Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 3 минути , antea каза:

повечето тук знаете какво ми е отношението от месеци по въпроса, и колко сме предпазливи като цяло в семейството - маски, дистанции, хоум-офис и тн... и ей така от нищото, от няколко дни и моят съпруг е болен вече официално, при това не просто да му няма обонянието.... а който иска да си подписва декларации и да търси някаква световна правда

@antea, от случаите, които  аз знам, тези без обоняние, прекараха по- леко. Дано и мъжът ти да мине леко и бързо.

Пожелавам ти го, от цялото си сърце.:))

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

@antea, от случаите, които  аз знам, тези без обоняние, прекараха по- леко. Дано и мъжът ти да мине леко и бързо.

Пожелавам ти го, от цялото си сърце.:))

знам, аз имах предвид обратното - че не си е губил обонянието

благодаря ти за пожеланието :smile:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , antea каза:

благодаря ти за пожеланието :smile:

Аз знам, че всички ще минем през това:(Дай, Боже, да е поносимо:(

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , antea каза:

и ей така от нищото, от няколко дни и моят съпруг е болен вече официално

Започвам да си мисля, че нещо явно се изпуска и заразяването става и по други начини. Непрекъснато чувам за хора, които буквално не излизат от домовете си, освен веднъж седмично до магазин и то като излизат само дето не са в скафандри...в един момент всичките се разболяха.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

@antea, съжалявам и съчувствам! Искрено пожелавам по-бързо и леко да минете през това.

Наистина е притеснително това, което и @bobole4e споменава - заразяват се вече и предпазливи и отговорни хора. За мен причината по-скоро е, че едни безотговорни до неадекватност люде позволиха заразата да се разрастне дотолкова, че и най-внимателните да са уязвими, но не ми се задълбава в тая тема.

• Харесвам 12
  • Шок 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, antea каза:

повечето тук знаете какво ми е отношението от месеци по въпроса, и колко сме предпазливи като цяло в семейството - маски, дистанции, хоум-офис и тн... и ей така от нищото, от няколко дни и моят съпруг е болен вече официално, при това не просто да му няма обонянието.... а който иска да си подписва декларации и да търси някаква световна правда

Стискам палци да го преболедувате по-бързо и по-леко.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз съм обратно в темата Как се справяте с карантината. 😞 Отивам да вия срещу луната от петък. 😞Половинката ми е в паника, че от петък затварят пак всичко, вкл. Детските градини. Аз съм в депресия, че ще отцепим до март. Щеше да ми е все тая, но детските градини сериозно ни прецаква отношенията в цялото семейство, понеже нямаме роднини наблизо. 😞 Не че съм изненадана, едни ски пакети ги мислих, мислих и прежалих още октомври, ама на... 😞

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
1 hour ago, antea said:

От все сърце ви пожелвам да минете само с липса на обоняние! 🤗

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, bobole4e каза:

Започвам да си мисля, че нещо явно се изпуска и заразяването става и по други начини. Непрекъснато чувам за хора, които буквално не излизат от домовете си, освен веднъж седмично до магазин и то като излизат само дето не са в скафандри...в един момент всичките се разболяха.

Аз също почвам да мисля, че нещо важно се пропуска. По пътя на логиката, аз дето направих 40-ина полета последните месеци и минах през 10-15 държави трябваше да съм пипнал и изкарал 8 пъти Ковид, ама сякаш напук нищичко ми няма (не се оплаквам, просто съм изненадан). А същевременно хора, които почти не си показват носа от вкъщи и параноично се пазят някак успяват да се разболеят.

@antea пожелавам да го минете максимално леко...

• Харесвам 19
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

@antea, и това ще мине. Тежко е (понякога), не е приятно... Но погледни от добрата страна : ще го минете и след това ще имаш някакво чуство за по-голяма сигурност и спокойствие.

Надявам се, всичко да мине гладко при вас. 

А как е станало заразяването е трудно да се каже. При нас се разболяха почти в един и същи момент 5 човека. Без установен контакт. Очевидно е, че имаме безсимптомен вирусоносител. Но как да го установят и докажа? Не мога да принудя колегите си да извадят едни пари и да ходят на тест. А и това няма гаранция. Отделно, че на етажа сме около 50 човека. Уж всички сме с маски, спазват се всички правила, дезинфекцира се през 2 часа цялата територия, вкл. Бюра, врати, дръжки... Половината са home-office, така че да няма струпване на хора (1 или 2 са в стая). Но доста хартия се размятва. Може и от нея да е. 

@Георги Матеев, ти може и да си го изкарал още в зората на пандемията. Нали беше споменал преди време, че си имал някакви неприятни симптоми след едно пътуване зимата? 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 26 минути , Coo каза:

Аз съм обратно в темата Как се справяте с карантината. 😞 Отивам да вия срещу луната от петък. 😞Половинката ми е в паника, че от петък затварят пак всичко, вкл. Детските градини. Аз съм в депресия, че ще отцепим до март. Щеше да ми е все тая, но детските градини сериозно ни прецаква отношенията в цялото семейство, понеже нямаме роднини наблизо. 😞 Не че съм изненадана, едни ски пакети ги мислих, мислих и прежалих още октомври, ама на... 😞

И аз съм в пълен ступор и почвам да изпадам в паника... Надявам се да не приемат всички предложенията и поне детските градини да останат отворени...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, antea каза:

:smile:

При някои Магеланци, дето преболедуваха, липсата на обоняние беше единствен симптом. Хич не е нещо, на което да се разчита. Аз не съм си губил обонянието нито за миг. А минах през всички други стадии предните две седмици. Днес чак ми спряха системите, и на кислород бях за няколко дни.

• Харесвам 14
  • Шок 14
  • Браво 5
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
2 minutes ago, mu_ry said:

И аз съм в пълен ступор и почвам да изпадам в паника... Надявам се да не приемат всички предложенията и поне детските градини да останат отворени...

А представи си колко им е тъпо на тези с антитела вече. Хем да го карали, хем пак седят затворени... 😞 🙂 (Не че повторно заразяване не може, но все пак...)

Връзка към коментар
преди 19 минути , Lyubina каза:

@Георги Матеев, ти може и да си го изкарал още в зората на пандемията. Нали беше споменал преди време, че си имал някакви неприятни симптоми след едно пътуване зимата? 

Мога само да гадая... Да, януари изкарах наистина тежък грип (?) в рамките на 3 седмици (най-вече кашлицата продължи толкова), който обаче нямаше много общо с вече познатите Ковид симптоми. Но дори и да е било някаква ранна версия на вируса доколкото разбирам повторно заразяване е напълно възможно, не е като да имам имунитет. Идеята ми е, че последните месеци се разпорих от пътуване - то не бяха самолети, летища, фериботи, автобуси, хора и тн - и някак минавам между капките. Вярно, че много внимавам, но наистина е по-скоро странно на фона на супер пазещите се и почти неизлизащи хора, които обаче все пак се заразяват. Та затова си мисля, че нещо може би се пропуска.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 32 минути , Coo каза:

В същата ситуация сме. Аз трета седмица работя от вкъщи, а малката е на училище и беше ОК тази ситуация. За разлика от предходната карантина, тя сега е първи клас. Активна спортистка, залата ще затвори... Изобщо не зная как ще мина през това. Работа, онлайн тренировки, онлайн училище. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Георги Матеев и ние сме като теб, не спряхме...на какви ли места не се навряхме, не че се оплакваме обаче някак няма нещо логика...

да не говорим, че месец в Гърция съвсем без маски бяхме... 

@master_of_germs скоро да си супер ок ...

@antea дано мине леко

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Георги Матеев каза:

Аз също почвам да мисля, че нещо важно се пропуска. По пътя на логиката, аз дето направих 40-ина полета последните месеци и минах през 10-15 държави трябваше да съм пипнал и изкарал 8 пъти Ковид, ама сякаш напук нищичко ми няма (не се оплаквам, просто съм изненадан). А същевременно хора, които почти не си показват носа от вкъщи и параноично се пазят някак успяват да се разболеят.

@antea пожелавам да го минете максимално леко...

И ние така. От март та до сега не сме се спряли - нито в работата нито в някое и друго пътуване извън граница. А работно се срещаме по десетина нови човека на ден.

@antea- стискам палци да мине леко . Повечето хора около мен го изкараха като лек до среднотежък грип

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , giafil каза:

@Георги Матеев и ние сме като теб, не спряхме...на какви ли места не се навряхме, не че се оплакваме обаче някак няма нещо логика...

да не говорим, че месец в Гърция съвсем без маски бяхме... 

Мда, и аз съм в дълбоко недоумение. И аз къде ли не ходих, дори през така наречената Първа вълна на така наречената пандемия, обиколих доста България, спах в хижи из планината с по трима- четирима в стая- непознати люде, наскоро бях ту в Турция, ту в Испания, ту в Италия, и ей на, не се "заразих"! А пък в същото време, един колега, супер стриктен в изпълнението на препоръките на някакъв щаб, от сутрин до вечер ходеше с маска, без да я сваля, от къщи в колата, от колата в офиса, и обратно така, не си е показвал носа навън, пък го диагностицираха  с COVID, че и две седмици изкара на домашно лечение. Непонятно е, нали?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Копирам от Фейсбук публикация на човек, чиято майка бе една от жертвите на Ковид. Има полезна инфомация:

"Майка ми беше напълно здрава и работеща. Почина. На 69 години. За малко повече от седмица. От COVID 19.

Ще се опитам да синтезирам цялата нужна информация, това което трудно ще разберете от всички статии, които може да се прочетат. Също така, от доктор вероятно няма да я получите.

Вече всички знаят как протича болестта, какви са симптомите и така нататък. Това, което малко хора знаят, е че има две направления и въпрос на КЪСМЕТ, по кое направление ще поеме организма и в частност симптоми свързани с кръвосносните съдове. Първото направление е ако „завие“ към засягане на повече мозъчни такива – загуба на обоняние, апетит, коремни болки и епилепсия. Ако човек е от тези, да - има шанс да оцелее и да мине бързо. Второто направление е свързано с пряко засягане на белите дробове, откъде и се стига до смърт в огромната част от случаите. Това НЕ ЗАВИСИ от годините и здравословното състояние на човека! НЕ ЖИВЕЙТЕ В ЗАБЛУДА! Това е успокоението на всички и именно това ги вкарва в болница – подценяват проблема, не правят тестове, лекуват се сами, не се консултират с доктор, не взимат правилни медикаменти и т.н. НЕ ЧАКАЙТЕ ДА ПРЕМИНЕ, ИЗИСКАЙТЕ ДЕЙСТВИЯ! Ваши или на близките ви! НЕ ПРЕМЪЛЧАВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО СИ, ЗА ДА НЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ ДРУГИТЕ! Напротив - притеснявайте ги, ако искате да живеете!

Пневмония на слушалка не се чува. Ако джипито ви преслуша и ви прати вкъщи да пиете парацетамол и чай, си поискайте задължително направление за пулмолог/рентген и/или пълна кръвна картина и CRP. Също така, да знаете, че без направление просто никой никъде няма да ви снима, а в частните клиники има свободни часове чак за след седмица (за София специално). CRP поне ще ви покаже има ли от какво да се притеснявате или просто се филмирате заради всички хора около вас с температури, без температури, с кашлици, без кашлици, които развиват пневмония от днес за утре. Без направление CRP е около 7 лв и се прави във всяка лаборатория, резултатът излиза до няколко часа.

Защо умират хората при втория случай? Защото първоначално организмът по никакъв начин не показва, че има проблем с белите дробове. Основният показател е сатурацията (насищането на кислород в кръвта), който е най-сигурният белег за проблем! Парадоксалното е, че организмът до някое време се адаптира към тази липса на кислород, но се срива изведнъж. Затова и болните се влошават така рязко. Много често признаци на ниска сатурация са постоянна сънливост, припадъци или халюцинация (това го установихме и при майка ми като проблеми, но на по-късен етап). "

......................

Аз например днес си купих оксиметър, който уж мери количеството кислород в кръвта. Изглежда като детска играчка и му се чудя дали наистина върши някаква работа...🤔
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

@master_of_germs оздравявай се по-бързо!

@antea - дано мъжът ти го изкара по-леко. 

Ясно е, че до пролетта, малко или много ще е така, и ще сме в някакъв вид карантина.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , master_of_germs каза:

При някои Магеланци, дето преболедуваха, липсата на обоняние беше единствен симптом. Хич не е нещо, на което да се разчита. Аз не съм си губил обонянието нито за миг. А минах през всички други стадии предните две седмици. Днес чак ми спряха системите, и на кислород бях за няколко дни.

Аз ти казвах инжектирай си мидихлориани, ама от тъмните, ти не та не. Само малко ти стават жълти очите и почваш да мяташ светкавици като се разсърдиш, ама какво толкова, кой е съвършен! 🙂

Но да, добре, е лошото е минало и да се оправяш по-бързо 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , saved_ каза:

.....

Аз например днес си купих оксиметър, който уж мери количеството кислород в кръвта. Изглежда като детска играчка и му се чудя дали наистина върши някаква работа...🤔

Така си изглеждат, спокойно 🙂  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Брани каза:

Аз ти казвах инжектирай си мидихлориани, ама от тъмните, ти не та не. Само малко ти стават жълти очите и почваш да мяташ светкавици като се разсърдиш, ама какво толкова, кой е съвършен

Мойте очи си останаха едни жълти още от по-предния път като лежах в болница преди двайсет години с хепатит. Светкавици не ми трябват;  гръмотевичното хъркане е моята суперсила 😷🦛

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , master_of_germs каза:

Мойте очи си останаха едни жълти още от по-предния път като лежах в болница преди двайсет години с хепатит. Светкавици не ми трябват;  гръмотевичното хъркане е моята суперсила 😷🦛

Тук бих казал "You don't know the power of the Dark side!", ама май вече стана клише и няма същата дълбочина както тази, която имаше през 80те ...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.