Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 2 минути , FlyTraveler каза:

Така е, аз не казвам нещо различно. Трябва също да имаме предвид, че в момента вече има и грипове от групите А и Б. В София са открити пациенти заразени едновременно с ковид и с по един от тези грипове. Така, че без тест, не знаем от какво точно сме болни. С тест - до някаква степен, условно знаем... 🙂  Положението е тежко, две мнения няма за това.

Загубата на обоняние и вкус е толкова драстична, че не мисля че може да се сбърка .... и има много хора, които са с леки симптоми, които си остават в къщи и не си правят тест, още по-малко PCR - за да влязат в статистиката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Радо каза:

И ако все още не сте се светнали за какво става дума: Widespread Lockdowns Headed Our Way

Stay tuned 😷

Чудя се Такър кога ли ще го свалят от ефир, от доста време разбърква лай*ата... 🙂 

Връзка към коментар
преди 10 минути , gini каза:

Загубата на обоняние и вкус е толкова драстична, че не мисля че може да се сбърка

Но не всички позитивни са с тези симптоми. Същевременно, хората с тези симптоми често изобщо не си правят тест и не влизат в статистиката.

Това допълнително създава неясноти около разпространението на вируса.

Връзка към коментар

Аз също нямам обоняние вече 9-ти ден и не намирам за нужно да си правя каквито и да било тестове.Седя си в нас,малко разходка навънка и така.

Няколко приятелчета с по-сериозни симптоми също не са правили тестове.

• Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към коментар

Мой познат (съпруг на моя приятелка с две деца, по това време бяха 10 карантинирани заради болна учителка) загуби обоняние, прави си тест - отрицателен, казах й, това е много характерно за Ковид, но като му е отрицателен теста, той няма какво да каже на работодателя си и се върна на работа. Чувства се окей, във фирмата им и така са претоварени с работа заради отсъствието на хора, като няма как да докаже боледуване, шефът им не ги пуска ей така да си стоят у дома. Другите в домакинството не се тестваха, разходите за тестове не са им пренебрежими, а загубата на доходи за още дни карантина (или загубата на работа) - съвсем. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

д-р Румен Хичев:

Пpибъpзаното издoване на pазpешително за пpилажение на вакcина, която не е пpеминала пpез вcички необxодими фази на клинични изпитания ноcи много повече pиcкове, откeолкото забавянето й c цел да бъдат завъpшени изпитанията и да cе анализиpат полyчените данни

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9229527 © www.24chasa.bg

@FlyTraveler, Да си призная, нямам никаква представа с какви тестове се прави PCR в България, но дори и да е вярно това, факт е че има твърде много болни у нас

Само сред моите колеги, за последната една седмица броят на болните нарастна почни двойно.

Вярно е, че от всички, само един е с потвърден с PCR Covid-19. Другите са със съответните симптоми, но личните им лекари са им забранили да излизат от къщи, съответно, нямат изобщо направен тест. Дори и да приемем (хипотетично), че не са с коронавирус, а някакъв друг, достатъчно е, че от моя екип приблизително 40% в момента са "извън строя" и сме на ръба на оцеляването от много натрупана работа, която трябва да вършим останалите здрави.

При нас от около 150 работници,в момента има една болна колежка!Преди няколко дни се върнаха от карантина двама колеги-заради съпруг и съответно -съпруга заразени с вируса...От началото на истерията ни взимаха три пъти секрет от носа и гърлото+един път кръв (в разстояние на един месец)-резултатът беше нула заразени и нула с антитела!Това беше април-май.После юли взимаха един път секрет и се намериха 5 безсимптомно болни!Сега чакаме да видим дали ще има други тестове...Постоянно имаме контакти с клиенти,доставчици и външни фирми!Изводите оставям на вас!

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 19 минути , tch каза:

Вирус няма, хората са настиналЕ

D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png

За Германия изглежда ето така графиката (Забележка: Данните са пълни само до 43-та седмица):

sterbefallzahlen.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Между другото отворих страницата на НОИ и там са публикували и таблица с данните, а не тази изкривена графика (при която стойностите започват от 1500 умрели на седмица) и си сметнах данните. Та ето смъртността по години до 45-та седмица за България (пак понеже има само до 45-та седмица):

2015 91941
2016 87521
2017 91380
2018 88760
2019 89503
2020 89258
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Имам колега, който преди 15-на дни ми съобщи, че жена му има симптоми (общо неразположение и загуба на вкус и обоняние) и този ден ще ходила да си прави PCR тест.

Изпратих го и той да си ходи в къщи. От тогава се чуваме по телефона.

На следващия ден ми каза че теста на жена му е положителен. След още 1-2 дни колегата ми вдигна температура (37.7), леко покашляне и дращене на гърлото.

След още 3-4 дни и той и жена му са изцяло ОК.

В петък си направи бърз тест - отрицателен.

Днес си прави PCR и се надяваме да е отрицателен. Ако да - ще го пусна на работа в идващия понеделник.

Той има две деца, които в този период не са на училище и детска градина.

Аз си мисля, че това е типичен случай на заразено с Ковид-19 семейство в България на възраст 30-45 години.

От където си правя изводите за броя на заразените, които ни ги съобщават всеки ден.

Забравих да спомена, че на 12-тия ден от положителния PCR на жена му РЗИ са дали предписание тя да е под карантина 14 дни т.е. още два дни, а той и децата 10 дни, които реално са били изтекли 2 дни преди връчването на предписанията.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 11 минути , ivailo_radev каза:

За Германия изглежда ето така графиката (Забележка: Данните са пълни само до 43-та седмица):

Активни случаи в Германия 3500 на 1 милион, в България 10 000 на 1 милион при много по-малко тестване. И за това в неделя ги подковаха германците, че ще има ограничения до Великден🙂 

• Замислям се 1
Връзка към коментар

N

преди 10 минути , ivailo_radev каза:

Между другото отворих страницата на НОИ и там са публикували и таблица с данните, а не тази изкривена графика (при която стойностите започват от 1500 умрели на седмица) и си сметнах данните. Та ето смъртността по години до 45-та седмица за България (пак понеже има само до 45-та седмица):

2015 91941
2016 87521
2017 91380
2018 88760
2019 89503
2020 89258

45-та седмица се пада в ноември, нали? 

Данните са верни (почти) , но ако събереш починалите от юли до октомври включително, картинката е съвсем друга - смъртността през 2020 е с поне 5% по-висока от която и да е година от 2015 до сега.

А това на мен ми говори за цялостното състояние на здравната ни система и резултатите върху нея от психозата и всичките упражнения по нейното управление в последните месеци.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , ivailo_radev каза:

sterbefallzahlen.png

Сега се загледах:

Защо тънката червена линия на германците за умрелите през 2020 продължава до 52 седмица.

Знам, че са доста по-напред от нас, ма чак да празнуват Коледа и Нова Година в момента.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , ven62 каза:

Сега се загледах:

Защо тънката червена линия на германците за умрелите през 2020 продължава до 52 седмица.

Знам, че са доста по-напред от нас, ма чак да празнуват Коледа и Нова Година в момента.

Понеже някой гений е избрал почти идентични цветове за 2017 и 2020. Това, което продължава е 2017, ама се вижда чак когато вкараш картинката във фотошоп примерно и от там изкараш кода на цвета.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, zon каза:

Тези безсимптомни, заразени, а не болни, после развиха ли симптоми и въобще разболяха ли се?

Не. Стояха си карантина 14 дни и се върнаха на работа, само едната колежка, която е с други заболявания, беше развила пневмония... 

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
Връзка към коментар
преди 7 часа, crazyhorse каза:

Изводите оставям на вас!

Моят извод е - Щастливци ! 

Що не мога да споделя същите данни и аз ?! Ние бяхме като вас преди два месеца.

@Lyubina много държа на твоето мнение :good:и съм щастлива, че те имаме сред нас. Чудя се, дали пък не се търси специфично лекарство ? Нищо не се пише и чува за такива опити.  

Връзка към коментар
преди 4 часа, tch каза:

Вирус няма, хората са настиналЕ

D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png

Интересно, че кривата на смъртността декември 2016 - януари 2017 е с почти същите стойности като сега. После рязко спада надолу, с пик през юни/ юли. 52 седмица 2016 смърните случаи са 2800,  1 седмица на 2017 - над 3100. Сега имаме 45 седмица 2700 и отгоре и следващата над 3100.

Връзка към коментар

Не знам дали са ми помогнали, но от първия ден като изгубих обоняние почнах антистенокардин, фамотидин и една таблетка аспирин вечер. Плюс някоя друга ракия😁. Две приятелчета не взеха никакви мерки и от няколко дни са с постоянна температура и на антибиотик. И тримата сме активно спортуващи 3-4-5 пъти в седмицата. Честно да си призная бях от най-големите критици на всякакви мерки и въобще не вярвах в тоя Ковид. Ама ето че ми дойде до главата, при положение че не боледувам въобще по принцип. Така че мой съвет вземете си мерки навреме. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , Бръмбар каза:

Интересно, че кривата на смъртността 2017 през януари е с почти същите стойности като сега. После рязко спада надолу, с пик през юни/ юли.

Щях да кажа катастрофи, ама после видях, че става дума за допълнителни 300-400 човека на седмица и ми се стори малко множко за катастрофи, пък дори и за юни. Интересно е наистина. Ама пък и 2015 има подобен пик, само че през юли/август.

Връзка към коментар
преди 14 минути , Бръмбар каза:

Интересно, че кривата на смъртността 2017 през януари е с почти същите стойности като сега. После рязко спада надолу, с пик през юни/ юли.

Началото на 2017 беше голям студ и много възрастни хора със сърдечно съдови заболявания са починали.

преди 7 минути , VVP каза:

Не знам дали са ми помогнали, но от първия ден като изгубих обоняние почнах антистенокардин, фамотидин и една таблетка аспирин вечер. Плюс някоя друга ракия😁. Две приятелчета не взеха никакви мерки и от няколко дни са с постоянна температура и на антибиотик. И тримата сме активно спортуващи 3-4-5 пъти в седмицата. Честно да си призная бях от най-големите критици на всякакви мерки и въобще не вярвах в тоя Ковид. Ама ето че ми дойде до главата, при положение че не боледувам въобще по принцип. Така че мой съвет вземете си мерки навреме. 

До колкото знам спортът докато боледуваш е противопоказан, така че може и да са решили, че е само настинка и да са продължили със заниманията си и оттам да се е влошило.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@patilana, благодаря 😊

Всъщност, за момента нямам информация. Всички са се фокусирали върху потенциалните ваксини. 

Има мнения, че все пак хидроксихлорокинът помага, но те са единици и не са български. 

За Антистенокардин ще кажа, че ефектът му е по скоро плацебо и не мога да открия нито една достатъчно основателна причина да се използва, освен ЕЖК. 

Аспирин? Защо? Защото някой казал, че коронавирус ата инфекция протича с тромбофилни прояви? 

Не при всички. 

Общо взето, няма никаква сигурно установена корелация между възраст, общо състояние и ход на протичане ба инфекцията, нито проведеното само лечение. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Lyubina каза:

@patilana😊

Аспирин? Защо? Защото някой казал, че коронавирус ата инфекция протича с тромбофилни прояви? 

Не при всички. 

Общо взето, няма никаква сигурно установена корелация между възраст, общо състояние и ход на протичане ба инфекцията, нито проведеното само лечение. 

доколкото разбирам си лекар, и съвсем възможно е доктор Симидчиев да не ти е авторитет, въпреки че е доказал, че следи всички световни научни публикации, но ще дам линка заради другите, които евентуално биха искали да прочетат, тъй като на относително достъпен език е обяснен механизма на увреждане и какво налага използването на антикоагуланти

интервюто го четох още юли когато излезе, въпреки че тези дни отново станал по-популярно, и мисля, че точно то и и точно тогава активира усещането ми за истински сериозна опасност, тъй като няма как да знам имунната ми система от коя страна на барикадата ще се окаже

https://infacto.bg/d-r-simidchiev-kovid-e-v-po-golyama-stepen-vaskulit-otkolkoto-pnevmoniya/

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Всички знаем, че може да се развие васкулит. Но да се тъпчеш с аспирин не е оправдано. Всяко лекарство има и нежелани ефекти, аспиринът също. Номерът е да се оцени съотношението полза/риск. 

Но тъй като (както вече съм казвала) в България всички разбират от футбол и медицина (особено последните месеци) ще се въздържа да коментирам. 

Иначе има данни, че аспиринът може и да профилактика и рак на дебелото черво. 

Това беше офтопик. 

Ако всичко беше известно, нямаше да има толкова "рецепти" за спасение публикувани в Интернет, нямаше да има и толкова много спекулации. И за да приключа, хайде да не навлизаме в дълбочина, защото ще опрем до патофизиология, биохимия, фармакология (не фармация - има разлика) и тъй като аз не разбирам от инженерство и софтуер, нито хардуер, нито нещо подобно  слушам хората, на които това им е работата. 

Същото е приложимо струва ми се за всички области на живота ни. 😊

А, и не оспорвам мненията на д-р Симидчиев. Не го познавам. И не работя клинична работа. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.