Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

От самото начало смятам, че от тези мерки няма никакъв смисъл и рано или късно всички ще го изкараме, само където ще фалират бизнеси и много хора ще са в затруднено положение. А нашата здравна система си я знаем,  само дето и през ум не ми е минало,  че личните лекари ще се скрият и ще лекуват по телефона без слушалка и без ренген.  И моя мъж го изкара с пневмония последните 2 седмици.  Няма да ви казвам през какъв кошмар преминахме със здравната система.  И през цялото време имаше обоняние,  но една седмица почти не се храни и не спа. Поне не стигна до болница. Аз не се заразих, нито сега от него, нито преди месец от близък контакт с 2 колежки, които го изкараха. Не знам кога ще ми дойде реда.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 3 минути , slujitel каза:

От самото начало смятам, че от тези мерки няма никакъв смисъл и рано или късно всички ще го изкараме, само където ще фалират бизнеси и много хора ще са в затруднено положение.

Идеята на мерките не е да предпази 99% от хората от досег с един очевидно доста заразен вирус, а да направи така, че да не се заразяваме всички наведнъж, а по малко и така да натовари по-малко и без това проблемната ни здравна система.

• Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

преди 15 минути , slujitel каза:

От самото начало смятам, че от тези мерки няма никакъв смисъл и рано или късно всички ще го изкараме, само където ще фалират бизнеси и много хора ще са в затруднено положение. А нашата здравна система си я знаем,  само дето и през ум не ми е минало,  че личните лекари ще се скрият и ще лекуват по телефона без слушалка и без ренген.  И моя мъж го изкара с пневмония последните 2 седмици.  Няма да ви казвам през какъв кошмар преминахме със здравната система.  И през цялото време имаше обоняние,  но една седмица почти не се храни и не спа. Поне не стигна до болница. Аз не се заразих, нито сега от него, нито преди месец от близък контакт с 2 колежки, които го изкараха. Не знам кога ще ми дойде реда.

Всички ще го срещнем,  някой от нас ще се разболеят, други не. 

От самото начало  се обяснява, че целта е да не се случва едновременно,  а да се разсрочи във времето. 

Ако това което се случва сега у нас беше се случило в пролетта, както стана в Италия щеше да е много по-тежко. Заболяването вече е доста познато,  има утвърдени методи за лечение. 

П. П. Ти поне имаш някакъв достъп до здравната система. До теб никой няма достъп, защото всичко е строго секретно. Поне националната ни сигурност е в ред! 

Аз също съм съгласен, че има толкова  безмислени неща в България. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 3 минути , Брани каза:

Идеята на мерките не е да предпази 99% от хората от досег с един очевидно доста заразен вирус, а да направи така, че да не се заразяваме всички наведнъж, а по малко и така да натовари по-малко и без това проблемната ни здравна система.

Да, знам това,  но няма да помогне според мен. Батака в здравната ни система е прекалено голям. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , stanimir каза:

Всички ще го срещнем,  някой от нас ще се разболеят, други не. 

От самото начало в цял свят се обяснява, че целта е да не е едновременно. 

Ако това което се случва сега у нас беше се случило в пролетта, както стана в Италия щеше да е много по-тежко. Заболяването вече е доста познато,  има утвърдени методи за лечение. 

П. П. Ти поне имаш някакъв достъп до здравната система. До теб никой нама достъп, защото всичко е строго секретно.  Аз също съм съгласен, че има толкова  безмислени неща в България. 

Ааа, не е вярно, че никой няма достъп. Който трябва си има. По скоро бих казала,  че достъпа ми до здравната система беше силно ограничен и много трудно се преборих за да успеем да получим адекватно лечение.  В резултат сега трябва да си сменям и личния лекар,  но важното е, че мъжа ми се оправи.  Когато дойде ред за мен отивам направо във военна болница.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 11/22/2020 at 10:24 AM, FlyTraveler said:

Някой чел ли е и знае ли за The Great Barrington Declaration относно мерките против Ковид-19, подписана от професори от университетите в Оксфорд, Харвард и Станфорд, както и от много други учени и лекари?

За мен лично този документ има огромна тежест при оформяне на мнението ми за пандемията, много повече от решенията на което и да е правителство по света или изказванията на който и да е лекар или учен, на държавна или на ръководно болнична длъжност или на хранилка на Big Pharma или на фондациите на някои хора.

Една дама сред авторите на този документ ми е позната като лице отпреди 7-8 години, щото сме колеги-мтематици. Попадал съм преди на нейни статии (нямащи нищо общо с ковид19). Ужасяващата грешка, която прави тя е, че от катедрата си на професор в Оксфорд е забравила едно от основните правила на математическото моделиране в бионауките, а то гласи, че всички модели са грешни, само някои могат да бъдат донякъде полезни. Това, че си професор в Харвард, Оксфорд или Станфорд, не е гаранция, че няма да станеш за резил някой ден. Между другото съм виждал умопомрачителни глупости, натворени и публикувани от професори в такива университети, и то в рецензирани и реномирани издания.

Та ситуацията, която този пасквил описва, не се отнася до реалния свят. Щото реалният свят е пълен с несъвършенства и не се движи по гладките криви-решения на диференциалните уравнения в идеализираните модели на проф. Гупта. Щото капацитетът за тестване не е безкраен, както и възможностите на социалния патронаж, особено в страни като България, където в екипите, които разнасят покупките по домовете на възрастните хора, работят предимно други възрастни хора. Щото няма кой друг да го прави. И при всичката хетерогенност на чоевшката популация няма как да разбереш дали не си или не в класа "vulnerable", докато не ти се наложи да чакаш 7 часа за рентген в Пирогов.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
11 minutes ago, stanimir said:

В момента у нас се развива сценарият с Италия през пролетта. В Чехия през октомври минаха всички рекорди от Италия, Испания и Великобритания през пролетта. Въпреки че заболяването е уж познато, но ако не си подготвен и на йота, вълната те помита. Лошото е, че за разлика от пролетта, сезоните вървят срещу нас и се движим към традиционно болния сезон декември-февруари. А пролетта не беше така.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
1 hour ago, Георги Матеев said:

Идеята ми е, че последните месеци се разпорих от пътуване - то не бяха самолети, летища, фериботи, автобуси, хора и тн - и някак минавам между капките. Вярно, че много внимавам, но наистина е по-скоро странно на фона на супер пазещите се и почти неизлизащи хора, които обаче все пак се заразяват. Та затова си мисля, че нещо може би се пропуска.

Един от главните вирусолози и говорител на Федералното правителство на Белгия казва, че важно не само в коя държава ходим, даже това не е толкова важно, а е важно какво там правим, какви дейности и места посещаваме и как се пазим.

Доста попътувахме това лято чак до началото на октомври, и никой от семейството ни няма проблеми. Сега е лош период навсякъде в момента, просто ще трябва да се изчака до към края на април.

Предишният сарс се е предавал през вентилациите в тоалетните и в асансьорите, коридорите на един хотел.  

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 1 час, Георги Матеев каза:

По пътя на логиката, аз дето направих 40-ина полета последните месеци и минах през 10-15 държави трябваше да съм пипнал и изкарал 8 пъти Ковид, ама сякаш напук нищичко ми няма (не се оплаквам, просто съм изненадан). А същевременно хора, които почти не си показват носа от вкъщи и параноично се пазят някак успяват да се разболеят.

Напротив, съвсем таман си е логиката - ти не си с отслабен имунитет от стоене затворен у дома и/ или от депресия/ страх. Пу-пу да не те урочасам...

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, master_of_germs каза:

При някои Магеланци, дето преболедуваха, липсата на обоняние беше единствен симптом. Хич не е нещо, на което да се разчита. Аз не съм си губил обонянието нито за миг. А минах през всички други стадии предните две седмици. Днес чак ми спряха системите, и на кислород бях за няколко дни.

Бързо възстановяване, @master_of_germs! Най-тежкото е минало вече. Не знам доколко е удобно да попитам дали имаше някакви предразположения и колко ниско ти стигна сатурацията... Знам, че по принцип си много активен планинар и катерач на върхове.

Връзка към коментар
преди 41 минути , zon каза:

Предишният сарс се е предавал през вентилациите в тоалетните и в асансьорите, коридорите на един хотел.  

Още от април попаднах на тоя информация. Ако ви е интересно в статията е описано как се е случило заразяването.

https://www.buildingsandcities.org/insights/commentaries/from-sars-to-covid-19-and-beyond.html

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, master_of_germs каза:

При някои Магеланци, дето преболедуваха, липсата на обоняние беше единствен симптом. Хич не е нещо, на което да се разчита. Аз не съм си губил обонянието нито за миг. А минах през всички други стадии предните две седмици. Днес чак ми спряха системите, и на кислород бях за няколко дни.

Бързо възстановяване! Ти знаеш как да ги пребориш гадините!

Връзка към коментар
преди 4 часа, antea каза:

знам, аз имах предвид обратното - че не си е губил обонянието

благодаря ти за пожеланието :smile:

Обонянието се губи по-късно... поне при мен беше така... дано мине леко!

Връзка към коментар

Щата Виктория, Австралия. Сходен по население с България. Територия, почти два пъти по-голяма от нашата.

След три месеца локдаун, в момента нямат нито един болен от ковид.

https://covidlive.com.au/vic?fbclid=IwAR0CEYC2t83XTH5vlXGA62b8qA4AL7an0RCFXhGqOiE-Mz3pLNNfLmiKtE0

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Брани каза:

И да добавя, да се предпазят от евентуално заразяване, хора с компрометирана имунна система и възрастните хора, които може и да не оцелеят след среща с вируса. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, pr284 каза:

Една дама сред авторите на този документ ми е позната като лице отпреди 7-8 години, щото сме колеги-мтематици.

Ако тази дама е проф. Гупта, тя е епидемиолог-инфекционист, не е просто математик, който прави модели за развитие на инфекциозни заболявания (както има един такъв в нашия щаб за борба с ковида). Разликата е от земята до небето.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Травеолани каза:

И да добавя, да се предпазят от евентуално заразяване, хора с компрометирана имунна система и възрастните хора, които може и да не оцелеят след среща с вируса. 

Възрастните уви не щат сами да се пазят, поне в София...в момента имат зелен коридор 3 часа за пазаруване и аптека без млади, обаче те продължават да се бутат и в останалите часове когато си искат.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

@master_of_germs, дано всичко върви в благоприятна посока.

Що се отнася до развитието на болестта, на мен ми прави впечатление (от колеги и познати), че млади и здрави мъже, активно спортуващи, не пият и не пушат, доста тежко изкарват заболяването. Нямам обяснение.

Един колега (гастроентеролог) твърди, че при него не е имало никаква корелация между клиничната картина и обективните находки и резултати от лабораторните изследвания (както сам каза "Като си видях рентгена, реших че нямам бял дроб, а се чуствах сравнително добре. Само сатурацията ми беше ниска").

Друг, в момента болен, започна с много висока температура, на четвъртия ден загуби обоняние и започна тежка кашлица, в момента е със стомашно-чревни оплаквания. Все още не е добре, но е на домашно лечение. Лекуват го по телефона, както стана обичайна практика. Колегите ми жени го карат сравнително по-леко.

Изобщо, доста е мътна историята с този вирус.

И аз пътувах доста в началото, минах през много големи европейски летища в началото на пандемията, без никакви предпазни мерки. Боледувах нещо тогава, но нямам антитела (правих си ги там някъде, като излязоха първите тестове). Сега съм непрекъснато контактна с кой ли не, отрицателни са ми тестовете (все още). Правя си всяка седмица тест за антиген, защото имаме възрастни роднини и не мога да рискувам да им хвърля нещо, а не можем да ги изоставим, непрекъснато ни сервират по някоя изненада.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 20 часа, FlyTraveler каза:

По мое скромно мнение, това със сегашната психоза е само началото. Testing the waters, дет' викат в нашата втора рОдина. Апропо, там са доста напред с матр'яла - подготвяли разни detention centres, приятелят ни Трюдо прави едни такива официални публични изказвания за global reset opportunities... Мои познати, иначе интелигентни хора, не излизат от тях, докато не дойдела ваксината... 

Стига с това Просвещение и разните му там негови пророци и отживелици! Ти не разбра ли, че това е една декадентска, упадачна, елитарно-бяло-мъжка култура, която в най-скоро време ще бъде демонтирана, за да спре да подтиска свободния порив на всевъзможни малцинства (които всъщност вече са мнозинства) и прослойки. Тези хора се дразнят от такава култура, не я разбират. По-лесно е reset, зануляване и каквото им дадат от сега нататък - лесно, достъпно и просто за възприемане, по смарт телефона могат да го научат или да си го купят. Ще ти се налага да си преправяш лекциите. Нов прочит на историята, прогрес, алоууууу!!!

Иначе поне това с многото желаещи за ваксина наистина е добре - не се налага да я правят задължителна. Да си я слагат, ако върши работа - ще се възползваш и ти от колективния имунитет, ако не върши и има усложнения - ще са за сметка на ваксинираните. Аз най-харесвам свободния избор. Парите вярно, че са от общия джоб, ама карай, това да е проблема...

П. П. В Дания преди няколко дни са се преборили (с протести) и не е приет закон за разни задължителни мерки и ограничаване на свободи. Няма да прочетеш за това в масовите медии. В Германия тантето май го наложи закона, не съм следил внимателно...

И аз разчитах на това, че няма да е задължителна и тя в доста държави наистина няма да е задължителна за гражданите. Ама с пътуването може и да не изглежда така май:

https://www.bbc.com/news/world-australia-55048438

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Георги Матеев каза:

Аз също почвам да мисля, че нещо важно се пропуска. По пътя на логиката, аз дето направих 40-ина полета последните месеци и минах през 10-15 държави трябваше да съм пипнал и изкарал 8 пъти Ковид, ама сякаш напук нищичко ми няма (не се оплаквам, просто съм изненадан). А същевременно хора, които почти не си показват носа от вкъщи и параноично се пазят някак успяват да се разболеят.

@antea пожелавам да го минете максимално леко...

Абсолютно съм на същото мнение, това е положенето и при мен. Тази година имам над 20 полета, 2 месеца изкарани в Гърция, пазарувам, поръчвам храна отвън, ходим на ресторанти, събираме се с приятели и нищо и това е. Имам възрастни роднини, които излизат само до магазина и внимават много - началото на месеца и те се оказаха болни. Да не казвам, че заради честите пътувания и начина ни на живот, имаме познати, които са ни анатемосали отдавна и изобщо не искат и са чуят да се виждаме по някакъв повод. Еми, наскоро разбрах, че и те са болни. Иди разбери...

Само да добавя, че уж най-опасното място в света - самолетите, не изглежда така, поне съдейки по стюардите. Говоря и за Луфтханза, говоря и за Wizz Air, мога и други примери да дам. Хората си се разхождат с една маска, която понякога не е и правилно сложена. Сервират, отсервират, минават с напитките по няколко пъти, всички са масово без маски по едно и също време, защото, нали, докато ядеш и пиеш, няма нужда. И не ми изглеждат хич притеснени. 

А за вирусът толкова четох и не знам си какво в началото, че честно казано ми омръзна вече. Постоянно излизат нови постове на високо компетентни хора какво и как се кара, начини да се предпазиш, добър и лош завой и тн. От всичко това ми стана ясно, че никой хал хабер представа си няма какво прави и всичко е на налучкване и наслука. Човек не трябва да приема нещата толкова сериозно, защото почва да се пренавива и стресира излишно. А това е по-опасно и от вируса.

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 47 минути , Lyubina каза:

Що се отнася до развитието на болестта, на мен ми прави впечатление (от колеги и познати), че млади и здрави мъже, активно спортуващи, не пият и не пушат, доста тежко изкарват заболяването. Нямам обяснение.

В кръга на шегата - може би вируса се омотава в катрана в дробовете и къръвоносните съдове на пушачите и не може да оцелее. А редовно пиещите алкохол се дезинфекцират вътрешно :biggrin:

С две думи - в момента да живееш здравословно НЕ е здравословно 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 13
Връзка към коментар
3 minutes ago, funny said:

В кръга на шегата - може би вируса се омотава в катрана в дробовете и къръвоносните съдове на пушачите и не може да оцелее. А редовно пиещите алкохол се дезинфекцират вътрешно :biggrin:

С две думи - в момента да живееш здравословно НЕ е здравословно 🙂

Баща ми е на мнение, че редовната вътрешна дезинфекция с 100гр ракия е в пъти по добра от която и да е ваксина 😂😂😂

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 32 минути , feel_the_rush каза:

Абсолютно съм на същото мнение, това е положенето и при мен. Тази година имам над 20 полета, 2 месеца изкарани в Гърция, пазарувам, поръчвам храна отвън, ходим на ресторанти, събираме се с приятели и нищо и това е. Имам възрастни роднини, които излизат само до магазина и внимават много - началото на месеца и те се оказаха болни. Да не казвам, че заради честите пътувания и начина ни на живот, имаме познати, които са ни анатемосали отдавна и изобщо не искат и са чуят да се виждаме по някакъв повод. Еми, наскоро разбрах, че и те са болни. Иди разбери...

Само да добавя, че уж най-опасното място в света - самолетите, не изглежда така, поне съдейки по стюардите. Говоря и за Луфтханза, говоря и за Wizz Air, мога и други примери да дам. Хората си се разхождат с една маска, която понякога не е и правилно сложена. Сервират, отсервират, минават с напитките по няколко пъти, всички са масово без маски по едно и също време, защото, нали, докато ядеш и пиеш, няма нужда. И не ми изглеждат хич притеснени. 

А за вирусът толкова четох и не знам си какво в началото, че честно казано ми омръзна вече. Постоянно излизат нови постове на високо компетентни хора какво и как се кара, начини да се предпазиш, добър и лош завой и тн. От всичко това ми стана ясно, че никой хал хабер представа си няма какво прави и всичко е на налучкване и наслука. Човек не трябва да приема нещата толкова сериозно, защото почва да се пренавива и стресира излишно. А това е по-опасно и от вируса.

А, и нас ни анатемосаха, че и клетви отнесохме 😄 Ама интересното е, че докато ни се мотахме по Канарските по някакви пущинаци, където не срещнахме един човек, то те ходеха и още ходят по кафенца с приятели, че и на рожден ден били, понеже не можело съвсем да спрат да живеят, ама поне не разнасяли вируса по света.

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lyubina каза:

И аз да изкажа "високо компетентно" мнение. Спортът до колкото съм чел е противопоказен докато си болен. А при активно спортуващите вероятността да направя 1-2 тренировки докато са леко отпаднали е голяма. Освен това зависи и от виросния товар, който приема тялото. Във фитнеса докато дишаш очестено е много по-вероятно да се заразиш от колкото в магазина.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.