Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 2 минути , ven62 каза:

Нали всички си имат учебници, всички си имат Интернет, всички си имат родители, дето могат да им обяснят и/или изпитат по съответния материал.

Тук мога да споря до края на света.

Учебниците са писани от идиоти, които са виждали ученик в учебна среда на живо за последен път на 15 септември 1987 г.

Колко от родителите могат да помогнат по съответния материал е много сложен казус, при положение че 90% от тях не го разбират, а тези, които могат да разберат това-онова, са го забравили. Смея да твърдя, че ако родител не следи какво учи ремаркето му, някъде след 5 клас вече белите петна са много и наваксването е невъзможно. Малцина сме тези, които без да сме с висше техническо образование и сме скъсали с математиката в 11 клас, можем да решим задача по геометрия за 11 клас от прима виста. За сметка на това за алгебрата ми трябва някакво опресняване.

преди 25 минути , Niceday каза:

Съвсем изпълнимо е и няма недоволни. Както обясних в другия си пост, учителят преподава от лаптопа си едновременно на присъствените и неприсъствените деца. Разликата е само, че едната седмица едни деца се радват на социални контакти, а следващата - останалите от класа.

Ами няма да споря, ама не е. Щото за да преподава и онлайн, и в стая, на учителя му трябва камера в стаята. Като стане да показва нещо, кой ще го гледа - тези в клас или у дома? Ако часът включва химичен експеримент, как ще стане това? Въпросите постъпват по различен начин. Разбирането е на различно ниво. Все едно да ти обясняват на картинка какъв е вкусът на дадено ястие.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Zaro каза:

Тук мога да споря до края на света.

Учебниците са писани от идиоти, които са виждали ученик в учебна среда на живо за последен път на 15 септември 1987 г.

Колко от родителите могат да помогнат по съответния материал е много сложен казус, при положение че 90% от тях не го разбират, а тези, които могат да разберат това-онова, са го забравили. Смея да твърдя, че ако родител не следи какво учи ремаркето му, някъде след 5 клас вече белите петна са много и наваксването е невъзможно. Малцина сме тези, които без да сме с висше техническо образование и сме скъсали с математиката в 11 клас, можем да решим задача по геометрия за 11 клас от прима виста. За сметка на това за алгебрата ми трябва някакво опресняване.

Едва ли спора ще е интересен за останалите.

1. Учебника е необходим за да се види заглавието/темата на урока. Ако е читав - ОК. Ако не - спасяваш се по един от десетките други начини.

2. Ако 90% от родителите "не са в час". Не училището ще помогне на детето им.

3. Ситуацията е извънредна и родителите, ако искат децата им да имат някакви гънки в повече, и те ще трябва да се постараят извънредно.

Аз съм минал по този път. Да, преди 15-на години беше, но без загриженост и усилия (и то не малки) от страна на родителите, с ковид или не, шансовете на детето не са големи.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Оххх, тази дискусия за пореден път доказва, че в България разбираме не само от футбол ...ами от всичко: така като гледам, от здравеопазване (в частност: вирусология, епидемиология, инфекциозни болести, организация в здравеопазването и търговията с лекарства, организация и управление на кризи, образование,....

А бе я някой да отиде да ги светне ония там в щабове, правителства, болници ... как се управлява криза, че най-накрая да спрем с тези спекулации.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

@ven62, аз съм съпричастен родител и въпреки това не мисля, че ми е работа да преподавам материала, не се справям. Също и не желая да плащам на някой друг, щото видиш ли, така било образованието. Отделно, сина ми е 8 клас, учи изцяло нов език, който аз не знам, общо взето е отговорен, е,  нямам илюзии, че ще го научи он лайн. И се извинявам, ама да давам пари за уроци да влезе в езикова гимназия, и после да давам пари за уроци,щото родителите са идиоти и не искат децата да са в училище, не съм съгласна. А за децата 2 и 3 клас? Миналата година бяхме и двамата с мъжа ми вкъщи, учихме ги по цял ден и пак не се справихме, да не казвам що нерви изхабих. А ако нямам 10 стаи? А ако нямам 3 устройства? Тази година едновременно ще са включени и трите, и честно казано, връзката става по-бавна от костенурка. И, казаха, че ще пишат отсъствия дори и на малките, ако не са на линия е час, ти за по-малко спънки ми говориш. В момента не е желателно да се водят със сополи, аз моите ги спирам, но не ходят на лекар, защото минава за ден, знаеш ли какви разправии имам после, защото бележка нямам, а било късно за такава по семейни причини. Ми щом е така, вече и с протекъл нос ще са на училище. Образованието трябва да е приоритет на държавата, защото е в неин интерес, а не в джоба на родителите. Не е изобщо редно и не бива да е така и никъде го няма по света този ресурс за частни учители непрекъснат, че детето да е в час и да има знания. А после първа линия били и пари искат,а в същото време се смята за редно да се изсипват сума ти финанси в школи. Не е редно. Изобщо. И не го приемам. 

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , ven62 каза:

Ако 90% от родителите "не са в час". Не училището ще помогне на детето им.

Дори и да са в час, начинът по който нещото е обяснено в учебника, се различава от начина, по който се преподава и се иска да се научи. И ако преподавателят е като кон с капаци, "преподаденото" от родител, ще бъде оценено с 4. Тоя филм съм го гледал няколко пъти.

Не е важна само крайната точка, ми и начинът за достигането и. Ако ще и да правилен. А колко е абсурдна тази ситуация не искам да коментирам.

Ето например какво се случило на Иън Макюън, когато посъветвал сина си какво е имал предвид в негов разказ, изучаван по литература в училище. На анализа "какво е искал да каже авторът", авторът получил еквивалента на българската четворка.

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/06/ian-mcewan-dubious-schools-studying-books-helped-son-essay-got/

• Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , luba_rizova каза:

@ven62, аз съм съпричастен родител и въпреки това не мисля, че ми е работа да преподавам материала, не се справям. Също и не желая да плащам на някой друг, щото видиш ли, така било образованието. Отделно, сина ми е 8 клас, учи изцяло нов език, който аз не знам, общо взето е отговорен, е,  нямам илюзии, че ще го научи он лайн. И се извинявам, ама да давам пари за уроци да влезе в езикова гимназия, и после да давам пари за уроци,щото родителите са идиоти и не искат децата да са в училище, не съм съгласна. А за децата 2 и 3 клас? Миналата година бяхме и двамата с мъжа ми вкъщи, учихме ги по цял ден и пак не се справихме, да не казвам що нерви изхабих. А ако нямам 10 стаи? А ако нямам 3 устройства? Тази година едновременно ще са включени и трите, и честно казано, връзката става по-бавна от костенурка. И, казаха, че ще пишат отсъствия дори и на малките, ако не са на линия е час, ти за по-малко спънки ми говориш. В момента не е желателно да се водят със сополи, аз моите ги спирам, но не ходят на лекар, защото минава за ден, знаеш ли какви разправии имам после, защото бележка нямам, а било късно за такава по семейни причини. Ми щом е така, вече и с протекъл нос ще са на училище. Образованието трябва да е приоритет на държавата, защото е в неин интерес, а не в джоба на родителите. Не е изобщо редно и не бива да е така и никъде го няма по света този ресурс за частни учители непрекъснат, че детето да е в час и да има знания. А после първа линия били и пари искат,а в същото време се смята за редно да се изсипват сума ти финанси в школи. Не е редно. Изобщо. И не го приемам. 

Доста подтеми се засегнаха, но всъщност, като цяло, сме на едно мнение.

Щом си съпричастен родител - еми, нямаш изход. Ще трябва да започнеш да се справяш. Ако искаш сина ти да научи новия език, или ще го натискаш да учи онлайн/офлайн и ако не става - ще трябва да плащаш за частни уроци и в 8 клас. С единия ми син аз бях точно в тази ситуация. В крайна сметка - научихме (научи) немския. :biggrin:

Кое бива и кое не бива - всички знаем.

Аз, вероятно съм по-практичен, и още тогава не съм имал нито илюзията, нито желанието да променям българската образователна система (с 2-3 незначителни изключения, конкретно в НЕГ и СМГ).

Предпочетох по-сигурния и работещ вариант за децата ми. Положих доста усилия и значителен финансов ресурс - това е.

преди 19 минути , Zaro каза:

Дори и да са в час, начинът по който нещото е обяснено в учебника, се различава от начина, по който се преподава и се иска да се научи. И ако преподавателят е като кон с капаци, "преподаденото" от родител, ще бъде оценено с 4. Тоя филм съм го гледал няколко пъти.

Не е важна само крайната точка, ми и начинът за достигането и. Ако ще и да правилен. А колко е абсурдна тази ситуация не искам да коментирам.

Ето например какво се случило на Иън Макюън, когото посъветвал сина си какво е имал предвид в негов разказ, изучаван по литература в училище. На анализа "какво е искал да каже авторът", авторът получил еквивалента на българската четворка.

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/06/ian-mcewan-dubious-schools-studying-books-helped-son-essay-got/

Заро, разбирам те. В момента си вътре в проблема. И аз съм бил така и признавам, на моменти съм мислил точно като теб.

Особено, когато малкия ми син получи на втория си приемен изпит по математика в СМГ 4.75 (децата, които учат в СМГ от 5-ти клас, после в 7 клас пак държат изпит), защото реши една от задачите по различен начин. Е, познай тогава какво стана - изринах ги.

Но опитай се да се дистанцираш и да се фокусираш върху главната цел:

Щом "този филм си го гледал няколко пъти" значи детето е научило тези няколко неща. Нали така!

Оценката, особено крайната, ще я натъкмите някакси.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

докато ние си спорим тук за образованието, сякаш няколко пропуснати месеца ще са фатални за някой, напролет ще се окаже, че сме точно толкова неподготвени за ваксината, поради липса на сключено споразумение, колкото сега - за лечението на болните; и ако все пак имах някаква бегла надежда това да става централно на ниво ЕС, се оказва, че решението за това е оставено на отделните страни, а нашата очевидно е взела решение да не се занимава с най-близко перспективната ваксина - тази на Biontech и Pfizer

България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу COVID

Правителството е преценило да не сключва договор с Pfizer, но участва в европейските сделки за други три ваксини, които са във финална фаза на изпитания

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/11/12/4138348_bulgariia_nai-veroiatno_niama_da_kupi_purvata_gotova

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, antea каза:

Европейският съюз едва от вчера има договор с Pfizer и Biontech.  И това което четох из тукашните медии ваксините все пак ще се разпределят на ниво ЕС.

но и днес четох за странични действия за въпросната ваксина, така че и тя не е много сигурна.

Времето ще покаже

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз не се дразня от това, че се налага да помагам на детето си в уроците. Даже мога да кажа, че с мен учи по-добре, ноооо често имаме извънредно нажежени отношения, като онзиден.

Дразня се на това, че кризата е в главите на учителите. До кога мислят да продължава дистанционното обучение, до Нова година, напролет или най-добре до края на учебната година? Дразня се, че заплашват с оставки, искат да работят от вкъщи и да получават пълната си немалка заплата, че и допълнителни възнаграждения за работа в електронна среда. ОК да бъде дистанционно обучението, но тогава да удържат 10-15% от заплатата на учителите и 50% от тази на директорите и да ги разпределят за покриване на разходите на родителите. Дали ще ги тресе такъв страх? Дразня се, че правителството и областните щабове ще ги коткат месеци напред, защото наближават избори.  

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ще си подволя и аз да се изкажа. Аз съм категорично против онлайн обучението. децата ми са първи и втори клас. пролетта бяха съответно първи и предучилищен. учителите им са страхотни и положиха неимоверни усилия. но никой не отчита, че подобна форма на обучение изисква единия родител целодневно да е "помощник"- учител. включване, изключване от "стаи", писане на домашни, обяснения, опити за задържане на вниманието .... тук не става дума просто за желание за помощ на детето (децата) - ясно е че всеки иска и прави каквото е по силите му. но трябва да се оцени какви са реалните възможности при работещи родители.  

това, което за мен бе (и продължава да е) недопустимо, е да обсъждат затваряне на училища при работещи чалготеки, барове, кръчми и т.н. еми не, не не го приемам

• Харесвам 14
Връзка към коментар

И аз съм привърженик да ходенето на училище, не  онлайн и пр,  не искам, нито мога да съм учител по всичко и няма да бъда.

Пробвал съм когато беше 4-5 клас дъщеря ми, не става, дори става по-зле, не съм педагог и нямам нерви.

За това има учители, които често не са педагози на практика и  не съм съгласен да плащам за всичко и всяка година частни уроци, на същите учители, които в училище реално не правят нищо и пак аз им плащам заплатите. Или какво става, плащам да пъти на едни и същи хора..

Масово много децата ходят постоянно на уроци, по половината предмети, разбирам да е в годините когато има матури, но всяка година и постоянно е абсолютно непонятно за мен, по-евтино е частното училище, макар и там само да събират пари, не съм чувал в голямата си част да имат някакви сериозни резултати, за разлика от известните елитни гимназии в големите градове.

Около мен съм виждал всякакви случаи, от хора  натискали много децата си, плащали за уроци с години и накрая нищо, до обратния резултата, както и всякакви междинни вариации.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Вчера показаха реултатите от допитването до родители и учители за и против дистанционното обучение - 80% от учителите искат дистанционно обучение и 70% от родителите - присъствено. Вижда се, че са на диаметрално противоположни позиции и едва ли ще се намери решение, което да удовлетворява и двете страни. 

Въобще мисля, че до голяма степен отношението към мерките се определя от факта до колко те засягат препитанието на хората.  Тези, които които мерките обричат на липса на доходи не искат затварянето на нищо, тези на които доходите и препитанитео не са застрашени, са за по-строги мерки. Сигурна съм, че процента учители, които са за дистанционно обучение, ще се промени ако с дистанцинното обучение получват 30% от заплатата си например.  Сега някой ще каже, че маса хора работят от вкъщи и са на пълни заплати, но ключовото при решението за работа от вкъщи е тя да се също толкова ефективна, а за дистанционно обучение смятам, че не е ефективно (или е само за малко на брой силно мотивирани ученици от горните класове).

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Дъщеря ми има под 50% от всички часове, това е вече 2-3 седмици и няма  изгледи да се промени.

Преди да ги пуснат вкъщи, пак имаха ден през ден липсващи часове, ами да ги затварят  тези училища и да се минава напълно вкъщи и с частни уроци.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Майка ми е/беше преподавател. Сега вече е в пенсионната възраст, но си е изградила име и я викаха за часове и след като се пенсионира. Лятото ми каза, че тази година няма да преподава никъде, така е решила и аз плясках от радост за това. Същата работа е и леля ми - прибра се в България и си гледа градината на вилата. 🙂Няма да коментирам новото срещу старото поколение, следенето в новостите в науката и т.н. Дори технологиите... Понеже съм правила онлайн курсове, идея си нямате колко често съм искала да хвана сопата по разработчиците... Или по курсистите. Всеки има от какво да се оплаче. 🙂 Специално за България, малко са младите преподаватели, а аз напълно разбирам опасенията на старите. Но не всеки има избор: доходи, стаж или години до пенсия и т.н. 

Детето ми е в частна градина, защото не го приемат в държавна. Миналата година имаха доста по-възрастни мед.сестри, гледачки. Не съм питала къде им е персонала, но вярвам, че доста са предпочели да са в друга среда в този период.

А за опасениятя дали децата ръсят корона или друго, много ми е добре така. Значително се изпариха около нас всякакви квартални баби и дядовци, които се топяха на детенцето в градинката, пред блока или на опашката в супера. Аз хич не съм по малките съседски разговори и липсата им на интерес към живота му/ни ми идва като дар небесен. 🙂 🙂 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Оххх, тази дискусия за пореден път доказва, че в България разбираме не само от футбол ...ами от всичко: така като гледам, от здравеопазване (в частност: вирусология, епидемиология, инфекциозни болести, организация в здравеопазването и търговията с лекарства, организация и управление на кризи, образование,....

Много точно казано, но.... такива ни управниците, такива и ние ( или обратното ... )

Ако те бяха капацитети в това което правеха, нямаше да им имаме такова недоверие в решенията им . ( Няма да изброявам кои ръководни позиции във всички сфери от какви капацитети се оглавяват. Само лека подсказка - председателя на комисията по киберсигурност и  нейния .... квалификационен сертификат IT Card))

Ако от своя страна ние знаехме какво правим, щяхме да избираме по-правилно тези дето ще ни управляват.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, Zaro каза:

Избягването на рецепти по телефона или неиздаването на рецепти на болни хора можеше да бъде решено изключително лесно с електронна рецепта. Ама за хора с аналогово мислене това е висш пилотаж.

Да, а след като днес чух, че забавянето относно направленията за pcr тестове от ЛЛ било заради програмистки проблем, не мисля, че скоро ще имаме електронни рецепти.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lyubina каза:

А бе я някой да отиде да ги светне ония там в щабове, правителства, болници ... как се управлява криза, че най-накрая да спрем с тези спекулации.

Пропускаш факта, че тук сме събрани, освен все убавци, хора от най-различни сфери, които си имаме професии и разполагаме доста широк спектър професионални и други знания в какви ли не области. А онези горе не са някакви свръхчовеци, богопомазани и разполагащи със знания, които другите нямат, а в голямата си част средностатистическа извадка на населението (което обяснява и много от кашите, които създават).

Управлението на държавата по дефиниция е двустранен процес, в който тези долу са работодатели на тези горе и трябва да им казват какво могат и какво не могат да правят. Така би трябвало да бъде.

Но най-важното е, че тук сме все отбор убавци.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
Преди 1 час, savagejo каза:

Да, а след като днес чух, че забавянето относно направленията за pcr тестове от ЛЛ било заради програмистки проблем, не мисля, че скоро ще имаме електронни рецепти.

Нормално е да има програмистки проблем. Кой знае с каква система се разполага в момента и какво трябва да се направи, за да се изпълнят новите изисквания....

Може би е нещо от сорта: Ей ви този товарен влак, сега го направете да се движи с 220км/ч 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Аз пък си мисля, че НОЩ не заслужава голяма част от критиката, която отнася. Членовете му са все доказани специалисти, които за разлика от политиците, говорят умни и логични неща. Но те са съвещатален орган, а не законодателен или изпълнителен. Те не налагат, а предлагат. От другата страна имаме едно правителство, което не прилага всичко, което предлагат те, защото: 1. се опитва да държи икономиката на крак (умно) и 2. се опитва да не ядоса много избирателите, защото е доста непопулярно, а и идват избори (не много умно). Та затова държавата изпадна в лек хаос пред пандемията. Десетилетия на неглижирана здравна система също "помагат", най-вече за недостига на лекари и техника. Паниката в социалните мрежи също.

Не ми допада и омаловажаването на вируса, понеже процентите на усложнения и смъртност били твърде ниски "статистически". Такива са, но пък над един милион човека можеха още да са сред нас ... Очевидно това не са "нормални времена" и няма как да ги прекараме нормално. Колкото повече хора се държат по-неегоистично и се опитват да се съобразяват с всички останали, толкова по-бързо и лесно ще мине и това. Ограниченията у нас наистина са смехотворни, сравнени с тези по света, но продължават да не се спазват масово. Сигурно се повтарям, ама кризата, с която се сблъска съвременният човек, доста бледнее пред тези на изминалите векове. Година и нещо няма да пътуваме, няма да имаме кой знае какъв социален живот, ще трябва да ходим с маски напред-назад и няма да е кой знае каква драма.

Освен психически де. Лично аз се усещам как леко започвам да going slightly mad, както пееше Фреди. Е, то в интерес на истината и преди не бях много нормален ...

• Харесвам 12
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , antea каза:

Брани, НОЩ няма от доста време вече

Не са го разпуснали, просто не дава пресконференции всяка сутрин като в началото (и по-добре 🙂 )

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Zaro каза:

Но най-важното е, че тук сме все отбор убавци.

Еееееееми, па тъй си е! Криво да седим, но право да говорим:)))
Колко хубаво, че го каза!:girl_cray2::girl_cray2:

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , Брани каза:

Колкото повече хора се държат по-неегоистично и се опитват да се съобразяват с всички останали, толкова по-бързо и лесно ще мине и това. Ограниченията у нас наистина са смехотворни, сравнени с тези по света, но продължават да не се спазват масово. Сигурно се повтарям, ама кризата, с която се сблъска съвременният човек, доста бледнее пред тези на изминалите векове. Година и нещо няма да пътуваме, няма да имаме кой знае какъв социален живот, ще трябва да ходим с маски напред-назад и няма да е кой знае каква драма.

Освен психически де. Лично аз се усещам как леко започвам да going slightly mad, както пееше Фреди. Е, то в интерес на истината и преди не бях много нормален ...

Абсолютно съм съгласна с теб, радвам се, че има хора, разсъждаващи по този начин, защото май повечето са от тези “многознаещите”, за които правилата не важат. 

Относно онлайн обучението - дано не се премине към него, защото ще е жалко за самите деца. Моята дъщеря е на 9 и за да може да учи онлайн пълноценно, за да влезе в Teams и да си прави задачите, трябва аз или мъжът ми да сме до нея. Ние работим от вкъщи и няма как да отделим 6 часа да бъдем до нея, за да може тя да учи.

Отделно, че за нея ние не сме учители, не ни слуша, не иска да стои на компютъра и наистина се хабят много нерви.

Също така в Канада ги учат по съвсем друга система, различни методи, набляга се на различни неща, в сравнение с това, с което аз съм запозната от България. Усещам, че тя не разбира моите обяснения и моите начини за решаване на задачи примерно и я виждам, че се изнервя от това.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 56 минути , Брани каза:

Аз пък си мисля, че НОЩ не заслужава голяма част от критиката, която отнася. Членовете му са все доказани специалисти, които за разлика от политиците, говорят умни и логични неща. Но те са съвещатален орган, а не законодателен или изпълнителен. Те не налагат, а предлагат. От другата страна имаме едно правителство, което не прилага всичко, което предлагат те, защото: 1. се опитва да държи икономиката на крак (умно) и 2. се опитва да не ядоса много избирателите, защото е доста непопулярно, а и идват избори (не много умно). Та затова държавата изпадна в лек хаос пред пандемията. Десетилетия на неглижирана здравна система също "помагат", най-вече за недостига на лекари и техника. Паниката в социалните мрежи също.

Не ми допада и омаловажаването на вируса, понеже процентите на усложнения и смъртност били твърде ниски "статистически". Такива са, но пък над един милион човека можеха още да са сред нас ... Очевидно това не са "нормални времена" и няма как да ги прекараме нормално. Колкото повече хора се държат по-неегоистично и се опитват да се съобразяват с всички останали, толкова по-бързо и лесно ще мине и това. Ограниченията у нас наистина са смехотворни, сравнени с тези по света, но продължават да не се спазват масово. Сигурно се повтарям, ама кризата, с която се сблъска съвременният човек, доста бледнее пред тези на изминалите векове. Година и нещо няма да пътуваме, няма да имаме кой знае какъв социален живот, ще трябва да ходим с маски напред-назад и няма да е кой знае каква драма.

Година и нещо? Защо ли не ми се вярва.

Лично аз разбрах защо в България нещата са такива, каквито са. Хората не се тестват,  първо защото масово нямат по 100 лв на човек и второ, заради карантината.  Болния 14 дни, контактите 10. Никой, който се чувства здрав не иска да полудява затворен в къщи. Споделено от болни, дали са били с ковид, не зная, не са се тествали.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.