Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ако теорията на т.нар.проф. Чорбанов беше вярна, все още щяхме да умираме от вариола и други тежки вирусни инфекции, от които в момента сме защитени от ваксините. И от други болести щяхме да умираме, ако ни се беше "отслабил" имунитета. 

Отделно, той, както и повечето многознайници по телевизията, е много далеч от медицината. 

Но, както вече отдава съм се убедила, в кварталната бакалия вече има повече професори по вирусология и епидемиология, отколкото в НЦЗПБ, взети заедно. 

За форума да не говорим. 

Пък, да не пропускам факта, че и Чорбанов яхна политиката и е кандидат за депутат. 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 12 минути , Lyubina каза:

Но, както вече отдава съм се убедила, в кварталната бакалия вече има повече професори по вирусология и епидемиология, отколкото в НЦЗПБ, взети заедно. 

За форума да не говорим. 

Нормално е хората да се интересуват и питат за неща, които доброволно да си вкарат в организма. Вируса е ясен - колкото и да се пазиш , можеш да го пипнеш независимо от желанието ти. Ваксината трябва да си я сложиш доброволно и при това да си съгласен с всички възможни рискове, които за момента и производителите им даже не знаят какви са.

От там идват и големия интерес да се информираш от който може .

Колкото до това да се вярва на лекарите и фармацевтите - съгласна на 100%, но на кого по-точно ? Тези дни разпитвам лекари с които имам контакт - пулмолог, хематолог, ендокринолог и кардиолог. Двама от тях работят в Ковид отделения. Ами ... двама са ваксинирани , двама не. И на всичкото отгоре и единия от ваксинираните ме съветва да изчакам поне още няколко месеца . 😶

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
1 hour ago, Lyubina said:

За форума да не говорим. 

От вчера тук имаме и завършени патолози. Лошо няма и без това специалистите в България са кът. 

Чорбанов е ръсил и други идеи, които не знам защо се пропускат от съфорумците - именно той обяви, че ваксинираните трябва да бъдат освободени от всякакви ограничения.

Да не забравяме и че точно Чорбанов напира да е създател на българска ваксина срещу ковид-19.

П.П. Чорбанов или Чобанов е в политиката?  

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Любина, моите уважения, но не четеш с разбиране. Той казва, че не бива да се ваксинираме ПО ВРЕМЕ на развихрянето на вируса, а не че по принцип не бива. Както се прави с грипния вирус - ваксинираме се преди грипния сезон и НЕ по време на неговото разпространение. В този смисъл са и думите на епидемиолозите. А също и прекалените локдауни, които бавят бързото минаване на вируса през населението, му дават възможност да мутира и да се адаптира. Както и да е, явно е, че е яхната друга популистка вълна от световните политици, няма смисъл да дъвчим кой какво казал. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

От вчера тук имаме и завършени патолози. Лошо няма и без това специалистите в България са кът. 

Чорбанов е ръсил и други идеи, които не знам защо се пропускат от съфорумците - именно той обяви, че ваксинираните трябва да бъдат освободени от всякакви ограничения.

Да не забравяме и че точно Чорбанов напира да е създател на българска ваксина срещу ковид-19.

П.П. Чорбанов или Чобанов е в политиката?  

https://www.vesti.bg/izbori2021/prof.-chorbanov-i-mika-zajkova-sa-v-ekipa-na-slavi-trifonov-6122051

• Смея се 1
Публикувано:

Нещо в тази идея,че като има карантини и имунизации вируса ще мутира, а ако се разпространява свободно няма , не виждам много логика.

Според мен за да мутира е му е необходимо да има достатъчно заразени в които да се размножава.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , stanimir каза:

Ако имаш предвид мен- аз никога не съм твърдяла и няма да го направя, че имам дълбоки познания по патоанатомия, знанията ми са на ниво университет, което е достатъчно за работата ми, но не и да дам експертна оценка кой от какво е загинал.

Но това е факта, че само патоанатомите могат да кажат със сигурност, кой от какво е починал и дали от или с Ковид или каквато и да е друга болест. 

• Харесвам 7
Публикувано:

То защото ботокса хич не е в политиката. 

преди 8 часа, Velyana каза:

Сензацията продава. Ковид е нещо ново, интересно и журналистите яхнаха вълната. На мен лично ми прави впечатление, че по медиите се канят знайни и незнайни хора - математици, правещи се на математици, професори от незнам си какви университети, ортопеди  и т.н. И се всява страх в хората. Страх, който е ненужен и не помага на никого. Никой, дори и СЗО нямаха смелостта да кажат и обяснят на хората кога, какво, защо и как.

Това е истината. 

• Харесвам 3
Публикувано:
4 minutes ago, Velyana said:

Ако имаш предвид мен- аз никога не съм твърдяла и няма да го направя, че имам дълбоки познания по патоанатомия, знанията ми са на ниво университет, което е достатъчно за работата ми, но не и да дам експертна оценка кой от какво е загинал.

Но това е факта, че само патоанатомите могат да кажат със сигурност, кой от какво е починал и дали от или с Ковид или каквато и да е друга болест. 

Най-малко пък теб. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , luba_rizova каза:

Любина, моите уважения, но не четеш с разбиране. Той казва, че не бива да се ваксинираме ПО ВРЕМЕ на развихрянето на вируса

Чета достатъчно дълго и достатъчно внимателно, при това не само форума. 

Ако си въобразявате, че само тук има информация, или че разчитам на нея, лъжете се. 

Просто ми беше интересно как се развиват мненията тук. 

Но, очевидно, както вече казах, тук (а и не само) почти всички разбират от медицина, вирусология и епидемиология в частност. 

Направо се чудя, как е възможно да ни е толкова зле медицината, като има в България толкова подготвени хора. Или се страхуват да влязат в болниците, да не вземат да се заразят...   😉

Нищо лично към никого. 

(Да не вземете сега да се обидите). 

Хората са провели изпитвания при хиляди потенциални пациенти, събрали са учените глави от цяла Европа и половината свят, ама ние знаем повече от тях. И четем, а те само говорят. 

Като за финал, искам да кажа, че това което се подписва при ваксиниране, не освобождава от отговорност компаниите. Чели ли сте го? 

Ето какво пише:

Приложение към т. 8
Информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19

І. Долуподписаният ……………………………………………………….,
(трите имена)
ЕГН: ………………………., лична карта № ……………….., издадена на ………….. от ………………………
Адрес:……………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………….
В лично качество или в качеството си на родител/настойник или попечител на лицето (ненужното се зачертава):
•	…………………………………………………………………………………..
(трите имена на лицето)
Заявявам че:
1.	съм запознат с ползите от ваксината срещу COVID-19 …………………………… (вписва се търговското име на ваксината), рисковете от заболяването и неговите усложнения; показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт;
2.	уведомен съм, че при възникване на нежелани реакции след ваксинация следва да съобщя за появата им по всяко време на медицински специалисти или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица, достъпен на следния линк: https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-немедицински-лица. 
3.	съм съгласен да ми бъде/да бъде (ненужното се зачертава) приложена ваксина срещу COVID-19 ………… (вписва се търговското име на ваксината). 

дата: ……………                                                  1. ………………………….
гр. ………………					(подпис на лицето)
						        2. ……………….....................
(име и подпис на лекаря)

Някъде да пише, че освобождавате фирмата или който и да е друг от отговорност?

Но, тъй като не съм юрист, не се наемам да тълкувам.

Хайде със здраве, пък ваксината, както винаги е казвано, е ДОБРОВОЛНА! Никой никого не е накарал насила да се ваксинира.

преди 1 час, funny каза:

неща, които доброволно да си вкарат в организма.

Аха, и както попита една позната онзи ден, "РНК-то да им влезе в ДНК-то" 🤣

• Харесвам 11
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

Не това имах в предвид, но ще стане като размяна на реплики а не е това целта. Прекалено уважавам медицинските лица за да опонирам по този начин.

Както всеки лекарствен препарат, така и ваксината е химия към която всеки трябва да се отнася отговорно. Аз лично към което и да е лекарство подхождам по този начин и го приемам само в случай на доказана и наложителна необходимост, ваксината я приемам като част а не изключение от правилото.

ПП. И за да стигна до момента да разпитвам за ваксината медицински лица, значи не е за да си чеша клавиатурата тук , а защото искам да преценя тази необходимост/наложителност лично за мен.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 32 минути , Lyubina каза:

Чета достатъчно дълго и достатъчно внимателно, при това не само форума. 

Ако си въобразявате, че само тук има информация, или че разчитам на нея, лъжете се. 

Просто ми беше интересно как се развиват мненията тук. 

Но, очевидно, както вече казах, тук (а и не само) почти всички разбират от медицина, вирусология и епидемиология в частност. 

Направо се чудя, как е възможно да ни е толкова зле медицината, като има в България толкова подготвени хора. Или се страхуват да влязат в болниците, да не вземат да се заразят...   😉

Нищо лично към никого. 

(Да не вземете сега да се обидите). 

Хората са провели изпитвания при хиляди потенциални пациенти, събрали са учените глави от цяла Европа и половината свят, ама ние знаем повече от тях. И четем, а те само говорят. 

Като за финал, искам да кажа, че това което се подписва при ваксиниране, не освобождава от отговорност компаниите. Чели ли сте го? 

Ето какво пише:

Приложение към т. 8

(трите имена)
В лично качество или в качеството си на родител/настойник или попечител на лицето (ненужното се зачертава):
(трите имена на лицето)
Заявявам че:
1.	съм запознат с ползите от ваксината срещу COVID-19 …………………………… (вписва се търговското име на ваксината), рисковете от заболяването и неговите усложнения; показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт;
2.	уведомен съм, че при възникване на нежелани реакции след ваксинация следва да съобщя за появата им по всяко време на медицински специалисти или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица, достъпен на следния линк: https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-немедицински-лица. 
3.	съм съгласен да ми бъде/да бъде (ненужното се зачертава) приложена ваксина срещу COVID-19 ………… (вписва се търговското име на ваксината). 

(име и подпис на лекаря)

Някъде да пише, че освобождавате фирмата или който и да е друг от отговорност?

Но, тъй като не съм юрист, не се наемам да тълкувам.

Хайде със здраве, пък ваксината, както винаги е казвано, е ДОБРОВОЛНА! Никой никого не е накарал насила да се ваксинира.

Благодаря ти, че я пусна тази декларация. Аз само чувам да се коментира, но не я бях виждал до момента. 

Ама като я гледам, аз не мога да я подпиша, понеже точка 1 не мога да я потвърдя. Аз получавам две лекарства, за които няма данни какви може да са взаимодействията с ваксината (или обратното, все тая). Ако не подпиша, ще ми я сложат ли? (това е чисто от интерес въпрос, аз така или иначе едва ли ще си я сложа в България)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , ivailo_radev каза:

Благодаря ти, че я пусна тази декларация. Аз само чувам да се коментира, но не я бях виждал до момента. 

Ама като я гледам, аз не мога да я подпиша, понеже точка 1 не мога да я потвърдя. Аз получавам две лекарства, за които няма данни какви може да са взаимодействията с ваксината (или обратното, все тая). Ако не подпиша, ще ми я сложат ли? (това е чисто от интерес въпрос, аз така или иначе едва ли ще си я сложа в България)

Идеята на т.1, че си прочел листовката, където е описана цялата налична информация за ваксината. Няма да ти я сложат , ако не подпишеш.

@Lyubina беше описала и други ситуации , в които се подписва подобна декларация, може да потърсиш с лупичката, ако ти се занимава.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 часа, ivailo_radev каза:

накрая ходят голи и боси 😄

Тук съм. Защо ме споменаваш?

преди 14 часа, но нейм каза:

Когато е трябвало да взимам важни решения в живота си, не е имало нито форуми, нито фейсбук. 

Нали знаеш, в България като седнем да умуваме за важно решение, заключителната фраза преди вземането му е: Е@@л съм му майката!

преди 9 часа, crazyhorse каза:

Допреди година,по телевизия(радио и т.н.),не се говореше ежедневно за заразени/починали от грип или ОРЗ...Сега защо е така?

Защото сега от С-19 мрат по повечко. Не че се радвам или одобрявам този безкраен body count, но поне основанията за него са очевидни (да не се бърка с овчевидни).

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 8 часа, FlyTraveler каза:

Умира се от ковид, разбира се. Но понеже стана дума за аутопсии за починали след ваксиниране, та се присетих и за аутопсиите на починали от ковид. Ако @Velyana успее да събере и да сподели информация от патоанатоми в Германия и/ или Швейцария, би било интересно за всички, предполагам.

Все пак няма логика да забраняват аутопсиите, след като са носител на информация за вируса. 

И друго ми е любопитно - ако въпреки забраната на СЗО, бяха продължили с аутопсиите, дали патоанатомите/болниците подлежат на някаква санкция?

Или с други думи - до къде се простират правомощията на СЗО по такива въпроси.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 минути , Мари Николова каза:

Идеята на т.1, че си прочел листовката, където е описана цялата налична информация за ваксината. Няма да ти я сложат , ако не подпишеш.

@Lyubina беше описала и други ситуации , в които се подписва подобна декларация, може да потърсиш с лупичката, ако ти се занимава.

Аз много съм се понемчил и не подписвам нищо, което не е вярно. Понеже тя идеята може да е такава, ама пише друго. Ама това са единични случаи като моя де, така че сигурно си е ОК.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 54 минути , Lyubina каза:

Ето какво пише:

Приложение към т. 8

(трите имена)
(трите имена на лицето)
Заявявам че:

(име и подпис на лекаря)

Аз нещо не схващам т.3 .... и двете около наклонената черта, за мен означават едно и също /съгласие/, от което трябва да зачеркна ненужното... ?!

Благодаря за споделеното!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

Все пак няма логика да забраняват аутопсиите, след като са носител на информация за вируса. 

И друго ми е любопитно - ако въпреки забраната на СЗО, бяха продължили с аутопсиите, дали патоанатомите/болниците подлежат на някаква санкция?

Или с други думи - до къде се простират правомощията на СЗО по такива въпроси.

На никаква санкция май не подлежат. В Хамбург си направиха аутопсия по едно време и никой нищо не им каза. Само май имаше леки възмущения 😄

В момента, gini каза:

Аз нещо не схващам т.3 .... и двете около наклонената черта, за мен означават едно и също /съгласие/, от което трябва да зачеркна ненужното... ?!

Едното е ако подписваш за друг човек - примерно дементна баба, на която си попечител. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

На никаква санкция май не подлежат. В Хамбург си направиха аутопсия по едно време и никой нищо не им каза. Само май имаше леки възмущения 😄

Едното е ако подписваш за друг човек - примерно дементна баба, на която си попечител. 

Танте М.?

Ти би ли подписал за нея?

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Аз много съм се понемчил и не подписвам нищо, което не е вярно. Понеже тя идеята може да е такава, ама пише друго. Ама това са единични случаи като моя де, така че сигурно си е ОК.

В такъв случай не се ваксинираш или чакаш ваксина, за която имаш 100% гаранция или поне изчерпателна информация 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 17 минути , Goal & Boss каза:

Нали знаеш, в България като седнем да умуваме за важно решение, заключителната фраза преди вземането му е: Е@@л съм му майката!

Ми, то така се правят деца! 

А вчера се запознах малко с юридическата страна на въпроса с подписването на декларации:

https://rastashki.com/zadalzhitelna-li-shte-bade-vaksinatsiyata-za-covid-19

Могат ли правителството, или нашите работодатели да ни задължат да се ваксинираме? За да отговорим на този въпрос следва да се позовем на чл. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България, в който законодателя е нормирал „Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.“ Като върховен нормативен акт, Конституцията има предимство пред всички други закони или подзаконови актове в Републиката. В този смисъл те не могат да ѝ противоречат и подлежат на отмяна като противоконституционни.

Тълкуване на Конституцията във връзка с ваксинирането срещу COVID-19

В настоящата статия поставяме важния въпрос, дали ваксинирането срещу коронавирус попада в хипотезата на правната норма на чл. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България.

Счита ли се ваксинирането за медицински опит. Този въпрос е от изключителна важност, тъй като съгласие се изисква от всяко лице подлагано на медицински опит. Ако се приеме, че ваксинирането не влиза в обема на това понятие, то би се стигнало до насилствено, задължително ваксиниране и ограничаване на правата на гражданите, които не са ваксинирани, което от своя страна поражда дискриминация в световен мащаб, водеща до апертайд – лишаване от права на цели групи от населението. Тълкуването на конституционните правни норми се извършва чрез тълкувателни решения на Конституционния съд и единствено той може да даде отговор на въпроса: Спада ли ваксинирането срещу коронавирус в категорията медицински опит?

Мнението на нашата адвокатска кантора е, че всяка медицинска манипулация, която е с недоказан ефект и може да увреди сериозно живота и здравето на гражданите следва да попадне в обема на понятието „медицински опит“ и да влезе в хипотезата на правната норма на чл. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Много би се затруднил, ако решиш да се връщаш 🙂 Аз разбираемо написан документ, без необходимо последващо тълкование от неясно кого, виждам не по-често от веднъж годишно. 

Преди да спрат ваксинациите не разбрах по същия начин като нашата ли се организираше навсякъде. Уж преглед, уж кратко наблюдение след това? Аз защото така не бих се ваксинирала, ако имам каквито и да било здравословни проблеми, дори една алергия. А рисковите групи сигурно се определят като такива с причина. 

Не знам как протичат грипните ваксинации например, обаче моите срещу бяс, тетанус, жълта треска в страната винаги са били с лекар, понякога и сестра, на място в конкретен кабинет и предоволно отделено време за разговор.  

• Харесвам 5
Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Ясно, ами Мангъров и Чорбанов в крайна сметка може да накарат и мен  да отида да гласувам. 

И аз така! От години не гласувам, но толкова провокатори се появиха. Ама за кого, че не виждам подходящ?

Преди 1 час, Lyubina каза:

Ами много филми за зомбита се гледат.

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.