Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 23 минути , Дани Магелани каза:

Поставили са на риск живота ти, а може би и на много други, с бездействие, погрешни решения, ненавременни действия. Аз не бих мълчала, за да не се случчи и на следващите заразени. Не всеки има достъп до най-добрите специалисти, за да разчита на адекватна помощ. Има много проблеми в масовото здравеопазване, а с мълчание няма да се оправи, си мисля аз.

Основната ми забележка е за организацията в поликлиниката, където би трябвало да помислят как да не смесват потоците и да се минимизира престоят на посетителите. Не е като да не знаят, че ковид-болните са заразни.

Поведението на личната ми лекарка ме изненада, но поне на теория мога да я сменя (ако намеря с кого).

А пулмологът с 26-годишен стаж всъщност е прав - ковид-пневмонията не е точно пневмония (поне доколкото разбрах от цялата работа).

Недостигът на лекари и други специалисти в България не е новина.

Оставянето на болните с отрицателен PCR тест на домашно лечение няма да се промени от моето мнение.

Телевизионните репортажи обикновено търсят някаква сензация. Днес една, утре - друга, а реални последствия няма. Да не говорим за лекарствата, които споменаха и после бяха изкупени от аптеките.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Не съм уплашена, а за пръв път от болест мисля, че и той, след като вкарва черен хумор /на рентгена пишело “слезка нормален размер”, а той няма такъв орган-далак/. 

Слезката не се вижда на рентгенова снимка, освен ако изследването не се прави с контраст. Ако слезката е силно увеличена, обаче, тя пространствено може да избута останалите органи в коремната кухина, както и десния диафрагмален купол нагоре, което изместване вече се забелязва на рентгеновата снимка на белите дробове. 

Но на стандартна рентгенография няма как да се разбере, че слезката липсва. 🙂

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 часа, crazyhorse каза:

Преди тази истерия,някой дали беше чувал за диагноза и лечение по телефона?

Колкото искаш!

Публикувано:
преди 9 часа, Childish каза:

Основната ми забележка е за организацията в поликлиниката, където би трябвало да помислят как да не смесват потоците и да се минимизира престоят на посетителите. Не е като да не знаят, че ковид-болните са заразни.

Поведението на личната ми лекарка ме изненада, но поне на теория мога да я сменя (ако намеря с кого).

А пулмологът с 26-годишен стаж всъщност е прав - ковид-пневмонията не е точно пневмония (поне доколкото разбрах от цялата работа).

Недостигът на лекари и други специалисти в България не е новина.

Оставянето на болните с отрицателен PCR тест на домашно лечение няма да се промени от моето мнение.

Телевизионните репортажи обикновено търсят някаква сензация. Днес една, утре - друга, а реални последствия няма. Да не говорим за лекарствата, които споменаха и после бяха изкупени от аптеките.

Историята ти ужасно много прилича на тази на моя съпруг. Подобни неща и ние преживяхме ноември месец,  малко по добре се оправихме, стечение на обстоятелствата,  можеби. Теста му антигенен,  също отрицателен,  до пср не стигнахме.  Джипито по тази причина го смених след Нова година.  Пулмолог намерих на същия ден,  платих поради липса на талон. Дори болничен не му дадоха. Това, което разбрах,  а и ти го потвърждаваш е, че на тестовете не може да се вярва. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 часа, ДиянаВ каза:

При тази нова вълна имам предположение, че ще приемат в болница и без положителен тест, по клинична картина. Не разбирам от болести и не искам да навлизам в дълбоки размисли. Съпругът е с рентген, показващ ковид, казали са му, че няма нужда от тест, в понеделник пак да го видели дали е необходимо болнично лечение. На мен и дъщеря ни нищо ни няма ... за сега. Не съм уплашена, а за пръв път от болест мисля, че и той, след като вкарва черен хумор /на рентгена пишело “слезка нормален размер”, а той няма такъв орган-далак/. 

предполагам, че мъжът ти си знае, но за всеки случай да го спомена - задължително да каже, че е без далак; доколкото в него се образуват лимфоцити, при липсата на този орган човек по-трудно се бори с инфекции

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 10 часа, tonica каза:

Австрийската официална Радиотелевизионна организация ORF публикува това:

19.3.2021 – 21:34

Причината за смъртта на 49-годишна медицинска сестра е изяснена.

Смъртта на 49-годишна медицинска сестра от Zwettl (Долна Австрия) е изяснена: тя е починала от реакция след ваксинация с AstraZeneca.

Няколко дни след ваксинацията в тялото на медицинската сестра е имало много рядка тромботична реакция. Говорителят на Виенската обща болница Карин Ферингер потвърди резултатите пред noe.ORF.at.

Коагулационното разстройство е една от многото възможни ваксинални реакции, „макар и изключително рядка“, казва специалистът по коагулация Сабине Айхингер от MedUni Vienna.

Цялото съобщение тук: https://orf.at/stories/3205989/

Сега трябва да и обясни някой, че ползите надвишават рисковете.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

Сега трябва да и обясни някой, че ползите надвишават рисковете.

Ами де факто бай БОрис го показва, като се ваксинира с АЗ. Това си е направо обяснение. Иначе, всички държави, които възобновиха ваксинацията, го споделиха. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Как вървят нещата отвъд океана. 

Канада изглежда на нашия хал, при това с пет одобрени ваксини. 

https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/covid-19-vaccine-doses.html

https://health-infobase.canada.ca/covid-19/vaccination-coverage/

IMG_20210320_095404.jpg

IMG_20210320_095523.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 40 минути , antea каза:

предполагам, че мъжът ти си знае, но за всеки случай да го спомена - задължително да каже, че е без далак; доколкото в него се образуват лимфоцити, при липсата на този орган човек по-трудно се бори с инфекции

Не знам какво знае, но пие една шепа хапчета. По принцип така прави и в други ситуации - нещо да го заболи и веднага хапче. Майка му е паникьосаната, защото знае какво е да гледаш дете със здравословни проблеми. От една седмица нито е вдигал температура, нито кашля, няма и задух. Негов колега на работа, който върти допълнителен бизнес в Румъния, си правил тест, за да пътува и излязъл положителен. След един ден съпругът каза, че има секрет в носоглътката и го болят краката. Веднага закупи лекарства кой, каквото му е казал. Аз не споря с него, защото няма смисъл🙂 За себе си прилагам лимон, мед и сода и лимон, мед и орехи. Поне вече иска лятото да се ваксинира, че до скоро отхвърляше тази идея🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , stanimir каза:

Как вървят нещата отвъд океана. 

Канада изглежда на нашия хал, при това с пет одобрени ваксини. 

https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/covid-19-vaccine-doses.html

https://health-infobase.canada.ca/covid-19/vaccination-coverage/

IMG_20210320_095404.jpg

IMG_20210320_095523.jpg

Интересна разлика между отделни провинции (или както се наричат) има.

• Харесвам 1
Публикувано:

За съжаление масовата ваксинация поне за 19,03 е почти на нивото от последната седмица . Ако и другата седмица се задържим под 10000 бройки дневно за мен масовата ваксинация е пред провал.  Относно пандемията Израел и Великобритания , засега се справят добре , но гледам една Португалия се справя може би най-добре от всички , а не са много напред с ваксинацията . Не съм следил мерките в Португалия , но определено там нещата вървят в положителна посока.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , ivan69 каза:

За съжаление масовата ваксинация поне за 19,03 е почти на нивото от последната седмица . Ако и другата седмица се задържим под 10000 бройки дневно за мен масовата ваксинация е пред провал.  Относно пандемията Израел и Великобритания , засега се справят добре , но гледам една Португалия се справя може би най-добре от всички , а не са много напред с ваксинацията . Не съм следил мерките в Португалия , но определено там нещата вървят в положителна посока.

Португалия е много интересен феномен. Имат доста ограничителни мерки, ама само преди 2 месеца имаха 877 на 100 000 заразени за седмица и всякаквите му там щамове. И сега са на 34 на 100 000. Една Германия - с мерки си се върти между 50 и 120-130 от месеци. България е като кардиограма, ама да речем това може да се обясни с постоянните отваряния и затваряния. Абе ако се абстрахира човек от "всички ще омрем", си е доста интересно развитието.

• Харесвам 6
Публикувано:

Колебая се дали да не отворя тема за Зелените паспорти и реалните ни възможности да пътуваме из Европа тази година.

Отворих една класация на места, към които ваксинираните могат да проявят интерес това лято : https://www.euronews.com/travel/2021/03/18/these-are-the-best-destinations-open-to-vaccinated-travellers-in-summer-2021

След това започнах да си ровя в  https://reopen.europa.eu/en/map/ISL/7001 и да разглеждам официалните сайтове. 

Това, което безпокои много хора, изкарали ковид без да се свържат с РЗИ и да имат тест, е как ще доказват, че са преболедували. Аз прегледах Исландия и Хърватия: 

Хърватия : https://reopen.europa.eu/en/map/HRV/7001

Цитат

Persons who have recovered from COVID-19 within the past three months are exempt from the obligation to provide a negative PCR test result and to self-isolate. In order to prove their recovery, passengers need to have a positive PCR test result or antigen test result, or a positive neutralisation test (NT) result obtained within the last three months and older than 14 days, or a certificate of recovery issued by a doctor.

Исландия: https://www.landlaeknir.is/um-embaettid/greinar/grein/item43709/Certificates-regarding-previous-COVID-19-infection-that-are-accepted-at-the-border-in-Iceland-from-10-December-2020

Цитат

Certificates accepted at the border for exemption of presenting a negative PCR-test, screening and quarantine:

1. Confirmation of vaccination against COVID-19: See requirements here Opnast í nýjum glugga.
  2. Certificates of previous COVID-19 infection that fulfil the requirements set forth by the Chief Epidemiologist. These requirements are stated later in this document.

A valid certificate of a prior COVID-19 infection means documented results from a laboratory (or a confirmation from the Chief Epidemiologist in Iceland). Clinical diagnoses are not valid.

Certificates may be in paper or electronic format. Border control will evaluate wether a certificate is valid and will consult a representative of the Chief Epidemiologist (health care worker) as needed. The final decision of whether a certificate is valid is at the discretion of the Chief Epidemiologist. If a passenger presents a document that is deemed invalid, i.e. if any of the necessary requirements are missing, the passenger must, as other arrival passengers, undergo double testing with quarantine in between.

The following certificates are considered a valid confirmation of a previous COVID-19 infection. Certificates are accepted whether they originate from countries within or outside the EEA-area:

• Positive PCR-test (RT-PCR) results for SARS-CoV-2/COVID-19 that is older than 14 days.
  • Presence of antibodies (IgG) against SARS-CoV-2/COVID-19 measured by ELISA serologic assay*.

Rapid diagnostic tests (RDTs) are not accepted (antigen or antibody tests).

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 21 минути , Lindt каза:

Това, което безпокои много хора, изкарали ковид без да се свържат с РЗИ и да имат тест, е как ще доказват, че са преболедували. 

Нали една от опциите за издаване на зелен паспорт е тест за антитела?

преди 31 минути , ivailo_radev каза:

Португалия е много интересен феномен. Имат доста ограничителни мерки, ама само преди 2 месеца имаха 877 на 100 000 заразени за седмица и всякаквите му там щамове. И сега са на 34 на 100 000. Една Германия - с мерки си се върти между 50 и 120-130 от месеци. България е като кардиограма, ама да речем това може да се обясни с постоянните отваряния и затваряния. Абе ако се абстрахира човек от "всички ще омрем", си е доста интересно развитието.

Предполагам, че роля имат фактори като гъстотата на населението и климат.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

На Португалия какво й е доброто. Те удържаха цялата минала година, и махнаха всякакво подобие на мерки точно преди Коледа.  И португалците като невидели се събраха на огромни тълпи и срещи на целите им родове по празниците. В резултат имаха най-стръмната вълна от всички държави по света от началото на пандемията. Задминаха дори и нас от ноември. После мерки, ама след дъжд качулка. Вълната вече нямаше кой да я спре, по подобие на това, което се случва у нас сега (само дето за нас това не е първа голяма вълна и затова темпът на нарастване е по-бавен). Чисто и просто в Португалия вълната вече премина. Но на тях Испания им пращаше допълнително медицински екипи на помощ.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Нали една от опциите за издаване на зелен паспорт е тест за антитела.

Предполагам, че роля имат фактори като гъстотата на населението и климат.

за съжаление тестовете за антитела показват прекалено различни стойности и мерни единици, има някакъв опит да се приравняват към стандартизирани мерни единици, определени от СЗО, но пак ще е много трудно - точно вчера четох едно такова проучване между пет високоефективни теста и колко различни числа показват

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Мари Николова каза:

Нали една от опциите за издаване на зелен паспорт е тест за антитела.

Не съм с впечатление, че е ясно кои точно тестове трябва да се направят, къде и кои страни ще ги приемат. Исландците са доста конкретни: 

• Presence of antibodies (IgG) against SARS-CoV-2/COVID-19 measured by ELISA serologic assay*.

*EIA, ECLIA, ELFA, CMIA, CLIA, CLMIA are equivalent tests to ELISA

Please note that although we accept these certificates at the Icelandic border for exemption of border measures upon arrival due to COVID-19 that does not necessarily apply in general in other countries.

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , master_of_germs каза:

На Португалия какво й е доброто. Те удържаха цялата минала година, и махнаха всякакво подобие на мерки точно преди Коледа.  И португалците като невидели се събраха на огромни тълпи и срещи на целите им родове по празниците. В резултат имаха най-стръмната вълна от всички държави по света от началото на пандемията. Задминаха дори и нас от ноември. После мерки, ама след дъжд качулка. Вълната вече нямаше кой да я спре, по подобие на това, което се случва у нас сега (само дето за нас това не е първа голяма вълна и затова темпът на нарастване е по-бавен). Чисто и просто в Португалия вълната вече премина. Но на тях Испания им пращаше допълнително медицински екипи на помощ.

Как оценяваш обстановката в Португалия и какво е вероятно да се очаква към края на април? Къде рискът е най-малък? Може би по южния бряг? Имам билети за 26 април.

Публикувано:
преди 10 минути , Lindt каза:

Това, което безпокои много хора, изкарали ковид без да се свържат с РЗИ и да имат тест, е как ще доказват, че са преболедували. Аз прегледах Исландия и Хърватия: 

Това беше и моето питане като се заговори за тези сертификати - какво значение има как си се "сдобил " с антитела , след като тест показва че ги имаш ?

По-малко ефективни са като не е доказано че преди това си боледувал или не си се отчел достатъчно към лабораториите и си спестил някой и друг тест и трябва да си наказан ?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 минути , master_of_germs каза:

Това го разбирам като с мерки или без мерки , с ваксина или  без ваксина , вълната си преминава .......

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

Това беше и моето питане като се заговори за тези сертификати - какво значение има как си се "сдобил " с антитела , след като тест показва че ги имаш ?

По-малко ефективни са като не е доказано че преди това си боледувал или не си се отчел достатъчно към лабораториите и си спестил някой и друг тест и трябва да си наказан ?

Да де, и понеже вчера се бяхме събрали все неуки, загубени хора, ама пък частично с антитела, прецених, че недоразбралите сме мнозинство 🤩

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
В момента, Lindt каза:

Не съм с впечатление, че е ясно кои точно тестове трябва да се направят, къде и кои страни ще ги приемат. Исландците са доста конкретни: 

Те исландците тия дни взеха решение да почнат да пускат и американци със същите изисквания. Изобщо, без грам съмнение държавата, която винаги взимаше най-адекватните решения откак светът чу за коронавируса.

Но така се пази остров! Жесток контрол на летището, карантини, когато се налага. По един, по два теста. Сега много правилно отчитат, че все пак повторните инфекции са нещо много рядко срещано и затова не се впускат по масовата истерия за ваксини, а заявяват, че преболедуването създава имунитет. 

Само дето самият остров май се възпротиви на пускането на американците в Исландия и взе да бълва лава точно до летището, че да спрат полетите 😁

• Харесвам 7
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , antea каза:

за съжаление тестовете за антитела показват прекалено различни стойности и мерни единици, има някакъв опит да се приравняват към стандартизирани мерни единици, определени от СЗО, но пак ще е много трудно - точно вчера четох едно такова проучване между пет високоефективни теста и колко различни числа показват

Тези дни гледах интервю с една дама професор, която говореше точно за това колко различни са тези тестове и че вероятно паспортите ще се сертифицират от медицински лица, които могат да разчитат различните видове тестове. Изключи възможността да се даде предимство на конкретен тест, защото биха се създали условия за нелоялна конкуренция между производителите на отделните видове тест, а това ЕК не би допуснала.

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, master_of_germs каза:

Те исландците тия дни взеха решение да почнат да пускат и американци със същите изисквания. Изобщо, без грам съмнение държавата, която винаги взимаше най-адекватните решения откак светът чу за коронавируса.

Но така се пази остров! Жесток контрол на летището, карантини, когато се налага. По един, по два теста. Сега много правилно отчитат, че все пак повторните инфекции са нещо много рядко срещано и затова не се впускат по масовата истерия за ваксини, а заявяват, че преболедуването създава имунитет. 

Само дето самият остров май се възпротиви на пускането на американците в Исландия и взе да бълва лава точно до летището, че да спрат полетите 😁

Това с американците е доста лоша новина за цените в Исландия лятото, но пък защо да ограничават безпричинно най-значимата за туризма си страна, след като там са ваксинирани. Браво на исландците. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , ivan69 каза:

Това го разбирам като с мерки или без мерки , с ваксина или  без ваксина , вълната си преминава .......

Когато мерките тип "след дъжд качулка", е така. Както у нас през ноември. Взехме мерки, когато вече бяхме на пика на вълната. Мерките имат нужда от поне две седмици, за да дадат ефект. 

Политиците знаят, че случаите почват да падат, и си приписват заслугите. За толкова тъпи ли ни мислят? 

Единственото навременно решение у нас беше, когато въведоха изискването за карантина при пристигане у нас, което впоследствие за съжаление биха отбой, като дадоха възможност да се прави тест до 24 часа.

Тест би трябвало да важи само, ако се направи на летището.  А не да се дава възможност Да се разхождаш и да разпространяваш вируси. В края на януари, когато бяхме на най-ниските ниво, трябваше да затегнем границите зверски. Понеже и pcr може понякога да даде фалшиво отрицателен резултат.

Е аз мога да ви кажа случай отпреди две седмици.

Сватба. Отворени ресторанти, 80 души гости. Някои са пристигнали от Англия за сватбата.

И младоженците, и кумовете са в болница. И двайсет човека от гостите също са с ковид. Доказано с британски вариант.

• Харесвам 20
  • Шок 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.