Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ковид ваксина от нов тип на хоризонта. Не създава временни антитела, ами дълготраен клетъчен имунитет, който предполагаемо ще трае между 13 и 17 години. Доколко тези качества ще се потвърдят и какви биха били страничните ефекти е отделен въпрос. Информацията не е от най-достоверния уебсайт, но след кратко търсене намерих и видео от руския Канал 1.

"Пускат РНК-препарат „Мир - 19“ и ново поколение имунизации

Медикамент за клетъчен имунитет 

След дни в Русия започват масови клинични изпитания на препарат срещу COVID-19, който е разработен на принципа на микроРНК - малка едноверижна и некодираща РНК молекула.

Един от подробните анонси за него направи пред президента на Руската федерация Владимир Путин директорът на Федералната агенция по биомедицина Вероника Скворцова.

Лекарството е наречено “Мир -19” и в средата на март учените ще започнат тестването на втората фаза на препарата.

По думите на Скворцова разработената молекула за “Мир-19” няма аналог в света и медикамента към момента дава много добри резултати срещу най-тежките форми на коронавируса, включително и пневмониите.
През юли от Федералната агенция по биомедицина ще имат готовност и за ново поколение ваксина, която ще атакува не S-протеина на коронавируса, а “други протеинови компоненти”, отбеляза още пред руския президент Скворцова, цитирана от пресслужбата на Кремъл.

По думите ѝ, новото поколение ваксини, които се работят от Федералната агенция по биомедицина, ще изгражда не т. нар. хуморален имунитет (на базата на произвеждане на антитела), а ще създава клетъчен имунитет. Последният може да работи между 13 и 17 години."

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 33 минути , ДиянаВ каза:

Тези болнични не могат да се оспорват

Те и да се оспорват - все тая. Ще дам конкретен пример, колко е абсурдна ситуацията с болничните - бивш колега, футболен съдия в "свободното" си време, взима си болничен  сутринта, защото има мач следобеда и той трябва да го свири. Ние като работодател оспорваме болничния, приложихме видео от мача. Становището беше-няма нарушение, всичко е наред- сутринта, когато е отишъл на лекар, лекаря е преценил, че е зле и му е издал болничен. Това, че следобеда се е почуствал добре и отишъл на мач не  е проблем на лекаря.

• Харесвам 4
  • Шок 5
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 15 минути , slujitel каза:

Предполагам работиш като висш чиновник,  или поне работиш с такива и говориш от опит?

Колко са в България работодателите, които ще държат на работа хора,  отсъстващи по 4,5 месеца заради психически разстройства? 

Не съм нито висш, нито нисш чиновник🙂. Преди повече от 10 години първата ми работа беше в държавна администрация, събрах малко стаж и опит и се махнах. Не искам и да се връщам, освен ако не ме поканят в борда на директори на някое държавно предприятие с висока заплата и за четири години колкото-толкова😉😄

Дадох пример по повод засегнатия от Александър въпрос, че болничните, свързани с психичното здраве, не са рядкост в България, ползват се без срам и за друго предназначение, когато е изгодно. Разбира се, ако нямаш връзки, отидеш в психото и кажеш не съм добре, няма ей така да ти дадат болничен🙂. Това не е нещо ново. Така е било и като съм била ученичка.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 13 минути , FlyTraveler каза:

Ковид ваксина от нов тип на хоризонта. Не създава временни антитела, ами дълготраен клетъчен имунитет, който предполагаемо ще трае между 13 и 17 години. Доколко тези качества ще се потвърдят и какви биха били страничните ефекти е отделен въпрос. Информацията не е от най-достоверния уебсайт, но след кратко търсене намерих и видео от руския Канал 1.

"Пускат РНК-препарат „Мир - 19“ и ново поколение имунизации

Медикамент за клетъчен имунитет 

След дни в Русия започват масови клинични изпитания на препарат срещу COVID-19, който е разработен на принципа на микроРНК - малка едноверижна и некодираща РНК молекула.

Един от подробните анонси за него направи пред президента на Руската федерация Владимир Путин директорът на Федералната агенция по биомедицина Вероника Скворцова.

Лекарството е наречено “Мир -19” и в средата на март учените ще започнат тестването на втората фаза на препарата.

По думите на Скворцова разработената молекула за “Мир-19” няма аналог в света и медикамента към момента дава много добри резултати срещу най-тежките форми на коронавируса, включително и пневмониите.
През юли от Федералната агенция по биомедицина ще имат готовност и за ново поколение ваксина, която ще атакува не S-протеина на коронавируса, а “други протеинови компоненти”, отбеляза още пред руския президент Скворцова, цитирана от пресслужбата на Кремъл.

По думите ѝ, новото поколение ваксини, които се работят от Федералната агенция по биомедицина, ще изгражда не т. нар. хуморален имунитет (на базата на произвеждане на антитела), а ще създава клетъчен имунитет. Последният може да работи между 13 и 17 години."

Кога ваксинираха цялото си население, кога производоха дози за цяла Европа, кога успяха и нова безаналогова ваксината да изкарат. Молодец 😂

• Смея се 10
Публикувано:
преди 11 минути , ДиянаВ каза:

Не съм нито висш, нито нисш чиновник🙂. Преди повече от 10 години първата ми работа беше в държавна администрация, събрах малко стаж и опит и се махнах. Не искам и да се връщам, освен ако не ме поканят в борда на директори на някое държавно предприятие с висока заплата и за четири години колкото-толкова😉😄

Дадох пример по повод засегнатия от Александър въпрос, че болничните, свързани с психичното здраве, не са рядкост в България, ползват се без срам и за друго предназначение, когато е изгодно. Разбира се, ако нямаш връзки, отидеш в психото и кажеш не съм добре, няма ей така да ти дадат болничен🙂. Това не е нещо ново. Така е било и като съм била ученичка.

Точно това имах впредвид,  като пишеш така категирично, дали е вярно? Не знаеш от опит, не работиш в психодиспансер, не даваш болнични, не ги обработваш, не работиш с директори, но плюеш, и не само ти. Тук доста хора са запознати с работата и заплатите на държавните служители,  сега пък и с болничните.  Питам се, от къде ли?

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Тази руска ваксина прилича на румънската 🙂

Междувременно, изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава нова румънска ваксина срещу коронавирус, е най-ефективно в борбата с вируса. Този вид имунитет може да продължи до 17 години, твърди професор доктор Вирджил Паунеску, заместник председател на Академията за медицински науки и създател на румънската ваксина.

Препаратът е разработен в Тимишоара от екипа на проф. Паунеску и вече е преминал първата фаза на изпитвания върху плъхове. Предстои втора фаза – върху хора. В северната ни съседка се очаква да бъде открита и фабрика за производство на ваксини. Европейската банка за инвестиции вече изрази готовност да я финансира.

Според мен чрез такива проекти, не че ще стигнат краткосрочно до крайния продукт, а по-скоро целят финансиране на научни разработки. В това няма лошо, може пък да достигнат до резултат, който да влезе в употреба за други цели на науката.

• Харесвам 3
  • Браво 2
Публикувано:
преди 35 минути , bobole4e каза:

Те и да се оспорват - все тая. Ще дам конкретен пример, колко е абсурдна ситуацията с болничните - бивш колега, футболен съдия в "свободното" си време, взима си болничен  сутринта, защото има мач следобеда и той трябва да го свири. Ние като работодател оспорваме болничния, приложихме видео от мача. Становището беше-няма нарушение, всичко е наред- сутринта, когато е отишъл на лекар, лекаря е преценил, че е зле и му е издал болничен. Това, че следобеда се е почуствал добре и отишъл на мач не  е проблем на лекаря.

В случая вината е на съдията, който не спазва лекарското предписание мисля.

Публикувано:
преди 39 минути , tch каза:

Кога ваксинираха цялото си население, кога производоха дози за цяла Европа, кога успяха и нова безаналогова ваксината да изкарат. Молодец 😂

Нито ги възхвалявам, нито оценявам по какъвто и да бил начин руските ваксини. Да сме живи и здрави да видим кое как и доколко работи.  Иначе, чисто по пътя на логиката, не виждам какво общо има успеха в масовата ваксинация с наличните ваксини (даже и да приемем, че е нещо добро по време на епидемия, което още не е доказано) с разработването на ваксина, която работи на нов принцип. Учените, които я разработват да ги изпратят да поставят от готовите ваксини ли, да помагат на всеобщото дело, вместо да си губят времето с пропагандни продукти? 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, Velyana каза:

Ами аз чета и правя някакви онлайн курсове постоянно, но просто ми липсва работата, контакта с пациенти, да приложа на практика това което съм прочела, да го обсъдя с колеги или с шефа. Абе даже и караниците с хирурзите ми липсват 😂😂😂

Добре де, какво те спира да звъннеш на някой хирург и да му кажеш: виж к'во, колега, ти си голям гъз!  

преди 1 час, Gentleman Basta каза:

А колко ни е здрава психиката ... мисля, че през последната година видяхме колко хора "изплискаха" в някаква степен. Видимо е при лични контакти, във фейсбук, видимо е тук в Магеланци.

Спокойно, и ти ще изплискаш, като изядеш ония 17 ротита, дето ще ти приготви @Lindt !

преди 1 час, ДиянаВ каза:

Има болнични при стрес и депресии, но се издават от психодиспансера. Не мисля, че са рядкост, особено ей сега при смяна на правителството и де що има свързани с него администрации, пак ще станат “популярни”.

Буквално преди часове чух една гениална мисъл: хора, които трябва да приемат таблетки, приемат закони. Та и в цитирания от теб случай се получава нещо такова 🙂

преди 1 час, Masmiya каза:

И моите впечатления са такива. Хората в Германия взимат по-често болничен (но стига да не надвишават определи брой седмици болничен наведнъж, получават пълна заплата) Сестра ми (в България) имаше възпаление на очите, работи на компютър и въпреки това не си взе болничен, а продължи да работи, защото имала много работа и важни проекти.

Ако бях работодател на сестра ти, щях да я изгоня в болничен, защото така бих я загубил за много по-малко време, отколкото ако я оставя да товари възпалените си очи и си докара нещо по-сериозно, което да я извади от строя за месеци, а при лошо стечение на обстоятелствата - и завинаги. Но ние тук сме така, разбираме ги нещата, много сме корави. Затова живеем по десетина години по-малко от разни „лигави“ нации.

• Харесвам 9
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

У нас се взимат много лесно болнични и много хора си изпълват квотата за годината редовно, без да са били болни.

Понеже работя в голяма немска фирма и постоянно имаме всякакви видове малки и големи събрания, приказки, цели, графики и др, има и графика за болничните.

Целта спусната от Германия (Х брой хора на 100) не я превишаваме почти никога или да се разбира, че в Германия не взимат по-малко болнични от нас.

Не знам сега как е положението с болничните в България, но декември 2011 бях на промо среща в Истанбул на Търкиш еърлайнс и в презентацията си директорът маркетинг представи графика на дните болничните, които се ползват в Европа и България беше не само на първо място, но в огромна диспропорция с останалите държави на 2ро, 3то място. Направо шампиони без конкуренция. Само, че директорът не изясни това защо е така. А на мен ми е ясно, че много хора го правят защото работодателите не им дават да си ползват отпуската, даже някои ги карат да си пускат отпуска и пак да ходят на работа. 

преди 2 часа, Alexander каза:

На Запад има едни други болнични, които са много разпространение и у нас за сега са рядкост. Това са болнични поради стрес, депресия и други от сорта, като там с лекота се взимат месеци, 2-3-4-6 и си е недоказуемо дали си в депресия или не.

Има доста случаи на бърнаут в Белгия, водят ги депресия и получават болнични месец, два или шест, но въобще не толкова лесно да получиш болничен от лекар, защото и лекарите ги проверяват и освен това не изписват ей така хапчета срещу депресия. 

Освен това и те проверяват дали си стоиш вкъщи. 

• Харесвам 4
Публикувано:

За болничните, Ковида и бременните мога да дам два примера с мои приятелки, които забременяха с вторите си деца по време на локдауна миналата пролет. И двете на първа бременност пускаха болнични месеци по-рано. И двете сега си работиха от къщи до последно. Не е никак приятно да те ритат по ребрата отвътре, но става една идея по-поносимо, ако можеш сутрин/следобед да придремнеш между мейлите, да си пишкаш колкото често искаш понеже други у дома няма, да си повръщаш необезопокоявана от загрижени (и малко отвратени) погледи, и ходенето до работа не включва псувни в задръстването + блъскане в градския транспорт в час пик. Да не говорим за другите неудобства, които неочаквано се появяват - като ти се изостри обонянието ("в този офис смърди, кой смърди тука??"), нервите ("аз не исках да плача, но колегите като ми казаха добро утро, все едно ми се подиграваха") и други. Това им бяха причините да си работят и бременеят на хоум офис без болнични сега в пандемичните месеци.

За да съм съвсем честна, едната от тези дами преди първото си раждане изконсумира доста болничен в пътувания - с половинката й си пускаха болнични и се наслаждаваха на света доколкото може 🙂 Виня ли я, че с болнични се сцепи да обикаля докато може преди да роди? Никак! 🙂 

Като цяло с или без Ковид по отношение на болничните зависи работодателите какви условия създават за бременните, както и наблюдаващите бременността как подхождат в комуникацията си с бременната. Аз съм забелязала, че в България има едно (глупаво) схващане, че забременееш ли и едва ли не всичко в живота си трябва да пуснеш - яж за двама, спи за трима, недей да спортуваш четири пъти седмично и сакън да не те притесни някоя служебна задача. А ако лекар каже, ти не си болна, бременна си, нормално е да имаш неразположения, се почва едно въхкане от роднини и приятелки що за лекар е това. В такива моменти на неизвестност и бушуващи хормони е много лесно да се подведеш по акъла на една-жена-каза, още повече ако е близка като майка, сестра, приятелка. Вземаш болнични и получаваш самосбъдващото се пророчество - от изтъпяване с обездвижване започваш да охкаш, пъшкаш и наистина здравето ти се разпада. Друга е темата, че практиката в болниците е за 2-3 хиляди лева да си наемаш зала за раждане и екип към нея, все едно си правиш фирмено събитие - на еди коя си дата нямаме зала със свободни часове и не е удобно за екипа, предлагаме ви друга; трудно е да намериш лекар, който наистина да те подкрепя, а не лека по лека да подклажда опасенията ти докато три седмици преди раждането да те финтира с тц-тц, трябва секцио (понеже заминава на почивка в Испания 😉 ).  

@Velyana стискам палци да ти дават някакви административни задачи поне, според мен това е единствения начин човек да си остане на земята доколкото може, а не да отвее главата хормоналната и емоционална буря  🙂

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 27 минути , Alexander каза:

У нас се взимат много лесно болнични и много хора си изпълват квотата за годината редовно, без да са били болни.

Понеже работя в голяма немска фирма и постоянно имаме всякакви видове малки и големи събрания, приказки, цели, графики и др, има и графика за болничните.

Целта спусната от Германия (Х брой хора на 100) не я превишаваме почти никога или да се разбира, че в Германия не взимат по-малко болнични от нас.

Имам разни преки шефове от по над 20год във фирмата, ходили десетки пъти по командировки там и всеки ден срещащи се с немските си колеги онлайн и не един път ми са ми обяснявали, как немеца като си чукне пръста с отвертката и взима веднага болничен от 5-7 дни.

На Запад има едни други болнични, които са много разпространение и у нас за сега са рядкост. Това са болнични поради стрес, депресия и други от сорта, като там с лекота се взимат месеци, 2-3-4-6 и си е недоказуемо дали си в депресия или не.

В Испания също съм виждал лично, подобни болнични поради депресия по 4-6 месеца. Поне аз, не съм виждал в България нещо подобно.

Абе,постоянно се упрекваме,че не работим,че се скатаваме,че взимаме болничен...

Никой,обаче не споменава,че масово чуждите работодатели се подиграват с трудолюбието и търпимостта на българите!

Защо масово Кауфланд,Била,Лидъл,Метро(в търговията);Кока-Кола,Пепси,Карлсберг(в производството);A1,TeleNor и Vivacom(в телекомуникациите);CEZ,Energo-pro и EVN(в енергоразпределението);банките;фармацевтичните фирми;персонала в хотелите и ресторантите,както и други подобни "големи" работодатели масово дават заплати от порядъка на 800-1000 лева бруто?В Западна Европа същите работодатели дават 2-3 000 Евро...Наскоро един познат е кандидатсвал в Ottobock Manufacturing Bulgaria EOOD(Производство на медицински изделия - протези на долен крайник, индустриални приложения, базирани на биомеханични експертизи)...Същата работа-700 лева бруто!А това,че един работник върши работата на няколко-защо не го отчитаме?

В тоя ред на мисли-оправдавам всеки един ден болничен!

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 часа, Suunto каза:

От чисто любопитство бих искал да попитам каква реакция направихте след първа игла АЗ? Вдигнахте ли температура? И аз съм на шеста седмица след първа доза АЗ, доста силна реакция направих и се чудя дали имам някакъв имунитет. Затова питам. 🙂

Бях писал,но ще кажа пак.Аз имах много яко втрисане от 10 часа сутринта до 2 след полунощ.Жена ми много слаба реакция.Тя е с достатъчно антитела месец след първа доза,аз нямам ама хич.Така че,не съдете по реакцията за действието на ваксината.

• Харесвам 7
Публикувано:

@crazyhorse че какво да му споменава? Проста икономика и глобализация. Ако заплатите са по 2-3000 евро, повечето компании нямаше да са в България, а ние щяхме да си копаем картофите.

• Харесвам 12
  • Смея се 1
Публикувано:
36 minutes ago, crazyhorse said:

Никой,обаче не споменава,че масово чуждите работодатели се подиграват с трудолюбието и търпимостта на българите!

Защо масово Кауфланд,Била,Лидъл,Метро(в търговията);Кока-Кола,Пепси,Карлсберг(в производството);A1,TeleNor и Vivacom(в телекомуникациите);CEZ,Energo-pro и EVN(в енергоразпределението);банките;фармацевтичните фирми;персонала в хотелите и ресторантите,както и други подобни "големи" работодатели масово дават заплати от порядъка на 800-1000 лева бруто?В Западна Европа същите работодатели дават 2-3 000 Евро...Наскоро един познат е кандидатсвал в Ottobock Manufacturing Bulgaria EOOD(Производство на медицински изделия - протези на долен крайник, индустриални приложения, базирани на биомеханични експертизи)...Същата работа-700 лева бруто!А това,че един работник върши работата на няколко-защо не го отчитаме?

Споменатите цифри просто не са верни. Освен това високвалифицираните кадри със сигурност не са зле платени (за българския стандарт, както обичат да казват работодателите).Колкото повече хора могат да вършат дадена работа(в частния сектор) толкова по-малко им се плаща.Нормално да е така.  

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Споменатите цифри просто не са верни. Освен това високвалифицираните кадри със сигурност не са зле платени (за българския стандарт, както обичат да казват работодателите).Колкото повече хора могат да вършат дадена работа(в частния сектор), толкова по-малко им се плаща и е нормално да е така.  

Верни са! И още как! 

Screenshot_20210411_134824.jpg

Screenshot_20210411_134655.jpg

Screenshot_20210411_134616.jpg

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 41 минути , crazyhorse каза:

Това не са чужди работодатели, а български търговски дружества. Обърни се към управителите с критиките. 

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Не ми се спори. Важното  разбрахме -  Lindt изкарва купища пари! Скоро ще пропише в темата за скъпоценните камъни. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , desislavna каза:

Screenshot_20210411-135158_Chrome.jpg.f924a2c58fa7fc407304b6d9416bbd90.jpg

Screenshot_20210411-135140_Chrome.jpg.8fbd1ce93d4fee8cdb92480f75358840.jpg

Само,че разликата между заплатите в София и провинцията е почти двойна,както се  вижда!

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 минути , crazyhorse каза:

Само,че разликата между заплатите в София и провинцията е почти двойна,както се  вижда!

Точно така е. Сега извади от тези 1450 лв заплата в Лидл наем в  София и ще получиш заплата в провинцията. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, slujitel каза:

Колко са в България работодателите, които ще държат на работа хора,  отсъстващи по 4,5 месеца заради психически разстройства? 

Там, където заплатите ги плаща държавата, т.е. ние, а не фирмата от собствената печалба. Всички държавни предприятия. И на никого не му пука. Същото като с бонусите.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 53 минути , desislavna каза:

Screenshot_20210411-135158_Chrome.jpg.f924a2c58fa7fc407304b6d9416bbd90.jpg

Screenshot_20210411-135140_Chrome.jpg.8fbd1ce93d4fee8cdb92480f75358840.jpg

В България особено извън София, да се докопа някой до работа в Лидл си е мечта, на фона на останалите нископлатени работи. Имам приятелка на висока длъжност и редовно я питат разни познати.

Та у нас 1450лв взимат на много места доста квалифицирани кадри, колкото касиерка в Лидл.

В Испания в Лидл взимат ниските нива-касиери и др с таз годишното увеличение от 5% -2750лв бруто или 2200-2300лв нето или около два пъти повече, не е както се спомена назад 700лв срещу 2-3к евро. 2-3к евро чисто никъде не се взима за нискоквалифицирана работа освен в Швейцария и разни подобни.

Преди 1 час, Gentleman Basta каза:

@crazyhorse че какво да му споменава? Проста икономика и глобализация. Ако заплатите са по 2-3000 евро, повечето компании нямаше да са в България, а ние щяхме да си копаем картофите.

Ако ги нямаше лошите западни фирми, заплатите и то средните  щяха да са както преди 15+ години, да напомня около 200евро. Всеки може да види колко е била минималната у нас 2005 година цели 150 лъва..

Добре е, да не се забравят такива неща, все пак не са били толкова отдавана.

Обаче наблюдението ми и опита ми, показва, че у нас се работи често по-малко на една и съща позиция  спрямо запада, изключения не визирам, въпреки че легендите гласят обратното.

• Харесвам 8
Публикувано:

Моето мнение е , че на много места в България се работи по модела : те се правят, че ни плащат, а ние се правим, че работим. Аз лично не бих сравнявала заплатите в България и други европейски страни, освен ако не се сравняват и разходите и данъците.

Аз не съм особен фен на държавните служители в България , но сред тях има много които си вършат съвестно работата и са много компетенти и разбрани. А в сравнение с немските държавни служители, българските направо са цвете. Няколко пъти ми се е налагало да комуникирам с немскат администрация - първо са неоткриваеми, постоянно са в почивка и второ са толкова

некомпетентни, че с думи трудно може да се опише. 
@Goal & Boss не се бях сетила, може би не е зле периодично да звъня на хирурзите, за да поддържам тонус и да разнообразявам ежедневието си 😂🤣

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.