Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

логично и нормално да информира населението без да го третира като малоумно

Моля да не се приема лично от нито един от четящите и пишещите тук!

Кой прочел прочел 🙂 

Публикувано:
В момента, Lyubina каза:

Моля да не се приема лично от нито един от четящите и пишещите тук! Но мисля, че леко грешите.

Не го приемам лично и не се обиждам. Напротив, веднага бих признала че греша ако някой ми покаже логичността в действията . Аз за това започнах с това, че за мен лично , и аз действителност не виждам такава .

Относно третирането на населението по този начин и действителния капацитет на населението да възприема ( което предполагам имаш в предвид) - моето мнение е че не населението е малоумно , ами действа по единствения възможен начин на отпор на малоумни действия. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Всичко мога да разбера и всичко мога да простя.

Но, това да нямаме план какво се случва при X,Y и Z болни, при X,Y и Z заразени при X,Y и Z починали и държавата да е супер изненадана (мале кво стана...) и да действа като една огромна пожарна - това няма как да се подмине.

Има хора, които това трябва да работят и те не са овчарят от село Долно Нанадолнище, който твърди че няма Ковид, нито са русите кляфки, които карат от Лексъс нагоре, сами са си вътре в камиона и са с медицински ръкавици и с маски.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 11 часа, Lyubina каза:

А бе, да попитам: фармацевтите алармирали, че хората се презапасяват с лекарства антибиотици, антикоагуланти... (говореха за ниско молекулни хепарини)... А бе те защо им ги продават без рецепта? Или лекарите изписват по големи количества от необходимите? А къде е касата при това положение? 

Проблема идва (не само) от това, че ЛЛ "лекуват" по телефона. Моя приятелка така се наложи да ходи за антибиотик, който и "изписъл" ЛЛ по телефона, без рецепта. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ох, в потвърждение на това което обсъждаме , днешната новина от брифинга :

" Координационен център вече няма да има , ЗАЩОТО с фургоните пред болниците и ковид центровете в ДКЦ-тата вече хората сами се насочвали към болниците и нямало нужда от координационен център. Координацията се поема отново от центъра на спешна помощ и 112"

Емиии, аз ще се въздържа да кажа какво точно мисля :dash1:.  Не че до сега координационния център можеше да върши адекватно разпределението ( без налична единна система на свободни легла), но ако някой ми каже как фургоните помагат на линейката да знае къде да закара спешен ковид болен...........

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , funny каза:

Ох, в потвърждение на това което обсъждаме , днешната новина от брифинга :

" Координационен център вече няма да има , ЗАЩОТО с фургоните пред болниците и ковид центровете в ДКЦ-тата вече хората сами се насочвали към болниците и нямало нужда от координационен център. Координацията се поема отново от центъра на спешна помощ и 112"

Емиии, аз ще се въздържа да кажа какво точно мисля :dash1:.  Не че до сега координационния център можеше да върши адекватно разпределението ( без налична единна система на свободни легла), но ако някой ми каже как фургоните помагат на линейката да знае къде да закара спешен ковид болен...........

Като няма свободни места какво да координират хората 😄 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 55 минути , savagejo каза:

Проблема идва (не само) от това, че ЛЛ "лекуват" по телефона. Моя приятелка така се наложи да ходи за антибиотик, който и "изписъл" ЛЛ по телефона, без рецепта. 

Избягването на рецепти по телефона или неиздаването на рецепти на болни хора можеше да бъде решено изключително лесно с електронна рецепта. Ама за хора с аналогово мислене това е висш пилотаж.

преди 21 минути , tch каза:

Като няма свободни места какво да координират хората 😄 

Места има. Лекари няма. А разбиращи това управляващи има още по-малко.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, FlyTraveler каза:

Да де, но пак правиш изчисления и екстраполации за в бъдеще. Не казвам, че е невъзможно да се случи това, но сравняваме отрязък от време и резултат сега с отрязък от време и резултат преди 11 години и до какво са довели в обществото тези две неща. Ако паниката, която съществува в момента я нямаше, резултатите и сега и в бъдеще, щяха да са много различни, но паниката я има big time и тя не е създадена от социалните мрежи, шок, брадва и подобни жълти издания.

Основно паниката около ковида беше/ е създавана от назначени от държавата организации (НОЩ) и най-основните медии (в национален и световен мащаб). Социалните мрежи по-скоро даваха изява на успокояващи обстановката гласове, които бяха споделяни полу-апокрифно и без които бяхме оставени на милостта на споменатите основни медии, които си съществуваха и през 2009 година по време на свинския грип, но (не)знайно защо тогава не нагнетяваха паника при много по-лоши показатели на епидемията от тези на ковида (до този момент).

Социалните мрежи последно време също са налазени от основните медии - на мен ми излиза реклама на Фейсбук, платена от... университета Джонс Хопкинс (те ми се показват като рекламодател, ФБ е длъжен да покаже кой плаща рекламата), с която на мен ми се отварят очите, да не би нещо да остана непрогледнал за статистиката им за Ковид-19 за България. Те плащат, за да можем ние да четем тяхната статистика за нашата държава, написана на нашия език. Обикновено се плаща като се продава нещо или пък за избори, като се събират гласоподаватели... Тук явно се плаща за формиране на мнение, което си е чиста пропаганда. 

НОЩ са големи дървари в общуването, ама кой знае каква масова паника не съм видял. Заведенията са си пълни, маски не се носят правилно . За да свърши тоалетната хартия и лекарствата по аптеките са нужни малък процент от населението да купува като невидели.
А екстраполацията ако беше толкова ненадежден метод нямаше да се ползва. Ако искаш мога и да интерполирам и да ти покажа, че броя на починалите следва като тенденция броя на заразените със закъснение от около 2 седмици. Така че вчерашните 50 не са резултат от дните с по 4000+ заболели.

• Харесвам 2
Публикувано:

Спрете да гледате разните му бройки и статистики.  Само в моята работа от месец и нещо насам болни бяха/са около 50 човека. Тест си направи само 1, положителен беше, но понеже лабораторията се оказа нелицензирана РЗИ не го отрази. Всички други си боледуват от разни инфекции на дихателните пътища. Познайте за какви бройки става въпрос. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Спрете да гледате разните му бройки и статистики.  Само в моята работа от месец и нещо насам болни бяха/са около 50 човека. Тест си направи само 1, положителен беше, но понеже лабораторията се оказа нелицензирана РЗИ не го отрази. Всички други си боледуват от разни инфекции на дихателните пътища. Познайте за какви бройки става въпрос. 

Абсолютно. И на фона на това , нито смъртността е в такива високи проценти, нито броя на усложненията.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , slujitel каза:

Няма вирус хората са настиналЕ 🙂 

Как да е, приключвам за сега дискусията от моя страна. Дано поне пролетта може да се пътува нормално.

• Харесвам 2
Публикувано:

Как може да бъде решен въпросът с учениците (защото така е решен ЗнамКъде)

Чиновете в стаята са разредени наполовина. Ако родител не желае детето да посещава училището - лесно, остава си вкъщи. Ако децата, чиито родители са заявили присъствено обучение са повече от чиновете, се изготвя седмичен график за посещение /част едната седмица, част другата/. Така тежестта да си останеш с децата и да не отидеш на работа се разпределя справедливо.
Учител/учителите влизат в клас С МАСКИ и лаптоп. Заварват там ученици С МАСКИ и лаптопи. 
Уроците се преподават на лаптопите им, т.е. не се изисква допълнителен ресурс само за онлайн обучение. 
Децата имат своите социални контакти, родителите търпят вреди и неудобства, но не през цялото време.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Niceday каза:

Как може да бъде решен въпросът с учениците (защото така е решен ЗнамКъде)

Чиновете в стаята са разредени наполовина. Ако родител не желае детето да посещава училището - лесно, остава си вкъщи. Ако децата, чиито родители са заявили присъствено обучение са повече от чиновете, се изготвя седмичен график за посещение /част едната седмица, част другата/. Така тежестта да си останеш с децата и да не отидеш на работа се разпределя справедливо.
Учител/учителите влизат в клас С МАСКИ и лаптоп. Заварват там ученици С МАСКИ и лаптопи. 
Уроците се преподават на лаптопите им, т.е. не се изисква допълнителен ресурс само за онлайн обучение. 
Децата имат своите социални контакти, родителите търпят вреди и неудобства, но не през цялото време.

Аз нямам ученик, но се чудя, как родителите не ходят на работа? При нас още пролетта им свършиха всички отпуски?

Публикувано:

Най-вероятно една част от децата стоят сами в къщи , а родителите са на работа, защотото нямат друг избор. Особено на по големите деца 5-6 клас. 

Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Избягването на рецепти по телефона или неиздаването на рецепти на болни хора можеше да бъде решено изключително лесно с електронна рецепта. Ама за хора с аналогово мислене това е висш пилотаж.

Не е аналоговото мислене. А мисленето за далавери. С електронна рецепта всичко се отчита и не могат да се правят "врътки" 🎃😷

• Харесвам 12
Публикувано:

Да се включа с малко разведряване на атмосферата, че е ясно, че и този форум отразява настроенията в обществото в мини формат.

122260516_10157299018941290_4831373443490701157_n.jpg.1fd838f12529421a548f871cccfe2fb2.jpg

Всеки гледа и преценява нещата от собствената си камбанария.

Понякога, за да си дадеш сметка за дадено нещо е важно да имаш поглед отгоре върху цялата картина и да не си вътре в нещата. Докато сме във въртележката на Ковид 19 няма как да направим обективна преценка за положителното и отрицателното във взетите мерки, за това кое е било нужно и за това кое е било пресилено. 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 31 минути , slujitel каза:

Аз нямам ученик, но се чудя, как родителите не ходят на работа? При нас още пролетта им свършиха всички отпуски?

Ако единият от родителите работи вкъщи, ръководството на училището го моли да изпраща детето си присъствено по-рядко. Всичко опира до манталитет, съпричастност, разумни решения, и да - неплатен отпуск, ако няма никаква друга възможност.

Публикувано:
преди 10 минути , mililia каза:

Да се включа с малко разведряване на атмосферата, че е ясно, че и този форум отразява настроенията в обществото в мини формат.

122260516_10157299018941290_4831373443490701157_n.jpg.1fd838f12529421a548f871cccfe2fb2.jpg

Всеки гледа и преценява нещата от собствената си камбанария.

Понякога, за да си дадеш сметка за дадено нещо е важно да имаш поглед отгоре върху цялата картина и да не си вътре в нещата. Докато сме във въртележката на Ковид 19 няма как да направим обективна преценка за положителното и отрицателното във взетите мерки, за това кое е било нужно и за това кое е било пресилено. 

Този Франсоа Гараньон е бил много скромен - само 9 възможности да не се разберем!

Всъщност възможностите са 9!, а ако отсреща слуша българин то те са 9!+1. Той няма да е съгласен с нищо и никой.

:grin:

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, slujitel каза:

но се чудя, как родителите не ходят на работа

Пролетта стана ясно, че един куп неща могат да се вършат от вкъщи. Имам познати в голяма фирма от сектора на услугите, които от тогава ходят на работа когато има нужда да са в офиса, и това по никакъв начин не им се е отразило на дейността. Да му мислят тези, с големите офис сгради.

Преди 1 час, Niceday каза:

Ако децата, чиито родители са заявили присъствено обучение са повече от чиновете, се изготвя седмичен график за посещение /част едната седмица, част другата/. Така тежестта да си останеш с децата и да не отидеш на работа се разпределя справедливо.

Точно в този вид е неизпълнимо, щото на едни деца един и същи материал ще бъде предаден присъствено, а на други - неприсъствено, и ще има недоволни.

За мен е непонятно защо не минаха на система на редуване на присъствено и неприсъствено обучение като по-лека междинна стъпка.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Niceday каза:

Ако единият от родителите работи вкъщи, ръководството на училището го моли да изпраща детето си присъствено по-рядко. Всичко опира до манталитет, съпричастност, разумни решения, и да - неплатен отпуск, ако няма никаква друга възможност.

В провинцията почти няма офиси и работа от вкъщи, повечето е производство. Ние, военните и ВМЗ Сопот, където работят поне по 1 член от семейство в района не решаваме сами. Неплатения отпуск не е решение, никой не може да стои гладен. Манталитет,  съпричастност и разумни решения? Честно, не виждам изход за работещи родители и се радвам,  че  нямам и този проблем. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 37 минути , Zaro каза:

Точно в този вид е неизпълнимо

Съвсем изпълнимо е и няма недоволни. Както обясних в другия си пост, учителят преподава от лаптопа си едновременно на присъствените и неприсъствените деца. Разликата е само, че едната седмица едни деца се радват на социални контакти, а следващата - останалите от класа.

Публикувано:
преди 6 минути , Niceday каза:

Съвсем изпълнимо е и няма недоволни. Както обясних в другия си пост, учителят преподава от лаптопа си едновременно на присъствените и неприсъствените деца. Разликата е само, че едната седмица едни деца се радват на социални контакти, а следващата - останалите от класа.

Аз нещо не разбирам драмата с училището. Освен, че учителите са изложени на риск.

Тези, големите, от 9 клас нагоре спират да ходят на училище. Те и тъй и тъй не ходят или ходят за да играят карти, пушат, пият бира и да се задяват с момичетата. Което дете/семейство си има сериозно отношение към образованието, така или иначе не разчита на училището като основно образователно средство.

Дребните т.е. останалите ходят, а училищните власти трябва да имат доста либерално отношение към отсъстващите. Който иска отсъства/който иска ходи. Родителите решават. Ако са ошашкани от ковида или имат възрастни/болни хора в къщи, или каквито там причини си имат спират си детето от у-ще без административни последствия.

Нали всички си имат учебници, всички си имат Интернет, всички си имат родители, дето могат да им обяснят и/или изпитат по съответния материал.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

С електронна рецепта всичко се отчита

Сестра ми е лекар в Англия - там още от март месец са с "прегледи" по телефона и електронни рецепти по е-мейл.

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.