Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

"А представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те - сега тука всички щяхме да сме позитивни за СПИН, серопозитивни. Защото нали това беше идеята му? "Да се заразим всички и да се върнем към нормалното". Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи", обяви проф. Кантарджиев.

🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 минути , Брани каза:

"А представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те - сега тука всички щяхме да сме позитивни за СПИН, серопозитивни. Защото нали това беше идеята му? "Да се заразим всички и да се върнем към нормалното". Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи", обяви проф. Кантарджиев.

🙂

Абе леко краен е ама по същество май точно това ще стане - докато не минат по-голямата част от хората през вируса няма да спре. Както стана ясно и ваксинираните не са предпазени а просто ще протече по-леко при тях.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 27 минути , Брани каза:

🙂

И като го нямаше Мангъра през 80-те (то го е имало, но е бил млад лекар) какво стана? Как се предпазихме от СПИН-а? Спряхме да е..м ли? То аз тогава започвах, знаеш ли колко мен или някой от познатите ми ни интересуваше СПИН-а? 🙂🙂 🙂 

По-скоро ако това, което се случва сега се беше случило през 80-те, нямаше да има световна пандемия. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 6 часа, Alexander каза:

Не виждам да има особен ефект от ваксините-справка Израел.

Уж са първи в света по ваксинирани, ама си удрят по 3000-4000 на ден, а са колкото Българи горе-долу..

В Белгия смъртността рязко спадна и по срециално там, където беше най висока, в домовете за възрастни хора. 

В момента делът на тези от домовете за възрастни в общата смъртност е 20%, а декември беше 70%. Януари започнаха ваксинациите в домовете за възрастни и почти са приключили. Сега ваксинират с втора доза, тези в които имаше избухфвания, големи огнища през януари и не беше възможно тогава да се ваксинира.

Също така спадна броя на хоспитализираните от домовете за възрастни, в момента са към 5% от общиат брой хоспитализирани, а преди това бяха 20%. 

След като ваксинират всички над 65г. и рисковите, ще спадне рязко и броя на хоспитализираните, вкл. и тези в интензивни отделения.

Средната възраст на хоспитализираните пациенти с ковид в Белгия е около 70г. А на тези в интензивни отделения средната възраст е 60г.  

П.П. Да допълня. Преди десетина дни имаше огнищи с южно африканкия вариант в дом за възрастни в Западна Фландрия. Тогава още не са получили втора доза от пфайзер. Няколко възрастни поради здравословни причини не са били ваксинирани, а от персонала 5 служители са били отказали да бъдат ваксинирани, доброволно е. Тези петима служители са били заразени с вируса и също няколко от възрастните. Но възрастните го карат със средни симтоми, не е тежко, явно им помага първата доза в някаква степен. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 26 минути , Брани каза:

🙂

И тоя чете като дяволът евангелието. През 80-те в училище ни обясняваха, че в САЩ след 5 години СПИН щял да се хваща от ръкуване. Капиталистическа болест.

Без майтап.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

От цялата работа между КОВИД и СПИН, единствено разбрах за грип-а и хремата на какво се дължат. Тия дни сутрин имах хрема при амплитудите от 15 градуса. Дали не е било Ковид, тест за антитела какво ли ще покаже? Нищо вероятно. Ще гледам някак си да оцелея март-април, защото, ако някои години боледувам е точно при смяна зима-пролет.

Кунчев за британския щам и новия симптом хрема: https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Ako-niakoj-mi-kazheshe-imam-hrema-otgovariah-ne-e-kovid-Pri-brit_747233.html

Кантарджиев за СПИН-а и Мангъров и грип-а, от което връзка не разбрах, но предусещам, че ако февруаро-мартенските ограничения са заради британския щам, априло-майските ще са заради нигерийския: https://www.dunavmost.com/novini/prof-kantardzhiev-ako-mangarov-se-be-poyavil-prez-80-te-sega-vsichki-shtyahme-da-sme-sas-spin

И накрая говорителят на ЕС и любимка на @ivailo_radev 😉, ще се пътува след края на май, като миналата година и това е ... за сега: http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2373668

• Харесвам 3
Публикувано:

А като се говори, че ако си изкарал класическия covid, нямаш имунитет срещу британския щам, има ли каръци, които са изкарали и двата един след друг?

Публикувано:
преди 6 часа, Childish каза:

А като се говори, че ако си изкарал класическия covid, нямаш имунитет срещу британския щам, има ли каръци, които са изкарали и двата един след друг?

Чайлдиш, никой не го говори това, преболедувалите си имат имунитет и срещу британския щам поне за няколко месеца. Също както и ваксинираните. 

П. С. Сравнението на това заболяване със СПИН е повече от смешно и подигравка с интелигентността на хората. Най-малкото защото СПИН не се лекуваше. И заради начина на разпространение. Не очаквах от Кантарджиев подобни глупости и наистина не разбирам как, за да се плюе срещу някой, се измислят някакви безумни тъпотии. 

• Харесвам 7
  • Браво 2
Публикувано:
преди 18 часа, ivan69 каза:

Е много бързаш . Тепърва поръчаха 36М ваксини, като ги боцнат още 5-6 пъти и ще паднат под 1000 на ден.

А това с бройката ми е леко объркващо. Пишат, че България е поръчала 18.5 млн ваксини. На кого ще ги слага тези ваксини? Ние сме, да речем, 7млн по 2 равно на 14млн ваксини. А другите 4,5 млн какво ще ги правят?  И това при положение, че всички се ваксинират (и теоретично ваксините са доставени).

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , но нейм каза:

А това с бройката ми е леко объркващо. Пишат, че България е поръчала 18.5 млн ваксини. На кпго ще ги слага тези ваксини? Ние сме, да речем, 7млн по 2 равно на 14млн ваксини. А другите 4,5 млн какво ще ги правят?  И това при положение, че всички се ваксинират (и теоретично ваксините са доставени).

1. Брак винаги има, макар да се стараят да не е голям.

2. Поръчани са от 6-7 производителя, още отпреди кой да е да има одобрение. Не беше ясно кой ще бъде одобрен първи, коя ваксина ще работи и т.н. Отделно очевидно има проблеми с доставките. По-добре е да има повече по-късно, отколкото по-малко по-рано.

3. Предвид, че имунитетът няма да е траен, не бих се учудила да може да се съхранят бройки до реваксинация.

4. Мисля, че имат право (и намерение) за дарение на част от количествата.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

А това с бройката ми е леко объркващо. Пишат, че България е поръчала 18.5 млн ваксини. На кпго ще ги слага тези ваксини? Ние сме, да речем, 7млн по 2 равно на 14млн ваксини. А другите 4,5 млн какво ще ги правят?  И това при положение, че всички се ваксинират (и теоретично ваксините са доставени).

Ще ги подарим на Македония. 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 5 минути , но нейм каза:

Те докато се ваксинират 7 млн., първите ваксинирани ще трябва наново да се ваксинират.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

От цялата работа между КОВИД и СПИН, единствено разбрах за грип-а и хремата на какво се дължат. Тия дни сутрин имах хрема при амплитудите от 15 градуса. Дали не е било Ковид, тест за антитела какво ли ще покаже? Нищо вероятно. Ще гледам някак си да оцелея март-април, защото, ако някои години боледувам е точно при смяна зима-пролет.

Кунчев за британския щам и новия симптом хрема: https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Ako-niakoj-mi-kazheshe-imam-hrema-otgovariah-ne-e-kovid-Pri-brit_747233.html

Кантарджиев за СПИН-а и Мангъров и грип-а, от което връзка не разбрах, но предусещам, че ако февруаро-мартенските ограничения са заради британския щам, априло-майските ще са заради нигерийския: https://www.dunavmost.com/novini/prof-kantardzhiev-ako-mangarov-se-be-poyavil-prez-80-te-sega-vsichki-shtyahme-da-sme-sas-spin

И накрая говорителят на ЕС и любимка на @ivailo_radev 😉, ще се пътува след края на май, като миналата година и това е ... за сега: http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2373668

Веднага се вижда, че не сте си така близки с моята приятелка. Не можеш да и разкодираш посланията.

1.  "Тя се надява, че  ако производителите спазят, то може да има значително разхлабване на ....".

Като видиш, че едно изречение е съставено по следния начин, си го превеждаш така за себе си:

"Аз се надявам, че това изречение на канцлерката може би се отнася за нашата държава и ако тя спази всичко казано в него, мога да прибавя три месеца към обявения срок и ще има значително разхлабване на мерките за влизане в кварталната бакалия, но както виждам от статията тази година Петдесетница се пада на 23 май, което пък ми подсказва, че не се знае дали говори за тази година"

2. Под разхлабване на пътуванията се има най-вероятно предвид отваряне на хотелите в Германия, понеже те са затворени от октомври. Реално ограничения за пътуване извън Германия няма, като изключим теста на влизане от рискови държави. Просто политиците по медиите говорят така, все едно е нещо забранено. Ама като погледнеш наредбите им, си е позволено.

Трябва да има човек в тази ситуация човешко-политически разговорник или речник, че иначе не може да хванеш какви са ги навъртяли. 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 2 минути , Capitan Morgan каза:

Те докато се ваксинират 7 млн., първите ваксинирани ще трябва наново да се ваксинират.

А новите реваксинирани с нови "зелени" сертификати ли ще се доказват? И какво? Отиваш на летището и "извинете, ама сертификатът Ви е изтекъл". 

И навсякъде ще има поставени едни проверяващи...  

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, luba_rizova каза:

Чайлдиш, никой не го говори това, преболедувалите си имат имунитет и срещу британския щам поне за няколко месеца. Също както и ваксинираните. 

П. С. Сравнението на това заболяване със СПИН е повече от смешно и подигравка с интелигентността на хората. Най-малкото защото СПИН не се лекуваше. И заради начина на разпространение. Не очаквах от Кантарджиев подобни глупости и наистина не разбирам как, за да се плюе срещу някой, се измислят някакви безумни тъпотии. 

Изобщо не са глупости. Кантарджиев винаги се е отличавал с цветист език, но е крайно време на някой да постави на място Мангъров и вредните му за здравето на хората призиви и изказвания. Но то вече стана ясно, че човекът се е готвел за политиката и е нормално да е искал да се хареса на хората.

• Харесвам 11
Публикувано:

Да не би Кантарджиев да е гледал тези дни It's a sin по HBO GO. Защото гледайки го, човек започва да прави паралели със сегашната пандемия. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , Брани каза:

Изобщо не са глупости. Кантарджиев винаги се е отличавал с цветист език, но е крайно време на някой да постави на място Мангъров и вредните му за здравето на хората призиви и изказвания. Но то вече стана ясно, че човекът се е готвел за политиката и е нормално да е искал да се хареса на хората.

Стига, човек. Ако Мангъров се е готвил за политиката, то всички останали са ВЕЧЕ в нея и всички техни действия са според политическата линия. Смешно е да го обвиняваш, че говори политически, а не експертно(ама даже е и невярно), след като великия генерал майор професор доктор и последния да затвори вратата КОРЕМЕН хирург е шеф на щаба, и за който сам Бащицата рече "Ние сме го издигнали толкова много, как ще сме скарани". Изобщо.... Мангъров казва, че това е начин за действие при инфекция, предавана по въздушно - капков път, която не може да се спре. И се оказа прав. С или без мерки, тя си върлува. С мерки - 2 години. С по-меки мерки - пак. Нещо подобно да е СПИН? Който се предава полово и се спира на 100% с презерватив. Отделно, ковид е не толкова опасна инфекция, със мнооогоо по-малка смъртност от СПИНа. Ама изобщо какво се разправяме. Аз мога да кажа, че спряха да показват по твто Кантарджиев, защото е пияница, ама не го казвам, защото ми е симпатичен. И защото е недоказано. Докато Мангъров лично никога не е нападнал никой. А срещу него се упражнява всяко току-що завършило докторче. Калифорния и Флорида - Калифорния със супер строги мерки, Флорида - доста по-меки. Резултати _еднакви. Ама в единия случай имаме работеща икономика и запазена психиката на населението, в другия малко по-различно. https://nypost.com/2021/02/15/florida-california-see-covid-19-declines-despite-different-approaches/

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

Гледам сутрешния блок на БНТ, изгледах интервюто с д-р Чавдар Ботев. За мен специално каза доста интересни неща. В момента гледам интервюто с двамата математици на пандемията (младшите), старшият не го показаха в това предаване днес. Едното момче изключително уверено заяви, че броят на хоспитализациите ще достигне нивата от ноември до 2-3 дни, а броят на смъртните случаи от ковид ще се удвои съвсем скоро (до месец). Т. е. вълната, която предстои, ще бъде много по-силна от тази от ноември-декември. Това дали ще се случи, предстои да видим.

Това, което обаче ми е много интересно е, че каза също така уверено, че имали информация, че над 90% от положителни тестове в много области на страната били на заразени с британския вариант на корона вируса. Доколкото съм чувал, има само две лаборатории в България, които могат да определят варианта на коронавируса и те са в София. Това така ли е или не е така? Ако е така, как ги определят тези проценти на британския вариант на положителните тестове в различни области на България или всички тестове от всички области се изпращат в тези две лаборатории? Въпросът ми е предимно към лекарите и най-вече към @master_of_germs, който най-добре е запознат с възможностите на различните лаборатории.

Другият математик пък спомена "Занзибарски" вариант на вируса. Този вариант пък откъде изскочи? Кой и къде го разпозна? 

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 24 минути , Masmiya каза:

Да не би Кантарджиев да е гледал тези дни It's a sin по HBO GO. Защото гледайки го, човек започва да прави паралели със сегашната пандемия. 

между другото, докато го гледах, успях да си попълня доста празноти за HIV и СПИН, ей така спирах на пауза и търсих инфо и четях; сериалите не винаги се правят само за развлечение и добрите такива често имат и образователни функции 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 19 минути , antea каза:

между другото, докато го гледах, успях да си попълня доста празноти за HIV и СПИН, ей така спирах на пауза и търсих инфо и четях; сериалите не винаги се правят само за развлечение и добрите такива често имат и образователни функция

Но с уговорката, че все пак са субективни и има голяма доза фикция. Но и мен сериалът ме провокира да потърся допълнителна информация и да се информирам, защото като родена средата на 80-те имам доста пропуски по темата.

Липса на лечение в началото, отказ на самите рискови групи да повярват, че това е сериозен проблем и че трябва да спазват мерки, за да не се заразят и умрат,са само две прилики със сегашната пандемия.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Masmiya каза:

Липса на лечение в началото, отказ на самите рискови групи да повярват, че това е сериозен проблем и че трябва да спазват мерки, за да не се заразят и умрат,са само две прилики със сегашната пандемия.

абсолютно! "това го има само в Ню Йорк, ние тук сме си добре", "аз само съм настинал..."

• Харесвам 2
Публикувано:

Виждам нереализирани лекари в темата.  Иска ми се да има малко повече толерантност и уважение към чуждото мнение. 

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 14 минути , antea каза:

абсолютно! "това го има само в Ню Йорк, ние тук сме си добре", "аз само съм настинал..."

Щом на хората им минава като настинка, не виждам защо трябва да се вживят толкова. Нищо лично, но не знам как ти се занимава да гледаш, четеш, слушаш толкова много за болести. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 13 минути , slujitel каза:

Щом на хората им минава като настинка, не виждам защо трябва да се вживят толкова. Нищо лично, но не знам как ти се занимава да гледаш, четеш, слушаш толкова много за болести. 

на това ще ти отговоря с цитат от умен мъж

Цитат

Прости ми невежеството. - Невежеството не може да бъде простено. Може само да се излекува.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , luba_rizova каза:

Стига, човек. Ако Мангъров се е готвил за политиката, то всички останали са ВЕЧЕ в нея и всички техни действия са според политическата линия. Смешно е да го обвиняваш, че говори политически, а не експертно(ама даже е и невярно), след като великия генерал майор професор доктор и последния да затвори вратата КОРЕМЕН хирург е шеф на щаба, и за който сам Бащицата рече "Ние сме го издигнали толкова много, как ще сме скарани". Изобщо.... Мангъров казва, че това е начин за действие при инфекция, предавана по въздушно - капков път, която не може да се спре. И се оказа прав. С или без мерки, тя си върлува. С мерки - 2 години. С по-меки мерки - пак. Нещо подобно да е СПИН? Който се предава полово и се спира на 100% с презерватив. Отделно, ковид е не толкова опасна инфекция, със мнооогоо по-малка смъртност от СПИНа. Ама изобщо какво се разправяме. Аз мога да кажа, че спряха да показват по твто Кантарджиев, защото е пияница, ама не го казвам, защото ми е симпатичен. И защото е недоказано. Докато Мангъров лично никога не е нападнал никой. А срещу него се упражнява всяко току-що завършило докторче. Калифорния и Флорида - Калифорния със супер строги мерки, Флорида - доста по-меки. Резултати _еднакви. Ама в единия случай имаме работеща икономика и запазена психиката на населението, в другия малко по-различно. https://nypost.com/2021/02/15/florida-california-see-covid-19-declines-despite-different-approaches/

Нито е смешно, нито е невярно. Човекът се намърда в една от опозиционните партии и следва нейната линия неотклонно (то там няма и друг начин при другарете). Та аз смятам, че "експертното" му мнение е резултат от политическата му линия да е контра на управляващите (които са "чудни" с много кавички по много параграфи ама да не задълбавам), а не че са го взели там заради експертното му мнение. А мен не ме интересува кой кого е назначил и кой на коя партия се кланя - важното е да не умират хора, чиито животи е можело да бъдат запазени. Та точно затова не мога да понасям хора като него, които са яхнали умората на населението от ограниченията и им предлагат "лесни" решения, за да бъдат харесани (и избрани) от хората, които си искат молчето, кръчмичката, самолетчето, и нека да не ги занимават с това, че умирали над 2 милиона човека (и повече), "какво тук значи някаква си личност" ...

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.