Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 52 минути , stanimir каза:

А може би както неведнъж се е случвало в историята отново ще получат конкурентно предимство и ще излязат по-силни след всичко, както вече  се случва с Китай. Останалите отново ще си останат  с мрънкането,  що така  вечно не им се получава пък са толкова по-умни. 

Китай имат 18 процента ръст за тримесечието. Ясно, че се сравнява с миналата шокова година, но все пак е показателно. Докато в т.н. Стар Свят смятане благоденствието си за даденост, то на останалите места по света само ни се подсмихват.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, Velyana каза:

но аз все още не мога да разбера какъв им е проблема на хората с миенето на ръцете к спазването на дистанция и носенето на маска на закрито, което рязко снишава риска. 

Това и аз не го разбирам...защо аджеба няква сърдита дебелана се вре в мен докато чака на опашката за пратка в Спиди? Сякаш като ми диша във врата, персонала ще работи по-бързо и тя ще мине за секунди? Може би тоя вирус е "направен" за такива хора знам ли? Миенето на ръце...то се учи в училище, не знам защо е проблем.

Маските са друга бира...не ме радват и затова избягавам да влизам по магазини, за да стоят по-малко време на лицето ми. Но навън не знам защо трябва някой да ги носи, особено като се разхожда сам? Това според мен е лудост, ама всеки сам си преценява.

И понеже се говори и за ваксините, според мен проблема не е в тия тромбози, а в дългосрочен план.

И не мисля, че някой трябва да убеждава другия, че ваксините срещу ковид са безвредни или вредни в дългосрочен план, тъй като такива доказателства за конкретните ваксини все още няма. Всеки трябва да си вземе решение за себе си и да не го натяква на другия.

Все едно Мария Кюри да убеждава хората, че амулета от радий (радиоактивен материал), който е носела на гърдите си е безвреден. На този етап тя не е знаела, че точно той (а и другите радиоактивни елементи, които е изследвала) ще й причинят левкемия.

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 49 минути , boogy83 каза:

Това и аз не го разбирам...защо аджеба няква сърдита дебелана се вре в мен докато чака на опашката за пратка в Спиди? Сякаш като ми диша във врата, персонала ще работи по-бързо и тя ще мине за секунди? Може би тоя вирус е "направен" за такива хора знам ли? Миенето на ръце...то се учи в училище, не знам защо е проблем.

Маските са друга бира...не ме радват и затова избягавам да влизам по магазини, за да стоят по-малко време на лицето ми. Но навън не знам защо трябва някой да ги носи, особено като се разхожда сам? Това според мен е лудост, ама всеки сам си преценява.

И понеже се говори и за ваксините, според мен проблема не е в тия тромбози, а в дългосрочен план.

И не мисля, че някой трябва да убеждава другия, че ваксините срещу ковид са безвредни или вредни в дългосрочен план, тъй като такива доказателства за конкретните ваксини все още няма. Всеки трябва да си вземе решение за себе си и да не го натяква на другия.

Все едно Мария Кюри да убеждава хората, че амулета от радий (радиоактивен материал), който е носела на гърдите си е безвреден. На този етап тя не е знаела, че точно той (а и другите радиоактивни елементи, които е изследвала) ще й причинят левкемия.

Миналата седмица си купуваме сладолед и двама мъже на опашката зад нас ни дишат във врата, е погледнах ги един, два пъти - те никаква реакция. След което се изкашлях нарочно, те пак не се помръдват и накрая им казах, че ако ги заразя с Ковид да не се притесняват и че мога собственоръчно да ги интубирам 😂 Мъжът ми ми се накара и каза, че не е правилно. Но аз съм човек който много уважава и цени личното пространство на хората и своето, разбира се, и никога не се бутам в хората и очаквам същото.

Просто не ми е приятно някой, особенно непознат да ми диша във врата или да се отърква в мен.

Та препоръчителната дистанция в моите разбирания трябва да си остане завинаги, с уточнението, че не говорим да седнем на маса с приятели или семейство.

• Харесвам 22
  • Браво 5
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 32 минути , Velyana каза:

Мъжът ми ми се накара и каза, че не е правилно.

Не ги разбирам тия хора. Вместо и той да се изкашля заедно с теб...

• Смея се 9
Публикувано:
преди 32 минути , ivan69 каза:

https://www.mediapool.bg/pfizer-obyavi-che-mozhe-da-e-nuzhna-treta-doza-sled-12-mesetsa-news320757.html

Не знам дали е коментирано , но ковидваксърите да се подготвят.

После и четвърта и така до незнам кога 😃

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 часа, boogy83 каза:

Изобщо не мисля, че примера с амулета е коректен, но на мен друго ми е интересно.

Само за ваксините ли имаш тези притеснения за дългосрочни ефекти и трайни поражения? За болеста вече всичко ли научихме? Напълно ли сме наясно с ефектите на преболедуването върху деца - не умират - това видяхме, но как се отразява на имунната им система, как се отразява на развитието им? Някои деца страдат от "дълъг ковид", защо? Установихме ли вече ефектите върху трудоспосоното население? Знаем ли как ще влияят други по-нататъчни заболявания, на хора прекарали средно тежък ковид? Има данни за поражения на сърцето дори при по-леки форми на болестта - кои групи са застрашени, доколко са трайни тези изменения, как ще се отразят на здравето на човека с годините? Какво правим с тромбозите след ковид, които са много по-чести отколкото при ваксините? Мутационният потенциал на вируса изчерпахме ли го вече?

Съвсем искрен въпрос - виждам, че разсъждаваш по темата за дългосрочните ефекти. Само и единствено спрямо ваксините ли е твоят интерес или и ефектите от болестта също, до някаква степен са те замислили, но си ги отхвърлил като несъществени?

преди 1 час, Blagovesta78 каза:

После и четвърта и така до незнам кога 😃

До постигане на траен имунитет - като за всяка ваксина. Моля те, посочи ми една, само една ваксина, която не е еволюирала от създаването си, не е претърпяла подобрения, не е била адаптирана за повече покритие и ефективност. Децата ни се ваксинират с по-ново поколение ваксини от нас. С това също ли имаш проблем, или само с корона ваксината? Повечето, да не кажа всички ваксини които си слагаме - на нас и на децата ни, още докато са бебета - се нуждаят от втори и трети бустър. Един от стресовете на всяка майка - да си следи вкасинационния календар на детето да не изпусне някоя бустър-ваксина, аз си отдъхвам като станат в училищтна възраст, че там бустърите ги сладат организирано.

Всички ваксини, които си слага човечеството някога са били нови. Винаги е имало първи път. И винаги е имало риск. Какво им стана изведнъж на всички, та станаха изпечени антиваксъри - не мога да разбера.

И още един въпрос, така и така съм се разписала - как точно предлагате да се приключи с тази пандемия?

• Харесвам 31
  • Браво 10
Публикувано:
5 hours ago, samuraika said:

И още един въпрос, така и така съм се разписала - как точно предлагате да се приключи с тази пандемия?

rtr2r93j-c.jpg

• Харесвам 4
  • Браво 3
  • Смея се 28
Публикувано:
преди 5 часа, samuraika каза:

Изобщо не мисля, че примера с амулета е коректен, но на мен друго ми е интересно.

Само за ваксините ли имаш тези притеснения за дългосрочни ефекти и трайни поражения? За болеста вече всичко ли научихме? Напълно ли сме наясно с ефектите на преболедуването върху деца - не умират - това видяхме, но как се отразява на имунната им система, как се отразява на развитието им? Някои деца страдат от "дълъг ковид", защо? Установихме ли вече ефектите върху трудоспосоното население? Знаем ли как ще влияят други по-нататъчни заболявания, на хора прекарали средно тежък ковид? Има данни за поражения на сърцето дори при по-леки форми на болестта - кои групи са застрашени, доколко са трайни тези изменения, как ще се отразят на здравето на човека с годините? Какво правим с тромбозите след ковид, които са много по-чести отколкото при ваксините? Мутационният потенциал на вируса изчерпахме ли го вече?

Съвсем искрен въпрос - виждам, че разсъждаваш по темата за дългосрочните ефекти. Само и единствено спрямо ваксините ли е твоят интерес или и ефектите от болестта също, до някаква степен са те замислили, но си ги отхвърлил като несъществени?

До постигане на траен имунитет - като за всяка ваксина. Моля те, посочи ми една, само една ваксина, която не е еволюирала от създаването си, не е претърпяла подобрения, не е била адаптирана за повече покритие и ефективност. Децата ни се ваксинират с по-ново поколение ваксини от нас. С това също ли имаш проблем, или само с корона ваксината? Повечето, да не кажа всички ваксини които си слагаме - на нас и на децата ни, още докато са бебета - се нуждаят от втори и трети бустър. Един от стресовете на всяка майка - да си следи вкасинационния календар на детето да не изпусне някоя бустър-ваксина, аз си отдъхвам като станат в училищтна възраст, че там бустърите ги сладат организирано.

Всички ваксини, които си слага човечеството някога са били нови. Винаги е имало първи път. И винаги е имало риск. Какво им стана изведнъж на всички, та станаха изпечени антиваксъри - не мога да разбера.

преди 5 часа, samuraika каза:

Така....да започна,не съм почитател на никакви ваксини,а на тези за ковид съвсем!Не желая да бъда в ролята на опитно зайче,за разработка на по добрите ваксини!Да вметна,до момента нямам познат починал от ковид (едни го изкараха по тежко ,други не),но за съжаление имам вече позната починала от Ваксина  млада жена на 46г,здрава и т.н.....

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 8 часа, samuraika каза:

Като се спазват най-елементарни мерки.Например когато се виждаме с хора от друго домакинство , да не ги прегръщаме и целуваме , защото дори и да си ваксиниран пак можеш да се заразиш . 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , ivan69 каза:

Като се спазват най-елементарни мерки.Например когато се виждаме с хора от друго домакинство , да не ги прегръщаме и целуваме , защото дори и да си ваксиниран пак можеш да се заразиш . 

Няма как да спреш по този начин инфекция предавана по въздушно капков път.

Без да звучи ултимативно или обвинително, но колкото по-бързо и повече хора се ваксинират, толкова по-малко бустери ще са необходими на ваксинираните и по-важното - по-бързо ще се приключи с пандемията. Иначе само удължаваме агонията.

• Харесвам 12
Публикувано:

За Бога, братя, не се целувайте! 💋

Ако целуването и прегръщането бяха единственият начин за предаване на вирус по въздушно-капков път, ехе... може би щеше да й видим края на тази пуста пандемия.

Значи, мога да отида довечера на гости, да ям, пия и говоря на една маса с домакините часове наред, но само ако ги целуна по бузата за 3 секунди, ще се заразя?

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 8 часа, samuraika каза:

Само и единствено спрямо ваксините ли е твоят интерес или и ефектите от болестта също, до някаква степен са те замислили, но си ги отхвърлил като несъществени?

Разбира се, че и ефектите на болестта ме притесняват, затова и се пазя доколкото мога и не съм отишъл в някое ковид отделение да се нацелувам с хората, за да изкарам болестта и да съм имунизиран по този начин.

За сега имам право на избор дали да се ваксинирам или не и държа да имам това право и занапред. Поне докато мине достатъчно време, за да може да са направени всички изпитания на тия ваксини. 

Както някой по-нагоре каза: Не искам да съм опитно зайче за тая ваксина "и дори да си плащам за това" (последно е мое допълнение).

• Харесвам 9
Публикувано:

Не знам кое е по-добре, ваксина, чакане, разболяване по някое време, затова и за сега не правя нищо, но има голяма вероятност да се ваксинирам скоро, особено, ако има предимства за ваксинираните.

Разбирам хората, които се страхуват, мислят си, че ваксината е лоша и т.н., но не разбирам какво като има всяка година ново боцване и се пише всеки ден или 3-то или 4-то боцване, да не им взимат костен мозък с това боцване?

Пак като гледам разни развити страни, ами там е нормално да се боцкат с противогрипна ваксина всяка година. Колко има или няма смисъл не знам, но се боцкаха редовно и не съм чул да мрат, дори напротив.

В една Испания, която от край време е в топ 3 на света по дълголетие, като си мени позицията с другите 2 страни и разликата е 1-2-3 месеца, не години, ваксинират масово възрастните против грип всяка есен. Явно не са много вредни, щом си седят  топ 3 по дълголетие, а ние сме да не казвам къде..

Възрастните хора в Испания, които познавам вече им боцнаха ваксини вкъщи дори, то и преди правеха така де, та чакам да мрат, ама не искат..

И пак като гледам кои се боцкат начело с евреите, все си мисля, че не искат да се затрият като раса, а това е най-големения страх на българина, че някой иска да го изтрие от картата на света..ама повечето не знаят, че ни има.

• Харесвам 26
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 минути , Alexander каза:

Не знам кое е по-добре, ваксина, чакане, разболяване по някое време, затова и за сега не правя нищо, но има голяма вероятност да се ваксинирам скоро, особено, ако има предимства за ваксинираните.

...

Не знам откъде идва това търпение да се чудим кое е по-добре 🙂  Аз почти всичките неща вече ги направих 🙃  И се ваксинирах с една доза, и се разболях, сега и втора ще си сложа, даже ако е различна ваксина, още по-вълнуващо. Колкото да усещам, че участвам в битката, а не да чакам някой друг да направи всичко, да ми свърши работата, да поеме риска. 

Между другото, баба ми се ваксинира срещу грип всяка година. Но явно не е някаква тема на разговор, не го знаех и ако ме бяха питали дали прави нещо, за да се предпази, сигурно щях да кажа не.  И може пък да е по-ефективно от чаша ракия, знам ли 🙂

• Харесвам 23
Публикувано:

Излиза, че се масово хората се притесняват от ваксината, но почти никой не съм чул и прочел да се притеснява  от факта, че винаги сме на първо място в Европа по  смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести.

Двама от трима умират точно  от това у нас, на първите места сме по пушене, за пиене е ясно, за солта да не говорим и т.н. просто има нещо сгрешено в мисленето ни.

• Харесвам 22
  • Браво 3
Публикувано:
преди 1 час, boogy83 каза:

Както някой по-нагоре каза: Не искам да съм опитно зайче за тая ваксина "и дори да си плащам за това" (последно е мое допълнение).

Аз не разбирам мисленето, че някой някъде ни мисли лошо, задължително само на нас и на никой друг, все едно държим ключа за Марс. И че задължително иска да ни прецака, излъже,вземе парите. А, и да ни убие. Ама тогава как ще ни вземе парите, ако ние убие? За какво сме им умрели? 

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

Не знам откъде идва това търпение да се чудим кое е по-добре 🙂  Аз почти всичките неща вече ги направих 🙃  И се ваксинирах с една доза, и се разболях, сега и втора ще си сложа, даже ако е различна ваксина, още по-вълнуващо. Колкото да усещам, че участвам в битката, а не да чакам някой друг да направи всичко, да ми свърши работата, да поеме риска. 

идеално казано!  на мен душевно и физическо спокойствие ми дава най-вече усещането, че направихме каквото зависи от нас /имам предвид най-близките, роднини и приятели/ - да сме информирани, да се самозащитим и защитим околните, с мерки и ваксини, ползвайки текущите достижения на науката, отвъд това е извън човешките възможности и ако природата реши друго - така да е.

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 2 часа, ivan69 каза:

да не ги прегръщаме и целуваме

Ми то хубаво, ака ковид не е венерическа болест...

преди 4 часа, Blagovesta78 каза:

Не желая да бъда в ролята на опитно зайче,за разработка на по добрите ваксини!

Съжелявам, че ще ти го кажа, но ти СИ в ролята на опитно зайче за всякакви разработки. Като дете са ти слагали вече отречени ваксини и отдавна заменени с други - на базата на "опитите" в които си участвала. Като дете си се возила в необезопасени коли, с устаряла технология, без колани на задните седалки, без детски столчета. Тренирайки се върху теб и всички нас - автомобилостроенето се развива. Опитните зайчета в двата Боинг самолета изтеглиха късата клечка, но не сме спряли да летим с нови самолети. Няма и да е последния инцидент с недобре обмислен нов модел. Едно време на всичко това му се казваше прогрес, сега е "световна конспирация".

Така или иначе - ваксинирането трябва да е на доброволен принцип, в това съм твърдо убедена. На този етап не може да е друго. Ако има какъвто и да е елемент на принуда ще има само обратен ефект. Ако ваксините са успешни и ефикасни - хората сами ще ги предпочетат, не може да им се налагат.

@Alexander и аз си изясних ранка на България в световните класации по смъртност - в Япония ваксинират възрастните и персонала всяка година, всички болни от грип се тестват и са под 5 дневна карантина, а в България покрай ковид някои хора с изненада научиха, че имало умрели от грип...

• Харесвам 30
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 минути , Zaro каза:

Аз не разбирам мисленето, че някой някъде ни мисли лошо, задължително само на нас и на никой друг, все едно държим ключа за Марс. И че задължително иска да ни прецака, излъже,вземе парите. А, и да ни убие. Ама тогава как ще ни вземе парите, ако ние убие? За какво сме им умрели? 

Къде написах, че някой ми мисли лошото, че иска да ме прецака, излъже?

Това което имах предвид е: от данъци се плащат едни пари за ваксини, които биват тествани върху населението. 

Няма спор, че в един момент това ще даде резултат и ще бъдат открити нови неща в медицината, генетиката, вирусологията и къде ли още не, които ще спомагат за лекуването не само на ковид, но и на други болести....обаче нека си е мое правото да избера дали да участвам?

преди 7 минути , samuraika каза:

Така или иначе - ваксинирането трябва да е на доброволен принцип, в това съм твърдо убедена. На този етап не може да е друго. Ако има какъвто и да е елемент на принуда ще има само обратен ефект. Ако ваксините са успешни и ефикасни - хората сами ще ги предпочетат, не може да им се налагат.

Много добре го каза, точно това е и моето мнение.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 часа, Blagovesta78 каза:

Не желая да бъда в ролята на опитно зайче,за разработка на по добрите ваксини!Да вметна,до момента нямам познат

Парадоксалното е, че мислиш, че сега си опитно зайче, когато информацията е навсякъде и имаш възможност за информиран избор. Преди години, когато азбестът и бил навсякъде, ДДТ и торове са се слагали с разхищение, в консервите имаше мишки, а марулите през 1986 г., светеха, но нямаше информация никъде, не сме били опитни зайчета, а всичко е било зелено и екологично.

• Харесвам 18
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 18 минути , Zaro каза:

Парадоксалното е, че мислиш, че сега си опитно зайче, когато информацията е навсякъде и имаш възможност за информиран избор. Преди години, когато азбестът и бил навсякъде, ДДТ и торове са се слагали с разхищение, в консервите имаше мишки, а марулите през 1986 г., светеха, но нямаше информация никъде, не сме били опитни зайчета, а всичко е било зелено и екологично.

Добре де, информация има навсякъде,  но един с един лекар/професор/доцент нямат еднакво мнение.  Отделно,  днес Астра Зенека е за хора над 65, утре, под 55, в други ден над 60 и накрая я спираме, защото образува тромбози. Хора с една доза щели да получат втората от друга ваксина,  но СЗО не препоръчва това. После,  било между фирмена война и .....

Ако по едно време мислех да се ваксинирам,  но не знаех с коя ваксина,  то вече и аз имам усещането за опитно зайче. Нямам мнение по въпроса дали е по добре за мен да го изкарам неясно как, или да се подложа за ваксина с неясни последици. И докато върху факта дали ще се заразя и как ще го изкарам нямам контрол,  върху ваксинирането имам и никак не ми се иска да отида и да седна на стола. Отделно,  вече познавам ваксинирани, които се разболяха и го карат не леко.

ПП чудя се сега, какви са тези привилегии за ваксинирани,  като постоянно твърдят,  че  ваксинираните също разнасяли зараза?

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 8 часа, Blagovesta78 каза:

Да вметна,до момента нямам познат починал от ковид

Да вметна, че сега  като се замислих - до момента нямам познат японец ... :rolleyes:

• Харесвам 6
  • Браво 4
  • Смея се 3
Публикувано:

Проф. Темелков, шеф на интензивното отделение в Александровска болница, днес каза по Нова ТВ, че в болницата използват с успех Ивермектин за лечение на ковид (заедно с Ремдисевир) и, че помагат, ако се използват навреме т. е. преди да се стигне до състояние за интубация. Минута 27:02 от видеото.  Ивермектин, за разлика от Ремдесивир, може да се вземе при доболнично лечение още в първия ден на симптоми, може да се приема и профилактично.

Сега ще кажете, че понеже Нова ТВ е на Домсучиев, професорът лъже, за да бута продажбите на медикамента.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.