Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 15 минути , Lyubina каза:

@Мари Николова, въпросът ми не е личен, нито е насочен към някого конкретно.

Просто се за питах, правите ли си изследване дали сте защитени от хепатит, или други вирусни инфекции. Правите ли си тест за антитела срещу грипните вируси? 

Обичайно любопитство, моля да ме извините, за което. 

Аз също мисля да си пусна изследване за антитела след 10-на дена, онзи ден в петък ми беше 2-рата доза. От любопитство дали ваксината е сработила, все пак в редки случаи може и да не сработи 🙂 Иначе по препоръка на ЛЛ си пусках изследване преди 1-вата доза, бях си чиста нуличка, непомирисвала вирус. Познати медици твърдят, че ако имаш антитела е по-добре да не се ваксинираш, нямам идея така ли е или не.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , Lyubina каза:

Просто се за питах, правите ли си изследване дали сте защитени от хепатит, или други вирусни инфекции. Правите ли си тест за антитела срещу грипните вируси? 

Аз не съм и приела въпроса като насочен срещу мен. 🙂

Не съм си правила подобни тестове след ваксинация срещу други болести, защото никоя от тях не е предизвиквала пандемия, поне не в рамките на моят жизнен път. Все пак, теста дава индикация, как реагираш на ваксината, вместо да се чудиш имаш ли защита или не. Особено след като стана известно, че всяка ваксина се проявява по-различен начин, в различни срокове, с различна ефикасност. 

Затова най-чистосърдечно попитах има ли друг по-надежден вариант за изследване. Клетъчният имунитет засича ли се с тестове? 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

Аз не съм и приела въпроса като насочен срещу мен. 🙂

Не съм си правила подобни тестове след ваксинация срещу други болести, защото никоя от тях не е предизвиквала пандемия, поне не в рамките на моят жизнен път. Все пак, теста дава индикация, как реагираш на ваксина, вместо да се чудиш имаш ли защита или не. Особено след като стана известно, че всяка ваксина се проявява по-различен начин, в различни срокове, с различна ефикасност. 

Затова най-чистосърдечно попитах има ли друг по-надежден вариант за изследване. Клетъчният имунитет засича ли се с тестове? 🙂

не и с пазарно достъпни 🙂 например, в САЩ има само един официално оторизиран тест за клетъчен имунитет, и то преди точно месец - https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-adaptive-biotechnologies-t-detect-covid-test

https://abcnews.go.com/Health/fda-authorizes-cell-test-game-changer-covid-19/story?id=76318248

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , Lyubina каза:

Ми аз лично като ми изтекоха 10-те години от ваксината за жълта треска просто си сложих нова, вместо да проверявам имам ли имунитет, нямам ли...

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Чета темата,но избягвам да пиша,защото ме дразни разделението на лагери и заядливия тон.Все пак да споделя за нашия резултат.На 23.02. се ваксинирахме с първа доза АЗ,просто такава имаше.На 23.03. жена ми си прави други изследвания и я накарах да си пусне и за антитела,така и така ще я бодат.В Троян имаме Рамус и количествени тестове правят само на Abbot VNT.Резултатът и беше 1080 единици.На другия ден реших и аз да се тествам.Кръгла нула,по-точно 24,8 единици.Допитах се и с хора от форума,но звънях и на безплатния телефон за консултация за ваксините-две лекарки от Пловдив.Въпросът ми беше какво да правя-дали да се ваксинирам с втора доза на АЗ.Отговориха ми-естествено,че да.Да не съм гледал тези тестове,защото важен бил Т-клетъчния имунитет.

Все още не съм решил какво да правя,но имам месец до втора игла.Все пак мисля,ако дадат такава възможност втората да е РНК,а не АЗ.За момента такава възможност няма.

• Харесвам 10
Публикувано:

Лаборатория Лина, а също и лабораторията на Пирогов предлагат тестове за измерване на клетъчния имунитет срещу Ковид. Съвсем очаквано са доста по-солени от тези за антитела. Ще съм благодарна, ако някой сподели инфо дали са надеждни или само търговски трикове.

https://www.lina-bg.com/bg/лаборатория-„лина”-въведе-тест-за-клетъчен-имунитет-срещу-covid-19

https://nova.bg/news/view/2021/04/02/321681/имате-ли-защита-срещу-covid-19-проверете-в-пирогов/

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 минути , antea каза:

така е, да, ако на някой му се чете, тук е описан клетъчния и хуморалния (антителата) отговор след единична доза от ваксината - https://www.nature.com/articles/s41591-020-01194-5

Това даже и на български да беше едва ли щях да вдяна нещо,пък на английски ама хич😫

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Да не би да имате антитела срещу полиомиелит напр? Или срещу хепатит (за тези, които са ваксинирани). 

А, може и да имам. То тука при мен по чекмеджетата какво ли няма...

• Смея се 7
Публикувано:
преди 5 часа, FlyTraveler каза:

Излизам, но накратко - британския вариант. 

Може ли да обясниш? Защо британският вариант да е в резултат на заключвания?? Напротив, смята се, че края на лятото прекалено се е развилнял вирусът и е попаднал в приемник със слаба имунна система, където е претърпял мутация. В Англия локдаун нямаше миналата година лятото (с изключение на няколко ограничени района на север), училищата отвориха на 1ви юни, магазините на 15ти юни, кръчмите и всичко останало малко след това... Както знаем, вариантът Кент (югоизточна Англия) е засечен септември месец и просто не виждам как може да се твърди, че заключванията са довели до него.

• Харесвам 1
Публикувано:

Значи, мутациите са грешки при копирането на ДНК/РНК при размножаването на организма, които да се оказали жизнеспособни. Колкото повече организма се размножава, толкова по-голяма е вероятността за мутация. Вирусите се размножават само вътре в клетката, тоест колкото повече заразени хора имаме, толкова по-голяма е вероятността за мутация. Ако в някой човек е възникнала мутация, но той се излекува или умре, без да зарази други, тя ще отмре. Тоест масовото заразяване подпомага възникването и разпространението на мутациите. 

Отделно ако случайно имаме мутация, която не се влияе от ваксината, логично след време ще остане предимно тя, а не друга, но самото и възникване няма общо с ваксината.

• Харесвам 15
Публикувано:

Даа, @neuromancer @Masmiya, това вече толкова пъти беше дъвкано и пак се стига от време на време до "доказателствата", че е я заради ваксините, я заради мерки и заключвания... Затова и попитах @FlyTraveler защо така смята...

• Харесвам 4
Публикувано:

"Ваксиниране само за 10 минути, вместо за 50 - това е целта, която си поставят създателите на Impfplaner 4.0 - новия софтуер, който би трябвало да позволи на личните лекари в Германия да поставят по един милион ваксини ежедневно."

Ето, софтуер за ваксинация! Случайност?!?

Базикам се де ... Абе винаги ми е било едновременно възхитително и малко плашещо как някоя суперразвита държава известно време дреме и/или се лута и се чуди какво да прави (демокрация!), пък накрая като впрегне колосалните ресурси и хване в правия път и няма стигане. След САЩ и Великобритания, сега и Германия превключва на турбо-режим 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Брани каза:

Ето, софтуер за ваксинация! Случайност?!?

Да бе случаЕност? Треве си софтуер да ги управлява тези чипове 😇😎

• Смея се 6
Публикувано:
преди 10 часа, feel_the_rush каза:

Който иска да се пази по-старателно от вируса, нека го прави. Който има антитела, ваксина, дори не е разбрал, че го и изкара., ама има антитела, нека си прави каквото иска и това е. Демокрация е все пак. Ако не вярвате, погледне изборните резултати 😉

Ами той Милен Цветков караше внимателно, не пиеше и не се дрогираше зад волана, колан слагаше...Ама не се опази, на какво ли се дължи?

Аз ако съм самото целомъдрие и не съм поглеждала друг мъж в живота си ще се опазя ли от венерически болести, ако мъжът ми опрашва де що види в три области?

В никакъв случай не казвам да се сложи по един пазвантин до всеки и да се налагат какви ли не мерки без оглед на съобразност, изпълнимост или ефекти, напротив. Но това което виждам е, че леките мерки минават през една по-голяма ангажираност на всички, през едно по-високо ниво на усещане за общество, през разбирането за това, че ние всички сме част от един обществен организъм и че грижата за неговото здраве е на всички. Не може да вибрираме на тотално различни честоти и да очакваме да се получи хармония.

Исторически, обществата реагират различно на големи катаклизми. Едни се консолидират и действат единно и успяват да преминат, дори и по-силни. Други се разцепват, разделят, не могат да намерят верния път и това ги спира с години. Това също е част от еволюцията, не забравяй.

@tch не знам доколко е редно делението на "азиатски общества" и европейски. Аз като гледам има една почти визуално осезаема линия Изток-Запад , която представлява коренно различен подход към пандемията в Източната и Западната хемосфера. Честно, тук е друг свят. Можеше да е друга планета, съвсем спокойно. И Австралия, Нова Зеландия, Океания, ЮИ Азия също слагам в кюпа. Дори и Индия.

• Харесвам 19
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, searus каза:

Даа, @neuromancer @Masmiya, това вече толкова пъти беше дъвкано и пак се стига от време на време до "доказателствата", че е я заради ваксините, я заради мерки и заключвания... Затова и попитах @FlyTraveler защо така смята...

Това, че едно нещо е дъвкано дълго, не означава, че се е стигнало до правилни изводи.

Всяка вирусна епидемия (в случая ОРЗ) си има естествен път на развитие - разпространение, насищане със заразени и вече прекарали заболяването хора и спад. Целта на всеки вирус е да живее в клетките на гостоприемника, не да го убива. Мутациите са обикновено в тази насока. Това, ако не се намесваме с мерки.

Когато наложим ограничителни мерки, назовавам ги с едно име всичките - заключване, ние създаваме на вируса трудности, налагаме му инфекциозен натиск. Той се размножава, респективно мутира вътре в клетките на гостоприемника, но при едно заключване броят на заразените хора не намалява, той просто се разсрочва във времето и сумарно даже се увеличава, ако погледнем целия период на пандемията. При нормални обстоятелства един човек би заразил повече други наведнъж, отколкото при локдаун, където веригата става много по-дълга (грубо казано един заразява друг, после този другия - втори, вторият трети и т. н.) и вирусът има много повече време да мутира, но не и по-малко предавания. Ние се опитваме да ограничим вируса, да се предпазим от неговата способност да заразява повече хора, но в такъв случай мутациите се насочват точно към S (спайк) протеините, което създава варианти с по-висока инфекциозност. В един момент мерките се вдигат, тези варианти се разпространяват светкавично и ето една чисто нова епидемия. Да не говорим, че по време на локдауна са отгледани милиони "жертвени агнета" - хората като не излизат навън имунната им система закърнява и стават още по-податливи на инфекции. И така нещата може да се въртят с години. 

При масовата ваксинация също се налага инфекциозен натиск върху вируса, но в случая със строго специфично насочени антитела, които му пречат да се закрепва към клетката на гостоприемника. Вируса отговаря с "escape mutation", като мутациите при репликациите отговарят точно на типа натиск и го заобикалят. Това най-лесно може да се получи при някой, който е ваксиниран само с първа доза и се е заразил с ковид. Има някакви антитела, които не са достатъчни да убият вирусите напълно, но налагат някакъв инфекциозен отпор, което кара вирусите да правят избягваща мутация. Този човек предава тези мутирали вируси на друг, той на трети, четвърти и т. н. Когато ваксинацията е масова и по време на епидемия, това се случва със стотици милиони хора в световен мащаб.

Ако тези два основни вида инфекциозни натиски върху вируса не бяха масови, примерно се заключваха и се ваксинираха само хората с висок риск за тежко прекарване на болеста, проблемът нямаше да е голям, даже можеше и да го няма. Но при масово заключване и ваксинация се получава това, което виждаме и изпитваме в момента. Ефекта от масовата ваксинация още не е налице даже. 

Най-страшното от всичко е, че колкото повече escape mutations се генерират, толкова повече стават подобни на нашият генетичен код и човешката имунна система вече няма да може да произвежда антитела срещу съответния епитоп или пък тези антитела ще атакуват нашите собствени клетки (автоимунни заболявания). Ние прецакваме естествения си имунитет, който е най-добрата ни защита не само срещу ковида, но и всякави други вируси.

Тези неща, аз разбира се, не съм ги измислил. Чул/ прочел съм ги от епидемиолози, вирусолози, имунолози. Сестра ми завърши магистратура по молекулярна медицина и докторат по имунология с фокус инфекциозна биология (и двете в Германия) и в момента е ръководител на изследователски екип в една фармацевтична компания в Швейцария. С нея редовно обсъждаме тези теми и тя има много добра представа за какво говори. Нещата, които на мен ми казва, не може, разбира се да ги напише някъде публично заради работата си.

• Харесвам 13
  • Браво 2
Публикувано:
преди 8 часа, feel_the_rush каза:

Ама как се развижи темата, точно беше умряла. Така де, имам ли право да я ползвам тази дума или ще се приеме за черен хумор? 🙂

Ами ти се изказа няколко пъти и я раздвижи. Иначе тук общо взето се мотаме едни и същи хора и всеки знае другия какво ще напише и как ще реагира на това или онова... 😆 

• Смея се 2
Публикувано:
преди 7 часа, Emil Chakalov каза:

Чета темата,но избягвам да пиша,защото ме дразни разделението на лагери и заядливия тон.Все пак да споделя за нашия резултат.На 23.02. се ваксинирахме с първа доза АЗ,просто такава имаше.На 23.03. жена ми си прави други изследвания и я накарах да си пусне и за антитела,така и така ще я бодат.В Троян имаме Рамус и количествени тестове правят само на Abbot VNT.Резултатът и беше 1080 единици.На другия ден реших и аз да се тествам.Кръгла нула,по-точно 24,8 единици.Допитах се и с хора от форума,но звънях и на безплатния телефон за консултация за ваксините-две лекарки от Пловдив.Въпросът ми беше какво да правя-дали да се ваксинирам с втора доза на АЗ.Отговориха ми-естествено,че да.Да не съм гледал тези тестове,защото важен бил Т-клетъчния имунитет.

Все още не съм решил какво да правя,но имам месец до втора игла.Все пак мисля,ако дадат такава възможност втората да е РНК,а не АЗ.За момента такава възможност няма.

@Emil ChakalovЕмо, вчера си говорих с една колега, която е детски кардиолог в Дрезден. Тя се е ваксинирала с първа доза на АЗ, но втората ще бъде , някоя от РНК ваксините. Явно, не е невъзможно, по принцип, стига да има налични.

Публикувано:
преди 8 часа, Lyubina каза:

Редовно  си изследвам титъра за Хепатит Б, че ми е по-важен, за Хепатит А не го изследвам, ползвам “Хаврикс”, .

За грип също не изследвам, но откакто ги има противогрипните, всяка година си слагаме.

Вероятно, така ще е и с ваксината за Ковид - ще стане периодична.

Публикувано:

Аз също си слагам противогрипна ваксина. Но титър на антитела срещу хепатит В не търся. Нито срещу хепатит А. 

Имам ваксините, от времето, когато се занимавах с кръв. 

И не виждам смисъл да го правя. 😊

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

@Emil ChakalovЕмо, вчера си говорих с една колега, която е детски кардиолог в Дрезден. Тя се е ваксинирала с първа доза на АЗ, но втората ще бъде , някоя от РНК ваксините. Явно, не е невъзможно, по принцип, стига да има налични.

В Германия забраниха ваксинирането на хора под 60 с АЗ заради това излязоха с това решение. В България при положение, че няма такава забрана ще е малко трудно да се поставят две различни ваксини. Още повече, че самите германци признават, че няма данни какъв е ще е крайният имунитет от тази комбинация

• Харесвам 8
Публикувано:

Значи, аз на His.bg съм му набрала, но понеже личната ми лекарка е изключително думинямам, а в удобната ми болница няма ЛЛ, които да са съгласни да записват нови пациенти, не я сменям. Затова с тъпата система на хис се занимавам. Шизофреничното поведение към АЗ ми се отрази на увереността: не я слагаме на хора над 65г, не, кофти е, спираме я, не, екстра е, но не слагаме на хора под 50г., не, супер е, защо не ни доставяте повече, копелета, не, не слагаме втората доза предимно на жени, всеки ден ново двайсет. Изобщо не вярвам, че ще ми дойде реда за Пфайзер или Модерна в обозримо бъдеще, простосмъртна съм. Сега се пробвам да се презапиша за друг ден в Хис, като играя на рулетка ваксината на Джонсън кога ще пристигне в страната и в кой момент ще е има и за такива като мен, тази - понеже е еднодозова. Само да не я сполети съдбата на АЗ... 🙂 Напасвам датите от новинарски сайтове с очакванията ми за леко забавена дистрибуция към плановете да пътуваме скоро (ако не коронясаме, хах).

А за Хис - регистрирах се, спряха системата, получих смс за нова дата в същото място и час. С смс ми напомниха за ваксинацията ден по-рано. Звънях на телефоните, никой не вдигна. Влязох в Хис с кода си и там пишеше за място съвсем различно от това, което бях избрала и ми потвърдиха с смсите (на 4 км едно от друго). По ирония - след като спряха системата и я пуснаха, половинката ми беше получил мейл, че трябва да отиде точно в тази болница, която ми изписваше Хис, звъня и му казаха, че имат само АЗ, но на този ден не ваксинират с каквото и да е, а какво праща Хис не е под техен контрол. 🙂 В крайна сметка аз отидох на датата в мястото, което си бях избрала, посрещнаха ме, че има само АЗ, не могат да отговорят на колебанията ми, здравето си е мое и ако не искам АЗ, да се презапиша.

И сега се презаписвам и си чопля графика разколебана между плановете за пътувания и шансът да си ударя дозата и да съм спокойна, че когато го хвана, няма да го изкарам тежко. Нямам антитела, правих си тест, но имах познати на по 30+40+г., пет души, които тази зима починаха. Разбира се, че не е само летален край обаче дълготрайните последствия са също отвратителни за някои и мога само да гадая от кои ще съм. Хора на по 30г влачат оплаквания с месеци, други на по 50г свиват рамене, че не са разбрали, че са го карали, трети ваксинирани с АЗ пият по една шепа аспирини и витамини все едно са болни... Иначе с или без ваксина, парите, времето и занимавката за PCR очаквам още месеци да останат като изискване, както и кофти изненадата да си ваксиниран, но с положителен pcr, който да ти скапе пътуването.

Разкъсвам се между възможните сценарии 🙂 И ми се пътува все едно е 2019г! Или 2016г, че тогава нито имахме дете, даже бременна не бях, светът беше достъпен и хубав дори със съмнителна хигиена, дори с температура на летището, в пътуванията нямаше Или-Или, имаше И! 🙂 ❤️

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 24 минути , Coo каза:

Изобщо не вярвам, че ще ми дойде реда за Пфайзер или Модерна в обозримо бъдеще, простосмъртна съм.

Само да подскажа, че за "простосмъртни", които държат на Пфайзер/Модерна и могат да отделят, примерно половин-един  ден за пътуване, има вариант за "ваксинационен туризъм" - на някои места извън София са налични възможности за свободно записване и поставяне на тези точно ваксини. И това даже още миналата седмица, когато още не бяха доставени последните пратки с ваксини Пфайзер/Модерна.

• Харесвам 8
Публикувано:

Мнението ми за his.bg е точно като на @Coo.  Утре трябваше да сме на ваксина, като предпочитана RNK. И понеже на мъжа ми му се развали телефона и изгуби кода, вчера отиде до пункта за ваксинация. Работното им време въобще не включваше нашите запазени часове, ваксини - само АЗ и въобще ни нямаха в никакъв списък. Това във Варна. Да не говоря, че за голям град пунктовете за ваксинация са само 7. Запазих някакви часове за другата седмица за Бургас, но нямам големи надежди. Не бързам, но искам да се ваксинираме заради пътуванията. Имам чувство, че ще имаме кратък зелен коридор за пътувания в Европа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 26 минути , Coo каза:

...Изобщо не вярвам, че ще ми дойде реда за Пфайзер или Модерна в обозримо бъдеще, простосмъртна съм. Сега се пробвам да се презапиша за друг ден в Хис, като играя на рулетка ваксината на Джонсън кога ще пристигне в страната и в кой момент ще е има и за такива като мен, тази - понеже е еднодозова...

Ако се съди по графиците за доставки на ваксини, които се размахват публично, подозирам, че до месец, месец и половина най-много, ще има всякакви ваксини по избор.

Иначе аз минах точно през his.bg, записах се веднага след като я пуснаха. Ваксинираха изборната администрация с Пфайзер и покрай нея и простолюдието се уреди 🙂 Ама дали се е уредило или не ще се разбере след някоя и друга година, можем само да се надяваме да не се появат след време негативни ефекти.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.