Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 53 минути , tch каза:

но 10-20-хиляди ще дадат фира докато "минава"

Повечето хора не вярват в това, а едно слабо правителство не може да си позволи непопулярни мерки 5 месеца преди избори. 

И аз съм против пълен локдаун на държавата. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , Velyana каза:

И понеже доста често се сравнява България с Германия, мога да кажа, че нещата не са чак толкова цветущи в цяла Германия. При нас интензивното отделение започна да се пълни, Ковид отделенията също и в същото време града е пълен и хората пазаруват като за последно.

Щом в Германия са започнали да се запълват отделенията това на какви мисли те навява за България, която има близо 3 пъти повече активни случаи на база 1 милион от населението? Поне при мен не е за справяне със ситуацията.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, tch said:

Щом в Германия са започнали да се запълват отделенията това на какви мисли те навява за България, която има близо 3 пъти повече активни случаи на база 1 милион от населението? Поне при мен не е за справяне със ситуацията.

В България има болници с пълни отделения вече . Това е факт. Но с ресурсите които има системата и с отношението на една част от населението, може да се каже че се справяме добре. 
Но е и доста трудно да се дефинира какво означава справяне с проблема. 

Връзка към коментар

Аз вчера гледах някаква дискусия: малка фирма търси хора за работа до Нова година, трябва да са изкарали Ковид19. Малките бизнеси много го отнасят. И аз да наемах хора, и аз щях да им искам преминал Ковид, наскоро с приятелка си говорихме за детегледачки, не бих взела някоя, която не го е карала - хем уж имам, хем постоянно да съм на тръни кога ще се разболее и цялото семейство ще седим на карантина. Но друго си е да е фирма, която да обвиниш в дискриминация. 🙂 Напълно против пълнен локдаун съм. Аз толкова крясъци в махалата, вкл. и от моето жилище, не бях чувала колкото през март-април. Няма мярка, която да компенсира това за мен... Освен да сипват неограничени антидепресанти в пощата всеки ден. 🙂

IMG-0b3c846fc61eed566c116f1454daede7-V.jpg

Връзка към коментар
преди 2 часа, tch каза:

Точно, защото си знаем хала трябваше отдавна всички заведения да са затворени. Колкото по-лоша ти е здравната системата, толкова по-крути трябва да са мерките. Обещетяват ги с опрделен процент от оборота за миналата им година и толкова.  За вчера България е на 13-то място в Европа по абсолютен брой заболели, но по население е на 21-во. Така че драмата тепърва предстои, още твърде много хора смятат, че това е настинка.

Аз си мисля, че това е голям проблем - че според 99,9% от хората ситуацията е или черна или бяла. Едните само плямпат, как всички ще умрем, другите пък, че било настинка и ей ще го изкара цял свят на крак. Медиите май залитат повече към първото. С мой познат си говорихме и къде тръгнах да казвам, че според мен този вирус е малко по-смъртоносен от грипния, но доста по-заразен. Ей,  изяде ме - как съм можел да наричам тоя вирус грипче. Викам му: "Човече, не съм го нарекъл грипче, а казах, че е може би малко по-смъртоносен и доста по-заразен". И пак: "Как може да го наричаш грипче". И като ми писна и му викам: "Абе ти истински тежък грип карал ли си, щото аз съм бил една седмица в интензивно отделение заради грип и не е готино и си се умира и то доста". Отговорът му беше: "Карал съм, всяка година като сме сополиви и кашляме, какво караме, да не е шарка" .... И ей така, в крайна сметка не разбра, че аз не омаловажавам тоя вирус сега, а казвам, че грипът е много опасен за рисковите групи. И че нещата не са само черни или бели.

преди 1 час, Coo каза:

Аз вчера гледах някаква дискусия: малка фирма търси хора за работа до Нова година, трябва да са изкарали Ковид19. Малките бизнеси много го отнасят. И аз да наемах хора, и аз щях да им искам преминал Ковид, наскоро с приятелка си говорихме за детегледачки, не бих взела някоя, която не го е карала - хем уж имам, хем постоянно да съм на тръни кога ще се разболее и цялото семейство ще седим на карантина. Но друго си е да е фирма, която да обвиниш в дискриминация. 🙂 Напълно против пълнен локдаун съм. Аз толкова крясъци в махалата, вкл. и от моето жилище, не бях чувала колкото през март-април. Няма мярка, която да компенсира това за мен... Освен да сипват неограничени антидепресанти в пощата всеки ден. 🙂

IMG-0b3c846fc61eed566c116f1454daede7-V.jpg

Няма да коментирам твоята публикация, а тази копираната от фейсбук - защо да не взема спинозноболен според тоя човек? Освен ако не го взимам за жиголо де или за кръводарител :D А защо ги търсят тези прекаралите вече вируса, след като уж имунитет няма след това?

• Харесвам 9
Връзка към коментар
На 13.11.2020 г. в 7:39, slujitel каза:

Повярвай ми няма, дори стаите са със специални изисквания,  най малкото трябва да са на не знам какво разстояние от шосета, улици, хора. Кой живее сам в къща на поляната? А тези VPN и разни други програми изобщо не са лицензирани за нашата работа. Освен това голяма част от кореспонденцията ни се разменя на хартия със специални куриери, не всичко е компютър. 

От чисто любопиство да попитам - каква ти е професията?

Връзка към коментар

@ivailo_radev 😞 разнопосочни са мненията може ли да повтаря и кога повтаря. Напоследък преполедувалите се увеличиха и усещам една лека вълна от "превъзходни" хора - които са го карали, широко им е около врата 🙂

Мен ме притесняват дългосрочните последствия за някои хора. Напр. свекърва ми живее в чужбина, тя е в рискова група за възрастта си, но е активна баба, кара Ковид през април, по телефона я лекуваха, не стигна до хоспитализация. Най-големият ми кошмар беше нещо такова да се случи с нея в период, в който всеки ден се затваряха граници, а за вируса се знаеше много по-малко от сега. Уж се оправи, но и след това имаше трудности с дишането, ходи на преглед през август, сега пак ще ходи през ноември. Тя си е правила тест за антитела лятото, има ги, но и има лекарско предписание да не работи, където има повече хора и съответно риск от Ковид.

Също от край време мен ме притеснява здравната ни система, но откакто има пандемия - страх ме е от здравната ни система. В началото на годината бях с пневмония от варицела. Късмет, не питай! 🙂 С очите си гледах в Инфекциозна болница сестра да се кара на пациента от другата стая, че си миел дълго ръцете, а "хората нямали вода да пият". Не, не течеше дълго водата! Пак това време в Инфекциозна им докараха в съседната стая пациентка със съмнения за Ковид, цял следобед търкаляха саксии с цветя (?!?) и местеха шкафове, за да отворят друг вход да я вкарат през него (като за такава болница се предполага, че е функциониращ). Преди две години лежах с детето няколко дни в педиатриата на Токуда - частна болница, всичко шест, но нямаше сапун в тоалетната.

Искам да си взема едни хубави ски пакети, да се кача някъде на студено и бяло, снегът да скрие всичко, да чувам скърцането му в тишината и да си представям, че светът е едно познато и "нормално" място 🙂

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 47 минути , ivailo_radev каза:

Преди месец-два  ми се наложи да влезна в сграда на ДАНС. (предполагам че не разгласявам държавна тайна)

Както винаги с мен си беше лаптопа ми.

1. Още на пропуски на двора ме спряха, обадиха се на служител, той дойде да ме съпроводи през паркинга до пропуски на самата сграда.

2. На пропуски - телефона, изключен, в отделно шкафче, флашката на ключодържателя ми - в друго шкафче

3. Като изсипах всичко на лентата на скенера и полугол минах през ренгена друг проблем - лаптопа в чантата ми.

Почнаха вече да ме гледат подозрително. "Ама защо не казахте, че имате лаптоп." Е добре - ето ви го. Като излизам ще си взема чантата.

Не можело. Отвориха една специална каса до пропуски - голяма колкото мен и вътре ми заключиха лаптопа. И аз с 3-те ключа, съпроводен от служителя можех да влезна.

Нищо чудно тоя ("моя") служител да е тукашния ("нашия") @slujitel .

:laugh:

Явно работи в нещо такова.

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

В Казанлък какво може да прави при подобни протоколи за сигурност освен "шевни машини" 🙂 

• Харесвам 5
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 19 минути , tch каза:

В Казанлък какво може да прави при подобни протоколи за сигурност освен "шевни машини" 🙂 

Даже не бях погледнал, че е от Казанлък :D

преди 26 минути , ven62 каза:

Преди месец-два  ми се наложи да влезна в сграда на ДАНС. (предполагам че не разгласявам държавна тайна)

1. Още на пропуски на двора ме спряха, обадиха се на служител, той дойде да ме съпроводи през паркинга до пропуски на самата сграда.

2. На пропуски - телефона, изключен, в отделно шкафче, флашката на ключодържателя ми - в друго шкафче

3. Като изсипах всичко на лентата на скенера и полугол минах през ренгена друг проблем - лаптопа в чантата ми.

Почнаха вече да ме гледат подозрително. "Ама защо не казахте, че имате лаптоп." Е добре - ето ви го. Като излизам ще си взема чантата.

Не можело. Отвориха една специална каса до пропуски - голяма колкото мен и вътре ми заключиха лаптопа. И аз с 3-те ключа, съпроводен от служителя можех да влезна.

Всичко добре, ама вместо "вътре ми заключиха лаптопа" прочетох "вътре ме заключиха с лаптопа" и си умрях от смях :D

• Смея се 6
Връзка към коментар
преди 28 минути , tch каза:

Къде пише, че съм в Казанлък?

преди 35 минути , ven62 каза:

Приблизително,  но не точно в ДАНС. Но правилата са същите,  с тази разлика, че при мен не можеш да влезеш дори и без лаптоп. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Знам, че не е тук мястото, но мои близки търсят спешно донор на кръвна плазма от човек, преболедувал Covid-19 преди повече от месец, с кръвна група А или АБ: https://www.facebook.com/vicky.ign/posts/10157226463937827. Ако някой има такава възможност, моля свържете се на телефонния номер от поста във FB или с мен на лично съобщение.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 часа, antea каза:

@samuraika

чела ли си нещо в японските медии по въпроса?

Да, по новините съобщиха за това. Обясниха, че би могло да се ползва за пре-диагностика на тежките случаи. Защотп това е един от проблемите на Ковид - разко и бързо влошаване на някои пациенти, които е трудно да се определят само по рисковите фактори. Но доколко се прилага в практика - не знам. Тук така или иначе всички, освен асимптоматичните случаи се настаняват в преобурудвани хотели (ама не 4 звездни СПА на слънчака, а най-простички бизнес хотели). Само температура и кашлица да имаш - там те настаняват. Има дежурна сестра 24 часа и лекар, който визитира. Носят ти храна и си караш карантината там. Хем се гарантира че си седиш на Дто, хем не си в къщи да заразяваш близки, хем си под наблюдение и ако тръгнеш да се влошаваш - в болница. Какви допълнителни тестове се правят - не знам. Знам, че в най-тежките случаи се ползва и ЕКМО машина (кято е нещо като изкуствен бял дроб), но това е много тежка процедура и изисква екип от 5 души постоянно край теб.

@tch съгласна съм напълно за компенсацита на заведенията и затварянето им - така е в Германия и Япония. Ама в България се надлъгват да вземат ли от детските надбавки да дадат на полицаите. Реално, не си го представям народа да се съгласи да дадт на кръчмарите пари...Няма универсална рецепта за справяне с тази пандемия - за всяко общество си има неговите си начини. Мъчно ми е че у нас медиците ще отнесат най-тежката част. Така е - на война сме, те са на фронта, няма да дезертират. Ама ние сме им тил, на война би трябвало да правим снаряди и шием униформи. А не да мятаме салфетки по кръчмите и да викаме "ми да не сте ставали войници бе, кой ви е крив"...

Но си давам напълно сметка, че ако затворят кръчмите народа масово ще се събира по къщята. Така че по-добре кръчми с някакъв контрол.

При нас още от началото, когато пандемията беше само в Ухан изкараха данни, че вирусът не е много смъртоносен - към 0.5% за цялото население, а за 65-85 годишните стига до 20%. Но това е при нормално работеща медицинска помощ. При колабирала такава нещата вече стават сериозни и се губят животи, които биха били спасени от прости процедури като обдишване и система. И може и до 5% да се стигне ако не се взимат мерки. Освен това де факто превръщането на всички болници в ковид такива води до цялостно усложнение на здравната картина на населението - нормалния график на сърдечно съдови, ракови, бъбречни и т.н. операции се нарушават и също се губят животи. Не се всява паника, но това, от което се притеснява медицинското съсловие и което се коментира в интервюта са неизвестностите около тази болест. А именно - дългосрочни странични ефекти, ко-корелации (от типа какво става, когато един изкарал средно тежка форма на ковид се разболее от грип и други патогени), дълготрайност на имунитет и т.н. Дето се вика - тази болест е от вчера. Няма как да знаеш дали , примерно, не увеличава риска от инфаркт на преболедувалите с 10% .

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Преди малко се събудих по никое време и гледах едно интервю с д-р Стойчо Кацаров, от центъра за защита на правата в здравеопазването. Той показа кризата в системата по много различен от медиите и здравните власти начин.

През 2018 година е приета Национална Здравна Карта за развитие на болниците, според която има планирани определен брой легла. Според тази карта, броят легла за лечение на вътрешни болести, от които населението има потребност е нула (0) за цялата страна. Сега искаме пневмониите, причинени от коронавирус да се лекуват във вътрешни отделения, където легла няма. Другите отделения не могат да се трансформират във вътрешни отделения (пак според тази Национална Здравна Карта, приета с постановление на МС). В момента от 48 000 болнични легла, 26 000 (60% от общия брой) били незаети и това не били легла без медицински персонал, който да ги обслужва или с фантомен такъв. За да се сключи договор с НЗОК за всяко едно легло, болницата трябва да представи не само бройка персонал, ами и трудовите договори с имената на лекарите и мед. сестри, които го обслужват. Персоналът бездейства поради спиране на планови операции и страх на хората да влизат в болница за лечение различно от Ковид-19 и в същото време една малка частица от здравната система е претоварена от ковид болни и изнемогва.

Гледайте от минута 47:00 нататък на видеото

Докторът по-нататък обяснява, че няма изнесени и точни статистически данни - колко от положителните тестове се правят на хора за пръв път и колко на такива за втори, трети, четвърти и т. н. От починалите колко са починали в болница и колко вкъщи? Не се знае каква част от населението е преминало през заразата, съответно не могат да се правят предвиждания и да се управлява кризата. Аз в по-горен пост бях писал за липсата на сериозно серо-епидемиологично изследване, което не е скъпо и може да даде изключително ценна информация.

• Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 3 часа, FlyTraveler каза:

Гледайте от минута 47:00 нататък на видеото

Докторът по-нататък обяснява, че няма изнесени и точни статистически данни - колко от положителните тестове се правят на хора за пръв път и колко на такива за втори, трети, четвърти и т. н. От починалите колко са починали в болница и колко вкъщи? Не се знае каква част от населението е преминало през заразата, съответно не могат да се правят предвиждания и да се управлява кризата. Аз в по-горен пост бях писал за липсата на сериозно серо-епидемиологично изследване, което не е скъпо и може да даде изключително ценна информация.

Много добро интервю! 👍

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много хубаво видео на учен и бивш вице-президент на Пфайзер (фирмата, която подготвя една от основните ваксини за ковида) относно Ковид-19. Защо според него епидемията вече почти е преминала в УК и по-специално в Лондон и повечето държави в Западна Европа, защо не работят мерките на заключване, защо някои държави са по-силно ударени от заразата от други и пр. Аз съм най-склонен да вярвам на бивши ръководители/ служители на големи фирми, разузнавания, бивши политици. Те могат да си позволят да казват каквото мислят, без да са обвързани с лоялност към работодател/ правителство.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Тъй като от известно време търся как се измерва смъртността при грипа (понеже в малко случаи се правят аутопсии и след грип), намерих една интересна статия на немски от миналата година. Та там обясняват точно същото, че при грипа рядко се вписва като причина за смърта грип, обикновено се пишат съпътстващите заболявания като диабет, сърдечни проблеми и т.н. като причина за смърта. Обаче тъй като Робърт Кох Институт все пак оповестяват данни за починали от грип, та в статията са обяснили методиката за смятане на тези случаи от Роберт Кох Институт (РКИ). Реално не само от тях, но и като цяло международно е прието да се пресмята чрез статистически методи. За начало смятат каква смъртност би имало, ако нямаше грипни вируси. Там са някакви средни стойности за последните години. След това взимат реалната смъртност за съответната година и виждат с колко надвишава първата стойност и взимат разликата като смъртност от грип за съответната година. При все, че не ми е ясно как точно определят каква би била смъртноста без грипни вируси, за други вируси, които не се появяват всяка година, този метод си е доста приложим, въпреки отклоненията, които ще има в различните години.

Знам, че доста хора ще са възмутени, че едва ли не гледам на починалите от различни болести като на цифри, ама поне за мен това е интересна информация, която е хубаво да се знае по какви методи се смята. За съжаление, дори и по гореописания метод, ми се струва, че ще има доста починали в България тази година, ама това ще се знае като свърши годината.

https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/04-10-2019/mild-oder-schlimm-wie-war-die-letzte-grippesaison/chapter:2

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Тъй като от известно време търся как се измерва смъртността при грипа (понеже в малко случаи се правят аутопсии и след грип), намерих една интересна статия на немски от миналата година. Та там обясняват точно същото, че при грипа рядко се вписва като причина за смърта грип, обикновено се пишат съпътстващите заболявания като диабет, сърдечни проблеми и т.н. като причина за смърта. Обаче тъй като Робърт Кох Институт все пак оповестяват данни за починали от грип, та в статията са обяснили методиката за смятане на тези случаи от Роберт Кох Институт (РКИ). Реално не само от тях, но и като цяло международно е прието да се пресмята чрез статистически методи. За начало смятат каква смъртност би имало, ако нямаше грипни вируси. Там са някакви средни стойности за последните години. След това взимат реалната смъртност за съответната година и виждат с колко надвишава първата стойност и взимат разликата като смъртност от грип за съответната година. При все, че не ми е ясно как точно определят каква би била смъртноста без грипни вируси, за други вируси, които не се появяват всяка година, този метод си е доста приложим, въпреки отклоненията, които ще има в различните години.

Знам, че доста хора ще са възмутени, че едва ли не гледам на починалите от различни болести като на цифри, ама поне за мен това е интересна информация, която е хубаво да се знае по какви методи се смята. За съжаление, дори и по гореописания метод, ми се струва, че ще има доста починали в България тази година, ама това ще се знае като свърши годината.

https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2019/10/04-10-2019/mild-oder-schlimm-wie-war-die-letzte-grippesaison/chapter:2

Виж, грипът, сам по себе си, не е страшен. Опасни са усложненията от него. А податливи, на усложнения, са хората, с хронични заболявания. Един прав, здрав човек, ще си го преболедува на крак. Но един човек с диабет или онкологично заболяване, може да си отиде. 

Така

Да, има различни методики. Ама, все тая - какво, като има разлика в процентите, като хората ги няма.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 18 часа, FlyTraveler каза:

Много хубаво видео на учен и бивш вице-президент на Пфайзер (фирмата, която подготвя една от основните ваксини за ковида) относно Ковид-19. Защо според него епидемията вече почти е преминала в УК и по-специално в Лондон и повечето държави в Западна Европа, защо не работят мерките на заключване, защо някои държави са по-силно ударени от заразата от други и пр. Аз съм най-склонен да вярвам на бивши ръководители/ служители на големи фирми, разузнавания, бивши политици. Те могат да си позволят да казват каквото мислят, без да са обвързани с лоялност към работодател/ правителство.

Ако правилно съм го разбрала, той допуска че 35% от хората имат имунитет преди този вирус... дано е прав, но мисля, че е  в противоречие с 5% които не се заразяват в групата с пласебо, при теста на ваксината...

Връзка към коментар
преди 47 минути , gini каза:

Ако правилно съм го разбрала, той допуска че 35% от хората имат имунитет преди този вирус... дано е прав, но мисля, че е  в противоречие с 5% които не се заразяват в групата с пласебо, при теста на ваксината...

Е, то няма как да не се получат противоречия с цифри, а и не само и едва ли всеки е прав за всичко. Аз просто следя основната насока в мисленето на този или онзи учен. Тези, които тестват ваксината са нейните производители. Те случайно дали нямат някакъв (огромен) интерес да я продадат? 🙂  Печалбите от продажба на лекарства са много големи, понякога по-големи от печалбите от продажба на оръжия, но и двете са жълти стотинки в сравнение с печалбите от продажба на ваксина в мащаба, който се готви...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 11 часа, AlexandraKo каза:

Виж, грипът, сам по себе си, не е страшен. Опасни са усложненията от него. А податливи, на усложнения, са хората, с хронични заболявания. Един прав, здрав човек, ще си го преболедува на крак. Но един човек с диабет или онкологично заболяване, може да си отиде. 

Така

Да, има различни методики. Ама, все тая - какво, като има разлика в процентите, като хората ги няма.

За първото изречение абсолютно не мога да се съглася. Грипът единствено ни е познат, нищо не страшно няма. Сигурно 80% от хората, които казват "грипче" не са имали удоволствието да изкарат един тежък грип. Ама аз имах, с 5-дневен престой в интензивно отделение, с пълна програма от усложнения и то на 36 години (т.е. преди 2 години и малко), без съпътстващи заболявания. Затова продължавам да си казвам, че когато сравнявам SARS Cov 2 с грип, нямам предвид, че първият е безопасен, а че вторият е не по-малко опасен. Ама очевидно по-малко заразен поне. Но особено в България е широко разпространено, че грипът е едва ли не настинка. А изобщо не е така.

А за другото - да, 93000 човека ги няма в България вече тази година и за техните близки нито разни методи за смятане, нито причината е важна, ама тези методи за пресмятане са важни в борбата с болестите. Т.е. не са за да се успокояваме, че са малко починалите, а наистина имат приложение.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Някой чел ли е и знае ли за The Great Barrington Declaration относно мерките против Ковид-19, подписана от професори от университетите в Оксфорд, Харвард и Станфорд, както и от много други учени и лекари?

За мен лично този документ има огромна тежест при оформяне на мнението ми за пандемията, много повече от решенията на което и да е правителство по света или изказванията на който и да е лекар или учен, на държавна или на ръководно болнична длъжност или на хранилка на Big Pharma или на фондациите на някои хора.

За тази декларация научих от това скорошно интервю на проф. Бакди, от което също научих за скоро публикувания научен труд на водещия епидемиолог в световен мащаб (според Бакди) - проф. Джон Ионидис от университета в Станфорд, който бил включен в бюлетин на СЗО. Ще го потърся след малко този бюлетин и този научен труд. 

• Браво 1
Връзка към коментар

Ето и бюлетина на СЗО с изследването на проф. Ионидис от университета в Станфорд относно Covid-19 infection fatality rate. В едно изречение - средната смъртност измежду инфектираните с вируса е 0.27% (коригирана 0.23%), като това включва всички възрасти. За хората на възраст под 70 години е близо 5 пъти по-ниска. Всеки може да си прави сам изводите за всичко останало...

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

А някой знае ли при нас води ли се регистър на лицата изкарали КОВИД ? Имат ли бележка/документ  че имат имунитет ( макар и временен) ? - подозирам че отговора е НЕ , но все пак да питам

Разбрах че в Швейцария има такъв регистър, дава им се документ за хора с 3-месечен имунитет и през това време те могат да влизат в болници, пътуват и т.н. без да им се изисква ПСР тест.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.