Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , Радо каза:

Всъщност протестират и други държави, освен в Европа - и в Япония

Никой не протестира в Япония. Няма за какво. Живота си тече нормално. Да, в Токио съкратиха работното време на баровете - вярвай ми, не е настанала повсеместна мъка от това. Всичко друго си работи.

Честно, представа нямам какво толкова се прави тук, което не може да се направи другаде...Анализира се ситуацията, вижда се къде и как се заразяват най-много хората и се дават препоръки. После всеки си ги следва тези препоръки и полага усилие да помисли как да действа във всяка една ситуация и нещата се получават без драми.

Ресторантите работят, но с препоръка да се събират само членове на едно домакинство или колеги, съученици - хора които така или иначе имат ежедневен контакт, а не от 5 околии да се съберат на кръщавка. Така не се добавя риск, защото дали са били на ресторант или не - тези хора са си заедно. Дали ще ядат на масата в къщи или на бюрата си в офиса е все тая, може и на реторант да го правят. Но това всеки сам си го следи и спазва, няма кой да му виси на главата и да го дебне. Сега тук свършва учебната година - ние имаме 3 церемонии по завършване (дг, начално училище и абитурент). Всички церемонии се състояха, но при определени правила. Само по 2ма посетители за всеки ученик (не половината рода), наредени в салона столчета по две по две с разстояние между тях. Децата влязоха за връчването на дипломите едно по едно, събраха са за обща снимка, излязоха пак докато ни пускаха филмче с клипчета от първолаци до днес (че да си размажат грима мамите) и ни дадоха 10 минути да се наснимаме всички заедно и в каквито си решим комбинации като отвориха врати и прозорци за вентилация. Могло.

Вечерта отидохме на ресторант, питиета и десерти бяха на самообслужване. Помолиха ни да слагаме ръкавици и маска като отиваме до шведската маса и мокрия бар. В ресторанта имаше обособени сепарета, бяхме си само нашето семейство. На съседната маса имаше групичка момчета от клуба по кендо (тоягите си ги бяха подпряли на стената). Ресторанта работи до 12 вечерта, няма наложени рестрикции. Явно всеки си спазва препоръката.

С приятели мислихме как най-подходящо да отпразнуваме завършването на децата - ще се съберем другата седмица на BBQ на верандата на едно ресторантче - те ще ни приготвят храната, ние ще си я опечем. Стаф няма да има. Наемаме цялото заведение, ще сме само навън и ще сме с маски като си говорим, ще се храним всяко семейство на своя си маса. Никой не ни е наливал акъл, не ни е следил и не ни е "разработил" мерките - сами си създадохме организация и си решихме какво да направим според препоръките. Не че не можем да се съберем у нас в градината и да си правим каквото ни хареса - нито има законови положения да ни санкционират, нито има органи които се занимават с това. Нищо не ни спира. Но то ще си е за наша сметка. Голям келепир няма да е ако заразата плъзне и изпозатворят всичко. Щом като с малко мисъл и старание в определена посока нещата стават - значи може. Защо трябва да си играем на стражари и апаши? Кой ще спечелил от това?

Всъщност вляхоз да докладвам, че, напълно очаквано, вече и официално се потвърди - няма да има зрители от чужбина на игрите в Токио.

• Харесвам 29
  • Браво 9
Публикувано:

3822 ваксинирани и 2541 заразени , пак добре , че броят на ваксинираните все още е по-голям , от броят на заразените... Ще кажете Събота е . А не е ли Съботата най-удачният момент да се ваксинираме ? Не трябва да излизаме от работа , а и следващият ден ни е свободен.... Ама като няма масово ваксиниране ще има масов локдаун , да видим каква полза ще има , за вредите мисля че всички сме наясно...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 8 часа, antea каза:

..

дотогава сигурно ще влязат в доста по-широка употреба и тестове за клетъчен имунитет (и сега вече се правят такива)

@antea, къде се правят тестове за клетъчен имунитет, ако знаеш?

Публикувано:
Преди 1 час, crazyhorse каза:

Хора,като чета и гледам с какво ни облъчват,се сетих за една песен(I Want Out) на една от любимите ми групи(Helloween)...

в момента,единственото,което искам е-да изкрещя:I Want out!

Живее ми се,живейте и вие!

Ето и линк към песента(малко да се откъснете от Ковид-Мовид):

Аха! 😂

• Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Goal & Boss каза:

Аха! 😂

Охооо!Пропуснал съм...Значи-и ти си от моята кръвна група?

Публикувано:
преди 7 часа, samuraika каза:

Никой не протестира в Япония. Няма за какво. Живота си тече нормално. Да, в Токио съкратиха работното време на баровете - вярвай ми, не е настанала повсеместна мъка от това. Всичко друго си работи.

Честно, представа нямам какво толкова се прави тук, което не може да се направи другаде...Анализира се ситуацията, вижда се къде и как се заразяват най-много хората и се дават препоръки. После всеки си ги следва тези препоръки и полага усилие да помисли как да действа във всяка една ситуация и нещата се получават без драми.

Ресторантите работят, но с препоръка да се събират само членове на едно домакинство или колеги, съученици - хора които така или иначе имат ежедневен контакт, а не от 5 околии да се съберат на кръщавка. Така не се добавя риск, защото дали са били на ресторант или не - тези хора са си заедно. Дали ще ядат на масата в къщи или на бюрата си в офиса е все тая, може и на реторант да го правят. Но това всеки сам си го следи и спазва, няма кой да му виси на главата и да го дебне. Сега тук свършва учебната година - ние имаме 3 церемонии по завършване (дг, начално училище и абитурент). Всички церемонии се състояха, но при определени правила. Само по 2ма посетители за всеки ученик (не половината рода), наредени в салона столчета по две по две с разстояние между тях. Децата влязоха за връчването на дипломите едно по едно, събраха са за обща снимка, излязоха пак докато ни пускаха филмче с клипчета от първолаци до днес (че да си размажат грима мамите) и ни дадоха 10 минути да се наснимаме всички заедно и в каквито си решим комбинации като отвориха врати и прозорци за вентилация. Могло.

Вечерта отидохме на ресторант, питиета и десерти бяха на самообслужване. Помолиха ни да слагаме ръкавици и маска като отиваме до шведската маса и мокрия бар. В ресторанта имаше обособени сепарета, бяхме си само нашето семейство. На съседната маса имаше групичка момчета от клуба по кендо (тоягите си ги бяха подпряли на стената). Ресторанта работи до 12 вечерта, няма наложени рестрикции. Явно всеки си спазва препоръката.

С приятели мислихме как най-подходящо да отпразнуваме завършването на децата - ще се съберем другата седмица на BBQ на верандата на едно ресторантче - те ще ни приготвят храната, ние ще си я опечем. Стаф няма да има. Наемаме цялото заведение, ще сме само навън и ще сме с маски като си говорим, ще се храним всяко семейство на своя си маса. Никой не ни е наливал акъл, не ни е следил и не ни е "разработил" мерките - сами си създадохме организация и си решихме какво да направим според препоръките. Не че не можем да се съберем у нас в градината и да си правим каквото ни хареса - нито има законови положения да ни санкционират, нито има органи които се занимават с това. Нищо не ни спира. Но то ще си е за наша сметка. Голям келепир няма да е ако заразата плъзне и изпозатворят всичко. Щом като с малко мисъл и старание в определена посока нещата стават - значи може. Защо трябва да си играем на стражари и апаши? Кой ще спечелил от това?

Всъщност вляхоз да докладвам, че, напълно очаквано, вече и официално се потвърди - няма да има зрители от чужбина на игрите в Токио.

При вас има и още една важна мярка. Ограничения на пътуванията в чужбина и влизането в страната на хора били в дълъг списък от страни (май почти всички европейски, африкански, южно и северноамерикански и близкоизточни). Японците пътуват ли в чужбина на почивка?

Ако дойдеш това лято в България ще останеш шокирана как се интерпретират и спазват правилата. Аз миналия август не можех да повярвам, че съседи организираха сватба с 300 госта, други празнуваха със закъснение абитуренските балове на децата им със стотина гости, защото май месец е било забранено, или се събраха на градския стадион в малък провинциален град 3000 човека за футболен мач от трета лига. Всъщото време общинската болница беше пълна с Корона случаи и закриваше отделения, за да ги превръща в Корана отделения.

• Харесвам 11
  • Шок 1
Публикувано:

Е, хайде сега, пак да плюем шокирани какви сме в България да вършим позволени неща - лятото бяха позволени и баловете и заведенията. Като погледна графиката, в Испания си ходеха с маски на плажа, удушват всеки, който поема въздух, пък графиката не е по-хубава. И в Германия, и в Италия. Японците са с най-много дълголетници, това също си има значение. Не знам у нас лятото да е имало препълване на отделения, дори и сега не са препълнени. Отделения се пълнят и с грип, Пък не се сещахте да се карате на хората, че искат да са живи. Не знам как в тази пандемия световен спорт стана да плюем по хората, да им се бъркаме в живота, да се смятаме за по-висши от съседа, да сочим с пръст и да обвиняваме. Ако всеки започне да гледа малко повече себе си и спре да дава тон в живота на другите, ще живеем малко по-спокойно. 

Правилата трябва да се спазват. Частните партита не са ок. Но, когато нещо е позволено, както дори и ходенето в Занзибар в момента, защо трябва да обвиняваме хората, че го правят? 

И, пак да припомня, в едно производство са един до друг 300 човека, в една администрация по 5 в стая,защо никой не протестира, че ходят на работа? 

• Харесвам 8
  • Браво 3
Публикувано:

Някой беше пуснал линк с мненията на лекари за изминалата пандемична година. Запомних думите на един от медиците, че българският народ трябва да поиска прошка от лекарите за това, което им причини. 

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

За другите администрации не мога да се изкажа, но тъй като и аз съм прост държавен служител, да си кажа че при нас бяха осигурени служебни лаптопи с vpn и повече от двама в стая не е имало от лятото до сега. Осигуриха дезинфектанти навсякъде, мият се коридори, стаи, дръжки на врати, прозорци, вентилация.... И болните, когато ги е имало, са се заразили някъде от вън. Само в началото на "втората вълна" трима колеги се разболяха едновременно и то май бяха ходили някъде заедно. Млади хора, не можеш да им казваш какво да правят в свободното си време 😊

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Мари Николова каза:

българският народ трябва да поиска прошка от лекарите за това, което им причини. 

Вие сериозно ли? Българският народ причини пандемията? Италианският, германският, испанският, американският, английският, бразилският, също. Я, то не било от народа, от болестта било. 

Честно казано, изумителни са хората. 

Любина, хайде холан. Моят близък, който почина от Ковид човека, работеше в НАП, зарази се на работата си. Сам е в стая, ама все пак се налага да общуват. Беше пламнало октомври месец специално там. Моята етърва също работи, в друга сграда на държавната администрация, и тя там се зарази. Те не ходят никъде и не общуват с други хора. Пак младите хора ще обвиним. Майка ми като не излизаше От къщи, дезинфекцираше се по 100 пъти на ден, всяко ходене до магазин й костваше тонове нерви и дезинфекция, пак се зарази. От човека от НАП. Най_много върви заразата от трудовите колективи. Но, е по-лесно да сочим младите, да нарочваме учениците, щото те пък не плащат данъци. Така де, роба трябва да работи, ако умре, умре, ама ако се забавлява, тогава се умира по-лошо явно.

• Харесвам 11
  • Браво 6
Публикувано:
преди 37 минути , Мари Николова каза:

Някой беше пуснал линк с мненията на лекари за изминалата пандемична година. Запомних думите на един от медиците, че българският народ трябва да поиска прошка от лекарите за това, което им причини. 

Кой е този медик, че да не ходя при него?

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Люба Ризова, може ли да се успокоиш преди на пишеш и да приемеш, че има хора и с друго мнение. 

В област Благоевград края на лятото имаше доста Корона случаи, като голяма част дори не се бяха тествали, но лекуваха пневмония вкъщи, така че случаите са били повече от официалните. В болницата легла имаше, защото правеха вътрешни преобразувания. Но и от леглата полза няма като умират лекарите. Септември почина завеждащият Ковид отделението и в малките градове такива загуби трудно се компенсират.

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zhiteli-na-goce-delchev-skarbjat-za-pochinalija-ot-covid-19-d-r-parvanov.html

https://m.24chasa.bg/novini/article/9036526

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:

Починаха лекари и учители, не защото са ходили на кръчма, а защото са се заразили, изпълнявайки служебните си задължения. Сигурно и хора с много други професии също.

Дължим най-малко Уважение към паметта им!

Нека да бъдем Човеци!

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Значи сама признаваш, че е имало легла в болницата, а преди това каза, че е нямало. Хората се лекуват от пневмония вкъщи от години, не е нещо ново, смятам, сега е модно да се вкарва всеки в болницата, макар да трябва да се прави само за тежките случаи. 

Аз съжалявам, че е починал лекаря, но как може да обвините разболялите се хора за това? Ако наистина мерките са Толкова помагащи и вируса се разпространява заради лошите, лоши непослушни българи, лекарят с маска на работа, ръкавици и скафандър не би се заразил, нали? Да не говорим, че някой болен да го убием с камъни, че е болен, а лекаря пък е невинен. Изобщо как може да се търси и намира вина в цялата тая ситуация. Наистина. 

Виновни са китайците, но е расистко пък тях да обвиняваме. А и те спечелиха от вируса, всъщност. 

@Дани Магелани, от къде знаеш кой къде и как се е заразил и какво значение има? Колкото лекари и учители умират, толкова и магазинери, пенсионери, военни, чистачи, музиканти, администратори, IT специалисти и т. Н. Всички са еднакво хора. И всички са жертви. 

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Прочети пак какво съм написала: откриваха нови Ковид легла за сметка на други отделения, за да имат капацитет. И да, по този начин вече имаха свободни легла.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Masmiya каза:

Прочети пак какво съм написала: откриваха нови Ковид легла за сметка на други отделения, за да имат капацитет. И да, по този начин вече имаха свободни легла.

И за това ти обвиняваш недисциплинираните българи, които са правили позволени сватби и кръщенета и балове? А не този, който не го е забранил? 

• Харесвам 3
Публикувано:

Да не се бърка искане на прошка с уважение. Аз уважавам лекарите, както и всички други професии между другото, ама не виждам защо трябва да искам прошка на лекарите за това, което съм им причинил. Т.е. не разбирам какво съм им причинил.

Пък поведението ми миналата година от много хора може да се определи като безотговорно по време на пандемия, понеже миналата ми беше една от годините с най-много пътувания по света (Индия, Тайланд, ОАЕ и т.н.) . И отнесох много критики за това от познати. Обаче след всяко пътешествие не се срещах с никого поне 2 седмици и си правих тест, дори и да не се изисква в момента в Германия, като си поемах разходите, когато не ги поемаше държавата. В същото време точно тези, които най-много ме критикуваха им се родиха близнаци и то се изреди половината рода от България - майките и на двамата родители, едната баба, брата и бащата също. И си им гостуваха за по месец-два. Другата критикуваща пък не можела да не види поне един път в годината майка си и баща си и хоп в България, ама то там пък не знам с кой се видяли и т.н. Не, че ги критикувам, това са най-нормални неща. Ама на тях им бях черен в очите, че съм пътувал. А между другото дамата, която не може без мама и тати (на 30+ години) се зарази, че и половината и рода.

И аз сега на кого трябва да се извинявам за поведението си миналата година (и тазгодишното не смятам да е по-различно) и на кого какво съм направил?

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:
преди 2 часа, Masmiya каза:

Ако дойдеш това лято в България ще останеш шокирана как се интерпретират и спазват правилата.

Люба, самоцитирах се, а ето я и наредбата от този период, в която се говори за 50 процента капацитет, спазване на дистанция, носене на маски.

https://www.facebook.com/262566847169019/posts/3054763297949346/

Дани Магелани
Публикувано:
преди 25 минути , luba_rizova каза:

@Дани Магелани, от къде знаеш кой къде и как се е заразил и какво значение има? Колкото лекари и учители умират, толкова и магазинери, пенсионери, военни, чистачи, музиканти, администратори, IT специалисти и т. Н. Всички са еднакво хора. И всички са жертви. 

Не зная, никой не знае как се е заразил. Посочила съм и другите групи, не само лекари, ако прочетеш внимателно.

Публикувано:

Първо и лекарите дето пишат фалшиви лечения, точат ЗК и лишават хора от здравеопазване да поискат прошка от някоя килия.

• Харесвам 15
Публикувано:

https://segabg.com/hot/category-foreign-country/fenomenalen-uspeh-velikobritaniya-vaksinira-711-156-dushi-za-den

"На фона на 3-те хиляди ваксинации у нас вчера Великобритания отчита феноменален успех в своята кампания - в петък в страната бяха ваксинирани 711 156 души, като от тях 636 219 са в Англия."

"Повече от половината възрастно население на Великобритания - около 26.85 млн. души на възраст 18 и повече години, вече са получили по една доза ваксина, показват данни към 19 март, цитирани от "Гардиън". В последните дни в кампанията влизат нови възрастови групи, като към 15 април властите очакват имунизацията да е отворена за всички над 50-годишна възраст."

Ама какъв е този геноцид там! Тези оФце защо мълчат! Добре сме си ние тук!

• Харесвам 9
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , bad kid каза:

Първо и лекарите дето пишат фалшиви лечения, точат ЗК и лишават хора от здравеопазване да поискат прошка от някоя килия.

Не вярвам да има злонамерен лекар!

Има много недостатъци и проблеми в системата. Ако тя се подобри, лекарите също по-добре ще си изпълняват задълженията, според мен.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

@luba_rizova, изобщо нямам намерение да споря или да убеждавам когото и да е в каквото и да е. Очевидно е, че си чувствителна на тема възраст. Никого не обвинявам, не соча с пръст.

Просто споделям как е при нас. А ти имаш право да вярваш в каквото си поискаш. Не казвам че във всички администрации е така, както там, където работя аз. 

Но.... Какво разбираме ние, простите държавни служители. Толкова отдавна на всички е ясно, че там работи най-тъпата и мързелива част от мееееестното население 🤣, че чак се чудя, как още не са ни наложили забрани да пишем и по форумите. 🤪🤪🤪

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
В момента, Дани Магелани каза:

Не вярвам да има злонамерен лекар!

Има много недостатъци и проблеми в системата. Ако тя се подобри, лекарите също по-добре ще си изпълняват задълженията, според мен.

Аз пък вярвам! Има и добри също.

• Харесвам 11
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.