Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:

Немците със сигурност са всичко друго, но не и асоциални - дори точно обратното. Твърдя го на база личен 20+ годишен опит. Едни от най-добрите ни събития в Западна Европа почти винаги са се случвали точно в Германия и това не е случайно. Фестивалната и клубната култура там са на много високо ниво, а поколението до 40-45 години живее за да купонясва.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Blagovesta78 каза:

Аз като гледам цифрите на новозаразени и в Белгия и в Германия, при положение, че нищо не работи (От 2.11   нищо не работи) значи мерките не са ок.Интересно ми е къде се заразяват толкова много хора?На работа, в хранителните магазини или в аптеките?И двете нации са асоциални, те и преди ковид не са били много по събиранията,затова ми е интересно защо не се получава и ситуацията неможе да се овладее?

През последните месеци най много се заразяват в личната сфера и контакти, там където държавата няма как да се намеси.

Иначе другите места, където стават заразяванията и има клъстери са работното място и училищата. 

Сега училищата са 3 седмици ваканция. Британският вариант е много по заразен. Пика на зарязаванията при нас мина, сега трябва време да спаднат и хоспитализациите и най вече тези в интензивните отделения, които при тази вълна са повече спрямо общо хоспитализираните. Хората го карат по тежко този британски вариант и са малко по млади от предните вълни, при които бяха засегнати силно възрастните от домовете. 

Белгийците не са въобще асоциални, скрити лимонки са мен ако ме питаш. Просто нямат много време през седмицата от работа. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

На 1 април в 10,30ч сложих 1 игла на Файзер. До снощи бах супер, но днес съм отпаднала и имам 37,6 . Предполагам, че е реакция към ваксината, а не Ковид. Спазвала съм изискванията за маска, дистанция, дезинфекция.

Въпроси само към лекари и ваксинирани  с Файзер. 

Имахте ли температура след 1 игла, за колко дни и до колко се качи?

Кое е правилно - да не пия нищо за сваляне на температурата или да пия аналгин напр., че не мога да вземам парацетамол? Благодаря!

Обаждам се, ни в клин, ни в ръкав, понеже съм ваксиниран с АЗ, но защото половинката и още няколко души от най-близкото обкръжение са с Файзер, мога да изкажа мнение тип ЕЖК - при всеки организъм е различно. Половинката изобщо не вдигна температура след първа игла, само я болеше ръката 1 ден. След втората не ѝ беше добре, но пак не вдигна температура, само се чувстваше зле в продължение на ден. Други двама много близки до мен (пак с Файзер) - при единият нямаше абсолютно никаква реакция (освен болка в ръката) и при двете дози, а другият беше по 3 дни парцал в леглото след всяка! 

Всички около мен, които са с АЗ, имахме треска, започваща около 12 часа след иглата и всяко ставане от леглото се чувстваше като разходка гол отвъд полярния кръг

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:

Отдавна не съм влизал в тази тема. Направо се затъжих за вас! Тук поне мога да си говоря с нормални хора, че испанците продължават да чупят тъпомера. Всъщност, в последно време май само с чужденци общувам, че наистина ме дразнят религиозните фанатици от всякакъв тип. Дори с руснаци почнах да говоря и жена ми се притесни да не са ме ваксинирали с Астра Зенека без да знае, че съм станал такъв позитивен към руснаците. Аз й казах, че най-вероятно от руското посолство са ми пуснали някой Спутник по въздушно-капков път, все пак работя точно срещу руското посолство.  

Иначе, новото име на Астра Зенека много ме кефи. Звучи като Заври-си-я. 

А, аз съм в супер настроение, защото си каним гости, нарушаваме правилата колкото можем, а и утре е Великден за нас католиците, освен и изборен ден. Ето какво сътворихме с дъщеря ми за празника. 

20210403_110709.jpg

20210403_103019.jpg

• Харесвам 28
  • Браво 5
Публикувано:
преди 4 минути , Crazy Horse каза:

Иначе, новото име на Астра Зенека много ме кефи. Звучи като Заври-си-я. 

Ето, че можем поне веднъж да сме на едно мнение с теб. 🤣

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:

И аз днес имам нещо общо с Crazy Horse 😀току що боядисвахме яйца с децата, не че сме католици или протестанти, но е хубава традиция. А и хубав начин да запълниш времето като имаш двегодишно в карантина.

И моите впечатления са, че немците са като всички хора, има и социални, и асоциални. Генерализациите и слагането на хора в чекмеджета са не добра идея.

Мерките не са еднакви от 2.11 насам, поне не в Германия. Края на декември беше големият пик, но за цялата страна стойността беше под 300 на 100 000. С мерки февруари падна до малко под 60, от 22.02 почнаха различни видове разхлабвания на мерките и броят на ново заразените и заетите легла в интензивните отделения пак започна да се покачва. В момента е около 130 на 100 000, в нашия град е към 80.

Аз живея не много далеч от Чехия и това е проблем вече с месеци. Първо декември-януари се разчиташе на съвестта на хората да не пътуват без нуотложна нужда, да се тестват, да бъдат в карантина, но ефект почти нямаше. От една страна много чехи работят в Германия и пътуват всеки ден между двете страни. От друга, много хора от немската страна  ходят да пазаруват от време навреме евтини цигари и алкохол в Чехия. Едва след като започнаха контрол на границата, числата леко намаляха. Но граничните райони си остават с по-високи цифри. Наскоро решиха там да доставят повече ваксини и да забързат скоростта на ваксиниране.

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Мари Николова каза:

Резултатът е видим, особено като го сравним с нашето дередже. Германия се движи в граници без сериозни амплитуди от есента насам. @ivailo_radev сигурно следи и може да каже дали бройката заразени е минавала 400 на 100 000. Мойте наблюдения са, че  през повечето време се движи около и под 200. Смъртността дори не ми се сравнява. А това, което @Blagovesta78 спомена като бройка е приказка - 88-97 на 100 000.

Че на всички ни е писнало от мерките, независимо къде живеем и колко социални сме, е ясно. Но това може да го коментираме, само защото сме разглезени от демократични западноевропейски ценности лигльовци. По същата причина се събират на тумби по къщите и парковете, правят тайни партита и явни протести. Няма как всички да си седят вкъщи, да носят маски и да спазват дистанция и бройката да не намалява. Така че, не мерките не дават резултат, а тяхното неспазване.

Освен това в Германия имаш право на един безплатен бърз тест на седмица. Ако в България се въведе това може и 500 на 100к да минем за цялата държава.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , tch каза:

Освен това в Германия имаш право на един безплатен бърз тест на седмица. Ако в България се въведе това може и 500 на 100к да минем за цялата държава.

За съжаление вече сме 722 на 100к:

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

• Харесвам 2
Публикувано:

Да. Днес и аз си направих тест, негативен. В нашия град има много места, на които може да се напарви бърз антигенен тест безплатно. Питаха ме дали имам вече опит и как предпочитам, от устата или носа. След това ми дадоха бонбон като извинение за неприятната манипулация.

Аз се тествах, защото утре мисля да ида да гласувам, а в яслата на малката дъщеря е имало корона позитивен случай и сега тя и всички дру

ги деца и персонал са в карантина.

Тази вълна вирусът се разпространява до голяма степен в ясли/градини/училище.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 часа, searus каза:

Е не мога да се сдържа като се лепва етикет на цяла една нация, живяла съм 10 години

в Мюнхен и смея да твърдя, че аз сигурно бях най-асоциалната там. Със сигурност има вариации сред поколенията (и да, възрастните са консервативни, но не и асоциални), но по-младите дай им бирарийки на открито, въргаляне по полянки, кръчми, всевъзможни събития. Нормални хора както навсякъде... Ако не съм ви схванала иронията, се извинявам 😊 Сигурно много зависи и от града, аз имах късмет явно...

Асоциални е силно казано, но в случая става дума за в сравнение с по-южните народи и социализирането им от южняшка гледна точка - семейни връзки и т.н.. И между другото - да, има сериозна разлика в Южна Германия, особено в Мюнхен. Ние като отидохме там за няколко дни и все едно в друг свят попаднахме - в трамвая ни заговориха едни баба и дядо, питаха ни от коя държава сме и т.н. По на север това е направо невъзможно.  Ама ще се отклоним много от темата на темата.

преди 49 минути , Мари Николова каза:

За съжаление вече сме 722 на 100к:

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Само да внеса уточнение - тези, които говорим за Германия, говорим за заболели на 100 000 за седмица, а на други места се гледа на 14 дни, та да не ви се разминават стойностите. 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 8 часа, ivailo_radev каза:

в трамвая ни заговориха едни баба и дядо, питаха ни от коя държава сме и т.н. По на север това е направо невъзможно.  Ама ще се отклоним много от темата на темата.

Ха, невъзможно сигурно за теб. Ама тези крайно северни немци много искат да си комуникират с мен 😆 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, blueriver каза:

Интересно къде отидоха пазените за нас ваксини Файзер?!

Много хора се записаха за комисии заради ваксината и после се отказаха. Андрешковщина...

• Харесвам 10
Публикувано:

Понеже вчера ходих за първа доза (успях през платформата да се запиша за PFIZER), в провинцията. Докато бях в кабинета чух, че се обадиха и дадоха указания да се заделят флакон от ваксината за личните лекари. 

Днес ме боли ръката (и снощи ме болеше, трудно спах). 

За сега е това 😊

За гласуването, в ранни зори нямаше почти никой, нищо интересно, хората с маски, ръкавици... А, имаше дезинфектант, до вратата, на една маса (или чин? 😉). 

• Харесвам 7
Публикувано:

Тази сутрин гласувах в Drongen, Gent. Направихме и една разходка, коята за разлика от предишното посещение на селото, кагато беше адска жега и имаше панаир, сега беше доста студено и почти безлюдно. 

Бързо минах с гласуването, не чаках защото бях подала заявление онлайн. Имаше много, които попълваха на място декларации. След около половин час, пак минах отпред покрай секцията и имаше вече опашка от чакащи, много и пристигаха с коли. 

https://photos.app.goo.gl/pnk7pgDANGREuR3J9 

Drongen_1.jpg

• Харесвам 15
Публикувано:

С цел статистика споделям моят опит от ваксинирането с Pfizer. Правя уточнението, защото според мен всяка от ваксините си има своята специфика.

• На 25.03. (Четв.) първа игла с Пфайзер. Мина много добре, 15 мин. чаках, както е по инструктаж, нямаше реакция.
  • На същият ден - 5 часа след поставянето - започнах да усещам лека болка в ръката. До вечерта се усили доста и така в продължение на 42 часа. Нито можех да си вдигна ръката, нито можех да спя на тази страна. Добре, че помолих да ми я поставят не на ръката с коята пиша и използвам по-често, а на другата, защото очаквах да има някакво неразположение. *** Важно уточнение за хора, които работата им изисква да са зад волана по цял ден - не е лошо да предвидите 1-2 дни почивка, предвид трудна подвижност/скованост на ръката. При всеки е различно, но специално с шофирането и рефлексите на човек, според мен този фактор не бива да се подценява.  
  • На 29.03. (Пон.) - 5 дни след първата игла - към 17:00 ч. забелязвам обрив в горната част на тялото. Ситни точки, силно зачервяване, не сърбят.
  • На следващият ден обрива започна да се разпростира по цялото тяло. Точките избледняха леко, но като количество се увеличиха осезаемо. Още на сутринта консултация с медицинския екип, който ми постави ваксината. Потвърдиха, че е реакция от нея и ще го изпратят като данни на Пфайзер. Попитах дали има нужда да ходя на дерматолог и да пия ли алергозан или нещо друго, те казаха, че няма нужда и ще отшуми след 5-6 дни. 
  • До ден днешен (7-ми ден) обрива, макар и избледнял, не се маха, че даже започна и да сърби. 
  • Втората игла ми е назначена за 15.04. - точно 3 седмици след първата. (Дано няма други изненади след нея!🤞)

За инфо - ежедневно приемам лекарство за разреждане на кръвта. 

В никакъв случай поста ми да не се тълкува като обезкуражаване. Няма място за пристение! Както винаги, споделяме опита си и се опитваме да помогнем с каквото може. :wink:

• Харесвам 23
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 4 часа, iliana_t каза:

С цел статистика споделям моят опит от ваксинирането с Pfizer. Правя уточнението, защото според мен всяка от ваксините си има своята специфика.

• На 25.03. (Четв.) първа игла с Пфайзер. Мина много добре, 15 мин. чаках, както е по инструктаж, нямаше реакция.
  • На същият ден - 5 часа след поставянето - започнах да усещам лека болка в ръката. До вечерта се усили доста и така в продължение на 42 часа. Нито можех да си вдигна ръката, нито можех да спя на тази страна. Добре, че помолих да ми я поставят не на ръката с коята пиша и използвам по-често, а на другата, защото очаквах да има някакво неразположение. *** Важно уточнение за хора, които работата им изисква да са зад волана по цял ден - не е лошо да предвидите 1-2 дни почивка, предвид трудна подвижност/скованост на ръката. При всеки е различно, но специално с шофирането и рефлексите на човек, според мен този фактор не бива да се подценява.  
  • На 29.03. (Пон.) - 5 дни след първата игла - към 17:00 ч. забелязвам обрив в горната част на тялото. Ситни точки, силно зачервяване, не сърбят.
  • На следващият ден обрива започна да се разпростира по цялото тяло. Точките избледняха леко, но като количество се увеличиха осезаемо. Още на сутринта консултация с медицинския екип, който ми постави ваксината. Потвърдиха, че е реакция от нея и ще го изпратят като данни на Пфайзер. Попитах дали има нужда да ходя на дерматолог и да пия ли алергозан или нещо друго, те казаха, че няма нужда и ще отшуми след 5-6 дни. 
  • До ден днешен (7-ми ден) обрива, макар и избледнял, не се маха, че даже започна и да сърби. 
  • Втората игла ми е назначена за 15.04. - точно 3 седмици след първата. (Дано няма други изненади след нея!🤞)

За инфо - ежедневно приемам лекарство за разреждане на кръвта. 

В никакъв случай поста ми да не се тълкува като обезкуражаване. Няма място за пристение! Както винаги, споделяме опита си и се опитваме да помогнем с каквото може. :wink:

Добре е, че споделяш. Целта е да сме полезни за себе си и другите.

И аз съм на намаляваща доза антикоагуланти. Пия ги от 2019 и при противогрипната ваксина не съм имала проблеми. Дано и сега да няма!

При мен първо беше изтръпване в мястото на убождане. От втория ден започна слаба постоянна болка. Днес е 5 ден и почти я няма. Температура вдигнах през 3 ден  - варираше от 37,5 до 38 градуса и отпадналост. На 4  ден - 37 градуса. Ще видим как ще бъде нататък. 

Не мисля, че тези реакции са притеснителни, особено като знаем, че се случват често. Нали имунната система реагира и се бори. Би било притеснително ако не го прави. Ще си измеря антителата преди 2 игла, за да видя колко е силна защитата от 1. 

Моля антеа или Мастърът за препоръка - кой точно тест за антитела и къде да го направя!  Правила съм количествения в болница "Св.Иван Рилски" през януари, но може да има нов по-прецизен някъде.

Имам колеги, които при първата игла, освен малко болка от убождането, нищо друго не са усетили.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, Дани Магелани каза:

Моля антеа или Мастърът за препоръка - кой точно тест за антитела и къде да го направя!  Правила съм количествения в болница "Св.Иван Рилски" през януари, но може да има нов по-прецизен някъде.

пак този, можеш там или в Рамус, един и същ е - Abbott SARS-CoV-2 IgG II Quant, при мен поне резултатите на двете места съвпаднаха до цифрата след десетичната точка

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 28 минути , Crazy Horse каза:

Не бих си сложил коронна ваксина от която и да е фирма и държа на позицията си.

Всеки решава за себе си. Никой не ти налага.

Ако рискът от тежко боледуване е по-голям от този при ваксиниране, ще избереш ваксина. Ако не е, не се ваксинираш. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Аз ви разбирам, че ви се споделя, ама си мисля, че не е тук мястото да обсъждаме изборите 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
20 minutes ago, ivan69 said:

Защото досега перфектно управляваха пандемията.....Да не се окаже само че в безвремието падат бройките на заразени,хоспитализирани и смъртни случаи.

Ами ето, скоро ще имаме възможност да разберем. Аз не знам отговора,  а първото не помня да съм го казвал.

Само виждам, че Великобритания вече падна под 3 хил. случая на ден,  Австралия разрешава мач със 70 хил. души публика,  Киев от друга страна обявява локдаун и си правя разни изводи. 

• Харесвам 7
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.