Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 5 часа, Alexander каза:

И аз съм привърженик да ходенето на училище, не  онлайн и пр,  не искам, нито мога да съм учител по всичко и няма да бъда.

Пробвал съм когато беше 4-5 клас дъщеря ми, не става, дори става по-зле, не съм педагог и нямам нерви.

За това има учители, които често не са педагози на практика и  не съм съгласен да плащам за всичко и всяка година частни уроци, на същите учители, които в училище реално не правят нищо и пак аз им плащам заплатите. Или какво става, плащам да пъти на едни и същи хора..

Масово много децата ходят постоянно на уроци, по половината предмети, разбирам да е в годините когато има матури, но всяка година и постоянно е абсолютно непонятно за мен, по-евтино е частното училище, макар и там само да събират пари, не съм чувал в голямата си част да имат някакви сериозни резултати, за разлика от известните елитни гимназии в големите градове.

Около мен съм виждал всякакви случаи, от хора  натискали много децата си, плащали за уроци с години и накрая нищо, до обратния резултата, както и всякакви междинни вариации.

Точно така.Всеки достига границата на собствената си способност.Дори и да пропусне година или две, поради стечение на обстоятелства, след това ако има качества и капацитет наваксва. Още повече , че в момента всички са в еднаква ситуация. Животът обаче няма цена!

Особено ако загубиш близък за една седмица.☹

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 40 минути , slujitel каза:

Година и нещо? Защо ли не ми се вярва.

Лично аз разбрах защо в България нещата са такива, каквито са. Хората не се тестват,  първо защото масово нямат по 100 лв на човек и второ, заради карантината.  Болния 14 дни, контактите 10. Никой, който се чувства здрав не иска да полудява затворен в къщи. Споделено от болни, дали са били с ковид, не зная, не са се тествали.

То вече почти мина една година, повечето прогнози са нещата да се нормализират в средата или в края на 2021ва.

Относно тестването, да, не всеки може да си позволи 100 лв., но ако някой види, че има симптомите, да си остане сам вкъщи. Има логика и за карантина на контакти, защото доста хора го карат без симптоми, а през това време са заразни. Тук пак опираме до това човек да не мисли само за себе си (аз съм си здрав, какво ме затварят тия), а и за другите, на които може да го лепне и които може да не го изкарат леко. Да не говорим, че няколко приятели вече споделят, че са имали всички симптоми, а тестовете им са били отрицателни. Но тези тестове още от самото начало бяха обявени като доста под 100 процента надеждни.

А полудяването вкъщи две седмици не е нищо, сравнено с месеци локдаун. Най-големият проблем за мен е дали работодателите са съгласни да пускат хора по две седмици вкъщи, дори и без тест, но имам наблюдения, че в повечето случаи са, което е добре.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 10 минути , Брани каза:

То вече почти мина една година, повечето прогнози са нещата да се нормализират в средата или в края на 2021ва.

Относно тестването, да, не всеки може да си позволи 100 лв., но ако някой види, че има симптомите, да си остане сам вкъщи. Има логика и за карантина на контакти, защото доста хора го карат без симптоми, а през това време са заразни. Тук пак опираме до това човек да не мисли само за себе си (аз съм си здрав, какво ме затварят тия), а и за другите, на които може да го лепне и които може да не го изкарат леко. Да не говорим, че няколко приятели вече споделят, че са имали всички симптоми, а тестовете им са били отрицателни. Но тези тестове още от самото начало бяха обявени като доста под 100 процента надеждни.

А полудяването вкъщи две седмици не е нищо, сравнено с месеци локдаун. Най-големият проблем за мен е дали работодателите са съгласни да пускат хора по две седмици вкъщи, дори и без тест, но имам наблюдения, че в повечето случаи са, което е добре.

Ами аз работя на държавна работа и няма такъв вариант работодателя да е съгласен. Отпуската ми е 30 дни и по принцип не ми стига. Остава варианта дали личния ми лекар е съгласен да ми даде болнични. Ако съм контактна на доказано болен с тест, като теста е задължителен ми се полагат 10 дни, без тест-не. Затова и сега родителите на малките ученици им се плаче, как да си стоят в къщи и да си гледат децата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
17 minutes ago, Брани said:

А замислял ли си се колко пъти можеш да го направиш това упражнение?

Боли ме гърлото, ще си остана вкъщи седмица-две. След някоя друга седмица имам отпадналост, хайде още седмица-две. След това пък може да е температура... Кой и защо ще ме търпи? Даже аз няма да се изтърпя такава хипохондричка.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 3 минути , ДиянаВ каза:

А замислял ли си се колко пъти можеш да го направиш това упражнение?

Боли ме гърлото, ще си остана вкъщи седмица-две. След някоя друга седмица имам отпадналост, хайде още седмица-две. След това пък може да е температура... Кой и защо ще ме търпи? Даже аз няма да се изтърпя такава хипохондричка.

Гърлото и отпадналостта не са толкова виден симптом колкото температурата или липсата на обоняние ... А последните две не се случват чак толкова често на човек през годината.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Много от вас споменават това, че не се обяснява на хората, че не се подава информацията в достатъчно и достатъчно достъпно количество. Аз бих добавила като проблем и разнопосочеността на информацията - един "експерт" каже едно, веднага излезе друг експерт и каже друго. Ами не се печели битка така. В щаба трябва да се дискутира, обсъжда, да се чуват различни гласове и менния но накрая да се излиза с добре обмислени и добре обосновани решения, които да бъдат съгласувани и детайлно обсъдени с хората. И да се следва тази линия, избрана в съдрудничество между експерти, политици, браншови и граждански организации. И да се следва съвестно и що-годе масово за да се вижда в практиката кое работи и кое не и да се коригира своевременно. И всички да сме обединени от идеята, че да, не са идеални тези мерки, но са най-доброто в дадената ситуация за нашето общество. А не за шведското, танзанийското или японското.

Но това е в един идеален свят. Междувременно, в реалния...

Не виждам никакъв осъществим на практика начин това да се случи. В генезиса на народа ни от време оно делото по спасяване на давещия се е било в собствените му ръце и не вярва. На нищо не вярва. И най-разумните и обосновани мерки са му "тъпи и малоумни" щом му накривяват келя. Щаба много неща може да е решил, ама в къщи той си е и щаб, и генерал, и завеждащ отделение. И, не ме разбирайте погрешно, не критикувам този факт, напротив! Това е изработен от векове защитен механизъм на българина, който му е помогнал да се запази през византийско, турско, комунистическо, преходно и прочее тежки времена, които са го сполетели. И, както се вижда, и сега помага тъй щото на България й бяха спестени голяма част от тежките рестриктивни мерки на Западна Европа.

Много мина, малко остана. Ще изкараме една доста тежка зима, ще се запролети и ще почнем да й надвиваме на пандемията. И ваксините са на път, нови терапии, медикаменти. По-уязвимите трябва да се пазят, по-непукистите трябва да се съобразяват, страхливите не трябва да обвиняват всички, семлите трябва да уважават чувствата и на другите - не е толкова трудно да запазим малко нормалност.

От една-две седмици насам на HomeExchange хората се активизираха и усилено почнаха да коят планове за 2021-2022. И така си пишем съобщения - " не знам точно кога, ама много ми се ходи по вашия край"...Ей това ако знаете само колко ме радва - повече от новината за ваксината!

• Харесвам 21
  • Браво 7
Връзка към коментар
28 minutes ago, Брани said:

Гърлото и отпадналостта не са толкова виден симптом колкото температурата или липсата на обоняние ... А последните две не се случват чак толкова често на човек през годината.

На прима виста ги изброих. Даже забравих разстройство, гравоболие, конюктивит и ... сигурно има и още. 

Но ти визира и заразни безсимптомни контактни лица. Такъв е всеки стоял в затворено помещение повече от 15 мин. и на по-малко от 1.5 м. Колко пъти ще поискаш от самосъзнание да се самоизолираш, като наоколо контактите може да са невидими?

• Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

На прима виста ги изброих. Даже забравих разстройство, гравоболие, конюктивит и ... сигурно има и още. 

Но ти визира и заразни безсимптомни контактни лица. Такъв е всеки стоял в затворено помещение повече от 15 мин. и на по-малко от 1.5 м. Колко пъти ще поискаш от самосъзнание да се самоизолираш, като наоколо контактите може да са невидими?

А с колко хора човек се намира на по-малко от 1.5 метра в затворено помещение на ден? Не са стотици, нито десетки. Освен в частни случаи. А и защо ще си на по-малко от 1.5 метра след като от месеци се тръби са 1.5 - 2 метра социална дистанция?

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Е, Брани, защо. Давам личен пример. Цялата тази истерия е да пазим уязвимите и възрастните,нали така? Обаче, точно бабите и дядовците се грижат за внуците, щото все някой трябва да плаща сметките, така става едно мешане и просто нещата са супер малоумни. Племенника ми, 1 клас, беше карантиниран, защото едната му учителка беше с ковид. При кой изкара карантината? При майка ми, която пазим с тази карантина, щото е рискова. Племенницата ми, 8 клас, вдига температура, има мускулни болки, обаче това не пречи да ходи в баба си да яде и да виси там 2 часа. В апартамент 40 м2, където баба й няма къде да избяга, и да иска. Ама ние иначе се жертва е заради възрастните, като децата са си вкъщи, обаче изненада, пазим ги само на хартия. И въобще всичко това е изключително лицемерно, ако не друго. Ще кажа и за учителите - седя в училището по цял ден заради едната ми дъщеря, половината учители са с неправилно сложени маски. Иначе, на децата се повтаря след всеки час да се дезинфекцират, не излизат без маски в коридора, в двора на училището също са с маски, така че правила има. Ама спазването им е избирателно. И после същите учители наричат децата ковидчета. За образованието няма смисъл да спорим, така и така ще направят, каквото решат. 

П. С. Обаче не съм съгласна, и е грозно, отново да се слага пряка връзка между трагедията на отишъл си близък човек и присъственото образование. Няма такава. 

@samuraika@samuraika благодаря ти за този хубав пост. Аз най-важните неща за пандемията ги знам от теб и Япония, още отначало ме впечатли как се действа там, как се обяснява, как всичко е научно представено.

И, какво, да сме живи и здрави и все такива убави.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз също съм на държавна работа. При нас обаче осугуриха служебни лаптопи (втора ръка, но какво от това) и всеки контактен се изпраща в къщи за 10 дни, с лаптоп и конкретни задачи за този период. В резултат, до момента имаме 2 болни и 8 контактни, които си работят от къщи. 

Но народът е притеснен. 

Същото се случва и при майките с малки деца, ако децата не са на училище. Не е казано точно в колко часа трябва да работят, с да си свършат работата, която им е възложена. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добавям за училището на дъщеря ми, 119 в София, тя е 9 клас.

Още на 15.09 когато започнаха, почти никой от даскалите не носеше маска, макар повечето да не са първа младост. Някои от тях поне са си седели на бюрата докато са говорели, но други  са се разхождали постоянно между учениците, както са си свикнали в нормално време.

В междучасията имало 2-3 деца в коридор с маска, която е на брадата, все пак такъв пример имат и от родителите си и от разни умни глави.

В момента, 13 броя учители от 119-то са болни официално и има дни когато дъщеря ми ИМА 2 или 3 часа от вкъщи от 6-7.

Дъщеря ми е живяла знаете къде много години и забелязва неща които уж трябва да се спазват, а не се много бързо. Няма нужда да казвам, че топла вода е невиждан лукс в нашите училища все още..

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Покрай спора на @Брани и @ДиянаВ се замислих, колко ли им е тежко на женкарите и леките жени. Толкова много контакти, при толкова малко дистанция. Няма, няма и айде под карантина.

Рано е за уроци от цялата ситуация, но колкото по-бързо  приемем, че всички сме свързани и ако пазим къщата на съседа, то и нашата няма да изгори(няма връзка с горният абзац) ,толкова по-безболезнено ще се справим със ситуацията. Имам чувството, че само се настройваме един срещу друг, в момент, в който най-важното е да сме солидарни.

Ето аз например, вчера развих активна социална дейност в полза на обществото като спасих  една ученичка от пребиваване и един дядо от инфаркт (най-малкото). Девойката си беше свалила маската и говореше по телефона в автобуса. Не, че не се замислих дали да и кажа нещо, но тя бързо отиде към задната врата, където нямаше хора. Слизайки от автобуса виждам, че някакъв дядо на 80+, ходи след нея и крещи ужасни неща, заедно със заплахи за насилие, явно ядосан от свалената маска. Или се беше опитал да слезе, пък тя не му беше дала зелен коридор.А девойката, една такава стресната, с кошутести очи, се опитва да каже нещо, от което дядото, едва ходейки, се засилва да си изпълни заканите.Намесих се кротко, защото ако някой беше пострадал, щяха да го пишат жертва на корона вируса.

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Браво 5
Връзка към коментар

На мен ми прави впечатление, че дилемата за учениците и училището е голяма. Да ходят ли на училище , да са дистанционно обучение, сякаш те са заразили цял свят, така ги третират.

В същото време ми прави впечатление, че хората не спряха да ходят по сватби, годинки, кръщенета и тем подобни поводи с по 100-200 човека. Явно много хора смятат, че вероятноста да се разболее едно дете в училище и покрай него част от семейството е много по голяма, от колкото на едно леко парти със 100 човека, чиито задръжки след определено количество спиртни напитки падат и започват да се друсат хорца, да се прегръщат, с две думи да се забавляват по балкански 😊😂 

• Харесвам 4
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Lyubina каза:

Аз също съм на държавна работа. При нас обаче осугуриха служебни лаптопи (втора ръка, но какво от това) и всеки контактен се изпраща в къщи за 10 дни, с лаптоп и конкретни задачи за този период. В резултат, до момента имаме 2 болни и 8 контактни, които си работят от къщи. 

Но народът е притеснен. 

Същото се случва и при майките с малки деца, ако децата не са на училище. Не е казано точно в колко часа трябва да работят, с да си свършат работата, която им е възложена. 

При нас това няма как да стане, ние работим с класифицирана информация и компютрите ни са в класифицирана мрежа и са в зони за сигурност. Не могат да се преместят от стаите, в които са така лесно, а да се занесе нещо в къщи е абсурд.

Връзка към коментар

Винаги има начин, ако искат де.

Аз също съм с 100 пароли, една торба сертификати инсталирани на телефона, само Iphonе е одобрен, специални програмки, VPN и т.н. чак не се търпи, но това е положението.

Приятел програмира архитектурата на дойче банк, точно месец отне да му осигурят всички необходими достъпи до системата. Той си е в София

• Харесвам 5
Връзка към коментар
8 hours ago, Брани said:

А с колко хора човек се намира на по-малко от 1.5 метра в затворено помещение на ден? Не са стотици, нито десетки. Освен в частни случаи. А и защо ще си на по-малко от 1.5 метра след като от месеци се тръби са 1.5 - 2 метра социална дистанция?

Правилно. Не са много хората, които се броят за същински близки контакти. Точно това имах предвид. Колко пъти мога да си позволя доброволно от самосъзнание да се самоизолирам, дори и да съм свела социалните контакти до минимум - един, два, три ... пъти

@Мари Николова, аз не го приемам като спорене или настройване един срещу друг. Никой от нас не може да каже ето това е правилно, така трябва да се прави и обратното - да твърди, че еди-кой си не е прав в позицията му. Излагаме си мислите, разкриваме си нагласите, защото както каза @Zaro само убавци сме се събрали и търсим безопасен противоепидемичен социален контакт с 10-20 души 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да не забравяме, че и голяма част от хората работят НЕ на компютри и няма как да си изнесат работата и да работят от вкъщи. Това, че ние тук сме повечето "привилегировани" да си вършим работата от всяко кътче на света, не значи че масово е така.

Те нямат шанс да се самоизолират при всеки контакт или симптом, иначе ще останат без работа

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 7 минути , Alexander каза:

Аз също съм с 100 пароли, една торба сертификати инсталирани на телефона, само Iphonе е одобрен, специални програмки, VPN и т.н. чак не се търпи, но това е положението.

Повярвай ми няма, дори стаите са със специални изисквания,  най малкото трябва да са на не знам какво разстояние от шосета, улици, хора. Кой живее сам в къща на поляната? А тези VPN и разни други програми изобщо не са лицензирани за нашата работа. Освен това голяма част от кореспонденцията ни се разменя на хартия със специални куриери, не всичко е компютър. 

Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

Работя със стационарни уреди с радиоактивни източници, искаш ли да ти ги монтират у вас?😀

Мога и касичка с радиоактивни източници до предложа като бонус😀.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Смея се 12
Връзка към коментар
преди 7 минути , ДиянаВ каза:

, аз не го приемам като спорене или настройване един срещу друг. Никой от нас не може да каже ето това е правилно, така трябва да се прави и обратното - да твърди, че еди-кой си не е прав в позицията му. Излагаме си мислите, разкриваме си нагласите, защото както каза @Zaro само убавци сме се събрали и търсим безопасен противоепидемичен социален контакт с 10-20 души 🙂 

Нямах предвид участниците в темата, а теченията и настроенията в обществото. Тук, в по-голямата си част, мненията се излагат аргументирано, интелигентно, спокойно. А това за убавците е единственият безспорен факт от написаното в темата 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

На работодателите в повечето случаи не им дреме. Пролетта правих едно проучване и масово ужасът за компаниите беше да имат заразени и да затварят, да викат за дезинфекция и т.н. Особено за фирми с физически продукти е напълно невъзможно да го направят, а тези са много - живеем в свят от материя, от храна до стоки за бита и храна, техника, ремонти, всичко се пипа от хора. Много малко фирми тестват служители доброволно. Знам за случаи, в които информация за заразен колега се крие от служители, "за да не стресира работата", те си шушукат по коридорите слухове кой и кога си правил тест, от кога го няма на работа. Питах служителите защо не се подаде сигнал, понеже децата им баби ги гледат, но отговора беше истинската реалност: защо да го правят, като това значи край на работата им в тази фирма? Не е лесно да си смениш работата ей така. Защо да го правят, като това значи две седмици да седят затворени у дома и да се чудят дали ще ги проверяват, глобяват или разпънат на кръст, че са излезли пред блока с детето си. Не че не вярват, че има вирус и заболяване, но алтернативата в очите им е още по-кошмарна.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, samuraika каза:

От една-две седмици насам на HomeExchange хората се активизираха и усилено почнаха да коят планове за 2021-2022. И така си пишем съобщения - " не знам точно кога, ама много ми се ходи по вашия край"...Ей това ако знаете само колко ме радва - повече от новината

И на мен по вашият край ми се ходи толкова много та  чак ми се реве.Но аз се надявам ,че другата година живот и здраве нещата ще започнат да се оправят и ще мога лично да ти кажа Konnichiwa Samuraika.😀

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Радо каза:

Много интересно,как държат под контрол заразата при такива струпвания на хора? В последните 14 дни новите случаи в Хубей са само 8, а кадрите са от празници през октомври. Егати, Европа е под карантина, тези живот си живеят!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.