Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
В момента, ivailo_radev каза:

Еми то драма няма, понеже аз обсъждам единствено мнението, че не трябва да се допуска руската, понеже щяло да се прокарва пропагандната политика на Русия. И питах дали е по-добра или по-лоша от останалите ваксини. Другите неща не съм ги коментирал и засягал.

Факт е, че руската ваксина е пропагандна. Въобще има ли смисъл да обсъждаме този очевиден факт? Щом видиш сакралните (за тях) думички спутник, пабеда (V-то е от victory) - всичко е ясно. Но както казах - да си я сертифицират по канален ред, да си я продават, пък който иска - да си я ползва.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

И аз бях скептичен към уменията на руснаците да създадат толкова бързо работеща ваксина и също съм наясно с пропагандната и роля (то понеже в обратна посока няма пропагандна, нали ...), но според според рецензирани резултати от клинично изпитване, публикувано в  авторитетното медицинско издание "The Lancet" е показала ефективност 91,6% процента. Много ми се иска да медицинските проблеми да се разглеждат без геополитически окраски и същевременно ми е пределно ясно как това няма да стане 😞

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 2 минути , Goal & Boss каза:

Факт е, че руската ваксина е пропагандна. Въобще има ли смисъл да обсъждаме този очевиден факт? Щом видиш сакралните (за тях) думички спутник, пабеда (V-то е от victory) - всичко е ясно. Но както казах - да си я сертифицират по канален ред, да си я продават, пък който иска - да си я ползва.

Т.е. ти ако нямаш избор за избор на ваксина и ти се падне спутник, победа, ракета или каквото и да е името, би ли се ваксинирал или не?

Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Т.е. ти ако нямаш избор за избор на ваксина и ти се падне спутник, победа, ракета или каквото и да е името, би ли се ваксинирал или не?

Аз поначало към момента се въздържам от ваксиниране, макар че бях в групата за Pfizer, но да - спутингът не е опция за мен. Ако някой не може да прави нищо като хората, той най-вероятно няма да може да направи и ваксина като хората. Дотук това съм научил в живота си.

@Брани, според мен бъркаш желанието за пазарна печалба с чистата (комплексарска) пропаганда.

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 1 минута , Goal & Boss каза:

Аз поначало към момента се въздържам от ваксиниране, макар че бях в групата за Pfizer, но да - спутингът не е опция за мен. Ако някой не може да прави нищо като хората, той най-вероятно няма да може да направи и ваксина като хората. Дотук това съм научил в живота си.

Признавам, че съм леко негативно изненадан от мнението ти, ама пък определено ценя, че си отстояваш позицията (въпреки, че е почти противоположна на моята). 

А защо си пич с чип, мислех, че си ваксиниран вече и затова си го сложил? 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , ivailo_radev каза:

Признавам, че съм леко негативно изненадан от мнението ти, ама пък определено ценя, че си отстояваш позицията (въпреки, че е почти противоположна на моята). 

А защо си пич с чип, мислех, че си ваксиниран вече и затова си го сложил? 😄

Пич с чип е подигравка към такива като оная учителка от по-предно мнение, която не ще ваксините да ѝ объркват ДНК-то, но е навита да се спутингова.

На тоя етап не съм готов да се кача на самолет, който е разработен набързо и сертифициран още по-набързо. Самолет ли казах?

Това обаче не променя сериозното ми отношение към вируса - не излизам по заведения, рядко съм по магазини, нося маска през цялото време, когато съм извън дома си, ползвам активно дезинфектант и т.н. Просто това са мерките, в които виждам смисъл и които са се доказали като ефективни.

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, Goal & Boss каза:

Ако някой не може да прави нищо като хората, той най-вероятно няма да може да направи и ваксина като хората. Дотук това съм научил в живота си.

Странно как може да се отрекат постиженията на цяла една държава (като Русия) , дори и от хора които по една или друга причина не харесват държавата/управлението/политическия стой ... и какво ли още не.

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
В момента, funny каза:

Странно как може да се отрекат постиженията на цяла една държава като Русия) , дори и от хора които по една или друга причина не харесват държавата/упралението/политическия стой ... и какво ли още не.

А те(постиженията) са?

Избройте поне 10 безспорни. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , Zlia каза:

А те(постиженията) са?

Избройте поне 10 безспорни. 

Аз съм ги броил. Горе-долу по принос към цивилизацията са наравно с Леонардо да Винчи, рода Бернули или рода фон Мизес.

Публикувано:

Много изплесвате темата. Сигурно и аз повлиях, ама руски срещу американски постижения може да ги мерим в отделна тема. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз в интерес на истината леко си промених отношението към обикновените руснаци в положителна посока, защото поне тези, които аз срещам не са свидетели на коронавируса от последния ден, т.е. не са позволили пропагандата да им промие мозъка до степен следване на новия религиозен култ. Всеки, който не носи намордник и не трепери от страх при споменаване на името на новия култ ми има уважението.
Но, определено руските власти дразнят с тези откровенно пропагандни названия като спутник. Спутник, победа, Курск, Сталинград - само подобни пропагандни названия са им в главите и как били супер дупер пабедители във Втората световна. Ми хубаво, ама сега сме 2021 и почват да омръзват тези пропагандни лафове от 1945 година. Да не говорим, че след това има и други конфликти. Афганистанската и Студената война леко ги позагубиха, примерно. Сегашната реалност е точно благодарение на резултатите от Студената война.
Сега някои магеланци казват, ама то навсякъде има пропаганда. Така е, но определено западните биг фарма искат да правят просто кинти и си слагат най-обикновени технически названия на ваксините, а не ги кръщават на исторически събития или космически програми от сорта на Аполо. От друга страна ги разбирам руските власти, като нямаш настояще, ровиш в миналото да намериш смисъл. Колкото по-зле е настоящето, толкова по-дълбоко се рови в миналото.

По темата, не смятам да се ваксинирам, нито жена ми, нито децата ни срещу този супер страшен вирус, който ме плаши толкова колкото ме плашат сезонните настинки. Но, срещу сериозни болести по ваксинационния календар сме ваксинирани и ще се ваксинираме. Срещу жълта треска съм ваксиниран и от такива болести наистина ме е страх.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 минути , Crazy Horse каза:

Аз в интерес на истината леко си промених отношението към обикновените руснаци в положителна посока, защото поне тези, които аз срещам не са свидетели на коронавируса от последния ден, т.е. не са позволили пропагандата да им промие мозъка до степен следване на новия религиозен култ. Всеки, който не носи намордник и не трепери от страх при споменаване на името на новия култ ми има уважението.
Но, определено руските власти дразнят с тези откровенно пропагандни названия като спутник. Спутник, победа, Курск, Сталинград - само подобни пропагандни названия са им в главите и как били супер дупер пабедители във Втората световна. Ми хубаво, ама сега сме 2021 и почват да омръзват тези пропагандни лафове от 1945 година. Да не говорим, че след това има и други конфликти. Афганистанската и Студената война леко ги позагубиха, примерно. Сегашната реалност е точно благодарение на резултатите от Студената война.
Сега някои магеланци казват, ама то навсякъде има пропаганда. Така е, но определено западните биг фарма искат да правят просто кинти и си слагат най-обикновени технически названия на ваксините, а не ги кръщават на исторически събития или космически програми от сорта на Аполо. От друга страна ги разбирам руските власти, като нямаш настояще, ровиш в миналото да намериш смисъл. Колкото по-зле е настоящето, толкова по-дълбоко се рови в миналото.

По темата, не смятам да се ваксинирам, нито жена ми, нито децата ни срещу този супер страшен вирус, който ме плаши толкова колкото ме плашат сезонните настинки. Но, срещу сериозни болести по ваксинационния календар сме ваксинирани и ще се ваксинираме. Срещу жълта треска съм ваксиниран и от такива болести наистина ме е страх.

Сега сериозен въпрос - названието Спутник защо пък е пропагандно? В най-лошия случай може да бъде свързано с космическата им програма. Има ли друга връзка? Понеже останалите ги свързвам с войната, ама спутник - не. То Comirnaty не ми се струва по-малко пропагандно. Звучи като Коминтерн 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:

За мен основният проблем на руската ваксина и причината, поради която не бих си помислил да си я сложа и не разбирам изобщо дискусиятя по въпроса е, че на практика не знаем почти нищо за нея и едва ли ще научим скоро. Медиите в една демократична държава в днешно време са способни да се доберат до всякаква информация относно ваксините, разработването и производството им. Много е трудно да се скрие информация, която поставя ваксините разработени на Запад в негативна светлина. Невъзможно е да накараш накуп Шпигел, Гардиан, Льо Монд и Ел Паис примерно да не пишат нищо критично, ако имат информация или подозрения.

На всички е ясно, че в Русия нещата не са така. Ако Путин каже, че ваксината е ефективна на 105%, всички медии ще го повторят без да си правят особен труд да го проверяват. Аргументът, че научни списания публикуват единични статии също не ме убеждава на този етап. Никак не е трудно и това да се постигне с абсолютно минимални и пренебрежими ресурси.

А дали ни се иска или не, Русия и Китай виждат във ваксината възможност да влияят на други държави. Това е и единственото обяснение за това, че и Русия и Китай разпращат ваксини къде ли не, а те самите като проиводители са ваксинирали дори по-малък процент от населението си от България (което никак не е лесно). Европа и Америка засега приоритизират единствено ваксинирането на собственото си население.

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:

Абсолютно. На хората, които разпалено са готови да защитават мнения "про" и (най-вече) "анти" цели държави бих препоръчал просто да не го правят. Пропагандата по "нашите" и "техните" медии е достатъчно силна и е двупосочна и колкото по-малко внимание и обръщате, толкова по-добре ще се почувствате. вЕрвайте ми, като на човек минал по този път! Все пак точно тук би трябвало да сме най-широко скроените хора, оценяващите културните особености на всеки народ 🙂

• Харесвам 8
Публикувано:

Пропагандата си тече, но Спутник и Астра Зенека от няколко месеца работят в сътрудничество за създаване на обща ваксина. Идеята идва точно от използването на два различни вектора за да се подобри и удължи защитата.  Надявам се общата им работа да е успешна. 

"Science not politics should guide us," they stressed.

https://tass.com/society/1248349

Все пак, чудно ми е защо не малко българи очакват Спутник като спасение, а гледат на всички останали ваксини като ненадеждни. 

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

Пропагандата си тече, но Спутник и Астра Зенека от няколко месеца работят в сътрудничество за създаване на обща ваксина. Идеята идва точно от използването на два различни вектора за да се подобри и удължи защитата.  Надявам се общата им работа да е успешна. 

https://tass.com/society/1248349

Все пак, чудно ми е защо не малко българи очакват Спутник като спасение, а гледат на всички останали ваксини като ненадеждни. 

Ами не само българите, ами и всички останали, които мислят това или обратното, не са в час просто 🙂 За такова сериозно нещо или се доверяваш на съответните институции (в случая ЕМА ли, каква беше) или казваш, че не им вярваш и не се ваксинираш. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 53 минути , Goal & Boss каза:

като искат да си продават ваксината тук, ще си минат сертификационния процес като останалите. Не виждам драма.

Унгария си внесе или поне поръча Спутник 5 ваксината без да чака сертифициране от ЕС. Това показва, че няма нужда от централно одобрение, за да я поръча страна членка. Надявам се, че никой няма да представи унгарците като идеологически неблагонадеждни. 😆

• Харесвам 5
Публикувано:

"Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в електронния регистър изглежда, че ще е неуспешно, поне в частта с избор на вид ваксина. Всеки записал се досега е имал възможност да отбележи една от три опции в системата: иРНК, аденовирусна и нямам предпочитания." Оказва се обаче, че избралите иРНК ваксина (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") по всяка вероятност няма да получат такава през следващите дни. Първият ден, в който бе възможно да бъде записан час за ваксиниране срещу COVID-19 в електронния регистър, е утрешният 11 март.

Положението е малко както е казал Хенри Форд: " всеки клиент може да избере за автомобила си, какъвто иска цвят, стига той да е черен”.

🙂

• Харесвам 5
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 50 минути , Aureliano каза:

Това е и единственото обяснение за това, че и Русия и Китай разпращат ваксини къде ли не, а те самите като проиводители са ваксинирали дори по-малък процент от населението си от България (което никак не е лесно). 

Китай по каква причина трябва да ваксинира масово населението си? Поради висока заболеваемост или висока смъртност?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 48 минути , Aureliano каза:

За мен основният проблем на руската ваксина и причината, поради която не бих си помислил да си я сложа и не разбирам изобщо дискусиятя по въпроса е, че на практика не знаем почти нищо за нея и едва ли ще научим скоро. Медиите в една демократична държава в днешно време са способни да се доберат до всякаква информация относно ваксините, разработването и производството им. Много е трудно да се скрие информация, която поставя ваксините разработени на Запад в негативна светлина. Невъзможно е да накараш накуп Шпигел, Гардиан, Льо Монд и Ел Паис примерно да не пишат нищо критично, ако имат информация или подозрения.

На всички е ясно, че в Русия нещата не са така. Ако Путин каже, че ваксината е ефективна на 105%, всички медии ще го повторят без да си правят особен труд да го проверяват. Аргументът, че научни списания публикуват единични статии също не ме убеждава на този етап. Никак не е трудно и това да се постигне с абсолютно минимални и пренебрежими ресурси.

А дали ни се иска или не, Русия и Китай виждат във ваксината възможност да влияят на други държави. Това е и единственото обяснение за това, че и Русия и Китай разпращат ваксини къде ли не, а те самите като проиводители са ваксинирали дори по-малък процент от населението си от България (което никак не е лесно). Европа и Америка засега приоритизират единствено ваксинирането на собственото си население.

Действително, обвиненията към Гамалея - създателите на Спутник бяха, че не предоставят официални данни за клиничните тестове и резултатите за безопасност и ефикасност, а разчитат на гръмки публикации в медиите. Но партньорството с АЗ предполага, че поне на тях са дали данните😀

Относно ниският процент ваксинирани в Русия, излязоха публикации, пак в западните медии 😉, че голяма част от населението не иска да се ваксинира със Спутник. Ние пък само нея искаме. Ходи ни разбери.🥴

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 11 минути , FlyTraveler каза:

Китай по каква причина трябва да ваксинира масово населението си? Поради голяма заболеваемост или смъртност?

Солидарност може би, че нали напоследък стана модерно да пазим другите а не нас си  :biggrin:

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 18 минути , Брани каза:

"Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в електронния регистър изглежда, че ще е неуспешно, поне в частта с избор на вид ваксина. Всеки записал се досега е имал възможност да отбележи една от три опции в системата: иРНК, аденовирусна и нямам предпочитания." Оказва се обаче, че избралите иРНК ваксина (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна") по всяка вероятност няма да получат такава през следващите дни. Първият ден, в който бе възможно да бъде записан час за ваксиниране срещу COVID-19 в електронния регистър, е утрешният 11 март.

Положението е малко както е казал Хенри Форд: " всеки клиент може да избере за автомобила си, какъвто иска цвят, стига той да е черен”.

🙂

Това се прокрадна още със старта на ситемата, като се отчете факта че "Лекарите ще предложат подходящата за всеки пациент ваксина" ( К.Ангелов пред Нова Тв). 

Много хора са забелязали, че при наличието предимно на ваксини на Астра, едва ли медиците на място ще препоръчат Модерна  (предвид неизвестността кога и колко ще се достави от тази ваксина)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , milen_40 каза:
преди 34 минути , Брани каза:

"Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в електронния регистър изглежда, че ще е неуспешно, поне в частта с избор на вид ваксина.

Записала съм си час за 18-ти. И ако нямат предпочитаната от мен ваксина, смятам да се регистрирам отново за друг ден. Ще докладвам и дали "лекарите ще предложат подходящата за всеки пациент ваксина."

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.