Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

След като разбрахте кой за какво и колко работи, колко боледува и т.н.,  време е да се върнем към темата: Ковид 19. :wink:

Някой гледал ли е данни как се развиват нещата в Израел?

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, Mary каза:

Някой гледал ли е данни как се развиват нещата в Израел?

Според данните от Израел южноафриканският модел на коронавируса може да пробие защитата на Pfizer/Biontech.

От друга страна, израелците са забравили да платят една доставка, така че производителите (Pfizer) са стопирали следващата. Така твърдят от Jerusalem Post, но понеже те пробутват кукитата на сайта си доброзорно, не давам връзка към тях.  Понеже по дата тази новина предхожда горната, може да се окаже, че израелците си връщат на производителите за забавената пратка, като разпространяват слухове за (не)ефективността на тяхната ваксина. Аз мисля, че посипване на главата с пепел от страна на гръцкия ветеринар (СЕО-то на Pfizer) и 100-200к дози на половин цена в знак на добра воля ще възстановят ефективността на ваксината.

Освен това в Израел взимат много големи заплати. Направо безсрамно големи. Особено ето ТУК

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:

При достигнати нива на ваксинация 61% с една доза и с две дози почти 57% статистиките им в момента са такива:

israel1.jpg.2f7b7259731a56d2e1afcd0aa76e24c5.jpg

israel2.jpg.6fc72a4db20b26bac7a732ba51ae2ee1.jpg

israel3.jpg.261629ab761f9de769976910f85f3aea.jpg

Като последните дни имат по под 100 новооткрити случая, а активните в момента са около 4000 (при около 84 000 преди два месеца).

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 9 часа, Mary каза:

След като разбрахте кой за какво и колко работи, колко боледува и т.н.,  време е да се върнем към темата: Ковид 19. :wink:

Виждам пропуски в темата , и по точно дали се забременява от ваксината :

673D8508-0F11-4B47-A3D8-170A86FB302D.jpeg

• Харесвам 1
  • Смея се 23
Публикувано:

В коя лаборатория направен тест в петък сутрин има вероятност да излезе същия ден /без доплащане/? Четох за Синево,че предлагат тази опция. Имам полет в неделя и най-късно събота на обяд ми трябва резултата. Някой чакал ли е повече от 24ч. за резултат? Мой приятел три дена е чакал от Рамус и ми каза да не си правя там, като попитал защо толкова се забавили му отговорили да си е пуснал експресен.

Публикувано:
преди 2 часа, Ivko каза:

В коя лаборатория направен тест в петък сутрин има вероятност да излезе същия ден /без доплащане/? Четох за Синево,че предлагат тази опция. Имам полет в неделя и най-късно събота на обяд ми трябва резултата. Някой чакал ли е повече от 24ч. за резултат? Мой приятел три дена е чакал от Рамус и ми каза да не си правя там, като попитал защо толкова се забавили му отговорили да си е пуснал експресен.

В Геника излизат до вечерта. Ние си направихме в четвъртък на обяд в лабораторията им до Плиска (бяхме си записали час за 12 ч.) и до 19 ч. вечерта имахме резултата на мейла. Летяхме в събота на обяд. Цената е 100 лева на тест, но като ни видяха личните карти с еднакви фамилии и директо ни казаха, че получаваме фамилна отстъпка и общата цена излезе 178 лева. Може и без записан час, но който има час минава с предимство, когато му е часът.

• Харесвам 1
  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 6 часа, stanislavpp каза:

Виждам пропуски в темата , и по точно дали се забременява от ваксината :

673D8508-0F11-4B47-A3D8-170A86FB302D.jpeg

Въпросът си е съвсем точен и не е, дали се забременява от ваксинация, а дали тестът за бременност може да позитивира в резултат на поставена ваксина. Има и далеч по-странни причини за фалшиво позитивиране на имунохроматографски антигенни тестове. Затова винаги се повтарят или препотвърждават с друг метод, ако е наличен.

Реакциите с ухилени човечета (от колеги включително) под поста ти съвсем не са на място.

• Харесвам 14
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 39 минути , DaBo каза:

В Геника излизат до вечерта.

Ние кацаме обратно в БГ в 2 сутринта и виждам, че имат на втори терминал и работят от 3 сутринта или те са само заполети на този терминал?

Публикувано:
преди 1 минута , Ivko каза:

Ние кацаме обратно в БГ в 2 сутринта и виждам, че имат на втори терминал и работят от 3 сутринта или те са само заполети на този терминал?

Никаква идея нямам как стоят нещата на летището. Ние влязохме в БГ с вече направен пср тест.

Ако лабораторията е след паспортен контрол, то ще е за полети само на този терминал. Няма как външен човек без билет да влезе. Ако е изнесена извън самия терминал (гейтовете), тогава всеки ще може да я използва. Предполагам, че започва толкова рано, заради сутрешния полет за Амстердам и изискването за антигенен тест 4 часа преди полета. Може и изобщо да не правят пср тестове. Най-добре им се обади да ги питаш.

• Харесвам 2
Публикувано:

в тази връзка, а понеже и назад стана дума за психиатри и лечения, на хоризонта се задава кръвен тест за установяване на тежестта на депресията и склонността към биполярни разстройства

представям си пък той от какво ще (няма да) може да позитивира... 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Едно сравнение от коментар в Дневник:

За последната една седмица:

Израел - 1743 нови случая, 56 починали.
България - 19272 нови случая, 844 починали

Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.
Ваксинирани с две дози:

Израел - 55% от населението
България - 1,6% от населението

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 49 минути , Ivko каза:

@Ivko Пробвал съм лично Синево, тест взет в петък по обед, излиза резултата до вечерта, на другия ден в събота до обяд се получава сертификат на английски. На връщане мястото за пробовземане на Геника е зад едни гишета / стоиш прав и ти бъркат в носа и устата/, там стига да работи няма проблем като кацнеш да отидеш. Намира се в залата на Терминал 2 за излитащи още долу срещу гишетата за чекиране на багаж. Цената там е 130 лева и резултата излиза до вечерта. Ако някой пита лелките от РЗИ или тези, които те записват за карантината ще ти кажат че няма лаборатория на летището. 😄

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 22 минути , Брани каза:

Едно сравнение от коментар в Дневник:

За последната една седмица:

Израел - 1743 нови случая, 56 починали.
България - 19272 нови случая, 844 починали

Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.
Ваксинирани с две дози:

Израел - 55% от населението
България - 1,6% от населението

Ако може и едно сравнение на Унгария и Сърбия от една страна и Португалия от друга ,интересно как са там цифрите на нови случаи , починали и ваксинирани с две дози.....

За последните 7 дни 

Унгария - 35388 - заразени , починали - 1780 , ваксинирани с 2 дози 12,4%

Сърбия - 24539- заразени , починали 277 , ваксинирани с 2 дози - 17,1%

Португалия - 4159- заразени , починали 37 , ваксинирани с 2 дози 6,1%

Страните са със сходно население и гъстота.......

• Харесвам 10
Публикувано:

Някой с повече информация за ваксината на Джонсън, че в края на тази седмица ми предстои ваксиниране, а разбрах, че се очакват количества от тази ваксина и искам все пак да съм подготвен предварително...

Публикувано:
преди 8 минути , Duke каза:

Някой с повече информация за ваксината на Джонсън, че в края на тази седмица ми предстои ваксиниране, а разбрах, че се очакват количества от тази ваксина и искам все пак да съм подготвен предварително...

Мисля, че имаха някакви проблеми в Щатите, но получиха сертификат.

https://www.usatoday.com/in-depth/graphics/2021/03/27/comparing-covid-19-vaccines/6806600002/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html

https://www.cnn.com/2021/01/29/health/johnson-covid-19-vaccine-how-it-works/index.html

https://www.cnn.com/2021/02/26/health/johnson-and-johnson-vaccine-effective/index.html

• Харесвам 2
Публикувано:

На пресконференцията във връзка с тромбозите при АЗ, от ЕМА обявиха, че има 3 случая на подобни реакции при 4,5милн ваксинирани с J&J. По-късно  излезе информация и за още един случай при клиничните изпитвания.

https://www.dw.com/en/eu-reviews-johnson-johnson-covid-shot-blood-clot-link/a-57148866

https://www.wsj.com/articles/europe-investigates-reports-of-blood-clots-in-recipients-of-j-js-covid-19-vaccine-11617992819

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, master_of_germs каза:

Реакциите с ухилени човечета (от колеги включително) под поста ти съвсем не са на място.

Тове беше в моята градина 🙂 но все пак, не мога да не се развеселя. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, ivan69 каза:

За последните 7 дни 

Унгария - 35388 - заразени , починали - 1780 , ваксинирани с 2 дози 12,4%

В Унгария причините не са свързани само с ваксинацията, а и с това, че болничният персонал заплашва с напускане...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, agenta каза:

@Ivko Пробвал съм лично Синево, тест взет в петък по обед, излиза резултата до вечерта, на другия ден в събота до обяд се получава сертификат на английски. На връщане мястото за пробовземане на Геника е зад едни гишета / стоиш прав и ти бъркат в носа и устата/, там стига да работи няма проблем като кацнеш да отидеш. Намира се в залата на Терминал 2 за излитащи още долу срещу гишетата за чекиране на багаж. Цената там е 130 лева и резултата излиза до вечерта. Ако някой пита лелките от РЗИ или тези, които те записват за карантината ще ти кажат че няма лаборатория на летището. 😄

Това само за ден петък май и за София, че в провинцията не работят в петък. Понеже ще пътуваме 6 човека и имаме две резервации една за 6 и една за 4 за всеки случай и едната трябва да канселирам до 14:00 наше време в събота и до тогава искам да знам окончателната бройка на пътуващите, а ние кацаме на Т1 може ли да идем на Т2 после за тест ако решим. 

Публикувано:
преди 57 минути , Ivko каза:

Това само за ден петък май и за София, че в провинцията не работят в петък. Понеже ще пътуваме 6 човека и имаме две резервации една за 6 и една за 4 за всеки случай и едната трябва да канселирам до 14:00 наше време в събота и до тогава искам да знам окончателната бройка на пътуващите, а ние кацаме на Т1 може ли да идем на Т2 после за тест ако решим. 

Да, това в Синево е само за София и само за петък. Ще знаеш резултата до петък в интервала от 18 до 20 часа, а в събота само ще взимаш сертификатите на английски.

Иначе при положение, че кацате на Т1 по-добре се обади да питаш самата Геника и Летище София дали можете да влезете отново в летището, но на Т2 само за тест. Не съм го пробвал, но би трябвало да няма проблем, все пак ще покажете бордните си карти от пристигналия полет и ще кажете за какво сте, те по принцип на входа гледат само бордни карти и мерят температурата.

Публикувано:

Regeneron ще поискат  от FDA разрешение за разширяване обхвата на приложение на моноклоналните им антитела /които най-популярно бяха използвани при лечението на Тръмп/ като превантивно лекарствено средство

Цитат

The company said in a phase three clinical trial the drug reduced the risk of symptomatic infections in individuals by 81%.

• Харесвам 4
Публикувано:

Южноафриканският вариант се среща при 1% от всички изследвани, но сред ваксинираните с две дози той е разпространен осем пъти повече, отколкото сред групата без ваксина, предупреждават учените, цитирани от агенция “Ройтерс”. 

https://frognews.bg/novini/izrael-bie-trevoga-vaksinata-pfizer-pazi-iujnoafrikanskiia-shtam.html?fbclid=IwAR2JQj6z7aV1IuYjpOiHXwtRM-dwX3m6rUekayCMb_U2oOJ187n0zD13lMo

https://www.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-israel-study-idUSKBN2BX0JX

• Харесвам 4
Публикувано:

това изследване ще е интересно да се прочете в цялост, защото по така дадените цифри аз нещо се обърквам с математиката

изследвани са 400 болни /ваксинирани/ + 400 болни /неваксинирани/, общо 800 човека

ЮА вариантът е бил 1% от всички случаи - значи 8 човека, при 8 пъти превишение в групата на ваксинираните, това прави 8 човека от 400 ваксинирани и 1 от 400 неваксинирани, или общо 9 човека, което е малко повече от 1%, но както и да е

после обаче казват, че тези 8 човека са всъщност 5,4% от 400 ваксинирани, което прави 22 човека

изобщо как при 1% открит ЮА вариант от 800 случая, ще е възможно сумарно откритите случаи да са 5,4+0,7=6.1% от пак същите 800 човека?

Цитат

The study, released on Saturday, compared almost 400 people who had tested positive for COVID-19, 14 days or more after they received one or two doses of the vaccine, against the same number of unvaccinated patients with the disease.

It matched age and gender, among other characteristics.

The South African variant, B.1.351, was found to make up about 1% of all the COVID-19 cases across all the people studied, according to the study by Tel Aviv University and Israel’s largest healthcare provider, Clalit.

But among patients who had received two doses of the vaccine, the variant’s prevalence rate was eight times higher than those unvaccinated - 5.4% versus 0.7%.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 32 минути , antea каза:

това изследване ще е интересно да се прочете в цялост, защото по така дадените цифри аз нещо се обърквам

Това е една от поредицата статии, свързани с ваксините, за които се питам какво точно искат да кажат и каква им е целта. Не става ясен механизмът, по който става заразяването на ваксинираните пред неваксинираните, защото това обяснение,

"We found a disproportionately higher rate of the South African variant among people vaccinated with a second dose, compared to the unvaccinated group. This means that the South African variant is able, to some extent, to break through the vaccine’s protection,” said Tel Aviv University’s Adi Stern"

реално не обяснява нищо.

С какво точно неваксинираните са защитени повече на ЮА щам или заради какво ваксинираните са изложени на по-голям риск?

• Харесвам 6
Публикувано:

Не, пропорцията на южноафриканския щам е по-голяма сред ваксинираните, тоест ваксината е по-малко ефективна спрямо него, отколкото стандартния, а защо точно не пише. Но всъщност антителата трябва да пасват на тези spike протеини като ключ в ключалка, и ако са за малко по-различен ключ (тренирани за другия щам) не действат, затова се получава така.

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.