Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

В Белгия вече има регистрирани 26 инфекции с индийския вариант. 

Al 26 besmettingen met gevaarlijke Indische variant in België (msn.com)

Спойлер

Вече 26 инфекции с опасен индийски вариант в Белгия

Доколкото е известно, броят у нас в момента е  26 случая на индийския вариант на корона вируса. През март за първи път бяха диагностицирани две инфекции в Антверпен, където се намира голяма индийска общност. В този случай това се отнася до хора, които току-що са пътували до Индия и вероятно са се заразили с вируса там. През април бяха добавени четири случая (временно): два в Schoten и Deurne и два в Брюксел. Тези четиримата не са пътували наскоро, така че се отнася до инфекции, предадени в Белгия (и които изглежда показват, че вирусът също циркулира под радара у нас).

В четвъртък броят скочи до 26, когато се оказа, че са заразени и 20 индийски студенти, дошли да учат за медицински сестри у нас: 9 в Льовен и 11 в Алст. Те бяха част от група от 43 студенти, пристигнали у нас на 12 април. Участващите студенти все още не са били в контакт с белгийското население и сега са в строга карантина.

"Съществуват редица хипотези защо студентите се оказват положителни, след като са били тествани няколко пъти. Има различни хипотези за това", каза вирусологът Марк Ван Ранст в студиото Terzake. "Хванали са го в самолета, хванали са вируса на опашката на летището в Париж или най-вероятно са го хванали в автобуса от супер спрейдър. Някой, който не е бил открит чрез PCR тест или тест за антиген. Това е да се вземе на сериозно. Нито един тест не е 100% надежден, но тук трябва да извлечем максимума от него. "

Ван Ранст добави, че със сигурност не трябва да говорим за огнище на индийския вариант у нас. В Индия броят на коронавирусните инфекции се увеличава тревожно: всеки ден се регистрират около 250 000 нови инфекции с вируса, 1700 души в

Индия умират всеки ден от последиците от инфекцията с вируса. Според данни от Американския университет "Джон Хопкинс", в момента Индия е засегната от над 15,3 милиона инфекции, което е вторият най-голям брой инфекции след избухването на пандемията, след САЩ (31,8 милиона инфекции).

Огромното увеличение на броя на инфекциите е свързано с индийския вариант на вируса, който може да бъде много по-заразен. Въпреки че този вариант на вируса все още е класифициран от Световната здравна организация като „вариант от интерес“ (потенциално опасен вариант), сега той може постепенно да попадне под заглавието „вариант на безпокойство“, по-заразен вариант с по-сериозено протичане на болестта, точно така. беше случаят с британския, южноафриканския или бразилския вариант.

В допълнение към потенциално по-заразния вариант, бързото разпространение на броя на инфекциите в Индия е резултат и от поведението на индийците, които вече не се придържат към предписаните правила, като носенето на маски и спазването на дистанция. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, pr284 каза:

В момента на мен изобщо не ми е ясно какво дори има като мерки у нас и какво не. И каква цел преследват.

Ясно е, че колективен имунитет в обозримо бъдеще няма да има, но в момента вълната си спада заради промяната на сезоните, а не заради нещо друго.

Надявам се да не надделее хотелиерското лоби отново, та за лятото да почнат да пускат щяло и нещяло без никакъв контрол. Че тогава есента е почти сигурно, че ще ни връхлети поредният вариант на вируса и ще се чудим какво да затваряме отново. Реално цялата година за университета е нулева, а образование не се постига през черни профили, които не реагират на въпроси.

То в момента каквито и мерки да има ( или да се симулира че има) те се отразяват само на натовареността на болниците. Малко по-затворени или не толкова ... все в момента на отпускане на мерки ще има заразявания . Само се отлага едновременното такова .

Проблема беше в началото , когато се въвеждаха и се занимавахме със посоки на движение в парка, затваряне на планините, разходки на кучета а не на деца и подобни, че не спряха вируса на входа ( границите) и там да е засиления контрол, тестване и стриктни карантини.

• Харесвам 9
Публикувано:

На мен ми е много интересно какво ще се случи, когато Австралия отвори границите,  освен,  ако не остане затворена вечно.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 11 минути , slujitel каза:

На мен ми е много интересно какво ще се случи, когато Австралия отвори границите,  освен,  ако не остане затворена вечно

Много ясно, че ще се завъртят отново в епидемичната въртележка.

преди 33 минути , zon каза:

В Белгия вече има регистрирани 26 инфекции с индийския вариант. 

Al 26 besmettingen met gevaarlijke Indische variant in België (msn.com)

Покажи

Вече 26 инфекции с опасен индийски вариант в Белгия

Доколкото е известно, броят у нас в момента е  26 случая на индийския вариант на корона вируса. През март за първи път бяха диагностицирани две инфекции в Антверпен, където се намира голяма индийска общност. В този случай това се отнася до хора, които току-що са пътували до Индия и вероятно са се заразили с вируса там. През април бяха добавени четири случая (временно): два в Schoten и Deurne и два в Брюксел. Тези четиримата не са пътували наскоро, така че се отнася до инфекции, предадени в Белгия (и които изглежда показват, че вирусът също циркулира под радара у нас).

В четвъртък броят скочи до 26, когато се оказа, че са заразени и 20 индийски студенти, дошли да учат за медицински сестри у нас: 9 в Льовен и 11 в Алст. Те бяха част от група от 43 студенти, пристигнали у нас на 12 април. Участващите студенти все още не са били в контакт с белгийското население и сега са в строга карантина.

"Съществуват редица хипотези защо студентите се оказват положителни, след като са били тествани няколко пъти. Има различни хипотези за това", каза вирусологът Марк Ван Ранст в студиото Terzake. "Хванали са го в самолета, хванали са вируса на опашката на летището в Париж или най-вероятно са го хванали в автобуса от супер спрейдър. Някой, който не е бил открит чрез PCR тест или тест за антиген. Това е да се вземе на сериозно. Нито един тест не е 100% надежден, но тук трябва да извлечем максимума от него. "

Ван Ранст добави, че със сигурност не трябва да говорим за огнище на индийския вариант у нас. В Индия броят на коронавирусните инфекции се увеличава тревожно: всеки ден се регистрират около 250 000 нови инфекции с вируса, 1700 души в

Индия умират всеки ден от последиците от инфекцията с вируса. Според данни от Американския университет "Джон Хопкинс", в момента Индия е засегната от над 15,3 милиона инфекции, което е вторият най-голям брой инфекции след избухването на пандемията, след САЩ (31,8 милиона инфекции).

Огромното увеличение на броя на инфекциите е свързано с индийския вариант на вируса, който може да бъде много по-заразен. Въпреки че този вариант на вируса все още е класифициран от Световната здравна организация като „вариант от интерес“ (потенциално опасен вариант), сега той може постепенно да попадне под заглавието „вариант на безпокойство“, по-заразен вариант с по-сериозено протичане на болестта, точно така. беше случаят с британския, южноафриканския или бразилския вариант.

В допълнение към потенциално по-заразния вариант, бързото разпространение на броя на инфекциите в Индия е резултат и от поведението на индийците, които вече не се придържат към предписаните правила, като носенето на маски и спазването на дистанция. 

Въпросът е дали този вариант или бразилският ще се завихрят от есента или пък някой трети?

Публикувано:
преди 4 минути , pr284 каза:

Въпросът е дали този вариант или бразилският ще се завихрят от есента или пък някой трети?

Имам много лошото чувство, че наесен ще има отново възход на вируса в някакъв вариант, за който към момента няма да има достатъчно налични количества бустери, най вече за възрастните и рисковите групи, и пак ще стоим в ограничения. Дано все пак да са по леки и по кратки. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

Дано все пак да са по леки и по кратки. 

Не може да е двете едновременно, за да има ефект. В линка на АлександраКо е обяснено защо и са посочени успешните примери.

• Харесвам 5
Публикувано:
В момента, Niceday каза:

Не може да е двете едновременно, за да има ефект. В линка на АлександраКо е обяснено защо и са посочени успешните примери.

Тук ресторантите и кафенетата са затворени от 19 октомври и сега евентуално ще ги отварят на 8 май, но само на тераса, на открито.

Ако наесен ще е пак така, цяла зима и цяла пролет, то направо да го затворят сектора.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 29 минути , slujitel каза:

На мен ми е много интересно какво ще се случи, когато Австралия отвори границите,  освен,  ако не остане затворена вечно.

След 20-30 години австралийци, новозеландци и китайци ще колонизират останалата част от опустелия свят 😈

• Харесвам 4
  • Смея се 16
Публикувано:

Днес Пърт влиза в  тридневен локдаун. Отменени са всички събития за Анзак дей. Обявиха го по обяд, тъй като пристигнал в Мелбърн пътник със самолет, който е бил 14 дни в карантинен хотел в Пърт е дал положителна проба на пристигане в Мелбърн. 

Съответно Западна Австралия реагира с мерки в Пърт, тъй като преди да отпътува човекът явно се е разхождал и е имал контакти, а Виктория слага под карантина всички пътници от полета. Поне засега само това.

Случаите тук видимо се покачиха /Днес са около 40 за цялата държава/, но всички са от пристигнали от чужбина пътници, които са в карантинни хотели. Това идва от факта, че позволиха на доста повече австралийски граждани и студенти да се приберат в държавата.

За разлика от преди самолети постоянно прелитат и междущатския трафик доста се увеличи.

От 4 дни вече може и да се пътува в Нова Зеландия, като карантината при пристигане отпадна.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 часа, neuromancer каза:

Уф, не бяха ли 14 дена интервалите, какви са тия 21 дни или август... Хем мислех да мина през България лятото за ваксинация (ако въобще успея да си намеря полети), ама така няма да стане

Еми значи  „Янсен” е твоята ваксина.  Освен ако не държиш на РНК-ваксина.  Стурва ми се, че ще бъде одобрена скоро, понеже едва ли предполагаемите реакции с тромбози са повече, отколкото при Астрата.  Бих предположил също така, че понеже е векторна и след целият шум който се вдигна, едва ли ще има много желаещи, така че вероятно ще е налична за свободен избор. 
(извинявам се ако вече сте го коментирали това, но новите мнения тук цъкат като на таксиметров брояч :smile3:,  темата набъбва с по няколко страници за часове и намам възможност да чета всичко наред :wink:

Преди 1 час, slujitel каза:

Може би зависи доколко ще са се ваксинирали/имунизирали, когато решат да отворят по-сериозно. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , Фил каза:

Може би зависи доколко ще са се ваксинирали/имунизирали, когато решат да отворят по-сериозно. 

И аз така мисля, но така и не разбирам защо в Австралия имунизационният процес не се ускорява. Очевидно при достигане на определени нива на имунизирани в страната, би следвало туристическия поток да не представлява сериозно препятствие. Въобще започвам да се обърквам какво се случва с противоепидемичните мерки в световен план. Ако доказано панацеята са ваксините - нека да се проведат мащабни кампании и дори с цената на ограничаване на нечии човешки права, процесът да върви равномерно навсякъде. Защото сега всяка държава сама за себе си решава и накрая се получава абсолютен дисбаланс, който пък от само себе си води до едни и същи резултати - затваряне на границите за свободно придвижване и ограничаване на движението в страната...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

процесът да върви равномерно навсякъде.

Ако говорим за целия свят, това е пракитчески неосъществимо, според мен. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Прочетох доклада, към който Алекс е дала линк и съм меко казано обезпокоена щом цялото това ваксиниране ти дава съвсем малко успокоение и то за около 180 дни😔 В него има и много неприятни неща за това как и дали въобще този вирус ще "си отиде", лоши новини отвсякъде.

Днес запазвах час за мой близък в специализирания КОВИД кабинет в ДКЦ XI, еми възмутена съм. На сайта на ДКЦ-то гръмки съобщения как трябва да се запази час или на даден от тях телефон в КОВИД фургона или чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където е даден графикът на КОВИД ЗОНАТА на ДКЦ 11 София, където можеш да се възползваш от "ТЕКУЩАТА ИМ ПРОМОЦИЯ" - Covid пакет:Образна диагностика, ПКК, антигенен тест: пакетна цена – 50 лв. и ще бъдеш прегледан от лекар специалист пулмология и фтизиатрия. 

Запазих час през платформата понеже никой не вдигаше телефона. Продължих да звъня и след като се свързах мила жена ми обясни, че никакъв час не е необходим, просто отиваш във фургона. След като болния е успял да стигне все пак до там (12ч.)  са му направили снимка, като резултатите ще имало кой да разчете в 16ч., за ПКК нямало кой да му вземе кръв - да идел в понеделник, а тестът му бил "почти отрицателен, което значело, че болестта си отива" - цитат.

Ако това е адекватно здравеопазване, здраве му кажи.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 40 минути , Фил каза:

Не знам дали прочете доклада на @AlexandraKo,  но там пише, да не разчитаме много на ваксините заради многото щамове,  които се появяват постоянно.

преди 1 час, pr284 каза:

Много ясно, че ще се завъртят отново в епидемичната въртележка.

Какъв е смисъла да се мъчат толкова тогава?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , slujitel каза:

Не знам дали прочете доклада на @AlexandraKo,  но там пише, да не разчитаме много на ваксините заради многото щамове,  които се появяват постоянно.

Какъв е смисъла да се мъчат толкова тогава?

Аз не мисля, че имат намерение да позволяват международен туризъм поне година, ако не и повече. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 минути , slujitel каза:

Да, прочетох, а също хвърлям по едно око, когато ми остане време, на данните за заразени и починали в UK и Израел, където понапреднаха с ваксинирането. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

Аз не мисля, че имат намерение да позволяват международен туризъм поне година, ако не и повече. 

Сигурно,  но според мен и след година ще е същото,  и след 2, 3 години. 

преди 1 минута , Фил каза:

Да, прочетох, а също хвърлям по едно око, когато ми остане време, на данните за заразени и починали в UK и Израел, къде понапреднаха с ваксинирането. 

Има време да се напълнят с новите щамове. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 27 минути , Фил каза:

Ако говорим за целия свят, това е пракитчески неосъществимо, според мен. 

Значи нямаме вариант за трайно решение на пандемията от медицинска гледна точка, което пак ни връща към политическата и се завъртаме в същия омагьосан кръг... 😞 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , slujitel каза:

И да се молим Матеев да не ни докара новия от Индия 🙏

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 16 минути , Jane* каза:

Прочетох доклада, към който Алекс е дала линк и съм меко казано обезпокоена щом цялото това ваксиниране ти дава съвсем малко успокоение и то за около 180 дни😔 В него има и много неприятни неща за това как и дали въобще този вирус ще "си отиде", лоши новини отвсякъде.

Всъщност още в първите месеци имаше индикации, че вируса повтаря, а вече декември стана пределно ясно, че естественият имунитет държи около 6 месеца (виж Манаус).

За грип ваксини се правят различни всяка година.

Тъй като съм оптимист, смятам, че след 1-2 реваксинирания дори и на хората да им писне и да не им се занимава, във всеки един момент ще останат достатъчно имунизирани, за да няма големи вълни и нещата да са що-годе нормални.

преди 3 минути , slujitel каза:

Сигурно,  но според мен и след година ще е същото,  и след 2, 3 години. 

Може, но Австралия очевидно не е Гърция или Тайланд за да зависи много от туризма. По-скоро ще имат проблеми да си държат населението вътре, отколкото обратното.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

Може, но Австралия очевидно не е Гърция или Тайланд за да зависи много от туризма. По-скоро ще имат проблеми да си държат населението вътре, отколкото обратното.

Аз не си представям вариант една държава да е затворена за много дълго време,  не само за туризъм,  а по всички параграфи. Предстои да видим колко дълго ще е така и какъв ще развоя.

преди 13 минути , Petkan каза:

И да се молим Матеев да не ни докара новия от Индия 🙏

Матеев изкарва индийския щам в Дубай,  така, че няма страшно. 

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Публикувано:

при наличието на достатъчно добро ваксинално покритие, пандемията се превръща в ендемия - откъслечни случаи и клъстери, а не дифузно разпространение, а това се контролира много по-лесно; не по-малко важно е обаче това да не се случва само в няколко държави, а колкото се може по-глобално

https://www.bbc.com/news/live/uk-56856103/page/2

Цитат

11:00

Covid is now endemic in UK, says leading scientist

Covid-19 in the UK has moved from a pandemic to an endemic situation in the UK, a leading scientist says.

An endemic disease is present in a particular group of people or country.

Sir Jeremy Farrar, director of the Wellcome Trust, tells BBC Radio 4's Today programme: "This is an endemic human infection now. It’s not going to go away. Humanity will have to live with this."

He says society now has the tools, including diagnostic tests, genomic sequencing, treatments and vaccines to deal with coronavirus - but these need to be spread globally.

"Otherwise in a virus that is still evolving and adapting to humanity, new variants will come, which may take us back to some point in 2020 if they escape vaccines and treatments," he adds.

UK също така подемат следващата офанзива, където ще се фокусират и усилията и финансите - разработване на противовирусно лекарство за прием в амбулаторни условия при наличие на симптоми по възможност до есента

Цитат

Government launches COVID-19 Antivirals Taskforce to roll out innovative home treatments this autumn

The Antivirals Taskforce will identify treatments for UK patients who have been exposed to COVID-19 to stop the infection spreading and speed up recovery time

.

https://www.gov.uk/government/news/government-launches-covid-19-antivirals-taskforce-to-roll-out-innovative-home-treatments-this-autumn

както с грипа  - първо ниво ваксина, второ - при заразяване Тамифлу и другите препарати

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

То в момента каквито и мерки да има ( или да се симулира че има) те се отразяват само на натовареността на болниците.

Каваш "само"...
Еми при всичките неясноти и противоречиви мнения за този вирус и тази пандемия, не е ли точно това (опитът за удържане на претовареността на болниците в поносими граници) едно от малкото смислени и ясни цели, коите биха могли да се преследват с някакви мерки? 
Иначе като почне да няма място в болниците (което се случи тук есента, случва се и в различни страни по света и то достатъчно развити), нали се сещаш какво става ..., да не гооврим че като се пълнят болниците  и се налага да се ползват легла и медици от всякакви други отделения, това поставя сериозни проблеми и за хората с други (различни от свързаните с Ковид) заболявания. 
В този ред на мисли,  предотвратяването на претоварване на болниците и болничиния персонал, на мен лично ми изглежда като достатъчно легитимна и основателна цел, заслужаваща определени усилия, макар и свързани с някакви неудобства или известно ограничаване на някакви иначе любими в друга обстановка развлечения и забавления. 
А вече какви са най-добрите и ефективни начини и средствата за постигане на тази цел, разбира се, може да се обсъжда и да се търсят възможно най-добрите решения.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.