Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

Мога да ти дам за последните 7 дни, за 14 не знам. 

Länder mit der höchsten 7-Tage-Coronainzidenz in Europa | Statista

Доста зле 🤒. Надявам се да понамалеят, след като идва пролетта. Иначе ми отлита пътуването. 

П.П. Точно си правех тема за планиране на пътуването, но се оказа, че всичко зависи от някакви ковидски подробности, които не съм проверила и не знам и къде. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 14 часа, FlyTraveler каза:

Проф. Чорбанов каза и още нещо много важно - ако нямаше мерки по заключване, изолация, затваряне на граници, вирусът щеше да мине бързо през популацията и нямаше да има време за толкова мутации и усложняване на обстановката, а сега се влезе в една дъъъълга спирала (или порочен кръг) на заключвания, вълни, ваксинации, нови варианти, нови ваксинации, нови заключвания...

Извинявайте, но това са абсолютни глупости. Чудя се изобщо как  в България никой няма смелост да излезе и да каже "Стоп, това са абсолютни глупости и очерняте гилдията. Върнете си дипломата."

Вирусите не могат да се размножават извън клетките на организма-гостоприемник. Мутациите са случайни (вирусът няма собствен метаболизъм) и настъпват единствено при размножаване в клетката (щото тогава настъпват грешки при копирането на РНК-то и настъпват промени в генома). Няма обмяна или размножаване на генетичен материал извън организма-гостоприемник - както е при бактериите примерно. Ерго, колкото повече хора се заразяват, теоретично толкова повече мутантни варианти на вируса биха могли да се появят.

Спиралата се дължи най-вече на липсата на идеи от това популистко правителство, за което очевидно един университетски курс с 8 студенти в аудитория е по-опасен от нагъчкан бар със 100 човека.

• Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:
Преди 1 час, Lindt каза:

Може ли да ми кажете къде точно да следя колко случая за 14 дни имаме? За да знам дали ще влезем в списъка за профилактична карантина в Португалия. 

image.png.d24f8d86ebaf3c04e251533b3b253b40.png

image.png.2ed4ebb9ab9074bcbfcb174aaf34ad07.png

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Доста зле 🤒. Надявам се да понамалеят, след като идва пролетта. Иначе ми отлита пътуването. 

П.П. Точно си правех тема за планиране на пътуването, но се оказа, че всичко зависи от някакви ковидски подробности, които не съм проверила и не знам и къде. 

Ние разчитаме на това, че имаме възможност до три часа преди пътуване да си сменим билетите до Лисабон или да поискаме кредит.

А за ваксините би трябвало веднага след втората доза да получите сертификати.

При нас новото е, че все пак са изнамерили малко ваксини и за нас и са се сетили, че бяхме приоритетна група. Щото нали, като се прави нещо за лекарите, нас ни броят за преподаватели, и като се прави нещо за преподаватели - не, ние сме били лекари 😄. Ta, естествено, ни уведомяват от днес за утре. Ама пак стигна времето да си изследвам антителата количествено с CLIA. 31 пъти над нормата са, така че ще си намеря кой да заеме моето място за ваксинация. И не ми пука, дори липсата на ваксинация да ми създаде проблем за пътуване по-натам. Няма заради мене да се хабят ваксини нахалос, когато могат наистина да са от полза за други хора. Особено в период на сериозен недостиг на ваксини.

Да приемем, за по-лесно смятане, че антителата ми са 32 пъти над нормата. Средният плазмен полуживот на IgG е 23 дни. Това значи че имам около 115 дни, докато антителата ми паднат до референтната граница. Като се има предвид, че днес са точно 4 седмици от постъпването ми в болница, всичко е "по учебник". Антителата ми ще ги има за 8 месеца. А клетъчен протективен имунитет вероятно ще имам и за по-дълго време.

• Харесвам 24
  • Браво 8
Публикувано:
преди 5 минути , master_of_germs каза:

Ние разчитаме на това, че имаме възможност до три часа преди пътуване да си сменим билетите до Лисабон или да поискаме кредит.

А за ваксините би трябвало веднага след втората доза да получите сертификати.

...

А.. ако ваксината ни я сложат по график на 29.04, а има изискване за тест на влизане, преди или след ваксинацията да го правим? 

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Може ли да ми кажете къде точно да следя колко случая за 14 дни имаме? За да знам дали ще влезем в списъка за профилактична карантина в Португалия. 

И също колко време след ваксинация се получава ваксинационния сертификат. 

Благодаря 😊

Аз наскоро четох за една от страните, които вече приемат ваксинирани туристи без ПСР, че трябва да са минали поне 14 дни от втората игла, за да можеш да влезеш само с ваксинационния сертификат. Май за Полша ставаше въпрос, но може и другаде да е валидно. Така че го имайте предвид.

• Харесвам 1
Публикувано:

Значи много съм ядосана да кажа . :unsure: Уж лекари във форума, медицински лица , даже и вирусолог си имаме ... а никой ама никой не каза каква е истината за ваксините и тестовете ЗНАЧИ. 

Добре, че има информирани хора у Фейсбука ( лицевата книга както казва Александра ) та да разберем . УжасТ.   И даже ужасТ на ужасТта направо.

Генерално разочарована съм.

И за да се знае от повече хора , го слагам тук ( това за тия дето не им е дегенерирал мозъка от ваксината или теста де) :russian_roulette:

Screenshot 2021-03-16 at 14.57.52.png

ПП. Много ме впечатли пряката връзка между бъркането в носа и мозъка. Ако някой развие идеята .. ще наливаме знания директно с капки за нос

• Смея се 17
Публикувано:
преди 2 часа, pr284 каза:

Извинявайте, но това са абсолютни глупости. Чудя се изобщо как  в България никой няма смелост да излезе и да каже "Стоп, това са абсолютни глупости и очерняте гилдията. Върнете си дипломата."

Вирусите не могат да се размножават извън клетките на организма-гостоприемник. Мутациите са случайни (вирусът няма собствен метаболизъм) и настъпват единствено при размножаване в клетката (щото тогава настъпват грешки при копирането на РНК-то и настъпват промени в генома). Няма обмяна или размножаване на генетичен материал извън организма-гостоприемник - както е при бактериите примерно. Ерго, колкото повече хора се заразяват, теоретично толкова повече мутантни варианти на вируса биха могли да се появят.

Спиралата се дължи най-вече на липсата на идеи от това популистко правителство, за което очевидно един университетски курс с 8 студенти в аудитория е по-опасен от нагъчкан бар със 100 човека.

Чорбанов не е казал, че вирусите се размножават и развиват/ изменят извън клектите на гостоприемника. В минута 08:42 на това видео (което публикувах вчера), един професор, който е бил шеф на отдела по епидемиология на университета Рокефелер ще ти обясни как точно и защо при заключвания и ограничителни мерки вирусите мутират много повече, отколкото при липса на такива. Предпогам, че ще го посъветваш и него да си върне дипломата. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

Значи много съм ядосана да кажа . Уж лекари във форума, медицински лица , даже и вирусолог си имаме ... а никой ама никой не каза каква е истината за ваксините и тестовете ЗНАЧИ. 

Добре, че има информирани хора у Фейсбука ( лицевата книга както казва Александра ) та да разберем . УжасТ.   И даже ужасТ на ужасТта направо.

И за да се знае от повече хора , го слагам тук ( това за тия дето не им е дегенерирал мозъка от ваксината или теста де)

Аааа, лицевата книга е уважителен иСточник...на глупости, от всякакъв вид.И друг път съм казвала, нямам, но през един профил на децата надзъртам тук-там и имам впечатления:((((((

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, AlexandraKo каза:

Аааа, лицевата книга е уважителен иСточник...на глупости, от всякакъв вид.И друг път съм казвала, нямам, но през един профил на децата надзъртам тук-там и имам впечатления:((((((

Ама само се замисли за бъдещите иновации ( не кат на БДЖ) дето могат да се внедрят само докато си четеш фейсбук и някой без да иска си изтървал идеята ....  Наливаме знания в мозъка през носа . Освобождаваме излишните пак от там и така винаги с най-пресни знания 

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 14 минути , funny каза:

Значи много съм ядосана да кажа . :unsure: Уж лекари във форума, медицински лица , даже и вирусолог си имаме ... а никой ама никой не каза каква е истината за ваксините и тестовете ЗНАЧИ. 

И за да се знае от повече хора , го слагам тук ( това за тия дето не им е дегенерирал мозъка от ваксината или теста де) :russian_roulette:

ПП. Много ме впечатли пряката връзка между бъркането в носа и мозъка. Ако някой развие идеята .. ще наливаме знания директно с капки за нос

Ех тоз човечец е за завиждане 🤣 като няма мозък и няма какво да му дегенерира и не е нужно да му бъркат в носа 😂😂😂

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 5 часа, но нейм каза:

Могат ли правителството, или нашите работодатели да ни задължат да се ваксинираме?

Има ли основателна причина за разглеждане на подобна хипотеза или колегите се упражняват по конституционно право?

преди 5 часа, но нейм каза:

Ако се приеме, че ваксинирането не влиза в обема на това понятие, то би се стигнало до насилствено, задължително ваксиниране и ограничаване на правата на гражданите, които не са ваксинирани, което от своя страна поражда дискриминация в световен мащаб, водеща до апертайд – лишаване от права на цели групи от населението.

Да, упражняват се...

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 43 минути , AlexandraKo каза:

Като пишеш, някак-си ми напомняш "Пипи- дългото чорапче" :)...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, FlyTraveler каза:

Колко му трябва на човек да му разпалиш любопитството... 🙂  На мен пък сега ми стана интересно. Би ли пояснил малко за трагичното и алчноста, евентуално не-пулбично... Ако е удобно, разбира се.

Флай, не се познаваме лично (или поне не помня да сме се засичали на някоя от магеланските сбирки), но даваш вид на интелигентен човек с богата обща култура. От доста време чета твоите мнения в темата и непрекъснато се удивлявам в една или друга посока. Кажи, моля, някакъв наУчен труд посветен на полярните реакции на обществото в условия на световна пандемия ли пишеш, или просто се забавляваш? 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

Като се има предвид, че днес са точно 4 седмици от постъпването ми в болница, всичко е "по учебник". Антителата ми ще ги има за 8 месеца. А клетъчен протективен имунитет вероятно ще имам и за по-дълго време.

Блял съм като съм писал в движение. Подчертаното да се чете като 4 месеца.

😄

• Харесвам 4
Публикувано:

Да приемем, за по-лесно смятане, че антителата ми са 32 пъти над нормата. Средният плазмен полуживот на IgG е 23 дни. Това значи че имам около 115 дни, докато антителата ми паднат до референтната граница. Като се има предвид, че днес са точно 4 седмици от постъпването ми в болница, всичко е "по учебник". Антителата ми ще ги има за 8 месеца. А клетъчен протективен имунитет вероятно ще имам и за по-дълго време.

Позволявам си да задам въпрос 🙂 А по метода ELISA как мога да направя подобно примерно тълкуване за 92,5% IgG  - 130 дни след оздравяването ми е правен този тест. Благодаря предварително!

Публикувано:
преди 1 минута , Raindrop каза:

Позволявам си да задам въпрос 🙂 А по метода ELISA как мога да направя подобно примерно тълкуване за 92,5% IgG  - 130 дни след оздравяването ми е правен този тест. Благодаря предварително!

Дай ми референтните граници, трябва да ги пише на резултата. Всеки производител има различни. Но като цяло мерната единица не е проценти и такъв резултат ми е странен. Може би ти е правена ELISA за неутрализиращи антитела?

Публикувано:
преди 1 минута , master_of_germs каза:

Дай ми референтните граници, трябва да ги пише на резултата. Всеки производител има различни. Но като цяло мерната единица не е проценти и такъв резултат ми е странен. Може би ти е правена ELISA за неутрализиращи антитела?

Да, ELISA за неутрализиращи антитела в Геника. <30 % отрицателен, >30% положителен.

Публикувано:

мен това ме заинтригува, би ли споделил точно кой тест си си правил - вероятно за "по-обикновените" binding антитела? защото за вирус-неутрализиращите, които са всъщност важните, двата теста, които се използват в България са по метода CMIA и Elisa, а твоят е по CLIA? наистина ли има такава механична взаимовръзка от порядъка на спад през 23 дни?

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.