Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

и Пфайзер и Модерна вече правят клилични проучвания на модифицирани ваксини, миналата седмица ЕМА пусна указания под какъв режим ще се одобряват, така че теоретично би трябвало бързо да са налични, друг е въпросът колко бързо може логистично да се организира поставяне на модифициран бустер 

ужасно е това с мутациите и вариантите, проблемът е, че възникват когато "оригиналният" вирус успява да премине през прекалено много хора .. 

дано приятелят на Георги Матеев мине леко през повторното заболяване, дръж ни в течение как е човекът

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 часа, Мари Николова каза:

Математиците, на които им нямате много вяра 🙂 , казват, че броя на потвърдените случаи трябва да се умножи по 4, за да се доближим до реалните стойности на носителите на вируса, по простата причина, че има скрити вирусоносители или такива, които не се изследват и не влизат в статистиката. А и шанса да се заразиш значително се увеличава, ако населеното място в което живееш, към даден момент е огнище на зараза. Не, че се опитвам да убеждавам @funny да се ваксинира, но 4% риск ми се струва романтично оптимистична стойност 😉

Ама ако умножим броя на потвърдените случаи по 4, то тогава процентът на смъртност трябва да се раздели на 4. Понеже заразениете не могат да ги хванат всички, ама умрелите си влизат доста добре в статистиката. 

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 56 минути , antea каза:

ужасно е това с мутациите и вариантите, проблемът е, че възникват когато "оригиналният" вирус успява да премине през прекалено много хора .. 

Мутациите не възникват ли, когато хората започнат да се ваксинират и се опитват да унищожат оригиналния щам? Тогава той започва да се изменя за да оцелее. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Мутациите не възникват ли, когато хората започнат да се ваксинират и се опитват да унищожат оригиналния щам? Тогава той започва да се изменя за да оцелее. 

не е точно така

Цитат

As a virus replicates, its genes undergo random “copying errors” (i.e. genetic mutations). Over time, these genetic copying errors can, among other changes to the virus, lead to alterations in the virus’ surface proteins or antigens.

при ваксинирани хора вирусът просто не се репликира, или поне не достатъчно бързо, защото антителата му пречат да прониква в клетките

Публикувано:
преди 8 минути , antea каза:

не е точно така

при ваксинирани хора вирусът просто не се репликира, или поне не достатъчно бързо, защото антителата му пречат да прониква в клетките

Т.е. мутации не са възникнали заради хора с имунитет и напасване на вируса на техния имунитет? Щото и моето обяснение беше такова. Я дай някой от доверените източници да се информирам малко, а не да бръщолевя за бабичката само.

Редакция: Коментарът ми е сериозен, а не ироничен. Изобщо нямам поглед върху медицинските издания. Тези за статистиките и т.н. ги знам кои са достоверни, ама за такива с изследвания - не.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

не знам как да го кажа по-ясно - мутациите не възникват заради хора с имунитет, но може да възникнат и у хора, които развиват имунна реакция в момент на боледуване - тоест за да се развиват мутации е необходимо да има хост, в който този вирус да се репликира, от такава гледна точка ваксинирани или хора с вече изграден имунитет не са никак добър хост, защото именно те му пречат да се размножава

ако не друго, има и добри популярни статии за вирусните мутации, можеш да ги погледнеш

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Като гледам как излизат новите щамове, може и през месец да добавят ваксина за да са актуални. Нещо като актуализациите на  Уиндоуса ще станем

Поне ще става бързо и безпроблемно.... Намираш 5G клетка и се ъпдейтваш за секунди. 

• Смея се 4
Публикувано:
преди 5 минути , antea каза:

не знам как да го кажа по-ясно - мутациите не възникват заради хора с имунитет, но може да възникнат и у хора, които развиват имунна реакция в момент на боледуване - тоест за да се развиват мутации е необходимо да има хост, в който този вирус да се репликира, от такава гледна точка ваксинирани или хора с вече изграден имунитет не са никак добър хост, защото именно те му пречат да се размножава

ако не друго, има и добри популярни статии за вирусните мутации, можеш да ги погледнеш

Да, да, после ще взема да прочета нещо грешно и ще ме разпъват, че не съм чел авторитетните списания (не лично ти).

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
На 7.03.2021 г. в 12:29, Дани Магелани каза:

Чак до там - не вярвам! Но всички, които се включиха в партийни листи, без значение в кои, много ме разочароваха. Специалистът си тежи на мястото, работното, за което е учил.

Това не е проблем и не бива да бъде. В крайна сметка в НС би следвало да има специалисти от всички сфери на живота. Защото ако са само юристи и финансисти, жална ни майка...

В крайна сметка, независимо от всичко, един уважаващ името си специалист дори и в предизборна обстановка не би трябвало да си позволява политическото да надделее над професионалното. На мен лично Мангъров ми и е симпатичен и поне в началото на пандемията бях съгласен с много от неговите тези. Да, може би е краен, но също толкова крайни са и други специалисти от НОЩ. При подобни извънредни ситуации, които поляризират общественото мнение, е винаги добре да има различни гледни точки и тук бих поздравил ПР отдела на премиера (очевидно вече започна да слуша умните хора там, за разлика от първите му години в управлението), които успяха да наложат тезата, че Мангъров е повече полезен отколкото вреден в настоящата ситуация...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

Има дни-може и да стигат за седмица, в които и на хора с нипукизъм или хипохондрия не им се пише. Друг обаче подхваща и става вълна от мексиканските. Имахме полу-ентусиазирана тема за пътуване по Великден, но навлезе мисията за “обезкуражаване” и тя естествено замря. 

@Zaro, за какво ти се пише?

Аз съм си изцяло ентусиазиран за Великден - ще видя къде е най-леко и отивам. Мен не са ме обезкуражили 😄

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Ама ако умножим броя на потвърдените случаи по 4, то тогава процентът на смъртност трябва да се раздели на 4. Понеже заразениете не могат да ги хванат всички, ама умрелите си влизат доста добре в статистиката. 

Да, би следвало логиката да е такава. Но доста се говори за пост ковид смърност, която няма как да бъде точно отчетена .  А и не е ясно  как се отчитат в статистиката починалите болни, които не са си правили Ковид тест и не са били регистрирани с това заболяване преди да починат.

И аз никога не съм си представяла, че тук във форума ще обсъждаме подробно смъртност и зараза. И да, предпочитам да говорим къде ще се пътува за Великден 🙂

Мисля да си направя тест за антитела някъде към средата на април, надявам се @antea

да ме насочи кой е най подходящият 😉 и в зависимост от резултата и обстановката да правя планове.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 52 минути , ivailo_radev каза:

Аз съм си изцяло ентусиазиран за Великден - ще видя къде е най-леко и отивам. Мен не са ме обезкуражили 😄

Най-леко е в Танзания - нищо не изискват за влизане (само виза си купуваш на място) и няма карантина. Не е най-близо... 😄 Не е нужно и да повтаряте Занзибар.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, Георги Матеев каза:

Може би помните, когато миналата година разказах за моя 70-годишен приятел южно-африканец, който още в началото на пандемията през март се зарази с Ковид. Тогава го изкара доста тежко, прекарвайки няколко седмици в болница в Кейптаун.

Някъде януари се ваксинира, като преди около 2 седмици му биха и втората доза.

Одеве ми писа, че въпреки всичко някак е успял да пипне вируса за втори път - най-вероятно южноафриканския щам. Стяга се да влиза отново в болница тези дни. Ето така изглежда "веселият" смс, който получават в Южна Африка:

IMG-20210306-WA0000.jpg.ff221241b3a4b27eee5aadd46d0a0934.jpg

Явно дори с ваксина няма гаранция за нищо. Притеснявам се за него, предвид възрастта му. Дано всичко е ОК, нещо доста се подтиснах...

Мдам, онзи ден ми попаднаха постове на музиканта/журналист Венци Мицофф във фейсбук, и той се е заразил около седмица след ваксиниране и стигнал до болница...

(Който има интерес да му разгледа постовете във фейсбук, публични са)

Публикувано:
преди 8 минути , bad kid каза:

Мдам, онзи ден ми попаднаха постове на музиканта/журналист Венци Мицофф във фейсбук, и той се е заразил около седмица след ваксиниране и стигнал до болница...

(Който има интерес да му разгледа постовете във фейсбук, публични са)

Много драма вкарва тоя човек, четох един пост и ми дойдоха в повечко лиготиите му. Трябвало да пие 4 ампули витамин C и от това му се повръщало. И трябвало да си слага хепарин и да му мерят сутрин и вечер сатурация и  кръвно. Еми така е в болница в крайна сметка.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, bad kid каза:

Аз коментирам само това, че е ваксиниран и след това болен....

То не беше насочено към теб, аз твоя коментар точно така го разбрах. Просто си изразих писмено мислите и за господина 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, slujitel каза:

Не, и случайно става. Всъщност всичките известни мутации тръгнаха преди да започне ваксинацията

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 27 минути , neuromancer каза:

Всъщност всичките известни мутации тръгнаха преди да започне ваксинацията

За английския щам съобщиха след като бяха ваксинирали яко, за другите-не знам. Това някой професор го беше казал,  знам,  че  го прочетох/чух от някъде, но не си спомням вече. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , slujitel каза:

За английския щам съобщиха след като бяха ваксинирали яко, за другите-не знам. Това някой професор го беше казал,  знам,  че  го прочетох/чух от някъде, но не си спомням вече. 

Това просто не е вярно, английския щам го има поне от септември, а ваксинацията започна декември. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , searus каза:

Това просто не е вярно, английския щам го има поне от септември, а ваксинацията започна декември. 

Ето статия кога беше официално обявено и кога затворихме границите,  може да постнеш статия от септември,  за да ме опровергаеш.

https://www.svobodnaevropa.bg/amp/31011439.html

Публикувано:

То обявяването и затварянето на границите стана след като въпросния щам се разпространи и измести другия и случаите скочиха.

Това е нормалния процес на мутации и естествен подбор, учен в гимназията.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 минути , slujitel каза:

Ето статия кога беше официално обявено и кога затворихме границите,  може да постнеш статия от септември,  за да ме опровергаеш.

най-добре дочитай статиите до край, там си пише нещо, срещу което спориш в момента, а и освен това не е ясно какво общо има публичното обявяване на един факт с това, че е възникнал месеци по-рано, преди всякакви ваксинации

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , slujitel каза:

Това, кога са затворили границите няма нищо общо с това, откога върлува този щам, надявам се, е ясно, че нещата не стават зле от днес за утре... Лесно може всеки да си намери информация кога точно е засечен официално, факт е, че Англия беше пламнала есента, което доведе до поредния локдаун още в началото на ноември (да, заради новия щам, както обявиха може би на по-късно дата, за която нямам намерение да се ровя). Ваксинацията започна, ако не се лъжа, на 8.12.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, FlyTraveler каза:

@Childish, това е един и същ човек 🙂 

🤣🤣🤣🤣🤣

Истински ме развесели, приятелю! Аз ще гледам да се видя това лято и с адаша, защото наистина толкова много ни съвпадат мненията и реакциите, че човек може да си помисли, че сме един и същ човек. А, с теб ако си във Варна пак ще се видим, разбира се! Но, уверявам те, нямам толкова време да пиша по два пъти коментари от два различни профила.

Вчера забравих да спомена, че ако на някой му трябва PCR тест в Мадрид, намерих клиника с много добра цена, 60 евро за резултат по имейл след 24 часа. Клиниката се казва Democratest и се намира точно на изхода на метро станция Сан Блас. Аз съм съгласен да си правя PCR тестове за да пътувам, по-добре от ваксина или да си стоя вкъщи.

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.