Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Фил каза:

Хеле пък мъжкото внимание. :grin:  Аз, ако трябва да си призная, като видя някой готин дамски бедър или хубаво дупе и веднага забравям за глобалното затопляне и другите световни и вселенски проблеми:biggrin:

Очакваме КОВИД-а да се приключи окончателно с настъпването на  сезона на късите поли и панталонки ! :girl_dance:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Очакваме КОВИД-а да се приключи окончателно с настъпването на  сезона на късите поли и панталонки ! :girl_dance:

Ами миналата година точно тогава се пооправиха нещата - и ще ми обясняват те после, че от топлото било. То пак от топлото де, ама косвено.

• Смея се 6
Публикувано:
преди 5 минути , ivailo_radev каза:

Виждам потенциал за омотаване и тук.

Потенциален проблем е по-скоро производственият капацитет.  В Русия, например, ваксинираните (процентно) са приблизително колкото в България, а ние сме на опашката в ЕС.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 27 минути , ivailo_radev каза:

Шефът на ваксинационната комисия на RKI очаква одобрение на Sputnik V за Европа и казва, че е една много добра ваксина. Т.е. ще има още видове ваксини за желаещите да се ваксинират.

Полша и прибалтийските държави категорично ще я откажат, та има някакъв шанс да стигне и до България, ако нашите не се запънат и те. 🙂 

преди 20 минути , Фил каза:

Потенциален проблем е по-скоро производственият капацитет.  В Русия, например, ваксинираните (процентно) са приблизително колкото в България, а ние сме на опашката в ЕС.

Има договорености за производство и в други държави, върти ми се в главата Сърбия. Унгария май само закупи такива ваксини. На украинците им я предложиха да я произвеждат и даже да я изнасят за трети държави и те отказаха. 😆

• Харесвам 4
Публикувано:

За мен въпросът с руската ваксина е изцяло политически ,което е доста жалко за ЕС.

Нищо чудно да последват и санкции отвъд океана.

Спутник V" ще се произвежда в Германия, Франция, Испания и Италия

https://news.bg/world/es-oshte-ne-iska-no-sputnik-v-shte-se-proizvezhda-v-germaniya-frantsiya-ispaniya-i-italiya.html

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 17 часа, antea каза:

някои хора сигурно ще бъдат много изненадани, че съществуват математически модели и прогнози за броя на болните, хоспитализираните и починалите с хоризонт две-три седмици напред, и които се различават, евентуално, с по двама-трима човека спрямо реалните данни

ама то нали не се е случило още, как е възможно математически да се предвиди?!?!!

Има математика и математика, едната е точна, другата е на вероятностите и т.н..

Да не се е променила нещо, понеже преди 1 година говореха едно, преди 6 месеца друго, а сега трето и моделите се сменят всеки месец и предсказванията също.

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:
преди 10 минути , stanimir каза:

За мен въпросът с руската ваксина е изцяло политически ,което е доста жалко за ЕС.

Разбира се, че е политически. Щом си под кривата круша с ваксинирането в собствената си страна, а искаш да изнасяш навън.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , tch каза:

Разбира се, че е политически. Щом си под кривата круша с ваксинирането в собствената си страна, а искаш да изнасяш навън.

Те, доколкото разбирам поне, няма да изнасят, а директно ще произвеждат навън.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако е достатъчно ефикасна и безопасна,  страничните политически дивиденти които би донесла не трябва да са от значение за одобрението и. След изцепките на шефката на ЕМА и водещи ЕС политици имам огромни съмнения в обективността им. 

Със сигурност е кофти за разни супер - дупер фармацевтични гиганти някой друг да изнамери работещо решение с несравнимо по-малки ресурси. 

Тя не е безплатна и щом се намират желаещи не виждам проблем. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Айде започна се с проблемите на електронния ни портал. ( Всичко електронно някак не ни се получава )

Системата за записване за ваксина ще генерира хаос

https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/03/10/4183778_ostavena_v_tozi_vid_sistemata_za_zapisvane_za_vaksina/

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , stanimir каза:

Със сигурност е кофти за разни супер - дупер фармацевтични гиганти някой друг да изнамери работещо решение с несравнимо по-малки ресурси. 

От кога великата русия има по-малко ресурси от един фармацевтичен гигант?

Но ако за русофилите това е единственият начин да се ваксинират да я одобряват. Понякога трябва да се правят компромиси в името на общото благо.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 минута , tch каза:

Но ако за русофилите това е единственият начин да се ваксинират да я одобряват. Понякога трябва да се правят компромиси в името на общото благо.

Ама има ли компромис в сравнение с останалите ваксини?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Ама има ли компромис в сравнение с останалите ваксини?

Компромисът, е че се подкрепят пропагандната външната политика на Русия. По същия начин 2020 година изпращаха помощ за Италия докато в самата Русия имаха недостиг. И тук същата работа.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

По-скоро е регулаторен. В България (предполагам и в ЕС) няма регистриран нито един руски лекарствен продукт,а не е да не произвеждат. 
Съвсем отделен въпрос е,че към момента Русия няма капацитет за голямо производство. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Фил каза:

Аз, ако трябва да си призная, като видя някой готин дамски бедър или хубаво дупе и веднага забравям за глобалното затопляне и другите световни и вселенски проблеми:biggrin:

Искаш да кажеш, че подобни гледки ти действат охлаждащо? 😮 

• Смея се 4
Публикувано:
преди 59 минути , tch каза:

Вчера разговарях с позната учителка - рисков кадър.Стигнахме и до ваксините и беше категорична ,че засега няма да се ваксинира.Щели да и объркат ДНК то, няма да има имунитет и т.н. В един момент обаче каза,че ако има и Спутник ще се ваксинира....Та ако я одобрят със сигурност ще има хора с променена нагласа спрямо ваксинирането,макар да им се обърка ДНК-то.

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 23 минути , tch каза:

Компромисът, е че се подкрепят пропагандната външната политика на Русия. По същия начин 2020 година изпращаха помощ за Италия докато в самата Русия имаха недостиг. И тук същата работа.

Да де, ама ние сега животи ли ще спасяваме или пропагандните политики на Русия, САЩ и Китай ще гледаме? Щото ако е второто, конспираторите ще излезнат прави, че всичко е за едни пари и една политика.

• Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

То това особено отношение към руските неща в ЕС го има почти само в България май, та предполагам е било трудно в ръководството на ЕС да се сетят, че ще помогне 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

То това особено отношение към руските неща в ЕС го има почти само в България май, та предполагам е било трудно в ръководството на ЕС да се сетят, че ще помогне 

На дали има страна в Източна Европа, освен Сърбия, в която да са особено долюбвани, но да не става въпрос за Брюксел.

преди 2 минути , ivailo_radev каза:

Да де, ама ние сега животи ли ще спасяваме или пропагандните политики на Русия, САЩ и Китай ще гледаме? Щото ако е второто, конспираторите ще излезнат прави, че всичко е за едни пари и една политика.

Повечето държави страдат от липса на добра оргазнизация, а не от липса на ваксини, така че и 5 милиарда руски ваксини да има утре няма да се промени много ситуацията поне краткосрочно. Съвсем отделен въпрос е, че краткосрочно Русия няма особен капацитет да произвежда тая ваксина.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , tch каза:

На дали има страна в Източна Европа, освен Сърбия, в която да са особено долюбвани, но да не става въпрос за Брюксел.

Повечето държави страдат от липса на добра оргазнизация, а не от липса на ваксини, така че и 5 милиарда руски ваксини да има утре няма да се промени много ситуацията поне краткосрочно. Съвсем отделен въпрос е, че краткосрочно Русия няма особен капацитет да произвежда тая ваксина.

Моят въпрос беше по-скоро защо точно руската е по-лоша от другите. Струва ми се, че е по-лоша по политически причини, а не, че от мед. гледна точка е лоша. Имам и предложение даже: да се ваксинира само с ваксини, произведени в държави, които през последните 100 (примерно) години не са погазвали човешките права, не са убивали невинни цивилни и не са допускали несправедливи процеси. 🙂

Съжалявам, ама за първи път не ми е забавно. 1000 страници говорим, че слагаме ваксините, за да спасяваме животи и почти се и съгласих на някои места, че това е основната цел. И в един момент работата пак е: Да, ама само ако е от нашите.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 минути , ivailo_radev каза:

1000 страници говорим, че слагаме ваксините, за да спасяваме животи

Спутингът спасява ли животи?

Да видим какъв е ефектът от поставянето му там, където са го създали: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Черномирдин нали знаеш какво казва?

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 19 минути , ivailo_radev каза:

Моят въпрос беше по-скоро защо точно руската е по-лоша от другите.

За да е ясно дали е по-лоша или по-добра, трябва да е налице цялата информация, а с Руската ваксина като че ли нямаше достатъчно информация за резултатите от клиничните изследавния в трета фаза.  Не съм съвсем сигурен и дали клиничните изледвания в Русия се правят по начина и по правилата, валидни за ЕС, но това вече магат да го кажат хора, които са много по-запознати с тези неща. 
Нали хем искаме за тия ваксини всичко да е абсолютно ясно и проверено и да е описан всеки случай, когато на някой му се е зачервило рамото  или се е изприщил след поставяне на ваксината (или пък се е получила някаква по-сериозна реакция), хем пък сега защо още няма зелена светлина от ЕС за руската ваксина, при положение, че не е ясно дали са предоставени и проверени всички данни от клиничните изследвания за тази ваксина. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

Спутингът спасява ли животи?

Да видим какъв е ефектът от поставянето му там, където са го създали: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Черномирдин нали знаеш какво казва?

Ти нали видя в класацията, която ми постваш, кои държави са около Русия и нали знаеш кои ваксини слагат там? Ама си прав, не ми е ясно още дали спутника или някоя от другите ваксини спасяват животи. 

преди 6 минути , Фил каза:

За да е ясно дали е по-лоша или по-добра, трябва да е налице цялата информация, а с Руската ваксина имаше недостатъчно информация за резултатите от клиничните изследавния в трета фаза. 
Нали хем искаме за тия ваксини всичко да е абсолютно ясно и проверено и да е описан всеки случай, когато на някой му се е зачервило рамото  или се е изприщил след поставяне на ваксината (или пък се е получила някаква по-сериозна реакция), хем пък сега защо още няма зелена светлина от ЕС за руската ваксина, при положение, че не е ясно дали са предоставени и проверени всички данни от клиничните изследвания за тази ваксина. 

Аз не съм питал защо няма зелена светлина от ЕС. Има си компетентни органи, те ще се изкажат. Въпросът е, ако я одобрят, защо трябва да има деление на руска, американска и т.н. и едната да е пропагандна, а другите не.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Ти нали видя в класацията, която ми постваш, кои държави са около Русия и нали знаеш кои ваксини слагат там? Ама си прав, не ми е ясно още дали спутника или някоя от другите ваксини спасяват животи. 

Видях. Но в момента обсъждаме спутинга (говори се, че другото предложение за име било Пабеда S) и не виждаме да има ефект кой знае какъв.

И да, обективно погледнато, все още май няма надеждни статистически данни за животоспасяващия ефект на ваксините. Вече знаем, че стоенето вкъщи и неходенето на мол и ресторант действително спасява животи, но голяма част от хората въпреки това са против това просто средство.

Разбира се, ако някой гори от желание да се спутинира - аз нямам нищо против! Но правилата са си правила и както каза Фил - като искат да си продават ваксината тук, ще си минат сертификационния процес като останалите. Не виждам драма.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Goal & Boss каза:

Видях. Но в момента обсъждаме спутинга (говори се, че другото предложение за име било Пабеда S) и не виждаме да има ефект кой знае какъв.

И да, обективно погледнато, все още май няма надеждни статистически данни за животоспасяващия ефект на ваксините. Вече знаем, че стоенето вкъщи и неходенето на мол и ресторант действително спасява животи, но голяма част от хората въпреки това са против това просто средство.

Разбира се, ако някой гори от желание да се спутинира - аз нямам нищо против! Но правилата са си правила и както каза Фил - като искат да си продават ваксината тук, ще си минат сертификационния процес като останалите. Не виждам драма.

Еми то драма няма, понеже аз обсъждам единствено мнението, че не трябва да се допуска руската, понеже щяло да се прокарва пропагандната политика на Русия. И питах дали е по-добра или по-лоша от останалите ваксини. Другите неща не съм ги коментирал и засягал. А, да, коментирах и че се ползват два различни векторнивируса за двете дози. И като зададе човек такива нормални въпроси и се почва разделение на русофили и русофоби, а пък уж друга е основната цел.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.