Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 минути , ДиянаВ каза:

@Lindt @funny аз не съм толкова социална, колкото вас откъм ежедневни контакти, но пак имам липса. Не знам дали това е липсата да имам едно, най-много три пътувания в годината, но да са си моите със желание планирани и осъществени, или това е натоварването от други странични ефекти - аз наистина станах половин учител, работата ми намалява все повече и повече, разходите пък наобратно все повече и повече, най-вече за храна. Последните две седмици реших да възвърна някои стари навици, компенсиращи сегашната сиво-черна дупка - почнах да купувам неща за себе си за сметка на липсващите пътувания и увеличих часовете спорт за сметка на помощта ми в училище и мисленето за този гаден ковид, взирайки се в интернет. Е, не е много компенсиращо, но съм доволна и ми помага... за сега. Ето днес тръгнах за тренировка, но си взех портфейла, за да взема навръщане козунак уж за детето😉, минах през целия център и се прибрах с козунак и нова чанта 😄. От полза ми е било ходенето да спортувам🙃. Ей такива дребни неща в ежедневието липсват и те се наслагват, водят до промяна.

Хах, щях да ти кажа, че тези дни ми помагат едно-две обучения да мисля и говоря за нещо, но ти като си вече половин учител, сигурно повече ти трябва екшън 🙂 Обаче май и аз трябва да си купя нещо женско🙂 Годишнината си я празнувахме, броейки и подреждайки 67 кашона от икеа и след цялото това пазаруване за вкъщи и гледане, мислене, обикаляне, ми е отвратителна идеята за пазар. 

Сега и на мен ми се яде козунак!

• Смея се 2
Публикувано:
преди 49 минути , funny каза:

Опълчване  - силно казано. Несъгласие, недоволство - да. И не от случващото се , а от безумните действия, които се прилагат в опита да се овладее случващото се . Както и "яхването на вълната" от всеки кой като може с определена цел.

Добре де, можете ли да дефинирате разумните действия така, че да сме доволни? Доколкото схващам решението не са ваксините (опасни са, опитни мишки сме), обаче не можем и да си стоим по къщите (иначе следва глад). Да си я караме както сме свикнали обикновено, все едно нищо не се случва и който оцелял, оцелял? Или да си печатаме пари без да произвеждаме за да видим докога ще издържи системата? Сигурно има някоя алтернатива, която пропускам...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , logist13 каза:

Добре де, можете ли да дефинирате разумните действия така, че да сме доволни? 

Разумните действия са да осигурят държавите ваксини и по-бързо да ваксинират 70% от населението или колкото там искат,

НО да предоставят избор на ваксини - поне 5. 

Всичко друго е див популизъм  и празни приказки. А къде са лелеяните ваксини? Няма ги! Хем "ваксинирайте се", хем "стойте заключени и чакайте"! 

70% от населението все ще се ваксинира, другите 30% не са толкова важни.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , Lindt каза:

Хах, щях да ти кажа, че тези дни ми помагат едно-две обучения да мисля и говоря за нещо, но ти като си вече половин учител, сигурно повече ти трябва екшън 🙂 Обаче май и аз трябва да си купя нещо женско🙂 Годишнината си я празнувахме, броейки и подреждайки 67 кашона от икеа и след цялото това пазаруване за вкъщи и гледане, мислене, обикаляне, ми е отвратителна идеята за пазар. 

Сега и на мен ми се яде козунак!

Хаха. Тази една ковид година и аз минах през всичко - опустошаване на Икеа+ ремонт на две от стаите сама, без майстори. После 2 тримесечни онлайн курса, после и през онлайн женско пазаруване... и това на цялата безумна от към работа година. И пак няма запълване на това време...

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 6 часа, imarev каза:

Говорейки си за ваксини,сигурен съм,че много хора тук са запознати с листовката на тази за жълта треска както и от факта,че след нея също има смъртни случаи.Само че не виждам от това да се прави драма,а смело се поставя.Честно казано ако ще се притеснявам от ваксина бих се притеснил повече от нея,отколкото от тази за Ковид.

Сравняваш ябълки с царевица. Ваксината за жълта треска е разработвана и изпитвана с години и прилагана на милиони хора от десетителия. Смъртноста от заболяването достига до 60%. Около 1 на милион и половина ваксинирани може да развие болеста и да умре, но ако това не се случи в първата седмица след поставянето на ваксината, доказано няма никакви други странични ефекти и след десетки години. Ваксината доказано предпазва 95% от ваксинираните за период от минимум 30 години, много е възможно и да е до живот.  Преди поставяне на ваксина за жълта треска не подписваш никакви съгласия. 

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 4 минути , но нейм каза:

Разумните действия са да осигурят държавите ваксини и по-бързо да ваксинират 70% от населението или колкото там искат,

НО да предоставят избор на ваксини - поне 5. 

Всичко друго е див популизъм  и празни приказки. А къде са лелеяните ваксини? Няма ги! Хем "ваксинирайте се", хем "стойте заключени и чакайте"! 

70% от населението все ще се ваксинира, другите 30% не са толкова важни.

Ако не ни лъжат много на едро, най-много до месец въпроса с липсите на ваксини ще бъде решен. Много се надявам, че 70% или повече от населението ще е узряло за идеята, че ваксините (поне към момента) са единствения начин за сравнително бързо и без много жертви излизане от ситуацията. Обаче честно казано не съм оптимист, че това ще се случи. Дори и в момента АЗ има достатъчно, ама не виждам много възрастни да са се затърчали да се ваксинират с нея.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 20 часа, samuraika каза:

Само и единствено спрямо ваксините ли е твоят интерес или и ефектите от болестта също, до някаква степен са те замислили, но си ги отхвърлил като несъществени?

преди 10 часа, Alexander каза:

Излиза, че се масово хората се притесняват от ваксината, но почти никой не съм чул и прочел да се притеснява  от факта, че винаги сме на първо място в Европа по  смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести.

Двама от трима умират точно  от това у нас, на първите места сме по пушене, за пиене е ясно, за солта да не говорим и т.н. просто има нещо сгрешено в мисленето ни.

Не виждам хората да се притесняват и от храните, които ядем... Масово са натъпкани с Е-та, народът масово тъпче дюнери, пуши по кутия-две цигари на ден и какво ли още не, но се притеснява от последствията от ваксината срещу Covid...

преди 5 часа, slujitel каза:

Поставя се от който иска. При положение,  че  е задължителна за много малко държави,  аз например съм решила,  че няма да ги посетя и ще си я спестя. 

Разликата е, че ти не можеш да заразиш някой с жълта треска. Тя не се разпространява по въздушно-капков път, а заразата започва след попадане на слюнка на членестоноги, проникнала при ухапване на гостоприемника.

преди 2 часа, funny каза:

Тогава, когато отговорността за собственото ти здраве е твоя и не може да я прехвърлиш на някой си ... може би ще има и по-отговорно пазене.

Затова ли сме толкова "внимателни" шофьори...? Защото сме замислени за собственото си здраве и живот? Масово се кара като камикадзе и се демонстрират абсолютен нихилизъм, непукизъм и липса на елементарен инстинкт за самосъхранение.

• Харесвам 11
  • Браво 5
Публикувано:
В момента, funny каза:

Хаха. Тази една ковид година и аз минах през всичко - опустошаване на Икеа+ ремонт на две от стаите сама, без майстори. После 2 ртимесечни онлайн курса, после и през онлайн женско пазаруване... и това на цялата безумна от към работа година. И пак няма запълване на това време...

E, ами трябва ти и ново хоби - ние си снимаме птички. Покрай тях си говорим с други хора, снимащи птички. Имам план и за още една такава година - ще си купя макро обектив и ще снимам пеперуди: 

Цитат

Известни са над 180 000 вида в 127 семейства и 46 надсемейства по цялата суша; в България – около 3000, от които около 215 са така наречените дневни пеперуди [1]

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

От толкова магеланци-софиянци, моля някой да достави козунак на @Lindt. Аз бих, в понеделник мога и по куриер, но ще е купен🙂

Днес освен за спорт, отделих време и за ученето на тема Римска империя, доста обобщено. Накрая разбрах, че дъщеря ми не разбира какво е република, за магистрат съвсем, защото прави асоциация със сегашното положение тук🙂. Трудно е да обясниш, че това, което е, може да е друго, да не приема на 100% написаното буквално🙂

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , logist13 каза:

Сигурно има някоя алтернатива, която пропускам...

Има. На Танзания. Или поне на Марс.

В момента, funny каза:

Хаха. Тази една ковид година и аз минах през всичко - опустошаване на Икеа+ ремонт на две от стаите сама, без майстори. После 2 ртимесечни онлайн курса, после и през онлайн женско пазаруване... и това на цялата безумна от към работа година. И пак няма запълване на това време...

Тъкмо вчера говорих с треньорката на детето - спортист човек, шампион. Та тя ми каза, че по едно време миналата година след затварянето на всичко, след около двуседмичен престой вкъщи е взела да откача. И тогава, ми разправя тя, като се видях в чудо, взех, че си направих режим. И почнах да го спазвам.

Предполагам, че ѝ е подействало добре, защото си е жива и здрава жената, и нормална все още 🙂

В момента, chandni каза:

Не виждам хората да се притесняват и от храните, които ядем...

Аз пък не виждам причина да се притеснявам от храните, които ядете :blink:

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

E, ами трябва ти и ново хоби - ние си снимаме птички. Покрай тях си говорим с други хора, снимащи птички. Имам план и за още една такава година - ще си купя макро обектив и ще снимам пеперуди: 

След макро обектива да не планираш покупка и на миркоскоп...? :girl_wink:

• Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , ДиянаВ каза:

От толкова магеланци-софиянци, моля някой да достави козунак на @Lindt. Аз бих, в понеделник мога и по куриер, но ще е купен🙂

Днес освен за спорт, отделих време и за ученето на тема Римска империя, доста обобщено. Накрая разбрах, че дъщеря ми не разбира какво е република, за магистрат съвсем, защото прави асоциация със сегашното положение тук🙂. Трудно е да обясниш, че това, което е, може да е друго, да не приема на 100% написаното буквално🙂

О, няма нужда, ще си направя козунак, научихме ли какво е правилното брашно? Тая гадина Жижо постоянно ми пробутва за десерт цедено кисело мляко, а аз вече 3 дни искам да си направя бисквитки. 

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 29 минути , logist13 каза:

Добре де, можете ли да дефинирате разумните действия така, че да сме доволни? Доколкото схващам решението не са ваксините (опасни са, опитни мишки сме), обаче не можем и да си стоим по къщите (иначе следва глад). Да си я караме както сме свикнали обикновено, все едно нищо не се случва и който оцелял, оцелял? Или да си печатаме пари без да произвеждаме за да видим докога ще издържи системата? Сигурно има някоя алтернатива, която пропускам...

Разумно е да отпуснат по един брой ПСР и един тест за антитела месечно по здравна каса на всеки. Да има масово тестване и за ковид и за антитела. Така ще е ясна картинката какво е положението.

Разумно е и да се обясни на прекаралите ковид, че те са защитени за момента и с този тест който получават ежемесечно могат да се тестват до кога.

Разумно е и на останалите да им се даде избор от ваксини .

Както и по-мащабно ако мислим,  е разумно ако има "привилегии" за ваксинирани, да има и такива за хора с антитела ( без значение дали симптомно или безсимптомно са го изкарали и дали имат предходен положителен ПСР) . А преди да има привилегии пък е разумно да се знае ваксинираните и тези с антителата разнасят ли вируса , до колко ако да , или не.

преди 8 минути , Lindt каза:

Линд, ако заснимам птички, ще знаеш, че много на зле е положението . Хич не се разбирам с пернатите :yes:

Повече адреналин ми трябва в заниманията 🙂

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, chandni каза:

След макро обектива да не планираш покупка и на миркоскоп...? :girl_wink:

Не, стига де 🤣 Този приятел, който баща ми викаше за помощ при ремонта ни, е служител в БАН и се занимава с насекоми. Опита се да ми обясни как осите са няколкостотин вида и са много по-интересни и привлекателни от птици, но не успях да си отгледам нужния интерес. По-скоро леко ме ужасява като заговори по специалността си.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 минути , Goal & Boss каза:

ъкмо вчера говорих с треньорката на детето - спортист човек, шампион. Та тя ми каза, че по едно време миналата година след затварянето на всичко, след около двуседмичен престой вкъщи е взела да откача. И тогава, ми разправя тя, като се видях в чудо, взех, че си направих режим. И почнах да го спазвам.

Предполагам, че ѝ е подействало добре, защото си е жива и здрава жената, и нормална все още 🙂

Ама аз не съм се затваряла . Не съм работила дистанционно. Многото свободно време идваше от времето след работа ( след 19:00) и съботно-неделно 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Да, така щях да кажа:))) Обаче, в лекарския форум за Ковид, една колега, завеждащ отделение за Ковид - болни, каза същото. Не се сещам, в кой град беше, но съобщи, че успешно го използат в тяхното отделение, с добър резултат. И болните им, не стигат до тежки пневмонии.

Да де, ама целокупният ковид-индустриален комплекс скочи със зъби и нокти срещу медикамента. То не бяха опровержения от Мерк, от ЕМА, щатските регулаторни органи само си промениха отношението от "против" на "неутрално".  От пет месеца поне се води борбата. Американският интензивен пулмолог Пиер Кори пледира в сената да се въведе възможно най-бързо. Същият, който първи даде идеята да се използват кортикостероиди при белодробната фаза на заболяването, което сега правят всички по света. Стотици хиляди животи можеха да бъдат спасени. Милиони можеха да не достигнат до усложнения или даже изобщо да не се заразят.

На чии съвести да тежат тези жертви и пострадали?

В България - същата работа. Директорът на "Пирогов" - Балтов се присмива, Валя Ахчиева цял критичен документален филм направи. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Ама аз не съм се затваряла . Не съм работила дистанционно. Многото свободно време идваше от времето след работа ( след 19:00) и съботно-неделно 🙂

Добре де, нали вече @Lindt каза:

Цитат

Wasps are a diverse group, estimated at well over a hundred thousand described species around the world, and a great many more as yet undescribed

:smile:

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 минута , Goal & Boss каза:

Добре де, нали вече @Lindt каза:

:smile:

Ами те май спят по тъмно 🙂 Та освен да се запълват само уикендите с оси 🙂 Пък наскоро научих, че вечер всъщност трябва да обикаляме да слухтим за сови, кукумявки и чухали. Та ей така от нищото ни се осмислиха петък и събота вечер 😎

• Смея се 5
Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

Ами те май спят по тъмно 🙂 Та освен да се запълват само уикендите с оси 🙂 Пък наскоро научих, че вечер всъщност трябва да обикаляме да слухтим за сови, кукумявки и чухали. Та ей така от нищото ни се осмислиха петък и събота вечер 😎

Да, да. Отивам да се гръмна доброволно, не ми помагайте :wacko:

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

Като си купиш макрообектив, можеш да се заемеш и с мравките... като Иван Лазаров :smile:

Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Не се прави, разходката навън в дъждовна събота вечер е по-добра за здравето от пиене на вино пред ковид темата. 

преди 5 минути , Goal & Boss каза:

Като си купиш макрообектив, можеш да се заемеш и с мравките... като Иван Лазаров :smile:

Бяхме чели преди време фентъзи, една от расите беше вдъхновена от мравките. Друга от японците. Разбира се, надделяха западните ценности, защото представителите са по-креативни и гъвкави, а не спънати от традиции и идеи за общност.

• Смея се 1
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Добре де, защо не пробваш със заниманието на Уоубегър Безкрайно Удължения?

В него има адреналин.

преди 1 минута , Lindt каза:

Бяхме чели преди време фентъзи, една от расите беше вдъхновена от мравките.

???

• Смея се 1
Публикувано:

Хората без деца или с пораснали деца може и да се чудите какво да правите, ама аз с малки деца и това училище вкъщи нямам време да се обръсна. То не че има някакво значение тия дни...

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.