Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Преди 1 час, funny каза:

Ооо ама аз съм от същото поколение . Точно за нашето поколение 40+ годините говоря че ни караха да мислим.

И да ще ги спазваме мерките, нямаме много избор, но че повечето са безумни не мога да си затворя очите и да кажа че не са.

Абсолютно! И аз така! Мерки спазвам, но ме е яд на неадекватните. Същото поколение, де. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 часа, funny каза:

Аз не мога да разбера защо задаването на въпроси и търсенето на логични отговори се превърна в нещо срамно, антиколективно, античовешко и изощо анти...

Аз съм от поколението което ни учеха да мислим, да търсим причинно-следствена връзка и логика във всяко нещо. За моето поколение беше немислимо да използваш формула ( например) без да си я извел преди това- трябваше да знаем логичността и последователността на действията за да я приложим.

Трябваше да бъдем индивиди със собствено мнение , което да можем да защитим и да устояваме.

Сега изведнъж това стана .. неправилно, неморално, несоциално.

И да, в ситуации като тази трябва да се спазват, понякога безусловно, правила, мерки и заповеди  , но това изобщо не означава че ние не трябва да ги подлагаме на съмнение и да търсим логика в тях..

Да задаваш въпроси, да отстояваш мнението си и да работиш в екип/ колектив и да спазваш правила не се изключват взаимно. Екипа не се състои от еднакви и еднаквомислещи хора. За да спечели един отбор не може да е само с нападатели, има нужда от защитници, полузащитници, вратар, капитан и за всички тях са нужни различни качества. Екипите от различните и различномислещи  хора стигат до по-иновативни решения и са по-успешни, но да работиш добре в екип трябва да имаш еднакви цели, да уважаваш различното мнение и да се съобразяваш с другите, въпреки различията, да се чувстваш част от едно цяло макар, че си различен, а не защото си претопен и не може да си кажеш мението, и въобще да имаш етично поведение. 

Разбира се, че има разлики в различните култури, което не ги прави нито по-лоши, нито по-добри и тези разлики в едни обстоятелства помагат, в други пречат. Азиатците изглежда се справят по-добре от европейците и американците с ковид кризата, заради предишния си опит, навика да носят маски, различната народопсихология  и още много други причини. 

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Австралия и Нова Зеландия се справят блестящо. Канада също. Не е само до раса.

Мерките са глупави и неефективни, когато са струпани набързо, под натиск от улицата и без достатъчно време да се обсъдят добре и подкрепят или отхвърлят от съответните научни изследвания и тестове. Което налага въпроса - защо цяло лято се говореше, че със застудяването ще има нова вълна, но никой не направи строен план за действие при тази нова вълна. Изненада ни почти толкова, колкото и зимата всяка година.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Канада изобщо не се справя блестящо , а е зле колкото едно Мароко , например . 

COVID fatigue се наблюдава навсякъде със съвсем малки изключения . Предвид , че леталността се оказа доста ниска , европейци и северноамериканци го удариха през просото... , и колкото драконовски мерки да се налагат , за съжаление , пандемията няма да се овладее както през пролетта , но ще помогне за ограничаването на последиците ...

За съжаление , и първият опит на круизна компания тази седмица за рестарт на круизите претърпя пълен крах - над 10% от пътниците са позитивни , въпреки създаденият травъл бабъл и преминаването през два негативни теста преди бординг...

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, samuraika каза:

Мерките са глупави и неефективни, когато са струпани набързо, под натиск от улицата и без достатъчно време да се обсъдят добре и подкрепят или отхвърлят ...

Много точно казано!

А в България определено не се мисли...казвам го след като чувам "министъра на ЗДРАВЕТО" цитирам по памет: "Ще пуснем зелен коридор за пенсионерите и след обяд и ще видим какво ще стане и какви ще са реакциите на хората." 

WTF? То така с проба грешка и аз мога да съм минисър. Явно акъл не се иска!?

Пък да не говорим, че тази мярка в момента кара събота и неделя, когато масата от работещи хора обикновено пазаруват, да се струпват в магазина между 10.00-13.00. И какво става? Вместо да разредим тълпата, ние правим такава насилствено.

За щастие всяко зло за добро, така пък кварталните магазинчета/павилиончета правят повече оборот за сметка на големите вериги....и то без "министъра на ИКОНОМИКАТА" да се е намесил :lol:

• Харесвам 18
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

Проблемът е безопасност, хора, не толкова ефикасност.

Но безопасността ще я разберем след години.

А защо не допускаш, че някои се опитва да съчетае и двете? Виж до каква степен е насадено мисленето, че ваксина = риск. А убедителни доказателство за това няма. Ако нямаше ваксини, нямаше да ги има и част от хората, скептични по подразбиране се в тях. Не могат да ти кажат защо, ама са скептични

Един бегъл поглед на нарастването на населението оборва 99% от аргументите.

648507193_.png.54940edd40ac0a0ca57879a856ab274c.png

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 28 минути , giafil каза:

е ся руснаците ще изскочат с 95%

В голяма грешка си:

99.5%

------

Руския слон винаги си е бил най-големия слон. Те даже нямат нещо по-малко от мамут.

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , ven62 каза:

В голяма грешка си:

99.5%

------

Руския слон винаги си е бил най-големия слон. Те даже нямат нещо по-малко от мамут.

Другите 0,49999%, които са се осмелили да не са ефективни, ги очаква коктейл "Новичок" в бар Сибир.

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , ven62 каза:

В голяма грешка си:

99.5%

------

е все пак става въпрос за борсови игри и задържане на напрежението...те и мамут могат да изкарат , ама нека ония другите да печатат книгите...

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , Zaro каза:

А защо не допускаш, че някои се опитва да съчетае и двете? Виж до каква степен е насадено мисленето, че ваксина = риск. А убедителни доказателство за това няма. Ако нямаше ваксини, нямаше да ги има и част от хората, скептични по подразбиране се в тях. Не могат да ти кажат защо, ама са скептични

Един бегъл поглед на нарастването на населението оборва 99% от аргументите.

648507193_.png.54940edd40ac0a0ca57879a856ab274c.png

Аз не мисля че се имаше в предвид генерално че ваксините не са безопасни , а конкретно за тази, за която няма достатъчно време за изпитания и тестване на безопасността и.

Аз лично имам същите притеснения и за това по-назад в темата съм казала че няма да се ваксинирам ( поне за сега) , но иначе имам всички поставени задължителни ваксини.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Sanofi пък заявиха, че тяхната ваксина се съхранява при нормална хладилна температура, което би обезмислило ваксината на Pfizer.

Засега само приказки, докато не видим нещо реално и в действие нищо не е сигурно. 

Акциите на много авиокомпании  подскочиха рязко след новината от Пфайзер, и човек с вътрешна информация би могъл да си подсигури старините. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 36 минути , Zaro каза:

А защо не допускаш, че някои се опитва да съчетае и двете? Виж до каква степен е насадено мисленето, че ваксина = риск. А убедителни доказателство за това няма. Ако нямаше ваксини, нямаше да ги има и част от хората, скептични по подразбиране се в тях

Защото на мен това е част от работата ми. 🙂 

Не съм анти ваксър, винаги съм го казвала. Дори напротив.

Но едно е да говорим за "традиционните" ваксини, друго за нещо, което е разработено в рамките на няколко месеца.

Навлизаме в област, на която мястото й не е тук.

Само искам да кажа, че не е необходимо да ме убеждавате в ползата от ваксините и как няма да развием аутизъм (ние или децата и внуците ни) след поставяне на ваксината.

преди 1 минута , stanimir каза:

Sanofi пък заявиха, че тяхната ваксина се съхранява при нормална хладилна температура, което би обезмислило ваксината на Pfizer.

Тяхната и е и с различна концепция от тази на Pfizer.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Много ще се изненадам , ако ваксината на Бионтек и Пфайзър се наложи за сметка на тези от Модерна и Астра Зенека, или някоя друга. Скромното ми мнение , че няма никакъв шанс ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, tch каза:

Някой има ли представа защо от 10 дена постоянно спада броя на тестваните? 

Защото повечето хора не си правят изобщо тестове или си правят бързи,които не се отчитат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, tch каза:

Някой има ли представа защо от 10 дена постоянно спада броя на тестваните? 

Ами представи си, че излезе положителен и трябва да седиш затворен...:diablo:

Връзка към коментар

Освен това, половината от тези които познавам, като се обадят на личния си лекар че са болни, той веднага им разпорежда карантина те изобщо не излизат от къщи, дори и за да си направят тест. 

Други пък ми казват "Е, защо да давам едни 100 лв, като така и вече съм болен"". 

@stanislavpp, за тук, вероятно ще се наложи тази, която бъде купена от правителството. Доколкото съм чула от медиите, това решение се взема от ЕК. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Журналистката Светла Петрова в предаването "Алтернативата" преди няколко дни спомена, че има информация от български лекар, на който не му каза името, но каза, че щяла да го покани на интервю, че група български лекари изпратили 20 PCR теста, които се използват в България до проф. Хендрик Щреек в университета в Бон за проверка. Това е същия професор, който още в началото на епидемията проведе първото научно издържано серо-епидемиологично изследване за САРС-Ков-2, като отчете заразяемост, смъртност и др. показатели. Та този пич изследвал 20 германци с тези тестове, които ги ползват у нас и 18 дали положителен резултат. Същите хора в същото време ги изследвал с PCR тестове, които се ползват в Германия и двама дали положителен резултат. Професорът бил сезирал СЗО, ЕК и не знам коя си организация още по този въпрос.

Дали това е вярно или не, не знам, няма гаранции, че не е партенка някаква. Не съм открил никаква друга информация, която да потвърждава горната история, освен изказването на журналистката във въпросното предаване. Ако някой изкопае нещо по въпроса, би ми било интересно да го сподели.

• Харесвам 2
  • Шок 2
Връзка към коментар

д-р Румен Хичев:

Пpибъpзаното издoване на pазpешително за пpилажение на вакcина, която не е пpеминала пpез вcички необxодими фази на клинични изпитания ноcи много повече pиcкове, откeолкото забавянето й c цел да бъдат завъpшени изпитанията и да cе анализиpат полyчените данни

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229527 © www.24chasa.bg

@FlyTraveler, Да си призная, нямам никаква представа с какви тестове се прави PCR в България, но дори и да е вярно това, факт е че има твърде много болни у нас

Само сред моите колеги, за последната една седмица броят на болните нарастна почни двойно.

Вярно е, че от всички, само един е с потвърден с PCR Covid-19. Другите са със съответните симптоми, но личните им лекари са им забранили да излизат от къщи, съответно, нямат изобщо направен тест. Дори и да приемем (хипотетично), че не са с коронавирус, а някакъв друг, достатъчно е, че от моя екип приблизително 40% в момента са "извън строя" и сме на ръба на оцеляването от много натрупана работа, която трябва да вършим останалите здрави.

Връзка към коментар

По отношение на ваксините, и по-специално 95% или нещо такова, не можах да открия кой знае каква информация какво точно се крие зад тези процент.

От друга страна попаднах преди време на следното :

....The second surprise from these protocols is how mild the requirements for contracted Covid-19 symptoms are. A careful reading reveals that the minimum qualification for a case of Covid-19 is a positive PCR test and one or two mild symptoms. These include headache, fever, cough, or mild nausea. This is far from adequate. These vaccine trials are testing to prevent common cold symptoms. ... (forbes)

и още - клик

Допълнително, тази сутрин докато спазвах противоепидемичните мерки в метрото, прочетох : СЗО: Ваксината няма да сложи край на пандемията

https://fakti.bg/world/529555-szo-vaksinata-nama-da-sloji-krai-na-pandemiata

И ако все още не сте се светнали за какво става дума: Widespread Lockdowns Headed Our Way

Stay tuned 😷

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 19 минути , Lyubina каза:

д-р Румен Хичев:

Пpибъpзаното издoване на pазpешително за пpилажение на вакcина, която не е пpеминала пpез вcички необxодими фази на клинични изпитания ноcи много повече pиcкове, откeолкото забавянето й c цел да бъдат завъpшени изпитанията и да cе анализиpат полyчените данни

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229527 © www.24chasa.bg

@FlyTraveler, Да си призная, нямам никаква представа с какви тестове се прави PCR в България, но дори и да е вярно това, факт е че има твърде много болни у нас

Само сред моите колеги, за последната една седмица броят на болните нарастна почни двойно.

Вярно е, че от всички, само един е с потвърден с PCR Covid-19. Другите са със съответните симптоми, но личните им лекари са им забранили да излизат от къщи, съответно, нямат изобщо направен тест. Дори и да приемем (хипотетично), че не са с коронавирус, а някакъв друг, достатъчно е, че от моя екип приблизително 40% в момента са "извън строя" и сме на ръба на оцеляването от много натрупана работа, която трябва да вършим останалите здрави.

Така е, аз не казвам нещо различно. Трябва също да имаме предвид, че в момента вече има и грипове от групите А и Б. В София са открити пациенти заразени едновременно с ковид и с по един от тези грипове. Така, че без тест, не знаем от какво точно сме болни. С тест - до някаква степен, условно знаем... 🙂  Сега има един комбиниран бърз антигенен тест за грипове А/ Б и ковид. Аз съм си намислил, ако ми се налага тестване, да си направя с него. Положението е тежко, две мнения няма за това.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.