Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 24 минути , Lindt каза:

Някои от тези събеседници са съвсем малко горди, че са оцелели след ваксинация с проблемната партида 🤣 И искат да си го кажат пък някъде!

Не, шегувам се, много ще се радвам тази тема да умре от липса на ентусиазъм. Ама и аз я захранвам.. 

На мен вчера ми се ъпдейтна Уиндоуса на домашния компютър и исках да питам при вас дали дойде ъпдейт по чипа или Бил не ги пуска едновременно? Натисни Живко по носа за 3 секунди и като изброи на глас опциите, кратко го натисни по носа на “About” за да си каже текущата версия ...

• Смея се 10
Публикувано:
преди 8 минути , Брани каза:

На мен вчера ми се ъпдейтна Уиндоуса на домашния компютър и исках да питам при вас дали дойде ъпдейт по чипа или Бил не ги пуска едновременно? Натисни Живко по носа за 3 секунди и като изброи на глас опциите, кратко го натисни по носа на “About” за да си каже текущата версия ...

Ако го натисна по носа, раздава целувчици. Това ли искаш?

• Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 10 минути , FlyTraveler каза:

Точно "бившите" понякога дават най-точна информация и могат да изказват най-независимо мнение. Както, примерно бившият старши научен съветник на Пфайзер за белодробни заболявания д-р Майкъл Ийдън, който пък написа отворено писмо до ЕМА относно ваксините. Проф. Бакди в Германия също е учен, който вече е извън системата и може да си позволи да говори/ пише каквото мисли. 

Не е задължително някой да има непременно комерсиална или кариерна цел, за да прави нещо.  Такива цели търси при тези, които имат да продават продукт/ налагат линия на поведение или са на някаква "придворна" длъжност, зависят от държавни/ частни грантове и пр.

Относно бившите, професорът е работил за доста големи международни компании. Това разбира се е добре, но ако наистина толкова често си сменяш работата или те освобождават, идва и въпросът защо

Въпросният професор е завършил ветеринарна медицина и в последствие е специализирал и вирусология. Той може много добре да се реализира точно с комерсиална цел и да има много високи доходи. 

Въпросът е защо си е закрил своята собствена консултантска фирма.  

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Ако го натисна по носа, раздава целувчици. Това ли искаш?

Натисни и задръж за 4 секунди... да видим какво ще стане. Може да го рестартираш.

• Смея се 4
Публикувано:
преди 8 минути , zon каза:

Относно бившите, професорът е работил за доста големи международни компании. Това разбира се е добре, но ако наистина толкова често си сменяш работата или те освобождават, идва и въпросът защо

Въпросният професор е завършил ветеринарна медицина и в последствие е специализирал и вирусология. Той може много добре да се реализира точно с комерсиална цел и да има много високи доходи. 

Въпросът е защо си е закрил своята собствена консултантска фирма.  

Нямам представа, попитай го, ако това е толкова важно за теб, сигурно има някакъв начин за свързване. 🙂  За мен това няма значение. Не е нещо незаконно, може да е намерил да се занимава с нещо по-интересно. Не ми се връща на резюмето му да гледам годините, но може консултантската фирма да е имала конфликт на интереси с някаква друга негова длъжност. Всичко може.

Какво лошо има често да си сменяш работата? Щом те назначават на друго място, значи имаш качества. Може пък да не обича да си мълчи и затова да си я сменя често. 😆  Дай сега да обявим някой за некомпетентен, защото видиш ли, често си бил сменял работата и си бил закрил лична консултантска фирма. 🙂 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

Нямам представа, попитай го, сигурно има някакъв начин за свързване. 🙂  За мен това няма значение. Не е нещо незаконно, може да е намерил да се занимава с нещо по-интересно. Не ми се връща на резюмето му да гледам годините, но може консултантската фирма да е имала конфликт на интереси с някаква друга негова длъжност. Всичко може.

Какво лошо има често да си сменяш работата? Щом те назначават на друго място, значи имаш качества. Може пък да не обича да си мълчи и затова да си я сменя често. 😆  Дай сега да обявим някой за некомпетентен, защото видиш ли, често си бил сменял работата и си бил закрил лична консултантска фирма. 🙂 

Не, мерси, само това ми липсва и с професори вирусоролози да се свързвам в момнета, 😆 малко ги гледам по новините.

Консултанската му фирма е точно създадена с цел той да си упражнява специалността и дейността. Други фирми го наемат да им оказва консултански услуги и му плащат на ден/час и от това се изкарват много добри пари, много повече отколкото ако той работи за някой на договор като служител.

Той самият си е сложил в св-то, че в момента работи за собствената си консултанска фипма, а тя е напрактика е закрита. 

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, zon каза:

Не, мерси, само това ми липсва и с професори вирусоролози да се свързвам в момнета, 😆 малко ги гледам по новините.

Консултанската му фирма е точно създадена с цел той да си упражнява специалността и дейността. Други фирми го наемат да им оказва консултански услуги и му плащат на ден/час и от това се изкарват много добри пари, много повече отколкото ако той работи за някой на договор като служител.

Той самият си е сложил в св-то, че в момента работи за собствената си консултанска фипма, а тя е напрактика е закрита. 

Ами, лош човек. Толкова много подозрителни неща около него... 😆

Публикувано:
преди 2 часа, Емилия каза:

Аз като ваксиниране с 1 доза АЗ, при това от "кофти" партидата, какво предполагаш, че трябва да направя занапред? Ако все пак кажат, че ваксината е ОК, в което аз все още вярвам, по-добре ли ще е да не слагам втора доза?

Естествено,че ще си сложиш втора доза.Ако си щяла да мреш,да си умряла.ние сме в същата позиция и не мислим да се отказваме.Все пак втората доза ще е средата на Май,така че има време да видим резултатите.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:

@Lindt @Мари Николова и аз не допринасям за заглъхването на темата, но тя е част от ежедневието ни. Като сме пристрастени към форума, тук си пишем🙂. Аз нямам и фейсбук. Имах предвид не да не пишем, защото няма да има и какво да четем😄. Просто да не създаваме клюкарска тревога на тема ваксини, защото тя не е полезна за никой, дори и за нас самите. В момент, когато съм напът да изкажа крайно мнение за нечие решение или поведение, си припомням за една позната. Преди да има дете голяма критика правеше към познатите си, които обсипвали ФБ със снимки на децата си. После като роди все едно тъмно петно настана в мислите й и самата тя почна много, ама много да споделя семейни кадри 🙂. Човек не знае на къде ще потегли и как изглежда в чуждите очи. 

На вас двечките желая чудесни пътувания и да споделяте преживявания и находки 🤗

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

ЕМА не успя да ме изненада, нямам идея защо се бавиха толкова време за да оповестят, че нищо ново не знаят. Ще сменят листовката като добавят нови странични ефекти и чиста работа, проблем няма и нищо не се е случвало (точно това очаквах да направят). Днес за пръв път мернах, че май Англия са си признали, че и при тях е имало няколко проблемни случаи, доколкото знам и в САЩ нямат още одобрение заради 2 проблемни случая с доброволци.

Определено ЕМА щяха да са доста по-полезни, ако бяха казали и как редкия риск може да се неутрализира (примерно повече течности, профилактично аспирин или нещо друго за даден период) и за какви симптоми да се следи след ваксиниране и ако ги има да се търси доктор. Лично за мен ефективността на тази ваксина ми е много съмнителна. Ако не върши работа с африканския щам то тогава е логично той да стане доминиращ и излиза, че все едно ваксина нямаш.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 7 минути , logist13 каза:

Определено ЕМА щяха да са доста по-полезни, ако бяха казали и как редкия риск може да се неутрализира (примерно повече течности, профилактично аспирин или нещо друго за даден период) и за какви симптоми да се следи след ваксиниране и ако ги има да се търси доктор. Лично за мен ефективността на тази ваксина ми е много съмнителна. Ако не върши работа с африканския щам то тогава е логично той да стане доминиращ и излиза, че все едно ваксина нямаш.

Съвети за превантивно приемане на лекарства около ваксинацията няма, но са написали какво да се следи

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots

• However, if you get any of the following after receiving the COVID-19 Vaccine AstraZeneca:
    • breathlessness,
    • pain in the chest or stomach,
    • swelling or coldness in an arm or leg,
    • severe or worsening headache or blurred vision after vaccination,
    • persistent bleeding,
    • multiple small bruises, reddish or purplish spots, or blood blisters under the skin,

please seek prompt medical assistance and mention your recent vaccination.

На мен лично ми направи впечатление предпазливия изказ който имат. Категоричните заключения са само в нашите медии.

• Харесвам 4
Публикувано:

"Италия ще възобнови имунизацията с ваксината на AstraZeneca от петък. Това съобщи премиерът на страната Марио Драги, цитиран от АФП.

Европейската агенция по лекарствата обяви по-рано днес, че ваксината е безопасна и ефективна.

Преди няколко дни Италия и други европейски държави спряха употребата на ваксината заради тежки странични реакции.

"Употребата на ваксината на AstraZeneca ще бъде възобновена от утре. Остава приоритет на правителството да се поставят колкото е възможно повече ваксини за възможно най-кратко време", се казва в съобщението на министър-председателя.

Здравните министри на Латвия и Литва също обявиха, че възобновяват използването на ваксината от утре.

България също подновява от утре."

news. bg

• Харесвам 1
Публикувано:

Супер-бебе!

First baby in U.S. born with antibodies against COVID-19 after mom receives dose of Moderna vaccine while pregnant

https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-moderna-baby-born-antibodies/

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , Victoria каза:

Интересно.

Нали казват бременните да не се ваксинират.

Те препоръчват да не се ваксинират бременни или тези които планират забременяване, но пък ако някой толкова иска ... няма да го спират я.

В случая не само че е ваксинирана майката ами го е направила в последното тримесечие, което... е леко странно.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , Victoria каза:

Интересно.

Нали казват бременните да не се ваксинират.

И тук мненията са противоречиви. Поради зачестили случай на тежко прекарващи ковид родилки, някои  с фатален край, има лекари, които съветват и бременни да се ваксинират.

• Харесвам 3
Публикувано:

на фона на това, което се случи с жената с близнаците от последната седмица, изобщо не ми се струва странно решението да се ваксинират

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 минути , Мари Николова каза:

И тук мненията са противоречиви. Поради зачестили случай на тежко прекарващи ковид родилки, някои  с фатален край, има лекари, които съветват и бременни да се ваксинират.

Да бе, ама колко трябва да е голям нечий страх за собственото му здраве за да рискува (евентуално разбира се) здравето на детето си ?

Все пак не случайно се казва че не са тествани ваксините на бременни и за това не се препоръчва. Аз бих се страхувала повече от това да няма малформации или някакво отражение върху детето ми отколкото за мен лично и ще превъзмогна страха си още 2-3 месеца и ще се ваксинирам като родя.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Предполагам препоръките са такива, тъй като все още няма достатъчно изследвания по въпроса, ама това реално си е риск и за бебето...

• Харесвам 3
Публикувано:

"Това, което сочат данните е, че няма причина да не си поставят ваксина и да се притесняват.  Всички, които са бременни и тези, които кърмят също могат да се ваксинират", заяви в предаването "Денят ON AIR" доц. Петя Андреева.

При репродуктивните двойки също няма място за притеснение.

"Няма причина или индикация да не се направи ваксина. Това няма да наруши тяхната репродуктивност и не действа на хормоните", каза още доц. Андреева

https://www.dnes.bg/health/2021/03/18/v-povecheto-sluchai-pri-bremennite-koronavirusyt-proticha-leko.483800

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 минути , но нейм каза:

"Това, което сочат данните е, че няма причина да не си поставят ваксина и да се притесняват.  Всички, които са бременни и тези, които кърмят също могат да се ваксинират", заяви в предаването "Денят ON AIR" доц. Петя Андреева.

При репродуктивните двойки също няма място за притеснение.

"Няма причина или индикация да не се направи ваксина. Това няма да наруши тяхната репродуктивност и не действа на хормоните", каза още доц. Андреева

https://www.dnes.bg/health/2021/03/18/v-povecheto-sluchai-pri-bremennite-koronavirusyt-proticha-leko.483800

Похвално за доц.Петя че се е изказала толкова категорично но все пак отговорността се поема от родителите и при евентуален проблем при плода, последствията ще са за родителите и детето а не за нея

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 24 минути , funny каза:

Похвално за доц.Петя че се е изказала толкова категорично но все пак отговорността се поема от родителите и при евентуален проблем при плода, последствията ще са за родителите и детето а не за нея

Ваксините против Ковид от известно време се тестват върху бременни. В Швейцария дори са разрешени за бременни, но за сега само при бременни с придружаващи заболявания.

А няма нищо странно, че се е ваксинирала в третия триместър, защото това е възможно най-нерисковия период през бременността. През първия триместър е така наречената  органогенеза ( когато се формират органите) и тогава има риск от образуване на малформации.

Има и ваксини, които са разрешени при бременни напр. против грип и коклюш ( против коклюш дори е препоръчителна поне за Германия и Швейцария, ако не е правена скоро реваксинация).

Аз лично ще се ваксинирам докато кърмя и нямам абсолютно никакви притеснения. Но това е личен избор и всеки решава сам за себе си.

• Харесвам 18
Публикувано:

Именно, Фъни. 

Какво значи на фона на станалото с бременната? Ама от кога частните случаи ни висят като меч над главите? Ами на фона на 100 000 бременни, минали през вируса и не умрели и нищо не им се случило, 1 случай да ни кара да се боцкаме. Но, човек сам взема решение в крайна сметка за себе си. И сам си носи отговорност, включително за бебето. А ако нещо му стане, да видим дали д-р Петя ще оправи ли нещата? Имам опит в такава връзка, ама хайде. Наивниците да мислят, че сме всички и сме заедно и някой ще дойде да поправи личната трагедия. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 34 минути , funny каза:

Да бе, ама колко трябва да е голям нечий страх за собственото му здраве за да рискува (евентуално разбира се) здравето на детето си ?

Все пак не случайно се казва че не са тествани ваксините на бременни и за това не се препоръчва. Аз бих се страхувала повече от това да няма малформации или някакво отражение върху детето ми отколкото за мен лично и ще превъзмогна страха си още 2-3 месеца и ще се ваксинирам като родя.

Общо взето и аз мисля като теб, но нека не забравяме, че има всякакви случаи - рискови родилки, с придружаващи заболявания, налага им се да прекарат време в болнична среда с висок риск от заразяване. Ако се заразят с вируса вероятно не могат да приемат половина от предписаните лекарства и пак риска  за бебето е голям.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 минути , Velyana каза:

А няма нищо странно, че се е ваксинирала в третия триместър, защото това е възможно най-нерисковия период през бременността. 

Имах в предвид не че е най опасно за бебето в последното тримесечие , а че ти остават 2-3 месеца докато родиш и периода на изчакване да се ваксинираш след раждането е малък . 

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.