Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 минути , Zaro каза:

Добре бе, ама това си е като дявола и евангелието. Хващаш словоблудството на футболен никакавец и на базата на тези лакърдии правиш изводи за вирус и ваксини! И откога мнението на Гьонов е критерии за ефективност на ваксини? Имаш си позиция и извърташ всичко в нейна полза, а обективността кучетата я яли. Несериозно е! 

Нищо по-различно от останалите не правя . Ако някой се зарази след като е ваксиниран , задължително е бил заразен преди втората доза. Ако някой се разболее и е бил ваксиниран , задължително се е разболял преди втората доза . Ако някой почине и е бил ваксиниран , задължително се разболял преди втората доза ,  не е много сериозно....

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 15 минути , ivan69 каза:

Нищо по-различно от останалите не правя . Ако някой се зарази след като е ваксиниран , задължително е бил заразен преди втората доза. Ако някой се разболее и е бил ваксиниран , задължително се е разболял преди втората доза . Ако някой почине и е бил ваксиниран , задължително се разболял преди втората доза ,  не е много сериозно....

Гьонов, на тоя само името му говори достатъчно. 

А това, че правиш същото, е от най-безпочвените аргументи.

• Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:

А защо спряхме да подлагаме достоверността на тестовете? Темата беше много актуална през лятото. Приключи ли въпросът с фалшиво положителните тестове? 

Замисляли ли сте върху един друг аспект на потока пари от ковид ситуацията? Какво предпочитате - да финансирате веригата производители-доставчици-лаборатории на тестове или производителя на ваксина плюс някое друго болнично заведение/доктор, които така или иначе ще си вземат пари и по друг начин?

Повече от Кови-то /така го нарича жената, която чисти входа ни😄/ ми писна дебатът за ваксините. Писна ми, защото не е нормално дъщеря ми, която този месец ще прави 12 г. и й предстои задължителна имунизация срещу морбили, рубеола ... да мисли, че ваксините разболяват и да се тревожи. Не го е чула това от мен, а от сестра ми, която е коментирала как едни нейни роднини по сватовство няколко седмици след ваксината се разболяли. Ама от какво, кога, как не знае.

Позволявам си да плюя срещу Кови-то /много забавна думичка/, защото го мразя, но не мисля, че съм компетентна да коментирам ваксини и не го правя.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Проблемът не е във ваксината, карантината или на ЦСКА дружината. Проблемът е в очакванията!

Ванката очаква ваксина с ефективнист 100% - бодеш и си предпазен до живот. Никой повече не предава и не приема заразата, никой никога няма странични ефекти и всичко се връща по старо му в максимално кратки срокове. Всичко друго е боклук.

Само че очакванията и добрите пожелания много често не отговарят на действителността. За да се оправи тази ситуация все някой трябва да поеме риска и да се подложи на нещо, което не е изпитвано до момента. Колкото повече, толкова по-скоро. Затова упражняваме и правото си на избор, все пак. Само малко по-кротко с очакванията. Всички сме нетърпеливи с това да се приключи най-накрая. И това ще стане!

• Харесвам 14
Публикувано:

@ДиянаВ Аз плюя по тестовете, понеже моето дете миналото лято вече беше на малко под 3г и понеже няма на кой да го оставяме, вземаме си го навсякъде- от PCR теста и после висяхме на границите. Седим в пека и чакаме. Той гледа космонавтите в найлоновите чували, които вземат проби от случайни хора. Цяла зима реди коли на опашка и с една клечка за уши им бърка в двигателите имат ли вирус. Него не знам дали го травмира, по-скоро му е интересно всичко това, но мен определено ме дразни, че пътуването го свързва с чоплене в носа 😷🤪

• Харесвам 7
  • Шок 4
Публикувано:
преди 7 минути , Coo каза:

@ДиянаВ Аз плюя по тестовете, понеже моето дете миналото лято вече беше на малко под 3г и понеже няма на кой да го оставяме, вземаме си го навсякъде- от PCR теста и после висяхме на границите. Седим в пека и чакаме. Той гледа космонавтите в найлоновите чували, които вземат проби от случайни хора. Цяла зима реди коли на опашка и с една клечка за уши им бърка в двигателите имат ли вирус. Него не знам дали го травмира, по-скоро му е интересно всичко това, но мен определено ме дразни, че пътуването го свързва с чоплене в носа 😷🤪

Ами да им помогнем на децата с каквото можем🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 часа, ivan69 каза:

доста добре е да се коментира избирателно.....

.....и затова тихо и по терлици пропусна да цитираш и това, че има и болен футболист, койте вече е изкарал вируса, нали, не само ваксинирания. Но понеже не пасва на наклона на съжденията ти - го пропусна...

Значи, ако вярваме на изнесената от теб информация - преболедувал, ваксиниран - все тая. Съответно какво правим?

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 29 минути , iliana_t каза:

Проблемът не е във ваксината, карантината или на ЦСКА дружината. Проблемът е в очакванията!

Ванката очаква ваксина с ефективнист 100% - бодеш и си предпазен до живот. Никой повече не предава и не приема заразата, никой никога няма странични ефекти и всичко се връща по старо му в максимално кратки срокове. Всичко друго е боклук.

Само че очакванията и добрите пожелания много често не отговарят на действителността. За да се оправи тази ситуация все някой трябва да поеме риска и да се подложи на нещо, което не е изпитвано до момента. Колкото повече, толкова по-скоро. Затова упражняваме и правото си на избор, все пак. Само малко по-кротко с очакванията. Всички сме нетърпеливи с това да се приключи най-накрая. И това ще стане!

Много точно! Точно защото очакванията са ми че ваксината не предпазва на 100% , а на 80 или 90% затова не се ваксинирам , аз си имам 80% защита и без да се ваксинирам( заразени и прекарали безсимптомно). Как точно ми помага ваксина с 80-90% вероятност да ме предпази , като аз този процент си го имам и без ваксина? Ако изключим и хората над 80г. и тези с хронични заболявания , мисля че ще мине и 90 %

преди 10 минути , samuraika каза:

.....и затова тихо и по терлици пропусна да цитираш и това, че има и болен футболист, койте вече е изкарал вируса, нали, не само ваксинирания. Но понеже не пасва на наклона на съжденията ти - го пропусна...

Значи, ако вярваме на изнесената от теб информация - преболедувал, ваксиниран - все тая. Съответно какво правим?

Ами пазим се , кой с мерки , кой с ваксини през няколко месеца . 

• Харесвам 5
Публикувано:

Преди 3-4 дни имаше случай в дом за възрастни с няколко заразени резиденти и персонал, а са ваксинирани към 90% от тях, останалите не са по здравословни причини, и 95% от персонала. Един е бил с грипоподобни симптоми, но не тежки и лекарят в дома се е усъмнил и направил тест за корона, е се оказал положителен. Тествали всички обитатели и персонал и някъде към 20 се оказали положителни без никакви симптоми. Отелили са и изолирали положителните, отделно останлите на друг етаж и всеки сам в стая карантиниран. Ако не бяха ваксинирани, щяха доста да са в тежко състояние и по лошо. 

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, crazyhorse каза:

Интересно!Бум на Ковид в най-ваксинираната страна в света!Явно чипа не помага...

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/bum-na-kovid-v-naj-vaksiniranata-strana-v-sveta-6125112

Китайската ваксина дава около 50 процента защита. Така че няма нищо изненадващо 😉

преди 24 минути , ivan69 каза:

Много точно! Точно защото очакванията са ми че ваксината не предпазва на 100% , а на 80 или 90% затова не се ваксинирам , аз си имам 80% защита и без да се ваксинирам( заразени и прекарали безсимптомно). Как точно ми помага ваксина с 80-90% вероятност да ме предпази , като аз този процент си го имам и без ваксина? Ако изключим и хората над 80г. и тези с хронични заболявания , мисля че ще мине и 90 %

Като ти уж имаш 90 процента защита и ваксината ти даде 90 процента шансът да се заразиш става 0.081. Ама няма лошо да се намираме на приказка 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 42 минути , ivan69 каза:

Да, разбрахме, че си го изкарал леко и безсимптомно. Браво, честито, без ирония или от сорта. Наистина.

Сега, тези които не сме го карали, но не ни се играе на тука-има-тука-нема какво да правим? Имаш ли нещо против да се ваксинираме, за да симулираме и ние "безсимптомно преболедуване" и да си имаме като теб 80-90% защита? Приеми, че има и друга гледна точка, не продиктувана от СТРАХ както му викаш, а чист прагматизъм. Също приеми, че няма гаранции в този живот - нито за ваксинирани, нито за преболедували.

• Харесвам 23
Публикувано:
преди 10 часа, zon каза:

Преди 3-4 дни имаше случай в дом за възрастни с няколко заразени резиденти и персонал, а са ваксинирани към 90% от тях, останалите не са по здравословни причини, и 95% от персонала. Един е бил с грипоподобни симптоми, но не тежки и лекарят в дома се е усъмнил и направил тест за корона, е се оказал положителен. Тествали всички обитатели и персонал и някъде към 20 се оказали положителни без никакви симптоми. Отелили са и изолирали положителните, отделно останлите на друг етаж и всеки сам в стая карантиниран. Ако не бяха ваксинирани, щяха доста да са в тежко състояние и по лошо. 

За кой ДСХ става въпрос,може ли линк?🙄

Публикувано:
1 hour ago, Фил said:

Обаче хората са прави да се притесняват за страничните ефекти на ваксините и особено тази на Пфайзер - ЦЪК

Това обяснява големия наплив тия дни. 

06.05.21

За изтеклото денонощие у нас са поставени нови 32 482 дози ваксини

https://bnr.bg/plovdiv/post/101463522/189-sa-novite-sluchai-na-kovid-19-v-plovdivsko-u-nas-sa-1635

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Бая време не бях гледал и писал тук, ама да споделя една история сега. Дано не излизам от духа на темата (така както е в последните страници).

Бяхме 2 седмици на Сейшелите - плаж, море, всичко супер. Наближава обаче да се прибираме към Германия и ни трябва тест, който или да е PCR или бърз. Ако е PCR, трябва да е не по-стар от 48 часа преди влизането в Германия! Ако е бърз, същото, обаче и не по-стар от 12 часа преди началото на последния полет за Германия. Ние летим през Дубай, като последния полет стартират в 8:25 сутринта местно време (сейшелско също). Т.е. аз тест мога да направя най-рано в 20:30 предишния ден. Проблемът е, че лабораторията във Виктория (Махе) работи до 17:00 и ми дадоха и час за 14 часа. Викам си - ще правя още един бърз на летището в Дубай.

Отиваме ние в уредения час, взимат ни пробата за хилядни от секундата. Този тест няма как да излезе позитивен, тя клечката не разбра, че е била в носа ми. Излиза естествено негативен, дават ни сертификата. Всичко е точно, ама аз ей така на майтап решавам да помрънкам малко, че всъщност сме искали да е след 21:00 часа, понеже така ни го изискват. Жената вади една бланка, пак за тест и ми вика: 21:30 ОК ли е. Аз и казах, че е ОК и ми написа на ръка, че е взета в 21:30 пробата. После полетът беше в 23:30 и на летището сме стояли до 22:00 преди да отидем да се чекираме, понеже ги проверяваха тестовете и нямаше как да им цъфна в 21:20 с тест правен в 21:30. При чекирането момичето само ходи да пита супервайзъра си дали е ОК, че теста ни е написан на ръка. Той каза, че е ОК и това беше единственото място, на което се чудеха дали е ОК. После и в Дубай и в Германия никой не се интересуваше, че е писан на ръка. Ама пък печат има поне.

След теста стояхме само на плажа и така или иначе нямаше как да ни се промени след това статуса, ама все пак беше странно. Вчера си правих вкъщи бърз тест (че шефката ми е дала един кашон) и пак е негативен де.

Редакция: Сега погледнах предишните мнения - ми то съвсем в духа на темата съм нахлул 😄

• Харесвам 7
  • Смея се 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, Марго67 каза:

За кой ДСХ става въпрос,може ли линк?🙄

За Фландрия, Белгия става въпрос. Не съм уточнила преди това. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Утре е специален ден, поскоро специална късна вечер в Брюксел и съвсем не е шега. 

Но все си мисля, че върхът засега е това с тоалетната и градината ви по Коледа и Нова година, и гостите, до двама на открито, но без право на преминаване през къщатата ви или гаража за да стигнат до задната ви градина; и забележете без право да ползват тоалетната ви. Който от гостите му се налага, бързо с колата си, или колелото, или пък тича бъзро у тях.

Vrijdag avondklok in Brussel van 22 tot 24 uur (msn.com)

В петък вечерен час в Брюксел от 22:00 до полунощ

От събота, 8 май, комендантският час изтича в Белгия и ще бъде заменен със забрана за събиране заедно. Досега никой във Фландрия и Валония не може да излиза на улицата след полунощ без основателна причина.

В Брюксел обаче комендантският час вече започва в 22 часа: това означава, че хората на Брюксел нямат право да излизат на улицата между 22:00 и полунощ в петък вечерта, когато комендантският час е отменен в цяла Белгия.

"Абсурд" и "белгийска шега", според член на парламента в Брюксел Жил Верстретен (N-VA) в "Сутринта" по Радио 1. „Има определена административна логика, но във всеки случай няма човешка логика“, каза Верстретен. "Няма нищо лошо до 22 часа. След това трябва да останем вътре два часа, а след това в полунощ отново няма нищо лошо. Това наистина трябва да направите, за да накарате цялото население да се усъмни в целия пакет от мерки."

• Харесвам 3
  • Шок 2
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 11 часа, stanimir каза:

Това обяснява големия наплив тия дни. 

06.05.21

За изтеклото денонощие у нас са поставени нови 32 482 дози ваксини

https://bnr.bg/plovdiv/post/101463522/189-sa-novite-sluchai-na-kovid-19-v-plovdivsko-u-nas-sa-1635

При 5 почивни дни преди това , само заразените с Ковид ги отчитат по-късно , ваксинираните си ги въвеждат веднага в 5-те почивни дни....

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 часа, ivan69 каза:

При 5 почивни дни преди това , само заразените с Ковид ги отчитат по-късно , ваксинираните си ги въвеждат веднага в 5-те почивни дни....

Народът е зает с празнуване:)))Ще боледува после:)))

• Смея се 11
Публикувано:

май има някакъв лек напредък относно унифицираното тълкуване на резултатите от тестове за антитела

Цитат

Тази информация е излязла в някои лаборатории у нас: "Съгласно препоръките на Световната здравна организация /СЗО/ тестовете за доказване на специфични антитела към SARS-CoV-2 трябва да се актуализират към  първия Международен стандарт (IS) . Целта на приравняването на получените стойности към стандарта е проследимост на резултатите във времето и възможност за сравнение между различните анализатори и лаборатории. Новите стойности се изразявaт в BAU/ml (Binding Antibody Units). Променени са съответно и препоръчителните стойности, като интерпретацията е показана в таблица. Повечето големи лаборатории в страната (приложена непълна таблица) ще изразяват резултатите за количествените антитела срещу Коронавирус според производителя на теста. За пациенти направили изследване в изброените лаборатории да имат в предвид, че резултата се приравнява към BAU по следния начин:
DiaSorin: AU/ml х 2.6 = BAU/ml
Roche: AU/ml х 0.97 = BAU/ml
Abbot: AU/ml х 0.142 = BAU/ml
Siemens: AU/ml х 21.8= BAU/ml"

1.jpg

2.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:

Сега ще ми се смеете колко напред в бъдещето гледам, ноооооо: ако човек е със завършена ваксинация (Джонсън, Модерна, Пфайзер, АЗ), има ли някъде вече инфо колко време след завършването на ваксинацията си трябва да си постави бустерна доза според марката ваксина, която е получил? Аз не намирам конкретно инфо. 😞 Съзнавам, че въпросът ми е малко идиотски, предвид искреното "не знаем, бе хора" на производителите и несигурното "6 months, likely longer"...

Имам близка, която си завърши ваксинацията през март. Казват, че ваксината пази поне 6 м след това, но това много не грее, понеже тя в момента се колебае дали да си резервира неща за Нова Година за място, където приемат ваксинационни сертификати или на друго място, където засега няма инфо за облекчения като тест и карантина дори да си ваксиниран. Математиката за нея в момента е м.3 + 6 месеца = м. 9-м.10.2021, а тя мисли за пътуване в края на декември 2021 + малко януари 2022 😕 Аз си го мисля същото (но не за НГ 🙂 ), както и вероятно много от вече ваксинираните в темата.

Та... Някъде някой чел ли е инфо за държавите, които развяват Welcome знамената за ваксинираните, пишат ли някъде със ситен текст и колко време след ваксинацията според сертификата приемат хора (както с PCR+ за прекаралите вируса има 60-120 и т.н. дни от положителния тест)?

ПС: Преместете го в "Ограничения за пътуване" или другаде, ако въпросът ми не се вписва в духа на За и Против ваксинацията изобщо на тази тема 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 45 минути , Coo каза:

Сега ще ми се смеете колко напред в бъдещето гледам, ноооооо: ако човек е със завършена ваксинация (Джонсън, Модерна, Пфайзер, АЗ), има ли някъде вече инфо колко време след завършването на ваксинацията си трябва да си постави бустерна доза според марката ваксина, която е получил? Аз не намирам конкретно инфо. 😞 Съзнавам, че въпросът ми е малко идиотски, предвид искреното "не знаем, бе хора" на производителите и несигурното "6 months, likely longer"...

Имам близка, която си завърши ваксинацията през март. Казват, че ваксината пази поне 6 м след това, но това много не грее, понеже тя в момента се колебае дали да си резервира неща за Нова Година за място, където приемат ваксинационни сертификати или на друго място, където засега няма инфо за облекчения като тест и карантина дори да си ваксиниран. Математиката за нея в момента е м.3 + 6 месеца = м. 9-м.10.2021, а тя мисли за пътуване в края на декември 2021 + малко януари 2022 😕 Аз си го мисля същото (но не за НГ 🙂 ), както и вероятно много от вече ваксинираните в темата.

Та... Някъде някой чел ли е инфо за държавите, които развяват Welcome знамената за ваксинираните, пишат ли някъде със ситен текст и колко време след ваксинацията според сертификата приемат хора (както с PCR+ за прекаралите вируса има 60-120 и т.н. дни от положителния тест)?

ПС: Преместете го в "Ограничения за пътуване" или другаде, ако въпросът ми не се вписва в духа на За и Против ваксинацията изобщо на тази тема 🙂

В лекарския форум, колегите коментираха, че в Германия и Испания, се обсъжда бустерна доза, на 8-ми месец, от първата игла. Но нищо ясно, няма още, така че, твоите хора, да си резервират, пък, ако не им важи ваксината, ще пътуват с тест.

До тогава могат да се случат, един куп неща.

Хехе, колкото до държавите с Уелкъм ваксинирани - Малдивите, дето уж, бяха уелкъм, сега, вече не  са- от 5 май, ПСР тест, за всички, над 1 годинка:))

Не признават ваксинирани, заради драстично увеличение на заразените.

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:

@AlexandraKo Първо бях рипнала да й разправям да резервира НГ чак като започне декември или поне да изчака до септември. Но се спрях. Знаем тук какъв кеф е да си резервираш нещо много желано и да изживееш времето до пътуването в планиране 🙂 Иначе и аз така мисля като цяло -- вятъра бързо ще раздухва добри намерения още поне година, евентуално две...

Само осем месеца е ужас, дано се трупат данни и го удължават.

В духа на предишните сметки за пътуването на НГ и хаосът с ваксините за много хора (вкл. втора АЗ или П/М) - представям си кошмара за бустерна доза за всички ваксинирани, на които им се пада да го правят точно по НГ и планират пътувания. Тромбоза или не, ще има бой за еднодозовата на Джонсън усещам 🙂🐵😷

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.