Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 6 минути , bulpa каза:

Дори не ми се мисли, до какви цифри може да достигне такъв списък на черния пазар...

Е, то ни изтекоха всички лични и финансови данни, ти сега за едни антитела 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Да, добавих го в предишния пост.

За голямо съжаление, вече сме на първо място в Европа, а вижте Швеция къде е:

0D135020-2693-441D-A469-B9958D86AA42.jpeg.e823e214852ec3e160a3a124d8bc16f8.jpeg

Понеже в България всички се пишат, че са починали от Ковид! 

А умряха много хора, заради условието да влезеш в болница само ако си заразен(болен) с Ковид... 

Доктор да отказва лечение или да лекува по телефона-щеше да е смешно ако не беше жалко... 

Швеция, за разлика от всички други, не наложи разни смешни забрани и сега се вижда резултата! 

• Харесвам 12
Връзка към коментар

От вчера - чак невероятно как се престрашили да публикуват такава статия:

Daily mail: What they DON'T tell you about Covid

Португалският апелативен съд e постановил, че PCR не е надежден тест за Sars-Cov-2 и следователно всяка принудителна карантина въз основа на тези резултати от теста е незаконна: original Portuguese и translated

Долните не знам дали са точно за този раздел, въпреки че са свързани с Ковид. Преди няколко дни приключи bloomberg economic forum, и изгледах две клипчета за развитието на туризма. Между другото са доста интересни.

https://www.bloomberg.com/news/videos/2020-07-01/grounded-the-future-of-travel-video

Booking.com CEO: 'Horrible' Holiday Season Ahead for Travel - Bloomberg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ясно е , че заразените в БГ са много повече - вижте едно Мексико , няма как смъртността да е 10% . От друга страна, леталност от 0,23 също е голяма спекулация , в САЩ всяка година от грип си заминават 30000-35000 , а тази година от Ковид ще са десеторно повече ( минимум ).

Броят на заразените навсякъде по света е доста под реалният брой , причини много , една от най-главните е , че когато virus load  е нисък , тестовете не го засичат.

Доста точен метод за определяне на броя на заразените и тенденцията е при анализ на пробите от отходните води . При нас , откакто всяка седмица започнаха тези анализи на концентрация на вируса в канализацията , доста точно се предсказват броя на заразените след седмица-две. Вече се установи и наличието на вируса в подпочвените води , и съответно има забрана да се пие чешмяна вода , ако сте на собствен водоизточник . Тези дни се умува доста и за възможно заразяване при взимане на душ в същите тези домове  , заради заразените подпочвени води..

По повод примера с Швеция , мога да предположа на какво високо ниво е здравната им система и колко плачевно е нивото в България ,и  как няма разликата в смърността да е минимум десет-двайсет пъти . Един пример от моето ежедневие : преди време Половинката получи бъбречна криза в неделя вечер - в 18.30 беше приета в местната Бърза Помощ ( Масачузетс), в 19.45ч беше изписана със снимка от ядрено магнитен резонанс, излезли резултати от лабораторни изследвания на кръв и урина, и диагноза с камъче от 4мм, което трябва да излезе за 48 часа, което и стана....А камъчето се носи в болницата за анализ.Мислата ми е, че тези 0,23 може и да са релевантни за някои развити страни, но за съжаление , нашата татковина ще е далеч от подобни стойности!

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 11
  • Смея се 2
Връзка към коментар
9 minutes ago, stanislavpp said:

когато virus load  е нисък , тестовете не го засичат.

тестовете засичат вирус в проба от натривка в гърлото. ако вирусът не е в гърлото, няма как да го засекат. това е врътката при тези тестове.

Имам познати, които са с всички симптоми (дори и задух за ден-два) с отирцателен ПВР тест, но с положителен антигенен.

Единият искаше да дари кръвна плазма, но го отрязаха, щото не бил с положителен ПВР тест.

Другият чака 7 часа за снимка на белите дробове в Пирогов, после с 300 връзки да влезе в болница, щото е с двустранна пневмония, слава богу вече го изписаха и си е в къщи.

43 minutes ago, Радо said:

Преди няколко дни приключи bloomberg economic forum, и изгледах две клипчета за развитието на туризма.

Аз никога досега не бях обиколил толкова места в България. Е, мъкнейки и палатка на гръб, но си прекарахме супер лято. За съжаление не стигнахме до Гърция заради тъпите тестове. Но от пролетта пак - с палатка сред природата е супер.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 25 минути , stanislavpp каза:

Вече се установи и наличието на вируса в подпочвените води , и съответно има забрана да се пие чешмяна вода , ако сте на собствен водоизточник . Тези дни се умува доста и за възможно заразяване при взимане на душ в същите тези домове  , заради заразените подпочвени води..

Тя лудостта не ходи по гората.

Съвсем скоро ще се установи, че и рибата ще е заразена с корона от тия отходни води. После растенията и животните. Той един президент отдавна откри коронавирус в коза и папя, чакаме да го обявят от WHO. Тогава ще си ядем ушите, щото то между тях няма да има и нищо...

Хора това е несериозно....тоя тест засича не само вируса но и останки от него, които ще си съществуъват дълго, след като самия вирус е неспособен да заразява.

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Сам разбираш , че вируса е нов и непознат. В нормалните общества , винаги превенцията е с приоритет , а мерките не се взимат постфактум ,докато другото вече са спекулации и теми за вицове.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, Emil Chakalov каза:

Не че смъртните случаи в БГ са малко,но според мен процентно далеч не са колкото се показва.Като гледам около мен колко болни има,които въобще не са се тествали,сигурно дневните случаи не са под 10 000.

И малко офтопик.В началото на демокрацията в предприятията имаше съкращения-5%,7% и т.н.Та един колега казваше-Ако мен ме съкратят,то за мен съкращението ще е 100%.Така че,да се молим за нас смъртните случаи да са 0%.

Разбира се, че са повече. Има един математик към НОЩ, той твърдеше, че са около 8 пъти повече.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , tch каза:

Разбира се, че са повече. Има един математик към НОЩ, той твърдеше, че са около 8 пъти повече.

Не мога да се съглася и с тази сметка.Ако са осем пъти повече,това означава 40 000 дневно или милион на месец.Значи всички трябва да сме го прекарали.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , Emil Chakalov каза:

Не мога да се съглася и с тази сметка.Ако са осем пъти повече,това означава 40 000 дневно или милион на месец.Значи всички трябва да сме го прекарали.

Официалната статистика отчина 20-хиляди заразени на седмица и то едва от 3 седмици. Но определено има спекулации в тази посока, че ако числата на новозаразените се запазят до края на февруари повечето хора в големите градове ще са го прекарали.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 часа, stanislavpp каза:

По повод примера с Швеция , мога да предположа на какво високо ниво е здравната им система и колко плачевно е нивото в България ,и  как няма разликата в смърността да е минимум десет-двайсет пъти . ...Мислата ми е, че тези 0,23 може и да са релевантни за някои развити страни, но за съжаление , нашата татковина ще е далеч от подобни стойности!

София, Окръжна болница (Света Ана).

Свкърва ми е на хемодиализа 3 пъти седмично. Отделението им се обслужва от 4 сестри и един лекар. Излишно е да казвам, че пациентите са от различни възрасти и са животозависими от тази процедура.

Преди две седмици им взеха 2 от сестрите, останаха с 2. Всичко започна да става по-бавно, по-трудно, хората чакаха по кушетките с часове доакато им дойде ред.

Преди няколко дни им настаниха двама ковид болни в отделението (ПО ХЕМОДИАЛИЗА). Единственият им лекар освободил кабинета си и там настаники двама пациенти, единият е много тежък, в кома. Облепили входа с найлон. И лекарят си облича предпазните облекла във фоайето и влиза да лекува в своето мини "ковид" отделение, после съблича, дезинфекцира се и отива да се грижи за другите си подопечни.

Изобщо няма да коментирам, но явна някой в България смята, че това е нормално.

Взимам си думите назад, изобщо не се справя България. Последните седмици хаосът е тотален. И голяма работа, като беше предвидим. Ние на Балканите имаме традиция да се съмняваме в миналото, дето вече се е случило, па камо ли в бъдещето да повярваме, макар да е логично като 2+2. Шведите са лигльовци, само се правят че се борят за стаден имунитет. Нека болницата в Упсала да изглеждаше като болницата в Карнобат - ще ги питам тогава...

• Харесвам 21
Връзка към коментар

А защо е така, някой задава ли си този въпрос? 

Защо няма лекари? 

Или се връщаме назад в темата. 

Не става дума само за заплати, далеч съм от подобна мисъл. 

Става дума за това, че навремето, когато влезе новата система съкратиха много лекари и сестри (това в далечната 2000-2001 година), пресъуктурираха болници и отделения (уж, да са печеливши - нали са търговски дружества), отношението на цялото общество, диктува но от социални мрежи и българските медии.... Кой би работил pro bono, когато от всякъде го наричат убиец? 

Лекарите просто си тръгнаха. 

Не коментирам другите подробности от ежедневието в медицината,в нормални условия. 

Да, има хаос, съгласна съм. И той вече е следствие на твърде много фактори в миналото. 

Не само ниските заплати в здравеопазването. Личните лекари също са в много сложна ситуация и изобщо не им е лесно (не само сега)..

Не сме на подходящо място да решаваме подобни проблеми. А и аз поне нямам необходимата компетентност да се боря с кризи и да ги овладява. Дано има някой, който разбира. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Ходят в чужбина, предпочитат атрактивни специалности, такива работи. А в момента някои са се скрили, много други са в карантина, други не им се занимава, и т. Н. И т. Н. Понеже ми се налага да ходя в болници от години, та дережето не е такова от днес и не заради ковид. Не може да направят болниците търговски дружества и да се надяваме на здравеопазване. Като доктора стане търговец , това е резултата. И бездушието е от години. Но имаме много добри специалисти, и Дон кихотовци, които държат положението. 

За смъртността - не може да сме първи по смъртност в Европа по принцип, с Най-ниска средна продължителност на живота, а за Ковида да е различно. Това е положението, харесва ли ни или не. 

• Харесвам 18
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 час, luba_rizova каза:

Понеже ми се налага да ходя в болници от години, та дережето не е такова от днес и не заради ковид. Не може да направят болниците търговски дружества и да се надяваме на здравеопазване

Именно!

Настоящата ситуация е следствие, което в крайна сметка изскочи на повърхността и стана очеизвадно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Не трябва ли да добавим - и толкова много болници.То е следствие и от търговската им същност. 

И тъкмо съм взел думата - този Бил Гейтс,новата Ванга или Нострадамус е?

Всеки ден все нещо предсказва,не съм проверявал вярни ли са всичките тези новини.Някой знае ли?

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , traveler каза:

И после, ходи обяснявай на хората, че не е той в дъното на тази пандемия 😉 

И няма световна конспирация.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 18 минути , traveler каза:

Не трябва ли да добавим - и толкова много болници.То е следствие и от търговската им същност. 

Всеки ден все нещо предсказва,не съм проверявал вярно ли са всичките тези новини.Някой знае ли?

Един от най-богатите и влиятелни хора в света, дал е и милиарди за благотворителност, доста навътре и наясно е с много технологични проблеми, та  аз съм склонен да вярвам на изказванията му.

• Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Брани каза:

Един от най-богатите и влиятелни хора в света, дал е и милиарди за благотворителност, доста навътре и наясно е с много технологични проблеми, та  аз съм склонен да вярвам на изказванията му.

А не, във Фейсбук четох, че е соросоид-педофил-рептил и бил толкова алчен, че искал задължително да изпревари Безос по богатство и сега търси начини.

• Браво 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
На 22.11.2020 г. в 9:24, FlyTraveler каза:

Някой чел ли е и знае ли за The Great Barrington Declaration относно мерките против Ковид-19, подписана от професори от университетите в Оксфорд, Харвард и Станфорд, както и от много други учени и лекари?

Благодаря, приятелю! Вече подписах декларацията!

А, иначе изводите са ясни поне за мен. Глобалната манипулация ще продължи, биг фарма ще гушнат едни огромни суми, данъкоплатците ще платят уж безплатните ваксини, а средствата са масов контрол, които се тестваха успешно с тази глобална пландемия ще се използват и в бъдеще.

Най-много ме кефи като се дават примери с китайците и други подобни азиатци. Айде холан, както казват холандците! Та нали същите тези си внедряват система за тотален контрол с т.нар. точки социален кредит. Имаш достатъчно точки, пътуваш, работиш, имаш известна свобода, нямаш достатъчно точки, следват проблеми и ограничения. И там някои китайци казват, че нямало нищо лошо в това, ако си примерен гражданин. Мхм, и аз така си помислих. Така че, в континент, в който се гордеем с постиженията на Просвещението и свободни умове като Джон Лок, Волтер, Монтескьо, Русо да ми пробутват азиатски практики и ориз няма как да мине, поне при мен. Жалкото е, че много хора в Европа и САЩ дори се прехласват по тези азиатски практики и ако продължават да не си оценяват личните права и свободи като нищо ще ги загубят, уж временно заради някоя пландемия. Но, понякога, нали знаете, временното става постоянно. То ДДС-то в много страни е въведено временно, заради войната, заради временната криза и така и не си е отишло. Но, ясно е, че насила свобода или каквото и да е, не можеш да дадеш.

Иначе уж този вирус много нов, много непознат, а ваксините срещу него никнат като гъби. А, аз мислех, че първо един вирус се проучва из основи и тогава се прави ваксина. Дори аз, простият историк преди да публикувам анализ на каталонските учебници по социални науки взех, че ги разучих и прочетох. Но, по логиката на биг фарма, трябваше направо да седна да пиша.

Както и да е, добрата новина поне в Испания е, че премиерът Санчес обещава в първата половина на 2021 по-голямата част от населението да бъде ваксинирано с безплатни ваксини, които ще са доброволни! Като се има предвид колко ги зомбираха местните за 3 месеца ще се ваксинират 99.9%. Опашките ще са от Puerta del Sol в Мадрид до френската граница. Аз нито съм испанец, нито доброволец, слава Богу, но се надявам да се върне здравия разум на повечето хора като се боцнат с която си искат ваксина.

Bече се примирих, че освен краткото ми кръгче в Малта, море в Испания и северноиспански тур, няма да пътуваме тази година. Дано догина вече да се върнем към нормалния ритъм, че се натрупаха ваучери, спестявания и почивни дни. Гледам да не мисля вече за тази ковидиотия дори, затова съм се заровил в исторически извори и вбесявам северномакедонците с неудобни въпроси в стил нешто ке те питам бабо право да ми кажеш, без да ме излажеш.

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

А, иначе изводите са ясни поне за мен. Глобалната манипулация ще продължи, биг фарма ще гушнат едни огромни суми, данъкоплатците ще платят уж безплатните ваксини, а средствата са масов контрол, които се тестваха успешно с тази глобална пландемия ще се използват и в бъдеще.

Така че, в континент, в който се гордеем с постиженията на Просвещението и свободни умове като Джон Лок, Волтер, Монтескьо, Русо да ми пробутват азиатски практики и ориз няма как да мине, поне при мен. Жалкото е, че много хора в Европа и САЩ дори се прехласват по тези азиатски практики и ако продължават да не си оценяват личните права и свободи като нищо ще ги загубят, уж временно заради някоя пландемия. Но, понякога, нали знаете, временното става постоянно. То ДДС-то в много страни е въведено временно, заради войната, заради временната криза и така и не си е отишло. Но, ясно е, че насила свобода или каквото и да е, не можеш да дадеш.

Иначе уж този вирус много нов, много непознат, а ваксините срещу него никнат като гъби. А, аз мислех, че първо един вирус се проучва из основи и тогава се прави ваксина. Дори аз, простият историк преди да публикувам анализ на каталонските учебници по социални науки взех, че ги разучих и прочетох. Но, по логиката на биг фарма, трябваше направо да седна да пиша.

Както и да е, добрата новина поне в Испания е, че премиерът Санчес обещава в първата половина на 2021 по-голямата част от населението да бъде ваксинирано с безплатни ваксини, които ще са доброволни! Като се има предвид колко ги зомбираха местните за 3 месеца ще се ваксинират 99.9%. Опашките ще са от Puerta del Sol в Мадрид до френската граница. Аз нито съм испанец, нито доброволец, слава Богу, но се надявам да се върне здравия разум на повечето хора като се боцнат с която си искат ваксина.

Bече се примирих, че освен краткото ми кръгче в Малта, море в Испания и северноиспански тур, няма да пътуваме тази година. Дано догина вече да се върнем към нормалния ритъм, че се натрупаха ваучери, спестявания и почивни дни. Гледам да не мисля вече за тази ковидиотия дори, затова съм се заровил в исторически извори и вбесявам северномакедонците с неудобни въпроси в стил нешто ке те питам бабо право да ми кажеш, без да ме излажеш.

По мое скромно мнение, това със сегашната психоза е само началото. Testing the waters, дет' викат в нашата втора рОдина. Апропо, там са доста напред с матр'яла - подготвяли разни detention centres, приятелят ни Трюдо прави едни такива официални публични изказвания за global reset opportunities... Мои познати, иначе интелигентни хора, не излизат от тях, докато не дойдела ваксината... 

Стига с това Просвещение и разните му там негови пророци и отживелици! Ти не разбра ли, че това е една декадентска, упадачна, елитарно-бяло-мъжка култура, която в най-скоро време ще бъде демонтирана, за да спре да подтиска свободния порив на всевъзможни малцинства (които всъщност вече са мнозинства) и прослойки. Тези хора се дразнят от такава култура, не я разбират. По-лесно е reset, зануляване и каквото им дадат от сега нататък - лесно, достъпно и просто за възприемане, по смарт телефона могат да го научат или да си го купят. Ще ти се налага да си преправяш лекциите. Нов прочит на историята, прогрес, алоууууу!!!

Иначе поне това с многото желаещи за ваксина наистина е добре - не се налага да я правят задължителна. Да си я слагат, ако върши работа - ще се възползваш и ти от колективния имунитет, ако не върши и има усложнения - ще са за сметка на ваксинираните. Аз най-харесвам свободния избор. Парите вярно, че са от общия джоб, ама карай, това да е проблема...

П. П. В Дания преди няколко дни са се преборили (с протести) и не е приет закон за разни задължителни мерки и ограничаване на свободи. Няма да прочетеш за това в масовите медии. В Германия тантето май го наложи закона, не съм следил внимателно...

• Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

...

Напълно съм съгласен с теб и за съжаление и аз не съм оптимист.

Само не намесвай "свободолюбивия български народ", че пак ще се разминем … диаметрално. А ако кажеш и "умен", вече ще си изхвърля монитора през прозореца (4-ти етаж)

:suicide:

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, traveler каза:

Всеки ден все нещо предсказва,не съм проверявал вярни ли са всичките тези новини.Някой знае ли?

Какво е казал?

Връзка към коментар

повечето тук знаете какво ми е отношението от месеци по въпроса, и колко сме предпазливи като цяло в семейството - маски, дистанции, хоум-офис и тн... и ей така от нищото, от няколко дни и моят съпруг е болен вече официално, при това не просто да му няма обонянието.... а който иска да си подписва декларации и да търси някаква световна правда

• Харесвам 9
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.