Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Zaro каза:

Виж сега, понеже декларацията на фенклубовете за отварянето на стадионите миналото лято я писах аз (благодаря за аплодисментите 😄 ) и познавам въпроса в дълбочина, мога да ти кажа, че инстинктът за самосъхранение на тълпата е обратнопропорционален на нейния размер, а здравият разум на публиката напълно липсва при много добър или много лош резултат 😄 . Гъстотата на публиката в ключовите сектори е десетки пъти по-голяма и от най-голямата на Витошка. Доста хора обаче се разболяха, някои тежко, и то посред лято. Тогава и аз ходех по мачове, но си седях кротко отстрани. Ама като мен са 1% от хората. Ако намерят начин да контролират дистанцията на хората, ОК. Ама в момента точно това действие е породено от злоба и отмъстителност.

Хайде малко по-напреднали държави да даваме за пример.

Е аз какво казвам , то е ясно , че няма да има дистанция ( а и няма кой да я следи) , но пък 1000 човека в сектор( друг е въпросът дали ще се спазва) са си нищо , то е ясно че заповедта е направена заради Левски-Цска-София . На останалите мачове едва ли ще се съберат и 1000 човека на стадиона. Пак опираме до съзнанието и (само)отговорността , ми който не иска да се пази нито ваксини , нито мерки ще го опазят...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Аз например сега четох, че Сейшелите пускат ваксинирани посетители, но с уточнението, че не идват от Бразилия или Южна Африка, на такива им се отказва достъп без значение ваксина, ПСР или антитела. Аз не съм ваксиниран, ама пак е гадно. А какъв е смисъла да рева тук?

Върнете се в Белгия поне за 2, 3 години. Жена ти ще приемат като топъл хляб. :)) 

Публикувано:
преди 46 минути , slujitel каза:

не съм лекар

Като не си лекар, защо се изказва компетентно и с претенции? 

Или трябва да напишем в детайли различните видове пневмония, клинична картина, физикална находка, рентгенова находка и, диференциална диагноза и съответното лечение? 

И след това, освен вирусолози, имунолози и епидемиология, очаквам в кварталния магазин да има повече специалисти и по белодробно болести. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 42 минути , Zaro каза:

Виж сега, понеже декларацията на фенклубовете за отварянето на стадионите миналото лято я писах аз (благодаря за аплодисментите 😄 ) и познавам въпроса в дълбочина, мога да ти кажа, че инстинктът за самосъхранение на тълпата е обратнопропорционален на нейния размер, а здравият разум на публиката напълно липсва при много добър или много лош резултат 😄 . Гъстотата на публиката в ключовите сектори е десетки пъти по-голяма и от най-голямата на Витошка. Доста хора обаче се разболяха, някои тежко, и то посред лято. Тогава и аз ходех по мачове, но си седях кротко отстрани. Ама като мен са 1% от хората. Ако намерят начин да контролират дистанцията на хората, ОК. Ама в момента точно това действие е породено от злоба и отмъстителност.

Хайде малко по-напреднали държави да даваме за пример.

Спести ми писането. Благодаря!

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Отделно ако сега получа апандисит ще стане страшно, защото в болниците места няма. Ние живеем в общество и зависим от другите, колкото и да не си го признаваме. 

Да, много често си го мисля това. През лятото съученичка и много добра приятелка на дъщеря ми, с майка чехкиня и баща фламандец, претърпя няколко часова тежка операция от апандесит в Чехия. Наложило се и доста повече да поизрежат. 

Ако сега или през последните няколко месеца се случеше тя да е в Чехия, защото тя си живее в Белгия, можеше и да я няма, просто защото няма наличен лекарски екип в момента. 

Преди три дни стана нещастен случай в Андерлехт, избухна газова инсталация и стана пожар с доста ранени и няколко жертви. Едва им намериха интензивни легла.

Днес чета за Нидерландия, че много е вероятно от другата седмица да приложат черен план за интензивните си грижи, т.е. триаж и да приемат пациенти в интензивните си отделиния, които имат повече шанс да оцелеят и повече години живот пред себи си.

Днес специалисти от отделенията за интензивни грижи в Белгия казаха, че има много малък резерв, т.е. почти никакъв ако се случи по голяма катастрофа или инцидент. В отделенита за интензивни грижи половината от пациентите са на възраст  29 и 62 години. Точно такива, които все още не са ваксинирани. 3 от 10 пациенти не* оцеляват от интензивното отделение. 

И наистина най доброто, което всеки може да направи в таква ситуация е да пази себе си все едно, постоянно общува със заразни извън домакинството си.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 40 минути , Lyubina каза:

Като не си лекар, защо се изказва компетентно и с претенции? 

Или трябва да напишем в детайли различните видове пневмония, клинична картина, физикална находка, рентгенова находка и, диференциална диагноза и съответното лечение? 

И след това, освен вирусолози, имунолози и епидемиология, очаквам в кварталния магазин да има повече специалисти и по белодробно болести. 

За какво точно по лекарските въпроси се изказах толкова компетентно? Че тук се изказват много по компетентно от мен много хора,  които също не са лекари. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Всъщност @Lyubina изобщо не ни интересува какво е изкарал. Минало, заминало. Ако ни интересуваше, знаем как да разберем,  с тест за антитела.  И никакво намерение нямам да ти крада занаята, имам си свой. Тук се води разговор, в който ти се намеси. Нито ме интересуват как беше "различните видове пневмония, клинична картина, физикална находка, рентгенова находка и, диференциална диагноза и съответното лечение? ", нито нищо. Имам си лекар, към който да се обърна при нужда. Коментирам политическите решения,  или сега ще ми кажеш,  че щом не съм политик нямам място в разговора.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
1 hour ago, slujitel said:

Всъщност @Lyubina изобщо не ни интересува какво е изкарал. Минало, заминало. Ако ни интересуваше, знаем как да разберем,  с тест за антитела. 

Ваше право и щом желаете нека така да си остане.  Тогава цялата драма относно антителата  в последните 2-3 страници става напълно излишна. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, boogy83 каза:

- В Австралия и Япония си живеели супер, защото били затворени за чужденци, ама като се отворело малко и от някъде вируса пробивал и ставало лошо и пак трябвало да се затвори. До кога обаче? Отговор няма.

Да, това е проблем. И се мисли по въпроса. Явно, едно от решенията е "пътническите балони" - да се отваря поетапни и за страни със сходни мерки и сходно ниво на контрол над пандемията. Но поне вътре в страната живота си тече без проблеми и, освен за кратки периоди, нищо не е напълно затворено. Сега пак имаме обявено трето "извънредно положение" в 4 префектури - за две седмици затварят караоке баровете (които веднага пуснаха високоскоростен интернет и се преоборудваха като места за дистанционна работа почасово) и баровете не могат да сервират алкохол след 8. Нищо, което целокупното население да не може да понесе или да кътурне икономиката и да "измрем от глад".

Някакви много странни хора живеят тук - смятат че здравната система им е нужна, дори и да са млади, здрави и прави. И като им кажат, че интензивнте отделения са пълни на 80% - това ги притеснява. Ти остави това, ами гледат накъде вървят тенденциите и вземат мерки предварително, а не следварително...Знам, шантав народ, източна мистика някаква...Мани, едно не мога да проумея вече толкова години - не мрънкат! И за какво им е тоя живот кат не могат да си помрънкат едно хубаво - и аз не знам!

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 11 минути , stanimir каза:

Ваше право и щом желаете нека така да си остане.  Тогава цялата драма относно антителата  в последните 2-3 страници става напълно излишна. 

Няма драма, както казах въпроса е принципен.  Трябва ли преболедувалите, които са дали отрицателен резултат при тест,  но имат антитела да пътуват с пср. Дадох пример с колежката, случая с мъжа ми само го споменах, но разговора се завъртя около него. Беше просто разговор.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 21 часа, Травеолани каза:

Дано бързо минава! 

Обещах да те държа в течение за реакцията от втората игла на Файзер.

Втори ден - през целия ден 38 градуса, отпадналост и леко главоболие. Към сутринта температурата спадна.

Дано при мъжа ти реакцията е по-лека!

• Харесвам 5
Публикувано:

Това е обща тема, а не частен разговор, така че някой да се намесва в чужд такъв. Всеки е добре дошъл да коментира. Ако някой иска да води диалог с някого, методът е ЛС. Разговорите в темите са достъпни за всички.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , chandni каза:

Това е обща тема, а не частен разговор, така че някой да се намесва в чужд такъв. Всеки е добре дошъл да коментира. Ако някой иска да води диалог с някого, методът е ЛС. Разговорите в темите са достъпни за всички.

Аз сега не разбрах като е обща темата,  а аз не съм лекар, мога ли да се изказвам в нея, или не мога?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , slujitel каза:

Аз сега не разбрах като е обща темата,  а аз не съм лекар, мога ли да се изказвам в нея, или не мога?

Както написах, темата е отворена за всички, естествено при спазване на добрия тон. 

• Харесвам 1
Публикувано:

САЩ отново включват "Янсен"  в кампанията и вероятно съвсем скоро ще я почнат и в Европа. 

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-and-cdc-lift-recommended-pause-johnson-johnson-janssen-covid-19-vaccine-use-following-thorough

• Харесвам 4
Публикувано:

Споделям резултатът за тези, които имат нужда от повече данни.  Втората доза от ваксината на Moderna ми беше поставена на 4.03. , а изследването е направено на 21.04. Нямам представа от използвания метод, по който са получени. Достатъчно ми е да знам, че вирус неутрализиращите антитела са 495 пъти повече от минималното , считано за положителен резултат.

IMG_20210424_101238.jpg.8e8b0b40f2a68200f5e2ccba691688dd.jpg

Ама, че съм глупава!  Методът е написан - ECLIA.

• Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:
преди 31 минути , stanimir каза:

САЩ отново включват "Янсен"  в кампанията и вероятно съвсем скоро ще я почнат и в Европа. 

Дано с тази се размърдат трайно нещата. Освен че е еднодозова, защитата идва бързо.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 17 часа, Zaro каза:

Това е заложена бомба със закъснител от властимащите.

Нямам идея дали пишеш сериозно или се шегуваш, но според мен публиката по стадионите е най-малкия ни проблем в момента. След като отвориха ресторантите и нощните заведения с практически нулев контрол относно спазване на позволените разстояния и концентрация, 4000 души на футболен мач на открито надали представляват такъв проблем. ОК, хайде, утре на дербито няма да са 4000, а сигурно 10 000, защото знаем как се влиза по нашите стадиони и със сигурност агитките няма да спазват изискването за минимум 2 метра разстояние, но нека не се заблуждаваме, че останаха каквито и да е било противоепидемични мерки в страната. Иначе в конкретния случай се угажда на един потънал в дългове футболен клуб да закърпи леко финансовото положение с едни 50 000 лева, което едва ли е от огромно значение за неговата отдавна предизвестена смърт...

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 минути , Duke каза:

Нямам идея дали пишеш сериозно или се шегуваш, но според мен публиката по стадионите е най-малкия ни проблем в момента. След като отвориха ресторантите и нощните заведения с практически нулев контрол относно спазване на позволените разстояния и концентрация, 4000 души на футболен мач на открито надали представляват такъв проблем. ОК, хайде, утре на дербито няма да са 4000, а сигурно 10 000, защото знаем как се влиза по нашите стадиони и със сигурност агитките няма да спазват изискването за минимум 2 метра разстояние, но нека не се заблуждаваме, че останаха каквито и да е било противоепидемични мерки в страната. Иначе в конкретния случай се угажда на един потънал в дългове футболен клуб да закърпи леко финансовото положение с едни 50 000 лева, което едва ли е от огромно значение за неговата отдавна предизвестена смърт...

Съвсем сериозен съм. Покажи ми заведение, в което могат да се съберат 3000 човека на едно място на вирусен обмен. Не че при тях също няма проблем, напротив. Мога да ти кажа как процедират някои за допускане на повече хора от разрешените 1000 на сектор. Аз залагам на 8 000 при добро време.

Говорим също така и за електорат. Но и за хаотични действия на психически все по-нестабилен човек, притиснат в ъгъла, който копнее за мъст. Предлагам да спрем до тук. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , Zaro каза:

Съвсем сериозен съм. Покажи ми заведение, в което могат да се съберат 3000 човека на едно място на вирусен обмен. Не че при тях също няма проблем, напротив. Мога да ти кажа как процедират някои за допускане на повече хора от разрешените 1000 на сектор. Аз залагам на 8 000 при добро време.

Говорим също така и за електорат. Но и за хаотични действия на психически все по-нестабилен човек, притиснат в ъгъла, който копнее за мъст. Предлагам да спрем до тук. 🙂

Бях решил да пиша, че очевидно сравнението на круши (затворени пространства) с ябълки (отворени пространства) е предварително обречено, но след като прочетох последното изречение съм напълно съгласен с теб, че можем да спрем до тук. Дано бъдеш удовлетворен от предстоящата промяна...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Duke каза:

Е,те заради другия отбор прекроиха първенството,ощетиха държавата с милиони левове,ти си тръгнал в чуждата паница да надзърташ за 50 хил😉

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.