Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Не това имах в предвид, но ще стане като размяна на реплики а не е това целта. Прекалено уважавам медицинските лица за да опонирам по този начин.

Както всеки лекарствен препарат, така и ваксината е химия към която всеки трябва да се отнася отговорно. Аз лично към което и да е лекарство подхождам по този начин и го приемам само в случай на доказана и наложителна необходимост, ваксината я приемам като част а не изключение от правилото.

ПП. И за да стигна до момента да разпитвам за ваксината медицински лица, значи не е за да си чеша клавиатурата тук , а защото искам да преценя тази необходимост/наложителност лично за мен.

Всеки нормален човек влиза в подобни размисли и търси по-малкото зло.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , gini каза:

Само мен ли ме смущава т.3 от Декларацията ?! Да си избереш от две неща, които /за мен/ са едно и също - съгласие?

Не е с тази цел да те пита съгласен ли си или да.

Очаква се , че ако не си съгласен изобщо няма да се стигне до подписване на тази декларация .

Просто т.3 конкретизира съгласието да се постави на теб или подопечното ти лице ваксина.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Не е с тази цел да те пита съгласен ли си или да.

Очаква се , че ако не си съгласен изобщо няма да се стигне до подписване на тази декларация .

Просто т.3 конкретизира съгласието да се постави на теб или подопечното ти лице ваксина.

Благодаря, не го разбрах, а и аз си помислих, че щом си стигнал до там, явно че си съгласен.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Приложение към т. 8
Информирано съгласие за извършване на ваксинация срещу COVID-19

І. Долуподписаният ……………………………………………………….,
(трите имена)
ЕГН: ………………………., лична карта № ……………….., издадена на ………….. от ………………………
Адрес:……………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………….
В лично качество или в качеството си на родител/настойник или попечител на лицето (ненужното се зачертава):
•	…………………………………………………………………………………..
(трите имена на лицето)
Заявявам че:
1.	съм запознат с ползите от ваксината срещу COVID-19 …………………………… (вписва се търговското име на ваксината), рисковете от заболяването и неговите усложнения; показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт;
2.	уведомен съм, че при възникване на нежелани реакции след ваксинация следва да съобщя за появата им по всяко време на медицински специалисти или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица, достъпен на следния линк: https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-немедицински-лица. 
3.	съм съгласен да ми бъде/да бъде (ненужното се зачертава) приложена ваксина срещу COVID-19 ………… (вписва се търговското име на ваксината). 

дата: ……………                                                  1. ………………………….
гр. ………………					(подпис на лицето)
						        2. ……………….....................
(име и подпис на лекаря)

Три неща ми "хванаха" окото в тази декларация:

- какъв родител/ настойник като тези до 18 години не подлежат на ваксинация? 

- при възникване на нежелани реакции СЛЕДВА (много безлично) да съобщя на някакъв електронен формуляр... Право са се юрнали бабите да попълват електронни формуляри!

- ...... и нежеланите лекарствени реакции на прилагания БИОПРОДУКТ !!! 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

Не знам как протичат грипните ваксинации например, обаче моите срещу бяс, тетанус, жълта треска в страната винаги са били с лекар, понякога и сестра, на място в конкретен кабинет и предоволно отделено време за разговор.  

В ИСУЛ преди поставянето на ваксината трябваше да попълним въпросник - дали имаш алергии, заболявания, взимаш ли продължително време лекарства, ваксиниран ли си скоро и други разни питания, които не ги помня. Понеже отговора на всички въпроси при мен беше "не" никой не ме е питал повече. Може би, беседват по-подробно с хората, които са отбелязали нещо различно. В кабинета имаше сестра, лекар на който зададох всички въпроси, които ми хрумнаха 🙂 и мед. лице, което ми постави ваксина. След това ме накараха да постоя повечко в отделна стая, защото споменах, че съм замаяна. През цялото време мед.лице наблюдаваше мен и останалите прясно ваксинирани, като питаше как сме.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

В ИСУЛ преди поставянето на ваксината трябваше да попълним въпросник - дали имаш алергии, заболявания, взимаш ли продължително време лекарства, ваксиниран ли си скоро и други разни питания, които не ги помня. Понеже отговора на всички въпроси при мен беше "не" никой не ме е питал повече. Може би, беседват по-подробно с хората, които са отбелязали нещо различно. В кабинета имаше сестра, лекар на който зададох всички въпроси, които ми хрумнаха 🙂 и мед. лице, което ми постави ваксина. След това ме накараха да постоя повечко в отделна стая, защото споменах, че съм замаяна. През цялото време мед.лице наблюдаваше мен и останалите прясно ваксинирани, като питаше как сме.

Така както го описваш, много прилича на процеса на кръводаряване. Само дето тук конвейерът е (беше) много по-натоварен.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , но нейм каза:

какъв родител/ настойник като тези до 18 години не подлежат на ваксинация? 

Има хора с умствено изоставане, психични проблеми, в напреднала възраст, който са над 18 и имат настойник.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 14 минути , но нейм каза:

Три неща ми "хванаха" окото в тази декларация:

- какъв родител/ настойник като тези до 18 години не подлежат на ваксинация? 

- при възникване на нежелани реакции СЛЕДВА (много безлично) да съобщя на някакъв електронен формуляр... Право са се юрнали бабите да попълват електронни формуляри!

- ...... и нежеланите лекарствени реакции на прилагания БИОПРОДУКТ !!! 

Мисля, че формулярът е стандартен, а и Пфайзер, ако не се лъжа, се прилага на лица над 16-годишна възраст.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Goal & Boss каза:

Така както го описваш, много прилича на процеса на кръводаряване. Само дето тук конвейерът е (беше) много по-натоварен.

Не, защото при кръводаряване ми взимат кръв, за да ми определят кръвна група, мерят кръвно, пулс, температура и тегло. И се опитват по почти всеки от показателите да ме върнат - много съм лека, много ми е висок пулсът... Два пъти ходих да се разхождам, докато се успокоя достатъчно и вляза в разумни граници. 

Отделно документацията е доста по-подробна - ако си пътувал до маларийна зона; приемал лекарства, ваксини; болен от какво ли не .... не даряваш кръв. Може да лъжеш предполагам, но после получаваш резултати от кръвни изследвания, така че е вероятно да се хване някакъв проблем. 

След кръводаряването лежах 15 минути и ме пуснаха само защото не бях зелена на цвят и настоявах. Иначе можех да си остана.

преди 13 минути , Мари Николова каза:

Преглед на моментното ти състояние не споменаваш. Но нищо де, истински се надявам, че при по-възрастни или болни хора, подходът е различен. Защото лекарите при мен се радваха колко по-лесно е с младите..

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Victoria каза:

Мисля, че формулярът е стандартен, а и Пфайзер, ако не се лъжа, се прилага на лица над 16-годишна възраст.

Те Pfizer се опитаха да минат с леко изменения формуляр за виаграта, но срещнаха сериозен институционален отпор и в крайна сметка се стигна до видната по-горе в тази тема задълбочена декларация.

преди 5 минути , Lindt каза:

Не, защото при кръводаряване ми взимат кръв, за да ми определят кръвна група, мерят кръвно, пулс, температура и тегло. И се опитват по почти всеки от показателите да ме върнат - много съм лека, много ми е висок пулсът... Два пъти ходих да се разхождам, докато се успокоя достатъчно и вляза в разумни граници. 

Отделно документацията е доста по-подробна - ако си пътувал до маларийна зона; приемал лекарства, ваксини; болен от какво ли не .... не даряваш кръв. Може да лъжеш предполагам, но после получаваш резултати от кръвни изследвания, така че е вероятно да се хване някакъв проблем. 

След кръводаряването лежах 15 минути и ме пуснаха само защото не бях зелена на цвят и настоявах. Иначе можех да си остана.

Имах предвид процеса като цяло - попълване на въпросник, преглед на общото състояние, същинска процедура, наблюдение на състоянието след приключването ѝ.

Мен всеки път ме карат да поостана - даже кафе ми купуват, носят ми на крака, бутат ми в ръцете фафли, шоколади... Ама аз - не!,

При ваксинацията черпят ли нещо? Който е минал - да казва! Два дни отпуск дават ли?

• Смея се 7
Публикувано:
преди 11 минути , Lindt каза:

Преглед на моментното ти състояние не споменаваш. Но нищо де, истински се надявам, че при по-възрастни или болни хора, подходът е различен. Защото лекарите при мен се радваха колко по-лесно е с младите..

Мереха температура. Но не са ми мерили кръвно например. Предполагам, че на хора в рискови групи отделят повече внимание. Не мога да потвърдя, само предполагам, защото имаха целият ресурс за това.

@Goal & Boss, процесът при кръводаряване е по-дълъг, но ако мога да сравня като усещане се чувствах точно по същият начин като след даряване на кръв. И не, не дават вафли 🙂

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:
преди 59 минути , но нейм каза:

Все пак няма логика да забраняват аутопсиите, след като са носител на информация за вируса. 

И друго ми е любопитно - ако въпреки забраната на СЗО, бяха продължили с аутопсиите, дали патоанатомите/болниците подлежат на някаква санкция?

Или с други думи - до къде се простират правомощията на СЗО по такива въпроси.

СЗО не е забранявала аутопсиите на починала от ковид, а препоръча да не се правят поради риск от заразяване на лекарите. Не мисля че СЗО има механизъм за налагане на санкции върху лекари.

Аутопсии са правени независимо от препоръките на СЗО.

Статия на тази тема от Април миналата година

https://www.dw.com/bg/коронавирус-какво-разкриват-аутопсиите-на-починали-от-ковид-19/a-53214824

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , Goal & Boss каза:

При ваксинацията черпят ли нещо? Който е минал - да казва! Два дни отпуск дават ли?

Изчакай малко още държави да спрат Астрата и очаквам те да са първите които ще черпят смелчаците с по един 12 годишен сингъл малц ... поне 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 32 минути , Lindt каза:

Дано не съм ви писнал с тая Германия (ама тук знам къде да ги търся такива неща), ама немския формуляр включва точно описаните от теб неща - дали си имал проблеми при предишни ваксинации, имаш ли алергии, бременна ли си, взимаш ли лекарства за разреждане на кръвта (или както там се казват), имаш ли хронични заболявания или отслабена имунна система (в следствие на химиотерапии, трансплантации и т.н.). 2 страници бланка.

Към нея ти дават и информационна брошурка за странични ефекти и т.н. (където пише примерно, че ако си карал Ковид вече, не трябва да се ваксинираш) - пак 2 страници

Задължителен разговор с лекар - моят за жълтата треска си беше доста обстоен примерно.

И накрая съгласието, в което казваш, че си прочел брошурката и си имал възможност за обстоен разговор с лекар. Ама не подписваш никъде, че си запознат с възможните реакции с други медицински продукти. То няма как да си запознат, като не ги пише в информационната брошура.

Anamnese und Einwilligungserkärung | Schutzimpfung gegen COVID-19 mit mRNA-Impfstoff (rki.de)

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 16 часа, ivan69 каза:

Инфлацията рано или късно ще се появи . Всички акции и крипто валути са в небесата и когато започне осребряването на печалбите неминуемо ще рефлектира на инфлацията . Няма как при толкова "напечатани" пари последната година да избягаме от инфлацията

Голяма част са напечатани и усвоени.

Няма да се впускам в подробности, но имам роднина работещ в Ковид отделение от самото начало, положението е трагично, а алчността на някои хора е безгранична.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Благодаря ти, че я пусна тази декларация. Аз само чувам да се коментира, но не я бях виждал до момента. 

Ама като я гледам, аз не мога да я подпиша, понеже точка 1 не мога да я потвърдя. Аз получавам две лекарства, за които няма данни какви може да са взаимодействията с ваксината (или обратното, все тая). Ако не подпиша, ще ми я сложат ли? (това е чисто от интерес въпрос, аз така или иначе едва ли ще си я сложа в България)

Иво, целта на точка 1, според мен,  е преди да тръгнеш да се ваксинираш да се консултираш със специалисти, които познават добре здравословното ти състояние и специалисти, които познават характера на заболяванията, които имаш. След което да направиш информиран избор, дали да се ваксинираш, дали да изчакаш или пък въобще да се откажеш от тази идея. По този начин не прехвърляш отговорността за собственото си здраве, на друг, който не познава в детайли здравословното ти състояние. Малко наподобява случай, в който се налага сложна и животоспасяваща операция, която може да ти помогне, но поради сложността на която е възможно нещо да се обърка в хода на извършването й  и това объркване не е свързано с некопетентността на лекаря, а от обстоятелства, в организма ти, които са извън човешкия контрол и които трудно се предвиждат. Без тази операция, обаче, неизвестните и опасностите за теб са също налице и нарушават качеството ти на живот.

Ако си направил консултациите, за които писах по-горе и лекарите нямат мнение по въпроса, може би е по-добре да изчакаш и да не се ваксинираш, докато се натрупа повече опит и се изяснят липсващите факти.

Когато аз бях при моето джипи и тя ме пита за ваксиниране стана въпрос, че имам автоимунно заболяване и поради това нямам идея, дали въобще ваксинирането е възможност. Та тя ми каза, че моето автоимунно заболяване не пречи на това да бъда ваксинирана, но както при всяко заболяване може да има известна доза непредвидимост и риск. Тогава стигнахме до въпроса, ами ако междувременно се заразя, тогава как би реагирал организмът ми. Мнението и беше, че тъй като вече имам съпътстващи заболявания, които макар и да не са сред обявените като опасни за Ковид, все пак има по-голям риск заразяването да доведе до усложнения и тежко протичане.  Нещо, което е по-малко валидно, отколкото при напълно здрави хора. Не, че и там имаш 100% гаранция.

Та мисълта ми е, посъветвай се със специалистите, ако не могат да се изкажат категорично мнение за ваксинирането ти, все пак да дадат мнение какво би могло да се случи, ако се заразиш при условие, че си със съответните медицински проблеми. Ако се окаже, че те няма да увеличат риска при теб, тогава би могъл да решиш, че въпреки неизвестния на 100% изход заразяването ти е предпочитан вариант. Но ако тези проблеми увеличават риска от лошо стечение на обстоятелствата при заразяване, тогава аз поне бих обмислила риска от ваксиниране. В крайна сметка можеш да решиш, че ще засилиш мерките си по предпазване и няма да се ваксинираш. 

Важното е да претеглиш информирано всички "за" и "против" и тогава да вземеш решение.

И най-вече разчитай на вътрешната си интуиция, каквото и да ти казват специалистите....ама за това е нужно чиста мисъл и тишина, а не медиен шум и форумните мнения на този или онзи.

• Харесвам 13
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , mililia каза:

Иво, целта на точка 1, според мен,  е преди да тръгнеш да се ваксинираш да се консултираш със специалисти, които познават добре здравословното ти състояние и специалисти, които познават характера на заболяванията, които имаш. След което да направиш информиран избор, дали да се ваксинираш, дали да изчакаш или пък въобще да се откажеш от тази идея. По този начин не прехвърляш отговорността за собственото си здраве, на друг, който не познава в детайли здравословното ти състояние. Малко наподобява случай, в който се налага сложна и животоспасяваща операция, която може да ти помогне, но поради сложността на която е възможно нещо да се обърка в хода на извършването й  и това объркване не е свързано с некопетентността на лекаря, а от обстоятелства, в организма ти, които са извън човешкия контрол и които трудно се предвиждат. Без тази операция, обаче, неизвестните и опасностите за теб са също налице и нарушават качеството ти на живот.

Ако си направил консултациите, за които писах по-горе и лекарите нямат мнение по въпроса, може би е по-добре да изчакаш и да не се ваксинираш, докато се натрупа повече опит и се изяснят липсващите факти.

Когато аз бях при моето джипи и тя ме пита за ваксиниране стана въпрос, че имам автоимунно заболяване и поради това нямам идея, дали въобще ваксинирането е възможност. Та тя ми каза, че моето автоимунно заболяване не пречи на това да бъда ваксинирана, но както при всяко заболяване може да има известна доза непредвидимост и риск. Тогава стигнахме до въпроса, ами ако междувременно се заразя, тогава как би реагирал организмът ми. Мнението и беше, че тъй като вече имам съпътстващи заболявания, които макар и да не са сред обявените като опасни за Ковид, все пак има по-голям риск заразяването да доведе до усложнения и тежко протичане.  Нещо, което е по-малко валидно, отколкото при напълно здрави хора. Не, че и там имаш 100% гаранция.

Та мисълта ми е, посъветвай се със специалистите, ако не могат да се изкажат категорично мнение за ваксинирането ти, все пак да дадат мнение какво би могло да се случи, ако се заразиш при условие, че си със съответните медицински проблеми. Ако се окаже, че те няма да увеличат риска при теб, тогава би могъл да решиш, че въпреки неизвестния на 100% изход заразяването ти е предпочитан вариант. Но ако тези проблеми увеличават риска от лошо стечение на обстоятелствата при заразяване, тогава аз поне бих обмислила риска от ваксиниране. В крайна сметка можеш да решиш, че ще засилиш мерките си по предпазване и няма да се ваксинираш. 

Важното е да претеглиш информирано всички "за" и "против" и тогава да вземеш решение.

И най-вече разчитай на вътрешната си интуиция, каквото и да ти казват специалистите....ама за това е нужно чиста мисъл и тишина, а не медиен шум и форумните мнения на този или онзи.

Благодаря ти - много хубаво написано мнение между другото. Без "ама ти защо не правиш както аз". Аз съм се консултирал с двамата ми лекари, които ме наблюдават (личния и другия, който преди 7 години ми спаси живота) и двамата казват, че не могат да препоръчат ваксиниране за момента при мен. Много са дипломатични 😄  И точно това им е един от големите проблеми - аз трябва да приемам едно лекарство цял живот, пък никой не знае какво става, ако се комбинира с някоя от трите ваксини. То и производителите няма как да изследват какво би се случило при всяка такава група като моята де. А иначе за интуицията си права - имам доста точна до момента. Преди 7 години 3-ма или 4-ма лекаря (вече не помня даже) твърдяха, че имам някакво възпаление, ама аз така се бях заинатил и панирал, че искаха да ме вкарват в психиатрия, понеже съм бил хипохондрик и съм мислел едно възпаление за тумор. 😄 Още си я пазя на единия лекар диагнозата "Психосоматично разстройство. Прекомерен страх от болести бла бла. Препоръчвам продължаващо наблюдение от клиничен психолог" - абе бяха ми скроили вече бялата риза с дългите ръкави. И весели хапченца имах изписани. И нашите ми бяха забранили да ходя на лекар вече, ама жена ми ми беше ятак и отидох при още един. Човекът направи ултразвук и каза: "Г-н Радев, там има нещо, което не му е мястото там. Трябва да ви оперират бързо, за да го извадят". И хоп - злокачествен тумор и два цикъла от най-добрите отвари на химическата индустрия. 😄 

Аз затова ви казвам понякога, че съм диагностициран хипохондрик. 😄  Само дето диагнозата става да си избърше човек ... 😄 Та ако не ми беше интуицията, нямаше да го пиша сигурно това тук сега.

преди 1 час, Goal & Boss каза:

Танте М.?

Ти би ли подписал за нея?

Не съм и попечител. Иначе нямаше да омаскари толкова много неща. Ама сигурно пък щеше да омаскари двойно повече други 😄

• Харесвам 8
  • Шок 2
  • Браво 4
Публикувано:
преди 24 минути , Alexander каза:

Няма да се впускам в подробности, но имам роднина работещ в Ковид отделение от самото начало, положението е трагично, а алчността на някои хора е безгранична.

Колко му трябва на човек да му разпалиш любопитството... 🙂  На мен пък сега ми стана интересно. Би ли пояснил малко за трагичното и алчноста, евентуално не-пулбично... Ако е удобно, разбира се.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

Колко му трябва на човек да му разпалиш любопитството... 🙂  На мен пък сега ми стана интересно. Би ли пояснил малко за трагичното и алчноста, евентуално не-пулбично... Ако е удобно, разбира се.

Моята тъща е така. Идва и ми казва: "Иво трябва да ти кажа нещо" ... гледа 20 секунди в тавана и казва: "Абе по-добре да не ти го казвам"

И си заминава. 😄

• Смея се 19
Публикувано:
преди 13 часа, но нейм каза:

Интересно как се чувстват сега ваксинираните, които много бързаха да се ваксинират, за да дойде по-бързо старото нормално, че и негласно се сърдеха на противниците или на изчакващите с аргумента, как не мислели за общественото здраве. 

И каква стана тя?

Ваксинирайте се, пък си носете маските, за пътуване ще почакате, а може и да ви заключим пак! 

На мен ми стана интересно, че проф. Кнут Витковкси във видеото, което съм публикувал три поста напред от този, който ти цитирам сега, казва, че ваксинираните минимално ще разпространяват вируса, тъй като имунитета им го убива бързо и нямат достатъчно количество да заразяват. Можело да се случи, но рядко. Все едно докато си ходиш по улицата в Ню Йорк да ти падне тухла на главата от някой небостъргач. Би могло, но хората не ходят с каски заради такава вероятност. Той иначе меко казано е от "алтернативно" говорещите епидемиолози от самото начало на кризата.

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз все мислех, че ще устискаме до изборите, но тъкмо чета новините и хленча за поредното затваряне на детските... Това "две седмици" го видяхме вече по Коледа. Ще ги отворят на Великден. 💩С половинката ми мислим да се напием следобедно от мъка... и дано като в добрите стари времена - като се напием, да вземем да си купим някое безумно пътуване без ясна цел и посока... Дали ще са скъпи детските градини по доминиканските земи? 🤪

• Харесвам 4
  • Смея се 7
Публикувано:

Може ли да ми кажете къде точно да следя колко случая за 14 дни имаме? За да знам дали ще влезем в списъка за профилактична карантина в Португалия. 

И също колко време след ваксинация се получава ваксинационния сертификат. 

Благодаря 😊

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

Може ли да ми кажете къде точно да следя колко случая за 14 дни имаме? За да знам дали ще влезем в списъка за профилактична карантина в Португалия. 

И също колко време след ваксинация се получава ваксинационния сертификат. 

Благодаря 😊

Мога да ти дам за последните 7 дни, за 14 не знам. 

Länder mit der höchsten 7-Tage-Coronainzidenz in Europa | Statista

• Замислям се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.