Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Днес/вчера е извършен първият полет, при който всички пасажери и екипаж са били тествани безплатно преди бординг чрез бързият тест на Абот . Пилотен проект на Юнайтед, а полета е бил Ню Йорк- Лондон.

United’s first flight between Newark and London Heathrow with free rapid testing for passengers and crew has landed. United Airlines Flight 14, operated by one of the carrier’s Boeing 787-10 Dreamliners, departed from Newark Airport (EWR) at 7:28 p.m. local time on Nov. 16 and arrived at Heathrow (LHR) at 6:40 a.m. GMT.ew

United said that all passengers aged two or older and crew were required to take a rapid test prior to boarding. The tests were free of charge, and anyone who wasn’t willing to take a test was placed on another flight, guaranteeing that everyone on board UA14 had been tested prior to departure.

United-Airlines-COVID-19-testing-trial-E

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, muchachote каза:

Виждате ли възможност да излизаме  в чужбина  през Новогодишните празници?

Гледах, че български агенции имат чартъри за Египет по Нова година. Често имат и само места, или пък - ласт минет предложения.Щом те ще летят, значи може.

Редактирано от Mary
Махнато име на агенция
Връзка към коментар
Мирослав Василев

Възможно ли е, някой да обясни как се смятат оздравелите? 

След като за деня има примерно 2500 заболели, след 14 дена карантината им пада (тоест, се считат за оздравели), не били трябвало след 14 дена оздравелите да бъдат около 2500, а не примерно 1000 човека.

Сестра ми, беше положителна и 14-те дена карантина минаха, никой не звънна, да я пита, дали има някакви симптоми, оздравяла ли е, та тя кога отпада от системата?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

9 minutes ago, Мирослав Василев said:

Възможно ли е, някой да обясни как се смятат оздравелите? 

След като за деня има примерно 2500 заболели, след 14 дена карантината им пада (тоест, се считат за оздравели), не били трябвало след 14 дена оздравелите да бъдат около 2500, а не примерно 1000 човека.

Сестра ми, беше положителна и 14-те дена карантина минаха, никой не звънна, да я пита, дали има някакви симптоми, оздравяла ли е, та тя кога отпада от системата?

От две седмици всички, които са били положителни и е минал период от 14 дни след теста се броят за Оздравели. В числото Оздравели не влизат хоспитализирани и хора, които още имат оплаквания - това доколкото знам се комуникира между лекуващия лекар и РЗИ. Също така ако след 14 дни си направи някой нов тест, влиза пак като Заразен. Звената са хаос и сълзи. Знам за хора, които са родени в други градове, живеят в София от години и им звънят от РЗИто някъде от страната, а те не са стъпвали в този град от години

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, muchachote каза:

Виждате ли възможност да излизаме  в чужбина  през Новогодишните празници?

Аз следя със затаен дъх новините от Турция и ака не хлопнат границата, заминавам в тази посока. 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 2 минути , Coo каза:

От две седмици всички, които са били положителни и е минал период от 14 дни след теста се броят за Оздравели. В числото Оздравели не влизат хоспитализирани и хора, които още имат оплаквания - това доколкото знам се комуникира между лекуващия лекар и РЗИ. 

И аз, донякъде стигнах до този извод, ама пак не ми се вярва (може и да се бъркам).

Защото като гледам данните, положителни 4100, 14 дена по-късно оздравели 900, близо 3200 човека, са с продължаващи симптоми?

Това, разбира се са мойте виждания, може и да има някакъв друг начин за смятане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

преди няколко дни имаше статия-анализ в Дневник, според която като оздравели записват само изписаните от болница, тези които са си били в къщи някакси не влизат в статистиката, което е доста странно, но и същевременно много тревожно, тъй като всеки ден хоспитализираните се увеличават с по 100 -200 човека, което, на фона на примерно 1200 записани като оздравели вчера, значи че са постъпили нови 1400 в болница?

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/15/4137950_izlekuvan_ot_covid-19_-_kak_se_broiat_ozdravelite_i/

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , antea каза:

преди няколко дни имаше статия-анализ в Дневник, според която като оздравели записват само изписаните от болница, тези които са си били в къщи някакси не влизат в статистиката, 

Но пък тези които са си били вкъщи се броят като заразени. В един момент тия хора оздравяват, ама никой не ги маха от статистиката и ето ти разликата с Германия:

преди 17 часа, tch каза:

Активни случаи в Германия 3500 на 1 милион, в България 10 000 на 1 милион при много по-малко тестване.

• Харесвам 3
  • Шок 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

От тук могат да се теглят данните по дни - общо, по области и по възраст. Данните са от м. юни до сега. Има забавяния в подаването, за това вече @master_of_germs и други обясниха защо (претоварени служители, уикенд и т.н)

https://data.egov.bg/covid-19?section=8&subsection=16&item=36

Аз не съм смятала. Ако се смята, трябва да се вземе до период седмица назад, дори две, за да са вкарани наистина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Според мен информацията за оздравелите за конкретен ден не е статична. Може би броя оздравели се определя като се гледат предписанията на РЗИ, които са с изтекла карантина и тяхното отразяване в системата да се забавя. Не мисля, че е пречка да натрупват брой оздравели към стара дата. Забелязала съм това при статистиката в Чехия. Например за 17.11. в момента се водят 50 оздравели. След няколко дни ще натрупат и още регистрирани оздравели на същата дата и броя може да стане 5000. 

Може и при нас да е така, но просто не виждаме направените актуализации от по-предна към по-задна дата.

EB766F33-E01E-43FE-BF1E-93265D8C9520.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, ivan69 said:

Правят ли някъде PCR тестове за семейства с отстъпка? За Египет ми трябва.

Ние септември последно си правихме за пътуване, в Геника на Плиска беше по 90лв/човек, не сме женени, но минахме като семейство. Записване: беше онлайн, избираш си свободен час. На следващия ден резултатите бяха готови. Сега може и повече време да е нужно, мисля че доста повече се тестват сега откакто септември. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, boogy83 каза:

Но пък тези които са си били вкъщи се броят като заразени. В един момент тия хора оздравяват, ама никой не ги маха от статистиката и ето ти разликата с Германия:

За вчера в България има 685 новозаразени на милион, Германия 214. А процентът положителни тестове в България е в пъти по-висок.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Alexander каза:

За мен по интересни са цифрите  40 и над 40% положителни от всичко проби и то не 1 ден.

Според мен няма в цял свят такова чудо..

Може би е свързано с по-ниските капацитети за тестване. Не знам в момента кой се тества в България, но ако се тестват само хора с по-няколко симптома, нормално е да има по-висок процент положителни. Освен това в Германия кривата се стабилизира уж отново заради строгите мерки. По-сериозният проблем е може би това, което @tch казва - че в България има 3 пъти повече новозаразени на единица хора.

Връзка към коментар
преди 1 час, Alexander каза:

За мен по интересни са цифрите  40 и над 40% положителни от всичко проби и то не 1 ден.

Според мен няма в цял свят такова чудо..

Според мен се дължи на антигенните тестове - много хора си правят от тях първо и после отиват да направят РСR за "по-официално". Така на практика се тестват не малко вече потвърдени. А и в момента в някои щати има и по-голямо чудо (Южна Дакота 58%).

Не е редно да се сравнява България с Германия. С риск да ме набиете, не мисля че България се справя толкова зле, гледайки цялостно на ситуацията. Все пак знаем си хала. Управниците се правят че взимат мерки, народа се прави че ги спазва...но като цяло много хора се стараят и дават всичко от себе си, много доброволци се откликват (и млади и стари), много учители се опитват да направят възможно най-доброто в ситуацията и с мижави ресурси.

Важно да изкараме криво-ляво зимата, да не се катурне здравната система. Реалистично, може би няма да се мине без някоя седмица карантина "прекъсвач" (особенно след празниците) или нещо от сорта, но като цяло положението не е чак толкова зле в България - нито откъм ограничения, нито откъм достъп до здравна помощ.

Все пак си мисля, че отмяната на плановите операции и затварянето на училищата трябваше да са най-най-последните мерки, а чалготеки и барове да са от първите, но ... всеки с приоритетите си.

• Харесвам 16
Връзка към коментар

@samuraika докато си из темата да те питам :smile: вчера четох още едно интересно интервю, но специално този пасаж ме заинтригува

Цитат

В Япония преди по-малко от месец откриха един много специфичен белтък, т.нар. CCL17. Оказа се, че този белтък има много пряко отношение към протичането на коронавирусната инфекция. Даже се разработи и такъв тест за ранна прогноза. И ако нивото на CCL17 е под 100 pg/mL, значи болният го очаква влошаване на състоянието. И тази прогноза е важна. Ако е над 400 pg/mL, може да се счита, че пациентът ще преодолее болестта. Първоначалните опити не даваха обяснение какъв е механизмът, но след това стана много ясно, че този именно белтък CCL17 много мощно стимулира естествените клетки убийци, NK – клетките. Тоест колкото повече NK – клетки имаме, значи сме с по-добър имунен отговор и те ще могат да се справят с вирусната инфекция. А когато тези клетки са малко, състоянието на болния съответно се влошава. Затова този белтък се оказа много полезен и в Япония е разработена цяла такава система за изследване, за първоначален скрининг на болните. И ако болните имат CCL17 под 100 pg/mL веднага трябва да бъдат хоспитализирани. Такива са инструкциите. А ако е висок белтъкът може да се търси домашно лечение.

чела ли си нещо в японските медии по въпроса?

самото интервю - https://infacto.bg/akad-bogdan-petrunov-bradikinint-pravi-sdovete-propusklivi/

и от Ройтерс почти същото - https://www.reuters.com/article/healthcoronavirus-japan-serum/japanese-researchers-trial-early-warning-test-for-acute-covid-19-cases-idINL3N2GM1SM, че имало вече 500 такива устройства в Япония

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , samuraika каза:

Не е редно да се сравнява България с Германия. С риск да ме набиете, не мисля че България се справя толкова зле, гледайки цялостно на ситуацията. Все пак знаем си хала. Управниците се правят че взимат мерки, народа се прави че ги спазва...но като цяло много хора се стараят и дават всичко от себе си, много доброволци се откликват (и млади и стари), много учители се опитват да направят възможно най-доброто в ситуацията и с мижави ресурси.

Точно, защото си знаем хала трябваше отдавна всички заведения да са затворени. Колкото по-лоша ти е здравната системата, толкова по-крути трябва да са мерките. Обещетяват ги с опрделен процент от оборота за миналата им година и толкова.  За вчера България е на 13-то място в Европа по абсолютен брой заболели, но по население е на 21-во. Така че драмата тепърва предстои, още твърде много хора смятат, че това е настинка.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 25 минути , tch каза:

Точно, защото си знаем хала трябваше отдавна всички заведения да са затворени. Колкото по-лоша ти е здравната системата, толкова по-крути трябва да са мерките. Обещетяват ги с опрделен процент от оборота за миналата им година и толкова.  За вчера България е на 13-то място в Европа по абсолютен брой заболели, но по население е на 21-во. Така че драмата тепърва предстои, още твърде много хора смятат, че това е настинка.

Преди месец "опозицията"  гореше демонстративно маски по площадите, а един иначе доста посредствен журналист макар и с нащастна съдба беше превърнат герой, заради глупавата си фраза "Маските са за  ви накарат да мълчите" или някаква подобна тъпотия беше. От другата страна едно правителство, което всячески опитваше да си спаси задника. Е как да се получат нещата ?  

Аз също мисля, че нещата съвсем  не са чак толкова зле на фона на всичко около нас.  Каквито мерките, такива и хората, айде да не си затваряме очите.Да му мислят тия в болниците. 

Ще мине. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 минути , stanimir каза:

Преди месец "опозицията"  гореше демонстративно маски по площадите ,  а един иначе доста посредствен журналист макар и с нащастна съдба беше превърнат герой, заради глупавата си фраза "Маските са за  ви накарат да мълчите" или някаква подобна тъпотия беше. 

Аз също мисля, че нещата съвсем  не са чак толкова зле на фона на всичко около нас.  Каквито мерките, такива и хората, айде да не си затваряме очите.

Ще мине. 

На първо време се сещам за Германия, Италия и Испания, където е имало масови простести срещу противоепедемичните мерки, но никой не е тръгнал да ги отменя. Иначе разбирасе, че ще мине, но 10-20-хиляди ще дадат фира докато "минава"

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И според мен България се справя не толкова зле с оглед на ресурсите с които разполага държавата. Важното е не колко са строги мерките, а колко се спазват. Дори и да са затворени заведенията, пак ще има хора които ще ходят кашлящи и кихащи по улиците.

И понеже доста често се сравнява България с Германия, мога да кажа, че нещата не са чак толкова цветущи в цяла Германия. При нас интензивното отделение започна да се пълни, Ковид отделенията също и в същото време града е пълен и хората пазаруват като за последно.  Знам и за няколко лаборатории, в които пробите се взимат не от лаборант, а от човека , който е отишъл да се изследва. Което навява на мисълта, че има и фалшиво отрицателни тестове, едва ли са стотици хиляди, но все пак. Но пак казвам това е региона в които работя, със сигурност не е така в цяла Германия. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.