Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 42 минути , slujitel каза:

Аз не си представям вариант една държава да е затворена за много дълго време,  не само за туризъм,  а по всички параграфи. Предстои да видим колко дълго ще е така и какъв ще развоя.

Не съм се интересувал, но предполагам стоки си циркулират, не виждам защо не. А останалото се решава със срещи онлайн. Както са изкарали една година ще изкарат и 3-4.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

Въобще започвам да се обърквам какво се случва с противоепидемичните мерки в световен план.

Ще отговоря за Япония, макар да не сме Австралия има много общо.

В страните, които успяват да контролират вируса няма това усещане за "спешност" което има в Америка или Европа - страни, които са били на крачка от колапс на медицинската система.

Около мен никой не познава някой болен, повечето са чували за познат, или познат на познат, но много малко хора са се срещали с вируса - лично или техни близки. И като гледат новини и спорове за ваксини, за опашки, списъци, скандали...нормално е да не бързат. Защо да спешават нещата? Могат да си подготвят ваксинационните кампании, да си подготвят сайтове, да гледат къде каво и как да не правят. Дори и да се ваксинират всички - какво? В Израел се ваксинираха - да , определено ще им олекне на здравната система, ама ще отворят ли врати за света? Знаят ли къде ще се пръкне новият щам? Докато целият свят придобие стаден имунитет по един или друг начин и докато вирусът стане ендемичен, както казва и обяснява @antea - отворен и свободен за масово пътуване свят едва ли ще е реалност. Когато държат вируса под контрол в страните си и могат да имат свободата да живеят живота си без драстични ограничения - няма да бързат да нарушат този крехък баланс.

Японците пресметнаха, че чужденците в Япония харчат на година в страната почти толкова, колкото японците харчат в чужбина. Следователно - ако японците си харчат това в страната си - може и без чуждестранни туристи. И затова направиха програма за стимулиране на ходене на ресторант и хотел (което е по-добре от директно даване на пари на хотели и ресторанти - даваш ги на хората за да ги похарчат в хотели и ресторанти. пак стигат до целта, но и данъкоплатецът намазва малко)

Миналото лято Португалия беше с най-малко рестрикции в Европа - и стана хот-спот и счупи няколко рекорда по нарастване на заразени. Последва 3 месеца локдаун. Това лято - не са такива ентусиасти...Ей такива примери, както и безкрайната и тъжна борба на Бразилия да достигне заветния стаден имунитет по "естествения" начин не вдъхват никакво желание, на успелите да се изолират и контролират нещата вътре в страните си, да променят нещата. Това е и причината 80% от хората тук да не искат Олимпиада под никаква форма, дори без зрители.

Европа може и ще успее да се ваксинира и преболедува на достатъчно ниво, че да осигури спокойно придвижване вътре в рамките на съюза. Но едва ли ще бърза да отвори врати за целият свят скоро.

Предполагам, че нещата ще се случват на етапи - пътувания между Европа и Северна Америка, пътувания между Австралия, НЗ и други страни в региона с добър контрол върху пандемията и така, на части, докато вирусът отстъпи територии и се постигне баланс между нивата в различните страни.

А за Индия...почвам да си мисля, че цялото това къпане за здраве в Ганг не е помогнало 🤔

• Харесвам 12
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 50 минути , Фил каза:

Каваш "само"...
Еми при всичките неясноти и противоречиви мнения за този вирус и тази пандемия, не е ли точно това (опитът за удържане на претовареността на болниците в поносими граници) едно от малкото смислени и ясни цели, коите биха могли да се преследват с някакви мерки? 
Иначе като почне да няма място в болниците (което се случи тук есента, случва се и в различни страни по света и то достатъчно развити), нали се сещаш какво става ..., да не гооврим че като се пълнят болниците  и се налага да се ползват легла и медици от всякакви други отделения, това поставя сериозни проблеми и за хората с други (различни от свързаните с Ковид) заболявания. 
В този ред на мисли,  предотвратяването на претоварване на болниците и болничиния персонал, на мен лично ми изглежда като достатъчно легитимна и основателна цел, заслужаваща определени усилия, макар и свързани с някакви неудобства или известно ограничаване на някакви иначе любими в друга обстановка развлечения и забавления. 
А вече какви са най-добрите и ефективни начини и средствата за постигане на тази цел, разбира се, може да се обсъжда и да се търсят възможно най-добрите решения.

Идеята на "само" в това мнение беше, че ако март 2020 бяха възпрепятствали влизането на вируса навреме ( както и след това  ) със строг граничен контрол с карантини, тестове и проверка на карантинираните  нямаше да се борим за това "само" после.

Но тогава наблегнаха на вътрешни мерки ( голяма част идиотски) а оставиха входа на държавата като разграден двор.

А беше ясно, че като при нас няма ( края на февруари, началото на март) а в Европа има той вируса няма да дойде от планини, паланки и пейки, ами ще се внесе с хората влизащи в държавата

• Харесвам 12
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 4 минути , samuraika каза:

Ще отговоря за Япония, макар да не сме Австралия има много общо.

В страните, които успяват да контролират вируса няма това усещане за "спешност" което има в Америка или Европа - страни, които са били на крачка от колапс на медицинската система.

Около мен никой не познава някой болен, повечето са чували за познат, или познат на познат, но много малко хора са се срещали с вируса - лично или техни близки. И като гледат новини и спорове за ваксини, за опашки, списъци, скандали...нормално е да не бързат. Защо да спешават нещата? Могат да си подготвят ваксинационните кампании, да си подготвят сайтове, да гледат къде каво и как да не правят. Дори и да се ваксинират всички - какво? В Израел се ваксинираха - да , определено ще им олекне на здравната система, ама ще отворят ли врати за света? Знаят ли къде ще се пръкне новият щам? Докато целият свят придобие стаден имунитет по един или друг начин и докато вирусът стане ендемичен, както казва и обяснява @antea - отворен и свободен за масово пътуване свят едва ли ще е реалност. Когато държат вируса под контрол в страните си и могат да имат свободата да живеят живота си без драстични ограничения - няма да бързат да нарушат този крехък баланс.

Японците пресметнаха, че чужденците в Япония харчат на година в страната почти толкова, колкото японците харчат в чужбина. Следователно - ако японците си харчат това в страната си - може и без чуждестранни туристи. И затова направиха програма за стимулиране на ходене на ресторант и хотел (което е по-добре от директно даване на пари на хотели и ресторанти - даваш ги на хората за да ги похарчат в хотели и ресторанти. пак стигат до целта, но и данъкоплатецът намазва малко)

Миналото лято Португалия беше с най-малко рестрикции в Европа - и стана хот-спот и счупи няколко рекорда по нарастване на заразени. Последва 3 месеца локдаун. Това лято - не са такива ентусиасти...Ей такива примери, както и безкрайната и тъжна борба на Бразилия да достигне заветния стаден имунитет по "естествения" начин не вдъхват никакво желание, на успелите да се изолират и контролират нещата вътре в страните си, да променят нещата. Това е и причината 80% от хората тук да не искат Олимпиада под никаква форма, дори без зрители.

Европа може и ще успее да се ваксинира и преболедува на достатъчно ниво, че да осигури спокойно придвижване вътре в рамките на съюза. Но едва ли ще бърза да отвори врати за целият свят скоро.

Предполагам, че нещата ще се случват на етапи - пътувания между Европа и Северна Америка, пътувания между Австралия, НЗ и други страни в региона с добър контрол върху пандемията и така, на части, докато вирусът отстъпи територии и се постигне баланс между нивата в различните страни.

А за Индия...почвам да си мисля, че цялото това къпане за здраве в Ганг не е помогнало 🤔

Да си харчиш парите да обикаляш по света не е като да ги харчиш по ресторанти в страната си. Ние, например не изпитваме нужда да ходим на ресторанти,  ако се събираме с приятели го правим в домашна обстановка,  а не в ресторант. Ако не харча да пътувам в чужбина,  трупам парите в банката и изобщо не ги харча.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 6 минути , samuraika каза:

Докато целият свят придобие стаден имунитет по един или друг начин и докато вирусът стане ендемичен, както казва и обяснява @antea - отворен и свободен за масово пътуване свят едва ли ще е реалност.

Това е моята теза от самото начало на пандемията, но в крайна сметка, за да се придобие стаден имунитет по медицински път, а не по естествен начин, единствената възможност е чрез бърза, повсеместна и навременна имунизация в цял свят. За жалост медиците са изместени от политици, което води до някакъв хаос с предприемане на половинчати (от медицинска гледна точка) и популистки (от политическа гледна точка) мерки. Европа не е проблем, защото наистина ще бъде отворена съвсем скоро за придвижване вътре в общността, но какво правим с останалия свят? И тук дори не повдигам темата Африка...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , slujitel каза:

Да си харчиш парите да обикаляш по света не е като да ги харчиш по ресторанти в страната си. Ние, например не изпитваме нужда да ходим на ресторанти,  ако се събираме с приятели го правим в домашна обстановка,  а не в ресторант. Ако не харча да пътувам в чужбина,  трупам парите в банката и изобщо не ги харча.

Същото е и тук. Затова и държавата даде 35% субсидии.

преди 1 минута , Duke каза:

За жалост медиците са изместени от политици, което води до някакъв хаос с предприемане на половинчати (от медицинска гледна точка) и популистки (от политическа гледна точка) мерки.

Ами докато "гласувайте за мен, аз ще плесна с ръце, ще се престорим, че няма вирус и всичко ще е дъга и еднорози" върши работа - така ще е.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, zon каза:

Тук ресторантите и кафенетата са затворени от 19 октомври и сега евентуално ще ги отварят на 8 май, но само на тераса, на открито.

Ако наесен ще е пак така, цяла зима и цяла пролет, то направо да го затворят сектора.

Явно правителствата не ги бърка да ги държат затовени, печат се пари и се раздават с месеци и години..

Ще има доста лош ефект, като хората свикант да не работят нищо и да се седят в тях.

Може и това да е целта им.

преди 14 минути , slujitel каза:

Аз също. В Бълагрия ходя изключително рядко на ресторант или кръчма, примерно 2-3 пъти в годината.

• Харесвам 7
Публикувано:

Айде и ние с .. мъжете :

"От 1 май ще се разреши влизането в България да е възможно по три начина - с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19; с отрицателен PCR или антигенен тест; с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов."

от тук 

Та пак да питам - тия дето са го изкарали безсимптомно и даже не са разбрали, ама имат антитела кО ги правим ? Връщаме ги да си го изкарат симптомно ??:scratch_one-s_head:( ПП. Не съм в тази категория)

• Харесвам 6
  • Смея се 3
Публикувано:
22 minutes ago, funny said:

Та пак да питам - тия дето са го изкарали безсимптомно и даже не са разбрали, ама имат антитела кО ги правим ? Връщаме ги да си го изкарат симптомно ??:scratch_one-s_head:( ПП. Не съм в тази категория)

Правят си тест. Наред с хората  изкарали го абсолютно безсимптомно (въпреки че имам известни резерви,  доколко това изобщо е възможно поне при възрастните ) имаше огромен брой които умишлено не искаха / не искат да се тестват с цел да избегнат определени "неудобства". 

Интересно в окончателния вариант дали PCR и антигенен тест ще са условие за влизане в България или ще може да се правят и при пристигане,  както е в момента. 

Ако отпадне карантината второто губи смисъл. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , stanimir каза:

Правят си тест. Наред с хората  изкарали го абсолютно безсимптомно (въпреки че имам известни резерви доколко това изобщо е възможно) имаше огромен брой които умишлено не искаха / не искат да се тестват. 

Еми леко ми противоречи това с идеята само за  предпазване че се прави това.

Мяза ми повече на кой се е отчел към системата- правил си доволно тестове, записвали са го че е болен , влизал е в статиските - ок, той може безпроблемно да пътува с хартийка. Други, макар и прекарали симптомно или без Ковид , ама без заветната хартийка и без да са дали принос в системата ... тц

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 24 минути , Alexander каза:

Явно правителствата не ги бърка да ги държат затовени, печат се пари и се раздават с месеци и години..

Ще има доста лош ефект, като хората свикант да не работят нищо и да се седят в тях.

Може и това да е целта им.

Пари не печатат, защото Централната Европейска Банка няма как да разреши това.

Просто в Белгия всички си пращаме за ресторант от данъците, без да ходим на ресторант и "без да си ги трупаме парите в бакновите сметки". 

• Харесвам 2
Публикувано:

Тия дето са го изкарали безсимптомно да пуснат тото или да дадат курбан най-добре 😉

• Харесвам 10
  • Смея се 2
Публикувано:

Тарикатлъкът не може да се спре, но не бива и да се поощрява.

Да не се правим на ощипани. Маса хора се разхождаха с ясното съзнание, че са  болни и не им пукаше за "системата"  или каквото там се сетим. 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Тарикатлъкът не може да се спре, но не бива и да се поощрява.

Тарикатлък ???

Ти дали си правиш периодично тестове за каквото и да било- хепатит например ( седмично, двуседмично) за да го хванеш че си болен евентуално ?

Ако не - тарикат такъв ти еййй .

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Специално аз се ваксинирам срещу хепатит на всеки пет години от 25 години насам. 

Ако не го правех и имах съмнения,  разбира се че бих си направил тест ( между другото са безплатни) 

Друг въпрос е какви са симптомите при едното и другото заболяване

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , funny каза:

Други, макар и прекарали симптомно или без Ковид , ама без заветната хартийка и без да са дали принос в системата ... тц

Идеята да се "мине през системата" е да се знаят истинските нива на заразата.

Това в един идеален свят.

Иначе в нашият вече се поздравяваме с преминаването на поредната вълна,отслабваме мерки, докато други с по-добри показатели ги затягат  и сякаш никой не забелязва, че смъртността въобще не е паднала.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 22 минути , neuromancer каза:

Тия дето са го изкарали безсимптомно да пуснат тото или да дадат курбан най-добре 😉

Доста са. Най-малкото голяма част от децата са изкарали безсимптомно вируса , а както се очаква и тях да ги сурувакат с ваксини, вече има и тестове за тях.. - има смисъл да се заложи като принцип. Че сега създаде ли се по някакви правила този сертификат, ходи после ги търси да го променят.

Аз съм писала назад как го изкара мъжа ми - като лека тридневна настинка , без температура даже. Ако човек е финансово притеснен , никога за такова нещо няма да тръгне да плаща пари, нито да си губи часове при личния лекар в опит да си вземе безплатно направление за тест.

преди 14 минути , Мари Николова каза:

Идеята да се "мине през системата" е да се знаят истинските нива на заразата.

Това в един идеален свят.

Иначе в нашият вече се поздравяваме с преминаването на поредната вълна,отслабваме мерки, докато други с по-добри показатели ги затягат  и сякаш никой не забелязва, че смъртността въобще не е паднала.

Ами те и с теста за антитела като отчетат че някой вече ги има , може да се вкарат в системата.

Те тези антитела няма как да си ги добил от почерпка с кока-кола я .

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Нека видим окончателния вариант, при това не се знае колко време ще изкара.  Вероятно ще е копи/пейст от този на Гърция и другите държави с подобни намерения.

Не знаем още нищо за идеите на  бъдещите управляващи относно мерките, защото до 2-3 седмици Ангелов ще е вече само спомен  и  т. н. , прекалено много неизвестни. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , funny каза:

Те тези антитела няма как да си ги добил от почерпка с кока-кола я .

Зависи, ами ако преди това някой заразен ти е олигавил кока-колата?

Мисля, че разбра идеята 🙂

Не съм против влизането с тест за антитела. Но допускам, че умишлено се пренебрегва такъв вариант, за да се стимулират хората да излизат "наяве" при заразяване. Което, в крайна сметка е от полза за всички ни.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Зависи, ами ако преди това някой заразен ти е олигавил кока-колата?

Мисля, че разбра идеята 🙂

Не съм против влизането с тест за антитела. Но допускам, че умишлено се пренебрегва такъв вариант, за да се стимулират хората да излизат "наяве" при заразяване.

Разбрах ти идеята да. 🙂

Аз си мисля че по-скоро е за да не разберат много от хората че вече са го изкарали и ще могат да ползват "великите" привилегии  и без ваксините.

• Харесвам 7
Публикувано:

А на тези които са харчили пари за тест/тестове и се оказаха здрави ще им ги върнем ли или отиват в графа "балъци" и "ковид-идиоти"  ? 

• Харесвам 3
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

А на тези които са похарчиха пари за тест/тестове и се оказаха здрави ще им ги върнем ли или отиват в графа "балъци" и "ковид-идиоти"  ? 

Ние всички сме в тая графа, незнам дали си даваш сметка. Няма вие и ние тук

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 минути , funny каза:

Аз си мисля че по-скоро е за да не разберат много от хората че вече са го изкарали и ще могат да ползват "великите" привилегии  и без ваксините.

Постоянно се говори за това, че преди ваксинация е добре да се пуска тест за антитела, точно за да провериш има ли смисъл да се ваксинираш. Никой няма за цел да хаби напразно и без това недостигащите ваксини.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Постоянно се говори за това, че преди ваксинация е добре да се пуска тест за антитела, точно за да провериш има ли смисъл да се ваксинираш.

Ако това е в официалните изявления ( не ги следя), съвсем не разбирам с каква цел вече преболедували с антитела или клетъчен имунитет не са заложени в зелените сертификати ( естествено с изискване за определен брой антитела де)

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 23 минути , funny каза:

нито да си губи часове при личния лекар в опит да си вземе безплатно направление за тест.

Всичко става по електронен път, не чакаш.

преди 3 минути , funny каза:

Ако това е в официалните изявления ( не ги следя), съвсем не разбирам с каква цел вече преболедували с антитела или клетъчен имунитет не са заложени в зелените сертификати ( естествено с изискване за определен брой антитела де)

За зелените сертификати още нищо не е решено, така че е рано да се мрънка за тях 🙂

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.