Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 3 минути , funny каза:

А някой знае ли при нас води ли се регистър на лицата изкарали КОВИД ? Имат ли бележка/документ  че имат имунитет ( макар и временен) ? - подозирам че отговора е НЕ , но все пак да питам

Разбрах че в Швейцария има такъв регистър, дава им се документ за хора с 3-месечен имунитет и през това време те могат да влизат в болници, пътуват и т.н. без да им се изисква ПСР тест.

Много резонен въпрос. Би трябвало даже на хората с положителен и след това с отрицателен PCR тест да спрат да им искат негативни тестове за каквото и да било поне за няколко месеца, нали резултатите били достатъчно точни...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , funny каза:

А някой знае ли при нас води ли се регистър на лицата изкарали КОВИД ? Имат ли бележка/документ  че имат имунитет ( макар и временен) ? - подозирам че отговора е НЕ , но все пак да питам

Разбрах че в Швейцария има такъв регистър, дава им се документ за хора с 3-месечен имунитет и през това време те могат да влизат в болници, пътуват и т.н. без да им се изисква ПСР тест.

Не са се сетили при нас - иначе вече щеше да има конкурс и някоя определена фирма да спечели поръчка да направи такъв регистър, който да е обикновена база данни, но пък да струва 3 милиона лева. 🙂

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Да не говорим колко полезно би било ако при взимане на ПСР тест ти взимат ( с твое съгласие естествено) и информация за кръвна група за да има регистър и на хора с антитела от определени кръвни групи и в случай на нужда да им звънят за донорство на плазма.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 10 минути , funny каза:

Да не говорим колко полезно би било ако при взимане на ПСР тест ти взимат ( с твое съгласие естествено) и информация за кръвна група за да има регистър и на хора с антитела от определени кръвни групи и в случай на нужда да им звънят за донорство на плазма.

Понеже изобщо не съм запознат - това защо не се прави наистина? Скъпо ли е определянето на кръвната група? Т.е. ресурсоемко ли е, без значение дали са финансови или човешки ресурси?

Връзка към коментар
преди 31 минути , funny каза:

Има електронен регистър на  болниите от Ковид, но достъп имат , само ЛЛ.Дори ДЛ нямаме достъп.

И какво се  случва: диагностициран с Ковид, по време на карантина, отива на зъболекар,  без да съобщи. Ползва си нещо по ЗОК, засичат го, следва глоба за него, а карантина за денталния екип.

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Има електронен регистъър на  болниите от Ковид, но достъп имат , само ЛЛ.Дори ДЛ нямам достъп.

Е това даже няма и да го коментирам - факта че лекарите от дентална медицина нямат такъв достъп. Нали точно те са в най-близък контакт с пациентите ( буквално им бъркат в устите и лицето им е на 20 см от лицето на пациента)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Има електронен регистъър на  болниите от Ковид, но достъп имат , само ЛЛ.Дори ДЛ нямам достъп.

Т.е. остава издаването на документа? Ама предвид ситуацията в момента е разбираемо, че никой не се занимава с това. То няма ресурс за обгрижване на болните, остава някой да тръгне да се занимава с издаване на бележки.

Връзка към коментар
преди 1 минута , funny каза:

Е това даже няма и да го коментирам - факта че лекарите от дентална медицина нямат такъв достъп. Нали точно те са в най-близък контакт с пациентите ( буквално им бъркат в устите и лицето им е на 20 см от лицето на пациента)

Да, добавих го в предишния пост.

За голямо съжаление, вече сме на първо място в Европа, а вижте Швеция къде е:

0D135020-2693-441D-A469-B9958D86AA42.jpeg.e823e214852ec3e160a3a124d8bc16f8.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

Има електронен регистър на  болниите от Ковид, но достъп имат , само ЛЛ.Дори ДЛ нямаме достъп.

И какво се  случва: диагностициран с Ковид, по време на карантина, отива на зъболекар,  без да съобщи. Ползва си нещо по ЗОК, засичат го, следва глоба за него, а карантина за денталния екип.

А ще го засекат ли изобщо и ще уведомят ли денталния екип в разумен период или в моментната ситуация ще излезе на бял свят чак след няколко седмици?

Връзка към коментар
преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Т.е. остава издаването на документа? Ама предвид ситуацията в момента е разбираемо, че никой не се занимава с това. То няма ресурс за обгрижване на болните, остава някой да тръгне да се занимава с издаване на бележки.

Ами не е точно така, защото това би облекчило болничната помощ например да приемат пациента при нужда от спешна помощ навреме и в точното отделение . Би облекчило и бърза помощ да пращат линейка без специално екипиране ( ако пациента каже че има такъв документ и те могат да го проверят в системата)

Да не говорим че този документ може автоматично да се разпраща по мейл ( но това са вече такива висини на електронни услуги дето ... още не сме дораснали за тях)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

А ще го засекат ли изобщо и ще уведомят ли денталния екип в разумен период или в моментната ситуация ще излезе на бял свят чак след няколко седмици?

Не.Ситуацията е извън контррол..

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Отрицателен pcr тест показва момента за съжаление. Ако вирусът е влязъл надолу, както и да ти бъркат в носа няма как да покаже. Pcr показва положителен само в даден отрязък от време, затова и някои държави бяха сложили изисквания дори при отрицателния пак пътуващите да се изолират за няколко дни след пристигането. От близкото ми обкръжение имам два кофти примера с това. Колежка с отрицателен, мъжът й с положителен. Около десетина дни след тестването ги удари загубата на вкус, затрудненото дишане. Моя близка роднина и съпругът й са по същия начин. Той с положителен, тя с отрицателен. Той държи фронта, но тя става много зле. Той уж трябва да е под карантина, но няма как да викне Ковид такси и той обикаля болници с нея. С триста връзки да я видят на рентген, защото тя е с отрицателен тест и всички звена в здравеопазването неглижират. На рентген се вижда двустранна бронхопневмония, едва ли я е направила от нищото. Тя шести ден е в болница, приета с връзки, информация на близките силно казано се дава.

За пътувания мен ме устройва условие за отрицателен pcr тест. Скъп е, но вече свикнах да си го калкулирам като смятам пътуване. Но за подхода в здравеопазването ни, жална майка...

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 54 минути , FlyTraveler каза:

Ето и бюлетина на СЗО с изследването на проф. Ионидис от университета в Станфорд относно Covid-19 infection fatality rate. В едно изречение - средната смъртност измежду инфектираните с вируса е 0.27% (коригирана 0.23%), като това включва всички възрасти. За хората на възраст под 70 години е близо 5 пъти по-ниска. Всеки може да си прави сам изводите за всичко останало...

Тази смъртност може да е единствено вярна, само ако всички се разболяват на малки порции и има места за всички в болниците и за тези заразени с Ковди и тези без. Защото в Бегамо смъртността беше "малко" по-висока.

"The very many deaths in nursing homes, nosocomial infections and overwhelmed hospitals may also explain the high number of fatalities in specific locations in Italy84 and New York and neighbouring states."

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , tch каза:

Тази смъртност може да е единствено вярна, само ако всички се разболяват на малки порции и има места за всички в болниците и за тези заразени с Ковди и тези без. Защото в Бегамо смъртността беше "малко" по-висока.

"The very many deaths in nursing homes, nosocomial infections and overwhelmed hospitals may also explain the high number of fatalities in specific locations in Italy84 and New York and neighbouring states."

То това е някаква усреднена стойност. В самата статия пише, че варира и е между 0.00 и 1.54%, като медианата е 0.23%

Връзка към коментар
преди 10 минути , ivailo_radev каза:

То това е някаква усреднена стойност. В самата статия пише, че варира и е между 0.00 и 1.54%, като медианата е 0.23%

Да, като удобно са взети данни от страни с никаква смъртност към края на пролетта на 2020 и страни от Африка и Азия, където няма жив човек над 60 години, за да се бутне тази медиана надолу.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

За мен би било по-интересно да се види каква е причината за разликата в страните, където има голяма и малка смърност, а не да се осреднява по този начин. В този си вид не разбрах, какви изводи могат да се направят освен, че смъртността би била ниска в една средна идеална среда, в която обаче не живеем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, funny said:

Може ли да попитам официална ли е информацията за Швейцария?

Защото никой от нашето обкръжение изкарал Ковид не е получил такъв документ и никой от моите колеги или тези на мъжа ми ( част от тях лекари в Швейцария) не чувал за такъв документ.  Но предвид факта, че ситуацията е динамична е възможно да не сме разбра ли или да не сме се информирали правилно 😳 
А и ми е любопитно как ще издадат такъв документ, предвид факта, че една част от хората прекарали Ковид изобщо не развиват антитела  и доказването на имунитет е невъзможно.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Velyana каза:

Може ли да попитам официална ли е информацията за Швейцария?

Защото никой от нашето обкръжение изкарал Ковид не е получил такъв документ и никой от моите колеги или тези на мъжа ми ( част от тях лекари в Швейцария) не чувал за такъв документ.  Но предвид факта, че ситуацията е динамична е възможно да не сме разбра ли или да не сме се информирали правилно 😳 
А и ми е любопитно как ще издадат такъв документ, предвид факта, че една част от хората прекарали Ковид изобщо не развиват антитела  и доказването на имунитет е невъзможно.

Информацията ми се базира на приятел/познат на дъщеря ми, който има издаден такъв документ с обяснения какви "облекчения" ползва с него

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, tch каза:

Да, като удобно са взети данни от страни с никаква смъртност към края на пролетта на 2020 и страни от Африка и Азия, където няма жив човек над 60 години, за да се бутне тази медиана надолу.

Първо си направи справка как според правилата се провежда едно представително серо-епидемиологично изследване и после пиши, кои райони на света включва... 😉 

Връзка към коментар
9 minutes ago, funny said:

Информацията ми се базира на приятел/познат на дъщеря ми, който има издаден такъв документ с обяснения какви "облекчения" ползва с него

Благодаря за бързия отговор😊  може би в неговия случай е нещо специфично😳 

В понеделник ще звънна в Bag да попитам дали е стандартна процедура и дали важи за всички кантони, защото на мен такъв документ би ми бил от полза, за да мога да работя

Връзка към коментар
Преди 1 час, Бръмбар каза:

За мен би било по-интересно да се види каква е причината за разликата в страните, където има голяма и малка смърност, а не да се осреднява по този начин. В този си вид не разбрах, какви изводи могат да се направят освен, че смъртността би била ниска в една средна идеална среда, в която обаче не живеем.

Бившият вице-президент на Пфайзер (публикувах пост с линк към видеото му по-назад в темата) дава мнението и наблюденията си по въпроса ти - в държави/ райони, където последните две зими не е имало силна грипна епидемия, сега жертвите на ковида са повече, в държави (райони), където е имало силна грипна епидемия през последните две зими са по-малко - грипът си е "взел" голяма част от сегашните ковид жертви още тогава.

Относно изследването на проф. Ионидис - той НЕ дава осреднени стойности от различни райони на света.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , Velyana каза:

Благодаря за бързия отговор😊  може би в неговия случай е нещо специфично😳 

В понеделник ще звънна в Bag да попитам дали е стандартна процедура и дали важи за всички кантони, защото на мен такъв документ би ми бил от полза, за да мога да работя

Информацията е за Цюрих ( ако това помага)

Връзка към коментар

Не че смъртните случаи в БГ са малко,но според мен процентно далеч не са колкото се показва.Като гледам около мен колко болни има,които въобще не са се тествали,сигурно дневните случаи не са под 10 000.

И малко офтопик.В началото на демокрацията в предприятията имаше съкращения-5%,7% и т.н.Та един колега казваше-Ако мен ме съкратят,то за мен съкращението ще е 100%.Така че,да се молим за нас смъртните случаи да са 0%.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Преди 1 час, Emil Chakalov каза:

И малко офтопик.В началото на демокрацията в предприятията имаше съкращения-5%,7% и т.н.Та един колега казваше-Ако мен ме съкратят,то за мен съкращението ще е 100%.Така че,да се молим за нас смъртните случаи да са 0%.

Абсолютно вярно, в личен план, не Дай Боже да се случва, процента става 100... Но за тези, които вземат решения за мерките и ограниченията и които трябва да слагат на везната няколко показателя едновременно (здраве, натоварване на системата на здравеопазването, икономиката, психическото състояние на населението и много други), точните данни са от голямо значение. 

В личен план данните имат значение също. Хората е добре да ги знаят, за да не се шашкат толкова (което не значи да не се пазят и да не пазят околните). Не знам процентно колко от летящите са жертвите на авиокатастрофи, но ако примерно бяха 10%, колко често щяхме да летим и да обсъждаме разни оферти на авиокомпании? То и там, не дай Боже, ако ни се случи, за нас става 100% 🙂  

Иначе относно броя на новозаразените у нас - аз, без да претендирам за каквато и да била компетентност по въпроса, по-скоро бих ги изчислявал по броя на починалите (отделен въпрос и там доколко са точни данните), използвайки грубо процентите на смъртност от серо-епидемиологичните изследвания като това, към което постнах линк по-горе, отколкото да гледам брой положителни PCR тестове. По моите представи, така би се стъпвало на по-твърда почва в представите за ситуацията.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 4 часа, funny каза:

информация за кръвна група за да има регистър и на хора с антитела от определени кръвни групи и в случай на нужда да им звънят за донорство на плазма.

Дори не ми се мисли, до какви цифри може да достигне такъв списък на черния пазар...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.