Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
В момента, luba_rizova каза:

Ивчо, специалиста по безопасност  на ваксини от Берн, който говори по радиото , каза, че е съпоставимо. Тоест, че е приблизително еднакъв процента. И въз основа на това потвърди, че са безопасни. Обаче, съгласи се, че ако статистически 3/100 000 умират от отравяне всяка година, каква е вероятността, ако двама колеги умрат от отравяне в рамките на 1-2 дни, да е случайно? Нищо, че общия процент ще е спазен. 

А, ти допълни , точно и мен това ме гложди,въореки всичко. 

Абе хванах аз да си направя сметката. И понеже живея в страната на статистиците, намерих данните за тук (за 2018 година, ама то все тая).

83 милиона германци (колко са германци в случая е без значение)

40 000 почиват на година от белодробни емболии, най-често предизвикани от тромбози

т.е. около 482 на милион на година

като разделим на 365 се получава около 1,3 човека на милион на ден. Коректно е може би да се сметне някакъв период от няколко дни на един път. Т.е. примерно за 5 дни или за 7 дни. Или пък за 3.

И сега на някой, ако му се занимава, да смята и да търси колко случая има на милион при ваксините. 

Иначе и мен ме озадачава, че се случва на колеги в рамките на няколко дни и моето изключително лично мнение е, че ваксината може би си е в ред, обаче при производството на някакви партиди са оплескали нещо. Няма да е за първи път в историята де. Обаче е много дискредитирана вече и дори да е най-хубавата на света, пак няма да и се изчисти името.

• Харесвам 5
Публикувано:

Това сега донякъде в кръга на шегата, ама за да се види колко лесно може да се насочва една и съща информация в различни посоки. Щом при АЗ починалите от емболии са в рамките на нормалната бройка и при неваксинирани, обаче при Бионтех и Модерна няма случаи на починали от емболии, това значи, че Бионтех и Модерна предпазват освен от Ковид и от емболии 😄 😄 😄

• Браво 2
  • Смея се 7
Публикувано:

за Германия не знам дали са били докладвани изобщо такива случаи, но за UK видях тези данни - 2 фатални случая на 10 милиона ваксинирани, затова и казват, че шансът не е по-висок отколкото в общата популация

https://twitter.com/Martin_Moder/status/1371033872046166025?fbclid=IwAR10m6Y6sN188MSoEdpBYW_Z9wJ3xXk-nPEufy3gn3y7IQtgkUR253O7eds

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , antea каза:

за Германия не знам дали са били докладвани изобщо такива случаи, но за UK видях тези данни - 2 фатални случая на 10 милиона ваксинирани, затова и казват, че шансът не е по-висок отколкото в общата популация

https://twitter.com/Martin_Moder/status/1371033872046166025?fbclid=IwAR10m6Y6sN188MSoEdpBYW_Z9wJ3xXk-nPEufy3gn3y7IQtgkUR253O7eds

Не знам колко са смърните случаи, да ти кажа честно. Има 11 случая на тромбози при 1,2 милиона ваксинирани. Т.е. брой ги 10 на милион. 

Обаче това е несравнимо с това, което сметнах, понеже аз съм сметнал само смърните случаи, пък от тези 10 на милион няма да умрат и десетимата. Та ябълки с круши ще е ако почна да правя сметки. Според мен и да има проблем е сложно доказуемо каквото и да е. Ако причината е била замърсяване на определена партида, може и да го хванат. Всичко друго са наши си форумни математики.

Ама с тоя туит ми разби на пух и прах представите, че при Бионтех няма такива случаи 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Знам за два случая на познати с увредени деца от ваксина и статистиките изобщо не ме интересуват дали са 1 на милион или 10 на милион. 

Да си ги дъвчат специалистите.

С това искам да кажа, че каквато и да е статистиката (не само за ваксини), за мен не е фактор за взимане на решение.  

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 50 минути , ivailo_radev каза:

С едно не съм съгласен тук - че в единия случай имаш нещо доказано, а в другия хипотеза. И в двата случая имаш доказани събития - в единия имаш доказано заболяване, в другия имаш доказано поставена ваксина. И в двата случая след тези доказани събития настъпва събитие "смърт". Сега въпросът (който зададох и преди няколко страници) е дали в такава ситуация трябва да се доказва при всеки индивид, че първоначалното събитие е довело до събитието смърт и тогава да се приема, че е така. Или просто се приема, че ако са се случили в определен времеви период, те са взаимосвързани. 

А иначе съм съгласен, че при 17 милиона човека и с и без ваксина щеше да има починали от тромбози или емболии. Затова се взима какъв е процентът при неваксинирани и се сравнява с този при ваксинираните. Всичко друго са приказки или в едната или в другата посока.

Според мен най-важно е да се изясни доколко ваксината е форсирала състоянието и е довела до фаталния изход. T.e. човек с еди какви си заболявания, на еди каква си възраст, предразположен към това състояние, дали очаквано е имал още години пред себе си без ваксина или е в графата 'то тия неща се случват'.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 минута , bad kid каза:

Според мен най-важно е да се изясни доколко ваксината е форсирала състоянието и е довела до фаталния изход. T.e. човек с еди какви си заболявания, на еди каква си възраст, предразположен към това състояние, дали очаквано е имал още години пред себе си без ваксина или е в графата 'то тия неща се случват'.

Ама мисля, че е почти недоказуемо това. Тези тромбози ... ходи докажи дали не си е лежала цял ден без да се мръдне и затова не са и се образували тромбози. Размишлявам си на глас ... на текст де. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 35 минути , antea каза:

Много полезен Туит и отговорите към него.

• Харесвам 1
Публикувано:

Резултатите от националната имунизация в Израел с ваксината на Пфайзер потвърждават ефективността, докладвана в клиничните проучвания.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765#:~:text=This study in a nationwide,that of the randomized trial.

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 1 час, bad kid каза:

спирането на ваксинацията с АЗ? Нали то е направено от здравните власти

Де да беше.

В България АЗ беше спряна от разпоредителя. А здравните власти тук все повече ми заприличват на морско свинче - колкото морско, толкова и свинче.

• Харесвам 5
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 12 минути , Goal & Boss каза:

Де да беше.

В България АЗ беше спряна от разпоредителя. А здравните власти тук все повече ми заприличват на морско свинче - колкото морско, толкова и свинче.

Само дето не са пухкави и сладки 😄

• Смея се 3
Публикувано:
преди 27 минути , master_of_germs каза:

Резултатите от националната имунизация в Израел с ваксината на Пфайзер потвърждават ефективността, докладвана в клиничните проучвания.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101765#:~:text=This study in a nationwide,that of the randomized trial.

Доста добре направено изследване, понеже са взели доста близки като характеристики участници в него. Т.е. като има 10 000 диабетици на 20 години в едната група, горе-долу толкова има и в другата. Тук поне не ми се струва сравняване на ябълки с круши.

Обаче данните не са ли все пак странни? Или аз вече от толкова информация се омотах? 9 починали сред ваксинираните срещу 32 от неваксинираните показва, че ваксината има ефект. Ама 97%? По-скоро 71%. При тежките случаи (D) са пак около 68. Ясно е, че данните са кумулативни, ама то така или иначе и в двете групи, случаите се вдигат чак след 20-тия ден.

nejmoa2101765_f2.jpeg

Сам си отговорих, те и в доклада пишат, че е около 70% след 20-тия ден. 90+ я дават след втората доза, ама пък данните не са ги представили тогава много добре.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, luba_rizova каза:

не разбирам тази борба да се каже - ама ваксината е 100% безопасна.

Кой, кога е къде и казал такава глупост, че какъвто и да е медикамент - лекарство, ваксина и пр. може да е 100% безопасно? :unsure:
(Пък даже и на само медикамент, а каквото и да е вещество, включително напълно натурално, въобще. Има хора, алергични към мед, домати, ягоди и какво ли не още ...).

• Харесвам 2
Публикувано:

Да докладвам какво се случва при нас . След положителният антигенен тест на Павел от Петък , днес му се обади един младеж , който бил доброволец към РЗИ , записа ЕГН-тата на всички и това беше . На въпросът до кога сме в карантина , отговора беше , не знам аз съм само доброволец!?!  Обяснихме му , че имаме куче и насочи към кварталния полицай!?! Естествено кварталната ни прехвърли към РЗИ. Там инспектора каза , че за пръв път има такъв случай ( явно сме първите контактни на Covid 19 с куче)?!? Каза да си наемем доброволци да го разхождат и че ние нямаме право да го разхождаме. Иначе Павел е добре , кашля малко , пие един вагон хапчета ( жена ми също пие "профилактично"). Говорихме и с личната лекарка , която ни каза , че нямало други вируси в момента , защото Covid19 ги убивал , звучи логично! 

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 2
Публикувано:

Някакъв сертифициран вирусолог и микробиолог написал отворено писмо до СЗО с призив да се спре масовото ваксиниране срещу ковид, защото се създавало "Глобално неконтролирано чудовище". Обяснява, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-заразен ще става вируса, толкова повече варианти и щамове ще се появяват и в крайна сметка ще загубим естествения си имунитет.  Според него не трябвало да се прави ваксинация по време на масово разпространение на вируса.

Нито съм го чувал този човек, нито съм в позиция да преценя доколко това, което пише е вярно, но ми звучи доста страшно...

LinkedIn профилът му показва, че не е съвсем Бай Никой в света на ваксините. Това, което ме смущава е, че е ветеринар, а не хуманен лекар.

П. П. Открих и презентацията му на някаква конференция за ваксините проведена в Охайо (не пише град), САЩ от първи до трети март тази година. Ето я на PDF файл. Повтарям, че аз няма как да преценя дали тезата му "държи вода", но във форума има хора, които могат да направят такава преценка.

Geert-Vanden-Bossche-Concern-About-Current-Covid-19-Mass-Vaccination-Campaigns-Mar-2nd-2021.pdf

• Харесвам 6
  • Шок 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Не мога да преценя колко е адекватен е този материал, пълен лаик съм, ама ме прави оптимист. Доколкото схващам, опциите ни са следните:

1. Ваксините ще си свършат работата да ни избавят от короната

2. Ваксините ще си свършат работата да ни доизтрепят от короната

Което и да стане ще доведе до някаква развръзка. По-добре ужасен край отколкото ужас без край. Както е тръгнало с щамове, мутации и какво ли още не, сегашната мъка ще продължи доста дългичко. Да видим дали пък последните няма да станат първи, за бедните държави ваксини няма, т.е. това може и да ги спаси след време. Доколкото знам Нова Зеландия и Австралия са затворени, за който иска да се спасява препоръчвам Исландия или Гренландия 🙂 Който е разцъквал Plaque на телефона знае за какво иде реч 🙂

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, ivan69 каза:

.... че нямало други вируси в момента , защото Covid19 ги убивал , звучи логично! 

Брей, че теза е извадила тая докторка 🙂 

Сега остава учените да разберат, как ковид убива другите вируси и да направят лекарство с което да избием всички вируси на земата и да живеем щастливо до сетните си дни 🙂 

• Смея се 14
Публикувано:
преди 39 минути , boogy83 каза:

Брей, че теза е извадила тая докторка 🙂 

Сега остава учените да разберат, как ковид убива другите вируси и да направят лекарство с което да избием всички вируси на земата и да живеем щастливо до сетните си дни 🙂 

Е аз не съм чул някой да е заразен от сезонен грип тази година , явно ковид се превръща в(ъв) (все) сезонен грип и трябва да свикваме. Вероятно нито смъртността , нито заразаемостта са по-високи , но такива са времената....

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

Някакъв сертифициран вирусолог и микробиолог написал отворено писмо до СЗО с призив да се спре масовото ваксиниране срещу ковид, защото се създавало "Глобално неконтролирано чудовище". Обяснява, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-заразен ще става вируса, толкова повече варианти и щамове ще се появяват и в крайна сметка ще загубим естествения си имунитет. 

Според него не трябвало да се прави ваксинация по време на масово разпространение на вируса.
Нито съм го чувал този човек, нито съм в позиция да преценя доколко това, което пише е вярно, но ми звучи доста страшно...

Geert-Vanden-Bossche-Concern-About-Current-Covid-19-Mass-Vaccination-Campaigns-Mar-2nd-2021.pdf 1 MB · 10 изтегляния

И какво като е ветеринар. Логиката при разработка на ваксини и целите, които преследват, не са ли еднакви при хората и при животните?

А за масовото разпространение и ваксинацията - както видяхме, Израел не се затриха от картата на света.

Публикувано:
преди 8 минути , ivan69 каза:

Е аз не съм чул някой да е заразен от сезонен грип тази година , явно ковид се превръща в(ъв) (все) сезонен грип и трябва да свикваме. Вероятно нито смъртността , нито заразаемостта са по-високи , но такива са времената....

Не си се ослушвал достатъчно значи 🙂 И грипове имаше тази година. Моето дете най-тежко го събори този с температурата от декември, на повечето ми приятели с деца най-зле им дойде другия с хремата от януари, случаи всякакви. 🙂 Януарската вълна по чудо ни се размина, предполагам че когато най-много е вършала в детската, ние за късмет бяхме на ски ваканция.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, но нейм каза:

А за масовото разпространение и ваксинацията - както видяхме, Израел не се затриха от картата на света.

Хайде да не бързаме. Миналата година се пазихме от вируса, тази година се пазим от ваксините, чак догодина ще се пазим от ваксинираните 🙂

Иначе това не е никак оптимистично:

https://www.mediapool.bg/lipsvat-dostatachno-danni-za-vliyanieto-na-vaksinite-sreshtu-opasnite-shtamove-news319404.html

Пък си мислех, че с един Пфайзер ще стана безсмъртен...

• Смея се 9
Публикувано:
преди 28 минути , logist13 каза:

Хайде да не бързаме. Миналата година се пазихме от вируса, тази година се пазим от ваксините, чак догодина ще се пазим от ваксинираните 🙂

А след още една година няма да има от кого да се пазим вече 😈

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 часа, но нейм каза:

Знам за два случая на познати с увредени деца от ваксина и статистиките изобщо не ме интересуват дали са 1 на милион или 10 на милион. 

Да си ги дъвчат специалистите.

С това искам да кажа, че каквато и да е статистиката (не само за ваксини), за мен не е фактор за взимане на решение.  

Не че искам да се заяждам, ама какво може да е фактор за взимане на решение ако не статистиката.

Мнението на някой във форум/фейсбук ?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , Климент каза:

Не че искам да се заяждам, ама какво може да е фактор за взимане на решение ако не статистиката.

Лично усещане и това как се чувстваш. Аз съм от тези, които гледат доста статистики и т.н., ама абсолютно разбирам и другият начин на мислене.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 часа, FlyTraveler каза:

Някакъв сертифициран вирусолог и микробиолог написал отворено писмо до СЗО с призив да се спре масовото ваксиниране срещу ковид, защото се създавало "Глобално неконтролирано чудовище". Обяснява, че колкото повече хора се ваксинират, толкова по-заразен ще става вируса, толкова повече варианти и щамове ще се появяват и в крайна сметка ще загубим естествения си имунитет.  Според него не трябвало да се прави ваксинация по време на масово разпространение на вируса.

LinkedIn профилът му показва, че не е съвсем Бай Никой в света на ваксините. Това, което ме смущава е, че е ветеринар, а не хуманен лекар.

П. П. Открих и презентацията му на някаква конференция за ваксините проведена в Охайо (не пише град), САЩ от първи до трети март тази година. Ето я на PDF файл. Повтарям, че аз няма как да преценя дали тезата му "държи вода", но във форума има хора, които могат да направят такава преценка.

Geert-Vanden-Bossche-Concern-About-Current-Covid-19-Mass-Vaccination-Campaigns-Mar-2nd-2021.pdf 1 MB · 11 изтегляния

Едно е сигурно и това е, че короната го е треснала яко по главата.

преди 5 минути , Климент каза:

Ако не сте забелязали, в България очевидно решенията се взимат по втория начин. Спряха ваксинацията, системата за записване на час (където с много мъка бяха регистрирани родителите ми) вече не работи, кажи-речи половин месец от пускането си. Хаосът е пълен и както гледам, есента най-вероятно ще сме отново в затворено състояние и с изисквания за тест и карантина.

Затвориха отново училищата, университетите са в трети глух коловоз, а казина и ресторант си работят?!?

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.