Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 39 минути , Duke каза:

Флай, не се познаваме лично (или поне не помня да сме се засичали на някоя от магеланските сбирки), но даваш вид на интелигентен човек с богата обща култура. От доста време чета твоите мнения в темата и непрекъснато се удивлявам в една или друга посока. Кажи, моля, някакъв наУчен труд посветен на полярните реакции на обществото в условия на световна пандемия ли пишеш, или просто се забавляваш? 

Благодаря за добрите думи. Нещата са относителни и аз винаги съм казвал "Колкото - толкова".  🙂  Не сме се виждали на сбирки или поне не сме сядали наблизо. На обща такава съм идвал само веднъж по Коледа преди няколко години. С някои участници в сайта се събирам понякога във Варна, с други като минавам през София на път за някъде, си правим мини сбирки.

Няма да ми повярваш сигурно, но просто ми е интересно да разбера какво наистина се случва по темата. Тук влизат различни хора, с различни професии, на различни възрасти, ако щеш и от различни места по света, та човек може да види всякакви мнения. Естествено, чета и гледам много източници, включително и масовите медии, не е да се информирам за всичко тук. Може и да се попита някой за нещо, можем и да си почешем езиците. Интересно е, разбира се и да се види кой какво мисли по тези въпроси, кой как реагира на едно или друго нещо. 

На Фейсбук вече не пиша нищо относно ковида или геополитиката. Там имам сигурно десетки хиляди снимки от цял свят, подредени в над 100 албума, всяка означена с подробности - място, дата на снимане, използвана фото екипировка т. е. събирателно съм се занимавал много месеци с това. Не бих рискувал да ми махнат профила, заради донос или затова, че на някой не му харесало нещо. Тук можем да си обсъждаме неща по темата, която е много важна в живота ни, независимо дали го признаваме или не. Ако ще ми слагат бан, съм сигурен, че биха ме предупредили първо. 

Нямам никакви пропагандни цели, нито някой ми плаща за дезинформация. Не обиждам и не правя характеристики на никой участник. Не държа и да бъда прав в мненията си, по тази тема даже бих бил много щастлив да не съм прав. Нямам и никакъв проблем да си го призная, стига да съм убеден в това. 

• Харесвам 22
  • Браво 1
Публикувано:

Седя два дни и се чудя защо моята любима баба не се изказва по въпроса с АЗ. И после излиза наш бай Бойко Банскалийски, изказва се и си викам: "Да беше гледал баба ти Меркел как го прави и да си беше мълчал" 😄

Дано не се приема политически това мнение, ама ще си позволя да маркирам един два пасажа от днешното му изказване:

"Винаги сме вярвали в европейската солидарност. Гласували сме ваксините да бъдат разпределени пропорционално. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините. Но нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Не само това - те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували..."

- Братле, ти си премиер на една от държавите в ЕС. Може ли да се изтапанчиш и да кажеш, че някой казвал, че имало комитет, който взима по-важни решения в ЕС, ама ти не го знаеш какво е това. Това бай Ставри да го изпляска в селската кръчма, разбирам. Ама премиерът

"Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали. Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че месец май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз вярвам на съвета и Комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините. Благодаря, Себастиян, за възможността да бъда тук"

- Имал е предвид сигурно, че руските и китайските не са одобрени от ЕМА, ама като го издъниш ей това изказване и няма нужда да се чудиш после как тръгват разни конспиративни теории.

Дълбоко възмутен гражданин

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , antea каза:

мен това ме заинтригува, би ли споделил точно кой тест си си правил - вероятно за "по-обикновените" binding антитела? защото за вирус-неутрализиращите, които са всъщност важните, двата теста, които се използват в България са по метода CMIA и Elisa, а твоят е по CLIA? наистина ли има такава механична взаимовръзка от порядъка на спад през 23 дни?

Позволявам си да споря за това кои антитела са важни, и кои не са. Ако ги има двата теста заедно, един за количествено изследване на антитела, и втори, за процент на вирус-неутрализиращи, тогава вече е лесно за смятане.

Иначе връзката не е механична, но средният период на плазмен полуживот на IgG е над 3 седмици, докато на останалите класове антитела е много по-кратък. Примерно 5-8 дни. Разбира се, че и в това има вариации от човек до човек. Но най-често е така. Точно затова IgG са тези, които се мерят като показател за преболедуване и наличие на остатъчен имунитет.

И, естествено, има клетки на имунната памет, които са ни най-важното оръжие за защита от вече прекарани инфекции, дори и когато отдавна нямаме антитела в детектируеми количества.

После си позволявам да те смъмря, защото се ваксинира без време. При това с Moderna, която е най-лошият вариант за вече преболедували, защото се изложи на най-голям риск от странични реакции и беше напълно предвидимо, че ще са доста силни. Аз нея я препоръчах само на най-възрастните си колежки, които нямат антитела, заради по-малкото странични реакции в по-напреднала възраст и заради това, че предполагаемо ще стимулира имунната им система най-добре. Разликата с Пфайзер е, че при Модерна се въвежда по-голямо "парче" от коронавирусна РНК.  Лично аз не познавам човек, ваксиниран с Модерна, да е понесъл добре ваксината. А познавам много. Това не са "нежелани реакции", даже донякъде се целят, защото са си белег на това, че имунната система реагира. Но при тебе реално нямаше нужда. Ти си имаше имунитет, както показа и изключително резкият и бърз скок на антителата. Твоята реакция е на типичен вторичен имунен отговор. Което за мене е показателно, че не си имала нужда от ваксинация.

Но ти благодаря, че сама се подлагаш в ролята на опитно мишле за форума да можем да ти следим титрите и реакциите 🙂  

Това, което си споделяме на по чашка с колегите вирусолози от съседния кабинет, е че вероятно засега всички производители на РНК-ваксини са се презастраховали, като са "попрекалили" с количеството РНК във ваксините, точно за да напомпят леко статистиките за ефективност. И вероятно ще се постига същият ефект с доста по-никско съдържание на РНК. Но засега си "връзват гащите". Ако помните случката с това как флаконът съдържал 5 дози, ама няма проблем да се раздели на 6 дози.

Та все си мисля, че и повечко дози ще може от същото количество РНК да се изкарат, просто за това трябва още малко проучвания. Това, разбира се, са само лични догадки 🙂 

• Харесвам 23
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 16 минути , ivailo_radev каза:

- Братле, ти си премиер на една от държавите в ЕС. Може ли да се изтапанчиш и да кажеш, че някой казвал, че имало комитет, който взима по-важни решения в ЕС, ама ти не го знаеш какво е това. Това бай Ставри да го изпляска в селската кръчма, разбирам. Ама премиерът

Цитатът дали е точно свален от изказването или пак става дума за журналистическа интерпретация по думи на премиера? Пак да напомня, хората които ме познават лично, много добре знаят какво е отношението ми към него...

Иначе, решенията се взимат от ЕК. Не знам за каква комисия става дума, съвсем възможно е той също да не знае и резонно поставя този въпрос. Аз поне драма в това изказване не откривам...

преди 19 минути , ivailo_radev каза:

- Имал е предвид сигурно, че руските и китайските не са одобрени от ЕМА, ама като го издъниш ей това изказване и няма нужда да се чудиш после как тръгват разни конспиративни теории.

Отново става дума за решение/препоръка на ЕК. Отново не разбирам, къде е драмата?

Публикувано:
преди 15 минути , Duke каза:

Цитатът дали е точно свален от изказването или пак става дума за журналистическа интерпретация по думи на премиера? Пак да напомня, хората които ме познават лично, много добре знаят какво е отношението ми към него...

Иначе, решенията се взимат от ЕК. Не знам за каква комисия става дума, съвсем възможно е той също да не знае и резонно поставя този въпрос. Аз поне драма в това изказване не откривам...

Отново става дума за решение/препоръка на ЕК. Отново не разбирам, къде е драмата?

Драмата, доколкото има такава, е заради изказа. Аз знам как са взети решенията. Коментирах само как се е изказал човекът.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 54 минути , ivailo_radev каза:

Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували..."

"Комисията ни е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини и ние сме поръчали от тези, които са ни казали.

Дълбоко възмутен гражданин

Абе, сигурно си казва точно истината бат' ти Бойко този път. Някои държави членки на ЕС са по-равни от други, когато става дума за важни въпроси. Кой бръсне периферна България и нейния премиер за слива? Пуснали са нареждане да се въздържаме от поръчки на китайски и руски ваксини (да се разбира, че са забранили да се поръчват), нашите слушат. Очакват, че ще получат нужните количества от останалите три. Ама не ги получават. Сега и с АЗ се запънаха нещата. Дали са медицински проблеми или пазарни войни, един Господ знае... 

Може пък изостаналоста и периферийноста да се окажат предимство, ама то пък и не сме съвсем извън сферите на интересите... 🙂🙂 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

@master_of_germs

дали е бил най-лошият вариант този, който ми се е паднал, само времето ще покаже 🙂 за другите неща също не съм имала намерение да споря с теб, ти си имаш твоите основания, базирани на образование и опит в подобна област, аз - моите, базирани на максималната ми възможна информираност от източници, които считам за достатъчно credible... и да, при мен се доказа емпирично този бърз и силен отговор, но това е пост-фактум, нали? по-скоро ми беше любопитно какво щеше да бъде твоето лично решение (защото очевидно си имал известни колебания и си решил да ги отхвърлиш с тест), ако резултатът при теб не беше 32 пъти над "нормата", а 1,3 пъти примерно? "нормата" съм я сложила в кавички поради абстрактността й за момента и липсата на унифицирана такава

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , antea каза:

и да, при мен се доказа емпирично този бърз и силен отговор

Както и при моята съпруга. Утре е втората доза и отсега е взела мерки. Дано този път мине по-леко...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

Както и при моята съпруга. Утре е втората доза и отсега е взела мерки. Дано този път мине по-леко...

ако споделиш към петък как я понася, ще е полезно за мен

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, funny каза:

Значи много съм ядосана да кажа . :unsure: Уж лекари във форума, медицински лица , даже и вирусолог си имаме ... а никой ама никой не каза каква е истината за ваксините и тестовете ЗНАЧИ. 

Добре, че има информирани хора у Фейсбука ( лицевата книга както казва Александра ) та да разберем . УжасТ.   И даже ужасТ на ужасТта направо.

Генерално разочарована съм.

И за да се знае от повече хора , го слагам тук ( това за тия дето не им е дегенерирал мозъка от ваксината или теста де) :russian_roulette:

Screenshot 2021-03-16 at 14.57.52.png

ПП. Много ме впечатли пряката връзка между бъркането в носа и мозъка. Ако някой развие идеята .. ще наливаме знания директно с капки за нос

Оф, нимоа са стърпя 😄 като чуя как през носа се бърка в мозъка... 😄 

Ама се сещам за легендарните ни "бистрения на теории" в още по-легендарния студентски стол. 

Значи, прегладняли сме, после сме се наяли и се чудим с каква дивотия да си заиграем мозъците преди поредното няколкочасово упражнение по анатомия в дисекционните зали сред формалиновите пари. Решаваме, да докажем,че в малкия мозък има и още едно хипотетично ядро, освен известните четири. Накои са махмурлии от снощи, затова решаваме, че когато го открием, това ядро ще го кръстим Nucleus Smirnoffii, понеже щото нали...😄 Така и така функциите на малкия мозък са основно свързани с равновесието. Обаче решаваме, че ембрионалният произход на това малкомозъчно ядро ще е от епитела на обонятелната лигавица в носната кухина... А защо? Ами щото като усетиш нещо много гадно на мирис, почва да ти се гади и да ти се вие свят... Решаваме да си доразвием теорията с всяко късче знание по анатомия и ембриология - та в кой стадий от развитието как би станала миграцията на тази обонятелна тъкан и през какви каналчета и иглени уши в черепа трябва да се промуши, докато стигне до нароченото й от нас място в малкия мозък. Колежките мигат на парцали, но ние продължаваме да ги смайваме със знаенето на някакви миниатюрни фораменчета (дупчици, тоест) в черепа, дето не са ги и чували. Идва асистентът ни (с липсващо чувство за хумор) и ние решаваме да си отстояваме теорията докрай). Споделяме му с най-високонаучни латински термини теорията си. Той е потресен, но все пак се държи на положение: "Добре, колеги, чухме "теорията" ви. А доказателства?". А сега, де! Фанаха ни! 😄 Обаче, вашият бъдещ съфорумник и Мастър най-невъзмутимо взима един отпрепариран малък мозък с голи ръце и както си е с формалина и го лепва на лицето си върху носа 😮 Тука вече и колегите от съседните маси са спрели работа и са се вторачили към нашата група...

"Колега, не мисля, че ме убедихте..."

"Сега, д-р __________ . Формата и размерите на четвъртото мозъчно стомахче, около което се оформя малкият мозък, са точно с формата и размерите на носа. Забелязахте ли колко добре прилепна този малък мозък към носа ми - все едно си бях сложил маска на противогаз. Ако това не е доказателство, че ядро в малкия мозък произхожда от носната лигавица, не знам кое друго би могло да бъде 😮 "... Заявих го с възможно най-победеносния си и нетърпящ възражения тон.

Броях секундите на мъртвешка тишина преди колегите да почнат да се превиват на пода от смях 😄 

• Харесвам 4
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 5 часа, Duke каза:

Има ли основателна причина за разглеждане на подобна хипотеза или колегите се упражняват по конституционно право?

Да, упражняват се...

В наше "село" има един фабрикант, който накара всички работници да се ваксинират, иначе уволнение. И ваксини им подсигури. 

И простите хорица, дето после нямало къде да си намерят работа ( което си е вярно, де), отидоха под строй и се ваксинираха. 

Чух и за един мобилен оператор.

• Харесвам 1
  • Шок 8
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

Обаче решаваме, че ембрионалният произход на това малкомозъчно ядро ще е от епитела на обонятелната лигавица в носната кухина... А защо? Ами щото като усетиш нещо много гадно на мирис, почва да ти се гади и да ти се вие свят... Решаваме да си доразвием теорията с всяко късче знание по анатомия и ембриология - та в кой стадий от развитието как би станала миграцията на тази обонятелна тъкан и през какви каналчета и иглени уши в черепа трябва да се промуши, докато стигне до нароченото й от нас място в малкия мозък

А, това ми прилича на типичен случай на мозъчна ендометриоза - ни повече, ни по-малко :smile:

Преди 1 час, Георги Матеев каза:
Междувременно нашето турне в Индия, за което заминаваме другата сряда, постепенно се превръща в логистичен ад заради Ковид.

1. Датите и градовете на участията ни вече се прекроиха и промениха поне 3 пъти. Някои щати там затварят, други отварят и всичко е супер динамично.

2. Отпадна идеята за стигане до Делхи с 2-3 дни стоповър в ОАЕ. Първоначално мислех да пътуваме до Дубай с Уиз и после оттам с някоя друга авиокомпания, но по 100 причини се оказа, че в момента това е абсолютно невъзможно и всичко трябва да е на един двупосочен билет. Колегата е много разочарован, че няма да може да види Дубай.

3. В Индия искат пср тестове за вътрешни полети между някои щати, което допълнително усложнява нещата - най-малкото трябва да предвиждаме повечко време за разправия преди почти всеки полет. Въобще да не коментирам, че за 3 седмици сигурно ще ни бъркат 7-8 пъти в носовете. Отсега ме боли.

4. На връщане от Индия не може да си с какъвто и да е пср тест, а задължително трябва да е направен в една от няколкото конкретни лицензирани лаборатории. Изискването е от страна на ОАЕ и то, забележете, само за да транзитираме там на връщане към България.

Има и още доста глупости, ама от толкова променливи в уравнението вече ме заболя главата. За ваксинирани няма никакви предимства иначе досега 10 пъти щях да се боцна.

Стискайте палци всичко да е ок и да не запецнем някъде по трасето...

Да тръгнеш да Индия и някой Ковид да ти прецака логистиката - нищо по-банално от това! :smile: За тестовете и бъркането в носа разбрахме, ама гледайте да не ядосате тамошните полицаи, че да ви бият с пръчки :smile:

@но нейм това е истинско престъпление! А имаш ли представа как този юнак е успял да подсигури ваксини за неговите служители?

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

@но нейм това е истинско престъпление! А имаш ли представа как този юнак е успял да подсигури ваксини за неговите служители?

Ей това с ваксините ми е най-любопитно. Ще подпитам поне няколко човека, за да разбера. Изпращал ги е в конкретен пункт за ваксинация.  

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , но нейм каза:

Ей това с ваксините ми е най-любопитно. Ще подпитам поне няколко човека, за да разбера. Изпращал ги е в конкретен пункт за ваксинация.  

Хм, зелен коридор с връзки за наши хора ли 😡. Баси от къде и кога идва това изкривяване в съзнанието🤔

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 46 минути , но нейм каза:

В наше "село" има един фабрикант, който накара всички работници да се ваксинират, иначе уволнение. И ваксини им подсигури. 

И простите хорица, дето после нямало къде да си намерят работа ( което си е вярно, де), отидоха под строй и се ваксинираха. 

Чух и за един мобилен оператор.

Въпросът е, че на държавно ниво това няма как да стане... 😉

Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

Въпросът е, че на държавно ниво това няма как да стане... 😉

Аха,

Бог високо, цар далеко. 

Така е на село.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ivan69 каза:

Какъв родител трябва да си да позволиш това?   https://www.mediapool.bg/moderna-zapochna-izpitaniya-na-vaksinata-si-varhu-hilyadi-detsa-news319454.html

Пак добре, че все още ги питат. В Канада съд разреши на 14-годишно момиче да си направи операция за смяна на пола, въпреки несъгласието на родителите. Легално не може да пие алкохол и да пуши цигари чак до 21, но операция за смяна на пола може.

• Харесвам 2
  • Шок 4
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , crazyhorse каза:

Днес се ваксинирах с първа доза!

Втората-утре!

sputnik V.jpg

Ей не слушаш щаба или поне личностите с индивидуалност в него. Откакто Кантарджиев посъветва лимон и сол, все си представям как замествам кафето с текила на разсъмване🙃

• Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 10 часа, pr284 каза:

един университетски курс с 8 студенти в аудитория е по-опасен от нагъчкан бар със 100 човека.

Точно. Тържество на силата над здравия разум. Затова са затворени училищата, при които увеличението, ако изобщо го имаше, беше минимално, но са отворени кръчмите. Щото са нужни глупави хора. Глупав не значи прост. Простият няма да навреди на себе си, за разлика ог глупавия, който е склонен да повярва на всякакви щуротии.

• Харесвам 7
Публикувано:

Забравете за досадното чакане за първа или втора доза ваксина. Забравете безсънните нощи, прекарани в тревоги коя марка да изберете. На вашето внимание представям нов проект на Империята в грижа за човека (и извънземното ...). Наричаме я Звездата на Здравето - The Health Star. Може да ваксинира наведнъж цели планети (нужна е само една доза). Тестовете показаха нулево наличие на вируси след това!

Death-Star-I-copy_36ad2500.jpeg.16e77331807ef0c35fde79ef09c75062.jpeg

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 10 часа, pr284 каза:

очевидно един университетски курс с 8 студенти в аудитория е по-опасен от нагъчкан бар със 100 човека.

Ами то си има логика - бара със 100 човека плаща данъци, а ако е затворен ще иска помощи. Докато студентите, дори и случайно да са платено, ще си плащат и за онлайн обучение... Освен това с бара ще имаме 100 доволни избирателя...

• Харесвам 10
Георги Матеев
Публикувано:
преди 50 минути , crazyhorse каза:

Днес се ваксинирах с първа доза!

Втората-утре!

sputnik V.jpg

Къде ги продават тея елексири? За един приятел питам 🙂

• Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.