Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , stanimir каза:

Щом вярваш, че светът има бъдеще, наздраве! 

Е, естествено. Ако погледнеш назад, ще видиш, че аз никога не съм бил на мнение, че светът ще свършва. Винаги се е променял и ще се променя. И с нас и без нас. Единствено изключение може да е, ако големите решат да си метнат по няколко атомни бомби - там ми е трудно да предположа какво може да стане. Ама иначе - вируси, глупости. Населението си се покачва, утре може теб и мен да ни няма, ама на наше място ще има 100 други човечета 🙂 Усещам обаче, че и тези мнения ще ни ги разчистят 😄 😄 😄

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, FlyTraveler каза:

Понеже стана дума, трагедиите в Хирошима и Нагазаки и историческата наука също се преиначават, дезинформацията е на всяка крачка. Бях чел, че японските деца ги учат, че атомните бомбардировки са дело на "Съюзниците", вместо да се посочи точната държава. Предполагам @samuraika би могла да потвърди или обори това.

Не знам как е в Япония, но пък нас ни учеха, че СССР е единствен победител във Вротата световна война, а съюзниците кучетата ги яли. А ленд-лийз беше непозната дума. Така че, ако човек иска да търси манипулативно поднасяне на историята, не е нужно да се ходи до другия край на света.

Бомбардировките над Япония са от една страна за озаптяване на японците, но от друга страна са и размахване на пръст срещу Сталин.

Понеже така и така задълбахме в историята, колко от пишещите тук знаят какво точно се е случило на 3 март 1878 г., както пише в предварителния договор, колко пъти там фигурира името на България? И дали трябва тази дата да ни е национален празник, щото има 3 други дати, които са много по-достойни за това.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Айде да остана в темата - утре баба М. ще се събира с министрите и ще решават какво да правят пак. Засега изглежда като удължаване на локдауна, като причината (едната де), че няма достатъчно бързи тестова за да се контролира с тях. Същите тези, които преди 3 седмици здравния министър каза, че от 1-ви март ще са безплатни за всички. Те така и не станаха безплатни де, ама поне ги и няма.

• Смея се 6
Публикувано:

@ivailo_radev

пак да кажа, че не сравнявам застраховка и ваксина в общ контекст, най-малкото защото първото те компенсира, когато/ако настъпи събитие, а второто предотвратява (или поне аз силно се надявам да е така) настъпването на тежки последици от събитието, естествено отново когато/ако настъпи; изглежда разликата във възприятието относно ваксините е доколко човек се чувства външно принуден да я прави, и доколко има вътрешна убеденост, че това е правилно решение за него

с примера за служебната ти кола обаче ме убеди, че си от малкото хора, които дават приоритет на чуждата безопасност през своята лична, за което, разбира се, само мога да те поздравя

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Ами аз (ако не се бъркам де) не съм видял досега някой тук, който да каже, че категорично няма да се ваксинира. Та не знам защо ще си разочарован.

Все пък големият въпрос е - ольо иил льоло?

преди 59 минути , Dian каза:

Това не го разбрах. Нещо по темата?

Подсказа ти, че твоето изявление всъщност звучи така: за свободата някои хора са готови на всичко, дори да я загубят. Меко казано парадоксално.

P.S. Аз за себе си твърдо избрах льольо, но жена ми се колебае и май ще се спре на ольо.

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Навремето с подобни оправдания за "свобода" , кариерно развитие и т. н. хората се записваха в БКП. 

Разбира се не всички го направиха. 

Мислех си нещо по този повод тези дни. Много лекари, които са на ръководни и не толкова ръководни административни длъжности в България и по света, говорят публично неща за ковид пандемията точно защото "са записани в БКП", в смисъл, че това го налага длъжноста им, просто нямат друг избор. Всяко отклонение от тази линия, ще доведе до проблеми в кариерите им. Тези, които казват това, което мислят или са "Свободни електрони" и/ или не заемат административни длъжности и/ или лекарската им съвест е по-силна от желанието им за кариерно развитие/ запазване на такова.

Та краткият ми разказ за БКП-то. Имам един приятел лекар, който преподава в Харвард. Не съм чул за друг такъв български медик. Един от най-високо интелигентните хора, които познавам. Човек с висок морал, който положи много усилия да ми помогне в много важен за мен момент. Да не кажа идеален отвсякъде в моите очи, но нещо близко до това. Обменяли сме накратко и рядко мисли относно ковид пандемията, мерките, които се вземат в различни държави и подобни неща. Той си поддържа официалните тези, които се тиражират от СЗО и масовите медии. Замислих се и реших, че с такава кариера, няма как да е иначе. Спомних си, че навремето още в казармата той стана член на БКП. По това време беше приет за студент по медицина и си мислеше за академична кариера. Като си говорихме по този въпрос, каза, че просто ако не го направи, няма да може да върви нагоре колкото да е добър в специалноста си.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , antea каза:

@ivailo_radev

пак да кажа, че не сравнявам застраховка и ваксина в общ контекст, най-малкото защото първото те компенсира, когато/ако настъпи събитие, а второто предотвратява (или поне аз силно се надявам да е така) настъпването на тежки последици от събитието, естествено отново когато/ако настъпи; изглежда разликата във възприятието относно ваксините е доколко човек се чувства външно принуден да я прави, и доколко има вътрешна убеденост, че това е правилно решение за него

с примера за служебната ти кола обаче ме убеди, че си от малкото хора, които дават приоритет на чуждата безопасност през своята лична, за което, разбира се, само мога да те поздравя

А чак толкова добър човечец не съм, спокойно. Просто в единия случай на мен ще ми се натрошат колената, а пешеходеца може да срещне Св.Петър. При еднакъв риск и за двама ни, мисля, че инстинктът за самосъхранение може и да надделее.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Goal & Boss каза:

Подсказа ти, че твоето изявление всъщност звучи така: за свободата някои хора са готови на всичко, дори да я загубят. Меко казано парадоксално.

Как губиш нещо,което ти е отнето?

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
В момента, Dian каза:

Как губиш нещо,което ти е отнето?

Никой може ти отне свободата, Диане! Свободата не е вещ нито право, привилегия или нещо подобно. Никой не може да ти я отнеме. Само ти, сам, можеш да решиш дали да я имаш или да я нямаш. Няма значение дали си в килия, окован, скрит от света - пак може да си свободен. Никой не може да окове духа ти.

И обратното - може да ти е позволено да правиш каквото си искаш, да ходиш където си искаш, когато си искаш, но да си останеш роб, с робска психика.

То е като при животните: когато ги затвориш в клетка, някои от тях постоянно гледат към хранилката. Други - към вратата.

• Харесвам 5
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Разследване в Южна Корея за смъртта на 2ма починали след поставяне на АстраЗенека

Southth Korean authorities said on Wednesday they are investigating the deaths of two people after a media report said the pair - both with pre-existing conditions - died within days of receiving AstraZeneca's COVID-19 vaccine.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southkorea-idUSKCN2AV0D5?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook

Публикувано:
преди 9 минути , Goal & Boss каза:

Никой може ти отне свободата, Диане! Свободата не е вещ нито право, привилегия или нещо подобно. Никой не може да ти я отнеме. Само ти, сам, можеш да решиш дали да я имаш или да я нямаш. Няма значение дали си в килия, окован, скрит от света - пак може да си свободен. Никой не може да окове духа ти.

И обратното - може да ти е позволено да правиш каквото си искаш, да ходиш където си искаш, когато си искаш, но да си останеш роб, с робска психика.

То е като при животните: когато ги затвориш в клетка, някои от тях постоянно гледат към хранилката. Други - към вратата.

Нека да уточня,че в конкретния случай имам предвид свободата за пътуване. Повечето участници във форума се интересуват точно от това.

Ако ваксинирането ще ми даде възможност да пътувам без идиотски изисквания за PCR тестове и карантини,това за мен е свобода. Не мога да приема опит за внушение,че отричащите мерките са непременно и антиваксъри.Такива има и в двата лагера.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 48 минути , Zaro каза:

Не знам как е в Япония, но пък нас ни учеха, че СССР е единствен победител във Вротата световна война, а съюзниците кучетата ги яли. А ленд-лийз беше непозната дума. Така че, ако човек иска да търси манипулативно поднасяне на историята, не е нужно да се ходи до другия край на света.

Бомбардировките над Япония са от една страна за озаптяване на японците, но от друга страна са и размахване на пръст срещу Сталин.

Понеже така и така задълбахме в историята, колко от пишещите тук знаят какво точно се е случило на 3 март 1878 г., както пише в предварителния договор, колко пъти там фигурира името на България? И дали трябва тази дата да ни е национален празник, щото има 3 други дати, които са много по-достойни за това.

Термина ленд-лийз не го знаех, но учехме, че Щатите са предоставяли на СССР материална помощ по време на войната - военна техника, храна, оборудване. Тогава съм знаел (при условие, че е нямало алтернативни източници на информация), че асът Иван Кожедуб е летял на американски изтребител "Аерокобра", че техниката или е пристигала на пристанището в Мурманск или е минавала през Иран, джиповете Уилис, камионите Студебейкър и пр. Това, което не знаех до скоро е, че тази помощ на момента се е плащала в злато, а впоследствие в щатски долари на траншове през няколко години. Последната вноска е била или през 90-те или в сегашното столетие, не мога точно да си спомня. Та не е било за Бог да прости.

Учеха ни, че победата над Германия е дело предимно на руснаците и, че САЩ/ Великобритания/ Канада са бавели отварянето на втория фронт, докато не видели накъде отиват нещата и след битката при Курски през 1943 г. когато вече е било доста ясно какво следва, правят десанта в Нормандия, за да не изтърват Германия (респективно цяла Европа) да попадне само в руски ръце. Сега, като се замисля, не са били много далеч от истината. Ако погледнеш една статистика за броя германски дивизии, както и германските загуби на двата фронта, ще видиш ясно разликата. 

За атомните бомбардировки над Япония си прав - показали са кой кара влака и това сигурно се е отразило на следвоенното разпределение на света. Япония е била сплашена и прекратява войната, но са могли да я сплашат и като хвърлят бомбите над сравнително по-малко населени райони. Опустошенията щяха да се очевадни и такъв случай. Имали са нужда и от изпитание на новото оръжие, как действа, как се отразява краткосрочно/ средносрочно/ дългосрочно на хората и пр. По-удобен случай не са могли да имат. 

Иначе поздравявам всички тук с националния празник и си признавам, че нямам циментирано мнение по въпроса дали трябва или не трябва да е на тази дата. Имам предвид, че мнението ми се е меняло през годините и някак си не мога да преценя.

Наистина отидох много извън темата. Единствената връзка с нея е отношението информация - дезинформация. 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , FlyTraveler каза:

Термина ленд-лийз не го знаех, но учехме, че Щатите са предоставяли на СССР материална помощ по време на войната - военна техника, храна, оборудване. Тогава съм знаел (при условие, че е нямало алтернативни източници на информация), че асът Иван Кожедуб е летял на американски изтребител "Аерокобра", че техниката или е пристигала на пристанището в Мурманск или е минавала през Иран, джиповете Уилис, камионите Студебейкър и пр. Това, което не знаех тогава е, че тази помощ на момента се е изплащала в злато, а впоследствие на траншове през няколко години. Последната вноска е била или през 90-те или в сегашното столетие, не мога точно да си спомня. Та не е било за Бог да прости.

Погасяването от страна на Великобритания се извършва по цени с 90% отстъпка и приключва около 2000 г. Със СССР ... просто не са очаквали погасяване и не са искали. През годините има някакви плащания, има приспадане на суми в замяна на враждебни действия и т.н. Като цяло, по-скоро е като за Бог да прости.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

Докато няма доносници в темата,  от това което съм чел и гледал  - без икономическата и продоволствена мощ на САЩ и живата сила от СССР войната можеше да има съвсем друг изход. 

Не съм сигурен, че едното има по-голяма тежест за победата над Германия, нито какъв би бил света днес при едно друго развитие на нещата. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , Zaro каза:

Погасяването от страна на Великобритания се извършва по цени с 90% отстъпка и приключва около 2000 г. Със СССР ... просто не са очаквали погасяване и не са искали. През годините има някакви плащания, има приспадане на суми в замяна на враждебни действия и т.н. Като цяло, по-скоро е като за Бог да прости.

Точно така, като във вица дето евреина вървял из Таймс Скуър, хвърлял пачки пари наляво и надясно и викал "Вземайте, вземайте", а арменеца вървял зад него, събирал ги, връщал му ги и казвал "Не искам, не искам". Затова САЩ влизат във войната в състояние меко казано на системна криза (Голямата депресия) и излизат от нея като най-богатата държава в света. Фокус-бокус. 🙂  Заради благотворителноста и симпатията към другите участници във войната. 🙂🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 минути , FlyTraveler каза:

Точно така, затова САЩ влизат във войната в състояние меко казано на системна криза (Голямата депресия) и излизат от нея като най-богатата държава в света. 🙂  Заради благотворителноста и симпатията към другите участници във войната. 🙂🙂 

Once the Soviet Union gets the lowest possible tariffs from the United States and access to American Government credits, Moscow will start repaying $674 million of World War II Lend-Lease debts to the United States, an agreement appended to the newly signed Soviet-American trade agreement says.

https://www.nytimes.com/1990/06/07/world/evolution-in-europe-soviets-to-repay-lend-lease-after-a-trade-accord.html

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, но нейм каза:

т горния текст аз лично разбирам, че:

...

- те са резултат от отказа, който получават Съюзниците

Умно момиче, правилно си разбрала! :yes:

преди 14 часа, luba_rizova каза:

А Златните глобуси хареса ли ти как ги дадоха?

намаше да се сетя каква драма е как точно ще се предават златните глобуси :unsure: 

преди 14 часа, luba_rizova каза:

image.gif.2b9ea03577b02ff8dbb7992e0afa0bfa.gifА футболните мачове интересни ли са на празни стадиони? А Олимпиадата красива гледка ли ще е без публика? 

Е, някои хора вече няма да могат да видят  мачове и  Олимпиада нито наживо, нито по телевизора ... но, както се казва, тях червеите ги яли...  

преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Ама ти серизоно ли си мислиш, че аз просто чета няколко "Наши" сайта, които ме хранят с дезинформация, без да филтрирам каквото и да било? 

Такова впечатление остава от това, което пишеш. :yes::smile3:

преди 12 часа, но нейм каза:

, а Пандемията засяга целия свят.

Е, не чак целия :wink:   - в Северна Корея вирусът го няма, в Танзания също - там президентът го забарни още на 19-ти май. :wink:

Преди 1 час, ivailo_radev каза:

. Ако погледнеш назад, ще видиш, че аз никога не съм бил на мнение, че светът ще свършва. 

Така става като не четеш внимателно luba_rizova ! :grin:

• Харесвам 6
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Апропо, нещо, което е доста важно за информацията/ дезинформацията относно ковид кризата.

От вчера Фейсбук започва да следи за "подвеждащо съдържание" в България и Унгария.

В България си има назначен журналист (да се разбира анонимен доносник), който ще следи потока от информация в българската част от социалната мрежа и ще докладва на началството. 

"Работата на журналиста, който ще следи съдържанието в България, се ограничава до анализ и сигнализиране. Той не може да премахва профили или страници от Facebook."

Този човек няма как да следи всички профили в България, но предполагам, алгоритмите ще му подбират постове, селектирани по ключови думи и той ще прави краен разбор на какво става и какво не става за публикуване. Най-вероятно и ще донаглася преводите на Fact checker-ите в опроверженията. Мисля си даже, че едва ли е един човек, по-скоро някакъв отбор. Бих предположил, че ще има контрол и над личните съобщения в Месинджър. През декември имаше такъв в Щатите, приятел от Тексас просто не можеше да ми изпраща линкове към определени статии или видеа в лични съобщения (нито на някой друг от мрежата си от приятели на платформата), просто не пристигаха, докато аз можех да изпращам същите линкове на него. Ето, че стигнаха и до по-дребните и системно маловажни държави като България и Унгария...

преди 24 минути , Фил каза:

Такова впечатление остава от това, което пишеш. :yes::smile3:

У теб и някои други участници. Не при всички. Коментирали сме ги тези неща и преди - разликите в мненията, вижданията, опита... 🙂  

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

У теб и някои други участници. Не при всички.

Разбира се, че не при всички!  :yes::good: 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Това с колите не е добър пример - ако си взема такава кола, ще пазя с нея само себе си. Ама ще ти отговоря с реален пример - поръчвах си служебна кола и имах лимит на сумата. Та сега колата ми е със система за засичане на пешеходци и автоматично спиране, ама пък нямам въздушни възглавници за колената, понеже парите не стигнахa. Аз си правя застраховки срещу разни неща (имущество и здравна при пътуване имам, да), а други рискове не съм ги застраховал. Просто за себе си съм приел, че не мога да се предпазя от всички рискове. Ти успяваш ли да се предпазиш от всички рискове? Имаш ли застраховка против безработица примерно ? Аз нямам и немците ме гледат също толкова неразбиращо като теб. Много мои познати нямат застраховка срещу отмяна на пътуване, ама ще са първи на ваксината. А и нямаха ваксина срещу бяс едните, когато ходиха на Бали. И аз ги гледам неразбиращо, ама всеки си избира рисковете, които да опита! да покрие.

Ваксината срещу бяс е нещо, което издържа до 5 години. Ако си минеш цялата процедура с 5/6 ваксинации.  От тази гледна точка е по-добре да си направиш 3, ако те ухапе животно, отколкото на всеки 5 години да минаваш през това без причина. Всъщност, може би следва да излъжеш, че си ухапан от животно, за да ти поставят такава.

Отделно би могло да се вярва, че в доста райони успяват да "ваксинират" дивите животни чрез подхвърлена храна. В Убуд трябва да е така, но все пак не исках да умра от бяс и се презастраховах. 

Извинявайте за намесата, ама ми е близка темата. 

@antea, ние нямаме ваксини срещу тиф, хепатит и много други неща, но ядохме сурова салата в Африка. Нямам и грипна ваксина, макар че може би някой ден ще се разболея от това. 

Обаче се подредих на опашката за Астра Зенека. Не за друго, ами защото никой досега не ми е промивал мозъка 12 месеца, че с моя личен избор как да живея убивам хора. И да трябва се чувствам виновна, че съм си взела круша в магазина, без да чакам 10 минути другите хора да си изберат зеленчуци. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Навремето с подобни оправдания за "свобода" , кариерно развитие и т. н. хората се записваха в БКП. 

Разбира се не всички го направиха. 

На мен пък ми хареса сравнението.

А тези, които не го направиха, си останаха аутсайдери и мазохисти, както каза @Георги Матеев. С редки изключения, разбира се.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , antea каза:

@Lindt

тоест и вие заради външен натиск, "заради другите", правилно ли те разбирам?

Ами да. Мен са ме отглеждали с твърдението, че съм здрава. И винаги съм била такава. Може някога това да се промени, ако не загина в резултат на действие, а не болест, но дотогава не смятам да губя време и енергия в страх.

И.., аз вярвам, че поне на себе си връщам свободата и нормалността. Тази да мина по пешеходния мост в квартала, без да се тревожа или изчаквам всеки друг желаещ да направи същото. Да пия бира с приятели, без да мисля за това, че някак ще ги заразя, без аз да съм болна. Да купя билети, почти сигурна, че тестът ми ще е отрицателен. Малките неща, които правят всичко в ежедневието различно. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Четейки @Lindt,  а и на база моите лични разбирания, извода за мен който си направих е , че се докарахме до големи "висоти" в понятието свобода, нормалност и приемливост.

Пренебрегваме свободата на избор на решение какво ще правим със собственото си лично здраве за да си "дадем" свободата да живеем живота си по начина който е нормално да го живеем  ( пътувания, срещи с приятели , евентуално дишане без покриващ устата материал и т.н.),

С две думи докарахме се до там да трябва да правим избор коя част от нормалните човешки права да си изберем да имаме. Тъжно е .

И ако преди Ковид ваксините да ги има , имаше някаква , макар и странна логика това да е така. Сега вече изобщо не го разбирам. 

Сега вече всеки има опцията да се грижи за личното си здраве ( отнесено към проблема Ковид) както намери за добре. Има избор на ваксина, изолация, онлайн съществуване.  И не виждам защо някой, който смята, че с ковид ваксината не допринася за личния си комфорт и здраве трябва да го прави САМО за да защити останалите ?!?!? А тези останали защо те самите не се защитят , без да се налага друг да ги обгрижва ?

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.