Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 часа, FlyTraveler каза:

Разни слухове витаят, та бих искал да попитам лекарите от форума две неща, просто да имам някаква достоверна информация:

1. Вярно ли е, че ваксините на Пфайзер и Модерна съдържат етиленгликол?

2. Някоя/ някои от 3-те използвани в България в момента ковид ваксини съдържа/ съдържат ли модифицирани фетални продукти (такива, добити от абортирани човешки ембриони)?

Предварително благодаря за отговорите. Повтарям, че въпросите ми са към лекарите, не към останалите.

Не етилен гликол / антифриз/, а полиетилен гликол, което е различно - той е с ниска токсичност и отдавна се използва в кремове и  пасти за зъби.

На втория въпрос - твърдят, че нито една ваксина не съдържа абортни  фетални клетки. Защото са синтетични - Пфайзер и Модерна - категорично.

Намерих само за тези.

Докато, при Астра-Зенека, са използвани такива клетки. Ама, като проверили, не било баш тъй:

"Тези клетки произхождат от плод, който е бил абортиран в Холандия през 1973 г. Фетусът е бил абортиран законно по това време по други причини, а не за целите на изследванията на ваксините. Алекс Каспрак от Snopes обобщи историята на произхода на клетъчната линия, която започна с изследване на канадски учен върху рака. През следващите десетилетия тези клетки са клонирани и репликирани много пъти. Д-р Пол Офит, експерт по имунизация от Детската болница във Филаделфия, който е член на Консултативния комитет по ваксини на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), ги описва като „стандартизирани клетъчни линии“. Професор Хелън Петусис Харис казва, че използваните днес клетки са „далечни потомци“ на оригиналните клетки. Те са от десетилетия, отдавна прекъснали аборти и изследователите не използват фетални клетки от днешния ден."

Цялото обяснение :

https://factcheckni.org/articles/covid-19-vaccines-and-aborted-fetuses/

И още едно:

https://ksltv.com/451339/are-fetal-cell-lines-used-in-the-covid-19-vaccine-ksl-investigates/?

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

И сега какво, ако няма антифриз, чипът ще замръзне при 0 градуса ... пак сме прецакани.

Кой ги мисли тия неща, не ми го побира главата. Не само, че им хлопат дъските, ами и пирони не са останали. 

• Харесвам 4
  • Смея се 6
Публикувано:

Ваксините на Пфайзер и Модерна били запазени за членовете на избирателните  комисии, защото трябвало да получат втора доза  до изборите. А членовете са към 100 000. За февруари толкова е  бройката общо от двете ваксини, т.е. с тях ще се ваксинират 50 000 души. През  март ще дойдат още 124 000 броя за 62 000 души. Т.е  доставката на тези две ваксини за двата месеца трябва да отиде за въпросните членове.

Едва през април се очаква по-голяма доставка 520 000 дози общо.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Мари Николова каза:

Ваксините на Пфайзер и Модерна били запазени за членовете на избирателните  комисии, защото трябвало да получат втора доза  до изборите. А членовете са към 100 000. За февруари толкова е  бройката общо от двете ваксини, т.е. с тях ще се ваксинират 50 000 души. През  март ще дойдат още 124 000 броя за 62 000 души. Т.е  доставката на тези две ваксини за двата месеца трябва да отиде за въпросните членове.

Едва през април се очаква по-голяма доставка 520 000 дози общо.

И аз го чух току що, но ми е интересно защо членовете на избирателни комисии се ваксинират точно с тази ваксина а не с АЗ , при положение че от нея има количества

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, funny каза:

И аз го ух току що, но ми е интересно защо членовете на избирателни комисии се ваксинират точно с тази ваксина а не с АЗ , при положение че от нея има количества

Защото при АЗ периода между двете дози е много по-голям, а тях трябва да ги ваксинират и с втора доза до 4 април.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 19 минути , Мари Николова каза:

Защото при АЗ периода между двете дози е много по-голям, а тях трябва да ги ваксинират и с втора доза до 4 април.

Отговорих си. Щели да ги изберат на 1 март чак и за това логично ваксинацията им започва след тази дата. И да - няма да остане време за втора ваксина.

преди 5 минути , Tesh каза:

Израел обяви редица привилегии на ваксинираните срещу коронавирус

https://dariknews.bg/novini/sviat/izrael-obiavi-redica-privilegii-na-vaksiniranite-sreshtu-koronavirus-2261224

о да, да и аз го споделих вчера. Ако привилегиите, колкото и дискриминиращи да са, се въведат в Европа ( съмнявам се) и важат за пътувания в чужбина, и вземат и да премахнат маски/каски и локдауни - определено варианта за нормалност ще е ваксиниране. Но за сега има време докато/ако се реши .

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 12 часа, Радо каза:

Гледам тук разни графики, че бройките в света падат почти навсякъде. На теория би следвало да намалеят рестрикциите.

В Европа сезонът на настинките и кашлиците е към края си по това време. Напълно нормално е и случаите на ковид да намаляват.

• Харесвам 1
Публикувано:

@FlyTraveler 

@AlexandraKo Ти е дала линк където малко по-добре обяснено какво всъщност са феталните линии. 
Аз съм пропуснала снощи да спомена, че това не са клетки от сега абортирани  биологични материали.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 39 минути , funny каза:

И аз го чух току що, но ми е интересно защо членовете на избирателни комисии се ваксинират точно с тази ваксина а не с АЗ , при положение че от нея има количества

Простият отговор е: щото сме в България.

За сравнение: учудих се, като видях във фейсбук миналата седмица, че на една румънска колежка родителите й (65+) вече са ваксинирани и с двете дози на Пфайзер. А живеят в румънската провинция.

От мои познати тук пръв се ваксинира човек, който работи за EVN-електроразпределението в Пловдив?!?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , pr284 каза:

Простият отговор е: щото сме в България.

За сравнение: учудих се, като видях във фейсбук миналата седмица, че на една румънска колежка родителите й (65+) вече са ваксинирани и с двете дози на Пфайзер. А живеят в румънската провинция.

От мои познати тук пръв се ваксинира човек, който работи за EVN-електроразпределението в Пловдив?!?

Това е отговора, но по други причини - избираме комисиите в последния възможен момент и за това няма избор с какво да ги ваксинират освен един вид ваксина .

Колкото до румънските родители - не разбрах каква е връзката - ваксинирани са с двете дози но в БГ ли ?

Публикувано:
преди 18 минути , funny каза:

Това е отговора, но по други причини - избираме комисиите в последния възможен момент и за това няма избор с какво да ги ваксинират освен един вид ваксина .

Колкото до румънските родители - не разбрах каква е връзката - ваксинирани са с двете дози но в БГ ли ?

Те пък като се втурнат тия ми ти сто хиляди членове да се ваксинирват... Като махнем вече преболедувалите, които разчитат на изграден имунитет, после и вакскептиците (каква чудна дума измислих току-що!) и ще останат наполовина, пряко сили.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , Goal & Boss каза:

Те пък като се втурнат тия ми ти сто хиляди членове да се ваксинирват... Като махнем вече преболедувалите, които разчитат на изграден имунитет, после и вакскептиците (каква чудна дума измислих току-що!) и ще останат наполовина, пряко сили.

Така е, но все пак са длъжни да им заделят ваксини, пък каквото остане , остане

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Ако привилегиите, колкото и дискриминиращи да са, се въведат в Европа ( съмнявам се) и важат за пътувания в чужбина, и вземат и да премахнат маски/каски и локдауни - определено варианта за нормалност ще е ваксиниране. Но за сега има време докато/ако се реши .

Аз продължавам да недоумявам, защото ЕК не изготви обща позиция на общността относно движението на хора в условията на пандемия. Имам лошото предчувствие, че COVID-19 е само началото на дълъг период от време, в който подобни пандемии ще се превърнат в циклични. Крайно наложително е изготвянето на работещ протокол, който да уеднакви предприеманите мерки от всяка страна. Говоря за ЕС, ясно е, че останалата част от света е свободна сама да избира мерките на държавно ниво...

• Харесвам 8
Публикувано:

Ефективността на ваксината на "Астра Зенека" е по-голяма, когато втората доза се постави 12 седмици след първата. Това се посочва в ново проучване, публикувано от сп. The Lancet.

Това изследване потвърждава обявени от самата компания данни от началото на месеца. Според тях три месеца след поставяне на първата доза ефективността е 76 на сто.

Така ефективността става 81% след втората доза, ако интервалът е 12 седмици, но ако е шест, спада до 55 на сто. Изследването потвърждава и британските препоръки за по-голям интервал, и тези на Световната здравна организация.

Новината вероятно ще бъде приветствана от държави, които са изправени пред нова вълна заради варианти на вируса и се опитват да ваксинират възможно най-много хора с първата доза и да отложат втората.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/22/4177534_koronavirusut_po_sveta_vaksinata_na_astra_zeneka_e/

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

о да, да и аз го споделих вчера. Ако привилегиите, колкото и дискриминиращи да са, се въведат в Европа ( съмнявам се) и важат за пътувания в чужбина, и вземат и да премахнат маски/каски и локдауни - определено варианта за нормалност ще е ваксиниране. Но за сега има време докато/ако се реши .

Отново с уговорката, че съм пълен лайк по вирусология, желая да вметна, че това, което разбирам от прочетеното, е че ваксината непредпазва от заразяване, а ролята и е да протече много леко болестта и тялото ни да се справи по-лесно с нея. 

Тоест е много вероятно някои отн мерките да се запазят. 

Най-елементарно казано от тук вече всеки ще прецени дали му трябва помощ(ваксина) за да се справя с вируса или ще разчита само на имунната си система. 

Аз лично имах увереност, че заради възрастта, спорта и хранителните навици ще преборя лесно вируса, но се оказа, че преценката ми беше доста грешна. 

• Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

В момента има ли възможност (къде и как), човек извън приоритетните групи, да се запише за имунизация с ваксина на Pfizer или Moderna?

Редактирано от Фил
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

В момента има ли възможност (къде и как), човек извън приоритетните групи, да се запише за имунизация с ваксина на Pfizer или Moderna?

В момента можеш да се запишеш при личния лекар, но той не те пита с коя ваксина искаш или не искаш да се ваксинираш, а единствено, че искаш да влезеш в списъка с желаещи да се ваксинират. На 3-ти март пускат приложението, разработено от Информационно Обслужване АД, в което сам ще можеш да се регистрираш за ваксинация, както и къде желаеш да се случи това и с коя ваксина. За момента обаче не изпълняват желания - ваксинират с каквото има и ако няма желаната от теб ваксина, единственият ти избор е да се откажеш.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 минути , chandni каза:

В момента можеш да се запишеш при личния лекар, но той не те пита с коя ваксина искаш или не искаш да се ваксинираш, а единствено, че искаш да влезеш в списъка с желаещи да се ваксинират. На 3-ти март пускат приложението, разработено от Информационно Обслужване АД, в което сам ще можеш да се регистрираш за ваксинация, както и къде желаеш да се случи това и с коя ваксина. За момента обаче не изпълняват желания - ваксинират с каквото има и ако няма желаната от теб ваксина, единственият ти избор е да се откажеш.

Да, в общи линии сам наясно с тези неща, но тези дни покарй т.нар. "зелени коридори" ми се стори, че мернах някъде за възможност (още сега, преди 3-ти март) да се запишеш с желание за имунизация с ваксина на Pfizer или Moderna, затова питам.

Публикувано:

писа се, че във ВМА вчера са правили списъци със желаещи за Модерна и Пфайзер - отделна опашка е било за тези списъци, идеята е била да се обаждат на хората, когато имат наличност от тях, но дали ще се случи на практика още няма как да се знае; разходи се до там да провериш на място

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

Не, в Румъния. Просто исках да покажа, че в северната ни съседка нещата са доста различни от тук.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , Фил каза:

Да, в общи линии сам наясно с тези неща, но тези дни покарй т.нар. "зелени коридори" ми се стори, че мернах някъде за възможност (още сега, преди 3-ти март) да се запишеш с желание за имунизация с ваксина на Pfizer или Moderna, затова питам.

Четох някъде (дали тук, дали другаде в мрежата), че във ВМА са били две опашки - едната за ваксиниране със АЗ, а другата за записване за някоя от другите. Мисля, че и генерала го спомена по телевизията.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Victoria каза:

Четох някъде (дали тук, дали другаде в мрежата), че във ВМА са били две опашки - едната за ваксиниране със АЗ, а другата за записване за някоя от другите. Мисля, че и генерала го спомена по телевизията.

Това май беше в събота, тогава е имало ограничено количество от Модерна във ВМА и са ваксинирали с нея. След това не съм попадала на такава информация. Ако попаднеш на нещо такова, може ли да дадеш линк?

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.