а други си ги третират като всички останали пътници и искат... Затова аз много се чудя по какъв начин нашето ваксиниране ще намали стресът в домакинството при пътувания, защото само на детето да бъркат в носа ще е доста гадно за него... Плюс че, ако му излезе положителен теста, така или иначе ще ни пропада пътуването, защото нямаме баби/дядовци и подобни роднини на кой да го оставяме и си го носим навсякъде.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 минути , Coo каза:

С половинката ми мислим да се ваксинираме по магелански причини -  след като ги направиха достъпни и за хора като нас (30-40г, здрави-прави и работещи някакви обикновени неща далеч от първа линия). В общи линии аз не очаквах, че ще имам възможност преди 2022:))) Тъпо е, че не се знае колко ще държи имунитета. В дългосрочен план, ако трябва да се ваксинирам всяка година, ако няма тесла на границите (каквото има в момента с тестове, формуляри и други досадни неща), няма да го правя, защото няма да ми се занимава... Или поне докато не се почувствам по-застрашена или възрастна... Но обратно на темата с пътуването и ваксинирането: като @master_of_germs е писал, докато има, защото после може и да нямаш време 🙂 Половинката ми иска да изчакаме още докато тези на Пфайфър и Модерна станат достъпни за нашата никаква приоритетна група. Аз съм на кантар, хич не обичам ваксинациите, не съм чела достатъчно, но от друга страна клоня към "баласъмго" и още утре да си сложа квото има (в момента май само АстраЗенека?) и този цирк с pcr тестовете и пазенето да приключва. 

В този ред на мисли:

- Ако се ваксинираме, ще ни помилват ли от бъркането в носа и разходите за pcr и други тестове и подобни? Толкова са разнообразни нещата от авиокомпании до държави, че се оплетох...

- Няма ваксина за деца, нали? А има ли някаква в процес на одобрение? Ако се ваксинираме родителите, има ли някъде коментари как ще се третират децата? Нашето е на 3г. В момента някои държави не искат тестове за толкова малки, а други си ги третират като всички останали пътници и искат... Затова аз много се чудя по какъв начин нашето ваксиниране ще намали стресът в домакинството при пътувания, защото само на детето да бъркат в носа ще е доста гадно за него... Плюс че, ако му излезе положителен теста, така или иначе ще ни пропада пътуването, защото нямаме баби/дядовци и подобни роднини на кой да го оставяме и си го носим навсякъде.

Все още няма ваксина която да е разрешена и за деца Незнам даже дали са започнали да правят проучване върху деца. 
И ние сме в сходна ситуация, мъжът ми е ваксиниран , аз бременна и не мога да се ваксинирам, а джуджана на 1 година също не подлежи на ваксинация за момента. 
Някъде бях чела, че са започнали да правят проучвания върху бременни,и може би скоро ще започнат и върху деца. 
Но според мен най-рано 2022 ще има някакво решение дали могат ваксините да се прилагат върху деца.

Аз също съм на мнение, че тестовете ще се задържат още дълго като изискване за пътуване. Но ми прави впечатление, че все повече страни признават и антигенните тестове, което е някакво облекчение от финансова гледна точка.

• Харесвам 8
Публикувано:

Тестовете може и да не отпаднат, но пък карантината ако отпадне нещата вече стават много по-различни. 

Отделно много по-малкия риск да "светнеш" с положителен PCR преди полет. 

Ако имаше полети с най-голямо удоволствие бих се засилил към една Грузия примерно,  а защо не и Естония? 

Сигурен съм, че скоро още доста държави ще ги последват. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 35 минути , funny каза:

Уфф, аз не че за момента съм решила генерално да се ваксинирам или не, но явно като евентуално реша, ще дойде момента и с коя ваксина , в предвид тежката алергия към пеницилин която имам

Първо се консултирай с алерголог, за да не попаднеш в моята ситуация - да си сигурен, че може и да ти откажат ваксиниране.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ето този момент на “безмисленост” на ваксините чисто практически за единствените цели заради които бих си ги поставила... ме демотивират. Както и доста хора около мен с които говоря по темата.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, stotan каза:

В Израел  бар предлага безплатни напитки за всички, които се ваксинират:

COVID-19: Israeli bar offers free drink for jab to tempt more young people to get vaccinated | World News | Sky News

skynews-israel-covid-coronavirus_5277815.jpg

Доколкото знам не е препоръчително да се консумира алкохол веднага след ваксиниране, но може идабъркам...

Публикувано:
преди 2 минути , Duke каза:

Доколкото знам не е препоръчително да се консумира алкохол веднага след ваксиниране, но може идабъркам...

Напитките са безалкохолни😂😂😂

Тюх😄

but the drinks on offer were all non-alcoholic

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

Не, не бъркаш. Прав си. 24 часа е препоръчително да не се пие алкохол.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Бъдете здрави - с ваксина или без.

Жорка, така няма да се разберем!

Това измъкване преди уреждане на отношенията около басейна с водката е неприемливо!

• Смея се 2
Публикувано:

Тъй като живеем на място, където всички, поне от 60 години, разбират от футбол и медицина, изобщо не ме изненадва фактът, че тук са събрани водещите специалисти по вирусология, имунология и ваксино- профилактика. 

Та такива, които някога са се сдобили с дипломи по медицина просто смъртни, най добре е да замълчат почтително и да слушат. 🤪

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 часа, FlyTraveler каза:

Политици ваксиниращи се публично, генерали лично поставящи ваксини, безплатни напитки в бар... Очаквам скоро и някой публичен дом да започне да предлага безплатни услуги на ваксиниралите се. Вида на услугата според марката ваксина, най-скъпата за по-малко вървежните... 🙂🙂 🙂 

Ако не се бяха ваксинирали, щеше да питаш защо. Сега като са се ваксинирали, било поза. Няма угодия, ако не е много ще е малко.🤣

Иначе ми са еднакво противни всичките.

• Харесвам 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.