Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

EMA изследва ново обещаващо лечение

В момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) разследва ново обещаващо лечение срещу covid-19 с оглед спешно разрешение, така че националните власти да могат да използват лекарството, преди то да бъде одобрено за пускане на пазара.

Това е лечение с антитела, наречено VIR-7831, разработено от фармацевтичните компании GlaxoSmitKline и Vir Biotechnologi и което може да помогне на имунната система да се бори с коронавирус сред хоспитализирани пациенти.

В клинично проучване лекарството е тествано върху 291 заразени, никой от които не е бил толкова болен, че да се нуждае от болнично лечение. Според изявление на компаниите , използването на антителата намалява риска от хоспитализация и смърт с 85 процента в сравнение с 292 заразени, които са получавали плацебо.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) също разследва VIR-7831.

• Харесвам 5
Публикувано:

Днес  EMA обявява становището си за ваксината "Джонсън и Джонсън"

https://bnr.bg/post/101455980/ema-obavava-stanovishteto-si-za-vaksinata-djonsan-i-djonsan

Всички тарикати, които мразим игли и искаме да ни бодат само веднъж, тръпнем в очакване 🙂

За комбинираните сезонни ваксини за грип+ковид от есента или догодина - Новавакс (която май се прави в GSK Великобритания) и Модерна : https://www.fool.com/investing/2021/04/19/the-moderna-ceos-bold-statement-that-may-mean-bad/

• Харесвам 8
Публикувано:

Моля за извинение ако има информация по-назад в темата - пробвах, но това не мога да го чета... Тук е някаква война на световете. 😤 Надявам се да няма нападки и излишни локуми относно моите въпрос и становище, ако някой може да даде информация добре, ако не... здраве да е.

Моето ЛИЧНО решение е да се ваксинирам, не съм давал съвети нито на родителите ми, нито на жена ми. Още преди да се вдигне шума около АЗ бях избрал другите ваксини (РНК). Обаче не мога да се класирам 😞 Пак ли опряхме до шуробджанащина и различни лекарства за наши хора и другите такива?

Тази седмица ще ми пропадне втори записан час за ваксиниране, защото явно в София поставят само АЗ, поне в кабинетите с часове записани през официалния портал:

Имах час за преди около 10-тина дни във Втора градска б-ца - ден по рано се обадих по телефона и директно ми казаха- Няма значение какво сте си избрал, има заповед на зам.министърката за часове през поратала да поставяме само АЗ, ние тук от средата на Март друга васкина не сме виждали. В момента вече тази болница дори не излиза в списъците за избор на място за ваксиниране.

За края на тази седмица се записах за МВР болница, защото винаги имат свободни часове за след няколко дни. Днес звъннах по телефона и ми казаха: Ама моля Ви, не го гледайте този портал, работим до 19:00ч , елате и ще Ви ваксинираме веднага, но имаме само АЗ.

За капак, когато преди време се записах и при GP-то, въобще не се разбрахме по темата избор на ваксина, репликата беше че това било маркетинг и българите започнали много да знаят и разбират, той поставял АЗ !

Та въпроса е някой знае ли как човек може да се добере до РНК ваксина?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , КолЮ каза:

Моля за извинение ако има информация по-назад в темата - пробвах, но това не мога да го чета... Тук е някаква война на световете. 😤 Надявам се да няма нападки и излишни локуми относно моите въпрос и становище, ако някой може да даде информация добре, ако не... здраве да е.

Моето ЛИЧНО решение е да се ваксинирам, не съм давал съвети нито на родителите ми, нито на жена ми. Още преди да се вдигне шума около АЗ бях избрал другите ваксини (РНК). Обаче не мога да се класирам 😞 Пак ли опряхме до шуробджанащина и различни лекарства за наши хора и другите такива?

Тази седмица ще ми пропадне втори записан час за ваксиниране, защото явно в София поставят само АЗ, поне в кабинетите с часове записани през официалния портал:

Имах час за преди около 10-тина дни във Втора градска б-ца - ден по рано се обадих по телефона и директно ми казаха- Няма значение какво сте си избрал, има заповед на зам.министърката за часове през поратала да поставяме само АЗ, ние тук от средата на Март друга васкина не сме виждали. В момента вече тази болница дори не излиза в списъците за избор на място за ваксиниране.

За края на тази седмица се записах за МВР болница, защото винаги имат свободни часове за след няколко дни. Днес звъннах по телефона и ми казаха: Ама моля Ви, не го гледайте този портал, работим до 19:00ч , елате и ще Ви ваксинираме веднага, но имаме само АЗ.

За капак, когато преди време се записах и при GP-то, въобще не се разбрахме по темата избор на ваксина, репликата беше че това било маркетинг и българите започнали много да знаят и разбират, той поставял АЗ !

Според мен, шансът ти е през списък от работодателя. Все повече фирми се договарят с болници за ваксиниране на желаещи от персонала.

• Харесвам 3
Публикувано:

Министъра твърди, че след празниците ще има мнооого РНК и тогава ще може всеки желаещ да се ваксинира с тях. 

Изчаквам и аз този период и ако пак ги няма "стотиците хиляди дози", ще търся познати някъде по РЗИ или болници.

• Харесвам 4
Публикувано:

Миналата седмица една колежка се ваксинира с Модерна в Св.Анна , София с час през his. bg. Предишния ден съпругът й се отказа с час пак за там ,защото имаше само АЗ. Ако имаш време можеш да минеш ей така без час и да видиш какво е положението.

(За протокола - записах свекърте във Видин с час за 15.03 и желание за РНК ваксина, ако оставим настрана, че ги размотаваха из цял Видин, вече са ваксинирани с 2 дози Pfizer).

Ако цифрите, цитирани от медиите са верни, може би положението ще се отпуши в средата на май по мое мнение.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 час, КолЮ каза:

А вариант някъде извън София, например Благоевград или Перник в РЗИ? В сайта chipirai.me дават къде има свободни дати и часове, като в РЗИ-тата или в големите болници би трябвало да има РНК ваксини. Извън София е по-лесно.

image.png.0dc3cf9691edacba087d4db9299ebcd6.png

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, КолЮ каза:

Пак ли опряхме до шуробджанащина и различни лекарства за наши хора и другите такива?

Да, пак. Поръчали сме основно АЗ, защото е по-евтина. След празниците ще чакаме преразпределение от ЕС да ни спасят насраните ......

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 5 минути , tch каза:

Да, пак. Поръчали сме основно АЗ, защото е по-евтина. След празниците ще чакаме преразпределение от ЕС да ни спасят насраните ......

С интерес чакам този момент. Сега е твърде лесно - не искам Астра Зенека и изчаквам. Ама после ще излезе наяве истинската креативност на населението. 

• Харесвам 7
Публикувано:
18 minutes ago, tch said:

Имаше информация, че над половината ваксинирани във Великобритания са със Астра Зенека. Резултатите говорят сами за себе си и не изглежда точно като да е "евтин" боклук. 

И аз мисля, че отвъд разразилия се медиен шум се  крият сериозни търговски интереси. Явно постигнаха търсения ефект. 

• Харесвам 13
Публикувано:

Отделно, че в случая с голямото количество на АЗ не ставаше дума само за цена, а и защото се очакваше ЕМА да издаде първото си РУ точно за АЗ. Оказа се обаче, че другите са с по-добри данни и по-лесно излезе решението, съответно и по-бързо. 

При АЗ имаше доста повече уточняващи въпроси, което разтегна във времето оценката. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Имаше информация, че над половината ваксинирани във Великобритания са със Астра Зенека. Резултатите говорят сами за себе си и не изглежда точно като да е "евтин" боклук. 

И аз мисля, че отвъд разразилия се медиен шум се  крият сериозни търговски интереси. Явно постигнаха търсения ефект. 

Никъде не твърдя, че АЗ са боклук. Но така се оправдаха от правителството защо сме поръчали 95 процента от полагащата ни се квота за АЗ и много по-малко от останалите две. 

"Разликата в цените не е малка. Ако едната е няколко единици долара, другата е 10-15 отгоре. Търговската война между фирмите е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето"

• Харесвам 4
Публикувано:

От страницата на Фламандското правителство относно ваксинасията срещу ковид 19, но това важи за цяла Белгия, защото е утвърдено от Федералното здравно министерство по препоръка от Вишия здравен съвет.

От секцията "често задавани въпроси".

Много скоро след преболедуване или безсимптомно протичане, препоръчват да се направи ваксинация. А не е да се замеряме с ваксини, в момента ваксинират 65-75 годишните с първа доза и рисковите пациенти между 45 и 65г. 

Vaccinatie tegen COVID-19: vraag en antwoord - Laat je vaccineren

В кои случаи трябва да отложите ваксинацията за известно време?

• Ако имате симптоми със или без температура (> 38 ° C). Можете да се ваксинирате след излекуване.
  • Ако имате инфекция с COVID-19 или сте имали положителен тест за COVID-19.

°Имахте ли сте симптоми на COVID? След това можете да се ваксинирате от 14-ия ден нататък след излекуването.

°Нямахте ли симптоми на COVID? След това можете да се ваксинирате от 14-ия ден нататък след теста.

• Ако сте в карантина. Ваксинацията се отлага до изтичане на карантинния период.

Дарявам кръв, плазма или тромбоцити. Мога ли да се ваксинирам срещу COVID-19?

Даряването на кръв, плазма и тромбоцити не е противопоказание за ваксинация срещу корона вирус.

Мога ли да даря след ваксинация срещу COVID-19? (линк)

Преди назначаването си попитайте Червения кръст за интервала, който трябва да спазвате между ваксинацията и даряването на кръв.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 часа, Дани Магелани каза:

Според мен, шансът ти е през списък от работодателя.

Аз чакам в такъв списък от 2 месеца и единствената информация е, че „нямат никаква информация кога, къде и с какво“.

Организацията на ваксинацията е трагична и очевидно нагласена така, че да се насочат някакви пари към големите болници.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, lesy каза:

А вариант някъде извън София, например Благоевград или Перник в РЗИ? В сайта chipirai.me дават къде има свободни дати и часове, като в РЗИ-тата или в големите болници би трябвало да има РНК ваксини. Извън София е по-лесно.

image.png.0dc3cf9691edacba087d4db9299ebcd6.png

Дали  е разрешено и дали мога от София да се замъкна в Перник за ваксина?

Иначе в София точно в РЗИ и в големите болници не става. 

Публикувано:
преди 25 минути , КолЮ каза:

Няма проблем, мои приятели така се ваксинираха преди време в Елин Пелин.

Публикувано:
преди 22 минути , КолЮ каза:

Разрешено е който иска, където иска, щом има ЕГН или номер за чужденец (напр такива, които живеят и работят в България)

• Харесвам 1
Публикувано:

За който е пропуснал пресконференцията на ЕМА за еднодозовата ваксина на Янсен, запис тук: https://youtu.be/C9mY0_yz2io?t=713

И новина в Ройтерс https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-regulator-finds-possible-link-between-jj-covid-19-vaccine-blood-clots-2021-04-20/

Накратко: ваксината става, ще я следим дрън дрън

Това, което ме обнадеждава и много ме плаши за всички ваксини и най-вече като си знам тук на какви лекари все попадам:

"If treated early, health care professionals can help people in their recovery and avoid further complications"

Йес, бе.

🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, pr284 каза:

Аз чакам в такъв списък от 2 месеца и единствената информация е, че „нямат никаква информация кога, къде и с какво“.

Организацията на ваксинацията е трагична и очевидно нагласена така, че да се насочат някакви пари към големите болници.

Инициативата е на работодателя, който прави списъци и се договаря с РЗИ. А те определят къде точно ще се прави ваксинирането и кога. При нас беше такава схемата. Предполагам, че е подобна и при други организации. Аз не успях да се ваксинирам с колегите си. Извикаха ме, когато ваксинираха персонала на едно енергийно дружество. 

Публикувано:

Едно интервю с проф.д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към болница "Св. Иван Рилски ". В него той засяга всички наши чуденки . https://dnes.dir.bg/na-fokus/ne-patsienti-razglezeni-klienti-prof-kyurkchiev-pred-dir-bg-za-otnoshenieto-kam-vaksinite

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 45 минути , patilana каза:

Едно интервю с проф.д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към болница "Св. Иван Рилски ". В него той засяга всички наши чуденки . https://dnes.dir.bg/na-fokus/ne-patsienti-razglezeni-klienti-prof-kyurkchiev-pred-dir-bg-za-otnoshenieto-kam-vaksinite

На мен ми хареса това:

- Трябва ли хора, които са ваксинирани, да бъдат ограничавани - при посещения, при носене на маски? И не рискуваме ли да изпуснем нещата от контрол, ако премахнем тези ограничения, защото няма гаранция, че всички са добросъвестни?
- Моето мнение по този въпрос винаги е било еднакво и аз категорично съм бил и съм против идеята за "социална дистанция" и налагане на ограничения. И за ваксинирани и за не-ваксинирани. Считам, че медицински проблем следва да се решава с медицински средства, а не с далекоизточни практики, призиви към социално инженерство, тоталитарни анти-утопии и отнемане на лични свободи. Смятам, че това ще нанесе на европейските общества значително по-тежък удар от самата пандемия.

и това:

- Какви са препоръките към пациентите, които са се разболели между двете дози? Да си поставят ли втора и ако "да", кога?
- Хубаво е човек да изхожда от логиката на имунния процес, а не да изпада във ваксинален фундаментализъм. Като цяло заразяването след първа доза до голяма степен играе ролята на втора доза. Именно това беше разгледано като становище на Експертния съвет, който предлага да се отдалечи във времето втората доза, която да се постави след около 6 месеца. Тогава да се провери нивото на антителата, отчитайки известната несигурност на тази информация.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 часа, Deskar каза:

тук кредибилен сайт, проучване на учени от Станфорд 

Забрави! Здравият разум и правилата на медицината изобщо не са водещи в този глобален кошмар.

• Харесвам 7
Публикувано:

Междувременно  е тръгнал бизнеса и с новите безиглени ваксини - 300 точки, съдържанието - в мивката.

Като се замисли човек това с 4 ПСРа или 2 пътувания при сегашните условия....

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.