Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, Мари Николова каза:

Та разказа ни, как след една от такава бомбардировка излиза от бомбоубежище около или под ул. Граф Игнатиев и вижда в разрушенията и прахоляка, който още не се е вдигнал, двама души, които много внимателно носят голямо огледало в позлатена рамка. То няма останала тухла върху тухла, те пренасят нещо толкова безполезно и чупливо с такава старателност. Сетих се за тази история скоро. Всеки ще има своето обяснение дали тези двамата са били чисто луди или са носели надеждата за едни по-добри дни.

Тя, и нашата психика е като това огледало. На моменти безполезна и чуплива, но трябва да я съхраним, въпреки бомбардировките 🙂

Нидерландците са си опазили стъклописите от цъкрквата Sint-Jan в Goude през периода на Втората Световна война, като предварително са ги демонтирали и пренесли в дървени сандъци на сигурно място. 

https://photos.app.goo.gl/dnvabV5U8qhj4jAx8 

Sint-Jankerk Goude_1.jpg

Sint-Jankerk Goude_2.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 часа, Мари Николова каза:

Много им се кефя на гърците за начина, по който се подготвят за летният сезон. Колкото могат да бъдат разхайтени, толкова бързо могат да се съберат и организират. Сложили са точни дати в плана си за отваряне към туризъм, ваксинират цели острови, поемат за сметка на държавата карантината на заразените туристи. Те първи изразиха готовност за приемане на зеления сертификат като начин за регулация на пътуванията в съюза.

За толкова вековно близко съжителство, успяхме единствено да прихванем хитреенето от тях....и пак не може да ги стигнем.:dirol:

Изчакай малко. още не са отворили чантата с византийските номера.

С удоволствие ще проследя в детайли как си спазват декларираните планове. но няма да им стъпя, ако имат вечерен час.

Днес италианската ми дружка каза, че в Италия вечерен час от 22:00 до 05:00 часа остава до края на юли. Не съм чела официално инфо. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

индийския вариант е бил засечен и в Гърция - при жена от област Атика, пътувала до Дубай, и при мъж в Патра, който обаче не е пътувал никъде

https://greekreporter.com/2021/04/25/indian-variant-of-coronavirus-arrives-in-greece/

В статията си Георги Маринов прави някаква връзка между южноафриканския щам и големия процент население, заразено със СПИН.
Мисля, че Индия е втора  в статистиката на заразени със СПИН и, ако има връзка, може да се окаже, че и срещу индийския щам ваксините не са ефикасни в желаната степен.  

• Харесвам 3
Публикувано:
На 25.04.2021 г. в 1:52, Тони каза:

Айде бе, Ванка...нали там математика нещо. При толкова милиони ваксинации остава и грешка да не  се случи. Ще връщаме дипломата, ей....

Аз чакам още 2 дипломи, а ти искаш да ми връщаш 😀

Нормално е някъде да има грешки,  няма как иначе. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

В Индия бумът вероятно е свързан с многолюдните фестивали в началото на април.

Иначе има логика. То на 4 април ли беше, че не помня. 

Мале, пълен хаос е в Индия. 

Публикувано:

ЕК заведе дело срещу „АстраЗенека”
Искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ek-zavede-delo-sreshtu-astrazeneka-6124761

Ей, съсипаха я тая ваксина!

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 35 минути , но нейм каза:

ЕК заведе дело срещу „АстраЗенека”
Искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/ek-zavede-delo-sreshtu-astrazeneka-6124761

Ей, съсипаха я тая ваксина!

Наред са и другите! 😈

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

А какво ще каже Съветът за идеята за концентрационни лагери и патрули по улиците? Можем да ви дадем назаем няколко стотин хиляди от нашите ...

• Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , Брани каза:

А какво ще каже Съветът за идеята за концентрационни лагери и патрули по улиците? Можем да ви дадем назаем няколко стотин хиляди от нашите ...

Ах, това беше за друг форум и е секретно ... Човек като си лети с тай-файтъра и понякога цъка на грешния таб в браузера. Забравете, че сте го прочели!!!

• Смея се 6
Публикувано:
преди 58 минути , neuromancer каза:

В Индия бумът вероятно е свързан с многолюдните фестивали в началото на април.

Да, но не е само това.

От една страна леко им мина първата вълна и преждевременно обявиха "победа" . Правиха избори с огромни митинги, вдигнаха всякакви рестрикции и си празнуваха всякакви религиозни фестивали (то ако беше едното къпане в Ганг с мед да го намажеш). Но по-лошото - не взимат никакви мерки междувременно - да заредят с лекарства, да обурудват болници, да се подготвят по какъвто и да е било начин. Ваксинацията също не напредва бързо. Не знам според @ivan69 това може да е израз на смелост (аз така и не разбрах какво нарича той СТРАХ, явно ваксините за него са някаква еманация на страха), но според мен е висша глупост.

Сега доза ремдесевир на черния пазар е 2000 долара, а бутилка с кислород стига и до 4-5К (сетих се за нашите спорове тук около това скъпо ли е 300 лева за фалшив сертификат за ваксина или си е далавера...).

По нашата телевизия имаше интервю с индийски лекар, който каза, че света прави грешка в момента като обяснява всичко с нехайство. Според него има мутация, която е не само по-заразна, но и по-смъртоносна и поразява с еднаква сила и млади и стари - поне това е, което вижда с очите си. Но лудницата е толкова голяма, че нямат никакъв капацитет да тестват и изолират мутации, те дори не могат да правят PCR-и и данните са силно подценени (дори и те не знаят по 5, по 10 или по 100 да умножават...). Има няколко мутации, които се въртят в Индия, но се опасяват за една, Бенгалската, че е имуноизбягваща - нито преболедували, нито ваксинирани са предпазени от нея. Но това са само думи на лекари на място. Много е възможно, да го казва това, за да се оправдае. Все още предстои да се събират данни и да се докаже със сигурност кое как. Лошото е, че така беше и с Британския вариянт - доде съберем данни и той стана доминантен в света.

Иначе Индия е най-големият производител на медикаменти, санитарни материали и ваксини. Ситуацията там ще се отрази на целия свят.

@crazyhorse Ура! Разформировахме щаба, сега като махнем и ваксините и тая пандемия най-сетне ще свърши! Тююю, ще си отдъхнем!

• Харесвам 16
Публикувано:

И ако сега вие депресивно от тази пандемия .... мислете за следващата ...

Камала Харис: Време е да започне подготовката за следващата пандемия.

Повече тук

Screenshot 2021-04-27 at 0.01.14.png

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Повече тук

Е не им ли свикнахте вече да им отсявате политическите приказки от реалните 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, neuromancer каза:

Не съм лекар, но досега от всичките публикации не съм видял ваксината да се свързва точно с пневмония

Добре де, а тези ваксини не водят ли до временен срив в имунитета, непосредствено сред ваксиниране и оттам да се стига до тежко протичане на различни заболявания в този момент? Доста хора около мен се разболяха тежко точно след ваксинация - кой от коронавирус, кой от друг вирус. Извинявай, че така се закачам за твоето мнение, но моля който е запознат да ми отговори.

Явно всеки трябва да вземе някакво решение за себе си с тези ваксини. Нито съм ваксър, нито съм антиваксър. Опитвам се да чета по темата, за да мога да взема адекватно решение какво да правя, но или попадам на мнения в стил "сега, веднага, независимо с каква ваксина" или на противоположните мнения. Някак не е честно ние, обикновенните хора да решаваме. Ако трябва да я вкарват тази ваксина в имунизационния календар и да не го разсъждаваме толкова. 

Веднъж сме се ваксинирали с противогрипна ваксина - аз и детето. Тогава аз изкарах много тежък грип, с антибиотик и дни на легло, а дребния влезе в болница, пак от грип. Не знам. Това беше може би преди около 10 г. Оттогава нито сме се ваксинирали, нито сме боледували тежко. 

И да ви развеселия - чувам се с шефката миналата седмица. Аз повече от 1 г. съм хоум офис. И тя ме пита дали ще се ваксинирам. И аз - ами чудя се. А тя - а, недей. Много са опасни тия ваксини. Стой си у вас 😄  И аз - а стоя си, стоя си. Тя, ако знае до къде стигнах аз 😄 

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 9 минути , Брани каза:

Е не им ли свикнахте вече да им отсявате политическите приказки от реалните 🙂

Те останаха ли им реални ? Така ги припокриха, че май и те се замотават вече.

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз това не мисля, че е така. Естествено трябва да мине известно време за да се тренира системата, през което време аз бих избягвал зарази. Естествено сега ще ме обявят за страхлив. Лично аз смятам, че човек като получи първата доза и решава, че всичко е свършило може да прави каквото си иска и отпуска гарда, затова се случват такива работи тия дни. Това от наблюдения на други хора. Иначе ваксини има от много години.

• Харесвам 6
Публикувано:

След като Турция е в нов лок даун съм тотално отчаян. Помагайте къде може да поскита човек за седмица в началото на май месец 😞

Публикувано:
преди 17 минути , Eva eva каза:

Добре де, а тези ваксини не водят ли до временен срив в имунитета, непосредствено сред ваксиниране и оттам да се стига до тежко протичане на различни заболявания в този момент? Доста хора около мен се разболяха тежко точно след ваксинация - кой от коронавирус, кой от друг вирус. Извинявай, че така се закачам за твоето мнение, но моля който е запознат да ми отговори.

Явно всеки трябва да вземе някакво решение за себе си с тези ваксини. Нито съм ваксър, нито съм антиваксър. Опитвам се да чета по темата, за да мога да взема адекватно решение какво да правя, но или попадам на мнения в стил "сега, веднага, независимо с каква ваксина" или на противоположните мнения. Някак не е честно ние, обикновенните хора да решаваме. Ако трябва да я вкарват тази ваксина в имунизационния календар и да не го разсъждаваме толкова. 

Веднъж сме се ваксинирали с противогрипна ваксина - аз и детето. Тогава аз изкарах много тежък грип, с антибиотик и дни на легло, а дребния влезе в болница, пак от грип. Не знам. Това беше може би преди около 10 г. Оттогава нито сме се ваксинирали, нито сме боледували тежко. 

И да ви развеселия - чувам се с шефката миналата седмица. Аз повече от 1 г. съм хоум офис. И тя ме пита дали ще се ваксинирам. И аз - ами чудя се. А тя - а, недей. Много са опасни тия ваксини. Стой си у вас 😄  И аз - а стоя си, стоя си. Тя, ако знае до къде стигнах аз 😄 

Няколко пъти пиша точно това-единствения път,когато се ваксинирах срещу грип,карах тежък грип(никога преди и никога след)...Ама мненията ми изчезват...

преди 1 минута , Salsam каза:

След като Турция е в нов лок даун съм тотално отчаян. Помагайте къде може да поскита човек за седмица в началото на май месец 😞

Пробвай Западни Балкани!

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 14 минути , Salsam каза:

Тунис, Египет, Дубай. Май не се сещам за друго. Е, и то там скитане силно казано 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:

Изгледах клипчето с изявлението на Камала Харис. Аз го разбирам, че тя казва, че това трябва да ни е за урок и да сме подготвени за евентуална следваща пандемия и сферите където трябва да се фокусираме при подготовката. Не ми прозвуча като, че следващата пандемия почва веднага след като свърши тази, Говори хипотетично защото цяло американците винаги се учат от преживяното и обичат да са подготвени за евентуални лоши неща, които може да се случат, с цел да избегнат загуба на човешки животи.

@Eva eva - Ето това дадоха на мъжа ми след валсината - листовка с информация, оградила съм някои части с жълто. 

Аз 3 пъти съм се ваксинирала против грип. След първия път в България бях болна две седмици, но след това поне 3 години не хванах нищо. 

8047F54E-1800-4DE1-A0C1-FF71E4255CEF.jpeg.068d3f84ecf2b3ea8cbe622a10b05a1d.jpeg

8F547E13-5DD6-43FE-BA03-F18B365271E3.jpeg.c973d8ee511074bfa86821dfaf8efbb2.jpeg

Относно страха - нещата не може така наивно да се генерализират - едни хора ги е страх, други не ги е страх. Мен не ме е страх, но съм избрала да не пътувам и да следвам препоръките и протоколите на нашата провинция. В друг момент може и да ме е страх примерно.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 7 минути , Травеолани каза:

Изгледах клипчето с изявлението на Камала Харис. Аз го разбирам, че тя казва, че това трябва да ни е за урок и да сме подготвени за евентуална следваща пандемия и сферите където трябва да се фокусираме при подготовката. Не ми прозвуча като, че следващата пандемия почва веднага след като свърши тази, Говори хипотетично защото цяло американците винаги се учат от преживяното и обичат да са подготвени за евентуални лоши неща, които може да се случат, с цел да избегнат загуба на човешки животи.

@Eva eva - Ето това дадоха на мъжа ми след валсината - листовка с информация, оградила съм някои части с жълто. 

Аз 3 пъти съм се ваксинирала против грип. След първия път в България бях болна две седмици, но след това поне 3 години не хванах нищо. 

8047F54E-1800-4DE1-A0C1-FF71E4255CEF.jpeg.068d3f84ecf2b3ea8cbe622a10b05a1d.jpeg

8F547E13-5DD6-43FE-BA03-F18B365271E3.jpeg.c973d8ee511074bfa86821dfaf8efbb2.jpeg

Относно страха - нещата не може така наивно да се генерализират - едни хора ги е страх, други не ги е страх. Мен не ме е страх, но съм избрала да не пътувам и да следвам препоръките и протоколите на нашата провинция. В друг момент може и да ме е страх примерно.

И,защо трябва да вярваме в написаното на листовката?Звучи като предизборно обещание!

• Харесвам 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 43 минути , Eva eva каза:

Добре де, а тези ваксини не водят ли до временен срив в имунитета

Аз не съм чула/чела ваксини да водят до срив в имунитета. Иначе ние както ги нагърчваме с ваксини бебетата от родилния дом - нямаше да го добутваме до пълнолетие.  А и карантината не случайно е 14 дена - защото заразяването отнема време. Синът на твоята лекарка за да е с пневмония 12 дни след ваксина е бил вече болен на ваксинацията - което пък обяснява и големия брой хора, които се разболяват след ваксина - не е добра организацията и хората се заразяват по време на поставянето.

преди 43 минути , Eva eva каза:

А тя - а, недей. Много са опасни тия ваксини. Стой си у вас 😄

Е, ето това вече е страх. И се насажда на хотрата, определено. Очевидно, че всички ще се срещнем с този вирус по един или друг начин, "стой си в къщи" не е решение на проблема, а отлагане на решението докато си докараш някоя психоза.

Иначе , в бъдеще, сигурно ще влязат в имунизационен календар, ще имаме шествалентна ваксина някой ден 🙂 (заедно с дифтеткок и полио) или знам ли и аз какво. Но на този етап , на който сме - всеки сам си избира и решава. Не е лесно, знам. Поне се радвай, че го имаш този избор. Аз като искам да се ваксинирам и да пътувам - никой не ме пита. Евентуално края на септември, ако всичко върви по план...

преди 54 минути , funny каза:

Повече тук

Ами много ясно, че трябва да се мисли за следващата!?! Да не си ли извлечем уроци? Или пандемиите са приключили с Испанския грип? В България има сформиран пандемиологичен съвет още през 2006та - случаЕност??? Имаме и парашутна дивизия - със сигурност планираме десант някъде, по нареждане на Путин/Тръмп/илюминатите...ехей колко хляб има за какви ли не теории. Брат ми така се чуди - как можело да има пандемии "в днешно време". Толкова гъстонаселена планета, с толкова мръсен въздух, ядем какви ли не го...боклуци, пътуваме повече от всякога - как ли е възможно да има пандемии, да си чуди човек! Очевидно много сме си повярвали и се имаме за много висши и развити (колкото и доказателства да има за противоположното...)

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 33 минути , neuromancer каза:

Аз това не мисля, че е така. Естествено трябва да мине известно време за да се тренира системата, през което време аз бих избягвал зарази. Естествено сега ще ме обявят за страхлив. Лично аз смятам, че човек като получи първата доза и решава, че всичко е свършило може да прави каквото си иска и отпуска гарда, затова се случват такива работи тия дни. Това от наблюдения на други хора. Иначе ваксини има от много години.

Жена ми също каза, че няма такова нещо с имунитета. Естествено в нормални обстоятелства не се очаква веднага след ваксината да се гмурнеш насред заразата...

С грипа нещата са малко по-различни. Ваксината за грип е прогнозна, има много различни щамове и се прави прогноза кои ще преобладават следващия сезон и ваксината се прави за тях, няколко месеца преди да започне сезона на гриповете. Съвсем между другото, известният доц. Чорбанов преди ковида правеше ваксини за грип.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 18 минути , crazyhorse каза:

И,защо трябва да вярваме в написаното на листовката?Звучи като предизборно обещание!

Точно това си помислих, че все ще се намери някой с подобен коментар и ти не закъсня 🤣

• Смея се 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.