Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Приятели,може ли да ви попитам как се процедира с негативните тестове при преминаването от една страна в друга? Например влизаме в Турция с отрицателен ПСР,след това се мотаме около седмица из турската шир и решаваме да влезем в Армения и след това в Грузия.Къде ще трябва да се извадят тестовете при евентуално изискване за такива от следващите по ред посетени държави.Във всяка държава ли ще трябва да се търси лаборатория или......?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , krasen_denev каза:

Приятели,може ли да ви попитам как се процедира с негативните тестове при преминаването от една страна в друга? Например влизаме в Турция с отрицателен ПСР,след това се мотаме около седмица из турската шир и решаваме да влезем в Армения и след това в Грузия.Къде ще трябва да се извадят тестовете при евентуално изискване за такива от следващите по ред посетени държави.Във всяка държава ли ще трябва да се търси лаборатория или......?

Темата е по-скоро за Ограниченията ..., ама да, във всяка държава ще трябва да си търси човек лаборатория, като съобразява да направи теста така, че да пасва на изискванията на следващата държава. Понеже едни искат 72 часа преди влизане, други 48. 

Публикувано:
преди 9 часа, samuraika каза:

Не, Флай.

Просто, от чисто любопитство, не ти ли хрумва понякога, поне за малко, че дивотиите които четеш са дезинформация? Че тази чиста и нефилтрирана истина, дето те хранят с нея по твоите си сайтове, е точно целенасочена пропаганда? Не подлагаш ли, поне малко, на филтрация това което ти поднасят? Или щом го четеш в "наш" сайт е гаранция за достоверност? Питам, защото според мен, твърдение като горното не би минало и най-простичкия smell test.🙄

Ама ти серизоно ли си мислиш, че аз просто чета няколко "Наши" сайта, които ме хранят с дезинформация, без да филтрирам каквото и да било? Специално за това нещо няма как да съм сигурен, защото не живея в Япония, затова и те попитах. Иначе ми звучи доста логично, съпоставено с неоспорими исторически факти и линии на политика, за които не е нужно човек да живее в Япония, за да има някаква представа. 🙂 

Ама като казваш, че не е така, значи не е така. Попълвам си парченце в пъзела и това е. 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , ivailo_radev каза:

Ама със сигурност няма да се ваксинирам, за да пазя себе си от вируса.

с това имам проблем с разбирането, ще ми е интересно да кажеш - имаш сигурност или усещане или интуиция, че точно теб вирусът няма да те разболее сериозно или как? разчиташ, че 20% риск от тежки усложнения и 2-3-4-5% риск от смърт са пренебрежима вероятност? наистина ми е интересно, не е заяждане

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 52 минути , stanimir каза:

Ще бъда много разочарован, ако накрая всички тук се ваксинират. 

Това ще означава, че изписаното от някой хора досега е точно едно голямо "ольо льольо". 

Разбира се може да ме опровергаят. До няколко месеца ще разберем. 

Като гледам развитието на нещата наистина не мисля, че ще ни остане някакъв реален избор.

Не вярвам да ни завличат насила за ваксинация, разбира се, но не е нужно да си Айнщайн за да прозреш, че в не толкова далечно бъдеще животът в някои аспекти ще е доста по-сложен, ако не си ваксиниран. И освен ако не си мазохист, тотален аутсайдер или някой с чисто медицински проблем ще е далеч по-лесно просто да си затвориш очите и да се боцнеш.

Спрямо информацията към момента аз например по-скоро не бих се ваксинирал по принцип. Но на практика заради пътуванията рано или късно ще ми се наложи със сигурност. И няма да е нито първото нито последното нещо, което върша с неудоволствие и с едно наум.

Просто не разбирам за какво отстояване на принципи говорим, когато системата и обществото почти те принуждават.

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 40 минути , stanimir каза:

Това ще означава, че изписаното от някой хора досега е точно едно голямо "ольо льольо". 

За свободата хората са готови на много неща,дори да се ваксинират. 🙂 Не ми е направило впечатление "инакомислещите",които намират голяма част от мерките за нереципрочни да отричат ваксинирането,като възможен изход от ситуацията . За сметка на това има привърженици на мерките,които отказват да се ваксинират използвайки най-различни доводи.

• Харесвам 14
Публикувано:

Навремето с подобни оправдания за "свобода" , кариерно развитие и т. н. хората се записваха в БКП. 

Разбира се не всички го направиха. 

• Харесвам 8
  • Браво 2
  • Смея се 1
Георги Матеев
Публикувано:

Това с БКП май е най-нелепото сравнение, което съм мяркал в тази тема. С едни гърди изпревари и Хирошима.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 минута , antea каза:

с това имам проблем с разбирането, ще ми е интересно да кажеш - имаш сигурност или усещане или интуиция, че точно теб вирусът няма да те разболее сериозно или как? разчиташ, че 20% риск от тежки усложнения и 2-3-4-5% риск от смърт са пренебрежима вероятност? наистина ми е интересно, не е заяждане

Не го приемам като заяждане, а като интерес към чужд мироглед. Не, абсолютно никаква сигурност нямам - нито, че няма да се разболея, нито, че няма да го прекарам тежко или да умра от него.И преди някой да ми каже, че нямам представа колко е тежко тежко усложнение, имам. Ама просто имах една тежка хипохондрична фаза в живота си, в която гледах проценти и рискове и т.н. и ги изживявах много тежко нещата. Докато в един момент не осъзнах, че рискът от смърт реално е 100% и няма как да го избегна. И от тогава си живея много спокойно, поемам доста рискове, ама ми е добре. До преди пандемията всеки ден трябваше да шофирам по 150 км по една от най-натоварените магистрали в Германия. По 2-3 тежки катастрофи стават на месец и минавам покрай тях. Рискът ми там също е много висок. До края на живота ми ще ми набиват едни хормони, които ще ми увеличат риска от сърдечни заболявания, ама пък ми намалят риска за не знам си какво 😄 По време на пътувания не ми се мисли направо какви рискове поемаме (даже някои не бих ги поел отново), ама съм ги приел като част от живота. Та и тук - нито съм антиваксър, нито вярвам в конспирации, че вирусът е измислица. Има го, опасен е за много хора, смъртоносен е (като голяма част от вирусите, че не смея да спомена грипния, ще ме разпънете веднага) и просто ще е част от живота ми, като другите рискове.

• Харесвам 15
  • Браво 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 21 минути , krasen_denev каза:

На практика ще трябва да правиш нов тест във всяка държава, с който да влезнеш в следващата.

Единственото изключение ще е, ако през дадена държава минеш по-бързичко (примерно за ден-два) и предния тест още важи. Обикновено са валидни за 72 часа.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Навремето с подобни оправдания за "свобода" , кариерно развитие и т. н. хората се записваха в БКП. 

Разбира се не всички го направиха. 

Това не го разбрах. Нещо по темата?

Публикувано:

Защото не помниш негласно какво се искаше да те пуснат отвъд СССР. 

Много хора ставаха комунисти само заради облагите, които съпътстват членството без да вярват в Партията! 

Но наистина е едно на ръка да не искаш ваксина просто защото смяташ, че няма полза от нея, а съвсем друго да вярваш че е опасна и въпреки това да си я поставиш. 

В първия случай всичко би било нормално. 

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Продължавам да не те разбирам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да взема да вкарам един разсейващ въпрос. Чета днес как щели да гласуват хората под карантина и пише на едно място в статията следното:

"Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, гласуват в отделни секции от тези, в които гласуват избирателите с трайни увреждания."

Карантина или изолация. Понеже не съм много в час (пък и не ме е срам да призная, че съм бос по темата), може ли някой да ме светне за разликата между двете, ако я има де?

Публикувано:
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

Не го приемам като заяждане, а като интерес към чужд мироглед. Не, абсолютно никаква сигурност нямам - нито, че няма да се разболея, нито, че няма да го прекарам тежко или да умра от него.И преди някой да ми каже, че нямам представа колко е тежко тежко усложнение, имам. Ама просто имах една тежка хипохондрична фаза в живота си, в която гледах проценти и рискове и т.н. и ги изживявах много тежко нещата. Докато в един момент не осъзнах, че рискът от смърт реално е 100% и няма как да го избегна. И от тогава си живея много спокойно, поемам доста рискове, ама ми е добре. До преди пандемията всеки ден трябваше да шофирам по 150 км по една от най-натоварените магистрали в Германия. По 2-3 тежки катастрофи стават на месец и минавам покрай тях. Рискът ми там също е много висок. До края на живота ми ще ми набиват едни хормони, които ще ми увеличат риска от сърдечни заболявания, ама пък ми намалят риска за не знам си какво 😄 По време на пътувания не ми се мисли направо какви рискове поемаме (даже някои не бих ги поел отново), ама съм ги приел като част от живота. Та и тук - нито съм антиваксър, нито вярвам в конспирации, че вирусът е измислица. Има го, опасен е за много хора, смъртоносен е (като голяма част от вирусите, че не смея да спомена грипния, ще ме разпънете веднага) и просто ще е част от живота ми, като другите рискове.

добре, схващам, че си склонен да го поемеш този риск, защото в живота съществуват и други рискове

ако приемем, че е възможно ей сега в момента да се "облекат" всички коли по онази магистрала в невидими въздушни възглавници, така че да бъдат предпазени от тежък удар и смачкване при катастрофа, сигурно пак би си взел такава само заради другите, но не и заради себе си? правиш ли си изобщо някакви застраховки - на имущество, за пътувания? ако да, значи все пак искаш да си покрит срещу някакви рискове.... затова не разбирам кое му е различното на ваксината

под изолация се поставят потвърдените положителни случаи, в карантина - контактните хора - това е разликата в понятията в България

• Харесвам 6
Публикувано:
5 minutes ago, ivailo_radev said:

Да взема да вкарам един разсейващ въпрос. Чета днес как щели да гласуват хората под карантина и пише на едно място в статията следното:

"Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, гласуват в отделни секции от тези, в които гласуват избирателите с трайни увреждания."

Карантина или изолация. Понеже не съм много в час (пък и не ме е срам да призная, че съм бос по темата), може ли някой да ме светне за разликата между двете, ако я има де?

Може би тези които са под карантина, защото са контактни и самите болни. 

Само гадая. 

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 9 минути , antea каза:

правиш ли си изобщо някакви застраховки - на имущество, за пътувания? ако да, значи все пак искаш да си покрит срещу някакви рискове.... затова не разбирам кое му е различното на ваксината

Позволявам си да се намеся в разговора ви.

Застраховката е с точно описани условия и предварително си наясно срещу какво, как и за колко си се застраховал. Ако отговаряш на условията - взимаш пари, ако не отговаряш - сори.

За разлика от ваксините, при които оставам с впечатление, че всичко е супер уклончиво, не изцяло ясно и още по-малко доказано във времето.

Според мен лично това е колосална разлика. Някой би ли подписал въобще застраховка, ако не е изцяло наясно с нейните условия?

• Харесвам 8
Публикувано:

@Георги Матеев

като оставим настрана, че застрахователният бранш е прословут с нежеланието си да плаща, дори когато си изпълнил всички условия, с които най-често застрахованите не са абсолютно наясно, акцентът на сравнението и въпросът ми беше дали Ивайло си прави застраховки "заради другите", а не заради самия себе си 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

1. Освен @bacho никой не е написал, че непременно няма да се ваксинира. Нормално е хората да имат колебания, за нещо, което е съвсем ново и сертифицирано в рекордно къси срокове (не коментирам и не казвам, че това не е било наложително). 

2. Някой може да се ваксинира с ваксина, различна от трите възможни в България до момента. Задават се нови ваксини, които ще работят на различни от настоящите три принципи - тази на Новавакс, например. Казват, че до есента ще са на пазара. Разработват се и ваксини, които ще се приемат като назален спрей и като таблетки. 

3. За мен принципа по-скоро е свързан с принудата (била тя пряка или косвена) за извършване на каквото и да било (в случая ваксиниране), отколкото с това дали да се постави една или друга ваксина. Ако говориш за това, тогава вече всеки си има баланс между принцип и компромис. 

Аз даже и да съм ваксиниран, до много голяма степен бих избягвал да посещавам държави, които поставят ваксина за ковид като условие за влизане или имат някакви изключително строги мерки. Самият факт от това им действие би ги поставил в кофти светлина като усещане, а защо човек зорлен да си създава неприятни емоции? Аз примерно не съм ходил в САЩ от 9/11 нататък. Нито ми трябва виза, не е като и да съм нямал средства да го направя, имам много близки приятели живущи там. Има много интересни мества в страната, които не съм посещавал досега. Преди това броят ми посещенията в Щатите е много вероятно трицифрено число. Просто ми се пречупи нещо и емоцията от ходенето не би била същата като преди. Но и не съм се зарекъл, че няма да отида отново, просто така съм се чувствал през тези 19 години. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 8 минути , stanimir каза:

Много хора ставаха комунисти само заради облагите, които съпътстват членството без да вярват в Партията! 

Но наистина е едно на ръка да не искаш ваксина просто защото смяташ, че няма полза от нея, а съвсем друго да вярваш че е опасна и въпреки това да си я поставиш. 

Аз дори не смятам ваксината за опасна (т.е. коя ваксина от всичките де). Смятам, че си нямам никаква представа дали е опасна или не и че дори да си я сложа, няма и да разбера дали е опасна в краткосрочен план. Ама то и останалите, които съм си слагал ... горе-долу същата работа. И не смятам, че е някакъв световен заговор с ваксините. Естествено за производителите си е супер де 😄 И дори смятам, че полза би имало от нея, особено за възрастните и рисковите групи. Просто за мен лично, като отделен индивид, ползата за здравето и живота може би няма да е толкова голяма. Затова и казах, че бих си я сложил в полза на живота на други хора. Или в полза на това да си водя нормален живот. 

Иначе за себе си знам, че и да има риск от ваксините, той е нисък и мога да го сложа към останалите, които поемам и да си живея с него. 

Та затова малко ми е кофти (признавам си) като казваш, че едва ли не не е достойно, понеже не съм вярвал в нея или мисля, че е опасна, ама ще си я сложа. Нямам абсолютно никаква информация за ваксините, че да им вярвам или не. Сигурен съм, че хората, които са ги направили са по-компетентни от мен. Аз в тази тема общо-взето критикувам безсмислените мерки на правителствата, които ме засягат, както и некадърността им (умишлена или не, не мога да кажа) да се справят със ситуацията. 🙂

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 14 минути , antea каза:

добре, схващам, че си склонен да го поемеш този риск, защото в живота съществуват и други рискове

ако приемем, че е възможно ей сега в момента да се "облекат" всички коли по онази магистрала в невидими въздушни възглавници, така че да бъдат предпазени от тежък удар и смачкване при катастрофа, сигурно пак би си взел такава само заради другите, но не и заради себе си? правиш ли си изобщо някакви застраховки - на имущество, за пътувания? ако да, значи все пак искаш да си покрит срещу някакви рискове.... затова не разбирам кое му е различното на ваксината

Това с колите не е добър пример - ако си взема такава кола, ще пазя с нея само себе си. Ама ще ти отговоря с реален пример - поръчвах си служебна кола и имах лимит на сумата. Та сега колата ми е със система за засичане на пешеходци и автоматично спиране, ама пък нямам въздушни възглавници за колената, понеже парите не стигнахa. Аз си правя застраховки срещу разни неща (имущество и здравна при пътуване имам, да), а други рискове не съм ги застраховал. Просто за себе си съм приел, че не мога да се предпазя от всички рискове. Ти успяваш ли да се предпазиш от всички рискове? Имаш ли застраховка против безработица примерно ? Аз нямам и немците ме гледат също толкова неразбиращо като теб. Много мои познати нямат застраховка срещу отмяна на пътуване, ама ще са първи на ваксината. А и нямаха ваксина срещу бяс едните, когато ходиха на Бали. И аз ги гледам неразбиращо, ама всеки си избира рисковете, които да опита! да покрие.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Аз и моето семейство няма да се ваксинираме също.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 29 минути , antea каза:

Цифрите които цитираш са неверни, подвеждащи и заблуждаващи!

80% го карат безсимптомно ( реално не се разболяват въобще, но ги водим заразени както е полтически коректно да го кажем в наши дни)
20% развиват симптоми като температура, болки в гърло, стави мускули, запушен нос и т.н.

от тези 20% , 19%( разглеждани като абсолютно процентно число, а не като процент от процента )   оздравяват а 1% стигат до интензивни отделения!  От тях повечето оздравяват!

от 100 човека - 80 не се разболяват, 20 се разболяват с температура, от тях 19 оздравяват в период от 3 до 14 дни ( рядко но някои до 20 дни ) , 1 отива в интензивно отделение ( което не значи, че умира )

Общата смъртност в световен мащаб към момента от нарочени починали от Ковид е 0.032% ( население 7,7 милиарда, починали около 2,5 милиона )

Общата смъртност от грип е 1% ( от ковид 0.032%  = пандемия??? )

Някой тази година болен от грип? Или ковид се оказа най-добрата антигрипна ваксина?

• Харесвам 12
Публикувано:
17 minutes ago, ivailo_radev said:

Аз дори не смятам ваксината за опасна (т.е. коя ваксина от всичките де). Смятам, че си нямам никаква представа дали е опасна или не и че дори да си я сложа, няма и да разбера дали е опасна в краткосрочен план. Ама то и останалите, които съм си слагал ... горе-долу същата работа. И не смятам, че е някакъв световен заговор с ваксините. Естествено за производителите си е супер де 😄 И дори смятам, че полза би имало от нея, особено за възрастните и рисковите групи. Просто за мен лично, като отделен индивид, ползата за здравето и живота може би няма да е толкова голяма. Затова и казах, че бих си я сложил в полза на живота на други хора. Или в полза на това да си водя нормален живот. 

Иначе за себе си знам, че и да има риск от ваксините, той е нисък и мога да го сложа към останалите, които поемам и да си живея с него. 

Та затова малко ми е кофти (признавам си) като казваш, че едва ли не не е достойно, понеже не съм вярвал в нея или мисля, че е опасна, ама ще си я сложа. Нямам абсолютно никаква информация за ваксините, че да им вярвам или не. Сигурен съм, че хората, които са ги направили са по-компетентни от мен. Аз в тази тема общо-взето критикувам безсмислените мерки на правителствата, които ме засягат, както и некадърността им (умишлена или не, не мога да кажа) да се справят със ситуацията. 🙂

Аз не виждам да имаме големи противоречия. Явно си склонен да поемеш премерен риск,  защото наистина на този етап  няма как да сме напълно сигурни в качествата на ваксините.

Просто доводите в едната посока рязко преобладават в темата. 

• Харесвам 5
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Аз не виждам да имаме големи противоречия. Явно си склонен да поемеш един премерен риск,  защото наистина на този етап  няма как да сме напълно сигурни в качествата на ваксините.

Просто доводите в едната посока рязко преобладават в темата. 

Еми както се казва, наздраве тогава 😄 

Отделно, че тук всеки си изразява мнението с няколко написани изречения, а хората сме еволюционно направени така, че да гледаме и език на тялото и т.н. Ти може да си се усмихвал добронамерено, докато си си писал мнението, а аз да съм го приел като лична нападка, докато чета. (по принцип говоря, а не за конкретния случай).

А за доводите -  И в двете посоки има много крайни мнения (сигурно и аз съм изказал някое по-крайно, като се знам).

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.