Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, funny каза:

В крайна сметка не е ясно дали ще са повече. По-скоро ще са същия брой но концентриран в 2-3-4 месеца отколкото разпределен в 2-3-4 години.

Пак почваме да дъвчем едно и също. За една година се пуснаха ваксини, които реално спасяват животи, въпреки рисковете и хипотетичните странични ефекти. За 2(не дай си Боже и повече) години, вероятно ще се открие и лечение, което да предотварати тежки увреди и смърт. Отсрочката дава шанс на много хора за живот. Както вече неколкократно беше споменато, историята помни, че се е случвала ваксинация по време на пандемия и благодарение на това много болести, които са причинявали масов мор, днес ни звучат екзотично.

Нямам желание да споря с тези, които смятат, че ковид не е по-опасен от сезонен грип, но  много искам да дам линк към изследване за последствията от ковид при пациенти 6 месеца след изписването им от болница, публикувано в станалият особено популярен във форума The Lancet:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32656-8/fulltext

Това, което ми привлече вниманието е този абзац, описващ в резюме последствията:

Interpretation

At 6 months after acute infection, COVID-19 survivors were mainly troubled with fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression. Patients who were more severely ill during their hospital stay had more severe impaired pulmonary diffusion capacities and abnormal chest imaging manifestations, and are the main target population for intervention of long-term recovery.

Оставям настрана тежките физически увреждания. Порази ме, че се описват симптоми на тревожност и депресия 6 месеца след прекарване на заболяването. Нямам спомен грип да ме е оставял с какъвто и да било емоционален товар. А вас?

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 45 минути , Мари Николова каза:

Само че алтернативата, за която и Чорбанов говори е вируса да бъде оставен да върлува на воля за да премине пандемията по-бързо, с цената на много повече смъртни случаи. Няма цивилизовано общество, което да допусне това. 

Можеше и да са в пъти по-малко за целия период, който още не знаем колко месеца/ години ще трае. Като сложим в сметката и косвените жертви... Икономиката съвсем отделна работа... 

Първото заключвне - да. Нов вирус, никой още нищо не знае за него. Болниците не са готови. Но след първите 3-4 месеца вече беше друго.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

Оставям настрана тежките физически увреждания. Порази ме, че се описват симптоми на тревожност и депресия 6 месеца след прекарване на заболяването. Нямам спомен грип да ме е оставял с какъвто и да било емоционален товар. А вас?

Въпрос на психика, нагласа и емоционална стабилност е според мен. На всеки , всяка болест се отразява различно. 

Мъжа ми току що приключи с карантината . Положителен тест без симптоми - физически и психически. И днес и скенер на белия дроб мина и там всичко е чисто. Но той /ние/ нито за момент от началото та до сега не сме се подавали на паника и психоза. 

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
6 hours ago, Брани said:

Ако трябва, ще си скъсам дипломата", коментира още Мангъров."

Вместо да я скъса реши само да я препикае.

Стара партийна традиция. 

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , funny каза:

Въпрос на психика, нагласа и емоционална стабилност е според мен. На всеки , всяка болест се отразява различно. 

Мъжа ми току що приключи с карантината . Положителен тест без симптоми - физически и психически. И днес и скенер на белия дроб мина и там всичко е чисто. Но той /ние/ нито за момент от началото та до сега не сме се подавали на паника и психоза. 

ами освен да го поздравим мъжа ти, че без никакви симптоми се е изследвал и изолирал 🙂 това е похвално наистина

това, което наричаш паника и психоза, е всъщност разумно да знаеш какви са рискове, иначе трябва да го наречем и него паникьосан и психиран, щом се е подложил на скенер без никакви симптоми

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 минути , funny каза:

Поздравления за мъжа ти! Какво го накара да си направи тест без да има симптоми?

П. П. Вече отговори на въпроса ми в последния си пост.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , antea каза:

ами освен да го поздравим мъжа ти, че без никакви симптоми се е изследвал и изолирал 🙂 това е похвално наистина

това, което наричаш паника и психоза, е всъщност разумно да знаеш какви са рискове, иначе трябва да го наречем и него паникьосан и психиран, щом се е подложил на скенер без никакви симптоми

Е чак пък толкоз. Имаше симптом на лека настинка и в предвид огромното количесто хора дневно с които се среща си направи тест. Положителен - изолация. "Настинката" мина за 2 дни , после беше малко нервно стоене в къщи защото така трябва . А скенера - все пак да видим какво аджеба е нанесъл като "поражения". Нали всички така казаха че "вируса не е безобиден дори и при безсимпромните" . 

Аз така и останах отрицателна . Не съм го изолирала в отделна стая или отделни съдове или каквото и да било отделно 

• Харесвам 14
Публикувано:

Доц. Мангъров спомена в едно интервю, че никога лично не е казвал, че "ще си скъса дипломата", премиерът го бил казал вместо него. 

Някой може ли да издири видео с това му изказване (за скъсването на дипломата)?

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Преди малко ми попадна това интервю по БНР с една наша професорка. Потвърждава тезата на проф. Чорбанов и проф. Витковски.

Два кратки цитата:

Всеки локдаун води до удължаване на това, което ни предстои. Тъй като се забавя инфекциозността на коронавируса, докато сме в изолация, то той започва да мутира“. 

По думите на д-р Велизарова не е полезно по време на пик на епидемията човек да се имунизира, „защото вместо да изпишем вежди, можем да избодем очи“. 

Егати, и тая ли не е учила теория на вероятностите?

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 2 минути , но нейм каза:

Егати, и тая ли не е учила теория на вероятностите?

Да си връща дипломата и тя. Ако взема да ги броя световните светила в микробиологията, вирусологията и епидемиологията, които ще трябва да си върнат дипломите...  😆

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , antea каза:

преди 20 минути , Мари Николова каза:

Нямам спомен грип да ме е оставял с какъвто и да било емоционален товар. А вас?

Нямаш спомен защото никога до сега не са ни облъчвали постоянно по всички медии. От както избягвам да чета и слушам за ковид от сутрин до вечер съм много добре. И приех факта, че каквото има да се случи, ще се случи.

Антея, не знам как те цитирах. 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 26 минути , Мари Николова каза:

Пак почваме да дъвчем едно и също. За една година се пуснаха ваксини, които реално спасяват животи, въпреки рисковете и хипотетичните странични ефекти. За 2(не дай си Боже и повече) години, вероятно ще се открие и лечение, което да предотварати тежки увреди и смърт. Отсрочката дава шанс на много хора за живот. Както вече неколкократно беше споменато, историята помни, че се е случвала ваксинация по време на пандемия и благодарение на това много болести, които са причинявали масов мор, днес ни звучат екзотично.

Нямам желание да споря с тези, които смятат, че ковид не е по-опасен от сезонен грип, но  много искам да дам линк към изследване за последствията от ковид при пациенти 6 месеца след изписването им от болница,публикувано в станалият особено популярен във форума The Lancet:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32656-8/fulltext

Това, което ми привлече вниманието е този абзац, описващ в резюме последствията:

Interpretation

At 6 months after acute infection, COVID-19 survivors were mainly troubled with fatigue or muscle weakness, sleep difficulties, and anxiety or depression. Patients who were more severely ill during their hospital stay had more severe impaired pulmonary diffusion capacities and abnormal chest imaging manifestations, and are the main target population for intervention of long-term recovery.

Аз имам спомен, че едва преживях един грип, който убиваше точно по-младите, а старите го караха леко. Вече на кое животно беше, ще те излъжа. Май свинския.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 14 минути , funny каза:

Е чак пък толкоз. Имаше симптом на лека настинка и в предвид огромното количесто хора дневно с които се среща си направи тест. Положителен - изолация. "Настинката" мина за 2 дни , после беше малко нервно стоене в къщи защото така трябва . А скенера - все пак да видим какво аджеба е нанесъл като "поражения". Нали всички така казаха че "вируса не е безобиден дори и при безсимпромните" . 

Аз така и останах отрицателна . Не съм го изолирала в отделна стая или отделни съдове или каквото и да било отделно 

радвам се, че са се развили така благоприятно нещата при вас, и макар че повтарят дословно нашата семейна ситуация от първите 14 дни, надявам се искрено продължението й да не ви настига 🙂 а ако скенерът не се беше оказал чист? щеше ли да напишеш поражения и другия израз отново в кавички?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , funny каза:

Добре е, че не си се заразила. Не искам да те напрягам, но имай предвид, че има вече доста случаи на семейни двойки при които при едната вълна единият е бил заразен и е преболедувал, а другият не се е заразил, въпреки, че са били в много близък контакт. Но при последваща вълна с друг вариант, незаразеният преди това патньор се заразява, например на работното си място, и се разболява. Така, че продължавай да се пазиш. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Именно, истинският грип (независимо дали е свински, птичи или какъвто и да е) си е тежко и неприятно заболяване. Само който не е боледувал може да говори колко е лек и безпроблемно протичащ. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 39 минути , Мари Николова каза:

...

Ние упорито се стараем да живеем колкото се може по-нормално, спокойно и ведро. 

Но съм честна със себе си и абсолютно убедена, че депресията и тревожността надничат зад рамото на всеки от нас след тази 1 година. И по-лоши симптоми виждам у хората, без да са боледували тежко.

И подобни бързи преводи на @zon, завършващи с прогноза за още две години по тази схема, ме докарват до паника. Не защото вярвам на всяка конспирация на света и съм песимист. Но ако продължат да ни облъчват в световен мащаб, че така ще бъде, логично е, няма как и ще свикнем, то ще е така и ще трябва да свикнем. А не знам дали ще можем без антидепресанти да издържим много време. 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 46 минути , antea каза:

радвам се, че така са се развили така благоприятно нещата при вас, макар че повтарят дословно нашата семейна ситуация от първите 14 дни надявам се искрено продължението й да не ви настига 🙂 а ако скенерът не се беше оказал чист? щеше ли да напишеш поражения и другия израз отново в кавички?

@antea всичко е въпрос на гледна точка и отново ще повторя - на психика. Аз имам 7 пневмонии през живота си. Сигурно пораженията по дроба ми са доста по-големи отколкото на прекаралите Ковид ( а за капак си имам и ХОББ). Но това не ме е спирало да живея живота си по начина по който го разбирам за правилен за мене си лично аз. Сега обаче ми се налага искам или не искам 😞

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

И подобни бързи преводи на @zon, завършващи с прогноза за още две години по тази схема, ме докарват до паника. Не защото вярвам на всяка конспирация на света и съм песимист. Но ако продължат да ни облъчат в световен мащаб, че така ще бъде, логично е, няма как и ще свикнем, то ще е така и ще трябва да свикнем. А не знам дали ще можем без антидепресанти да издържим много време. 

Ти пък защо се паникьосваш? Вече имаш една доза, скоро втора и наесен бустер. 

Професор Goossens има предвид точно обратното, а именно да не приемаме драматично всяка новина за нова мутация на вируса. Такива мутации така или иначе предстоят. 

Декември месец по повод британския вариант в едно интервю той попита белгийците дали им е писнало от вируса и мерките, защото на него лично ужасно му е писноло, но просто нямаме друг вариант освен да ги спазваме с цел да ограничим разпространението му и да дочакаме ваксините. 

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

Ние упорито се стараем да живеем колкото се може по-нормално, спокойно и ведро. 

Но съм честна със себе си и абсолютно убедена, че депресията и тревожността надничат зад рамото на всеки от нас след тази 1 година. И по-лоши симптоми виждам у хората, без да са боледували тежко.

И подобни бързи преводи на @zon, завършващи с прогноза за още две години по тази схема, ме докарват до паника. Не защото вярвам на всяка конспирация на света и съм песимист. Но ако продължат да ни облъчват в световен мащаб, че така ще бъде, логично е, няма как и ще свикнем, то ще е така и ще трябва да свикнем. А не знам дали ще можем без антидепресанти да издържим много време. 

Разбирам какво имаш предвид. Но ако приемем, че тези хора вероятно са изпитвали същият емоционален дискомфорт преди да се разболеят, то след като са преминали през това изпитание би следвало да бъдат вече  спокойни, че е зад гърба им. Освен ако заболяването не е било толкова травматично, че да остави тежка следа дори в психиката им и то 6 месеца по-късно.

@Брани беше дал много хубав пример с Хирошима, мисля че всички го разбрахме, но не на всеки допадна сравнението. Да, ситуацията е изключително тежка за всички, независимо в какво вярват, но трябва да минем през нея по възможно най-щадящият начин и за нас и за всички около нас. А нямаме много алтернативи.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/298683

Supreme Court strikes down government limits on air travel
Israeli Supreme Court blasts government handling of COVID limits on air travel, nullifies key restrictions on travelers.

... 

In addition, the court ruled that the requirement for travelers who lack both vaccination certificates and certificates of recovery from COVID to received special permission to travel from a government committee is illegal

😏

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 минути , zon каза:

Ти пък защо се паникьосваш? Вече имаш една доза, скоро втора и наесен бустер. 

Професор Goossens има предвид точно обратното, а именно да не приемаме драматично всяка новина за нова мутация на вируса. Такива мутации така или иначе предстоят. 

Декември месец по повод британския вариант в едно интервю той попита белгийците дали им е писнало от вируса и мерките, защото на него лично ужасно му е писноло, но просто нямаме друг вариант освен да ги спазваме с цел да ограничим разпространението му и да дочакаме ваксините. 

Дано наистина питаш, защото ще ти отговоря какви са моите тревожни мисли 😊.

Защото още преди да сме се ваксинирали, се пръкват всякакви нови и нови поводи това да не е достатъчно. Даже не са причини и факти, а по мое мнение противни догадки и предположения. Ама това не знаем, това не можем, това не е сигурно.... 

Възприемам дори това, че се препоръчват вече 3 месеца между първа и втора доза на най-масовата ваксина като саботаж на бързото решение на драмата. Към 3-те месеца са препоръките за продължителен локдаун, за да не е в пик извършването на ваксинацията. И още няколко седмици, за да подейства. И още няколко, за да видим дали няма да умрем всички или пък неочаквана част от нас... въобще не ми се коментира пък спирането на ваксинацията в цяла Европа. 

И така де, пролича ли колко ми е писнало вече 🙂 ? Защото май трябва да спра да пиша и да си сипя още вино 🙂 

@Мари Николова, доста ми е интересно това дали след изкарване на тежък ковид се тревожат за себе си или по-скоро за всички останали и защо, но ми е малко жал да човъркам из мозъците на хората и не питам. 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

Възприемам дори това, че се препоръчват вече 3 месеца между първа и втора доза на най-масовата ваксина като саботаж на бързото решение на драмата. Към 3-те месеца са препоръките за продължителен локдаун, за да не е в пик извършването на ваксинацията. И още няколко седмици, за да подейства. И още няколко, за да видим дали няма да умрем всички или пък неочаквана част от нас... въобще не ми се коментира пък спирането на ваксинацията в цяла Европа. 

И така де, пролича ли колко ми е писнало вече 🙂 ? Защото май трябва да спра да пиша и да си сипя още вино 🙂 

При доста видове ваксини има по голям период между първата доза и последващите реваксинации и имунолозите могат да обяснат защо това е така и по добре да се направи. Но дори и с една доза е по добре от никаква.

Пикът на епидемията си е проблемен най малкото защото много хора не биха могли да се ваксинират, ако са контактни или инфектирани, болни. 

В Белгия няма спиране на ваксинациите. Дори сега Фламандското правителство е направило запитване дали ще може да получим АЗ доставки от квотите на спрелите ваксинацията държави.

И само 1 до 2 процента не се явяват във ваксинационните центрове за съответния ден и час. Има списък с резерви, готови да се отзоват до час в съответния център и да заемат мястото на отказалите се. 

Сипи си едно розе, че е хем розово :)) 

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 18 минути , Lindt каза:

И тя, годината, взе, че свърши!  

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Георги Матеев
Публикувано:

Гледам тук тежки разговори се водят. А ситуацията всъщност е толкова проста 🙂

Culture_Matrix_RedPillBluePill-1047403844.jpg

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 17
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.