Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 10 часа, ivan69 каза:

Какъв родител трябва да си да позволиш това?   https://www.mediapool.bg/moderna-zapochna-izpitaniya-na-vaksinata-si-varhu-hilyadi-detsa-news319454.html

А как е било с другите ваксини, които се бият от ден първи след раждането на едно бебе?

Все някога, някой е започнал за първи път да бие тези ваксини, които повечето от нас имаме.

Не, че аз ще тръгна да предлагам детето си, но се питам как се е процедирало в миналото.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Алекс, така е, но за мен разликата е, че онези болести, са били много опасни и инвалидизиращи за деца. Тоест, риска е бил оправдан. А тук... Малко е по-различно. И, хора, не ми идвайте с тези, че 58 деца били в болницата в София с пневмония, казаха, че са стабилни и им вливат АБ. Моята дъщеря на 1 година прекара пневмония, имаше абокат, водих я за вливки всеки ден. Сега - болница. Разбира се, вероятно има и в по-лошо състояние, и все пак, деца под 12 години практически 99,999999% са ок. За сега. Да работят за лекарство още по-усилено. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, neuromancer каза:

Ами то си има логика - бара със 100 човека плаща данъци, а ако е затворен ще иска помощи. Докато студентите, дори и случайно да са платено, ще си плащат и за онлайн обучение... Освен това с бара ще имаме 100 доволни избирателя...

В интерес на истината моите наблюдения са, че онлайн лекциите се посещават от много повече студенти, отколкото в неепидемична обстановка биха дошли в аудиторните зали. Виж, за практическите упражнения, там е пълен ужас...

@luba_rizova, не може да си сериозна. Да предпочиташ лечение пред профилактика. Ефектите от това безконтролно предписване на макролиди през последната година ще ги усещаме с десетилетия напред като рязко се увеличат нивата на бактериална резистентност към макролиди. Всяко едно лечение на епидемия струва на здравните системи многократно повече от средствата, които се дават за имунопрофилактика с ваксини. Страничните ефекти на кое да е лекарство, дори и на обикновен аспирин, ако щеш, са в пъти повече и по-тежки и от най-реактивна ваксина.

Такова мнение точно от тебе не съм очаквал 🙄

• Харесвам 20
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, Георги Матеев каза:

Къде ги продават тея елексири? За един приятел питам 🙂

Още ги няма в България! Тази май е сръбска. 

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, neuromancer каза:

Ами то си има логика - бара със 100 човека плаща данъци, а ако е затворен ще иска помощи. Докато студентите, дори и случайно да са платено, ще си плащат и за онлайн обучение... Освен това с бара ще имаме 100 доволни избирателя...

Ама пък университетите си печатат пари, така че се изравняват нещата 😄

• Смея се 14
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

А как е било с другите ваксини, които се бият от ден първи след раждането на едно бебе?

Все някога, някой е започнал за първи път да бие тези ваксини, които повечето от нас имаме.

Не, че аз ще тръгна да предлагам детето си, но се питам как се е процедирало в миналото.

Прав си принципно!  Нека все пак @master_of_germs да каже дали принципа на разработване на ваксините които са задължителни за деца до 12 години и ваксината за Covid 19 са на един и същи принцип... Все си мисля , че тези ваксини които ни ги биеха като деца ( които и сега бият на нашите деца) , не са тествани на деца , а на маймуни да речем , но може и да бъркам. А и са разработвани десетки години.

• Харесвам 1
Публикувано:

А, не съм казала само лечение, а И лечение, Мастър. Говорех за децата конкретно в случая, защото, да, дразни ме, че всички се нахвърлят като лешояди върху тях. Адски нечестно е и това е. 

А ваксини вече си има, направиха ги, така че не виждам проблем да хвърлят някой лев да помислят и за лекуване. За хора, които не могат да се ваксинират, например. И изобщо не говорех за антибиотици. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Айде пак да си говорим, че цялата ситуация не е на 80% политика. Здравето на хората ли ... дрън дрън. Дреме му на някой за здравето

EU's 'vaccine passports' will only be valid with EMA-approved COVID jabs

https://www.euronews.com/2021/03/12/eu-s-green-pass-for-free-movement-will-only-be-valid-with-ema-approved-covid-vaccinations

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 часа, FlyTraveler каза:

В минута 08:42 на това видео (което публикувах вчера), един професор, който е бил шеф на отдела по епидемиология на университета Рокефелер ще ти обясни как точно и защо при заключвания и ограничителни мерки вирусите мутират много повече, отколкото при липса на такива. Предпогам, че ще го посъветваш и него да си върне дипломата. 

Какво значение има къде бил шеф този професор, след като очевидно познанията му по теория на вероятностите са близки до абсолютната нула (по Келвин)? Колкото повече хора се заразяват, толкова повече мутации ще има при вируса. Това не важи само за коронавируса, а и за грипния вирус.

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 21 минути , ivan69 каза:

А и са разработвани десетки години

Ей тая мантра не я разбирам. Не са разработвани десетки години. В употреба са десетки години и може би се подобряват през годините, но не са разработвани десетки години преди да влязат в употреба. Ако ваксината срещу една шарка беше разработвана десетки години, преди да бъде използвана за първи път, сега населението на света щеше да е наполовина може би (дали пък нямаше да е по-добре???).

Не ми го побира главата как най-големите измишльотини намират най-плодотворна почва.

• Харесвам 9
  • Браво 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 минути , Zaro каза:

Ей тая мантра не я разбирам. Не са разработвани десетки години. В употреба са десетки години и може би се подобряват през годините, но не са разработвани десетки години преди да влязат в употреба. Ако ваксината срещу една шарка беше разработвана десетки години, преди да бъде използвана за първи път, сега населението на света щеше да е наполовина може би (дали пък нямаше да е по-добре???).

Не ми го побира главата как най-големите измишльотини намират най-плодотворна почва.

https://www.dw.com/bg/ваксината-бцж-ли-спаси-българия/a-53658089

Не знам за едрата шарка , но за БЦЖ пише , че почва да се прилага 25 години след разработването . 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

Малка ти е главата 🙂 

Но ако ги разработват и даже тестват на маймуни толкова години, ще обясни защо приматите са застрашени от изчезване. Очевидно не заради изсичане на горите им, а в името на благородна цел. 

• Смея се 10
Публикувано:
преди 11 минути , ivan69 каза:

Не знам за едрата шарка , но за БЦЖ пише , че почва да се прилага 25 години след разработването . 

В кои години е разработвана ваксината срещу туберкулоза? В началото на 20 век, като Първата световна война води до временно прекъсване на изпитванията.  И изпитванията върху хора са от 1921 до 1924 г. Първите проучвания са започнали около 1900 г. На какво ниво е била медицината тогава и на какво ниво е сега? Каква основа е имало тогава? На какви предишни знания и опит са можели да разчитат лекарите?

Едно време се е пътувало до Париж една седмица с влак. Защо днес се доверяваме на някакви си метални птици, за да отидем за 2 часа, а не си пътуваме пак една седмица, както е било едно време. Изпитана работа.

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:
преди 17 минути , ivan69 каза:

Къде го пише? Аз прочетох, че през 1926 е тествана за първи път в България, а от 1951 е задължителна - пак в България. Къде пише колко време е разработвана?

Нерде Ахмед, нерде Архимед.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 34 минути , Zaro каза:

В кои години е разработвана ваксината срещу туберкулоза? В началото на 20 век, като Първата световна война води до временно прекъсване на изпитванията. На какво ниво е била медицината тогава и на какво ниво е сега?

Едно време се е пътувало до Париж една седмица с влак. Защо днес се доверяваме на някакви си метални птици, за да отидем за 2 часа, а не си пътуваме пак една седмица, както е било едно време. Изпитана работа.

Глупаво е да спорим за такива неща. Май и спора не е точно за броя години за откриването или одобряването на ваксина ( намалява напълно естествено с напредване на медицината) а за страничния ефект от нея , видим със или без напредък  на медицината след определен период от време. Също така и за въвеждане на масова ваксинация с определен вид новосъздадена ваксина преди яснота по странични ефекти видими във времето

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Глупаво е да спорим за такива неща. Май и спора не е точно за броя години за откриването или одобряването на ваксина ( намалява напълно естествено с напредване на медицината) а за страничния ефект от нея , видим със или без напредък  на медицината след определен период от време. Също така и за въвеждане на масова ваксинация с определен вид васкина преди яснота по странични ефекти видими във времето

Спорът не е с определени хора, а със заучени фрази, които се разпространяват недобросъвестно.

• Харесвам 6
Публикувано:

Последен въпрос . Защо ваксината срещу Covid19 е препоръчителна , а не задължителна? Нали сме изправени пред най-голямата пандемия от десетки години.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

Туберкулозните бактерии са едни от "най-мързеливите" бактерии. Те се размножават изключително бавно. Ако примерни на Escherichia coli й трябват около 20 минути, за да се раздели на две дъщерни клетки, то при Mycobacterium tuberculosis (и Mycobacterium bovis, от чийто щам е разработена ваксината BCG) това време е от порядъка на поне 20 часа. Принципът на тая ваксина е, че е създаден "послушен" бактерий с минимална вирулентност, което е постигнато "с бой и глад". В продължение на 13 години (ако правилно помня) Калмет и Герен са поддържали микобактериите на минимални хранителни среди, държали са ги на ръба на оцеляването, докато получат такъв достатъчно безопасен щам, който да се ползва за ваксинация. Принципът е съвсем друг. Говорим за вътреклетъчни бактерии, срещу които протективната роля на антителата е цифром и словом 0 (нула). Единствено важен срещу туберкулоза е клетъчният имунитет, а той може да бъде стимулиран само с жива атенюирана ваксина. 

Самата специфика на причинителите на туберкулозата не е позволявала по-кратък период на разработване на ваксината. Дори Роберт Кох, един от първите нобелови лауреати, който е открил микобактериите и посветил целия си живот на борбата с туберкулозата, не е успял да създаде ваксина, въпреки,че с десетилетия е опитвал.

Ваксината срещу едра шарка не е изпитвана върху животни. Тя е "създадена" в животни. Всъщност се използва способността на вируса на кравешката шарка да  заразява освен крави и хора, като за хора инфекцията не е смъртоносна. Вирусите на краввешката шарка и на човешката едра шарка са братовчеди, даже по-скоро братя... Имат много сходна структура и някои еднакви антигени. Но са специализирали към различни гостоприемници. Пак е късмет това, че все пак могат, макар и несмъртоносно, да заразяват повече от един гостоприемник. Но Дженер не е направил откритието случайно. Има много данни, че още в древнен Китай хората са ядяли струпеите на кравите, боледуващи от шарка, за да се предпазват. Но Дженер, след като си прави опитите с кравите, директно заразява момчето, което ги е пасяло. Без никакви информирани съгласия 😄 Ако някой направи такъв експеримент в днешно време, тикането му зад решетките е сигурно. Но на Дженер му се е получило. След време, цялото семейство на момчето измира от едра шарка при следващата епидемична вълна, а то няма симптоми.

Много други микроби обаче са се специализирали да паразитират или само по хора, или само по кучета, или мишки, или каквото се сетите. И при микроби, които са тясно специализирани по хората, не можеш да ползваш животински модел за изпитвания на ваксини. Да речем при вирусните хепатити, при холерата, коремния тиф и пр.

И, да, аз също не смятам, че има каквато и да е нужда малки деца да бъдат ваксинирани срещу ковид. Но след като клиничните изпитвания при бременни жени вече са в ход, какъв е проблемът да се прави проучване при деца? След като заболяването протича по-леко при деца, каква е логиката при тях ваксината да доведе до повече или по-тежки странични реакции?  Разбирам, че всеки го е грижа за децата. И се страхува. Но тогава защо почти всеки се съгласява и даже настоява децата да приемат антибиотици за щяло и нещяло. като по този начин излагаме на риск, многократно по-висок отколкото на коя да е известна ваксина? Риторичен въпрос, не ми отговаряйте...

• Харесвам 22
  • Браво 3
Публикувано:
преди 41 минути , ivan69 каза:

Последен въпрос . Защо ваксината срещу Covid19 е препоръчителна , а не задължителна? Нали сме изправени пред най-голямата пандемия от десетки години.

Е нали си искате правата, свободата и други хубави концепции от този тип 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 51 минути , ivan69 каза:

Щото няма за всички 😄

• Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 46 минути , ivan69 каза:

Щото няма достатъчно количества за всички.

Вчера ми се обажда една приятелка, с която по-рядко се чуваме.

Ваксинирала се с Астра Зенека, изкарала тежичко страничните ефекти от ваксината за 24 часа и на третия ден й се появил МЦ след почти 4-годишно прекъсване.

Сега ще тича на гинеколог да види какво се случва. 

• Замислям се 5
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

Ваксинирала се с Астра Зенека, изкарала тежичко страничните ефекти от ваксината за 24 часа и на третия ден й се появил МЦ след почти 4-годишно прекъсване.

Сега ще тича на гинеколог да види какво се случва. 

Това може би ще се преброи към положителните странични ефекти  - подмладяваме ви и връщаме невъзвратимото :grin:

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

Благодаря на всички , значи до няколко месеца , когато има достатъчно ваксини за всички , да очаквам да стане задължителна за всички.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , Брани каза:

Е нали си искате правата, свободата и други хубави концепции от този тип 🙂

Разбира се, че си ги искаме!

преди 7 минути , funny каза:

Това може би ще се преброи към положителните странични ефекти  - подмладяваме ви и връщаме невъзвратимото :grin:

Това не е особено смешно, защото появата на цикъл след такова голямо прекъсване се счита за червена лампичка.

Добре, че тя не е от тези, които все отлагат и ще отиде незабавно на лекар.

преди 6 минути , ivan69 каза:

Благодаря на всички , значи до няколко месеца , когато има достатъчно ваксини за всички , да очаквам да стане задължителна за всички.

Да очакваме!

Някъде четох вчера, че китайците преговаряли с ЕС и САЩ за унифицирани "зелени паспорти" със зачитане на всички ваксини в употреба.

Публикувано:
преди 15 минути , но нейм каза:

Това не е особено смешно, защото появата на цикъл след такова голямо прекъсване се счита за червена лампичка.

Добре, че тя не е от тези, които все отлагат и ще отиде незабавно на лекар.

Ааа никак не ми е смешен "ефекта" на ваксина или лекарствен продукт. Бидейки жена с всички позитиви и негативи от това съм напълно наясно че това не е нормално.

Смешно ми беше как би могло да се представи в духа на новата мантра "сакън да не се каже нещо лошо за ваксините".

ПП. Не знам само защо не кажат нещата такива каквито са : може да се очакват такива и такива странични ефекти" , както при всички лекарствени продукти а ни обясняват че са едва ли не пеерфектни. То ясно че има странични ефекти, всички лекарства имат. Дразни опита да ни правят на малоумни за да не се отрази на планираната кампания по ваксинация

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.